Plante care alungă țânțarii


Trebuie să admitem, țânțarii sunt o pacoste. Nu doar pentru că răspândesc anumite boli (ferește-mă, Doamne, de acelea…) dar cine nu s-a trezit în noapte, măcar o dată, că un țânțar, unul singur, îi face noaptea albă și visele pulbere? Desigur, putem folosi (și folosim…) mijloace chimice pentru a alunga sau a ucide țânțarii care pătrund în cameră. Punem plase la fereste și uși și ținem ferestrele închise în timpul nopții. Și totuși…

Dacă avem o grădină, sau dacă avem o terasă înspre care dau ferestrele, atunci putem folosi o parte din spațiu pentru a cultiva unele plante care, prin mirosul lor (miros plăcut omului…) îndepărtează aceste insecte nesuferite. Sau putem merge mai departe, și să pregătim singuri, din respectivele plante, uleiuri pe care să le utilizăm în locul mijloacelor profilactice cumpărate din supermarket. Care sunt aceste plante?

Busuiocul

Menta

Busuiocul poate fi folosit și în bucătărie, iar ceaiul de busuioc sau adăugarea de frunze de busuioc în băuturile răcoritoare este cunoscută de către toți. Dar poți să îți produci singur un amestec care va ține insectele deoparte. Ia o cupă de frunze de mentă uscate, și pune peste frunze o jumătate de cupă de apă fiartă. Lasă să infuzeze. Amestecă puțin ulei esențial de busuioc și o jumătate de cupă de alcool care nu atacă pielea. Pune într-un recipient folosit anterior pentru spray, și folosește cu nădejde.

Iarba mâței; Cătușnica

Iarba matei

Iarba mâței (Nepeta cataria) este mai puțin cunoscută românilor, deși suntem în arealul ei natural. Semințele se pot cumpăra online și din frunze se poate prepara un ulei care, se zice, este mai eficace decât produsele chimice destinate luptei cu vampirii zburători ziși și țânțari.

Citronella

Citronella

Mai greu de găsit semințe sau plante la noi, dar nu imposibil. Planta sub formă de arbust este originală din Chile, dar varianta  Citronella mucronata a fost familiarizată și în Europa, cu succes. O altă citronella este sub formă de iarbă (Iarba de lămâie), în sfârșit sub același nume este cunoscută o varietate de Geranium. Iarba de lămâie poate fi cultivată cu succes în ghivece, în preajma ferestrelor sau a ușilor. Sau, de ce nu, în grădină. Uleiul esențial de citronella este mai ușor de găsit  decât planta în sine (mai sus aveți imagina unei Citronella, și anume cea din genul Geranium, bună și ea împotriva țânțarilor.)

Usturoiul

usturoi

Usturoiul, drag românilor, poate fi folosit și pentru alungarea țânțarilor. Cățeii zdrobiți de usturoi, amestecați (un blender ajută) cu apă, pot fi pulverizați pe pământul sau chiar plantele din apropierea deschiderilor casei, pentru a ține insectele departe. Desigur, putem pulveriza și pe oameni, în caz că nu avem invitați la cină…

Levănțica, Lavanda

1

A cultiva lavandă este relativ ușor (planta nu este pretențioasă, semințe se găsesc) și, pe deasupra, poate fi folosită în multiple feluri pentru a ține insectele departe de noi (țânțarii) sau de hainele noastre (moliile). Buchete uscate atârnate în diverse locuri, flori uscate cu care se umplu diferite forme cusute din pânză, uleiuri, săpunuri, să facem rost de lavandă nu este deloc greu. Eu o cultiv, și mă bucur pentru asta.

Roinița

Roinita

Roinița (Melissa Officinalis) miroase mai bine decât Iarba de lămâie și are același efect. Semințe se găsesc online, iar planta este rezistentă și puțin pretențioasă. Aveți probleme cu țânțarii? Frecați câteva frunze între palme și frecați apoi locurile de pe corp expuse atacurilor. 🙂 Se pot găsi și frunze uscate pentru ceai în comerț, sau uleiuri esențiale de roiniță.

Gălbenelele

Galbenele

Mulți grădinari cultivă, printre straturile de legume, gălbenele (specia Calendula), și eu printre ei. Rezistente, puțin pretențioase, cu mirosul lor îndepărtează tot felul de insecte dăunătoare, inclusiv țânțarii. Dacă respectivul miros nu este agreat și de către oameni, nimic nu ne împiedecă să cultivăm gălbenelele în grădină, chiar dacă nu le aducem și în pragul casei, pe terasă sau pe pervaz.

Menta piperată

menta

Varietate a mentei, menta piperată (Mentha Piperata) este folosită în multiple feluri: în pregătirea unor mâncăruri sau băuturi, dar și pentru alungarea țânțarilor. Insectele, gândacii, evită puternicul miros al mentei, plăcut însă pentru om. Se pot folosi frunzele proaspete zdrobite, infuza frunzele (uscate sau proaspete) sau pregăti un ulei esențial.  Menta este o plantă invazivă, eu o cultiv în containere îngropate în sol.

Rozmarinul

Rozmarin

Rozmarinul este polivalent: util în bucătărie sau în grădină, el are darul de a îmbogăți gustul mâncărurilor dar și să alunge insectele supărătătoare. după semănare necesită puțină îngrijire. Puteți fierbe o cupă de frunze de rozmarin uscate într-un litru de apă (filtrată) timp de 20 deminute, apoi amestacați cu un alt litru de apă. Puneți în recipiente de spray individuale și folosiți-le când aveți de ieșit afară, într-un loc infestat de țănțari.