Cum testăm aciditatea solului în casă


Pentru a măsura aciditatea solului putem folosi un tester din comerț. Acesta ne oferă rezultate cu destul de mare acuratețe. Putem achiziționa contra vreo 50 de lei un tester mai simpluț sau, la un preț de 3 ori mai mare, unul complex, care măsoară atât aciditatea cât și umiditatea solului, temperatura, luminozitatea, etc.

Dar eu,ca și grădinar amator, poate că nu am nevoie de o mare exactitate, în schimb aș dori să cunosc dacă solul din diferite părți ale grădinii mele este neutru, acid sau alcalin. Pot afla asta mult mai ieftin, și anume:

  • procurăm un litru de apă distilată (pe care o vom amesteca cu pământul din zona căreia dorim să îi aflăm aciditatea, până ne iese un noroi de fluidiatte medie)
  • împărțim cantitatea de noroi în două
  • asupra unei jumătăți din cantitatea de noroi turnăm puțin oțet alimentar
  • asupra celeilalte jumătăți presărăm bicarbonat de sodiu (praf de copt)

Dacă noroiul devine efervescent la contactul cu oțetul, atunci solul este alcalin; cu cât mai puternică reacția, cu atât mai alcalin solul. Dacă se petrece fenomenul în contact cu praful de copt, atunci solul este acid. Dacă reacția nu există, atunci solul este perfect neutru (greu de găsit această stare, dar este posibil).

PH-ul are valori cuprinse intre 0 si 14. Între 0 și 7, pH-ul este acid, la 7 este neutru, iar între 7 și 14, solul este alcalin.

PH

Unele plante preferă solurile alcaline, altele pe cele ușor acide. După ce am verificat aciditatea solului, al doilea pas ar trebui să fie să ne informăm asupra cerințelor plantelor pe care dorim să le cultivăm.

Ulterior, dacă este cazul, vom proceda la modificarea acidității solului prin amendamente. Când avem un pământ alcalin pe care vrem să îl aducem la un nivel de pH neutru putem adăuga turbă, ace de pin sau compost. Când avem un sol acid pe care vrem să îl alcalinizăm este indicat să adăugăm var nestins sau cenușă.