Companioni pentru pomi fructiferi


Nu am prea mult spațiu disponibil, și încă nu am garduri pe lângă care să plantez pomi fructiferi. Totuși, toamna trecută am plantat cum am putut mai bine un măr, un păr și un prun, și am de gând să mai plantezi câșiva pomi în această primăvară. Deci, voi avea o mică livadă. Ce pot face pentru ca, în mod natural, să sporesc producția și să feresc pomii de belele? Păi, printre altele, să folosesc strategia plantelor companion.

Dar ce se potrivește pentru fiecare specie?

Mărul (Malus pumila, varietăți și hibrizi)

Merii sunt gazdă pentru numeroase boli specifice lor sau pentru o mulțime de insecte dăunătoare. Pe lângă această problemă, mărul are nevoie de un aport de insecte polinatoare (albine – de preferință) pentru a-și împrăștia polenul. Trandafirii sălbatici și măceșii sunt buni pentru a atrage insectele polinatoare – în plus aceste plante găzduiesc insecte care se hrănesc pe seama insectelor dăunătoare. Deci ar fi o bună idee să cultiv trandafiri (că tot îmi plac) precum  Rosa setigera, Rosa rugosaRosa villosa (fostă R. pomifera), Rosa eglanteria. Dar îmi lipsește spațiul, și prefer să cultiv alte specii de trandafiri, mai spectaculoși, pentru ei înșiși nu ca plante companion. Deci voi recurge la alte alte soluții – plante mai scunde, de preferință perene.

Isopul (Agastache foeniculum) cu o înflorire lungă și cu autoînsămânțare poate fi o soluție, atrăgând insecte benefice.  Arpagicul (Allium schoenoprasum) plantat în jurul trunchiului tinerilor meri protejează de acarieni, previne unele boli și atrage insecte binefăcătoare. Feniculul (Foeniculum vulgare) atrage insecte parazite care reduc numărul omizilor.

Arpagic

Arpagic

De asemeni se pot planta fragi, gazde pentru insecte prădătoare care apără mărul de alte insecte și omizi. Trifoiul alb (Trifolium repens) oferă azot solului și atrage insecte prădătoare; prin înflorirea sa timpurie atrage insctele polinatoare.

Părul| (cel european, Pyrus communis sau cel asiatic, Pyrus pyrifolia, cu varietățile și hibrizii lor) 

Părul este asemănător mărului, și ca și el, are nevoie de un ajutor pentru polenizare. Florile de păr au un miros puternic, astfel încât ele sunt polenizate de numeroase specii de insecte (albine, viespi, fluturi). Dar un ajutor din partea unor plante companion este binevenit…

Arpagicul plantat în jurul tulpinei protejează scoarța tinerilor peri de acarieni. De asemeni diverse varietăți de Mentha sunt prețioase ca și companioni ai părului (în special Mentha spp., Monarda spp. și Pycnanthemum spp.) pentru că menta atrage doar insectele polinatoare (nu și moliile, de exemplu). Fenelul este de semeni indicat, preferatul fiind Foeniculum vulgare ‘Purpureum’ pentru contrastul de culoare.

Foeniculum vulgare purpureum

Foeniculum vulgare purpureum

Prunul| (Prunus cu speciile, varietățile și hibrizii săi)

Prunul aproape că este nefertil fără ajutorul unor polinatori exteriori. Pe de altă parte principalul inamic al prunului este gărgărița – un  remediu natural ar fi cultivarea trifoiului alb, care atrage gândaci care se hrănesc cu gărgărițe. are mainly self-infertile and need another cultivar for cross pollination. Plums are also closely related to peaches and do better with the same companion plants. The plum curculio weevil is the bane of this plant, so plant white clover, which promotes ground beetles. Weevils are controlled by plants in the Laurel family, which includes our native spicebush (Lindera benzoin), and we’re going to add it as a companion beneath plums.

Cu rol atât de a atrage insectele polinatoare dar și de șinere la distanță a cariilor, se poate planta usturoi (Allium sativum) sau arpagic (Allium tuberosum); usturoiul poate fi cultivat pentru ulterioara recoltare. Atenție la arpagic și semințele sale, se răspândește ușor și greu de scăpat apoi de el, deci se recomandă tăierea florilor îniante de formarea semințelor.

Mușețelul (Chamaemelum nobile) este de asemeni atractivă pentru insectele polinatoare dar nu și pentru acarieni, deci poate fi cultivată cu succes în preajjma prunilor. La fel mărarul (Anethum graveolens).

Mușețel

Mușețel

Să nu uităm binecuvântatele gălbenele (Tagetes patula) – le voi folosi în livadă tot așa cum le folosesc pe scară largă în grădină.

Galbenele

Galbenele

%d blogeri au apreciat: