Din păcate nu am făcut fotografii în grădină, în mod organizat, în anul 2016 – primul an în care am început să cultiv propriu-zis grădina din jurul casei din Sălicea (dacă nu pun la socoteală trandafirii plantați în toamna lui 2015). Apropo de trandafiri, aveți mai jos primele flori de la unul dintre acești trandafiri, în vara lui 2016.
Anul 2016
Privire generală
În mai 2016 am plantat tomate, ardei, vinete, castraveți, ceapă (de apă) și câteva ierburi aromatice ca plante companion (busuioc, rozmarin) în câteva paturi ridicate, construite de mine. Din păcate nu am avut destul pământ cultivabil la îndemână, astfel încât în paturile de legume am pus cam 10-15 cm de pământ negru, de grădină (pe care a trebuit să îl cumpăr la un preț exagerat de ridicat), peste un strat gros de pământ galben (lut), luat din jurul casei. Am utilizat astfel 3 paturi ridicate pentru cultivarea roșiilor (intercalate cu ardei + vinete), unul pentru tomate combinate cu castraveți, și două paturi ridicate pentru ceapă și ardei. Am avut mare succes cu tomatele (vezi foto) și moderat cu castraveții, dar ardeii și vinetele au însemnat un eșec de proporții epice.
În iunie-iulie am lucrat întens în spatele casei, amenajând o pantă abruptă care risca să îmi trimită argila înspre pereții casei: am realizat acolo două rânduri de terase, late de circa 1,5 m și înalte de 1-1,5 m, folosind materialul lemnos rămas de la construcția casei. A fost ceva efort depus, mai ales că am lucrat de unul singur. Nu a ieșit ceva foarte elegant, dar cu siguranță am produs, cu sudoarea brațelor, ceva folositor.
În spațiile astfel realizate, am început să compostez la greu, mai ales gazonul tuns din peluza casei fiicei mele. La sfârșitul lui iunie într-unul dintre aceste spații am semănat niște zucchini (care au reușit să producă recoltă până la căderea brumei, vezi mai jos, chiar dacă au fost plantați în semi-umbră), castraveți (nu am cules prea mulți de aici), salată, ceapă și morcovi (salată am cules, dar din celelalte nu am văzut decât frunzele, am semănat prea târziu din cauză că doar prin august am finalizat terasa respectivă, oferind ceva pământ spațiului deja realizat).
Paralel cu munca din spatele casei, am pregătit două paturi ridicate atașate garajului, pe latura de răsărit a casei. În primul am semănat, prin iunie, fasole cățărătoare și castraveți: cu bune rezultate. În al doilea am compostat non-stop gazon tuns și resturi de bucătărie, în scopul realizării unui substrat pentru o viță de vie care urma să fie plantată în toamna lui 2016 (dar nu am reușit să pun în sol vița de vie decât în primăvara lui 2017).
Una peste alta, ținând seama de condițiile de la care am plecat (în special lipsa unui substrat decent pentru cultura legumelor și faptul că nu am dedicat acctivităților din grădină un timp substanțial decât începând cu a doua jumătate a lunii iunie), am fost mulțumit. Din recolta de tomate și castraveți am reuțit să facem câteva zeci de borcane de murături și sos picant, iar vara și toamna începând am avut la dispoziție ceapă, ardei, tomate, castraveți, salată, fasole păstăi îndestul pentru a elimina (sau pe aproape…) cumpărăturile pentru unele dintre aceste legume.
2017
Un nou început
Anul 2017 nu se va asemăna nici pe departe cu 2016. În primul rând deoarece, după ce m-am tot plâns de lipsa solului adecvat, în martie 2017 am reușit să procur o cantitate suficientă de pământ negru, de pădure, precum și co cantitate mai mult decât suficientă de gunoi de grajd bine fermentat (aș zice – aproape mraniță).

Pământul fertil. Aproximativ 4-5 mc. Din păcate ușor cleios, a trebuit să îl amestec cu mraniță din belșug. Din păcate nu am avut la dispoziție și puțin nisip – ar fi fost aproape perfect.
Deci am regândit din temelii activitatea:
- am remodelat paturile înălțate (2 în fața casei, 4 în spatele casei, plus cele două din latura de est) construite în 2016, și le-am umplut cu pământ roditor combinat cu mraniță (în două dintre aceste paturi, am compostat toamna-iarna deșeuri menajere, în 3 dintre ele am pus toamna și un strat de frunze de pădure)

Martie 2017: primele două paturi sunt deja umplute, în al treilea se finalizează compostarea deșeurilor menajere, iar ultimul așteaptă să îi vină rândul la compostat. În stânga se vede prima terasă – ultimul spațiu este dedicat florilor, dar acestea încă nu sunt prea înalte. În primul pat se va cultiva ceapă, usturoi și tomate; în al doilea, zucchini, ceapă și usturoi (bidonul de 5 l, îngropat, va furniza apă pe adâncime) iar în al treilea pat se vor semăna ceapă, morcovi, spanac și salată.
- am umplut spațiile teraselor cu pământ+mraniță (în afară de 3 dintre ele, unde am început construirea unui coteț de găini – sursă pentru un prețios amendament organic al solului)

Prima terasă: aici vor fi cultivate tomate, zucchini, castraveți – având ca plante companion în special ceapă, iar ca flori gălbenele, condurași și plante aromatice. La data fotografiei, 22 Martie, ceapa este deja semănată.
- am organizat (procesul este în curs de desfășurare) noi paturi de legume în fața casei, în jurul punctului de acces la rezervorul cu apă al casei (inițial aici era un fel de semi-groapă, la 50-70 cm adâncime față de nivelul general al solului.
- am regândit cele două paturi din latura de est: doar unul va fi dedicat viței de vie, celălalt rămânând, ca și anul trecut, a fi cultivat cu fasole și castraveți.
- am început să organizez terenul din partea de este a feșei casei – însorit în bună măsură, dar aflat deasupra fosei septice și având ca sol doar argilă.
Iarna din primăvara lui 2017 (edit: 24 Aprilie 2017)
Din păcate la mijlocul lunii aprilie 2017 au fost aproximativ 7 zile de iarnă: a nins în câteva rânduri iar stratul de zăpadă a fost, pentru cel puțin 24 de zile, de cel puțin 20 de cm; câteva nopți la rând, temperaturile au scăzut sub zero grade Celsius. În consecință, mai toate culturile înființate au avut de suferit, mai mult sau mai puțin.
(edit 25.04.2017) La o primă evaluare, cu excepția crăițelor și poate a viței de vie plantate în această primăvară, celelalte plante par să fie în regulă, inclusiv trandafirii (mă temeam mult pentru ei). Zăpada grea a frânt însă lalele, și nu știu dacă se vor recupera în urma gerului.
29 Aprilie 2017
Am decis să fac un rezumat al fiecărei luni calendaristice, în ultima zi lucrătoare a acesteia, pentru a arăta progresele (sper) înregistrate. Din păcate nu mi-am atins toate obiectivele pe luna Aprilie, în bună măsură pentru că am pierdut o săptămâna și mai bine, din cauza episodului de iarnă în plină primăvară. Iată imaginile (o fotografie face cât o mie de cuvinte, dar eu am adăugat niște comentarii, just in caze.
Partea din fața casei, dreapta. După cum se vede, aici mai este de lucrru, deoarece încă nu există gard și în consecință nu am sistematizat spațiul. În principiu, aici va fi un colț din plante perene (fructe de pădure, arbuști și flori) imaginând un colț de ”sălbăticie organizată”.


Partea din față, centru. Aici am imaginat un aranjament din paturi supraînălțate (de dimensiuni și înălțimi variate) centrate pe rezervorul subteran de apă potabilă. Două dintre paturile de legume sunt de anul trecut (dar modificate substanțial) celelalte sunt încropite anul acesta, din materiale rămase de la construcția casei. Aici se va da bătălia pentru recolte bogate, deoarece este singura parte a grădinii cu expunere la soare mai mult de 8 ore zilnic.


Deci în această parte a grădinii vor fi cultivate roșii, castraveți, ardei și zucchinii. Restul plantelor (ceapa, usturoiul, morcovii) joacă rolul de plante companion, la fel ca și florile (gălbenele, colțunași) sau ierburile aromatice (busuioc, rozmarin).
Spatele casei – zona aproape de casă. În această zonă, în funcție de orientare, durata de soare a unei zile de vară va fi, pentru paturile de legume, între 3 ore dimineața și cam atât, și 2-3 ore dimineața și plus 3-4 ore după amiaza/spre seară. Anul trecut am avut recolte satisfăcătoare pentru zonele mai din stânga (cumva spre NV). Am amplasat culturile ținând seama de numărul orelor de soare, dar și de viitoarea rotație a culturilor.
Rămâne ca să finalizez, până la mijlocul lui Mai, prin răsădirea tomatelor și semănarea dovleceilor. După care să mă rog de vreme bună. Mă rog… mai bună decât în aprilie.
Spatele casei – terasa 1. Zona este la circa 3-4 metri de zidul casei, deci crește durata lumii solare cam cu o oră. Vești bune…
Veștile mai puțin bune sunt acelea că plantele de bază pentru mine și familia mea sunt tomatele, castraveții și dovleceii – și toate sunt mari amatoare de lumină. Iar partea de grădină din spatele casei nu este în mod excesiv darnică în această privință, așa încât am de ales între a cultiva ca piese de bază ceea ce știu că nu vor da producții mari, sau să cultiv ceva care ar merge mai bine, dar nu prea consum. 😦
Spatele casei, terasa 2. Fiind ceva mai bine poziționată pe înălțime, este mai bine din puctul de vedere al luminii. Am finalizat umplerea cu pământ + mraniță doar azi (29 Aprilie), deci, cu excepția cepei, morcovilor, pătrunjelului și a salatei, nu am avut timp pentru altceva (am uitat de obișnuitele gălbenele…)
În fundalul imaginii se vede ceea ce va fi cotețul de găini (nefinalizat), cu zona de păscut a acestora (petecul înverzit).
Fundul grădinii. Înspre gardul din spate al proprietății am decis să fac, în timp, o alee cu flori (în special trandafiri) și plante aromatice. Pomii și tufele de partea celaltă a gardului crează porțiuni nedorite de umbră (ceea ce afectează trandafirii) și buruienile (plus măceșii) invadează spațiul. Asta este, lupta continuă…
31 Mai 2017
Luna mai a fost una ciudată. O săptămâna am pierdut-o deoarece a fost frig (nu chiar ca în aprilie, dar noaptea temperaturile au scăzut aproape de zero grade) iar o altă săptămână am mierdut-o pentru că, practic, a plouat mai tot timpul. Dar viața merge înainte, așa încât am pus răsaduri )pe unele, după săptămâna friguroasă, a trebuit să le înlocuiesc) și am făcut ce era necesar să fie făcut pentru a asigura producția viitoare.
Iată cum stă situația la sfârșitul lunii mai:
Fața casei, partea dreaptă: Aici o parte a zonei a rămas în afara gardului (cea care va constitui, dar nu anul acesta, o insulă de plante perene). În mare, iată situația:
Partea din față, centru: Luna aceasta am mai adăugat niște paturi de legume (vreo 4, dar nu toate sunt activate). În grabă, nu am fotografiat tot, dar iată în mare situația:
Spatele casei – zona aproape de casă: Am mai adăugat un pat, lângă scări. Totul merge bine aici, foarte puțin mai trebuie adăugat:
Spatele casei – terasa 1: În mare, aici totul este așezat la locul lui: lumină, căldură și apă să fie, și totul va fi ok:
Spatele casei – terasa 2. Și aici, în afară de suportul pentru roșii și castraveți, totul se află pregătit pentru dezvoltare și maturare:
Fundul grădinii: am cam neglijat partea asta în luna mai. Pe deasupra, a fost răvășită de muncitorii care au pus gardul. În mare, avem cam așa:
Iunie 2017
Pe 5 iunie am avut prima recoltare a spanacului. Dar îniante de acest eveniment, am avut un altul, total neplăcut: robinetul de la bazinul de 1 mc, de unde luam apă pentru udat grădina, a plecat întru Domnu. Am cumpărat o pompă de suprafață, de la Leroy-Merlin, care s-a dovedit a fi gripată. Deci după 3 zile, am fost obligat să o schimb. Am ales de data aceasta o pompă submersibilă – aceasta merge șnur, dar din păcate necesită manipulări repetate pentru a putea să scot apă. Colac peste pupăză, am constat că una dintre gălețile de plastic s-a crăpat, deci scoaterea apei a devenit mai dificilă.
În aceeași zi, 5 iunie, am plantat fasolea – atât în stratul de lângă garaj (erau două plante distruse de coropișniță acolo) ci și pe lângă gardul din dreapta casei și trei soiuri de dovlecei (câte trei cuiburi de fiecare).
În 6 iunie am ieșit la vânat imagini: florile din spatele casei, înflorite sau pe cale de a înflori. Iată-le mai jos:
18 iunie: de două zile plouă îndesat. Ieri am cules primul dovlecel al acestei veri. Probabil că în următoarea săptămână vor putea fi culeși și primii castraveți. Între timp au început să înflorească și plantele de nasturtium (condurași) și aștept, în curând, să facă flori și gălbenelele.
19 iunie: au înflorit atât condurași cu flori galbene, cât și cu flori roșii. Dar a trebuit să îi mai răresc, înăbușeau un răsad de bujor. Plantele luate din vasul cu bujorul le-am răsădit nu departe, în linie cu florile de pe partea dreaptă a casei.
21 iunie. Azi am cules a treia recoltă de spanac și salată. De asmenea am răsădit 3 plante de lavandă în ghivece mai mari (sper să le placă amestecul de turbă și nisip pregătit pentru ele). Răsadurile de condurași merg destul de bine, nu s-au ofilit. Sper să se prindă și ele.
28 iunie. Sfârșitul lunii surprinde grădina în bune condiții – pe rod, cum s-ar zice. După cum spuneam mai sus, am recoltat deja ceapă verde, salată, spanac, dovlecei. Iată și grădina în imagini, după cum se cuvine.
Partea din fața casei, dreapta. După cum se vede, fasolea a crescut frumos, dar încă nu a dat în floare. Stratul de flori arată… înfloritor. 🙂
Partea din față, centru. Toate plantele s-au dezvoltat viguros. După înflorirea gălbenelelor, pot spune că taboul este complet – aștept doar maturarea roșiilor. Acestea par încă acoperite de flori și ceapă/usturoi, dar să ținem seama de faptul că ele sunt în plină dezvoltare…
Stânga grădinii. Aici sunt câteva paturi care au fost finalizate pe la mijlocul lunii mai, sau încă nu sunt finalizate. Practic, începutul unui proiect care vrea să dea o utilizare zonei de lângă gardul din stânga al gospodăriei. Nu am pus fotografii, dar există o îngustă zonă cultivată (fasole cățărătoare, castraveți și o tufă de dovlecei albi) și dincolo de gard.
Spatele casei – zona aproape de casă. Nu am atașat fotografii pentru lada destinată compostării. Totul merge bine – în sfârșit am plantat și zucchini. Am recoltat deja, de aici, salată și spanac, și urmează să continui să cultiv verdețuri.
Spatele casei – terasa 1. Totul este bine și în această zonă. Am rărit ceapa, am cules deja salată de aici. Tomatele au produs primele gogonele, castraveții s-au dezvoltat frumos și au dat în floare. Până și florile au dat satisfacție – oferind o pată de culoare și un punct de atracție pentru polinatori.
Spatele casei, terasa 2. În curând castraveții vor oferi primele fructe spre recoltare, roșiile au deja gogonele. Vegetația este cam deasă, dar sper că până la urmă totul va fi în regulă.
(va urma)
Comentarii recente