Gandul: Apocalipsa politicienilor

Sfârşitul lumii în 2012 nu este deloc sigur, dar al guvernului pedelist de astăzi da. El va dispărea înainte de 21 decembrie, termenul limită din calendarul mayaş, urmând ca, în caz că planeta scapă de apocalipsă, un nou cabinet să-i ia locul până la Crăciun. Nu este o profeţie, ci un exerciţiu de anticipaţie, bazat pe evoluţiile trecute şi evenimentele anunţate pentru acest an.

Alegerile parlamentare din România se desfăşoară, de aproape două decenii, în luna noiembrie. Noutatea este că, de această dată, scrutinul legislativ are loc concomitent cu cel local şi, posibil, cu un referendum pentru aprobarea Constituţiei amendate în sensul convenit cu UE, de realizare a uniunii fiscale. Partidele pot începe, aşadar, numărătoarea inversă, cu ochii pe ceasul electoral stând mai ales PD-L şi USL. Ele sunt nu numai principalele forţe competitoare şi singurele capabile să facă rocada la Putere, ci şi acelea care poartă lupta politică până dincolo de limitele admise, transformând excesele de tot soiul în a doua natură.

PD-L se află la aproape 30 de procente în urma adversarei sale, USL, (21,5 la sută, faţă de 49,2 în sondajul IMAS din decembrie), dar nu disperă, ci crede că va continua să guverneze şi în 2013. Deşi pare nerealist, are o şansă şi aceasta se cheamă Traian Băsescu. Preşedintele i-a avertizat pe uselişti, în repetate rânduri, că, dacă nu vor obţine 50 la sută din voturi şi majoritatea mandatelor de parlamentar, nu le va încredinţa formarea guvernului, chiar dacă vor ieşi pe primul loc, în alegeri. Promisiunea şefului statului simplifică viaţa PD-L, a cărui sarcină, în loc de a câştiga alegerile – lucru imposibil -, devine aceea de a creşte cu 5-7 procente, destabilizând poziţia USL, ca aceasta să coboare sub pragul de 50 la sută. Într-o asemenea situaţie, PD-L ar putea rămâne la Palatul Victoria, cu ajutorul UDMR şi al UNPR, actualii săi parteneri, dacă vor intra în Parlament. Partidul de guvernământ are la îndemână pârghiile pentru a-şi atinge scopul. Pe unele le-a folosit (comasarea alegerilor mutând, astfel, centrul de greutate pe aleşii local, direcţionarea fondurilor către primării), pe altele le va utiliza în curând (redesenarea colegiilor unominale în favoarea sa, introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din diaspora). Are însă şi două handicapuri majore, care-l fac să înainteze greu: neîncrederea populaţiei în liderii partidului (niciunul, inclusiv Traian Băsescu, nemaiocupând primele locuri în topul credibilităţii) şi criza economică, din cauza căreia nu poate da măriri de salarii şi pensii.

USL, care s-a dezvoltat, cu uşurinţă, în Opoziţie, are dificila misiune de a păstra şi la vot, reduta majorităţii, cucerită în sondaje. Strategia sa este simplă şi obositoare: aruncă în adversar cu diverse, cum se cocoaţă pe ziduri. Discursuri de condamnare, retrageri de la şedinţe, moţiuni simple şi de cenzură, acţiuni de suspendare etc. Ţine lumina proiectorului pe defectele inamicului, sperând că publicul le va vedea în detaliu şi le va sancţiona la vot. S-ar putea însă să nu fie de ajuns. Este nevoie şi de o abordare mai puţin belicoasă a competiţei electorale, una care să aducă, în prim-plan, echipa proprie de guvernare şi, în linii precise şi clare, planul de măsuri pentru România următorilor patru ani. Or, la acest capitol, useliştii stau prost: cu excepţia unei înşiruiri de enunţuri, intitulată „program de guvernare” şi a lui „Ponta premier!”, restul e tăcere. Pentru a se menţine la 50 la sută, pesediştii şi liberalii trebuie să depună mai mult efort. Altfel, de Crăciun vor fi tăiaţi de la porţie, în favoarea altui guvern PD-L, care s-ar putea numi tot Boc. Preşedintele Băsescu i-a mai lăsat pe câştigători flămânzi în două rânduri şi doar la puternice presiuni populare s-ar putea răzgândi. La câtă disperare după Putere există de ambele părţi, pierderea ei chiar va semăna, pentru unii, cu apocalipsa. Să nu ne facem însă griji: o singură celulă de supravieţuieşte, se vor regenera.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: