Unul dintre aspectele care trebuie avute în vedere când decidem ce și unde plantăm, este faptul că, semănând sau plantând unele plante în apropierea altora, putem combate prezența unor dăunători care afectează producția sau chiar existența culturilor din plantele ”principale”. Deși nu toate aspectele au fost dovedite științific, experiența grădinarilor ne arată că unele întovărășiri precum cele de mai jos sunt de efect. Sau, chiar dacă nu sunt de efect pozitiv, cel puțin nu au efecte negative. Mai jos aveți câteva exemple de cuplu plantă – plantă companion. Câteva sunt deja exersate de către mine, și, atât cât pot eu atesta, încurajez această practică.
1. Busuioc + Tomate
Busuiocul și tomatele merg bine împreună atât în farfurie cât și în grădină. Busuiocul îndepărtează (sau așa se zice…) fluturii albi, acarienii din familia Tetranychidae (vezi mai jos) precum și aphidele.
Plantați busuioc în jurul tomatelor – paote provoca confuzie în rândul moliilor cu corn, prevenind ca acestea să își depună ouăle pe plante.
2. Mărar + Dovlecei, Salată
Mărarul îndepărtează gândacii care atacă dovleceii, dar și viermii ce afectează varza și alte plante din familia ei. Mirosul puternic al mărarului poate îndepărta și alte insecte, ori doar să mascheze mirosul plantei gazdă, astfel încât aceasta să nu fie atacată prea intens.
3. Năsturaș + Castravete, Dovleac
Mulți grădinari sunt convinși că plantând năsturași (nasturtium) printre castraveți ajută la îndepărtarea gândacilor care se hrănesc pe seama castraveților și a florilor de castravete. Se pare că florile de năsturaș sunt eficiente și contra gândacilor ce aafectează dovlecii (bostanii) de iarnă.
4. Ceapă + Castravete, Morcovi, Tomate
Mirosul puternic al cepei poate alunga sau confuza dăunătorii, care astfel nu vor ataca plantele lor gazdă favorite. Plantați ceapă printre castraveți pentru a alunga gândacii castravetelui sau printre morcovi pentru a îndepărta omizile de fluturi care atacă rădăcinile de morcov. Dacă plantați ceapă printre tomate, acest lucru poate ajuta la ținerea la depărtare a aphidelor.
5. Usturoi + Salată, Afine, Trandafiri
Mirosul de usturoi nu alungă doar vampirii, ci și aphidele din straturile de salată, precum și gândacii japonezi (Popillia japonica) care ar putea ataca afinele, trandafirii, zmeurul și alte plante.
6. Tomatele + Varză, Brocoli
Mirosul puternic al frunzelor de tomate poate fi folosit la ținerea la distanță a unor larve care, altfel, ar ataca varza sau plantele de broccoli (în special larvele de Molia Verzei, Plutella xylostella).
Adulții de Plutella xylostella sunt dezorientați de mirosul tomatelor și sunt mai puține șanse să își depună ouăle pe plantele din familia verzei, semănate intercalat cu plante de tomate.
7. Cătușnica + Ridichi, Vinete
Cătușnica sau Menta Pisicii (Nepeta spp.) este o plantă perenă din familia mentei. Semănați Cătușnică printre plantele susceptibile de a fi atacate de gândacii săritori din familia Chrysomelidae, precum ridichile și vinetele. Mirosul mentei va acoperi mirosul plantelor gazdă, protejându-le.
8. Pelin de câmp + trandafiri
Semănați pelin de câmp (Tanacetum vulgare) printre plantele susceptibile de a fi atacate de gândacii japonezi, precum murele, trandafirii, etc. Mirosul puternic dacă nu alingă, cel puțin maschează mirosul plantelor gazdă. Dar, zic eu, de ce aș planta pelin – doar ca să maschez mirosul trandafirilor?
9. Gălbenele + Tomate
Varietăți de gălbenele sunt folosite de grădinari pentru a șine la distanță omizile cu corn ale tomatelor sau tutunului.
Plantate printre tomate, ele pot dezorienta adulții (Manduca quinquemaculata) care nu își vor depune, astfel ouăle pe plante.
10. Limba Mielului + Tomate, Varză
Limba Mielului este folosită de secole pentru a descuraja omizile cu corn ale tomatelor sau omizile fluturelui de varză. Este de asemeni un bun polinator.
12. Lavanda + Salată
Cultivată printre straturile de salată sau spanac, mirosul lavandei ține la distanță fluturii albi ai verzei dar și aphidele.
Comentarii recente