Flori pentru o grădină de tip rustic


Am scris și în altă parte despre despre grădinile rustice. Acum, câte ceva despre florile pe care le putem planta într-o astfel de grădină. Multe vă sunt cunoscute din grădina bunicilor – sunt flori, ca să zicem așa, de tip tradițional, cele mai multe dintre ele de tip peren (sau anuale/bianuale dar cu auto-însămânțare).

Clopoțeii

Genul Campanula cuprinde peste 500 de specii și subspecii, nu va fi greu să găsiți ceva adecvat zonei noastre. Are nevoie de un sol însorit sau parțial însorit, bine drenat. Tijele oferă flori albastre sau albe, până la mijlocul verii, bune de tăiat și pus în vaze.

Căldărușa

Căldărușa (genul Aquilegia) preferă solurile însorite sau parțial însorite, bogate în humus, neutre sau ușor acide. Tijele sale înalte de cca 50 cm purtând flori roșii sau albastre. În florește la sfârșitul primăverii.

Margaretele

Nu cred că se poate închipui o grădină, la țară, fără prezența margaretelor. De o perfectă frumusețe în simplitatea lor, margaretele preferă locuri însorite sau parțial umbrite, un sol bine drenat și înfloresc și înfloresc nu doar în varianta albă, mai obișnuită românilor.

Nemțișori

Făcând parte din specia Delphinium, nemțișorii (cum li se spune acestor flori perene la noi), cu ale lor tije viguroase, înalte până la 1 metru, vor fi perfecte pentru borduri dar și pentru buchete. OPtimă ca alegere, mai ales că are cerințe puține și este rezistentă.

Lavanda

Lavanda este una dintre pereferatele mele, datorită multiplelor sale întrebuințări dar și a mirosului specific. Are pretenții la un sol uscat și bine drenat, însorit. Dar răsplătește îngrijirea dată prin frumusețe, miros, atragerea insectelor polinatoare și alungarea unor insecte total neplăcute (țânțari, molii, etc).

Garofițe

Garofițele (genul Dianthus) cu mirosul lor ușor pipărat și marea varietate de culori, înveselesc orice grădină. Plante medii de statură, atrag insectele polinatoare dar sunt o plăcere olfactivă și pentru oameni. O vreme neglijate, acum sunt din nou în vogă.

Degețelul

Făcând parte din genul Digitalis, degețelul arată minunat mai ales dacă este plantat grupat. Are nevoie de un sol umed și parțial însorit. Cu o perioadă lungă de înflorire în timpul verii, este minunat pentru borduri sau ca pată de culoare.

Nalba

Nalba sau Alcea rosea preferă soarele și soluri umede dar bine drenate. Foarte înaltă uneori (ajunge la înălțimea unui stat de om) se prezintă într-o mare varietate de culori. Poate fi plantată pe lângă ziduri și garduri, pentru a nu ascunde celelalte flori. Poate fi găsită și în varianta pitică.

Hortensia

Hortensia (Hydrangea) se prezintă sub forma unui tufiș (poate depăși 2 metri înălțime) ale cărui flori, sub forma unor bogate inflorescențe, bucură atât prin formă cât și prin miros, toată vara. POtrivite pentru borduri, hortensiile au nevoie de un sol parțial umbrit sau însorit, dar umed și bine drenat.

Iriși

Irisul este o plantă care nu doar arată bine, dar și, adesea, miroase bine. Mulți recomană varietatea irisului siberian (foto) datorită faptului că este total nepretențios (deși ideal este un sol relativ uscat, bine drenat). Înfloresc din vară până la începutul toamnei.

Bujorii

Bujorul (genul Paeonia) este o plantă iubită la români. Arată bine, miros bine, sunt rezistenți la secetă și la multe dintre bolile ce afectează celelalte plante. Pot fi crescuți atât în grădini cât și în ghivece de dimensiuni mai mari.

Mușcatele

Făcând parte din genul Geranium, mușcatele sunt preferatele noastre pentru balcoane și glastrele din fereastră, de foarte mult timp. Pentru grădină vă ofer și o variantă perenă, rezistentă, care are frunzele în două culori (toamna se înroșesc) deci este cu atât mai potrivită pentru o grădină împestrițată.

Brumărele

Brumărelele (genul Phlox) înveselesc toamna înflorind în culori variate. Preferă soluri neutre, frabile, în soare semi semi-umbră. Pot fi găsite în formă de flori sau tufe.

Panseluțele

Panseluțele (genul Viola) sunt deja comune în grădinile românești. Plante bianuale dar care se auto-însămânțează, panseluțele înfloresc primăvara și adesea încă o dată toamna. Ținute în casă, anumite specii înfloresc iarna.

Alte linkuri utile:

SFATURI PENTRU O GRĂDINĂ CU PLANTE PERENE (REUȘITĂ)