Radu Soviani: RE-CE-SIU-NE. Din nou

Datele prezentate astazi de institutul national de statistica arata mai multe aspecte extrem de importante. Cel mai important, este cel de perspectiva, de viitor:

Datale arata asa:

Practic, Romania a reintrat in recesiune. Trimestrul IV 2011 fata de trimestrul III 2011, a condus la o scadere economica de 0,2% (date ajustate sezonier). Evolutia din prima parte a acestui an (cu incetinirea exportului net, limitarea apetitului pentru consum, vremea si blocajele economice), vor conduce la un nou trimestru negativ fata de precedentul. Intrucat doua trimestre consecutive de contractie economica reprezinta definita tehnica a recesiunii, imi permit sa nu fiu la fel de optimist ca Traian Basescu si FMI, care vad crestere economica de 1,5-2% (in scadere de la circa 3,5% cat vedeau in urma cu 3 luni). Prin urmare, singura urare pe care o pot adresa este ”Welcome to recession”

O sa ma intrebati de ce am inceput cu vestea rea (a doua recesiune). Este simplu: ceea ce conteaza pentru public este ceea ce va urma, nu ceea ce dicteaza unul si altul datelor economice. Pentru ca, cresterea economica pentru 2011 decretata de Statistica la sugestia lui Traian Basescu la 2,5%, nu pacaleste pe nimeni. De ce? Pentru ca, analizand independent evolutia economiei in 2011, vom constata ca principalele motoare economice au fost: agricultura, exportul net (pe fondul cresterii economiei europene si unei anumite intarzieri a Romaniei in a percepe incetinirea economica europeana). Si poate cel mai important motor de crestere a fost comanda. Comanda presedintelui de a raporta crestere economica.

Noua recesiune nu este o surpriza. Am anticipat-o in mai multe etape:

* Atunci cand BNR a redus din nou rata de dobanda cheie si a condus-o la noul minim istoric de 5,5% (de teama ca noua recesiune sa i se impute)

* Atunci cand FMI a redus din nou perspectiva de crestere economica, la numai o luna dupa crearea unui buget cu o estimare de crestere de 2,5% (in decembrie 2011). In plus, aceasta estimare era redusa cu inca 1% fata de estimarea din octombrie (care prognoza o crestere de 3,5%)

* Incetinirea exporturilor.

* Am semnalat-o aici, inca din 12 octombrie: http://soviani.com/2011/10/12/suntem-in-recesiune-din-nou/

Recesiunea este o realitate. Nu o surpriza. Vor stii aceiasi domni sa o gestioneze mai bine decat in 2009-2010? Sincer, ma indoiesc. Sunt exact aceiasi domni. Cu aceleasi mentalitati. Si nu cred ca gresesc daca va spun ca vor avea aceleasi rezultate.

Am revazut astazi in arhiva personala, cum intampinau in 2009 recesiunea decidentii de atunci si de acum. Știti clișeele – de la această criza nu ne va atinge până la ”poate criză de nervi”. Iar când realitatea le infirma viziunea, continua sa spere. Mai tineti minte reactia domnului Guvernator din luna mai 2009, atunci cand institutul national de statistica nu mai putea ascunde recesiunea? Anul pornise de la o prognoza de crestere de 3,5% (in noiembrie, cand aveam ”criza de nervi” si s-a incheiat cu o cadere economica de -7,4%). Si totusi, in mai 2009, ce spunea guvernatorul BNR?

Textual, a spus asa: ”eu personal cred ca trecem in teritoriu pozitiv. Si pentru tot anul vom fi in teritoriu pozitiv”. Wow. Uite si declaratia VIDEO mai jos:

A… si sa nu uit… a comanda statisticii nu e ceva nou: am scris despra asta si in urma cu un an:

http://soviani.com/2011/02/15/traian-basescu-pib-ul-creste-in-trimestrul-iv-statistica-aveti-dreptate-sefu/

Iar intrebarea de baza ramane: de ce oamenii astia sunt capabili sa vada numai in trecut, niciodata in viitor?

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.