Flori și ierburi musai să le avem în grădina de legume


Nu creștem flori (și nici ierburi aromatice, de altfel) alături de prețioasele noastre legume doar pentru a adăuga niște pete de culoare și miros (bune și astea, dacă atrag polinatori, care suplinesc lipsa de entuziasm a unor plante în a se reproduce): fasolea, mazărea, tomatele și alte multe plante (printre care unii pomi fructiferi) au de ce să fie recunoscătoare florilor și ierburilor care atrag albinele și alte insecte care le răspândesc polenul.

Dar dincolo de asta, unele flori și ierburi aduc ca bonus faptul că acționează ca momeală pentru insectele dăunătoare, sau chiar resping, prin mirosul lor, aceste insecte. Altele sunt binefăcătoare pentru că atrag insecte (precum buburuzele, vispile și multele de flori) care în mod natural se hrănesc, la o etapă a evoluției lor, pe seama insectelor dăunătoare, fiind deci un mijloc natural de control al populației insectelor dăunătoare.

Altele, în sfârșit, acționează ca amelioratoare a solului: fie fixând nutrienți în sol, fie acționând ca îngrășământ verde, dacă sunt amestecate în sol prin săpare, după ce au atins o anumită mărime. Ah, și să nu uit: unele dintre aceste flori sunt bune de pus în bucate… Dar care sunt aceste flori și ierburi pe care ar trebui să le avem în grădină, intercalate prinstre straturile sau chiar plantele noastre?

1. Gălbenelele

Galbenele

Am mai spus-o, gălbenelele sunt preferatele mele. Gălbenelele (calendula) atrag albinele precum și alte insecte polinatoare. Sunt perene – le semeni o dată, și apoi uiți de ele, pentru că se autoînsămânțează și le avem, an după an, făcându-și datoria, aproape indiferent de sol. Petalele pot fi adăugate la salate. Stimulează creșterea plantelor din proximitate și țin la depărtare gândacii de mazăre, aphidele, cândacii de colorado, gândacii dovleacului, nematodele, alte larve. Se pot semăna alături de oricare altă plantă din grădină. Cumperi semințe doar o dată, și te bucuri ani de zile de aceste minunate flori. Merită!

2. Năsturaș

Nasturas

Din familia Brassicae, aceste minunate flori (nasturtium) puțin pretențioase, sunt semănate o dată iar apoi au singure grijă de creștere și înmulțire, atrag albinele și alți polinatori și înfrumusețează grădina, de la mijlocul verii încolo. Atât petalele cât și frunzele sunt comestibile, unii folosesc semințele în locul caperelor. Se pot semăna în special lângă meri în livadă, lângă fasole, plantele din familia verzei, cartofi, dovleci, ridichi, bostani; în sere și solarii, distrug sau alungă fluturii verzei. Țin la depărtare aphidele, gândacii ce atacă cartofii și dovleceii, gândacii dungați ai bostanului.

3. Crizantemele

Crizanteme

Desigur, le cunoaștem și admirăm frumusețea, le apreciem ca polinatori. Dar ele nu atrag doar albinele ci și viespile prădătoare și muștele florilor, cu rol în ținerea sub control a insectelor dăunătoare. Despre ruda mai îndepăratată, mușețelul, nu ami vorbesc. Despre proprietățile  sale variate și binefăcătoare cunoaștem cu toții.

4. Trifoiul

trifoi

Trifoiul (atât cel alb cât și cel roșu) sunt considerate ”gunoi verde”, deoarece prin nodulii rădăcinilor fixează azotul atmosferic în sol. Dacă avem suprafețe pe care dorim să le lăsăm să se odihnească un an-doi, atunci însămânșarea lor cu trifoi este o soluție optimală. În plus trifoiul atrage insectele polinatoare. Chiar dacă nu găsim trifoi cu patru foi, trifoiul este un noroc pentru grădinari!

5. Fluturași

Fluturași

Fluturașii (cosmos) sunt o bună soluție ca polinatori târziu în sezon, pentru fasole și tomate. Dar nu arată rău nici în glastre 🙂

6. Tătăneasa

Tataneasa

Tătăneasa (Symphytum officinale) este nu doar o plantă care ajută la ponenizare, dar are și proprietăți medicinale. Se poate semăna sub pomii din livadă, ajută la polenizarea; dar, secerat, este o bună adiție pentru compost. Grădinarii fac de asemeni un ceai de tătăneasă, folosit ca fertilizator.

7. Busuiocul

busuioc

Poate fi plantat pentru sine (să îl pună fetele nemăritate sub pernă…) dar și ca plantă companion.  Prezența sa crește calitatea salatei și a tomatelor. Alungă țânțarii.

8. Limba mielului

Limba mielului

Această plantă (Borago officinalis) este recomandat a fi plantată sau semănată lângă dovlecei, căpșuni și tomate. Alungă viemii tomatelor, crește ptroductivitatea și mireasma fructelor plantelor principale.

9. Usturoiul

usturoi

De cord, nu este nici floare nici plantă aromată, dar aici ne interesează ca plantă companion. Plantați-l lângă varză, pomi fructiferi, trandafiri, tomate. Evitați alăturarea de mazăre și fasole. Usturoiul descurajează apropierea gândacilor japonezi și a aphidelor. Un spray de usturoi alungă fluturii cepei, aphidele. Un ceai de usturoi ajută împotriva bolii produse la cartof de Phytophthora infestans. 

10. Pătrunjelul

Patrunjel

Dincolo de bucătprie și de foloasele lui acolo, semănați pătrunjel pe lângă porumb, trandafiri și tomate. Nu veți regreta – crește savoarea și mireasma produselor.

11. Rozmarin

Rozmarin

Plantați sau semănați lângă fasole, varză, morcovi. Rozmarinul alungă gândacii fasolei, larvele verzei și muștele morcovelui.

12. Salvia

salvie

Plantați sau semănați salvia lângă plantele din familia verzei (ține departe fluturii verzei și larvele lor) morcovi (alungă musca morcovelui) și tomate (învigorează plantele). Nu plantați lângă castraveți. 

13. Tarhonul

Tarhon

Mama îl folosea numai la ciorba de fasole și murături. Eu îl semăn mai peste tot – crește producția plantelor și savoarea fructelor.

14. Cimbru

Cimbru

Ca și tarhonul, nu îl folosim doar la murături sau în bucate. Îl putem asocia cu toate plantele grădinii – prezența lui descurajează fluturele verzei și larvele acestuia.

%d blogeri au apreciat: