Declarație de presă: O zi neagră în istoria liberalismului românesc!

zlatiAzi, prin înființarea Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu Tăriceanu și cei care i s-au raliat mai fac un pas înspre compromiterea lor ca oameni politici și se mai scrie una dintre filele rușinii din istoria parlamentarismului românesc: intrarea în arena parlamentară a unui partid care nu a participat la alegerile din decembrie 2012.

Este dreptul și chiar datoria fiecărui membru al Partidului Național Liberal să lupte pentru ideile sale: să combată argumentat în forurile statutare ale partidului sau, dacă găsește prea puțină audiență în cadrul acestora, să vină în fața opiniei publice naționale și să prezinte ceea ce crede de cuviință despre linia partidului la un moment dat. Este dreptul și chiar datoria fiecărui membru al PNL să militeze pentru schimbarea acelor structuri, forme, atitudini, comportamente ale partidului în ansamblul său sau doar comportamentele și ideile politice ale unora dintre reprezentanții partidului, la nivel local sau central.

Dar un adevărat membru al PNL este loial partidului său, loial până la capăt. A părăsi partidul care ți-a oferit, ca om politic, tot ceea ce un partid putea să ofere unui membru al său (vezi cazul persoanei fizice CP Tăriceanu) în momente dificile prin care acest partid trece, nu este semn decât de slăbiciune morală și de lipsă a reperelor comportamentale. A părăsi PNL în momentul în care acesta se află într-un conflict deschis cu PSD și de a urma linia politică a partidului condus de către premierul Ponta, în schimbul unor sinecuri precum conducerea Senatului sau accesul la resursele gestionate de către alianța PSD-UDMR-PC-UNPR, este echivalent cu o trădare. Iar trădătorii, indiferent de rațiunile care le-au alimentat gestul, nu sunt apreciați, nici măcar de către stăpânii lor de moment.

Știu că în PLR, partid în fapt cumpărat de Tăriceanu de la un condamnat penal, sunt și oameni de calitate care, la un moment dat, s-au simțit părăsiți de către PNL. Le readuc aminte acestora că, în trecut, PNL a știut să reprimească la sânul său fiii rătăcitori. Dar că există o limită de trădării dincolo de cale nu mai există posibilitate de întoarcere.

Sperând că mulți dintre foștii mei colegi nu vor trece, în activitatea lor viitoare, peste această limită, îi aștept acasă pe aceia care vor dori să revină în Partidul Național Liberal, singurul exponent autentic al liberalismului în România.

Radu Zlati, deputat PNL

Cluj-Napoca, 1 August 2014

Etichete:, , , , , , ,

10 comentarii pe “Declarație de presă: O zi neagră în istoria liberalismului românesc!”

  1. Parvan 1 august 2014 la 4:52 PM #

    pe logica de aici … cate zile negre va mai permiteti dumneavoastra personal?

    ACL n-a candidat la alegeri si dumneavoastra ii oferiti totusi mandatul
    Ati luat mandatul pretinzand ca sunteti liberal iar ulterior ati trecut la conservatori
    ati luat voturi ca USL si acum folositi mandatul antiUSL.

    daca azi ar fi alegeri, dumneavoastra (cu logica din acest comunicat) ati vota Radu Zlati pt camera deputatilor?

    Apreciază

    • Radu Zlati 1 august 2014 la 5:52 PM #

      1. Eu nu ofer ACL mandatul meu, rămân ceea ce am fost și sunt, deputat PNL
      2. În PPE sunt partide liberale; din punct de vedere al doctrinei, PPE este mai aproape de doctrina PNL (așa cum se regăsea ea în statutele PNL de după Revoluție precum și în politicile publice promovate) decât ALDE; dacă vorbim despre PNL de dinainte de 1947, apropierea de PPE este mult mai evidentă, ca doctrină, ca ideologie
      3. Am candidat sub sigla PNL, dar din partea PNL; imediat după alegeri, noi toți, parlamentarii liberali, am fost incluși într-un grup ăarlamentar PNL, după cum era și normal.
      4. Nu folosesc mandatul împotriva USL, deoarece USL nu mai există după ce PSD a obligat PNL să părăsească această structură politică.
      5. Dacă ar fi alegeri, îniante de a formula niște valorizări pripite, aș căuta să mă informez cu privire la proiectele sale și ale concurenților săi din colegiu prezentate în campanie

      Apreciază

      • Parvan 3 august 2014 la 11:34 AM #

        1. dar PNL ramane ce a fost? dizolvarea in ACL (si chiar in noul PNL) si migrarea spre EPP … respecta sustinerile din aceasta declaratie de presa?
        2. ca liberal (de la libertati nu de la vreo cotizatie de partid) evident ca va respect libertatea sa va asociati cu agrarismul, crestin-democratia, Sarkozy, Jansa, Orban, Berlusconi etc dar pastrarea mandatului dupa aceasta „revelatie” ii lasa pe alegatorii dumneavoastra fara libertatea de a se exprima pe subiect. Iar faptul ca vointa lor politica ajunge sa fie subordonata epp este disonant cu sustinerea din textul de mai sus.
        3. erau mai multe sigle in patrulaterul in care aveati numele. nu era PNL in casuta ARD (de care acum pretindeti ca erati aproape doctrinar).
        4. USL exista tocmai pentru exista mandatele obtinute in numele USL
        5. am facut asa cu domnul Budurescu, candidat in colegiul in care am votat. Mi-a facut dovada ca intelege distinctia dintre conservatorism si liberalism, in plus mi-a invocat si traditie a liberalismului in familia dansului. Intre timp inteleg ca a ales pragmatismului si eu am ramas sa port responsabilitatea unui vot pt conservatorism desi intentia era de vot liberal. iar apropo de concurentii din colegiu … l-am ales pe domnu Budurescu pt a ma feri de conservatorul Paleologu (pe care-l apreciez pt ca s-a desprins de traditia liberala a familiei inainte de a cere votul meu) … iar din jocul redistribuirilor si din revelatiile doctrinare ale domnului Budurescu … votul meu pt liberalism a contribuit la doua mandate conservatoare in colegiu 😦

        Apreciază

  2. pop ionel 4 august 2014 la 9:51 AM #

    Daca Tariceanu si ceilalti sint considerati tradatori atunci Crin A si gasca lui cum pot fi catalogati?oare nu astia sint adevarati tradatori?oare prin faptul ca vati aliat cu dusmanul vostru si adevaratul dusman al poporului Roman,nu vati gindit vreodata ca prin aceasta alianta cu acesti netrebnici veti pierde si voturile propriilor vostri membri de partid.Cum considerati voi PNL ca oameni vostri va vor vota cind aceasta alianta a MARI TRADARI NATIONALE ati facuto pe furis si fara acceptul mari majoritati a membrilor PNL deci se poate considera FURT!.Adevarati liberali sint cei ce au format PLR adevaratul purtator al ideilor liberale si al drapelului liberal.Voi ceilalti cei ce vati unit cu Basisti veti deveni cit de curind un partid de buzunar un neica nimeni exact cum e si marele ginditor si marele reformator,unicul si neegalabilul CRETIN ANTUNESCU.

    Apreciază

    • Radu Zlati 4 august 2014 la 11:13 AM #

      Alianța cu PDL a fost votată covârșitor de un Congres, așa încât orice discuții despre vreo eventuală trădare nu își au locul și rostul.

      Apreciază

    • marius 11 august 2014 la 11:52 PM #

      Agramatii sunt un specimen de votanti ce vin la vot adusi cu bautura ,bani, galeti,faina,malai,ulei ….oare ce partid se foloseste de ei,nu ala care le da dreptul sa faca facultate mai nou,fara bac? ghici,ciuperca cine-i!

      Apreciază

  3. Parvan 10 august 2014 la 1:34 PM #

    Dar nu era vorba de tradare fata de congres sau organizatie . declaratia de presa stabileste zile negre ale „liberalismului” si e semnata ca deputat adica reprezentantul celor 10.551 care si-au ales un reprezentantant politic (si nu era doamna Felicia Gheorghiu de conservatorii PDL). Locul poate-i impropriu dar sigur exista rost pt ca un oarecare „Congres” nu-i musai sa aiba jurisdictie si pe „liberalism” si pe votanti. 😦

    Apreciază

    • Radu Zlati 10 august 2014 la 5:43 PM #

      o sciziune nu poate fi o zi fastă pentru un curent politic, indiferent de cauzele ce au provocat-o. Nu am afirmat că Trădiceanu și ai lui nu ar fi lilebarli, dar mișcarea lor, atâta câtcunosc eu, nu a fost făcută de dragul nici al liberalismului nic, evident, al PNL. Deci, pentru mine, tot o zi neagră a liberalismului românesc rămâne.

      Apreciază

  4. katy 11 august 2014 la 6:02 PM #

    O zi „neagra pt.liberalismul romanesc” este si TRADAREA LUI CRIN de catre asa-zisii liberali ce au pus de fuziune cu pdl-ul plin de buldogi, „draga stolo” ,”matematiciene”, dar indeosebi de boci si monici ce au pus pe tava tara fmi-ului vivienelor si rompuyilor! Iar despre „candidatul dreptei” ,acest neamt cu caracter mizerabil ,nu am decat DISPRET, si nu cred ca sunt singura..

    Apreciază

    • Radu Zlati 11 august 2014 la 9:17 PM #

      Parțial aveți dreptate. Dar acel episod este de acum timp trecut și nu folositor să trăim în trecut.

      Apreciază