La o aniversare: Crin Antonescu, 55 de ani

Azi Crin Antonescu împlinește 55 de ani. Se află, din multe puncte de vedere, în floarea vârstei unui om politic. Se află în punctul în care toate căile, toate drumurile, toate opțiunile îi sunt deschise.

Știm, credem că știm, că omul politic a ales, cel puțin pentru o vreme, să ia exemplu lui Cincinnatus și să întoarcă spatele politicii ”mari”: să lase sarcina conducerii partidului și a marilor bătălii din această toamnă în sarcina celor care au crezut că le este menită onoarea de a aduce un președinte liberal la Cotroceni. A fost decizia sa să se retragă, a fost alegerea partidului, prin liderii săi, să confirme și întărească această opțiune și, corecte sau nu, trebuie să respectăm ambele hotărâri.

Spuneam undeva, prin 2012, că Antonescu a fost nu numai adversarul ireductibil al lui Traian Băsescu (și se pare că a rămas în timp, printre oamenii politici marcanți ai scenei noastre politice, singurul) dar și omul politic cel mai îndrăzneț și mai împlinit al României ultimilor 10 ani. Trebuia mai mult decât îndrăzneală, trebuia o un strop de nebunie ca, în 2009, să își propui programatic demantelarea regimului Băsescu ajuns la apogeul puterii sale. Trebuia mai mult decât îndrăzneală, trebuia un strop de geniu să închipui, în 2011, soluția USL ca modalitate de luptă împotriva acestui regim și, în perspectivă, de construire a profilului unei noi Românii.

Crin

În decembrie 2012, părea că istoria dă dreptate lui Crin Antonescu și că liniile strategice mari ale proiectului său (care nu era doar unul de partid dar și de țară) odată marcate în Programul USL, se vor transforma în realități. În 2014, situația este mult diferită, și nu în bine.

A fost Antonescu (și este) un visător, un idealist pe care realitatea l-a contrazis în mod brutal? Rar am văzut un politician care, corect întrebat, să nu poată explica mai rațional deciziile sale.

Dar numai rațiunea nu este de ajuns, chiar dacă este întovărășită de sinceritate, onestitate, determinare și spirit de sacrificiu. Se spune că oamenii mici fac greșeli mici, iar oamenii mari fac greșeli mari. Antonescu a fost și este un om politic mare, iar în acest caz chiar și greșelile minore pot avea consecințe uriașe.

Antonescu nu a greșit în proiectele sale. Dezarticularea regimului Băsescu în 2012-2013, impunerea PNL ca singura alternativă politică de dreapta, constituirea unui modus vivendi cu PSD și o lungă guvernare care să rescrie harta politică a României și să pună fundamentele unui proiect larg de țară, care să poată fi urmat în liniile sale mari de guvernările viitoare chiar dacă, în mod firesc și natural, USL ar fi urmat să dispară.

Antonescu a eșuat în proiectul său pentru că a supraestimat capacitatea propriului său partid de a îl urma cu viteza, puterea și determinarea solicitate de către noile circumstanțe ale aflării PNL în coaliția de guvernare.

Poate că era fatal să se întâmple astfel, ca partidul să nu realizeze o creștere posibilă și chiar necesară, chiar în condițiile aflării la putere, aveam deja un astfel de eșec liberal, în guvernarea anilor 2004-2018. Poate că era fatal să se întâmple astfel, de vreme ce partidul înseamnă încă prea mult liderii săi teritoriali și prea puțin masa mare a activiștilor săi. Era fatal să se întâmple astfel, în condițiile în care mulți dintre liderii tradiționali ai partidului au preferat să joace jocuri mici într-o politică meschină în loc să se ridice la înălțimea momentului și să îți urmeze fără ezitare liderul național. Era fatal să se întâmple în condițiile în care aliații politici social democrați au așteptat primul moment de după victoria în alegeri pentru a scoate de sub togă pumnalele și să trădeze, progresiv și punctual, mai toate punctele care constituiseră, în spirtul și litera sa, proiectul USL, începând cu semnarea pactului de coabitare cu Băsescu și până la introducerea unor inițiative parlamentare (Roșia Montană a fost unul dintre exemple) ce contraveneau fragrant promisiunilor electorale.

Antonescu a eșuat în proiectele sale pentru că a supraestimat fermitatea, capacitatea managerială și mai ales loialitatea a ceea ce a fost echipa sa, echipa care s-a aflat la conducerea partidului (și care în mare măsură se află și acum, este drept aliniată în spatele altui lider). Și poate că recunoașterea acestei greșeli a fost aceea care adumbrit cel mai mult ultimele zile ale conducerii din partea sa a PNL.

Dar ne putem aștepta din partea unui om politic, în mod rezonabil, să facă doar ceea ce stă în puterea sa. Nu mai mult. Putem aștepta, în mod rezonabil, ca dăruirea, altruismul, spiritul de sacrificiu, arderea în numele partidului, să aibă și ele o limită. Ne putem aștepta ca, ajuns la un punct al carierei, punct din care toate opțiunile rămân deschise, omul politic care este Crin Antonescu să își dăruiască o clipă de răgaz. Să se regăsească pe sine și să întărească acele valori care nu sunt străine oamenilor politici dar pe care liderii de partid sunt nevoiți să le pună cumva în paranteză atâta vreme cât conduc destinele unor organizații de sute de mii de membrii: afecțiunea familială, relațiile cu cei apropiați, dezvoltarea personală pe alte linii de forță decât acelea ținând strict de orizontul politic.

Prietenilor săi, cunoscuți și necunoscuți, acelora care regretă trecutul apropiat și care îl doresc pe Antonescu din nou în focul bătăliilor politice (de dragul lui, de dragul partidului iar nu de dragul lor) le spun doar atât: trebuie să ni-l închipuim pe Crin Antonescu, ajuns în acest punct al mersului său prin viață, ca fiind fericit. Privind în urmă și spunându-și că a făcut ceea ce era de făcut și că, la urma urmei, a plătit prețul corect atât pentru victoriile cât și pentru greșelile sale. Să îl lăsăm acolo întovărășindu-l cu urările noastre de sănătate și de împlinire în viața personală. Să sperăm că poate se va hotărî să coboare de pe munte, și că poate va aduce cu el și suflul care să dea o nouă viață partidului. Dar va fi decizia lui, nu a noastră. Noi nu putem decât să sperăm.

Etichete:, , , , , ,

27 comentarii pe “La o aniversare: Crin Antonescu, 55 de ani”

  1. Lucian Florescu 21 septembrie 2014 la 5:13 PM #

    Crin Antonescu trebuie sa devina ANUL ACESTA presedintele Romaniei.

    Apreciat de 1 persoană

  2. pozedecat 21 septembrie 2014 la 8:23 PM #

    Ii doresc numai bine cu ocazia zilei de nastere. Din punct de vedere politic insa … mi-a produs o mare deziluzie ce nu numai ca mi-a zdruncinat simpatia fata de PNL (in etape – asocierea cu PSD apoi suceala cu PPE, cu retragerea, cu asocierea cu ce dusmaneam politic mai mult … urat) dar m-a indepartat si de hotararea cu care am fost la fiecare vot din ’89 incoace. Voi vota Ioan Ghise. Am vazut un clip de sustinere a lui Johannis in care sustinatorul era scursura aia de Traian Razvan Ungureanu. Nu pot sa inghit asa ceva, mai ales ca l-am vazut si pe inghititorul de broaste Ioan Oltean sustinandu-l. O astfel de asociere ma scarbeste, prin urmare turul doi nu va aduce votul meu. Iar Ponta este exclus sa votez. Inca nu m-am hotarat ce mizerii sa scriu pe buletinul de vot atunci …

    Apreciază

    • Radu Zlati 21 septembrie 2014 la 8:56 PM #

      sincerul meu sfat: votați rațional. în primul rând…

      Apreciază

      • pozedecatpozedecat 21 septembrie 2014 la 9:50 PM #

        Asa mi s-a spus si in 2000. Daca am fost in stare sa-mi pierd juma’ de zi sa caut prin Roma ambasada, sa stau acolo la coada sa votez … pe Iliescu !!! Ca eram rational si nu trebuia sa iasa Vadim … Tocmai asta vreau, sa votez rational. orice cetatean ar trebui sa voteze rational in primul tur nu pentru ca nus stiu ce masluitor de sondaje ii spune ca ala pe care-l apreciaze n-are sanse. Abia in turul al doilea devine irational caci nu mai ai ce face. Trebuie sa alegi intre doua rele. Sa-l votez pe omul lui Mazare, Dragnea, Sarbu, Vanghelie sau sa-l votez pe omul lui Blaga, Boc, Anastase si Traian Radu Ungureanu? Iata o dilema din care nu putem iesi. Si din care nici nu-mi mai propun sa ies, dupa cum spuneam. Sunt prea scarbit. Si-mi pare rau pentru ca cu dl. Johannis am si stat de vorba si i-am si strans mana in urma cu niste ani.

        Apreciază

      • Lucian Florescu 21 septembrie 2014 la 11:32 PM #

        Iar in al doilea rind, mai bine nu te mai duce la vot: ori Crin, ori nimic. Si in orice caz, nu acuza liberalii de-a valma… unii sint numai penelisti. 😉

        Apreciază

        • Radu Zlati 22 septembrie 2014 la 1:03 AM #

          Nu acuz de-a valma, și nici măcar nu acuz, deoarece încă nu există fapta 🙂

          Apreciază

      • katy 23 septembrie 2014 la 12:21 AM #

        ce inseamna „rational”, sa votez ce mi se baga pe gat din 2000 incoace-cu o mica pauza in 2009,in turul1 ?? NU e ratiune, e DIVERSIUNE !

        Apreciază

        • Radu Zlati 23 septembrie 2014 la 9:26 AM #

          cel mai adesea, în politică, înseamnă să optezi pentru răul cel mai mic.

          Apreciază

  3. pozedecat 21 septembrie 2014 la 9:54 PM #

    Asa mi s-a spus si in 2000. Daca am fost in stare sa-mi pierd juma’ de zi sa caut prin Roma ambasada, sa stau acolo la coada sa votez … pe Iliescu !!! Ca eram rational si nu trebuia sa iasa Vadim … Tocmai asta vreau, sa votez rational. orice cetatean ar trebui sa voteze rational in primul tur nu pentru ca nus stiu ce masluitor de sondaje ii spune ca ala pe care-l apreciaze n-are sanse. Abia in turul al doilea devine irational caci nu mai ai ce face. Trebuie sa alegi intre doua rele. Sa-l votez pe omul lui Mazare, Dragnea, Sarbu, Vanghelie sau sa-l votez pe omul lui Blaga, Boc, Anastase si Traian Radu Ungureanu? Iata o dilema din care nu putem iesi. Imi si pare rau pentru ca pe dl Johannis l-am si cunoscut in urma cu vreo 8 ani, am si dat mana cu dansul. Dar daca dansul este prieten cu TRU atunci nu pot sa-l scot din calculul simplu: prietenul dusmanului meu este dusmanul meu. Iar TRU este expresia suprema a ceea ce urasc din ficati, taratura basista, nu eu fac alegerile in aceasta situatie.

    Apreciază

  4. dadianateodorescu@yahoo.com 21 septembrie 2014 la 10:27 PM #

    Lucian Florescu ARE DREPTATE! Si de ce NU SE POATE,dl Zlati?Am vazut la TV secventa de la Congresul PNL., cand membrii partidului au cerut supunerea la vot a nominalizarii candidatului pentru prezidentiale iar Johannis,dandu-si seama ca PIERDE IN FAVOAREA LUI CRIN, A REFUZAT,in mod ilegal dorinta celor din sala. A anuntat ca nominalizarea se va face in DP de la care AU LIPSIT ,”DUBIOS SI NEJUSTIFICAT 50 de PNL-isti.Da, Crin a facut doua greseli mari,1.a avut incredere ABSOLUTA in Johannis si 2. l-a primit in PNL pe S,F.V. care s-a dovedit „calul troian”al PDL.,si care, impreuna cu Orban si Atanasiu si Petrache l-au tradat pe liderul care a muncit DIN GREU, la crestera cosiderabila a numarului de parlamentari ,sefi de CJ si primari PNL. Eu,si multi alti simpatizanti FIDELI ai PNL, din 1990,NU PUTEM SA VOTAM „RATIONAL” UN TRADATOR!Imi voi anula votul !

    Apreciază

    • Radu Zlati 22 septembrie 2014 la 1:02 AM #

      Refuzul nu a fost ilegal, statutar Delegația Permanentă decidea iar nu Congresul. În DP votul este secret, prezența unor alți 50 membri, chiar dacă toți l-ar fi votat pe Crin, nu schimba situația, diferența a fost de 60 de voturi. Veți vota cum veți dori, dar iraționalitatea dvstră nu schimbă realitatea de care am făcut vorbire mai sus.

      Apreciază

  5. Albinel Cristian 21 septembrie 2014 la 11:14 PM #

    Sunt un roman mandru ca-n tara lui ,inca mai exista Valori ..!! Ca spiritul din Piata Universitatii..km 0 ..al luptei impotriva necomunismului si a structurilor ce perpetuau trecutul comunisto-securist ..traieste datorita lor …Iti multumesc Crin Antonescu pentru ce ai facut pentru tara mea !! La Multi Ani Sanatosi si Dorinte implinite !!

    Apreciază

  6. Cristiana Pricop 22 septembrie 2014 la 4:37 AM #

    penelistilor basisti- daca nu se strofocau atata sa-l desfiinteze pe CRIN
    – am fi avut pe cine vota azi- ca alternativa la ceausistul Ponta
    – asa insa ceilalti ceausisto-basisti care CATINDEAZA
    – sunt la fel de INDECENTI sau si mai si decat MeTeO pesedist –
    – ANULEZ VOTUL in primul tur
    – iar la turul 2 daca, Doamne fereste, ajunge TALAMBU sasesc Joianis Klauns
    – VOTEZ CONTRACANDIDATUL lui – de-ar fi si ceausescu redivivus!!!!
    – premiul tradarii si al abjectiei si al imposturii, si al lichelismului marsav- l-am descris pe HERR Lacusta – nu poate fi Presedintia Romaniei
    – ORICINE numai Johannis NU!!!

    Apreciază

    • Ionut 30 septembrie 2014 la 1:04 PM #

      Numai Ponta, nu…

      Apreciază

  7. Cristiana Pricop 22 septembrie 2014 la 4:39 AM #

    sunt SCARBITA de gandul ca ABJECTUL Lacusta- Joianis- ar putea ajunge Presedinte- ar insemna ca toate valorile au disparut daca Tradatorul si Impostorul, si Nulitatea Johannis ar merge in alta parte decat – la groapa de gunoi a istoriei

    Apreciază

  8. pozedecat 22 septembrie 2014 la 8:38 AM #

    Mesajele mele apar de doua ori pentru ca sistemul de filtrare al blogului are o bizarerie. Se intampla sa trimit mesaje care aparent pleaca dar nu apar si nu apare nici comunicarea „mesajul tau e in asteptare” cum se intampla cu altele. Asa ca inainte de postare le copiez ca sa nu stau sa mai scriu din nou mesajul cu soarta incerta.
    Parerea mea e ca ar trebui sa renuntati la filtrare, lasati doar filtrul de spam implicit iar ce trece nedetectat ca spam sau care va ofenseaza din punct de vedere al continutului puteti sa stergeti ulterior. Pana la urma e acelasi lucru.

    Revenind la Crin Antonescu, ceea ce a patit dinspre Klaus Johannis e un fel de razbunare pentru modul lui propriu in care a fortat democratia interna a partidului, cu oameni impusi, cu derogari, cu impunere de presedinti in filiale de la centru, cu aliante facute de la centru si alte asemenea. Ce semeni aia culegi. „Parerea mea”.

    Apreciază

  9. pozedecat 22 septembrie 2014 la 8:40 AM #

    Era un serial in care era o replica recurenta: „It is happening again!”
    Iar a plecat mesajul fara nicio notificare …

    Apreciază

  10. World of Solitaire 22 septembrie 2014 la 10:43 AM #

    La Mulţi Ani, şi să ne menţină spiritual, unde ne-a înălţat:

    în Panteonul Retoricii Universale!

    Onu

    Apreciază

  11. mariana 22 septembrie 2014 la 2:18 PM #

    Sunt o mare admiratoare a d-lui Antonescu. In politica este idolul meu. De cand si-a anuntat retragerea candidaturii la functia de Presedinte de partid si la functia de Presedinte al Romaniei, pe mine nu ma mai intereseaza nici un candidat.Sunt o liberala convinsa, am sa votez, cu Iohannis cel mai probabil, dar cu o strangere amara. Asta este .

    Apreciat de 1 persoană

    • corelia 23 septembrie 2014 la 12:02 AM #

      votand Iohann,votezi pdl, si cooperativa tradatorilor lui Crin ,votezi cu cel ce l-a injunghiat pe la spate pe cel care l-a promovat sincer si neconditionat in politica! NU MAI FACETI JOCUL SISTEMULUI ,ACELA DE A NE BAGA PE GAT CEEA CE VOR EI,SECURISTII ! NU MAI ACCEPTATI SA MERGETI CA OILE LA VOT,SA FITI FORTATI SA VOTATI „RAUL CEL MAI MIC”, ASCULTATI-VA CONSTIINTA !Daca Crin nu candideaza, mai bine dati un mesaj sistemului ce l-a scos din joc,anuland votul! Eu una ,asta voi face si voi protesta scriind pe buletin numele Crin Antonescu si-l voi stampila!!!

      Apreciază

      • Radu Zlati 23 septembrie 2014 la 9:25 AM #

        faceți ce doriți cu votul, dar fiți conștientă că făcând astfel, oferiți preșidenția lui Victor Ponta.

        Apreciază

  12. Ionut 24 septembrie 2014 la 9:38 AM #

    Ii urez, cu intarziere, d-lui Antonescu, multa sanatate si viata lunga, dar si mai multa intelepciune. Cand faci o promisiune in fata unui singur om, e de preferat s-o si indeplinesti. Cu atat mai mult cand iti iei un angajament in fata a sute de mii de oameni.
    Nu poti, pur si simplu, sa iti iei jucariile si sa pleci, lasandu-i cu ochii in soare.
    Am ajuns in situatia ingrata de a o vota inclusiv pe Elena Udrea, daca va intra cumva in turul 2.
    Dl. Johannis nu m-a lamurit deloc in ceea ce priveste adoptiile si incep sa-mi pun serios problema cine e cel mai putin santajabil dintre candidati.

    Apreciază

    • corrie 26 septembrie 2014 la 7:07 PM #

      NU esti bine informat si de aceea gresesti: Crin Antonescu NU a intors spatele PNL-ului,ci PNL-ul i-a intors spatele, neimplicandu-se in alegerile europarlamentare,deci implicit sefii din teritoriu si de la centru nu i-au sustinut proiectul sau pentru presedentie( Antonescu-presedinte,Iohannis-premier) si pentru un partid liberal puternic,prin el insusi,de sine-statator, fara alianta toxica cu penalii portokalii-tradatori de tara! Nu e vorba, nici cetatenii nu s-au inghesuit sa iasa la vot si sa-l sustina, neintelegand ca era in joc soarta sa ca prezidentiabil si a partidului ,insa NU si-a luat „jucariile”, asa cum crezi,ci cooperativa si al sau candidat,tradatorul neamt i-au luat „jucariile” !!! Probabil aveau niste datorii de platit pedelacilor,daca au acceptat sa sacrifice identitatea partidului si un prezidentiabil credibil si fara legaturi cu sistemul securisto-comunist ,transformand partidul in spalatorie pt. penalii portokalii…

      Apreciază

  13. Anca Dragomirescu 24 septembrie 2014 la 12:34 PM #

    L

    I-am urat domnului Crin Antonescu „La multi ani” pe facebook.
    Acum am intrat pe acest blog doar ca sa il felicit pe domnul Zlati pentru previziunile sale de acum 4 luni, previziuni care pas cu pas, se vor indeplini. Voi dori apoi sa vad cum cei 110 tovarasi vor raspunde pentru raul facut PNL-ului.
    Desigur, si eu voi vota in turul 2 raul cel mai mic, atat in sens propriu, cat si in sens figurat.

    Apreciază

    • katy 25 septembrie 2014 la 9:03 PM #

      FOARTE rau faci,raul” cel mai mic” nu va fi mic ,ci egal cu” cel mare”, pt. ca tot al sistemului este !!! MAI BINE ANULAM VOTUL,SA DAM UN SEMNAL SECURISTILOR ROSII SI PORTOKALII CA NU AVEM SPIRIT DE TURMA…Asa voi face eu,si ca mine multi simpatizanti „crinisti” !!!

      Apreciază