Transcrierea declarațiilor lui Crin Antonescu la aniversarea a 136 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, Vila Florica, Argeș 24 mai 2011

“Buna ziua tuturor!

Domnule președinte de Argeș, domnule președinte Popa, doamnelor și domnilor invitați, reprezentanți ai presei, distinși colegi,

Eu am trimis astăzi către toți colegii mei din Partidul Național Liberal  un mesaj în care afirmam două lucruri și vreau să reiau aceste două lucruri și în fața dumneavoastră.

Înainte de toate, afirmam că Partidul Național Liberal este mai puternic decât a fost vreodată în ultimii douăzeci de ani de la reluarea activității sale, astăzi, și, în al doilea rând, că, în acești douăzeci de ani de când Partidul Național Liberal și-a reluat activitatea, el a fost consecvent cu respectarea marilor sale valori, valorile care ne unesc de înaintașii noștri și care ne dau dreptul de a ne socoti și de a fi continuatorii lor.

Vreau să îndrept un gând de recunoștință, ca de fiecare dată când celebrăm încă un an adăugat la vechimea și blazonul acestui partid, un gând de recunoștință către refondatorii săi, către oamenii care, supraviețuind temnițelor și prigoanei comuniste, au refăcut, au reînnodat, cum se spune, firul istoriei încă din zilele lui decembrie ’89, ianuarie 1990 și au reluat cursul istoriei acestui partid.

Noi cei care până astăzi am dezvoltat acest partid, adaptat la contemporaneitatea românească, le datorăm enorm acestor oameni care fac fizic, dacă vreți, bilogic, și, desigur, spiritual legătura între noi și partidul Brătienilor, partidul marilor realizări din România și pentru România.

Spun că Partidul Național Liberal este un partid care în acești douăzeci de ani și-a jucat cu demnitate rolul și s-a dovedit a fi pe măsura înaintașilor săi, am curajul să spun acest lucru dintr-un singur motiv: niciodată Partidul Național Liberal nu a trădat valorile sale fundamentale, care sunt democrația, pluralismul, statul de drept, separația puterilor în stat, libertățile de tot felul, economia de piață, proprietatea, libertatea economică, toate formele de competiție și concurență, toate aceste valori pornind de la și întorcându-se la individ, cel care este, din punctul nostru de vedere, elementul esențial și în construcția politică, și în construcția statului și în filosofia noastră de acțiune.

Sigur că Partidul Național Liberal nu a fost întotdeauna pe măsura propriilor sale așteptări sau pe măsura celor care așteptau și așteaptă de la el să fie la înălțimea Brătienilor și la înălțimea prestigiului, mitului deja, pe care Partidul Național Liberal îl are în istoria României.

Am făcut și vom mai face pesemne destule greșeli, dar ceea ce este esențial și ceea ce ne deosebește de alte partide, și mai ales de partidul impostor care guvernează astăzi România și încearcă să uzurpe valori de dreapta sau valori liberale, este că de fiecare dată când s-a dat o bătălie pentru libertate, în România, din 1990 și până azi, am fost de partea bună.  Am fost așa în 1990 când noi, și nu cei care astăzi se bat cu pumnu-n piept cu anticomunismul și cu liberalismul lor, noi am fost cei care, în grupuri foarte mici, doi-trei oameni în unele locuri, aveam curaj să vorbim despre partide politice mai multe, despre pluralism, despre proprietate, despre capitalism. Noi, și nu alții, și nu-i mai numesc acum pentru că știți la cine mă refer. Acest lucru trebuie știut, trebuie cunoscut și trebuie respectat și de prietenii noștri, și de adversarii noștri și de cei neutri sau indiferenți.

Istoria unei țări se construiește zi cu zi, se contruiește pas cu pas. Asupra noastră a stat mereu și onoarea, dar și povara enormă de a fi urmașii Brătienilor. În alte partide comparația nu avea cu cine să se facă, fiind partide înființate după 1990. Asupra noastră a stat mereu comparația cu Brătienii. De câte ori cuiva nu i-a convenit ceva din ce facem – și asta s-a întâmplat de multe ori pe bună dreptate, am fost mai degrabă ocărâți, arătându-se că nu suntem la înălțimea Brătienilor, nu suntem la înălțimea marelui Partid Național Liberal care, cum spunea domnul președinte Popa, a făcut atâtea lucruri și de fiecare dată am purtat această povară, am înfruntat această comparație și această exigență ieșită din comun, socotind că e normal. Dar la fel de normal este să spunem că principala miză pe care noi am avut-o pe scena politică românească, principala obligație pe care noi am avut-o pe scena politică românească, anume aceea de a lupta pentru aceste valori, a fost îndeplinită. Și am făcut-o cu sacrificiile de diferite feluri ale multora dintre noi, cu oameni care au făcut politică activă din 1990, și puțini dintre ei au făcut-o atunci cu gândul la cariere și onoruri politice, și mulți dintre ei au făcut-o atunci fără ca vreodată să aibă parte de aceste onoruri. Pentru că este un partid care are o istorie, pentru că e un partid care are o doctrină, pentru că e un partid care are valori, pentru că este, în sensul acesta, un partid de suflet. Au fost întotdeauna mai mulți cei care în Partidul Național Liberal au făcut politică pentru aceste valori și nu pentru carieră, pentru funcție, pentru onoruri sau pentru bani.

Lucrul ăsta trebuie spus și trebuie spus astăzi cu atât mai mult cu cât există impostori de diferite feluri care mișună prin România, pe ecranele din România, prin sălile de simpozion din România și încearcă să revendice, să uzurpe, să șterpelească liberalismul sau istoria liberalilor. Am fost pe partea care s-a luptat pentru statul de drept și pentru democrație și în 1990, și în 1992, și în 1996 și în 2004 și suntem astăzi în continuitate și consecvență cu aceste idei, în partea bună, în partea care luptă pentru salvarea statului de drept, în partea care luptă împotriva abuzurilor, în partea care luptă împotriva partidului-stat.

Astăzi, suntem aliați cu Partidul Social Democrat pentru că nu Partidul Social Democrat amenința să acapareze România, pentru că nu Partidul Social Democrat este, astăzi, partidul-stat, arogant, agresiv și gata să încalce orice normă a democrației. Vom face asta, adică vom lupta împotriva oricărei tentative de partid-stat de câte ori va fi nevoie. Sper din tot sufletul că este ultima bătălie cu această miză și după ce actualul partid-stat, zis Democrat-Liberal, va fi măturat de la putere și de pe scena politică, niciodată nu ne vom mai confrunta în România cu această temă care arată fragilitatea democrației noastre și fragilitatea statului de drept.

În al doilea rând, consider că Partidul Național Liberal este mai puternic ca oricând pentru că astăzi mai mult ca oricând un număr din ce în ce mai mare de compatrioți ai noștri au înțeles, înțeleg, sunt interesați și sunt deschiși către valorile liberale. Astăzi, nu mai suntem nici în 1990, nici în 2000 când oamenii erau speriați de cuvinte ca libertate, ca proprietate, ca mobilitate socială sau capitalism. Astăzi, foarte mulți oameni, indiferent de opțiunile lor politice, au înțeles că fiecare dintre noi avem partea noastră de responsabilitate pentru propriul nostru destin și că primii care trebuie să ne preocupăm de soarta noastră, a familiei noastre, a țării noastre suntem noi înșine și ăsta este fundamentul liberalismului. De aceea, astăzi, Partidul Național Liberal are mai mult ca oricând în orice sondaj. De aceea, astăzi, discursul liberal și valorile liberale sunt căutate și sunt înțelese de mai mulți oameni decât au făcut-o vreodată din 1990 până astăzi.

Sunt pentru toate aceste reușite, pentru că le consider reușite, recunoscător tuturor colegilor mei și închei spunând pentru cei care încearcă, atacând în fel și chip ,astăzi mai ales Partidul Național Liberal, încercând să-l descurajeze, încercând, dacă s-ar putea, să-l scindeze, le spun foarte limpede că nu vor reuși acest lucru, că forța acestui partid, dincolo de toate orgoliile, ambițiile, aspirațiile stă în solidaritatea noastră, pe care poate unii nu o observă, dar care s-a manifestat. Așa cum s-a manifestat după 2005, când președintele acestei țări, fostul nostru aliat, împreună cu toate instituțiile sale de putere și de propagandă, au încercat să înghită sau să scindeze sau să distrugă Partidul Național Liberal. Nu au reușit s-o facă atunci. Nu au reușit s-o facă în 2009. Nu au reușit s-o facă în 2010 și nu vor reuși s-o facă niciodată. Partidul Național Liberal este un partid care, după douăzeci de ani, poate să afirme, și afirmă definitiv acest lucru, că istoria, această lungă istorie, care a ajuns la 136 de ani, continuă, indiferent de Băseștii, Bocii și propagandiștii lor trecători.

Eu le mulțumesc, încă o dată, gazdelor și colegilor mei și împreună cu convivii din conducerea partidului vă stăm la dispoziție pentru întrebări.”

Întrebare: Domnule președinte, luna viitoare, grupul parlamentar al PNL va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Boc. Scopul oricărei depuneri de moțiune de cenzură este acela ca această moțiune să treacă. Sunteți pregătit pentru guvernare în momentul actual?

Crin Antonescu: Da. Noi intenționăm să depunem această moțiune de cenzură. Nu pot fi sigur pentru că nu sunt sigur că îl mai găsim pe domnul Boc ca să-l putem…

Întrebare: Are de gând să plece undeva?

C. Antonescu: Dar are importanță ce are dânsul de gând? Știți la ce mă refer. Noi avem de gând să facem, dar întrebarea dumneavoastră a fost nu legată de domnul Boc, ci de noi. Sigur că suntem pregătiți și asta nu numai pentru că acele programe de grija cărora nu mai pot dormi, chipurile, mulți sunt gata și ele au un calendar deja anunțat,  începând cu această săptămână, de publicare, să spun așa, ci și pentru că cele două, chiar trei partide, toate au experiență de guvernare. Sub guvernarea niciunuia dintre aceste două partide, nu zic trei pentru că au fost și conservatorii parte la guvernare, dar n-au guvernat singuri niciodată, sub guvernarea niciunuia dintre aceste partide România nu a ajuns, din niciun punct de vedere, în halul în care a ajuns sub actuala guvernare. Există oameni pregătiți să facă trei-patru guverne, nu unul singur, și fără niciun fel de îndoială, dacă am avea această posibilitate, nu am ezita. Sigur că asta nu depinde numai de noi.

Întrebare: Apreciați cumva că editorialul de săptămâna trecută a domnului Dinu Patriciu care vă eticheta, într-un fel, (…) a spus partidele nătâng-liberaloide. Credeți că declarația din editorial a domnului Dinu Patriciu face parte din campania de discreditare prezidențială a Partidului Național Liberal, astfel încât domnul Băsescu se folosește de mogulii pe care, mai alaltăieri, îi blama în fel și chip.

C. Antonescu: Da, cred. Și în legătură cu formula asta, chiar nu e misiunea mea să polemizez cu toți editorialiștii care îi fac servicii lui Băsescu, vrând sau nevrând, pentru că unii sunt atât de nătângi încât fără să vrea îi fac servicii. Că nu există numai, cum crede domnul Patriciu,  partide nătâng-liberaloide. Există și persoane nătâng-băsescoide, adică băsescieni din prostie. Vorbesc în general. Deci, cred că da, este evident. Păi, care este, de când s-a înființat Uniunea Social Liberală, și de altfel din 2010, dar cu forța maximă de când s-a înființat Uniunea Social Liberală, care este ținta propagandei Palatului Cotroceni? Partidul Național Liberal, evident, pentru că Partidul Național Liberal are un mare păcat. Păcatul lui nu e cum povestesc ei acum, răul nu e Crin Antonescu doar, pentru că în 2009, în 2006, în 2007, ştiţi care era raul, era Călin Popescu Tăriceanu. Răul partidului acestuia este că nu se duce la ordinele lui Băsescu. Şi nu se duce la ordinele lui Băsescu , chiar dacă, cum se spune în popor, crapă fierea în editorialişti, nu se duce, nici cu Tăriceanu, nici cu Antonescu, nici cu cine mai vreţi dumneavoastră mâine, cu oricine. Şi în sensul acesta, fără să vrea, presupun sau sper, şi Dinu Patriciu şi în fine, alţi editorialişti care circulă prin curte pe la dânsul pe acolo, îi fac nişte servcii lui Traian Băsescu. Că până la urmă încercarea lor de discreditare a Partidului Naţional Liberal, nu are efect, cum se vede din toatre sondajele, sau din ce mai vreţi dumneavoastră asta e altceva. Dar îi fac servcii şi e treaba lor.

Întrebare: Ce interese credeţi că are Dinu Patriciu să discrediteze Partidul Naţional Liberal.

C. Antonescu: Dar nu mă interesază că eu nu fac aici nici psihologie, nici patologie, nici parapsihologie, nici măcar cercetări de la DNA. Eu am cu totul altă problemă decât ceea ce este în capul domnului Patriciu sau în capul lui Traian Băsescu . Eu în principal, am obligaţia ca în fruntea Partidului Naţional Liberal, alături de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator  să pregătim o alternativă cât mai eficientă şi să răsturnăm cât mai curând, cel mai târziu la alegerile 2012 dacă se poate, actuala putere. Avem foarte treabă de făcut, iar ce este, repet, în mintea şi în intenţia lui Dinu Patriciu sau al altora, nu ne interesează. Sigur că, avem un sentiment de tristeţe pentru că este vorba totuşi de un membru al nostru, al Partidului Naţional Liberal.

Întrebare: Pentru că tot aţi vorbit de răsturnare, aţi primi în USL un om ca Banias?

C. Antonescu: Ce înseamnă umbrela USL? Am spus foarte clar că poarta Uniunii Social Liberale este deschisă şi grupurilor parlamentare, este deschisă oricărui membru al Parlamentului care înţelege că poartă o responsabilitate şi că fiecare zi în care această putere se menţine dăunează unei covârşitoare majorităţii a românilor şi României. Oricare om înţelege asta şi doreşte ca prin votul său să participe la înlăturarea actualei puteri, este binevenit, indiferent cum îl cheamă, indiferent ce probleme are. Evident că, dacă oamenii respectivi au nişte probleme cu justiţia, cu ce vreţi dumneavoastră, acele probleme şi le vor rezolva cu justiţia. Uniunea Social Liberală nu deschide şi nu închide dosare şi nu o va face nici atunci când va fi la putere.

Întrebare: Domnule preşedinte, este posibil ca în zilele următoare să asistăm la schimbarea premierului, având în vedere că astăzi a fost chemat la Cotroceni?

C. Antonescu: Bine că nu a trimis mascaţii să îl ia ca pe Banias. Nu ştiu. Este o afacere între aceşti interlopi politici, Băsescu şi Boc, şi eu nu am de unde să ştiu pentru că eu şi noi  gândim lucrurile în nişte parametrii democratici. L-am văzut pe primul ministru că guvernul său face lucruri bune. L-am văzut având planuri de viitor la congresul PDL. L-am văzut câştigând, chipurile, congresul unui partid tocmai pentru că  a fost , iar chipurile, un prim ministru foarte bun. Înţeleg de aici că, dacă e normal psihic, nu are intenţia de a demisiona. Mai departe, dacă se răzgândeşte, dacă se răzgândeşte domnul Băsescu, că îl constrânge, că îl împinge, nu ştiu, acestea sunt lucruri care ţin de rezervaţia lor, nu mai ţin de o educaţie şi de o practică politică democratică. Nu am de unde să ştiu.

Întrebare: După acest scandal cu Vama Constanţa, după descinderile de acolo, după audieri, cum credeţi că se va încheia cazul acesta?

C. Antonescu: Când au început aceste vânători prin vămi, am declarat că sper să fie o acţiune serioasă, că o salut, că e foarte bine că e mai târziu decât niciodată, că se atacă deja această zonă, proverbială deja, de corupţie. Am constatat însă că, în momentul în care a început să apară în depoziţiile date în presă, numele domnului Blejnar, când au început să apară nume din zone foarte ridicate ale actualui sistem de putere, s-a aşternut liniştea. Am văzut că în pregătirea congresului PD  şi în timpul congresului PD, nu s-a mai întâmplat nimic  şi am văzut că acum a reînceput atacul. Eu nu pot să mai am încredere în faptul că justiţia, coordonată şi controlată de Traian Băsescu va face, fără să deosebească din punct de vedere politic, dreptate. Deocamdată văd că doi oameni puşi de Partidul Democrat şi în conducerea portului Constanţa, şi în funcţii parlamentare, şi în conducerea Ministerului de Interne – unde, de pildă, domnul Mironescu este primul după 20 de ani care nu vine din sistem pe un post prin excelenţă tehnic, deci este pus ca PDL-ist, ca PDL-ist de casă, ca PDL-ist din port, ca fost asociat al Ralucăi Băsescu, e pus omul de casă – acum sunt nişte probleme. Foarte bine!

Întrebare: Domnule preşedinte Antonescu, cum apreciaţi prezenţa în sală a  preşedintelui Constantin Nicolescu şi dacă ea este binevenită?

C. Antonescu : În care sală?

Întrebare: Aici .

C. Antonescu: A, aici între noi . O salut !

Întrebare: Dacă ea este binevenită, de ce nu l-aţi invitat la masă, alături de dumneavoastră?

C. Antonescu: Este foarte bine venită, o salut cu respect. Mă bucur că preşedintele Consiliului Judeţean Argeş şi preşedintele PSD, este un lucru absolut normal, suntem aliaţi politici, suntem onoraţi de prezenţa domniei sale. Și dacă nu este aici este pentru că aşa a socotit domnia sa ca e normal, fiind o reuniune exclusiv dedicată Partidului Naţional Liberal, domnia sa nefiind memebru al Partidului Naţional Liberal. Dar, o socotesc absolut normală, îi mulţumesc pentru prezenţă şi repet cred că este un lucru foarte bun.

Întrebare: Am înţeles că domnul Băsescu vrea să trimită pe domnul Avramescu ambasador pe undeva şi nu prea sunteţi de acord. De ce nu sunteţi de acord cu chestiunea aceasta?

C. Antonescu: Am spus eu că nu sunt de acord? Aşa preşedinte, aşa ambasador; tel maître, tel valet, aşa spun francezi, de ce să mă bag eu în afacerea lor? Domnul Băsescu are o ţară pe mână, are şi ambasadele, are nişte prieteni, oamenii aştia trebuie şi ei răsplătiţi, eu nu am spus nimic despre asta. Să îl trimită pe domnul Avramescu, singurul lucru pe care îl putem spune este că poate mi-aş fi dorit să îl trimită într-o ambasadă cât mai îndepărtată: Finlanda , Estonia.

Întrebare: Cum vedeţi dialogul dintre partidele din Argeş, care formează USL?

C. Antonescu: După ştiinţa mea, e un dialog care merge bine, e unul dintre judeţele în care nu au existat problemele de acomodare speciale, atunci când această uniune s-a constituit.

Întrebare: Cum vedeţi un viitor tandem între Primăria Piteşti şi Consiliul Judeţean din partea PSD?

C. Antonescu : Nu este treaba mea, este treaba partidelor să îşi propună candidaţi, să îi desemneze, partidele care constituie Uniunea, este treaba publicului pe care îl testăm să vedem ce cred şi oamenii că, în fond, propunem nişte candidaţi, nu facem nişte numiri, nu este nici treaba mea, nici treaba domnului preşedinte Ponta. O să vedem exact cum stau lucrurile şi ce ne propun colegii noştrii de aici.

Întrebare: Domnule preşedinte, este adevărat că PSD a propus deja nişte judeţe, inclusiv Argeşul, unde ştie că stăm mult mai bine decât PNL şi deja ne cere şi   candidat la CJ şi la primăriile importante? Era un zvon.

C. Antonescu : Nu am avut astfel de discuţii, acum nu este nici un secret şi nu trebuie să am nici o discuţie specială, eu cu domnul Ponta, pentru a ştii că în Argeş, PSD este foarte puternic şi este deţinătorul în acest moment, atât al poziţiei de preşedinte al CJ, cât şi al Primăriei municipiului Piteşti. Acestea sunt lucruri cunoscute, sunt ştiute. Dar, nu s-a arondat, nu s-a rezervat nici pentru Argeş nici pentru alt judeţ nici o poziţie.

Întrebare: Domnule preşedinte, se tot vorbeşte de trecerea mai multor parlamentari PDL la USL. V-a contactat cineva din partea PD?

C. Antonescu: Am avut discuţii, sigur că am avut discuţii. Aceste discuţii au un regim de discreţie. Situaţia bieţilor oameni, uite ne lăsăm purtaţi de milă şi asta e un mare păcat faţă de popor, pentru că de cei pe care îi nenorocesc ei guvernând ne este milă aşa din când în când, acum ne e milă de ei că le e frică? Le este frică, au girat un sistem poliţienesc, au votat, au stat lipiţi de scaune de fiecare dată, au ajuns să îşi bată joc de propria lor condiţie de parlamentar, şi acum când îi mai saltă tot de ei ne e milă? Că aseară am glumit la o emisiune cu un coleg din PD, s-a speriat săracul, din punctul meu de vedere poate să îi salte pe toţi PD-iştii, chiar şi pe el din emisiune de acolo, după aceea intervine şi spune că nu a făcut nimic. Parcă ar conta! Eu unul nu am să dau numele celor cu care am discutat, care au venit, cu care am convenit, care s-au răzgândit. Am avut nişte discuţii în sensul acesta, există parlamentari care au revenit în Partidul Naţional Liberal şi în partidele celelalte, relativ recent: Dan Bordeianu de la Vaslui (PNL), Octavian Bot, Vasile Nistor care s-a dus la Partidul Conservator, şi or să mai vină probabil, dar nu le pot da eu numele. Dacă aveţi o pilă pe la băieţii care ascultă, ăia ştiu sigur.

Întrebare: Votul de astăzi din Cameră a fost mai reprezentant decât în Senat?

C. Antonescu: Să ştiţi că, în general şi la Senat şi în Cameră, este o situaţie destul de nefericită, nici noi nu am reuşit să câştigăm cu adevărat majoritatea, vorbesc de Senat, unde lucrurile sunt foarte pe muchie, dar nici majoritatea actuală nu are o majoritate efectivă, activă, nu este pentru prima dată când păţesc ce s-a întâmplat azi la Camera. Şi în sensul acesta, domnul Boc nu a fost foarte încurcat până acum, pentru că ei nu prea au mai discutat prin Parlament…angajare de răspundere, angajare de răspundere. Dar când e vorba să treacă în regim parlamentar normal, se vede că această majoritate e fragilă.

Întrebare: Domnule Crin Antonescu, din 2014, în calitatea dumneavoastră de președinte al României, ceea ce noi vă dorim succes, cum veți trata acordul cu FMI?

C. Antonescu: Sper ca în 2014 să nu mai am această problemă și, in orice caz, dacă se menține Constituția României, oricine va fi președinte, nu are treaba cu FMI-ul, chiar dacă România este într-un acord cu FMI. Are eventual o primire, o întâlnire protocolară, dar FMI-ul în toată lumea asta are relații cu guvernele pentru că, așa cum scrie și în Constituția României, politica economică este apanajul, este exclusivitatea Guvernului. Sigur că președintele poate să comenteze, poate să se pronunțe. Dar, așa cum s-a ajuns la noi, că FMI vine și negociază cu președintele ca și cum ar fi prim-ministru e anormal și eu sau altcineva va fi președinte după Traian Băsescu, daca apucăm, dacă apucați, va trebui să aibă un comportament normal. Pe de alta parte, din punct de vedere economic, sper ca în 2014 economia României și situația României să nu mai depindă așa cum se întâmplă acum de tranșe de împrumut de la FMI pentru că România practic nu mai are o politică economică, este un fel de colonie a domnului Franks, fără ca domnul Franks să fie vinovat de asta.

Întrebare: Domnule președinte Crin Antonescu, veți fi președintele tuturor românilor dacă veți câștiga? Al tuturor românilor, și al celor din diaspora vreau să zic. Da, sau nu?

C. Antonescu: Stimate domn, eu am vorbit, și atenție, am vorbit în cursul unui interviu pe care îl dădeam pentru o revistă din diaspora, deci am făcut-o cu toată deschiderea sufletească pentru că altfel sigur că nu aș fi vorbit într-o revistă care merge în diaspora, tocmai acolo, despre asta. Am vorbit, între mai multe ipoteze, discutând despre votul prin corespondență și în general despre votul străinilor, celor care trăiesc în străinătate că există și idei privitoare la formule care să stabilizeze foarte clar cine, cum și în ce condiții votează. Asta s-a născut, v-o spun  limpede, din faptul că milioane de români astăzi suferă politica dusă de un președinte iresponsabil fără să-l fi ales. România e condusă de un Traian Băsescu care a pierdut alegerile la votul cetățenilor români, oficial. Acum cetățeanul român care nu l-a votat și știe că au fost o majoritate care nu l-au votat, dar căruia i se taie cu 25% salariul, este tentat să spună, domne, păi mie care nu l-am votat îmi taie salariul cu 25%. Domnului din Canada care l-a votat că a citit el pe internet ce zice Mircea Marian, că ăștia-s comuniști și el e mare anticomunist, ăluia nu-i taie salariul cu 25%, ăluia nu-i taie pensia, ăluia nu-i mărește TVA, ăluia nu-i face nimic și nu e drept. Și atunci, pentru că există și astfel de comentarii și pentru a păstra un echilibru și pentru a păstra dreptul românilor care vor să voteze și sunt interesați într-adevăr, am discutat despre mai multe ipoteze care se discută. Și una dintre ipotezele care se pot discuta, nu am propus-o eu, am evocat-o între alte ipoteze, este de a avea drept de vot numai acei români care plătesc un impozit în România. Nu am propus, cu atât mai puțin nu am impus. Există țări cu diasporă foarte puternică, Israelul, ca să nu dau alt exemplu mai tare, Grecia, cu mega diaspore, în care nu votează decât cetățenii care domiciliază în țara respectivă. Eu nu vreau așa ceva. Eu vreau însă un singur lucru: să nu fure nici pedeliștii, nici alt partid aflat la guvernare, să nu fure voturile acestor oameni pentru a-și bate joc după aceea de oamenii care stau în țară. Nu am nici un fel de problemă cu cei din diaspora, am prieteni în diaspora, poate chiar cei mai buni. Înțeleg foarte bine și mă bucură dacă sunt unii care într-adevăr vor să voteze pentru România. Dar ca să facă golănii domnii din amabasade și domnii din SIE și să-i trimită saci de voturi lui Băsescu, care să-l scoată președinte, asta nu am de gând să accept și pe cât pot o să mă opun. Deci, nu am propus, rețineți vă rog și nu mai multiplicați acest neadevăr, că nu am făcut nici o propunere în acest sens.

(…)

Noi susținem în acest moment, sistemul actual, cu toate garanțiile suplimentare pe care le putem lua în străinătate, ca și în țară, de altfel, că nu se mai falsifică. Deci, cine dorește să voteze, se duce la ambasadă și votează. Sau la consulat. Nu suntem de acord cu votul prin corespondență pentru că este absolut evident că n-avem garanții de securitate. Și o țară ca Franța a renunțat la votul prin corespondență pentru că nu are garanții că îi poate asigura securitatea și n-am propus nicio modificare. Asta e tot.

Dacă nu mai avem curaj să mai discutăm tot felul de idei…Eu poate am de gând să discut și ipoteza ca cine nu plătește un impozit în țară să nu voteze. Nu o fac. Dar am ajuns să-mi fie frică pentru că sare propaganda stupidă pedelistă să repete această minciună.

(…)

Întrebare: În eventualitatea că veți deveni președinte al țării, la un moment dat veți milita într-un fel sau altul pentru reinstaurarea monarhiei?

C.  Antonescu: Eu am niște opinii sau niște principii sau niște convingeri care nu se schimbă în funcție de poziția pe care o am eu, funcția publică, de faptul că sunt președinte sau nu sunt președinte. Ceea ce eu spun de douăzeci de ani, și o spun așa în interior sau oricui mă întreabă, nu sunt vreun militant, nu am făcut vreun ONG sau vreun partid în sensul ăsta, este că pentru țările europene, pentru o țară ca România în orice caz, sistemul monarhiei constituționale ar fi mult mai bun decât sistemul republican actual. Asta cred eu. Cu argumente care sunt îndeobște cunoscute și, mă rog, la care aș putea să mai adaug unele. Că asta este convingerea mea pe care nu am ascuns-o niciodată, că eu nu sunt ca alții, astăzi comunist, astăzi la Anvers, mâine anticomunist, anitsecurist. (…)

Întrebare: Domnule Crin Antonescu, ați afirmat că dumneavoastră personal considerați că forma de guvernământ a României, și anume monarhia constituțională, pentru România, în contextul european, ar fi mai potrivită. Din informațiile pe care le am și din discuțiile pe care eu le port cu prietenii mei și cu cetățenii, și din oraș, și din județ, și din altă parte, ce ne facem că această convingere o au și alții, cum facem să ținem cont de această convingere? Mai este posibil să se organizeze un referendum prin care cetățenii acestei țări să-și exprime un punct de vedere vis-a-vis de acest lucru?

C. Antonescu: Este posibil, numai că, aș vrea să precizez, asta urma să fac, răspunzând și la întrebarea colegului dumneavoastră, este o convingere strict personală. Că ea nu a angajat și nu angajeaza Partidul Național Liberal, care nu a intenționat și nu intenționează să propună o modificare de Constituție în sensul acesta. Este o opinie strict personală și, in orice caz, indiferent că sunt sau nu sunt președinte de partid sau de țară, în ipotezele dumneavoastră, nu eu sunt acela care voi milita sau voi organiza acțiuni în acest sens. Dacă vreodată în România va exista un curent de opinie, se va transforma într-o dezbatere publică de actualitate așa ceva, voi participa la ea dacă voi fi în viață și în putere, dacă nu, nu. Însă, eu cred, așa cum am spus la un moment dat că sistemul monarhiei constituționale este o amintire importantă din istoria României și nu văd de ce ar fi imposibil să fie chiar un proiect. Dar, repet, nu doresc să spun mai mult despre acest subiect pentru că eu sunt aici în calitate de președinte al Partidului Național Liberal și nu e nicicum un proiect al Partidului Național Liberal acesta. Avem altele.

Întrebare: Sunteți mulțumit domnule președinte de organizația Partidului Național Liberal din Argeș?

C.  Antonescu: Da, dar să știți că problema în Partidul Național Liberal nu se pune în felul acesta. Nu are nici o importanță dacă președintele partidului e mulțumit de o organizație sau de alta. Important e să fie membrii organizației respective, important e ca ei să aibă un dialog și dacă se poate, o susținere importantă din partea concetățenilor lor. Părerea președintelui partidului chiar nu are importanță.

Întrebare: Aveți o altă părere?

C. Antonescu: Nu, sunt mulțumit, numai că fiecare organizație trebuie judecată… sigur că mi-aș dori ca oricare dintre organizații să fie mai puternică și aș vrea partidul să fie mai puternic. Trebuie văzut fiecare în ce condiții lucrează, de unde a plecat, cât a progresat, cât a regresat. E o organizație care a adus și multe schimbări, chiar de conducere.

Întrebare: Din acest motiv am și întrebat. Deci, a progresat?

C. Antonescu: Cred, așa cum cred despre întregul partid, cred că Partidul Național Liberal din Argeș este astăzi mai puternic decât oricând.

sursa: Departamentul de Comunicare PNL

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: