Solul


Dacă nu apelăm la metode de cultivare care se dispensează de exostența solului, acesta este unul dintre cei trei factori (alături de lumină și apă) ai unei reușite horticole. De calitatea și structura solului depinde succesul agricultorului în mai mare măsură decât soiurile cultivate sau metodele de cultivare.

Solul poate fi de mai multe tipuri, în general vorbind (desigur, în realitate găsim variate combinații ale celor trei tipuri principale):

  • solul nisipos: are particule mai mari, deci spațiile dintre particule permit o bună dispersare a rădăcinilor și o bună drenare a apei (chiar prea bună: riscul este că solul să fie mereu uscat) dar odată cu apa se scurg și nutrienții, cu efectul că acest tip de sol este unul relativ sărac în nutrienți. Se încălzește mai rapid primăvara, poate fi prea cald vara. Strâns în pumni, tinde să se scurgă ușor printre degete.
  • solul argilos: particulele sunt foarte fine. Greu permeabil pentru rădăcini, oxigen și pentru apă, pe care o reține bine, chiar prea bine – cu riscul ca rădăcinile plantelor să putrezească. Sărac în nutrienți, în schimb îi reține bine – ceea ce permite fertilizări mai rare. Se încălzește mai greu primăvara sau în cursul zilei. Strâns în pumni, formeasă cocoloașe dense și omogene.
  • sol normal (de grădină, cultivabil). Mai închis la culoare din cauza componentei organice, este solul ideal (deși și el suportă ameliorări). Densitate medie, permeabilitate medie. Strâns în pumni, se fărâmițează dar fără a curge.

Solul din mica mea grădină este de slabă calitate: după un strat subțire de pământ cultivabil (cam o lățime de cazma) urmează argilă. Astfel, pentru paturile de legume pe care le-am înființat, am apelat la pământ de grădină cumpărat. Din păcate dincolo de culoara sa (neagră) ce indica o bună calitate, acest pământ pare să fi fost secat de nutrienți, astfel încât recolta nu a fost deosebită.

1

Din păcate nu am verificat aciditatea solului, urmează să o fac la primăvară. În schimb am început amendarea solului, în special prin începerea unei acțiuni de compostare masivă, care va fi finalizată doar în circa un an.

 

citește și:

%d blogeri au apreciat: