Cum să previ necazurile în grădină (I)


Puteți urmări mai jos câteva sfaturi despre cum putem evita să avem probleme în grădină (buruieni, diferite boli, diferiți dăunători) urmând căi sănătoase. Desigur, cea mai sănătoasă cale este prevenția – dar dincolo de prevenție natura însăși ne dă o mână de ajutor. Și dacă este așa, de ce am refuza-o?

1. Un sol sănătos

Am mai abordat problema solului și în alte pagini (de pildă aici ). Solul oferă hrană, oxigen și suport material plantelor pe care dorim să le cultivăm. Unele cercetări (aici) au arătat că, cu cât mai săntos este solul, cu atât mai sănătoase sunt plantele, și mai rezistente la atacurile dăunătorilor. Deci cum putem avea un sol sănătos?

• să nu deranjăm solul
Din ce în ce mai mulți sunt cei care afirmă că lucrarea pământului (brăzdarea și răsturnarea lui cu mijloace mecanice sau manuale) are numeroase efecte negative (aici): lasă solul gol, încurajează spălarea acestuia, provoacă compactarea solului și eroziunea, dăunnează microbii din sol și râmele (aici). Putem alege ca, în locul unei lucrări intensive a solului, să adăugăm straturi de amendamente organice deasupra lui și să păstrăm cât mai mult posibil structura acestuia, lăsând râmele să aereze solul. De pildă – nu smulgem rădăcinile tpmatelor sau ardeilor toamna, odată cu recoltarea ultimelor fructe, ci le lăsăm să putrezească în pământ. Astfel, sporește aerarea acestuia și capacitatea sa de drenare. Fără să mai vorbim despre faptul că astfel aducem un aport de nutrienți.

• folosim compostul
Începem o ladă pentru compost, și adăugăm câtiva centimetri buni de compost maturat în fiece primăvară, pentru a adăuga suplimente nutriționale, dar și pentru a ajunge la o structură optimă a solului.

• folosim mulci
Adăugăm câțiva centimetri buni de iarbă tunsă sau frunze căzute atunci când plantele din grădină au cca 10 cm, pentru a reduce evaporarea apei, a îngrădi creșterea buruienilor, scădea temperatura solului, preveni compactarea acestuia și a adăuga materie organică solului, pe măsură ce mulciul se descompune.

• rotăm culturile
Recoltele descresc ca și cantitate atunci când plantele sunt cultivate repetat în același sol. Aceasta și din cauză că, în zonele respective, dăunători specifici s-au înmulțit. O soluție este ritarea culturilor, astfel încât aceeași  familie de plante  să crească, în fiecare an, în altă locație.

• plantăm ”mulci verde”
La sfărșitul sezonului, putem planta un covor de plante cu creștere rapidă (aici) pentru a crește fertilitatea solului. Primăvara, acoperim cu mulci și semănam noua generație de plante.

(va urma)