Declarație de presă a președintelui PNL Klaus Iohannis

klaus iohannisReuniunea de marți a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană arată determinarea statelor membre de a se implica mai ferm pentru a crea condițiile demarării unei anchete internaționale amănunțite și credibile în vederea identificării persoanelor responsabile pentru tragedia aviatică din estul Ucrainei.

Remarc preocuparea UE pentru respectul acordat justiției, faptul că nu declarațiile politice prevalează la Bruxelles, chiar în aceste momente de maximă tensiune, ci imperativul domniei legii. Îndrăznesc să cred că și la București ar trebui să ne regăsim mai mult în acest tip de abordare.

Este nevoie de o acțiune fermă din partea comunității internaționale, și mai ales a UE, pentru a afla adevărul despre tragicul eveniment aviatic din Ucraina. O asemenea dramă ne obligă la un comportament fără echivoc pentru că valorile lumii democratice trebuie să fie mai presus de interesele punctuale ale unui stat sau altul.

Faptul că miniștrii de externe ai UE au mandatat Consiliul și Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi măsuri sancționatorii, care să acopere inclusiv produsele cu dublă utilizare sau cele de înaltă tehnologie din domeniul energetic,  arată că UE dorește să demonstreze că poate să adopte și acțiuni fără echivoc.

Un fapt îmbucurător în privința determinării Uniunii Europene îl constituie decizia de înființare a Misiunii UE de Consiliere pentru Ucraina (EUAM Ukraine), care va avea drept scop sprijinirea reformei sectorului civil de securitate și a statului de drept din Ucraina. Am văzut reacția ministrului nostru de Externe, care anunța interesul maxim al României față de această misiune. Participarea noastră substanțială la această inițiativă a UE este necesară și justificată, dar nu pot să nu remarc totodată și comportamentul oportunist al Guvernului în acest tip de abordare.

Nu putem pretinde acum un interes maxim, dacă nu suntem capabili să asigurăm un nivel constant al contribuției noastre la întreg mecanismul extern al UE și nu doar atunci când ne avantajează. Cred în nevoia de constanță în politica externă ca premisă a credibilității.

România este foarte interesată ca destabilizarea Ucrainei să înceteze și să se pună punct acestei crize cu consecințe atât de grave pentru securitatea Zonei Mării Negre. Cred cu tărie că România, ca membru UE și NATO, ca partener strategic în regiune al SUA, trebuie să aibă un comportament ferm alături de aliații săi și să susțină aspirațiile democratice ale statelor din regiune, în primul rând ale Republicii Moldova. În acest context, sunt îmbucurătoare declarațiile făcute de comisarul pentru Extindere, domnul Stefan Fule, care în reuniunea de marți a evocat posibilitatea ca acordul de asociere Republica Moldova – UE să intre în vigoare mai devreme de 1 octombrie, ca formă rapidă de sprijin a Chișinăului în fața interdicțiilor la export anunțate recent de Federația Rusă.

23 iulie 2014                                                                    

Klaus Iohannis,

Președinte PNL

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.