Insecticide naturale


Orice grădinar dorește să lupte cât mai consistent împotriva dăunătorilor. Desigur insecticidele obținute pe cale chimică sunt foarte eficiente, dar multe au efecte nedorite împotriva mediului. Fără a mai vorbi de cancer ca pericol potențial. Folosirea unor insecticide naturale evită aceste probleme, fără a pierde prea mult din dorita eficacitate.

pesticid

1. Ulei de neem (liliac indian)

Uleiul de neem (liliac indian) este categorisit printre cele mai puternice pesticide sau insectcide. Trecem însă peste el, deoarece specia (Azadirachta indica) nu crește la noi. Dacă doriți totuși să vă produceți în casă un insecticid valabil pentru mai mult de 200 de insecte, complet non-toxic și fără efecte adverse, atunci luați un litru de apa caldă pe care o amestecați  cu o jumătate de lingură de săpun insecticid; adăugați o lingură cu ulei de liliac, și amestecați viguros. Puneți amestecul într-unrecipient de spray – continuați să agitați lichidul, pentru ca uleiul să nu rămână la suprafață. Folosiți de preferință când amestecul este proaspăt, dar poate fi folosit și după 8 ore.

2. Tutunul

Insecticidul pe bază de tutun este perfect pentru a combate viermii, aphidele și omizile. Puneți 2 linguri de frunze de tutun (găsiți în comerț) într-un litru de apă, amestecați și lăsați cel puțin 2 ore; adăugați o lingură de detergent de vase și un vârf de pudră de piper iute. Strecurați și puneți într-un recipient de spray.

*Nu folosiți pe plantele din familia solanacee (precum vinetele, tomatele, cartofii sau ardeii).

3. Frunzele de tomate

Dacă aveți tomate în grădină, ca mine, atunci folosiți-le din plin. Frunzele de tomate conțin alcaloizi, care sunt toxici pentru multe insecte. Tocați 2 cupe de frunze și amestecați cu 4 cupe de apă. Lăsați peste noapte și a doua zi strecurați și puteți pune într-un recipient pentru a folosi ca spray pe plantele atacate.

4. Crizantemele

crizanteme

Florile de crizanteme conțin un component, pyrethrum, care afectează sistemul nervos al insectelor. 100 de grame de flori uscate de crizantemnă se fierb timp de 30 de minte la foc mic, într-un litru de apă. Amestecul se dă spray peste insectele zburătoare și târâtoare.

5. Coji de portocale

Cojile de portocală conțin d-limonene, care este considerat ca insecticid, sau cel puțin funcționează ca atare. Dacă nu aveți la îndemână cojo de portocală, puteți face rost de ulei esențial de coji de portocală, care funcționează similar. În plus, pisicile și câinii nu îndrăgesc mirosul, așa încât vă vor lăsa în pace plantele. Pentru preparare fierbeți doi litri de apă și puneți în ea două căni cu coși de portocală. Strecurați și adăugați câteva picături de ulei de neem  și săpun insecticid. Și gata!

6. Spray de usturoi/ceapă

Usturoiul și/sau ceapa sunt ajutoare prețioase în grădină, deoarece produc o senzație de usturime dăunătorilor. Pentru a produce un spray de ceapă și usturoi luați un bulb întreg de usturoi și o ceapă și răzuiți-le; puneți-le într-un litru de apă, împreună cu o lingură de piper și una de săpun insecticid. După o oră puteți folosi amestecul pe plantele atacate.

7. Spray cu cuișoare

Zbrobiți câteva cuisoare, amestecați cu un litru de apă și lăsați la macerat peste noapte. Pulverizați peste plante – mirosul va duce la îndepărtarea unor inamici ai plantelor dvstră.

8. Piper

Piperul nu este numai un condiment, ci și un ajutor la îndepărtarea unor musafiri nedoriți în grădină. Amestecat cu ulei vegetal și săpun poate fi socotit printre cei mai puternici aliați ai grădinarului ecologic. Fierbeți o cupă de apă, amestecați cu 3 linguri de piper iute și lăsați pentru o oră. Strecurați prin vată sau bumbac, adăugați o lingură de ulei vegetal și una de săpun sau detergent de vase. Diluați totul într-un litru de apă. Gata de pulverizare!

9. Pelin

Fierbeți 15 mg de frunze de pelin într-un litru de apă, timp de 40 de minute. Lichidul se lasă la răcit, iar apoi poate fi pus într-un recipient de spray.

 

Sfaturi

  • Testați insecticidele peste o porțiune mai redusă a plantei, înainte să pulverizați întreaga plantă, pentru a verifica efectul.
  • Purtați mănuși și ochelari de protecție, mai ales când folosiți extracte de piper sau neem.
  • Evitați să pulverizați insecticidul în zilele cu vânt. Folosiți sprayul dimineața sau seara, pentru mai bune rezultate.
  • Nu folosiți la producerea insecticidului detergenți de vase care conțin înălbitori.
  • Când pulverizați, faceți-o pe partea inferioară a frunzelor.
  • Insecticidele naturale au efect dar trebuie așteptat puțin acest efect, perseverați pentru rezultate din ce în ce mai bune.