Fie că avem o grădină mare sau mică, fie că locuim la țară sau la oraș, dacă avem o grădină (fie și doar una înghesuită pe terasa blocului), avem un lucru în comun: acel lucru în comun bâzâie, se târăște, zboară, se așează peste tot, se amestecă în toate: insectele. Unele sunt bune pentru noi și plantele noastre, altele… foc și pară pe ele, pedeapsa cerurilor și alte chestii cerem din partea puterilor divine, pentru a le pedepsi. Cum facem să atragem insectele binefăcătoare și să le ținem departe pe cele dăunătoare?
Atrageți și păstrați insectele ”bune”
Insectele ”bune” sunt de două tipuri: cele care ajută la polenizare (albinele, de exemplu) și cele care se hrănesc pe seama altor insecte, fără a ataca, bineînțeles, dragele noastre plante. Putem încerca să le atragem oferindu-le condiții favorabile. Dar putem încerca și în comerț – dacă suntem norocoși, putem găsi centre specializate unde să le cumpărăm (fie ca insecte mature, fie doar ca ouă).
Buburuzele
Buburuzele sunt drăgălașe, și cu toții cunoaștem cântecelul acela cu ”Mămăruță-ruță / Suie-te-n căruță”. Dar, în lumea insectelor, buburuzele sunt adevărați tigri feroci. În special în ceea ce privește unele inscte, precum aphidele.
O buburuză consumă greutatea ei în aphide zilnic (cca vreo 40 la număr), iar o larvă de buburuză consumă în scurta ei viață cca 400 de aphide.
Pe lângă aphide, buburuzele consumă nectar. Deci cultivați coriandru ( Coriandum Sativum), mărar (Anethum graveolens), fenicul (Foeniculum vulgare), și arpagic (Allium schoenoprasum) lăsați plantele să înflorească pentru a încuraja buburuzele să vină, să rămână și, eventual, să vă scape de dăunători.
Călugărițele
Călugărițele au faimă rea datorită prostului obicei de a se mânca între ele. Dar apetitul lor nu se reduce la atât. Sunt teritoriale, deci insecta și planta, atâta timp cât are destulă pradă. Dacă găsiți insectele prin grădină, nu le alungați și nu le ucideți: sunt câinii răi și urăți care vă păzesc plantele – gratis!
Ca notă aparte: călugărițele mânâncă tot ce prind, inclusiv insectele beneficiale.
Viespile Trichogramma
Sunt viespi de talie mică, care își depun ouăle în ouăle unor insecte sau fluturi. Când larvele viespilor ies, se hrănesc pe seama ouălelor respective, reducând numărul insectelor dăunătoare: fluturi de noapte și de zi precum și alte insecte din speciile Sodoptera, Melittia cucurbitae, diverse larve (precum aceea a fluturilor Manduca quinquemaculata și Trichoplusia ni).
Țineți sub control insectele ”rele”
Urmează câteva sfaturi care vă vor ajuta, eventual, să țineți numărul insectelor dăunătoare sub limta la care ele aduc pagube iremediabile recoltei. Sfaturile au în vedere evitarea folosirii termonuclearei care înseamnă, pentru horticultor, folosirea insecticidelor.
Melci și limacși
Am abordat problema în altă articol, în detaliu. Click aici.
Viermii și larvele de tot felul
Dacă vedem găuri în frunzele plantelor din specia brassicae (broccoli, varză) și fluturi mici, drăgălași și albi zburând prin preajmă, avem de a face cu fluturele verzei (albiniță) și larvele lui. Ei vă pot distruge recolta în scurtă vreme, dacă sunt lăsați de capul lor. Cel mai eficace este să protejăm plantele, dar asta nu este pe gratis. Cât timp răsadurile sunt încă tinere, putem să imaginăm o protecție la mai multe răsaduri, cum este aceea, improvizată pe baza unui articol ce poate fi găsit în magazinele Ikeea (imaginea alăturată). Plantarea gălbenelelor printre straturile de varză poate ajuta și ea; sau chiar a tomatelor. 🙂
Unele larve stau ascuse în sol și ies imediat după lăsarea serii. Ele atacă prima parte a plantei care le iese în cale, de obicei tulpina tinerelor vlăstare, retezând-o. Cea mai eficace cale de a stopa acești adevărați drujbiști: ocrotiți răsadurile cu un rulou de carton (de la hârtia igienică, eventual tăiat în două). Cu vremea ruloul se va degrada și transforma în compost, dar între timp planta a crescut la adăpost. Trăiască biodegradabilul rulou de hârtie!
Aphide
Aphidele reprezintă o primejdie majoră pentru grădinile noastre. Dincolo de un anumit număr, creșterea lor cu greu mai poate fi stopată, în afara mijloacelor chimice. Dar este mult până departe, iar combaterea furnicilor (care joacă rolul de ”ciobani” pentru ”turmele” de aphide), câteva buburuze ținute aproape și intercalarea plantelor-țintă ale aphidelor cu alte plante (de exemple, flori de nasturtiums, sau arpagicul, plante pe care acești mici teroriști nu le suferă), pot rezolva, în mare, problema.
Larvele tomatelor
Acestea pot fi culese manual (o treabă destul de scârboasă, recunosc) și ucise sau aruncate la rațe (în cazul în care nu ați convins rațele să facă treaba culesului în locul dvstră). Dacă sunteți leneș saua veți prea multe plante, atunci viespile Trichogramma menționate mai sus vă pot ajuta substanțial. Dacă larvele au mici cocoașe alburii, este semn că viepile și-au depus ouăle – lăsați natura să își urmeze cursul. Cultivarea unor plante companion care țin anumite insecte la distanță poate ajuta și ea (de exemplu Limba mielului – Borago officinalis).
Alte linkuri utile:
Insectpedia – o enciclopedie a insectelor
Comentarii recente