Transcrierea emisiunii „Actualitatea in dezbatere”, RRA, invitat presedintele PNL, Crin Antonescu

Realizator: Alexandra Andon – Opoziția se pregăteşte să dea ultima bătălie politică a anului. Joi este programată dezbaterea moțiunii de cenzură depusă ca răspuns la angajarea răspunderii guvernului pentru legea comasării alegerilor.

Invitatul ediției de astăzi este președintele PNL, copreședinte al USL, domnul Crin Antonescu. Bine ați venit.

Crin Antonescu: Sărut-mâinile. Bună ziua, bine v-am găsit.

Realizator: La Timișoara se aniversează astăzi 22 de ani de când orașul s-a declarat liber de comunism. În parlament va începe în scurt timp o ședință consacrată aniversării revoluției. Pentru dvs, ca absolvent de istorie, dar și ca politician, cum percepeți acum evenimentele din ’89? S-a schimbat această percepție de-a lungul ultimelor două decenii?

Crin Antonescu: Doamnă, pentru mine nu. Cum spuneam la o întâlnire recentă, tot în scopul comemorării acestor evenimente cu colegi mai tineri, nu știu dacă pentru toată generația mea, pentru mine personal cele petrecute atunci rămân evenimentul cel mai important al vieții mele. Este cea mai frumoasă, spuneam, dar și cea mai dureroasă amintire a mea, și de fiecare dată în sfârșitul de an chiar dacă suntem preocupați de cele lumești, de apropierea sărbătorilor, de strângerea în familie – e întotdeauna un gând legat de amintirea acelui an, acelei ierni, acelui decembrie și mai ales de încercarea de a evalua mai degrabă sentimental ce am făcut de atunci până acum. Unde suntem în raport cu ceea ce speram, cu ceea ce așteptam, ce am făcut până la urmă din sacrificiul unor oameni, pentru că noi am discutat în fel și chip despre evenimentele de atunci. Le-am numit revoluție, le-am numit evenimente, le-au numit unii lovitură de stat, conspirație, KGB, CIA, etc…

Realizator: Pentru care dintre denumiri optați?

Crin Antonescu: Cred că toate au partea lor de adevăr. E limpede pentru mine, din datele care deja istoricește s-au studiat, că au existat și manipulări, au existat și provocări, au existat și forțe externe interesate să acționeze într-un plan sau altul, dar pentru mine semnificativ rămâne că niște oameni, nu foarte mulți, la Timișoara, la București, în alte câteva locuri și-au riscat viața, unii chair și-au dat-o. Ei nu erau înțeleși nici cu  KGB, nici cu CIA, nici cu altcineva, pur și simplu doreau libertate, pur și simplu s-au solidarizat cu ceilalți oameni ieșiți în stradă pentru libertate, cu celelalte victime și asta face ca pentru mine cel mai interesant moment sau cel mai interesant aspect al acelor evenimente să fie acesta. În rest, istoria este istorie, întotdeauna se amestecă oameni care știu mai mult, oameni care știu mai puțin, dar rămân realitatea unor oameni care nu au murit întâmplător că treceau pe acolo, nu au murit din greșeală, sunt niște oameni care și-au riscat viața și unii chiar și-au dat-o.

Realizator: Sute de revoluționari au protestat și astăzi în Piața Victoriei pentru a nu li se diminua drepturile prevăzute în acea lege a recunoștinței. Care este atitudinea dvs față de această intenție a guvernului?

Crin Antonescu: Sigur că e dreptul acestor oameni, ca și dreptul tuturor categoriilor afectate de măsurile zis de austeritate să protesteze. Sigur că despre ideea de a acordat certificate, pensii, îndemnizații nu mă feresc s-o spun în legătură cu aceste idei am avut și am rezerve. Dar atâta vreme cât 20 de ani s-a încetățenit, de la guvernare la guvernare, sigur că oamenii respectiv simt o frustrare. Aveau un drept care le-a fost dat de statul român și care nu mai este. Aș spune însă că nu sunt deloc singurii, sunt alții poate într-o situație mai grea și poate mai îndreptățiți să-și plângă drepturile pierdute.

Realizator: Joi se va dezbate în parlament și se da votul asupra moțiunii de cenzură, ultima din această sesiune parlamentară, depusă ca urmare a angajării răspunderii guvernului pentru legea comasării alegerilor. Ce șanse dați acestei moțiuni și care a fost motivația depunerii ei?

Crin Antonescu: Atunci când avem de-a face cu angajări de răspundere, în cele mai multe cazuri moțiunea de cenzură este automată, este obligatorie, este un răspuns reflex, pentru că tu nu ai cum ca opoziție sau ca om care nu ești de acord cu conținutul angajării de răspundere, cu legea respectivă, n-au cum să te manifești altfel. Dacă nu ești de acord, faci moțiune de cenzură. Sigur că șansele sunt reduse, n-o să-mi închipui că peste noapte parlamentarii din majoritate, un număr semnificativ, se vor găsi la fondul problemei și vor vota altfel decât le dictează partidul și guvernul. Fondul problemei, foarte, foarte sintetic, este următorul. Întâi și întâi, comasarea alegerilor prezintă marele pericol pentru calitatea statului democratic de amesteca lucrurile. Într-un stat democratic este bine să aibă loc alegeri libere, corecte, la intervale rezonabile, stabilite în general prin lege, și unde să-i fie clar alegătorului pentru ce votează.

Realizator: Vă îngrijorează suprapunerea discursurilor în timpul acestei campanii electorale mixte?

Crin Antonescu: Sigur. Noi, ca să nu vorbesc doar de ce face acum actualul guvern, noi am intrat deja cu tipul de uninominal, așa cum a fost el adoptat în 2008 sub riscul de a confunda administrația locală cu parlamentul. Dacă avem și alegeri în același timp atunci e foarte clar că nu facem ceea ce trebuie să se facă într-un stat de drept, și anume ca alegătorului să i se pună în față lucruri simple și clare: să voteze pentru parlament, știind ce fac oamenii din parlament, deci pentru ce-și dau votul, și pentru cine, ce fac oamenii din administrația locală, și în sensul ăsta aș cita, că de aia e bună istoria, ne mai aduce aminte, aș cita chiar afirmațiile extrem de răspicate și corecte, de altfel, ale actualului președinte, domnul Traian Băsescu, care prin 2003 îmi aduc aminte cum pleda convingător și convins despre necesitatea de a separa chiar alegerile prezidențiale de cele parlamentare, pentru că, spunea domnia sa atunci, dacă sunt simultante, cum au fost cele din 1990 și până în 2004, atunci sigur planul este luat de personajele care sunt locomotive, care sunt candidați pentru președinție, și asta tractează și partidul respectiv fără ca oamenii să mai fie foarte atenția la programe, la candidații partidelor pentru parlament ș.a.m.d. Avea dreptate, chiar dacă după toate probabilitățile acum și-a schimbat părerea. Al doilea lucru foarte important este modul în care se justifică acest demers. Dacă noi acceptăm ideea că în momente de criză economică putem să facem rabat de la reguli fundamentale ale democrației, asta este foarte grav, pentru că în primul rând e greu să vedem unde e granița într-o situația dificilă și una foarte dificilă, și în al doilea rând pentru că ieșirea din criză, de orice fel, inclusiv economice nu se face prin diminuarea democrației. Niciodată.

Realizator: Dar de ce ar însemna acest pas o diminuare a democrației?

Crin Antonescu: Pentru că așa cum vă spuneam înainte, dacă noi avem două rânduri de alegeri unele dedicate clar administrației locale și unele parlamentului este mai clar, mai autentic votul, mai în cunoștință de cauză. În harababura care se va crea și în care candidați pentru parlament se vor agăța de hainele candidatului la primărie, în care vor face promisiuni încrucișate fără acoperire, pentru că un candidat la primărie are anumite atribuții, anumite obligații, anumite posibilități, și un anumit lucru de făcut, în vreme ce candidatul la parlament are de făcut legi, are de făcut politici la nivel național, cu totul altceva. Nu poți să vii și să iei votul pentru Parlament spunând, de fapt, că mă susține primarul cutare, despre care știi că e popular și despre care știi că are trecere la oameni. În fine, al treilea lucru și apropo de faptul că e un an dificil economic, dacă asta este justificarea, atunci noi nu înțelegem de ce, comasate, necomasate, alegerile nu se fac mai repede? De ce, ca să evităm un an de campanii electorale – că asta e explicația – nu ne grăbim să facem niște alegeri anticipate undeva la începutul primăverii pentru a ne elibera mâinile de obligațiile electorale și cine câștigă alegerile cu o legitimitate proaspătă să înfrunte mai departe criza, care e reală. Ultimul lucru este acela că, din ’90 până acum, a existat o cutumă, o tradiție, chiar și pe vremea atotputernicului FSN, de 65 – 70% cât avea în ’90, și anume ca legile electorale, data alegerilor, modul de a se desfășura alegerile să fie negociate și acceptate la consens de putere și opoziție. Ori, azi, ajungem la polul opus, și anume nici măcar la o lege asupra căreia nu a căzut de acord și opoziția, ci chiar la o angajare de răspundere, încă una, a nu știu câta.

Realizator: La ce bătălii politice vă mai așteptați pentru anul viitor, în afară de alegeri, cele din Parlament?

Crin Antonescu: Din păcate, a doua jumătate a anului care se încheie ne-a arătat cam cum decurge bătălia politică, cel puțin din perspectiva puterii. Iată că se accentuează un fenomen absolut imoral, dar foarte dăunător și din punct de vedere politic. În momentul în care tu îți faci program din a racola și a lua fără alegeri de la un partid la altul primari, parlamentari, să-i treci din partea opoziției de partea puterii, asta înseamnă pur și simplu nu numai că legitimezi traseismul politic despre care toți am spus că este foarte rău, nociv, dar înseamnă pur și simplu că tu nu mai accepți ideea de a avea opoziție. Practic, în discursul actualei puteri și susținătorilor ei singurul lucru bun pe care l-am avea toți de făcut ar fi să ne ducem să ne înscriem la UNPR sau la PDL, în fine, sau să facem un al nu știu câtelea partid care să fie de acord cu PDL-ul și cu domnul Băsescu. Asta înseamnă o lipsă de conștiință democratică, pentru că orice guvernant democrat și puternic are nevoie de o opoziție puternică și o recunoaște, și o respectă, și întreține anumite raporturi cu ea. Bătălia politică a anului 2012 nu a fost, așa cum era normal, una în care guvernul să vină și să prezinte opțiunile sale, să justifice opțiunile sale, să angajeze teme de viitor, ci pur și simplu a fost o bătălie de racolare. Și e de discutat asupra mijloacelor prin care acești oameni sunt racolați, pentru că nu sunt racolați prin farmece sau nu sunt seduși de discuții intelectuale, sunt racolați prin tentații care vin de la banul public, contracte, numiri pe diferite poziții ale respectivilor sau ale apropiaților lor sau prin presiuni de altă natură și mai periculoase, prin presiuni care implică amestecul politicului în justiție, în sistemul judiciar. Astea sunt lucrurile cele mai grave din anul 2011. Pentru noi, anul 2011, sigur, rămâne marcat de evenimentul formării USL, cu tot cortegiul de discuții, de tensiuni, de neliniști, pe care acest pas politic fără precedent l-a generat, și rămâne ca 2012 să fie anul confruntării finale din acest episod. Nu prevăd deloc un an 2012 frumos; cred că va fi unul din cei mai grei ani pe care i-am cunoscut după ’90…

Realizator: Politic, economic?

Crin Antonescu: Din toate punctele de vedere. Economic, nu văd – și asta nu mai e o chestiune care ține doar de guvern – nu văd auspicii foarte favorabile; cu un asemenea guvern situația se agravează. Din punct de vedere politic, vom asista, probabil, la mizerii, ca să fiu foarte explicit, fără precedent.

Realizator: Nu sunteți chiar atât de explicit.

Crin Antonescu: La presiuni și…

Realizator: Mai explicit.

Crin Antonescu: Păi, eu cred, pur și simplu, că vom asista la o dosariadă care va deveni aproape un fapt cotidian, că vom asista la un adevărat târg, la cumpărări și licitații de parlamentari, de primari, de tot ce mișcă și sigur că lucrurile astea n-au nimic comun cu democrația, cu morala și cu o societate săntoasă. Singura mea speranță vine pentru 2012 dintr-o mobilizare – atât cât e posibilă și atât cât ea există – a societății civile. Dacă într-o Românie atât de pătimaș radicalizată și în câmpul politic, și cu puține excepții și în câmpul mediatic, pentru că a observat toată lumea că majoritatea analiștilor, jurnaliștilor de comentariu au constituit adevărate partide mai radicale și mai pătimașe decât partidele politice, dacă totuși există…

Realizator: Interesant.

Crin Antonescu: Dacă, totuși, există oameni care un cuvânt de spus în public, fără a fi politicieni, care pot avea simpatiile și opțiunile lor politice, dar nu sunt partizani, și care pot vorbi și acționa doar în apărarea unor principii, unor reguli ale jocului, atunci cred că va trebui să se audă cuvântul lor. Este neapărat necesar să se audă cuvântul lor, altfel vom asista la un război civil politic, dar chiar război civil nu o simplă bătălie electorală.

Realizator: Dar a fost vehiculat în spațiul public varianta retragerii opoziției din Parlament.

Crin Antonescu: Da.

Realizator: O considerați o variantă care poate fi pusă în aplicare? Are un sens democratic?

Crin Antonescu: Ea poate fi pusă în aplicare…

Realizator: Dacă intenționați cu adevărat să faceți acest lucru…

Crin Antonescu: Da, poate fi pusă în aplicare, are un sens și o semnificație democratică, dar nu e un gest uzual, e un gest foarte grav, cu o încărcătură maximă, și trebuie să vă spun că nu sunt între partizanii ideii că ne trebuie doar un prilej ca s-o facem. Nu vreau s-o face și nu vreau s-o facem pentru că atâta vreme cât oricât s-ar încălca niște…

Realizator: Nu vreți, dar luați în calcul.

Crin Antonescu: Luăm în calcul.

Realizator: În ce condiții?

Crin Antonescu: În condițiile în care, de exemplu, vor continua toate aceste atitudini ale puterii în care nu e vorba că se impune, până la urmă, o majoritate, dar e vorba de absența oricărui dialog, în condițiile în care parlamentul și normele sale, și regulile sale nu vor mai fi chiar deloc respectate, în momentul în care o serie de abuzuri pe diferite planuri vor continua, se poate lua în calcul și această reacție majoră. Sper însă să nu ajungem acolo, pentru că, repet, e un fapt grav și dacă putem să-l evităm e foarte bine.

Realizator: Ieri, se anunța retragerea doamnei Aura Vasile din grupul parlamentar PSD și înscrierea la UNPR. Astăzi, înțeleg că nu mai este chiar așa de clar ce se întâmplă cu opțiunea politică a domniei sale, dar întrebarea pentru dumneavoastră este: vă temeți, vă așteptați de dezertări și din PNL?

Crin Antonescu: Cred că s-a putut observa că PNL are o soliditate, cel puțin din acest punct de vedere, că foarte puțini primari și niciun parlamentar din PNL n-au plecat…

Realizator: Primarii nici nu prea pot pleca, pentru că își pierd mandatul.

Crin Antonescu: Sigur, noi am ajuns la acest lucru, pe care nici nu știu cum să-l calific cu un cuvânt decent în România. Am ajuns la primari care rămân formal sub culorile unui partid, pentru că legea îl face să-și piardă mandatul dacă pleacă oficial, și care, de sub culorile încă ale acelui partid, strigă că aparțin altui
partid. Așa ceva este atât de rușinos, dincolo de faptul că e nedocratic, încât și noi am ajuns să discutăm chestiunea asta, cu toții, politicieni, ziariști, președintele țării, aproape cu admirație, cât de bine se mișcă domnul Oprea, cum a mai luat el și săptămâna asta încă doi primari de la PSD. Dar ce sunt acești primari? Vite cumpărate? ce sunt acești oari? Cum putem ajunge, într-o țară, ca un om, un parlamentar, doamna Aura Vasile, un parlamentar care a luat voturi de la oameni pentru un partid și pleacă la altul – fapt în sine inacceptabil; cu asta ne-am obișnuit, a devenit un fapt cotidian, aproape fapt divers – dacă astăzi să spui că ai plecat de la partidul tău și te duci la ăilalți, pentru că – nu-i așa? – sunt foarte buni, am văzut cum îi descria ieri, iar a doua zi să spui: „Nu, m-am răzgândit, m-am întors la partidul meu”, totuși, așa ceva nu le putem permite nici copiilor de școala
primară dacă vrem să-i educăm corect.

Realizator: Nu le putem permite noi copiilor noștri, dar ce faceți dumneavoastră în politică pentru asta?

Crin Antonescu: Ce să facem? Nu putem face decât un singur lucru. Mai întâi, să nu facem astfel de lucruri cei care suntem oameni serioși. Doi, în momentul în care avem postura de lideri ai unor partide, avem o răspundere pentru modul în care se vor susține și se vor asuma de către partid candidaturile. Eu mă gândesc cu multă neliniște la momentul la care vom ajunge la alegeri și în care sigur că nu singur, dar împreună cu colegii mei, cu președinții de organizații, va trebui să desemnăm niște oameni sub culorile PNL, luându-ne și noi o răspundere în fața alegătorilor și despre care să fiu sigur că după alegeri, a doua zi, în prima noapte, nu mă pomenesc că fac ce au făcut cei de la UNPR. Sigur că aici este vorba corupție pe față, corupție oficială. În momentul în care…

Realizator: Dar,cum stabiliți dvs. criteriile? Cum îi veți alege ca să nu facă acest lucru?

Crin Antonescu: Încercăm să căutăm niște oameni în care să avem încredere. Sigur că nu este imposibil să propui 300 și ceva de oameni sau 400 sau câți va avea acest…

Realizator: Acum, sunteți în Uniune. Unii vor propune, cei de la PSD…

Crin Antonescu: Fiecare de partea lui, că acum numai grija PSD să o duc, deși o duc, dar nu am ce să fac.

Realizator: Și nu veți propune 300, 400, asta este ideea.

Crin Antonescu: Bun, dar…

Realizator: Câți vă revin.

Crin Antonescu: Vom propune sigur jumătate, tot sunt mulți, este foarte greu, dar, repet, dacă societatea nu mai are reacție la acestă corupție fățișă, când înalți responsabili din statul român pur și simplu întrețin, organizează acest trafic de parlamentari în bătaie de joc față de votul electoratului. Nu mă tem, pentru că PNL s-a dovedit destul de solid, destul de stabil în această privință, sunt, repet, în stare de alertă, o să încerc, împreună cu colegii mei, de altfel, ați văzut că uneori se întâmplă se ne mai curățăm și între noi rândurile, între timp, pe parcurs…

Realizator: PNL la Prahova.

Crin Antonescu: Se poate vorbi și în sensul acesta. Și, mai mult de atât, este greu să facem, dar va trebui să ne asumăm răspunderea și să mizăm pe oameni în care să avem încredere.

Realizator: I-ați cerut săptămâna trecută președintelui Băsescu un guvern de tehnocrați?

Crin Antonescu: I-am propus, i-am spus că din punctul nostru de vedere, în momentul în care discutăm serios despre contextul crizei, despre angajamentele foarte probabile ale României, că ăsta era subiectul discuției la nivelul UE, despre pericolul ca un an electoral să deformeze grav acțiunea guvernamentală,  -am spus că în aceste condiții, dacă și domnia sa și noi suntem de acord că ăsta este contextul și astea sunt pericolele, de ce nu optăm pentru un guvern de tehnicieni, care să gestioneze echilibrele financiare, toate celelalate chestiuni, fără să fie grevate de interesul electoral, deci ei nereprezentând un partid, nu vor guverna în așa fel încât să fie mulțumiți niște oameni, să fie păcăliți alți oameni, vor guverna, să spunem așa, chirurgical…

Realizator: Pentru cât timp ar…?

Crin Antonescu: Până la alegeri.

Realizator: De când până la alegeri, adică un interval de trei luni, de șase luni, de cât vă imaginați dvs.?

Crin Antonescu: Doamnă, noi am spus că din punctul nostru de vedere ar fi trebuit alegeri anticipate, și motivele sunt clare, sunt motivele pentru care Spania, de pildă, a făcut alegeri anticipate, dar, dacă ideea asta nu s-a mai acceptat, atunci să guverneze în acest an 2012 până la alegeri. Președintele nu a părut atât de refractar ca altă dată la această idee, dar, de data asta, sigur, s-a dat în spatele lipsei de prerogative prezidențiale în acest sens.

Realizator: Veți sprijini revizuirea Constituției pentru introducerea viitoarelor prevederi ale acordului de guvernanță fiscală?

Crin Antonescu: Dacă suntem…

Realizator: Și dacă da, cu condiții?

Crin Antonescu: Dacă suntem pe deplin informați și dacă avem și noi un cuvânt de spus la ceea ce înseamnă mandatul de negociere al României pe conținutul acestui acord, suntem cât se poate de dispuși să facem ceea ce trebuie făcut pentru ca acordul să intre în vigoare. Dacă este suficientă o altă lege decât modificarea Constituției, o rezolvăm așa; dacă este neapărat necesar să modificăm Constituția, atunci sigur numai pentru acest punct suntem dispuși să discutăm, avertizând însă, a făcut-o și Victor Ponta, când am fost acolo, avertizând asupra pericolului ca la un referendum care este neapărat necesar, dacă discutăm de modificare constituțională, pe un asemenea subiect, interesul public și deci prezența la vot să fie insuficiente.

Realizator: Deci, în principiu, sunteți de acord cu încheierea unui astfel de acord, iată, interguvernamental?

Crin Antonescu: Doamnă, sunt situații pe care trebuie să le privim cu realism. Dacă este să discutăm așa cum ne-ar plăcea nouă, nu ardeam de dorința unui acord care să ne aducă niște constrângeri. România ori va putea avea guverne responsabile și competente să se conducă, ori, dacă speră să își rezolve problemele prin faptul că guvernele sale vor fi ținute de mâini și de picioare, atunci mai bine ne cedăm total suveranitatea și putem să devenim al nu știu câtelea land al patriei mamă Deutschland. Pe de altă parte, să fim realiști, nu poate face Europa, UE, majoritatea țărilor UE într-un fel și România în altul. Trebuie să ne atașăm sau să ne integrăm acestui flux, acestei direcții, ceea ce noi și în sensul acesta sigur că suntem realiști, suntem de acord să participăm, să stăm la masa redactării acestui acord, dar să stăm la masă, adică să vedem totuși ce condiții sunt acolo, ce putem eventual introduce, negocia favorabil pentru România sau mai puțin constrângător. Nu-i vorba aici de a dori în continuare să facem risipă, pentru că…

Realizator: Câtă vreme constrângerile sunt egale pentru toate țările care aderă.

Crin Antonescu: Este adevărat, numai că, așa cum s-a remarcat, Franța sau Germania au infrastructuri uriașe, în vreme ce România are nevoie în continuare de dezvoltare aici, ar avea de credite în continuare aici, Deci sunt chestiuni complicate, pe care însă dorim să le discutăm cu toată buna-credință și, în orice caz, i-am spus președintelui, i-am spus-o și public, noi abordăm această chestiune făcând abstracție de conflictul politic intern. Adică nu ne opunem acordului, pentru că l-a angajat Traian Băsescu, ar fi stupid și nu facem asta, pentru că suntem, socotim noi, cel puțin, oameni responsabili, oameni care fac politică pentru România, indiferent că în plan intern avem dispute dintre cele mai dure.

Realizator: Încă o chestiune în actuliatea politică. Guvernul și-a angajat răspunderea și asupra legii privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție, aici nu aveați obiecții? Nu ați depus moțiunea de cenzură.

Crin Antonescu: Aveam și aici obiecții. Există sigur elemente cu care putem fi de acord din această lege, privitoare la verificarea mai atentă, la anumite criterii de CV ale judecătorilor, de acord cu asta, mai puțin de acord cu din nou cantonarea deciziei la factorul politic, dar, având în vedere că oricum tema alegerilor comasate este de mai mare rezonanță, de mai mare impact, am preferat să concentrăm moțiunea de cenzură aici.

Realizator: Și o ultimă chestiune. Curtea Constituțională dezbate astăzi două sesizări privind revocarea fostului președinte al Senatului, domnul Mircea Geoană, acum că domnul Mircea Geoană, cel puțin până în clipa de față, nu mai este președinte al Senatului, ce a câștigat opoziția? Îi este mai ușor opoziției acum, fără a-l avea pe domnul Geoană președinte la Senat?

Crin Antonescu: Mai ușor nu îi este, dar îi este mai bine, sigur, las la o parte faptul că, până la urmă, decizia asta a fost a PSD și în PSD.

Realizator: Dar revocarea a fost votată și de senatorii PNL.

Crin Antonescu: Sigur. Ceea ce este clar este însă că, atâta vreme cât Mircea Geoană ocupa această poziție fără a mai reprezenta cu adevărat politica și interesele, linia politică a USL, ceea ce a fost convingerea noastră, noi nu am pierdut, am câștigat chiar sub aspectul clarității, pentru că anumite confuzii putea să survină dacă Mircea Geoană rămânea președinte al Senatului.

Realizator: Ați avut parte de asemenea confuzii?

Crin Antonescu: Nu, ele putea să apară, sigur că s-au petrecut nu în calitate neapărat de președinte al Senatului, dar ele puteau să apară în momente foarte importante și este preferabil că lucrurile s-au rezolvat acum.

Realizator: Anticipați vreun moment de genul acesta? Ați anticipat de ce ar fi putut fi?

Crin Antonescu: Da, puteau fi. Puteau fi multe, nu numai suspendarea la care se gândesc toți, multe, o eventuală suspendare, multe.

Realizator: Dacă aveți câteva cuvinte pentru ascultătorii noștri pe finalul emisiunii pentru anul 2012.

Crin Antonescu: Pe finalul anului, multă sănătate, multă bucurie și putere, credința că totuși înainte de toate sunt lucruri care țin și de noi, nu doar de politicieni, de fiecare dintre noi, pentru a ne face viața mai bună, mai corectă, mai curată, și de asemenea încrederea că și în țara asta se poate face ceva bun.

Realizator: Vă mulțumesc, domnule Crin Antonescu, președinte al PNL, copreședinte USL, pentru prezența astăzi la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: