Sunt multe substanțe aflate la îndemână care pot fi un aliat prețios al grădinarului, fie că este el amator sau cu ani în spate, petrecuți în apropierea plantelor. Din experiența grădinarilor, iată câteva monstre despre la ce poate fi bun oțetul. Da, chestia aia acră folosită la ciorbe…
-
Curățăm oalele și ulcelele
Vasele de ceramică folosite în calitate de containere pentru plante sunt utile: țin răcoare solului pe timp de vară, rețin bine apa, respiră… iar culoarea lor caldă ne înfrumusețează nu doar curtea și grădina, ci și viața. Pe de altă parte, cu timpul, ele absorb calciul, sarea și alte minerale din apă sau fertilizatori. Dacă vrem să le restaurăm în toată gloria, putem folosi oțetul. Aici instrucțiuni detailate: click
-
Înlăturăm buruienile din ziduri și alei
Folosim oțet nediluat într-un recipient de spray, și stropim buruienile. După două zile, dacă nu a început procesul de ofilire, repetăm procedura. Folosim pentru stropit perioada caldă a zilei. Mai multe, aici: click.
-
Scăpăm de furnici
Pentru a ține departe insectele amestecăm 3 părți de apă cu o parte oțet alimentar și stropim mușuroiul, generos. În casă, spreiem căile de acces, dulapurile din bucătărie, chiuvetele și ferestrele. Mirosul puternic al oțetului va ține departe armatele dușmane.
-
Ținem departe animalele de grădina noastră
Îndrăgim animalele. Dar parcă nu atunci când își fac drum printre straturile noastre, sau chiar se hrănesc pe seama muncii noastre. Rozătoarele, cârtițele, pisicile, câinii, iepurii, urăsc mirosul oțetului. Luăm o cârpă, o haină, o textilă oarecare, o îmbibăm puternic cu oțet și o atârnăm pe gardul proprietății, pe unde credem că pătrund respectivele animale… Poate că nu este estetic dar este eficient. Reudăm săptămânal cu oțet barajul improvizat împotriva invadatorilor.
-
Prelungim viața florilor tăiate
Una dintre multele rețete de prelungire a vieții florilor tăiate din glastre: adăugăm 2 linguri de oțet și o lingură de zahăr la fiecare litru de apă pe care îl punem în vas. Și obținem astfel aproape o săptămână în plus pentru frumusețile acestea trecătoare…
-
Combatem insectele
Oțetul este eficace împotriva multitudinii de insecte care ne împânzesc grădina. Problema este că le combate pe toate, beneficiale sau dăunătoare. Pentru a crea un spray de oțet împotriva insectelor, amestecăm trei părți apă cu o parte oțet și adăugăm o lingură de detergent de vase. Mai multe asupra subiectului, aici: click.
-
Ține departe fluturii pomilor
Salvăm fructele din livadă, făcând o capcană pentru fluturii care depun ouă pe frunzele pomilor. O cupă de apă, o jumătate de cupă de oțet de mere, o umătate de cupă de zahăr și o lingură de melasă. Le punem pe toate împreună, amestecăm, și punem într-o cană metalică sau recipient, agățate în pomul afectat de fluturi. Fluturii vor fi atrași de conținutul lipicios, și vor fi prinși acolo. Aceeași soluție pentru diversele specii de fluturi care ne supără în casă.
-
Ajutăm plantele ce preferă sol acid
Putem ferici plantele iubitoare de sol acid, precum rododendronii, gardeniile sau azalea, oferindu-le puțin acid prin intermediul oțetului. Amestecăm o cupă cu oțet alb la un litru de apă și udăm plantele cu asta. Poate că le va afecta creșterea câteva zile, dar după aceea vor crește mai viguros. UN articol documentat despre ridicarea acidității folosind oțetul, aici.
-
Curățăm rugina
Oțetul poate fi folosit pentru a înlătura rugina de pe uneltele noastre. Stropim sau udăm uneletele cu oțet nediluat, le lăsăm câteva minute așa și după aceea clătim și curățăm unealta, acum fără rugină pe ea. Tot astfel curățăm băile pentru păsări sau căsuțele de păsăsri, dacă avem așa ceva prin grădină. Dacă doriți, aveți un flimuleț despre oțet&cola vs soluție profesională de curățat, dați click. 🙂
-
Combatem ciupercile și mucegaiul
Putem proteja și salva plantele care suferă de ciuperci sau mucegai amestecând 2 linguri de oțet în o cupă de ceai de muțețel. Folosim un recipient de spray pentr a stropi plantele din grădină, direct pe locurile afectate. Sigur și organic!
-
Omărâm melcii limax
Dintre multiplele întrebuințări, una dintre cele mai populare. Culegem melcii (dacă suntem ardeleni, ne va trebui mult efort și timp…) le punem într-un recipient (găleată, merge!) și stropim cu oțet. Misiune îndeplinită!
Comentarii recente