Pentru unii dintre noi (cei care avem instalații termice bazate pe arderea lemnului) cenușa este un important ameliorator care ne stă la îndemână în cantități relativ mari și, pe deasupra, este ieftină. Vecinii care se încălzesc și ei cu lemne, pot fi de asemenea o sursă de cenușă.
Țăranii ard vegetația uscată, toamna. Nu doar pentru a scăpa astfel de resturile vegetale ale plantelor cultivate anterior, dar și pentru că, dintr-o experiență seculară. ei știu că pe solurile unde se presară cenușă, (în general vorbind) recoltele sporesc.
În gospodăriile care pe timpul iernii se încălzesc cu sobe pe lemne, rezultă cantităţi însemnate de cenuşă (la instalațiile moderne, cu ardere prin gazeidficare, cantitatea de cenușă rezultată este mai scăzută). Eu obțin circa 30 de kg de cenușă pe lună, adică iarna asta produc mult peste necesitățile mele – peste 100 de kilograme, în timp ce pentru gărdona mea aș avea nevoie de doar vreo 30-40 kg (doza recomandată de cenuşă ca îngrăşământ este de 600-1000 kg/ha).
Valoarea cenuşei ca îngrăşământ mineral constă în conţinutul ridicat în potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sulf, zinc. Aceste elemente importante ajută pământul, il fac mai permisiv, oricat de „acru”ar fi el. În plus, componente ca bor, mangan, cupru, zinc, dau avânt pomilor fructiferi și arbustilor.
Cenuşa îndeplineşte şi un important rol de amendament pentru terenurile cu reacţie acidă (des întâlnite în zona noastră) reducând aciditatea până la neutralitate. Cenuşa se poate folosi cu succes în combaterea unor buruieni precum pirul şi ştevia sălbatică.
Este bună a fi folosită ca îngrăşământ cenuşa rezultată de la arderea lemnelor, paielor şi cocenilor. Cenuşa provenită din mase plastice nu este bună deoarece ste toxică pentru plante. Cea mai mare cantitate de potasiu o găsim în cenuşa provenită de la tulpinile de floarea soarelui (35-38%!), de la resturile vegetale(17,9%) urmată de cea provenită de la esenţele de foioase (14%), pe câtă vreme, în cea de răşinoase – doar 3-7%.
Cum se aplică CENUȘA
1. Sub formă de „apă de cenuşă”
Mod de preparare I: 500 gr de cenuşă opărim cu 5 l apă fiartă, sau fierbem 15 minute; lăsăm să se limpezească (decanteze), scurgem apa limpezită şi adăugăm încă 5 l de apă „stată”, adică, apă de ploaie, sau nu, stată în soare pănă se încălzeşte. Mod de preparare II luăm o găleată de 10l, punem cenuşă cam pe sfert şi adăugăm apoi, peste ea, apă, aproape de plin. Lăsăm acoperit, afară, cam 1 săptămână – 10 zile. Scurgem apa limpede, adăugăm apă pănă la 10 l şi folosim. Peste cenuşa rămasă mai putem pune apă şi folosi încă de vreo două ori, numai că, în felul acestea, fireşte, concentraţia va fi mai slabă), pulverizand pe suprafaţa solului, sau, direct, pe plante.
2. Sub formă de praf: o presărăm de jur-împrejurul culturilor; va trebui, totuşi, avut grijă s-o încorporăm, udând bine în urma ei, ca s-o fixăm şi la propriu (să n-o zboare vânturile mai agitate), şi la figurat (ca să ajungă mai usor la plante).
3. Direct în lăcaşurile de plantare la momentul transplantării sau al plantării laloculdefinitiv. Echivalente: 1 lingură = 6 gr. cenuşă; 1 pahar de 200ml = 100gr cenuşă; un borcan de 500 ml = 250 gr cenuşă; 1borcan de un litru = 500 gr. cenuşă.
Aplicarea directă la plantare și ulterior:
- răsad de legume – se recomandă – 8 – 10 gr în lăcaş; adica o lingură, iar în timp, până la plantarea la locul definitiv, mai pun apă de cenuşă
- castraveţi, dovlecei, patisson – se recomandă – 6 – 12 gr în lăcaş; decivreo 2 linguri rase
- cartof – se recomandă – 60 – 100 gr; adica un pahar de 200ml. Pudrand tufele după ploi sau după stropire(ca să se prindă mai bine cenuşa de frunze), gandacul de Colorado nu le va mai ataca.
- mazăre – se recomandă-15 – 20 gr; adica în fiecare cuib cam 2-3 linguri cu vârf . Pudratul este nelipsit, mai ales după ploi.
- Ardei gras, vinete, roşii – se recomandă – 18 gr în locaş, deci cam 3 linguri bune; după fiecare ploaie se pudreaza peste frunze şi rod, astfel ca ciuperca să nu se prindă de ele.
- varză – la plantare cam o lingură, iar peste vară se pudreaza de jur-împrejur pentru a nu permite melcilor şi limacşilor să-şi croiască drum la planta, dar şi peste ea, anume ca marele fluture alb să nu se aşeze pe foile ei. În plus, prin metoda aceasta, primeşte şi hrană.
- căpşuni, zmeur – se recomandă -100 – 150 gr., deci 1 pahar pe lângă tufă; la zmeur se presara de-a lungul rândului, socotind o cană la fiecare 3-4 fire. Se procedeaza la fel cu pudratul.
- La pomii fructiferi: o dată la 3-4 ani în jurul trunchiurilor (pe tot cuprinsul coroanei) fac un şanţ nu mai adânc de 10-15 сm. În „tranşeea” creată torn cam 5-6 găleti de apă, în care pun câte 2 – 4 căni de cenuşă/galeată, sau presar cam 1 kg de cenuşă (aceasta este raţia pentru un pom matur).
Cum păstrăm cenuşa
PS PNL și cenușa
Comentarii recente