Cum să cultivăm bujori


Să fim înțeleși, nu am cultivat niciodată bujori. Sunt născut și crescut la oraș, începând din clasa a III-a am crescut la bloc, iar în spatele blocului mama cultiva doar gladiole (și roșii + ceapă, când a început criza economică pe vremea lui Ceașcă). În cei câțiva ani petrecuți ca profesor de țară am cultivat legume în solar (de pe vremea aceea m-am ales cu pasiunea legumiculturii) dar nu și flori (grădina de flori era imperiul soacrei). Anul trecut nu am cultivat decât câteva flori-companion (gălbenele și colțunași, în paturile de legume, plus ceva plante aromatice, tot ca plante companion) și trandafiri (pasiunea mea), dar cam atât – nu am avut pământ cultivabil pentru a planta flori (mă rog, nici spațiul nu îmi prisosește).

Martie 2017

Dar anul acesta lucrurile s-au schimbat, am făcut rost de pământ negru (de pădure) și de mraniță, astfel încât voi începe să cultiv și câteva flori perene, astfel ca în final, asta însemnând 2-4 ani, să am o mică grădină rustică pe părțile laterale și în fața casei. Iar într-o grădină țărănească, bujorii sunt un must to do.

Cam așa arată (foto), azi, containerul în care am plantat o rădăcină de bujor, acum două săptămâni (puteți face comparația între culoarea pământului din container și aceea a solului din grădină… asta înainte să îmbunătățesc calitatea și structura celui din urmă, prin adăugarea de sol și mraniță).

Deci articolul este rezultat nu din experiența mea personală ci din lecturi, și mi se adresează mie, în egală măsură ca și cititorilor mei. Deci, care ar fi aspectele legate de cultivarea bujorilor pe care ar trebui să le avem în vedere?

  • În primul rând, va fi greu să găsiți rădăcini de bujori în comerț, dar nu imposibil; cel mai bine ar fi să găsiți un binevoitor (cum am găsit eu) care să vă ofere rădăcini preluate din propriile tufe de bujori – așa veți fi siguri că specia este potrivită pentru zona dvstră climatică. O altă bună idee este ca, dacă tot aveți prieteni care vă oferă rădăcini de bujori, să îngroșați obrazul și să cereți să vă dea nu o rădăcină (sau mai multe) goală, ci rădăcină ci firișoare, cu pământ, cu tot (adică vreo jumătate de găleată, care să conțină rădăcina prelevată cu tot cu pământul în care a crescut). Asta ar însemna creșterea exponențială ca, dacă puneți rădăcina în pământ toamna, vara viitoare (sau în cel mai rău caz în vara celaltă…) să aveți și flori. Altfel, ca și în cazul altor plante perene, bujorii nu vă vor oferi flori decât după 2-3 ani de la plantare.
  • Plantați primăvara devreme sau toamna. Alegeți pentru asta un loc care să fie binecuvântat de soare măcar 5-6 ore pe zi. Cu cât mai mult soare, cu atât mai multe flori!
  • Plantați fiecare bujor (bucată de rădăcină) la cel puțin 1-1,5 m. unul de celălalt. Bujorii se vor îndesi și vor forma tufe viguroase, care vor acoperi cel puțin 1 m de sol.
  • Solul să fie bogat și afânat (la 3 părți sol, o parte turbă, ar fi preferabil).
  • Groapa în care puneți bucata de rădăcină să fie de două ori mai lată decât rădăcina înseși, dar nu foarte adâncă: partea de sus a rădăcinii și eventualii muguri să nu fie îngropați mai adânc de 1-1,5 cm în sol, iar solul să nu fie acoperit cu mulci. Dacă rădăcina este îngropată prea adânc, gerul nu va ”pișca” mugurii, făcându-i mai puțin apți să dea lăstare cu flori.
  • Protejați bujorii de propria lor greutate și de vânt/ploaie, care ar putea să culce la pământ tijele cu flori. O cușcă (precum cea pentru tomate) ar putea fi o bună idee. Desigur, dacă aveți o mulțime de bujori, vă veți permite să piedeți căteva flori – le veți tăia dacă se frâng, și le veți pune în vaze. 🙂
  • Udați plantele doar la bază, evitați să stropiți frunzele (pericol de fungus!). Dacă observați spori de culoare albă pe frunze, îndepărtațile și aruncațile departe de grădină.
  • Dacă tufele devin mari, atunci le puteți împărți în 2-3, și, toamna, transplanta rădăcini în altă parte a grădinii. În timp, veți avea o feerie de grădină… îmbujorată. Aici aveți câteva sfaturi pentru cum se divid bujorii, de la un maestru grădinar.
  • Furnicilor le place mirosul și nectarul bujorilor: atenție – când tăiați flori pentru a le duce în casă, scuturați-le ușor, pentru a nu duce și furnici în interior. De furnici scăpați apelând la diferite mijloace (aici soluția pe bază de oțet).
  • Preferabil să tăiați bujorii pentru casă când sunt abia îmbobociți. Vor înflori în casă și vor sta înfloriți mai multă vreme.
  • Sfaturile de mai sus sunt valabile pentru bujori care cresc sub forma unor tufe, dar nu sub formă de arbust.

 

%d blogeri au apreciat: