Limax, inamicul nr. 1. Cum scăpăm de el?


Pentru mica mea grădină, melcii limax (adică cei fără cochilie) au fost, anul trecut, inamicul nr. 1. Nici nu mai știu câte vlăstare de castravete și fasole mi-au distrus, când acestea nu aveau decât câțiva centimetri. I-am combătut cum am știut, dar literalmente ceea ce m-a salvat nu a fost faptul că eu le-am redus numărul ci faptul că plantele au crescut îndestul încât ronțăirea unor frunze sau flori nu le-a mai afectat prea mult.

limax

Mai jos, o colecție de sfaturi pe care sper să le găsiți utile. Succes la ucis limacși!

Prevenția, mai înainte de toate!

1. Curățați grădina!

Curățați grădina cât mai des, în special marginile, colțurile, gardurile, paturile de flori, astfel încât melcii să nu își găsească adăpost acolo. Înlăturați fructele căzute și orice materie organică care i-ar putea atrage. Un compost de care nu vă îngrijiți destul, frunze sau iarba pot fi un mediu pentru mărunții inamici pentru a-și depune ouăle.

2. Udați dimineața

Udați dimineața nu seara. LImacși, ca și alți melci, sunt animale nocture și nopțile umede îi favorizează. Le place pământul umed și udând seara le creați un mediu propice. Din păcate această regulă am încălcat-o în mai fiece zi – în special din cauza faptului că stau prost cu trezitul de dimineață, astfel încât pentru mine principalul moment pentru stropit a fost seara 😦

3. Luptați cu dușmanul cât mai timpuriu posibil

Începeți să combateți melcii încă de primăvara devreme. Astfel veți reduce populația, și veți limita primul val de depunere al ouălelor. Cum primăvara trecută ardeam timpul pe culoarele Parlamentului, eu am început cam târziu lupta cu inamicul, pe la sfârșitul lui mai. Mulțumesc lui Dumnezeu că nu am pierdut-o!

4. Vânați seara târziu și dimineața devreme

Limacși sunt activi noaptea sau în perioadele înnorate. Căutați-i atunci când îi puteți găsi mai ușor, adică atunci sunt activi. O ”vânătoare” nopatea la lumina lanternei poate fi mai productivă decât o întreagă săptămână de căutat în timpul zilei. Reducerea numărului de melci prin căutarea și uciderea lor în mod direct, este una dintre cele mai eficiente măsuri împotriva lor, chiar dacă este cumva obositoare. Dacă reușim să o facem vreo-o 2-3 săptămâni, ne-am redus substanțial problemele potențiale pe care le-ar putea crea.

5. Creați locuri în care să se adune, pentru a-i vâna mai ușor

coji

Puneți pe sol, seara, jumătăți de grapefruit copt, stors. Merge și cu jumătăți de portocală. Cojilr vor atrage limacșii. Îi puteți colecta astfel, dimineața devreme. O altă soluție este să umeziți bine pământul seara, și să puneți deasupra o scândură sau o cutie, lăsând un spațiu liber la sol pentru ca melcii să ăși poată găsi acolo una dăpost peste zi. Ridicați scândura peste 1-2 zile, culegeți melcii, repetați procedura.

Cum să omorâm limacșii (și alți melci)

1. Prin tăierea capului. Folosiți un hârleț ascuțit. Sau folosiți-vă imaginația (filme horror ați văzut destule).

2. Folosiți apă fiartă. Se zice că mor repede și fără dureri, deși nu i-am întrebat ce și cum. This way they die off quickly and painlessly.

3. Culegeți-le cu o pensetă și puneți-le într-un recipient cu detergent de vase concentrat. Mor instantaneu.

4. Faceți o capcană de bere. Limacșilor le place berea, ticăloșii… Faceți o adâncitură în pământ, puneți un vas cu buza la 1 cm de suprafața pământului (un borcan merge bine) și puneți în vas câteva degete de bere. Melcii vor veni, atrași de mirosul berii, vor coborâ, vor bea bere, și acolo vor rămâne, înnecați. Goliți vasul după două zile, Repetați. Am folosit această stratagemă – nu cu extraordinare rezultate, dar a mers.

5. Dacă aveți mai mulți captivi, puneți-i într-o găleată și presărați deasupra sare. O moarte prin deshidratare îi așteaptă. Așa le trebuie, dacă sunt beutori de bere! Sau aruncați peste ei oțet de bucătărie nediluat. O baie de acid nu le va face bine sănătății.

Alte măsuri de prevenire a daunelor produse de limacși

  • Folosiți talaș pus în jurul plantelor pe care le doriți protejate. Sau coji de ouă pisate. Pântecele sensibil al limacșilor nu va aprecia, și ei se vor ține departe. Este principalul mijloc de prevenție folosit de mine anul trecut. Problema este că după o ploaie zdravănă sau multiple udări, barierele trebuie înălțate din nou.

coji ouă

  • La fel ca mai sus, dar folosiți zaț de cafea sau rubarbăr pisat. Sau păr (de câine sau de om) presărat în jurul plantelor prețioase pentru dvstră.
  • Alei din nisip, presărarea de cenușă, sare sau var pe căile de acces, sunt de asemeni bariere naturale în calea deplasării armatelor de limacși spre plantele noastre dragi.
  • Cristalele de magneziu (clorura de magneziu) presarată pe sol nu doar reduce deficiența de magneziu, dar, de asemeni, nu face bine limacșilor. Din păcate, după ploaie trebuie repetată împrăștierea. Și cristatele costă…
  • dacă găsiți pe sol urme de limax (din acelea lucitoare…) către plantele dvstră, distrugeți-le prin săpare sau spreiere cu oțet. Astfel veți dezorienta diviziile de limax, pornite pe urmele cercetașilor…
  • spălați vasele, oalele și ulcelele în care veți pune noi plante. Evitați astfel pericolul ca acolo să fi existat limacți mici sau ouă depuse. Este o măsură esențială. La spălat puteți folosi și o soluție de oțet – va revigora culoarea vaselor de lut și va elimina o parte din depunerile minerale.
  • semănați usturoi, cât mai mult usturoi. Limacși urăsc mirosul de usturoi, deși nu sunt neam cu vampirii.
  • Atrageți broaștele. Broaștele sunt mari amatoare de limacși. Dacă designul grădinii permite, atrageți broaștele printr-un mic iaz. La mine în grădină – nici gând!
  • Cumpărați-vă o rață. Rațele sunt mare amatoare de limacși. În plus, veți avea ceva îngrășământ organic. Dar atenție, rațelor le plac și unele dintre palntele pe care le cultivați în grădină. Deci este o armă cu dublu tăiș. Deci mai bine cu lanterna și penseta 🙂