Mana tomatelor


Dintre multele boli care pot afecta tomatele, mana tomatelor este pe drept cuvând cea mai temută, cea mai detestată. În timp ce cele mai multe dintre celelalte boli atacă numai diverse porțiuni ale plantei și parțial fructele, mana tomatelor afectează planta în întregime, și o face inutilizabilă. Mai mult, sporii ciupercii (fungusului) care provoacă planta se răspândesc cu ajutorul vântuului, deci boala se propagă cu repeziciune, la întreaga grădină (sunt atinse nu doar roșiile ci și cartofii).

Răspunzător este un fungus (Phytophthora infestans), care afectează specia solanacee (familie din care fac parte atât roșiile cât și cartofii).

Se pare că boala este favorizată de verile reci și umede, deși o vară caldă și umedă o poate favoriza de asemeni.

Primele semne ale bolii sunt înnegrirea tulpinii la inserția unei ramuri în regiunea de jos a plantei (a doua sau a treia ramificație), cu aparția unor pete negre pe frunze, eventual răsucirea acestora.

Apoi infecția afectează, treptat, restul tulpinei, ramurilor, frunzelor. În final sunt afectate și fructele, fie că ele sunt verzi sau coapte.

Boala nu are soluție de vindecare, indiferent de mijloacele folosite. Deci, dacă observați fie și un semn al bolii, o singură frunză afectată, atunci smulgeți toate plantele din rădăcini, și distrugeți-le.

Dacă nu procedați astfel, oricum, în curând roșiile vor arăta cam așa:

Dacă nu există mijloc de vindecare, în schimb există mai multe măsuri de prevenire, deși nici una nu ne va oferi 100% șanse de succes.

  1. alegeți varietatea corectă: unii cultivatori cresc varietăți de roșii imune sau relativ imune la mana tomatelor – când cumpărați răsaduri, întrebați. O altă cale este să vă pregătiți singuri răsadurile, din semințe obținute dintr-o sursă sigură. Pe de altă parte, puteți încerca niște roșii timpurii, care să evite perioada din an propice propagării bolii.
  2. fungusul nu supraviețuiește iernii: fungusul supraviețuiește numai pe țesuturi vii, deci nu aveți teamă să folosiți uneltele din anul precedent. Dar aveți grijă să nu păstrați plante infestate anterior (dacă ați avut nenorocul să aveți mana anul precedent ca vizitator al grădinii), fie ea roșie sau cartof.
  3. dați plantelor spațiu: Nu plantați roșii sau cartofi de doi ani consecutiv pe același teren. Lăsați plantelor spațiu, conform instrucțiunilor primite din partea celui care vă oferă semințele sau răsadurile. Dacă plantele au o bună ventilație și destul soare, crește rezistența la boală. Folosiți suporți care să țină diferitele părți ale plantelor (ramuri, frunze, fructe) departe de sol.
  4. udați la rădăcină: Nu udați roșiile cu furtunul sau aspersorul, folosiți instalații de udare care udă la rădăcina plantelor, sau pământul din jurul plantei (eu prefer să ud folosind o butelie de cola perforată și îngropată în apropierea plantei). Dacă frunzele sunt uscate, este mai greu manei (și altor boli) să se răspândească.  Udați de preferință dimineața, astfel încât până seara frunzele să fie cu siguranță uscate.
  5. fiți pe fază: observați-vă plantele. Dacă vedeți semne ale bolii, reacționați energic. Nu uitați că, odată ivită în grădina dvstră, boala se va răspândi cu repeziciune la celelalte grădini.
  6. luați măsuri preventive: dacă bala a apărut, nu prea avei ce face, decât să distrugeți cultura, pentru a împiedeca proliferarea fungusului. Aici aveți câteva fungicide care, aplicate, vor crește gradul de siguranță, dar nu vor evita total pericolul; în plus, nu sunt organice, deci nu le recomand. Cercetătorii de la Cornell recomandă pulverizarea preventivă cu Actinovate (conține bacteria Streptomyces lydicus, care combate fungusul) după care un fungicid pe bază de cupru (Copper Fungicide), dacă mana a apărut deja.
  7. nu confundați simptomele: alte două boli ale tomatelor, pătarea brună și pătarea albă (septorioza), precum și stressul la căldură pot fi confundate cu mana.