Emisiunea „Prim Plan” de la TVR, invitat Crin Antonescu

INVITAŢI: CRIN ANTONESCU,  DAN CRISTIAN TURTURICĂ

 TALK-SHOW

Alina Stancu: Doamnelor şi domnilor, bună seara, bine v-am regăsit la „Prim-plan”. Invitatul acestei ediţii este preşedintele PNL, domnul Crin Antonescu, şi copreşedinte al USL. Bună seara, bine aţi revenit la TVR, domnule preşedinte.

Crin Antonescu: Sărut mâinile, bună seara.

Alina Stancu: Alături de noi, ca de obicei, jurnalistul Dan Cristian Turturică, redactor-şef la „România liberă”. Bună seara, bine aţi venit vă spun şi dumneavoastră, iar celor de acasă sau de unde ne urmăriţi adresa: alina.stancu@tvr.ro vă stă la dispoziţie, ca de obicei, stimaţi telespectatori, pentru întrebări şi comentarii adresate – aş zice – omului zilei, domnule Antonescu, cu permisiunea dumneavoastră. Andrei Chiliman a fost demis astăzi de la conducerea PNL Bucureşti. De la ce a plecat propunerea dumneavoastră de demitere a domnului Andrei Chiliman şi de ce acum, cu nici două luni înainte de alegerile locale?

Crin Antonescu: Tocmai pentru că vin alegerile locale; pentru că, înainte de asemenea momente foarte importante, fiecare dintre armatele electorale îşi aşează sau îşi reaşează dispozitivul de luptă şi pentru că, pe de o parte, Andrei Chiliman este, va fi, foarte probabil, candidat la Primăria Sectorului 1, fiind, care vasăzică, într-o anumită măsură stânjenit să coordoneze şi să conducă activitatea politică pe toată organizaţia; în al doilea rând, pentru că această candidatură sau prezentarea acestor candidaturi pe Bucureşti la nivelul USL presupune încă nişte negocieri între noi şi partenerii de coaliţie, negocieri care trebuie duse şi cu conducerile organizaţiilor de Bucureşti…

Alina Stancu: Şi care decurg prost în acest moment?

Crin Antonescu: Nu decurg prost, nu vă faceţi foarte multe iluzii, se vor termina, oricum, bine, dar…

Alina Stancu: Dar nu cu ajutorul domnului Chiliman.

Crin Antonescu: Nu cu ajutorul domnului Chiliman mai mult de Sectorul 1. În plus, este vorba de angrenarea unor figuri, puternice le considerăm noi, oameni care au şi experienţă politică, şi experienţă comunicaţională. Şi Eugen Nicolăescu, şi Mariana Câmpeanu sunt doi foşti miniştri, sunt doi oameni – considerăm noi şi consideră analizele pe care le-am făcut – cu imagine destul de bună.

Alina Stancu: Cei care au preluat în acest moment Organizaţia PNL Bucureşti.

Crin Antonescu: Cei care au preluat conducerea Organizaţiei PNL Bucureşti.

Alina Stancu: Bun, dar de reproşat direct ceva domnului Chiliman aveţi să-i reproşaţi în acest moment, pentru că propunerea a plecat de la dumneavoastră, de demitere a domnului Chiliman, şi mă gândesc că stânjeneala aceea de care vorbeaţi puţin mai devreme era o chestie care putea să intre pe agenda dumneavoastră mai demult, nu acum, cu două luni înainte de alegerile locale, şi puteaţi să stabiliţi acest lucru mai devreme.

Crin Antonescu: Este o mişcare făcută în timp util, nu trebuie să-şi facă nimeni griji. Campania începe pe 10 mai. În prima săptămână după Paşti vor fi încheiate toate negocierile care mai sunt de făcut la Bucureşti şi toate pregătirile pentru campanie sunt la data la care trebuia să fie…

Alina Stancu: Dar la întrebare nu mi-aţi răspuns: dacă aveţi să-i reproşaţi ceva domnului Andrei Chiliman pentru modul în care a condus până la acest moment Organizaţia PNL Bucureşti?

Crin Antonescu: Doamna Stancu, da, Organizaţia PNL Bucureşti da. Numai că la fel de bine şi domnul Chiliman poate are să-mi reproşeze mie multe lucruri…

Alina Stancu: V-a şi reproşat. O să revenim imediat şi la declaraţiile pe care le-a făcut Andrei Chiliman la ora şase.

Crin Antonescu: Revenim. Sunt puţini oameni în politică, inclusiv în interiorul aceluiaşi partid, care să nu-şi poată reproşa, fie şi colegial, câte ceva.

Alina Stancu: Ce aveţi să-i reproşaţi domnului Andrei Chiliman?

Crin Antonescu: Nu, ăsta nu e un subiect public; ăsta, cel mult, poate face obiectul discuţiilor dintre noi. Importantă este această decizie pe care, încă o dată, aş vrea, totuşi, să precizăm că n-am luat-o eu; am propus-o, am susţinut-o…

Alina Stancu: De acord, de aceea întrebarea mea a fost de unde a plecat propunerea dumneavoastră, nu de ce…?

Crin Antonescu: În general, dumneavoastră ştiţi cum e simplificarea comunicaţională dinspre dumneavoastră spre alegători: Antonescu l-a dat afară pe Chiliman. Nu e vorba de dat afară şi nu e vorba de o decizie a lui Antonescu; e o decizie pe care eu am propus-o, mi-o asum, nu pot să spun că eram pe-acolo şi nu am auzit despre asta.

Alina Stancu: Asta era întrebarea: de ce, de unde a plecat această propunere?

Crin Antonescu: Am propus-o dar decizia…V-am spus de unde. Şi această decizie a fost votată secret, cu un scor destul de covârşitor şi în Biroul Politic Central, şi în Comitetul Naţional Executiv.

Alina Stancu: Domnule Turturică…

Dan Cristian Turturică: În primul… a surprins foarte tare reacţia lui Andrei Chiliman. Aţi avut o discuţie cu dânsul înainte de această şedinţă?

Crin Antonescu: Nu, n-am avut nici înainte de această şedinţă, astăzi, pe acest subiect…

Alina Stancu: Nici după?

Crin Antonescu: … şi nici după. Am văzut, de asemenea, curgând ştiri – sigur, aşa se întâmplă în momentele acestea de suspans – privitoare la încercări ale unor oameni, ale conducerii PNL, aşa impersonal, de a-l determina pe Andrei Chiliman să nu demisioneze, despre care se auzise că a demisionat. Nu, n-a existat niciun fel de discuţii…

Alina Stancu: Dar se gândeşte serios la a demisiona din PNL, pentru prima dată, după cum mărturisea domnia sa în conferinţa de presă pe care a făcut-o puţin devreme.

Crin Antonescu: Este foarte bine că se gândeşte serios, toţi trebuie să ne gândim serios. În contextul în care ne aflăm e bine să se gândească, şi repede, pentru că suntem, totuşi, într-un calendar pe care l-aţi descris drept accelerat.

Alina Stancu: Ar fi o pierdere dacă Andrei Chiliman şi-ar da demisia din PNL?

Crin Antonescu: Eu cred că da, pentru că e vorba de un primar cu o cotă bună, e vorba de un om care are vechime cât PNL de la reluarea activităţii. Suntem, până la urmă, câţiva supravieţuitori, să spun aşa, ai anului 1990. E un om de ale cărui convingeri, şi liberale… şi devotament faţă de partid, ani de zile, eu nu m-am îndoit şi nu mă îndoiesc.

Alina Stancu: Veţi încerca să-l convingeţi în contextul declaraţiei de mai devreme, domnule Antonescu, să rămână în PNL în contextul actual sau…?

Crin Antonescu: Să ştiţi că declaraţia de mai devreme şi atacurile pe care domnia sa le-a practicat, mă rog, aşa cum a găsit de cuviinţă, pe mine nu mă tulbură foarte mult. Sigur că-s mâhnit – e omeneşte -, dar nu mă tulbură foarte mult, pentru că sunt obişnuit.

Alina Stancu: Şi nu sunteţi într-atât de mâhnit încât să-i daţi un telefon, să vedeţi exact ce intenţii are vizavi de această demisie din PNL?

Crin Antonescu: Nu, asta vom afla. Presupun că şi domnia sa îşi dă seama că este vorba de o chestiune importantă, publică, nu e între noi doi; trebuie să ştie, până la urmă, cetăţenii din Sectorul 1: mai candidează, nu mai candidează, candidează la liberali, candidează independent, candidează în altă parte? Sunt chestiuni între domnul Chiliman şi opinia publică din Sectorul 1 cel puţin, nu între domnia sa şi mine. Spuneam că nu sunt foarte mâhnit, pentru că sunt obişnuit. Nu este primul atac pe care chiar colegi îl practică în public şi probabil că PNL, în ciuda faptului că e descris de mulţi „prieteni” de-ai noştri ca un fel de partid aflat sub dictatură, e singurul partid unde vezi aproape în fiecare zi câte un coleg spunând că nu e de acord cu decizia cutare, că nu s-a făcut bine. Asta este cultura noastră, ţinem la ea. Nu mi-a plăcut modul în care Andrei Chiliman a răstălmăcit nişte lucruri, dar, până la urmă, repet, este libertatea de exprimare. Eu nu am spus public niciunul din lucrurile care mă nemulţumesc, pentru că am şi eu nemulţumirile mele…

Alina Stancu: Şi nu e momentul să faceţi şi acest lucru în aşa fel încât lumea să înţeleagă despre ce este vorba?

Crin Antonescu: Nu, pentru că eu…

Alina Stancu: Pentru că ştiţi cum pare acum? Poate părea, domnule preşedinte, faptul că este vorba de o luptă internă în PNL şi că este vorba despre o răfuială pe care liderul PNL, Crin Antonescu, o are cu Andrei Chiliman.

Crin Antonescu: Răfuială, pentru ce?

Alina Stancu: Nu ştiu, asta rămâne de lămurit.

Crin Antonescu: Staţi puţin, aşa putem să credem orice despre orice. N-am avut vreodată vreo competiţie, vreo rivalitate cu domnul Andrei Chiliman, nici la Sectorul 1, nici la vârful partidului, nici în altă parte. Poate că vedem şi cu siguranţă vedem anumite dezvoltări, anumite poziţionări în mod diferit, dar asta nu înseamnă în niciun fel răfuială. N-am spus niciun cuvânt rău despre Andrei Chiliman nici mai devreme, nici vreodată, cred, şi nici în seara asta şi asta e tot.

Alina Stancu: Bun. Aşteptaţi felicitările de la Elena Udrea, domnule preşedinte…?

Crin Antonescu: Nu.

Alina Stancu: După cum a declarat Andrei Chiliman, puţin mai devreme: sunteţi omul Elenei Udrea? Pentru că asta a lăsat să se înţeleagă, voalat, Andrei Chiliman în declaraţia de presă pe care a făcut-o puţin mai devreme. Sunt acuzaţii, zic eu, destul de grave, la care o poziţie din partea preşedintelui PNL ar fi oportună.

Crin Antonescu: Ele sunt grave, dar sunt penibile; şi la acuzaţii grave, dar serioase, răspunzi, la acuzaţii de felul acesta cred că n-am nevoie să răspund. Cred că toată lumea poate să aprecieze cine se compromite dând o asemenea declaraţie. Eu n-am nimic de răspuns.

Alina Stancu: Domnule Turturică?

Dan Cristian Turturică: Să mergem puţin la fond. Dumneavoastră spuneţi că toată această decizie sau că aţi făcut această propunere pentru că Andrei Chiliman se ocupă mai mult timp de campania electorală.

Crin Antonescu: Şi pentru că doream o conducere mai bună pentru întreaga Organizaţie de Bucureşti – am spus şi asta. Deci, nu o duceţi numai în prima parte, că prima parte, ca să fiu foarte deschis, e mai degrabă diplomatică.

Dan Cristian Turturică: Deci sunteţi nemulţumit de cum a condus Andrei Chiliman Organizaţia Sectorului 1. Pe de altă parte, Andrei Chiliman…

Crin Antonescu: Nu, vă rog să nu faceţi confuzii, măcar dumneavoastră să nu faceţi confuzii. Am vorbit de Organizaţia de Bucureşti. Organizaţia Sectorului 1 nici nu e condusă de Andrei Chiliman, ci de Vlad Moisescu.

Dan Cristian Turturică: Am înţeles. Aveţi o problemă şi cu Vlad Moisescu? Era în atenţia dumneavoastră?

Crin Antonescu: Toţi colegii mei sunt în atenţia mea.

Dan Cristian Turturică: Nu, în sensul înlăturării lui de la conducerea filialei Sectorului I.

Crin Antonescu: Da, foarte simplu spus. Eu nu am de ce să evit acest lucru, l-am spus astăzi în Consiliul Naţional Executiv. Până la urmă, şi Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu au ajuns să considere că tot Bucureştiul este condus de către dânşii. Şi nu-i aşa, pentru că Bucureştiul nu poate fi condus doar de oameni într-un sector, Bucureştiul este, într-un fel, al întregului partid, toţi suntem interesaţi la ce se întâmplă în Bucureşti, toţi suntem interesaţi de rezultate, de imagine, şi asta-i tot.

Dan Cristian Turturică: Dar ce anume din modul în care conduc cei doi, fiecare, felia lui de organizaţie, vă nemulţumeşte? Este vorba de colaborarea cu USL? Este vorba de rezultate în alegeri, pentru că domnul Chiliman, în conferinţa de presă pe care a ţinut-o, dădea ca exemplu rezultatele bune pe care domnia sa le-a avut. Îi contestaţi aceste rezultate?

Crin Antonescu: Care rezultate? Şi asta e, cu voia dumneavoastră, ultima întrebare legată de acest subiect, pentru că restul sunt chestiuni interne şi cred că nu-i interesează foarte mult pe telespectatori.

Dan Cristian Turturică: Având în vedere că erau câţiva oameni care protestau în favoarea domnului Chiliman, eu zic că… un interes real.

Crin Antonescu: Aţi început să deveniţi sensibil la proteste, ceea ce este un progres.

Dan Cristian Turturică: Întotdeauna, întotdeauna am fost.

Crin Antonescu: Protestau altădată mult mai mulţi contra lui Traian Băsescu şi parcă vă raportaţi altfel. Dar în fine, eu mă bucur.

Dan Cristian Turturică: Da?… criticându-l?

Crin Antonescu: Da.

Dan Cristian Turturică: Da? Interesant.

Alina Stancu: …întotdeauna imaginile şi le-am şi comentat aici, domnule Antonescu, domnule Turturică…

Dan Cristian Turturică: Deci, ce-i reproşaţi domnului Chiliman şi domnului Moisescu concret, în modul în care-şi conduc fiecare organizaţia?

Crin Antonescu: Este o discuţie pe care am purtat-o în prezenţa domniilor lor, în organismele noastre de partid, şi nu doresc şi nu consider că e normal să o port în public. Şi nu o port. Pentru că e vorba…

Dan Cristian Turturică: Alţi membri PNL au făcut-o. Domnul Sorin Roşca Stănescu, mai devreme, la un alt post de televiziune, spunea că, de fapt adevăratul motiv pentru care domnul Chiliman a fost înlăturat ţine de afaceri de corupţie şi spunea că există foarte multe dovezi de corupţie care au ajuns recent pe masa conducerii PNL şi că acestea de fapt ar fi marea problemă.

Crin Antonescu: Am văzut şi eu ceea ce a declarat…

Dan Cristian Turturică: Sunteţi de acord cu domnul Roşca Stănescu?

Crin Antonescu: Daţi-mi voie să vă spun. Am văzut ce a declarat domnul Sorin Roşca Stănescu şi o parte din acuzaţii formulate. Pe masa conducerii PNL niciodată nu au existat asemenea acuzaţii formulate concret. Dacă ele ar fi existat, dacă eu aş fi fost convins de întemeierea lor, o măsură împotriva lui Andrei Chiliman sau a lui Vlad Moisescu ar fi fost luată şi justificată aşa, nu pe ocolite. Am luat act de aceste informaţii pe care sau în posesia cărora domnul Sorin Roşca Stănescu a intrat, mă voi interesa cât de curând, chiar mâine despre acestea, le voi verifica pe cât pot eu să o fac veridicitatea şi atunci sigur că, dacă e vorba de ceva foarte serios, vom avea o discuţie pe acest subiect cu domnul Chiliman, cu domnul Moisescu sau cu oricine. Dar, în acest moment, vă spun foarte limpede, nu am avut indicii eu, nu l-am acuzat eu niciodată pe vreun coleg de-al meu de corupţie, pentru că atunci, repet, nu am fi putut sta liniştiţi la aceeaşi masă a conducerii unui partid.

Dan Cristian Turturică: Dar domnul Roşca Stănescu dădea un exemplu foarte concret şi anume că, după arestarea secretarului general al primăriei Sectorului I, DNA, respectiv alte organe de cercetare, au intrat în posesia unei informaţii din care reieşea că reţeaua de corupţie din Primăria Sectorului 1 nu se opreşte la acel nivel. Dumneavoastră, de exemplu, aţi avut vreo discuţie cu domnul primar Andrei Chiliman după acea arestare? Pentru că totuşi ridica un semn de întrebare asupra a ceea ce se întâmplă în Primăria Sectorului 1.

Crin Antonescu: Am avut o discuţie în care, mă rog, m-am interesat, pentru că sunt evenimente, am avut toate asigurările că nu are nicio legătură activitatea sau, mă rog, cauza pentru care respectivul om era în cercetare nici cu Andrei Chiliman, nici cu alţi oameni din partid care, eventual, sunt acolo. Îl rechemăm, că-i primar. Nu am avut, încă o dată spun, nici cu Sorin Roşca Stănescu pe astfel de informaţii vreo discuţie, n-au parvenit la mine informaţii de la DNA, vă închipuiţi, dacă n-au parvenit la dumneavoastră, şi, repet, până în seara asta, când vorbea Sorin Roşca Stănescu de apariţia pe net, sau pe unde le găsise domnia sa.

Dan Cristian Turturică: Da, de fapt cita nişte surse publice, nu a spus că, nu a spus că a obţinut acele informaţii el personal.

Crin Antonescu: Nu am cunoştinţe de ele. Mă voi informa şi vom vedea despre ce este vorba. Dar repet, n-are nicio legătură asta cu ceea ce s-a întâmplat azi.

Alina Stancu: Bun, apropo de ce s-a întâmplat astăzi, mi-aş permite să vă contrazic puţin vizavi de interesul public, domnule Antonescu, pentru că…

Crin Antonescu: De-asta sunt aici.

Alina Stancu: Nu de alta, dar telespectatorii noştri au ţinut cont de invitaţia pe care am făcut-o la începutul emisiunii, aşa cum o fac de fiecare dată, de a adresa întrebări şi comentarii pe marginea subiectelor dezbătute invitaţilor noştri şi unul dintre telespectatori vă întreabă legat de ceea ce s-a întâmplat astăzi următoarele lucruri.

Crin Antonescu: Vă rog.

Alina Stancu: Demiterea preşedintelui PNL Bucureşti, Andrei Chiliman, şi a preşedintelui sectorului 2 al capitalei, Dan Cristian Popescu, au o miză comună, Rareş Mănescu, actualul trezorier al PNL şi preşedintele PNL al sectorului 6, care, potrivit unor surse, ar fi susţinut de către Crin Antonescu? Există o astfel de legătură, pe care, iată, telespectatorul nostru o face prin această întrebare?

Crin Antonescu: Este adevărat că Rareş Mănescu este preşedintele Sectorului 6, organizaţiei liberale din Sectorul 6. Este adevărat că e trezorierul partidului, dar n-are niciun fel de legătură cu decizia de azi, este adevărat că îl susţin pe Rareş Mănescu, aşa cum susţin toţi preşedinţii de organizaţii judeţene sau de sector ai partidului meu. Domnul preşedinte Popescu de la 2 şi domnul Chiliman au fost schimbaţi din funcţie nu într-o legătură de vreun fel cu domnul Rareş Mănescu. Absolut niciuna.

Alina Stancu: Deci nu Rareş Mănescu este omul care a determinat propunerea dumneavoastră, printre alte motive pe care le-aţi fi avut…

Crin Antonescu: Absolut deloc.

Alina Stancu: … de demiterea lui Andrei Chiliman.

Crin Antonescu: Absolut deloc. Propunerea aceasta a mi-o asum şi în punerea ei în practică şi în ideea ei. Propunerea lui Eugen Nicolaescu ca preşedinte iarăşi îmi aparţine. Am avut o discuţie cu Eugen Nicolaescu în care l-am întrebat dacă e gata să preia organizaţia. Rareş Mănescu chiar n-are niciun amestec în chestiunea asta. E preşedinte la 6, este unul din oamenii pe care îl susţine tot partidul să fie chiar candidat USL sperăm la sectorul 6, dar n-are legătură cu 2. Eu nu l-am pus pe Rareş Mănescu la 2 sau la Bucureşti.

Alina Stancu: Şi o altă întrebare pusă tot de telespectatorii noştri. Pe un alt post de televiziune s-a spus că domnul Antonescu i-a cerut domnului Chiliman să renunţe la relaţia cu vicepreşedintele PNL, Vlad Moisescu.

Crin Antonescu: Da, am văzut şi eu.

Alina Stancu: Aşa este şi cine este Vlad Moisescu pentru cei care poate nu ştiu…?

Crin Antonescu: Am văzut şi eu aceeaşi informaţie. Trebuie să o dezmint, nu mi-a fost atribuită. Un coleg de-al dumneavoastră vehicula pe acest lucru…. din auzite.

Dan Cristian Turturică: A spus-o şi domnul… A, ba da, corect, aşa este, nu Roşca Stănescu.

Crin Antonescu: Nu. Eu dezmint acest lucru, deci eu nu i-am cerut niciodată domnului Andrei Chiliman să… ce să facă? Să se despartă de domnul Moisescu? Şi domnul Chiliman şi domnul Moisescu sunt vicepreşedinţi ai PNL.

Alina Stancu: Să renunţe, se exprimă telespectatorul nostru, la relaţia cu vicepreşedintele PNL.

Crin Antonescu: Sigur că între ei există o relaţie care este firească, sper că asta e, şi anume Moisescu este preşedinte al organizaţiei Sectorului 1, Chiliman este primar în Sectorul 1. Sunt vechi colegi, niciodată nu i-am cerut să se despartă sau să, mă rog, să aibă relaţii proaste.

Dan Cristian Turturică: Dar totuşi aţi luat în calcul şi varianta în care domnul Chiliman se hotărăşte să candideze ca independent la Primăria Sectorului 1?

Crin Antonescu: Da, nu-mi doresc acest lucru, dar trebuie să iau în calcul şi asta.

Dan Cristian Turturică: Ar avea şanse mari să câştige, pentru că, în general, el a câştigat cu scoruri bune.

Crin Antonescu: Sunt şansele pe care le are orice primar în funcţie, care candidează independent. Nu cred că PNL se va opri din mers pe chestiunea asta, nu cred că Uniunea Socială se va opri din mers şi cred că un candidat al USL în Sectorul 1 ar avea totuşi prima şansă să câştige chiar în faţa domnului Chiliman. Dar încă o dată spun, poate că se hotărăşte destul de repede şi nu avem această dilemă.

Dan Cristian Turturică: Dânsul a spus că se va consulta cu câţiva membri importanţi ai…

Alina Stancu: Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu-Quintus, oameni de la care a învăţat politica, după cum spunea domnul Chiliman, şi Călin Popescu Tăriceanu, alături de care s-a înscris în PNL.

Crin Antonescu: Se poate consulta cu oricine, e dreptul fiecăruia dintre noi şi din partid şi din afară şi din familie…

Alina Stancu: Dar vă deranjează că nu se consultă şi cu preşedintele în funcţie al PNL? În mod normal…

Crin Antonescu: Nu, nu, nu.

Alina Stancu: … lucrurile ar trebui să funcţioneze în felul acesta dacă…

Crin Antonescu: Să nu fim comici! Domnul Chiliman este, şi înţeleg omeneşte, supărat pe mine. Ce să se consulte cu mine?

Dan Cristian Turturică: Dar n-ar fi fost mai simplu pentru a evita acest…

Crin Antonescu: Staţi să vă răspund la întrebare, domnul Turturică. Fiţi răbdător! Că şi noi răbdăm de atâţia ani cu Băsescu! Se poate consulta cu oricine, dar să o facă repede! E absolut normal.

Alina Stancu: Ce înseamnă repede? Îi daţi un deadline?

Crin Antonescu: Păi, ştiu şi eu, chit că e Săptămâna Mare, cred că în două-trei zile ar trebui să ştim.

Dan Cristian Turturică: Aveţi un contracandidat pentru Andrei Chiliman în cazul în care va candida ca independent sau pentru alt partid?

Crin Antonescu: Sigur că da. PNL poate în orice sector să găsească un candidat.

Dan Cristian Turturică: Îl aveţi deja? Aveţi un nume care e luat în calcul?

Crin Antonescu: Eu nu am luat în calcul în niciun fel discuţia despre vreo demisie a lui Andrei Chiliman. Câtă vreme nimeni nu i-a pus la îndoială sau în discuţie calitatea sa de primar al partidului şi de candidat al partidului.

Dan Cristian Turturică: Domnul Chiliman a invocat şi sprijinul pe care vi l-a acordat când aţi candidat dumneavoastră la parlamentare. Aţi primit un sprijin din partea domnului Chiliman, sau mai degrabă nu?

Crin Antonescu: Da, sigur că da, toată… A fost un sprijin în limitele sprijinului firesc pe care toţi primarii diferitelor partide l-au dat candidaţilor pe care îi aveau colegi de partid în colegiul respectiv, sigur că da, nici mai mult nici mai puţin. A fost o colaborare normală.

Dan Cristian Turturică: Şi ca reciprocitate la acel sprijin, nu credeţi totuşi că ar fi fost mai bine să discutaţi cu Andrei Chiliman despre această decizie şi eventual să încercaţi să rezolvaţi problemele?

Crin Antonescu: Nu încercaţi dumneavoastră să rezolvaţi probleme pe care le rezolvăm noi.

Dan Cristian Turturică: Nu, n-aş putea; sunt mult prea mari.

Crin Antonescu: Ce cred eu că e bine de făcut, am făcut. Dumneavoastră puteţi să comentaţi că e convenabil sau nu din punctul dumneavoastră de vedere.

Alina Stancu: Bun, domnule preşedinte, spuneaţi puţin mai devreme că ar trebui să se hotărască în două, trei zile.

Crin Antonescu: Maximum.

Alina Stancu: Maximum două, trei zile, spuneţi dumneavoastră. Ce se întâmplă…

Crin Antonescu: Şi sigur ar trebui, după momentul de furie, să răspundă şi la întrebarea dacă afirmaţii pe care le-a făcut astăzi, privitoare la mine şi la conducerea partidului, rămân în picioare.

Alina Stancu: Cum ar fi?

Crin Antonescu: Pentru că, dacă rămân în picioare, iar avem o problemă. Cum ar fi cele pe care cu voluptate le citaţi.

Alina Stancu: E de datoria noastră, domnule preşedinte, să preluăm ceea ce spuneţi dumneavoastră, ceea ce spun colegii dumneavoastră de partid…

Crin Antonescu: Şi eu dacă aş fi jurnalist, n-aş rata un asemenea subiect.

Alina Stancu: Ce se întâmplă însă dacă domnul Chiliman are nevoie de mai mult timp de gândire şi nu două, trei zile. Dacă în două, trei zile nu se hotărăşte din punctul ăsta de vedere, dacă-şi dă sau nu demisia, din PNL, ce se întâmplă?

Crin Antonescu: Domnul Chiliman vorbea astăzi, în pasaj am auzit eu, înainte de… n-am apucat să urmăresc chiar toată conferinţa domniei sale de presă, dar o bucată am prins, că eram curios, vorbea despre şah şi despre poker. Şi la şah există un ceas, ştiţi, ştie domnul Chiliman; te gândeşti, e un joc la care nu te mişti foarte repede, dar la care totuşi ai un timp de gândire…

Alina Stancu: Bun, ce se întâmplă?

Crin Antonescu: Eu nu vorbesc despre un alt timp de gândire decât cel pe care îl impune calendarul pe care-l avem. Noi totuşi trebuie să ieşim săptămâna viitoare, împreună cu partenerii noştri din USL şi să spunem: candidatul USL la Sectorul 1 e cutare, la Sectorul 2 e cutare… Despre asta vorbesc, nu despre vreo…

Alina Stancu: Dacă în două, trei zile nu se hotărăşte din punctul ăsta de vedere, domnul Chiliman, puteţi face ceva sau intenţionaţi să faceţi ceva?

Crin Antonescu: Dacă nu se hotărăşte trebuie să facem ceva şi anume să desemnăm un alt candidat. Ceea ce, încă o dată spun, sper să nu se întâmple.

Dan Cristian Turturică: V-aţi consultat cu partenerii din USL asupra acestei măsuri? Totuşi, vizează un candidat posibil comun al alianţei!

Crin Antonescu: Încă nu, pentru că, în principiu, Sectoarele 1 şi 5, fuseseră, cel puţin tacit, oficial nu anunţate, dar convenite ca fiind deţinute actualmente de un primar liberal, respectiv PSD-ist, domnul Vanghelie, să continue aşa. Ca atare, câtă vreme nu avem o demisie a domnului Chiliman, n-avem un subiect de discuţie cu PSD. De-asta, şi de-asta, e bine să ştim într-un fel sau altul.

Dan Cristian Turturică: De ce credeţi că a făcut referire domnul Chiliman atunci când v-a acuzat la traseism? Are legătură cu faptul că v-aţi înconjurat de oameni care nu au o vechime foarte mare în PNL? Credeţi că domnul Chiliman vă reproşează asta? Şi au mai fost astfel de acuzaţii în trecut de la alţi…

Crin Antonescu: Eu nu cred că e adevărată afirmaţia pe care o faceţi dumneavoastră, şi nu domnul Chiliman, că m-am înconjurat de oameni care nu au prea mare vechime în PNL.

Dan Cristian Turturică: Atunci ce vrea să spună cu această afirmaţie, că domnul preşedinte Crin Antonescu pune mai mult preţ pe traseism? La ce s-a referit?

Crin Antonescu: Nu ştiu. Nu sunt un traseist, n-am preţuit vreodată traseismul, cred că trebuie să-l întrebaţi pe domnul Chiliman. Oamenii care sunt în jurul meu, sunt oameni pe care-i cunoaşte tot partidul, care au fost, sunt preşedinţi ai unor organizaţii, sunt vechi liberali, mulţi dintre ei, sunt şi unii mai nou veniţi, dar eu îmi aduc aminte că ăsta e un partid care totdeauna a fost foarte primitor.

Alina Stancu: Poate se referă la Sorin Frunzăverde, domnule preşedinte.

Crin Antonescu: De pildă, domnul Mihai Răzvan Ungureanu, când a fost adus de Călin Popescu Tăriceanu ca ministru de externe, atunci s-a înscris în partid. Nu putem vorbi aici de faptul că s-a înconjurat Călin Popescu Tăriceanu de oameni, mă rog, care nu erau vechi în PNL. E un partid deschis. Cu domnul Frunzăverde cred că am lămurit ce era de lămurit şi cred că domnul Frunzăverde totuşi e frunză verde, nu sunt frunze verzi, adică e la singular. Folosiţi pluralul cu poftă, dar e vorba totuşi de un om, am explicat care este chestiunea asta, situaţia asta şi public şi într-o conferinţă de presă şi în congresul care a avut loc. Alaltăieri, nu mai departe…

Alina Stancu: O să discutăm imediat şi despre congres.

Crin Antonescu:… am supus unui vot decizia privitoare la primirea lui Frunzăverde şi la funcţia care i-a fost acordată… Deci, cred că lucrurile astea sunt foarte clare.

Alina Stancu: Jucaţi poker, domnule preşedinte?

Crin Antonescu: Nu, dar ştiu jocul.

Alina Stancu: Ştiţi jocul, dar nu îl jucaţi…

Crin Antonescu: Da. Nu joc poker cum nu pot să fac multe alte lucruri din lipsă de timp.

Alina Stancu: Vă-ntreb asta din două considerente: una este declaraţia pe care a făcut-o astăzi Andrei Chiliman la aceeaşi conferinţă…

Crin Antonescu: Cred că nu s-a referit la propriu? Că nu-l ştiu nici pe domnul Chiliman mare şahist şi nici eu nu joc poker!

Alina Stancu: „În politică, în viaţă în general, câştigă cei care joacă şah, nu poker!” De aici s-ar putea deduce că dumneavoastră sunteţi un împătimit al unui astfel de joc şi de aceea vroiam să lămurim, pentru cei care ne privesc…

Crin Antonescu: Nu, nu cred că-l puteţi incrimina pe domnul Chiliman de chestiunea asta. Eu cred că e destul de evident că avem de-a face cu un fel de metaforă şi că domnul Chiliman contează în viaţa politică şi în viaţă pe ştiinţă, pe înţelepciune, pe raţionalitate împotriva norocului, să spunem – da? – pokerul fiind un joc de noroc. Cred că la asta s-a referit. Aşa cred eu.

Alina Stancu: Şi am să vă spun celălalt considerent pentru care v-am întrebat acest lucru…

Crin Antonescu: Dacă s-a referit la forma proprie, n-a nimerit.

Alina Stancu:… pentru că senatorul independent Mircea Geoană a calificat drept „poker politic” gestul preşedintelui Traian Băsescu de a garanta că demisionează în schimbul modificării constituţiei…

Crin Antonescu: Parcă văd că nici preşedintele, dacă-l întrebaţi, nu joacă poker nici dânsul, tot din lipsă de timp. Deşi cred că ştie jocul şi dumnealui.

Alina Stancu:… şi că reprezentanţii USL ar trebui să accepte şi să plătească „cu sec”. Mă gândeam că puteţi să-mi explicaţi ce ar fi însemnat plătitul ăsta „cu sec!”

Crin Antonescu: Domnul Mircea Geoană pare un cunoscător al termenilor. Doamnă, sunt metafore! Cum se foloseşte şi termenul de bluf sau cacealma. Probabil că domnul Geoană crede despre preşedinte că a făcut un astfel de gambling şi că, mă rog, zice domnul Geoană, cum ar fi jucat domnul Geoană dacă era în locul nostru. N-am de comentat. Noi am răspuns cum am răspuns, nu în termeni de joc, ci în termen foarte serios iniţiativei preşedintelui, despre care, eu unul, nu cred că a fost un joc.

Dan Cristian Turturică: A rupe scrisoarea în faţa membrilor Congresului USL o interpretaţi ca pe un răspuns serios?

Alina Stancu: Domnul Ponta a făcut gestul acesta.

Dan Cristian Turturică: Domnul Ponta, evident.

Crin Antonescu: Scrisoarea a fost ruptă în faţa membrilor Congresului PSD.

Dan Cristian Turturică: Vi se pare un răspuns serios?

Crin Antonescu: E un răspuns cât se poate de expresiv.

Alina Stancu: Dar gest pe care n-aţi considerat necesar să-l faceţi şi dumneavoastră la Congresul PNL…

Crin Antonescu: Nu, pentru că eu am considerat – bun, tot acolo ajungem -, dar eu am considerat că nu avem de discutat despre acest subiect acolo, în congresul nostru, ca atare n-aveam ce să rup.

Alina Stancu: Preşedintele Traian Băsescu este dispus să demisioneze în cazul în care s-ar modifica actul fundamental în sensul celor exprimate de referendumul organizat în 2009. V-a trimis o scrisoare în acest sens în care a spus explicit: acceptaţi modificarea Constituţiei şi voi demisiona în anul de graţie 2012.

Crin Antonescu: A trimis-o.

Alina Stancu: A şi trimis această scrisoare…

Crin Antonescu: Chiar o scrisoare frumoasă, civilizată.

Alina Stancu: Dacă tot vă doriţi să scăpaţi de Traian Băsescu, că aţi spus-o în repetate rânduri, asta pare cea mai simplă variantă. De ce nu o luaţi în serios?

Crin Antonescu: Uite că e cineva care ar fi luat-o în serios, domnul Geoană, dar din păcate nu i-a fost adresată scrisoarea. Să vă spun de ce şi e foarte simplu. Sigur că noi dorim să scăpăm de domnul Traian Băsescu. Considerăm că domnul Traian Băsescu a avut două mandate fără niciun fel de realizare majoră şi, practic, numai cu rele pentru România. Am spus-o de foarte multe ori, nu mai revin. Nu considerăm însă că se poate purta o discuţie în felul acesta: „facem ce Constituţie vrei, nu ne interesează ce scrie în ea, dă-ne constituţia cum o vrei, numai pleacă”. Constituţia e totuşi mai importantă decât persoana fizică, fie şi a unui preşedinte. Din punctul nostru de vedere, constituţia este, cum ştie toată lumea, chiar un act fundamental, e o temelie, în fond, a statului de drept şi a regimului democratic şi nu putem să modificăm noi sau să facem o constituţie cum vrea cineva, pentru a obţine de la domnia sa o demisie.

Alina Stancu: Cineva-ul acela are în spate nişte voturi populare date de referendumul din 2009.

Crin Antonescu: Perfect.

Alina Stancu: Sunt importante voturile alea, domnule preşedinte?

Crin Antonescu: Sigur că sunt importante. Voturile acelea au exprimat opţiunea într-o anumită proporţie a unor oameni. Noi n-am făcut niciodată niciun secret din opţiunea noastră pentru bicameralism. Am spus că, din punctul acesta de vedere, niciodată cu votul nostru nu se va vota o constituţie cu o singură Cameră. O împuţinare a numărului de parlamentari – avem chiar proiect de lege – o putem rezolva fără modificarea constituţiei, putea fi rezolvată de pe acum, dacă parlamentarii PD-ului, să zicem, sau alţii de la putere ar fi votat-o, şi în niciun caz, repet, nu cred că preşedintele ar trebui să-şi pună propriul mandat într-un asemenea joc. Pentru că, la fel ca în spatele referendumului şi în spatele acelui mandat stau tot voturile a milioane de români şi cred că preşedintele n-are dreptul să se joace cu el. Dacă, din motive, mă rog, foarte serioase, nu-şi mai poate continua mandatul sau nu mai doreşte, îşi dă demisia.

Dan Cristian Turturică: Sau este demis, cum s-a întâmplat acum câţiva ani.

Crin Antonescu: Sau este demis, asta-i altceva!

Dan Cristian Turturică: Deci, există moduri de a întrerupe mai devreme un mandat până la capăt. Nu doar încheierea la termen, potrivit constituţiei.

Crin Antonescu: Deci, nu acceptăm un asemenea troc pe conţinutul constituţiei cu un subiect precum este constituţia.

Alina Stancu: Aţi redactat un răspuns scrisorii trimise de preşedintele Traian Băsescu

Crin Antonescu: Am rugat colegii din secretariat să trimită un răspuns. Sigur, e un răspuns formal…

Alina Stancu: În sensul celor exprimate puţin mai devreme.

Crin Antonescu:… la fel de politicos şi civilizat, pentru că scrisoarea era una civilizată.

Alina Stancu: Domnule Antonescu, dacă nu luaţi în serios această scrisoare, aşa cum precizaţi puţin mai devreme…

Crin Antonescu: Nu, am luat-o în serios, dar ăsta-i răspunsul!

Alina Stancu:… nici prea multe alte şanse de demitere a preşedintelui nu mai aveţi. Asta pentru că, după cum bine ştiţi, legea privind demiterea preşedintelui cu votul majorităţii celor înscrişi pe liste a fost promulgată astăzi de către şeful statului. Aşadar, o demitere în momentul acesta devine imposibilă.

Crin Antonescu: N-aş zice.

Alina Stancu: Aproape imposibilă, domnule preşedinte. Sunteţi de acord cu mine?

Crin Antonescu: Aproape, da.

Alina Stancu: Bun, înţeleg că veţi renunţa la această variantă de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu în contextul luat?

Crin Antonescu: Încercarea, demersul de suspendare a preşedintelui nu se opreşte dacă este să fie declanşat, dacă este ca asta să fie voinţa noastră politică de existenţa acestei legi, pentru că este o lege care, aşa cum a fost modificată foarte repede şi aproape pe nebăgare de seamă, ea poate fi modificată şi într-un sens contrar. Nu cred că asta este problema, nu cred, încă o dată o spun, că ar trebui să vă îngrijoraţi foarte tare de faptul că nu mai putem să-l demitem pe preşedinte.

Alina Stancu: Domnul Turturică vă rog.

Dan Cristian Turturică: În discuţiile pe care le-aţi avut, bănuiesc, cu domnul Ponta după ce prin aceste scrisori, a luat în calcul şi varianta în care propunerea lui Traian Băsescu este făcută în aşa fel încât, de fapt el să obţină această modificare a constituţiei şi după aceea nu şi-ar mai da demisia? Asta a fost sensul, termenul de propunere otrăvită pe care la folosit Victor Ponta?

Crin Antonescu: Domnul Turturică noi de obicei, sigur mai ales la asemenea, mă rog, întâmplări, semnificative pe scena politică noi ne consultăm. Suntem condamnaţi la această consultare, uneori obositoare. Suntem trei, la rândul nostru trebuie să ne mai consultăm, vorba domnului Chiliman, cu alţi preşedinţi mai vechi, primarul Sectorului 1, cu alţi oameni înţelepţi din partid. E un pic obositor dar trebuie să facem asta pentru că suntem într-o coaliţie şi e foarte important să dăm un mesaj unitar. De această dată nu a mai fost nevoie. Nici nu am vorbit între noi despre asta. Cred că Daniel Constantin a apucat să declare primul că are treabă, în legătură cu subiectul ăsta nu e preocupat, pentru că Traian Băsescu fără a trimite astfel de scrisori a mai vehiculat ipoteza şi ultima oară, chiar după cum aţi putut vedea dacă până la urmă a pus stenogramele, textul lor integral, alea celebre când a fost Ponta prim-ministru, aţi văzut că şi acolo la un moment dat aşa, într-un fel de discuţie spre plecare, preşedintele iar a spus: „domne’ şi eu am vorbit serios că îmi dau demisia dacă şi dacă…” După aceea…

Dan Cristian Turturică: Şi Daniel Constantin a şi consemnat-o ca atare. Da, în stenogramă apare: „Am luat notă de această propunere”.

Crin Antonescu: După aceea am şi avut o discuţie pe acest subiect şi am avut o discuţie scurtă, pentru că toţi aveam aceeaşi convingere, nu putem să discutăm… este caraghios să discutăm constituţia contra unei demisii. Cred că asta nu s-a mai întâmplat, după ştiinţa mea, nicăieri şi nu o să facem noi un început cu asta. Dar dumneavoastră sunteţi nerăbdători să nu mai fie domnul Băsescu preşedinte, sau nu înţeleg?

Alina Stancu: Nu, dar sunt nişte întrebări absolut legitime domnule Antonescu, în funcţie de declaraţiile pe care le-aţi dat.

Dan Cristian Turturică: Nu, suntem foarte nerăbdători să aflăm cum justificaţi în faţa propriului electorat căruia îi spuneţi de atâţia ani că Băsescu este răul cel mai mare al României şi când vă oferă această demisie, dumneavoastră spuneţi: nu, că este o şmecherie, sau că nu că nu-i dreptul lui să-şi ofere mandatul.

Crin Antonescu: Pentru că domnule Turturică, Traian Băsescu, dacă trebuie să plece, va pleca prin voinţa electoratului, pentru că, dacă purtaţi grija explicaţiilor noastre faţă de electorat, ar exista una…

Dan Cristian Turturică: Dialogul este, să ştiţi, cu cei care ne privesc, nu cu noi cu adevărat. Ăsta este sensul cuvântului mediator, până nu devine mass-media.

Crin Antonescu: Foarte simplă, că nu mai e nimeni atât de naiv încât să aibă încredere în Traian Băsescu, dar…

Dan Cristian Turturică: Dar de ce credeţi că ar fi făcut, adică …

Crin Antonescu: Domnul Turturică, dar nu mă interesează că nu fac psihologia personajului. Răspunsul meu la această chestiune este: nu se negociază, din punctul de vedere al partidului pe care în conduc conţinutul unei constituţii după care trăieşte o ţară întreagă ani de zile, sau zeci de ani de zile, în funcţie de buna-voinţă unui om de a-şi da demisia sau nu.

Dan Cristian Turturică: Înseamnă că dacă veţi veni la putere dumneavoastră nu veţi pune în aplicare rezultatele referendumului din 2009. Corect?

Crin Antonescu: În ceea ce priveşte unicameralismul, deci Parlament cu o singură Cameră, nu, votul nostru nu va fi pentru aşa ceva.

Dan Cristian Turturică: Şi asta deşi sunt 7 milioane de români care au votat pentru.

Crin Antonescu: Da, am spus-o înainte de referendum, am spus-o în timpul campaniei şi am spus-o după referendum, în ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari cu siguranţă da.

Alina Stancu: „Dacă Ponta şi Antonescu ar accepta dealul propus de Traian Băsescu, alegeri prezidenţiale şi parlamentare în acelaşi timp contra modificarea Constituţiei atunci şansele lor de a atinge obiectivele ar creşte considerabil. Şi mai e nevoie de ceva: să pună condiţia ca prezidenţialele să aibă loc într-un singur tur, aşa cum toţi aleşii direct parlamentari, primari, preşedinte de consilii judeţene sunt aleşi dintr-un tur, aşa şi preşedintele României să fie ales dintr-un singur tur” – declaraţia îi aparţine unui fost consilier prezidenţial.

Crin Antonescu: Cine, doamnă?

Alina Stancu: Sebastian Lăzăroiu, fost ministru. Nu are nici o importanţă, ideea este de bază şi mi-ar fi plăcut să văd ce v-ar costa dacă aţi face ceea ce…

Crin Antonescu: Păi dacă nu are nici o importanţă… deci dumneavoastră scrieţi o carte despre Lăzăroiu, vă pasionează subiectul, este un hobby?

Alina Stancu: Nu are importanţă cine a făcut… e doar un principiu, e doar o întrebare legată de această declaraţie. Ce v-ar costa dacă aţi face asta?

Crin Antonescu: Nu înţeleg, sincer, de ce de fiecare dată noi trebuie să comentăm ce notează domnul Lăzăroiu, pe undeva…

Alina Stancu: Ce spune domnul Chiliman…

Crin Antonescu: Ce spune domnul Chiliman am comentat pe larg, o jumătate de emisiune. Chiliman e primarul Sectorului 1, totuşi, da, un vicepreşedinte în partid, cu mine da. Cu domnul Lăzăroiu, pe cuvânt, mi se pare o chestiune aşa de hobby al dumneavoastră. În fine, însă, fiind oaspetele dumneavoastră sunt prietenos…

Alina Stancu: Mulţumesc domnule preşedinte…

Crin Antonescu:… şi dau curs dorinţelor dumneavoastră  aproape toate. Nu putem să discutăm o asemenea trăsnaie, pentru că ne ajunge cred, avem o aberaţie nedemocratică şi anume votul într-un tur la primar şi la preşedinte de consiliu judeţean, aberaţie de care se fac vinovate următoarele partide, PNL, PSD, PD-L. Spun de PNL şi de PSD pentru forma legii la preşedinţii de consiliu judeţean, adoptată pe vremea când aveam o majoritate legiuitoare – PD-L acum, când a votat împreună, bun, nu i-am mai pomenit pe ceilalţi, şi UDMR – nu e normal, nu e democratic, nu e corect. Dacă ajungem să alegem şi preşedintele ţării şi să avem, să zicem, în principiu, aşa vreo 45 de candidaţi care să aliniază la startul acestei competiţii cu un singur tur şi teoretic poate să câştige 8% din voturi şi să fie preşedintele României. Ei, chiar asta, dacă domnul Lăzăroiu vrea să joace de aşa ceva, noi nu.

Alina Stancu: Ne mai întreabă ceva unul dintre telespectatorii noştri. Cum trebuie interpretată primirea unor membri ai actualei puteri, precum Sorin Frunzăverde, Dragoş Vâlcov, Vasile Pruteanu? USL trebuie să rămână o formaţiune deschisă, o uniune deschisă din punctul ăsta de vedere? Pentru că, este convins telespectatorul nostru, şi îşi exprimă această convingere în mesaje, că sunt mulţi suporteri ai USL care nu sunt neapărat favorabili acestei migraţii politice înainte de alegeri.

Crin Antonescu: Da. Eu sunt convins şi înţeleg şi accept toate îndoielile sau chiar reproşurile pe care unii oameni radicali, aşa cum îmi plac şi mie, cum îmi place şi mie să fiu, atât cât îmi permit din postura de om politic. Un cetăţean care nu face politică îşi permite în această privinţă mult mai multe lucruri şi aşa trebuie să fie, înţeleg foarte bine aceste reproşuri. Noi încercăm să păstrăm cu un discernământ a cărui doză noi o stabilim. Greşim, ne judecă oamenii. Facem bine, ne premiază oamenii. Între faptul că nu putem lua pe oricine, asta e limpede, luăm oameni în legătură cu care să avem puţine reproşuri de făcut, chiar în anii în care ei au fost în cealaltă tabără politică. Pe de altă parte, o spun, repet, nu cu cinism, cu sinceritate, jocul politic este şi un joc de forţă. Când foarte mulţi oameni, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi aşa mai departe, miniştrii, preşedinţi de partid, în cazul PNL-ului, au fost luaţi de actuala putere, nu se auzeau moralişti. Moraliştii erau în concediu, sau moraliştii nu erau atenţi sau, în fine, moraliştii aveau un moment de pierderea auzului raţiunii. După aceea în ultimele luni, în jumătatea anului trecut am auzit întruna cum Uniunea Social-Liberală nu va câştiga. Nu mai existau argumente că se guvernează bine, că PD-ul e bun, că domnul Băsescu face lucruri minunate şi ca atare trebuie să câştige. Nu, se auzea doar că USL-ul nu va câştiga din cauză că fac ăştia ceva şi până la urmă nu o să reuşiţi. Alegerile locale sunt un prag, un examen foarte serios, rezultatul lor contează foarte mult psihologic şi după aceea se converteşte în voturi la alegerile parlamentare. Venirea unor oameni de fapt, cred eu, în primul rând a unui om şi anume a lui Sorin Frunzăverde, a avut semnificaţia unei ruperi de front, a avut un impact din acesta psihologic cu urmări electorale important şi după aceea există în această luptă a localelor unde speranţa puterii era ca având mulţi primari să ia nu un vot politic ci pe spinarea acestor indivizi, primari cu succes electoral, să ia nişte voturi pe care după aceea să ne prezinte pachet, asta este o speranţă care este atacată, asta este o speranţă care este năruită şi de aceea şi pe aceea îi luăm.

Alina Stancu: Bun, dar spuneţi-mi un lucru. Până una-alta dezertările rămân la ordinea zilei domnule preşedinte şi vor fi poate tot mai multe.

Crin Antonescu: Astea sunt….

Alina Stancu: Aşa se întâmplă, de regulă înaintea alegerilor de tipul acesta.

Crin Antonescu: Da. Astea sunt.

Alina Stancu: Acuma, tot mai mulţi democrat-liberali îşi anunţă demisiile din partid şi se reorientează către PNL şi către PSD.

Crin Antonescu: Dar de ce, nu au făcut ei o politică foarte bună, nu au făcut ei reformă? Nu au salvat România?

Alina Stancu: Asta nu este treaba noastră… De ce încurajează însă…

Dan Cristian Turturică: E un compliment în primul rând pentru dumneavoastră, pentru USL.

Crin Antonescu: Sigur. Oamenii sunt corecţi, dumneavoastră văd că nu vă bucuraţi.

Alina Stancu: De ce încurajează USL, domnule preşedinte, mai departe migraţia politică? Dacă tot vă doriţi şi clamaţi un altfel de politică una dintre întrebările puse de „suporterii” ai USL şi ai PNL este de ce încurajează această uniune mai departe migraţia politică?

Crin Antonescu: Nu vă spune că încurajează migraţia politică, pentru că, deocamdată, ceea ce s-a întâmplat înseamnă foarte puţin, deci sunt puţine cazuri. Vreţi să le numărăm? Frunzăverde, Darius Vâlcov, Vasile Pruteanu la Neamţ, cam pe acolo.

Alina Stancu: 38 de primari din Caraş-Severin care-l urmează pe Sorin Frunzăverde.

Crin Antonescu: Până la urmă, aici suntem aproape de sfârşitul…

Alina Stancu: La Iaşi cred că se mai întâmplă acelaşi lucru.

Crin Antonescu: A, e nenorocire mare la PD.

Alina Stancu: Nu ştiu, dumneavoastră să-mi spuneţi.

Crin Antonescu: Ne apropiem de sfârşitul ciclului electoral şi până la urmă şi aceşti primari şi domnul Frunzăverde însuşi sau domnul Vâlcov – care sunt candidaţi într-o comunitate, unul într-un judeţ, altul într-un municipiu – au dreptul să facă această opţiune, cu care se vor duce în faţa alegătorilor. Dacă alegătorii sunt într-atât de deranjaţi de acest lucru o vor amenda. Nu încurajăm însă traseismul. Avem un proiect de lege care e discutabil sub aspect constituţional, pentru care suntem gata să ne batem, el este şi înaintat, care să amendeze traseismul şi la parlamentari cu pierderea mandatului, ca la aleşii locali şi în orice caz până la urmă nu cred că acesta este un reproş care ni se poate face nouă. Nu există pericolul, asta le spun suporterilor noştri, cum spuneţi, ca oamenii determinanţi pentru actuala guvernare, oamenii care au încarnat regimul Băsescu să se salveze sau să se regăsească din nou la putere în rândurile noastre.

Dan Cristian Turturică: Recent, domnul Titus Corlăţean declara că, după alegerile locale, vor avea loc nişte discuţii legate de modul în care vor fi împărţite locurile eligibile între PSD şi PNL. Să înţelegem că principiul parităţii pe locurile eligibile nu va mai funcţiona la alegerile generale?

Crin Antonescu: Ba da. Principiul parităţii e un principiu de care …

Dan Cristian Turturică: E trecut în protocol, din câte ştiu.

Crin Antonescu: E trecut în protocol, dar dincolo de asta a intrat în inimile noastre, ne-am îndrăgostit aproape, şi noi şi PSD-iştii.

Dan Cristian Turturică: Sunteţi convinşi că şi PSD-iştii?

Crin Antonescu: Sigur. Viaţa noastră ar fi greu de conceput fără principiul parităţii pentru următorii ani. Domnul Titus Corlăţean, de altfel a şi explicat pe larg într-o emisiune, la una dintre colege dumneavoastră această chestiune, sigur că va fi o discuţie pentru alocarea locurilor eligibile, dar nu în sensul parităţii lor de ansamblu, ci cum se concretizează această paritate. Cine are mai multe locuri la Iaşi, cine mai multe la Teleorman.

Dan Cristian Turturică: Dar, la nivel naţional va fi paritate.

Crin Antonescu: Sigur, este o prevedere a protocolului şi nimeni n-a pus-o în discuţie. Toţi suntem convinşi că aşa e normal să fie.

Dan Cristian Turturică: Dar ştiţi că există totuşi voci în PSD care susţin că PSD este un partid mai mare decât PNL şi că acest principiu al parităţii îi dezavantajează.

Crin Antonescu: Pot exista. Pe mine mă bucură faptul că – şi poate ăsta e un semn al apropierii dintre noi – că aşa cum există în Partidul Naţional voci, două, trei, cam aceleaşi, care au preocupări, în principal, morale acum, care au, cum să spun, tot felul de păreri şi mă bucur de faptul că le exprimă, pot să existe şi în PSD. Deciziile însă, aşa cum vedeţi, merg ceas.

Dan Cristian Turturică: Credeţi totuşi că o să reziste Uniunea după alegerile locale?

Crin Antonescu: Fără niciun fel de îndoială. Greu a fost până acum. Va rezista şi după alegerile locale şi după alegerile parlamentare şi va guverna România un ciclu, cred că atât e normal.

Dan Cristian Turturică: Puteţi prognoza cu certitudine că în 2014, dacă vom avea alegeri prezidenţiale la termen, PSD vă va susţine pentru această poziţie?

Crin Antonescu: Eu n-am niciun motiv să pun la îndoială cuvântul pe care un partid îl angajează printr-un congres. Dacă totuşi am o reţinere şi vă spun „nu pot să fiu în mod absolut sigur” este pentru că suntem pe teritoriul ipotezelor în politică, în istorie. N-am însă – asta trebuie s-o spun – nici un motiv în acest moment să suspectez de gânduri ascunse PSD care, repet, s-a angajat la un anumit nivel. Apoi am spus ceva: dacă eu în 2014, e vorba de mine acum că eu am fost nominalizat, sau când vor avea loc alegerile prezidenţiale voi fi un candidat a cărui soartă să depindă exclusiv de susţinerea PSD sau PNL, cu alte cuvinte să n-am o poziţie în opţiunile electoratului, în susţinerea lui, plec eu singur, adică nu voi fi, ca să spun aşa, la mâna partidelor social-democrat sau liberal în sensul acesta.

Dan Cristian Turturică: Vedeţi în Mihai Răzvan Ungureanu un drept contracandidat pentru prezidenţiale?

Crin Antonescu: Domnule Turturică, oricine poate fi un contracandidat pentru prezidenţiale.

Dan Cristian Turturică: Dă semnale din ce în ce mai dese către PNL…

Crin Antonescu: Oricine are acest drept, cum cu şase luni în urmă nu lua nimeni în discuţie o asemenea ipoteză, domnul Răzvan Ungureanu spiona liniştit acolo la SIE – folosesc termenul acesta pentru că domnia sa însuşi a calificat drept spion omul care lucrează acolo – ceea ce nu e un peiorativ, de ce nu? Este într-o poziţie cu care poate fi mediatizat, în care poate câştiga sau pierde puncte în faţa opiniei publice. E o poziţie ideală, în fond ca să le lansezi în politică. Deocamdată, însă, aşa cum am spus-o şi nu e niciun fel de răutate sau aroganţă din partea mea, domnul Mihai Răzvan Ungureanu în această postură trebuie să se nască. N-am niciun fel de motiv să spun…

Dan Cristian Turturică: În sondaje s-a născut.

Crin Antonescu: Nu, în această postură, de candidat prezidenţial.

Dan Cristian Turturică: A, în postura de candidat, da.

Alina Stancu: În ce relaţie sunteţi cu Mihai Răzvan Ungureanu, domnule preşedinte?

Crin Antonescu: Cam ca în relaţia în care sunt cu dumneavoastră.

Alina Stancu: Adică?

Crin Antonescu: Bună ziua, amabil, vorbit rar. Sigur, am glumit acum un pic. Sper, ca să vă fac plăcere. Am fost colegi de partid vreo doi ani, cât a fost ministru de externe. Nu ne-am întâlnit nici atunci foarte mult. Am avut o relaţie civilizată, amiabilă, cum cred că o avem şi acum.

Alina Stancu: V-a contactat în ultima perioadă de când este premier al României, v-a contactat domnule preşedinte? Aţi vorbit cu Mihai Răzvan Ungureanu la telefon sau altfel în aceste două luni de zile?

Crin Antonescu: Nu, n-am vorbit. A fost discuţia aia celebră cu Ponta, pe care domnia sa a relatat-o şi a zis că doreşte să mă contacteze, nu m-a contactat, dar n-ar fi niciun fel de problemă, adică nu e nimic semnificativ în faptul că vorbim sau că nu vorbim la telefon. Dacă mâine ar exista o problemă pentru care să trebuiască să stau de vorbă cu primul ministru, nu ştiu, fie şi o problemă a unui cetăţean – să presupunem că ieşim de aici, mă întâlnesc cu un cetăţean care are chiar o problemă serioasă şi pe care primul ministru ar putea s-o rezolve – mă duc mâine la primul ministru în audienţă, nu e asta problema.

Alina Stancu: V-am întrebat acest lucru pentru că declaraţi zilele trecute că „este foarte greu de crezut că Mihai Răzvan Ungureanu va putea face vreodată politică de pe principii şi cu mijloace compatibile cu ale mele”.

Crin Antonescu: Asta da, asta cred.

Alina Stancu: În ce constau diferenţele, domnule Antonescu? Asta pentru cei care ne privesc.

Crin Antonescu: Să vă spun foarte repede cum cred eu că stau lucrurile. Dacă nu stau aşa, nu rămâne decât să dovedească şi m-aş bucura. Poate că mă înşel. Dar cum evaluez eu lucrurile acum, cred că sunt câteva mari deosebiri. Unu, eu cred că puterea vine de la cetăţeni şi numai de la cetăţeni.

Alina Stancu: Spre deosebire de Mihai Răzvan Ungureanu care crede…?

Crin Antonescu: Spre deosebire de Mihai Răzvan Ungureanu despre care eu cred că socoteşte, prin prisma experienţei diplomatice, prin prisma experienţei de la SIE, prin prisma venirii sale în postura de prim ministru, că puterea, mă rog, vine de la cetăţeni aşa, în aparenţă. Sunt nişte centri de putere, mai mult sau mai puţin văzuţi, care la un moment dat te sună şi te întreabă: „nu vrei să fii preşedinte, nu vrei să fii prim ministru?” – aşa cred eu. Doi, eu cred că politică mare, solidă, serioasă, mai inspirată sau nu, nu poţi să faci ca prim-ministru, ca preşedinte decât dacă ai în spate susţinerea şi activitatea cel puţin într-un partid politic important. Cred că domnul Răzvan Ungureanu crede că se poate, că partidele sunt şi ele nişte piese pe care cineva le poate aranja ca într-un puzzle ca să iasă o anumită imagine. Nu sunt nişte acuzaţii, sunt nişte aprecieri. În felul acesta nu ne putem întâlni, că nici domnul Mihai Răzvan Ungureanu nu doreşte să facă politică cu nişte amărâţi ca noi, care stăm la mila poporului să ne dea voturi, şi nici noi cu domnul Mihai Răzvan Ungureanu că…

Alina Stancu: Mai am o întrebare, domnule preşedinte. V-am auzit, pe de o parte, declarând chiar şi aici că aşteptaţi ca Mihai Ungureanu să se nască din punct de vedere politic şi că sunteţi pregătit de competiţie…

Dan Cristian Turturică: Ca şi candidat la prezidenţiale.

Alina Stancu: Ca şi candidat la prezidenţiale.

Crin Antonescu: Eu pot să trăiesc şi dacă nu se naşte din punct de vedere politic.

Alina Stancu: Sunt absolut convinsă.

Crin Antonescu: Dar ca să pot discuta chestiunea asta cu domnul Turturică, să zic după aia ce şanse are, ce şanse n-are.

Alina Stancu: Şi aţi mai adăugat ceva: poate vin într-o zi două servicii, Banca Naţională şi mai ştiu eu ce ambasador şi spun „cutare e preşedintele României”. Sunteţi deranjat, domnule preşedinte, de această teză a coagulării care ia în acest moment contur? Vedeţi şi un caracter conspirativ, dacă vreţi?

Crin Antonescu: Nu sunt deranjat, dar mă amuz de termenul şi de speranţa mereu renăscută, deşi din ce în ce mai mică, de coagulare. Haideţi să fim serioşi, ce să se mai coaguleze? Că Mihai Răzvan Ungureanu şi cu nişte flăcăi din politică, mai mult sau mai puţin serioşi, mai mult sau mai puţin politicieni, până la acum, ar putea face un partid, o mişcare, ce vreţi dumneavoastră, da, domnule cu asta sunt de acord. Şi probabil că asta se va şi întâmpla, dacă mă întrebaţi. Dar, ca să vorbim de coagulare ce să mai coagulăm ce să mai coagulăm? Păi, pe scena politică nu mai avem ce coagula. PNL, PSD, PC…

Alina Stancu: Domnul Frunzăverde a vorbit şi el tot de o consolidare şi o coagulare, dacă vreţi, a dreptei moderne.

Crin Antonescu: Da, nu… Dar lăsaţi şi domnul Frunzăverde…

Alina Stancu: I-aţi putea interzice domnului Frunzăverde să…

Crin Antonescu: Doamne fereşte, dar nu-i interzic eu domnului Chiliman să vorbească despre şah.

Alina Stancu: Sau despre poker, că despre poker a vorbit mai degrabă.

Crin Antonescu: Sau despre poker, dar nu interzic…

Dan Cristian Turturică: Dar nici să-l lăsaţi fără o eventuală sancţiune, nu o să-l lăsaţi.

Crin Antonescu: Nu, nu am spus niciodată nimic despre sancţiuni, nici măcar azi nu a fost o sancţiune.

Alina Stancu: Da, în două-trei zile am putea asista şi la o sancţiune a domnului Chiliman.

Crin Antonescu: Nu l-am împiedicat niciodată pe domnul Orban să-şi spună părerile, pe domnul Vosganian, pe oricine şi domnul Frunzăverde la fel. Ce să coagulăm? PNL, PSD, PC sunt coagulate în USL, PD, cât e el, că tocmai dumneavoastră descriaţi faptul că el intră la apă, nu are ce să mai coaguleze, mai rămâne ceva din el, candidează la alegeri, nu mai rămâne, s-a decoagulat, ca să zic aşa, avem tot de coagulat. În momentul în care apar oameni ca Valeriu Stoica…

Alina Stancu: O apropiere între PNL şi PD-L până la alegerile parlamentare, domnule Antonescu, este exclus în acest moment?

Crin Antonescu: Până la Judecata de Apoi este exclusă. Ce, apropiere cu PD-L? V-am spus: avem o decizie foarte serioasă, care e a congresului, deja nu e a mea.

Alina Stancu: O decizie foarte serioasă, care va putea fi luată şi în următoarele trei zile, dacă Andrei Chiliman nu ia o decizie în privinţa demisiei sau nu din PNL.

Crin Antonescu: Da, sigur. Dar luăm numai decizii serioase şi la timp. Vă asigur.

Alina Stancu: Mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte, pentru prezenţa dumneavoastră la TVR.

Crin Antonescu: Cu plăcere.

Alina Stancu: Vă aşteptăm, ca de obicei, cu la fel de multă plăcere.

Crin Antonescu: Mulţumesc frumos.

Alina Stancu: Mulţumesc şi dumneavoastră, domnule Turturică, pentru prezenţă, la fel şi dumneavoastră, stimaţi telespectatori, pentru atenţie. La revedere.

(Prin Monitoring Media: TVR 1 – Prim plan, Ora: 20:00)

Etichete:, , , , , ,

7 comentarii pe “Emisiunea „Prim Plan” de la TVR, invitat Crin Antonescu”

 1. Ivi 10 aprilie 2012 la 12:37 PM #

  Oare de ce marea majoritatea a comentatorilor (mai ales cei din tvr-ul public) si/sau jurnalistilor sunt „lei paralei” cu opozitia si „mielusei” cu puterea…?!?
  …desigur ca un politician bun se descurca indiferent de faptul ca „comentatorul” e ostil si/sau „coada de topor”, insa e de combatut ipocrizia si lipsa de coloana vertebrala mai ales a comentatorilor si/sau realizatorilor din televiziunea publica …cred ca e cazul ca acestora, fiind platiti din bani publici (cu multi bani publici… si lor nu li s-a taiat 25%), sa le cerem sa fie profesionisti si sa-si declare public simpatiile sau antipatiile ideologico-politice

  Apreciază

 2. tinnyturner 10 aprilie 2012 la 4:14 PM #

  Aceste cozi de topor ce traiesc pe banii nostri si ai altor „fraieri” se dau mari sacali cand prind si ei o mare personalitate, ca in cazul de fata, Domnul Crin Antonescu. Dar s-au dovedit si de data aceasta ca sunt niste lesinati lipsiti de profesionalism, pe care-i poate baga in buzunarul de la spate si-un novice, dar mai un titan. Au tupeu si nerusinare fara margini, intradevar trebuie sa ai o tona de calm si bun simnt ca sa poti sa comunici in stilul propriu, nu in stilul lor. De aceea ii si urmaresc cand au un invitat de onoare, ca acesta, ca altfel, draqu se uita la ei(scz. ca m-au silit sa le vb. pe limba-le).

  Apreciază

 3. tinnyturner 10 aprilie 2012 la 4:19 PM #

  Ah, era sa uit: Kestia cu pokerul e totala! Mhei fraierilor, pokerul e un jok la care se foloseste cerebelul(daca-l ai!).Eu jok cu pasiune poker si nu musai pe bani, ci efectiv de placerea jocului. E drept, cand nu ai suficient timp, lasi pe wikend sau pe concediu partidele, care sunt teribile si interesante.

  Apreciază

  • Gondolin 10 aprilie 2012 la 4:54 PM #

   chestia cu pokerul este si o insinuare totodata. O insinuare penibila, care il califica intr-un anume fel pe cel care o foloseste. NU merita discutat pe seama ei.

   Apreciază

 4. Arthur 10 aprilie 2012 la 9:37 PM #

  Modul în care a tratat cazul Chiliman dl.Antonescu m-a dezamăgit .Dacă avea nişte argumente concrete pentru această decizie ar fi trebuit sa le enunte chiar si voalat căci un liberal cum este dl.Chiliman nu este schimbat că un oarecare .Dacă sunt doar accese subiective atunci seamănă a basisme si incepe sa mă piaţa că si sustinator dedicat!Si ca mine mai sunt mulţi .Eu speram că sa nu mai votez „răul mai mic”!

  Apreciază

  • Gondolin 11 aprilie 2012 la 1:46 AM #

   uneori ai argumente, dar pur si simplu nu le poti face publice. Deoarece ar face mai mult rau partidului pe care il conduci, decat acuzatia ca ai actionat capricios si dictatorial.

   Apreciază

   • Adriana 12 aprilie 2012 la 12:04 PM #

    Sint complet dezamagita de domnul Chiliman si de felul agresiv in care l-a atacat pe domnul Antonescu.
    De mult timp citesc pe internet tot felul de articole despre presupuse afaceri necurate ale domnului Chiliman. Nu stiu daca este adevarat dar recunosc ca am inceput sa am serioase dubii in privinta onorabilitatii primarului nostru.Dupa ultimele sale iesiri la rampa ma gandesc daca nu cumva este vorba de apararea unor interese financiare personale.
    A fost inlocuit doar de la sefia PNL Bucuresti si nu de la primarie dar probabil ii este frica ca aceasta schimbare este doar primul pas. Isi aroga meritele faptului ca PNL este primul partid pe capitala. Pentru mine asta este pura aroganta. Oamenii nu voteaza PNL pentru domnul Chiliman si aerele sale de vechi liberal ci pentru domnul Antonescu si atitudinea coerenta si consecventa pe care a avut-o pana acum.
    Sper ca domnul Chiliman sa nu mai fie numit candidat de PNL pentru sectorul 1 pentru ca eu nu mai vreau sa il votez.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: