”Subiectiv” – Antena 3, 24 ianurie 2013 – invitat Crin Antonescu

imagesRealizator: Răzvan Dumitrescu – Bună seara, doamnelor și domnilor. Bun găsit la „Subiectiv”. Nici în acest an Traian Băsescu nu servește Unirea. Nu știu ce servește, deși am o bănuială. Până la referendumul din vară unii au crezut că el servește patria, după referendum s-au lămurit văzând cine l-a pus guvernator. În ultima perioadă însă se întâmplă lucruri ciudate. Este vorba despre un blocaj la Consiliul Superior al Magistraturii, dar există și o condiție, cel puțin bizară, în care domnul de la Cotroceni și-ar da demisia. În această seară vorbim cu domnul Crin Antonescu, președintele Senatului și președintele PNL, copreședinte USL. Bună seara, domnule Crin Antonescu.

Crin Antonescu: Bună seara, domnule Dumitrescu. Bună seara, tuturor.

Realizator: De doi ani Traian Băsescu nu a mai servit Unirea. Ce credeți că servește, de fapt, Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Nu știu ce servește, știu sau pot să presupun de ce nu mai servește Unirea, de ce nu mai servește ceremonii cu participare a publicului larg, adică cele mai largi reuniuni la care participă de o bună bucată de vreme domnul Traian Băsescu sunt de felul CSM. Este în situația întrutotul neplăcută pentru un om politic de a nu putea frecventa adunări publice, pentru că există o reacție, așa cum s-a întâmplat acum doi ani, îmi aduc aminte, la Iași, cum s-a întâmplat de ultimul 1 Decembrie, al anului trecut, deci, la București, la ceremoniile prilejuite de Ziua Națională ș.a.m.d.

Realizator: Dvs. cum ați fost trimis, delegația guvernamentală și dvs. la Iași?

Crin Antonescu: Normal, am văzut oameni nu atât de mulți ca anul trecut, dar la fel de comunicativi. S-a vorbit mult, am văzut în jurnalele de știri, despre un grup de oameni care și-au manifestat nemulțumirea, da, au fost și oamenii aceia, nu are importanță că erau foarte puțini, nu are importanță că am trecut și am vorbit și am strâns mâna, și premierul, și eu, și toți cei care erau acolo, sute de oameni care erau încrezători, care aveau în continuare speranță și încredere, și cei care sunt nemulțumiți este normal să se manifeste. Un om politic trebuie să fie în permanență pregătit, și psihologic și moral, și politic să aibă parte și de aclamații și de huidueli, important este că deocamdată cel puțin noi putem să frecventăm adunări publice, fără nici un fel de problemă. Și în sensul acesta aș spune că a fost o adunare publică normală, așa cum am văzut în ultimii 3 – 4 ani consecutiv la Iași, cu oameni veniți acolo pentru a celebra una din datele mari ale istoriei României.

Realizator: Haideți să vedem puțin acele imagini și după aceea să comentăm ceva din acele imagini.

* /…/

Realizator: Ca să înțelegem, de fapt, cine a fost ținta huiduielilor, că, de fapt, este foarte important să știm. Înainte știam, este Băsescu ținta huiduielilor, și am văzut imagini și în 2011, în prezența lui și în 2012, când nu era de față. Erau niște notabilități locale vizate sau erau cei de la centru vizați? V-ați lămurit?

Crin Antonescu: Când?

Realizator: Acum, azi.

Crin Antonescu: Acum? Este foarte greu să spun cine era vizat, pentru că, repet, grupul de oameni, și este vorba de 3 – 4 oameni, pe care eu i-am văzut, cel puțin, umblând, repet, pe toate laturile pieții, strângând mâna oamenilor, schibând câteva cuvinte cu mulți dintre ei, pe toate cele patru laturi ale Pieții Unirii și după aceea în jos, pentru cine Iașul, pe Ștefan cel Mare până spre Nitropolie și Teatrul Național, un grup restrâns de oameni, nu știu pe cine anume sau către cine se îndrepta nemulțumirea lor. Putea să fie vorba de oameni de la vreo unitate economică, știu și eu, aflată în dificultate, oameni disponibilizați. Chiar nu știu.

Realizator: A mai fost un element acolo și este de comentat, doar din perspectiva faptului că există personaje care așteaptă astfel de zile relevante din istoria României pentru a se revalorifica, să zic așa. Priviți unul dintre personajele astea.

-: Ați văzut, asta este democrația lor. Vă scapă tot ei de ea, azi, mâine. Cred că mai pun parul pe ei dacă mai vin. Doamne ajută!

Realizator: Spunea că, dacă se enervează, mai pun o dată parul, probabil.

Crin Antonescu: La Iași era domnul Cozma?

Realizator: Da.

Crin Antonescu: Nu, nu l-am întâlnit, nu am știut că a fost. Este dialogul domniei sale cu niște oameni.

Realizator: Există și o rampă de lansare…

Crin Antonescu: Presupun sau sper, doar atât îmi îngădui să comentez, că folosea această formulă populară la figurat. Așa sper, așa ar fi bine.

Realizator: Când vorbiți de figurat în chestiunea domniei sale, vă gândiți la antecedentele pe care le are sau cum?

Crin Antonescu: Gândindu-mă la antecedente, îmi formulez speranța că asta este o formulă, repet, figurată.

Realizator: Cum credeți că o să arate astfel de adunări cu dvs., cu domnul Ponta, cu liderii USL în situația în care sigur se păstrează acordul acela PNL-PSD pe mult timp de aici înainte, peste 2 – 3 ani, să spunem? Sigur mă refer la relaționarea cu mulțimile.

Crin Antonescu: Vor arăta aceste adunări, vom avea atmosfera pe care vom ști să o creăm în raport cu prestația publică în pozițiile pe care le avem fiecare, în raport cu măsura în care promisiunile angajate în campania electorală și, de fapt, în toată perioada de opoziție vor fi onorate sau vor vedea în orice caz oamenii că există o străduință reală și completă a guvernanților de a își onora aceste angajamente. Va depinde foarte mult de atitudinea pe care guvernanții, demnitarii, reprezentanții puterii o vor avea, aș spune, aproape indiferent de performanța lor, de cât de mult vor minți sau nu, de cât de sfidători vor fi sau nu, de cât vor încerca să ascundă sub preș diferitele probleme pe care oamenii le au. În orice caz dreptul oamenilor de a-și manifesta nemulțumirea în adunări publice, sigur nu spărgând capul cuiva, dar dreptul oamenilor de a vocifera, de a protesta, de a fluiera, de a huidui este unul din câștigurile democrației și mi se pare că până la urmă din unghiul de vedere al politicianului are atâtea fluierături câte meriți.

Realizator: Da, este un punct de vedere foarte sănătos, ca să spun așa, din punct de vedere politic, desigur. Haideți să vedem ce explicații a dat astăzi Traian Băsescu apropo de protocolul întâlnirilor oficiale dintre cel ce ocupă acea funcție la Cotroceni și reprezentanții instituțiilor, în funcție de instituții. Vedem niște explicații.

Traian Băsescu: Eu cred că nu trebuia să apară în spațiul public, mai ales că nu a fost o discuție pe temă, a fost doar un enunț. Victor Ponta nu a încălcat protocolul, pentru că el nu a dus în spațiu public discuția, doar părerea mea este că a reacționat după ce discuția era în spațiul public. Dar eu nu am același tip de protocol cu domnul Zgonea și cu domnul Crin Antonescu. Este doar relația între președinte și prim-ministru.

Realizator: Eu vreau să vă întreb, ca să lămurim lucrurile, cum s-a ajuns la întâlnirea de marți seara?

Crin Antonescu: Am mai povestit-o, o fac din nou, președintele Camerei, domnul Valeriu Zgonea, m-a contactat, mi-a spus: domnule Băsescu m-a căutat, ar vrea să vorbească și cu tine, a vorbit și cu premierul. Sunt niște chestiuni legate de MCV și de o eventuală discuție pe care o să o purtăm. I-am zis, domnul Zgonea a fost cumva un fel de intermediar: foarte bine, poate să mă sune. M-a sunat de la Cabinetul președintelui Băsescu, domnul Băsescu a apărut în receptor. Ne-am salutat civilizat. Mi-a spus că sunt niște chestiuni legate de apropiatul raport MCV, niște chestiuni, sigur, de natură instituțional politic funcționărească și, dacă nu am nimic împotrivă, să avem o întâlnire cei patru despre care am vorbit, care poate avea loc la Cotroceni dacă dorim, la Parlament dacă dorim, unde dorim noi, nu are o problemă legată de loc. I-am spus că din punctul meu de vedere este normal, dacă sunt subiecte care trebuie neapărat discutate de către acești șefi de instituții, să spunem așa, o putem face. Am propus o oră, în funcție și de programul nostru și de al premierului, care avea negocieri cu FMI. I-am invitat la mine, la Senat, la biroul președintelui. Ne-am întâlnit la ora 8:00. Acum, conținutul discuțiilor este cel pe care l-am relatat și eu în sinteză și l-a confirmat și domnul Băsescu în intervenția de ieri și nu văd, nici nu s-a făcut vreo precizare în sensul acesta, nici nu era cazul, de ce o asemenea discuție nu trebuia să fie publică. Din punctul meu de vedere inițiatorul acestei întâlniri, care era domnul Băsescu, chiar dacă ea s-a desfășirat acolo, putea da și un comunicat de presă în această privință, nu avut nimeni o convenție de tăcere și nu aveam de ce, în fond problemele erau ultrapublice, nu cred că era ceva…

Realizator: Dar nu v-ați lămurit de ce s-a întâmplat în acest fel?

Crin Antonescu: Nu, vedeți eu în momentul…

Realizator: Adică eu mă întreb așa: de ce trebuia domnul Zgonea, președintele Camerei, să îl sune pe domnul Antonescu, președintele Senatului, să îi spună că domnul din imagine dorește să vorbească cu președintele Senatului. După care domnul din imagine reușește să îl sune direct pe președintele Senatului. Mi se pare de desene animate.

Crin Antonescu: Domnule Dumitrescu sunt detalii.

Realizator: Nu avea domnul telefonul dvs.

Crin Antonescu: Realitatea este că discuția era una, aș spune, de rutină.

Realizator: Tocmai, cu atât mai mult.

Crin Antonescu: Conținutul este cel pe care l-am vorbit și nu văd de ce domnul Băsescu manifestă o oarecare nemulțumire, cum a rezultat din pasajul pe care l-ați evocat, în legătură cu faptul că ea a fost făcută publică. Eu am mai spus-o și cu celălat prilej, nu sunt genul de om politic care după ce am terminat o întâlnire, chiar dacă ea nu este secretă, să îmi sun cunoștințele jurnaliști și să mă dau drept sursă. Mi s-a părut că sunt niște lucruri simple, care pot fi comunicate de către inițiatori sau nu, în agenda Senatului apare luni și votul asupra acelui proeict de lege aflat în reexaminare, cu degrevarea instanțelor de care vorbeam, am mai vorbit despre subiectul ăsta și după întâlnirea cu Mona Pivniceru, ministrul justiției, deci chiar nu văd niște lucruri… Și, de altfel, repet, ei au vorbit despre această chestiune în momentul în care ea era deja în agendă, se discuta: domnule, v-ați întâlnit sau nu? Da, sigur, ne-am întâlnit, tema devenind ca interes jurnalistic alta, cea cu alegerile prezidențiale devansate, am și precizat că nu acesta a fost subiectul discuției, că a fost o chestiune cu totul colaterală, o…, mă rog…

Realizator: Cu atât mai mult…

Crin Antonescu: Nu o negociere, nu o propunere, nu nimic de genul acesta.

Realizator: Cu siguranță că e foarte interesant de văzut cu ce rezultate se soldează, rezultate concrete, se soldează o astfel de întâlnire cu domnul Băsescu; se soldează o astfel de întâlnire cu rezultate sau nu?

Crin Antonescu: Cu niște discuții publice încinse. Din punctul meu de vedere, chestiunile pe care le semnala și pe care le solicita domnul Băsescu, corecte, se rezolvau oricum în urma solicitării ministrului justiției, dar asta nu înseamnă că aveam vreun motiv să refuz să stăm de vorbă pe astfel de chestiuni. Asta nu înseamnă, repet, nici negociere, nici propunere, nici nimic, nici în legătură cu MCV, nici în legătură cu alegerile.

Realizator: Ați luat în calcul posibilitatea ca asemenea solicitări, altminteri instituțional corecte, pe teme corecte de discuție între instituții să fie de fapt pretextul pentru o posibilă zâzanie între partidele ce compun USL, pentru că, ați văzut în explicația pe care a dat-o astăzi Băsescu, dânsul a încercat și a reușit să facă o diferență clară între Victor Ponta – și cred că a făcut-o cu intenție – și restul, apropo de discuția asta. Apropo de comportament.

Crin Antonescu: Uitați-vă, eu și Victor Ponta avem obiective politice comune, avem angajamente politice comune și acțiuni politice comune. Altfel, suntem niște oameni diferiți și nicidecum n-ar putea să ne tulbure cineva inducând ideea că suntem diferiți. Domnul Băsescu s-a referit acolo la faptul că are un protocol cu domnul Ponta și că n-are sau n-are încă cu domnul Zgonea sau cu mine – sper că nu nutrește speranțe în această privință – și haideți să nu dăm în comic! Până la urmă, eu conduc o instituție, am niște obligații formale în momentul în care un om aflat pe o funcție, precum aceea de președinte al României, dorește să discute niște lucruri care țin…, care interesează țara asta, nu am de ce să refuz o asemenea discuție, dar n-am nicio legătură cu interpretările și cu protocoalele și cu toate celelalte lucruri. Dar în niciun caz, eu nu cred, chiar nu cred că domnul Băsescu a vrut să bage zâzanie. E un om politic inteligent și experimentat – iar încep să-l laud fără să am vreun protocol – și nu cred că-și poate imagina, după câte încercări cu adevărat de meseriași au făcut batalioanele sale de propagandiști să realizeze asta doi ani, că acum cu așa ceva ar putea băga zâzanie…

Realizator: Păi, încearcă poate și dânsul, zic eu, subiectiv fiind, cu ce i-a mai rămas.

Crin Antonescu: Cred că se străduiesc deja…, observ că se străduiesc alții mai mult decât Băsescu în chestiunea asta.

Realizator: Da. Aseară s-a vehiculat ipoteza comasării europarlamentarelor din 2014 cu prezidențialele. Imediat a sărit dânsul cu o altă năstrușnicie privind năstrușnicia și vă întreb pe urmă ce-ați avut în gând când ați propus comasarea europarlamentarelor cu prezidențialele în 2014.

Crin Antonescu: Dar n-am propus-o, domnule Dumitrescu.

Realizator: Ați evocat-o.

Crin Antonescu: Domnul Ponta a evocat-o sau i-a spus președintelui într-un final de discuție, într-un post scriptum, să spunem așa, de discuție, în contextul în care s-au schimbat câteva păreri despre dificultatea în domeniul economic a acestui an și a anilor care urmează, un fel de apropo, de-asta aș vrea să știți că eu, ca prim-ministru, a spus domnul Ponta, chiar mi-aș dori să facem cumva încât anul 2014 să nu fie în ambele sale jumătăți marcat de temeri și de campanii electorale și noi am dori…, să știți că noi am dori să facem alegerile astea. A fost pur și simplu o informare, nu o propunere, nu o deschidere de negocieri.

Realizator: Cu atât mai mult, pentru că vedem exact ce contraofertă a făcut – eu îi spun domnul guvernator, după referendumul…

Crin Antonescu: Am văzut, da.

Realizator: Da? Bun. Haideți să vedem contraoferta.

*

Traian Băsescu: Și ce faci cu președintele ales în luna mai? Sunt nouă luni. Îi dai un cerc cu care să dea rotocoale în jurul Cotroceniului, ce faci cu el până atunci? Se și plictisește în așteptare. Nu poți să ai doi președinți validați în același timp de către Curtea Constituțională; e o copilărie. Din mai până la sfârșitul lui decembrie, mandatul meu se termină pe…, dacă nu mă înșel, pe 22 decembrie. Până pe 22 decembrie se plictisește bietul om.

*

Realizator: Șanse să se realizeze ceea ce evoca Victor Ponta, adică pentru a nu avea un întreg an 2014 electoral, să se comaseze lucrurile astea, că ați văzut replica cu cercul. Eu știu că în jurul Palatului Cotroceni s-a plimbat Ghișe spunând că locatarul nu are ce căuta acolo. Acum se vede dânsul plimbându-se cu cercul în jurul palatului.

Crin Antonescu: Sper ca memoria să-l înșele pe domnul Băsescu sau, dacă e adevărat, să nu fie de rău augur, mandatele care se termină pe 22 decembrie se termină rău. Chestiunea asta cu cercul, sigur, e o glumă, dar, dacă e să o tratăm serios, că tot a fost pusă de la ex-catedra, de la amvonul prezidențial, cred că nu poate fi spusă decât de un om care eventual asta ar face șapte luni în așteptarea intrării în pâine. Nu știu de ce domnul Băsescu nu poate să conceapă această demnitate decât într-o legătură materială cu palatul, cu zidurile, cu împrejurimile. În fine. Bun, acum am să vă spun foarte sincer că și din punctul meu de vedere n-ar fi de dorit să se ajungă la o distanță între alegerea unui nou președinte și intrarea sa în mandat. Sunt o serie de inconveniente și de natură constituțională – sigur, nu e vorba de ce ar face omul ăla ales în timpul ăsta; asta e caraghios. Îți poți găsi. Milioane de oameni nu sunt președinți și își ocupă timpul; nu asta-i problema. Dar eu cred că până la urmă se discută prea mult. Domnule Băsescu, aici sunt de acord cu ceea ce sugerați dvs. Parcă aștepta un prilej, a speculat acest prilej ca să facă din nou considerații, ca să facă niște contraoferte la oferte care nu i s-au făcut…

Realizator: A zis așa: domnule, aș pleca dacă își depun mandatele 580 și câți parlamentari sunt?

Crin Antonescu: Este caraghios, adică nimeni nu l-a întrebat, nici domnul Ponta, nici altcineva nu l-a întrebat pe domnul Băsescu: domnule, ce ai vrea dumneata ca să-ți dai demisia? Și atunci să vină răspunsul firesc: aș vrea ca 588 de parlamentari să-și dea demisia sau aș vrea diverse alte lucruri. Nu. S-a pus această problemă. Eu cred, dar nu îmi întemeiez această… E doar o simplă opinie, n-am avut o negociere politică finalizată nici în USL și nu am analizat din punct de vedere juridic, constituțional posibilitățile, eu cred că, dacă putem să facem alegerile împreună cu cele europarlamentare, le vom face că vrea sau că nu vrea domnul Traian Băsescu. Ipoteza unei formule elegante în care să renunțe la cinci luni de mandat pentru o asemenea reașezare constituțională eu o exclud, pentru că dânsul nu vrea și e dreptul domniei sale să vrea sau să nu vrea, și încă o dată o spun: acolo stă de fapt toată discuția asta, în formula constituțională. Eu știu foatre bine, am constatat-o și astăzi, la Iași, deși, evident, atmosfera era mai destinsă decât acum un an, când oamenii se aflau sub guvernul lui Traian Băsescu, dar să știți că foarte mulți și astăzi nu ne-au întrebat nici măcar când, cât de repede o să facem noi locuri de muncă, cât de repede. Ne-au întrebat totuși și ne-au îndemnat să terminăm această poveste. Bun. Le-am spus și oamenilor, le spun și acum, le spunem pe toate căile, nu poți nici suspenda un președinte fără motivul constituțional cuvenit, nu poți nici să…, atunci când ești la guvernare și ai deja acest front de probleme pe care îl are guvernul nostru, guvernul USL, să-ți concentrezi energiile în căutări ingenioase cum să provoci o criză. După părerea mea, esențial e cum va arăta viitoarea Constituție, esențial este cum vor arăta legile electorale, mai important…

Realizator: Aveți de gând să schimbați legea electorală anul acesta?

Crin Antonescu: Eu am în orice caz această convingere. Sper că nu sunt singurul. Sper că va fi opțiunea USL, pentru că și legile pe baza cărora se organizează alegerile locale, spre a nu mai vorbi de legea alegerilor parlamentare, sunt nedrepte și aberante; în cel de-al doilea caz chiar aberante.

Realizator: Vă întrebam dacă aveți de gând, în ordinea asta, anul ăsta, să schimbați și Constituția, și legea electorală. Anul ăsta pentru că experiența arată că în ultimul an, ăla electoral, nu se pot face astfel de lucruri.

Crin Antonescu: Eu cred nu numai că nu se pot face, dar nu e bine. În momentul în care noi facem o lege electorală acum, în 2013, n-avem de unde să știm care va fi situația politică, cine va fi avantajat de o formulă sau alta în 2016. Și atunci o putem face mai aproape de un principiu, nu de interesul de moment al unui partid aflat mai sus sau mai jos în opțiunile reflectate în sondaje. Până la urmă, eu cred că aici va fi consens, pentru că, cel puțin din ce discut și din ce aud discutându-se în Parlament, la toate grupurile parlamentare, cam toată lumea s-a convins că, dacă vrem proporționalitate, trebuie să revenim la liste, dacă ne luăm riscul într-un peisaj electoral, cum e cel din România, adică peisaj în valuri, vine votul în valuri, să optăm totuși pentru votul uninominal, atunci trebuie să facem un uninominal pur și dur într-un tur sau în două tururi.

Realizator: O să continuăm discuția după o scurtă pauză, pentru că, vrem sau nu vrem, cu domnul acesta, acolo, la Palatul Cotroceni, se întâmplă niște lucruri în România și enunț doar câteva dintre ele: există un blocaj pe alegerea unor funcții la CSM, unde există colegi care contestă mandatele reprezentanților lor, și mai există și alte lucruri ce se întâmplă, eu cred, pentru că dânsul este acolo. Revenim la discuția cu domnul Antonescu imediat. (publicitate)

Realizator: Așa cum arată lucrurile, din declarațiile pe care le-a făcut domnul Băsescu, după ce a discutat – sau, mă rog, a combătut – varianta lansată de premier cu privire la o eventuală comasare a europarlamentarelor cu prezidențialelor în 2014, rezultă că dânsul nici nu se gândește că mandatul domniei sale s-ar putea încheia mai devreme de 22 decembrie – ce dată, nu? – 2014. Și atunci vă întreb dacă nu mai este deloc în actualitate ideea de suspendare a domnului Băsescu.

Crin Antonescu: Câtă vreme nu există un motiv, o încălcare a Constituției de către domnul Băsescu, sigur că nu e de actualitate.

Realizator: Sorin Frunzăverde este unul dintre liderii PNL, este un om care a stat foarte mult în PD, îl cunoaște bine pe Traian Băsescu; iată ce spunea Sorin Frunzăverde:

Sorin Frunzăverde: O asemenea negociere nici măcar nu trebuia sugerată. Cu Băsescu nu trebuie negociat, Băsescu trebuie suspendat de Parlamentul României. Un asemenea tip de negociere, chiar și sugerarea unui asemenea tip de negociere nu face altceva decât să nesocotească votul a milioane de compatrioți – 7,4 milioane de români care au votat la referendum pentru demiterea lui Băsescu.

Realizator: Este această opinie a domnului Frunzăverde majoritară sau minoritară în PNL?

Crin Antonescu: În PNL?

Realizator: În PNL!

Crin Antonescu: Stați puțin. O dată, nu a fost nicio negociere. Doi: ca valoare axiomatică, enunțul lui Sorin Frunzăverde, „cu Băsescu nu se negociază, Băsescu se suspendă”… da, împărtășesc acest enunț și cred, sunt chiar convins că este împărtășit de majoritatea fruntașilor și membrilor PNL, numai că e la fel de adevărat că nu putem să discutăm niciodată și nu poate fi de actualitate preocuparea asta pentru suspendarea cuiva, în speță a președintelui în funcție, fără o încălcare a Constituției. Eu sunt absolut de acord că nu are niciun rost, pe de altă parte, să negociezi ceva cu Traian Băsescu – și o spun încă o dată: cel puțin pentru acest episod despre care discutăm și la care am fost martor, nimeni nu a negociat sau nu a sugerat o negociere. După aceea, Traian Băsescu, în răspunsul său la discuția publică…

Realizator: A început negocierile.

Crin Antonescu: .. nu la vreo întrebare a lui Victor Ponta; a pus lucrurile în termen de negociere și a început să facă totfelul de propuneri, după părerea mea nu doar neserioase, ci și nesincere.

Realizator: Veți mai da curs unor solicitări de întâlnire cu domnul Băsescu, solicitări de întâlnire ce vin tot așa, mă sună altcineva ca să-mi spună că domnul respectiv vrea să vorbească cu mine.

Crin Antonescu: Domnule Dumitrescu, dacă subiectul întâlnirii respective este unul care ține de îndatoririle mele oficiale ca președinte al Senatului sau ca senator, da. Numai că, încă o dată, nu trebuie să confundăm aceste lucruri nici cu amiciția politică, nici cu uitarea a șapte milioane de voturi, nici cu anularea a ceea ce am spus și am făcut în raport cu Traian Băsescu atâția ani. Încă o dată, trebuie să o spun și eu – premierul chiar a stârnit anumite suspiciuni spunând-o mai des, pentru că e premier; există niște responsabilități ale unor funcții. Or, guvernator cum spuneți și cum îi spun și eu, e guvernator, e, din punct de vedere oficial, birocratic, formal, cum doriți, într-o anumită poziție și din această pricină uneori e nevoie să ai comunicare.

Realizator: Bine, lucrurile stau așa: în 2014, dacă nu se întâmplă altceva până atunci, vor fi și alegeri prezidențiale, pe lângă cele europarlamentare, deci în 2014. V-ați dori până atunci, pentru că urmează să trecem printr-o procedură de modificare a Constituției, ca președintele să fie ales direct de popor sau ales de parlament?

Crin Antonescu: Direct de cetățeni; și vă mai spun, ca să ne lămurim, și că mi-aș dori ca aceste alegeri să aibă loc cât mai repede, nu așa cum nu obosesc batalioanele de propagandiști ai lui Traian Băsescu, mai vechi și mai noi, să sugereze că eu, candidat al USL, ard de nerăbdare să mă duc la Palatul Cotroceni, să fiu președinte. Nu de asta, ci pentru că lipsa de legitimitate a lui Traian Băsescu, toate suspiciunile justificate care se adună în jurul său atâta vreme cât va fi în acea poziție, toate lucrurile care țin și pe care le evocați și dvs. de anumite instituții în care influența prezidențială, ca să fiu elegant, se menține, toate lucrurile astea nu fac bine, nu fac bine unei coerențe insttuționale în România și de asemenea cred că atâta vreme cât noi vom continua să avem în funcția de președinte un om care a fost respins pentru această calitate, oficial și prin vot de 7,5 milioane de oameni, adică cei mai mulți caer s-au pronunțat vreodată într-o cauză în România, nu vom putea să îndrăznim, orice am face, să sperăm la o recuperare în cât de mic grad a încrederii în establishment, în clasa politică, în așezarea politică. Sunt lucruri de făcut, nu țin de Traian Băsescu. Sunt lucruri de făcut în funcționarea parlamentului, în modalitatea de funcționare a acestuia, în multe privințe, dar atâta vreme cât în capul statului ai un om pus împotriva voinței a 7,5 milioane de cetățeni, e greu să pretinzi legitimitate pentru întreaga clasă politică. De aceea, mi le-aș dori cât mai devreme.

Realizator: În acest moment dvs. sunteți, conform actului de constituire a USL, candidatul oficial al USL la președinția României.

Crin Antonescu: Sigur.

Realizator: Se va menține până în 2014 această armonie și această candidatură?

Crin Antonescu: Eu nu am niciun fel de ezitare, niciun fel de teamă, niciun fel de suspiciune în legătură cu această problemă. Dar vreau să maifac o precizare, pentru că sunteți un om serios, cu care pot discuta chestiunea asta. Eu înțeleg până la un punct pasiunea jurnalistică a multor colegi de-ai dvs. pentru subiect, dar oare nu se întâmplă ceva? Aș vrea însă, poate punem capăt acestei chestiuni – nu e corectă nici față de mine, nici față de PNL, nici față de PSD sau față de Victor Ponta sau față de victima predilectă Sorin Oprescu -, acestor speculații…

Realizator: Când am întrebat eu de Sorin Oprescu?

Crin Antonescu: Nu dvs. Discuția… – da, ați întrebat și dvs. – discuția pusă în felul acesta. Domnule Dumitrescu, eu voi fi candidatul USL, sunt candidatul oficial al acestei uniuni și voi fi candidatul uniunii și voi câștiga alegerile prezidențiale daca voi fi suficient de puternic, nu dacă va fi suficient de binevoitor PSD sau domnul Ponta sau… se va concentra domnul Oprescu pe primărie. Astea sunt niște realități politice si ele sunt la fel de adevărate [precum și aceea că nu am nici cel mai mic motiv să reproșez sau să bănuiesc ceva partenerului și partenerilor mei în legătură cu bunele lor intenții. Noi am pornit o construcție extraordinară, îndrăznesc să o spun, am reușit împreună lucruri extraordinare, am funcționat fără reproș ca parteneri și nu am de ce, din cauza unei semiisterii de presă, cea mai mare parte, evident, interesată să tulbur aceste relații. Chiar nu am niciun fel de ezitare, de teamă în legătură cu acest subiect.

Realizator: Apropo, știți cine încearcă să se bage în seamă, apropo de ocandidatură la prezidențiale? Domnul Videanu, ați auzit de domnul Videanu? Ia priviți la domnul Videanu!

*

Reporter: PDL probabil că are o problemă: candidatul la președinție.

Adriean Videanu: Nu, absolut deloc!

Reporter: Nu aveți o problemă? L-ați găsit?

Adriean Videanu: Avem.

Reporter: Îl aveți deja?

Adriean Videanu: Sigur. Avem mai mulți.

Reporter: Aveți mai mulți!?

Adriean Videanu: Da, care sunt în competiție în momentul de față, în interiorul partidului.

Reporter: Ne puteți spune cine sunt?

Adriean Videanu: Din păcate, nu încă.

Reporter: Nu s-au copt condițiile, ca să zic așa.

Adriean Videanu: Totul la timpul lui.

Reporter: Dar nu v-ar deranja și dacă, din punctul /…/ dacă ar fi mai devrme alegerile prezidențiale?

Adriean Videanu: Chestia numai cu alegerile prezidențiale mai devreme e o șmecherie politică. Haideți să fim serioși! Ori facem o chestie care să rezolve o problemă sistemică a României, ori încercăm să facem așa declarații, iertați-mi termenul, este o șmecherie politică.

Reporter: Vă numărați și dvs. printre candidații potențiali la președinție din PDL?

Adriean Videanu: Dacă partidul va considera că trebuie să facă evaluare, de ce…, sigur!

Realizator: Acum eu mă întreb așa: în situația în care – eu citesc pe fața domniei sale că și-ar dori lucrul ăsta. Se aplică aici ‘adu-l, Doamne’?

Crin Antonescu: Nu știu. Eu citesc pe fața domnului Videanu acea boare de mister șmecheresc. Vă aduceți aminte când se făceau numărători paralele, când vorbeau ei la telefon, ‘Viorică, am caștigat noi’. Nu! E dreptul domniei sale. Dacă domnul Videanu dorește sa candideze sau să devină candidat al formațiunii respective, e dreptul domniei sale, e treaba formațiunii respective, nu am nici un comentariu nici malițios, nici încurajator, desigur, de făcut.

Realizator: Vă întrebam, pentru că cineva zicea într-un anumit context ‘adu-l, Doamne’. Dacă, auzind numele de Videanu, și cei de la USL ar putea să spună ‘adu-l, Doamne’.

Crin Antonescu: Domnule Dumitrescu, eu sunt mai circumspect în legătură cu acest lucruri. În anumite momente, unii oameni pot să pară candidați foarte puternici și realitatea dovedește ulterior că au fost niște – din punctul acesta de vedere – niște uriașe baloane de săpun, s-a mai întamplat, avem în istoria alegerilor prezidențiale din ’90 încoace. Pot să fie oameni cărora lise dau puține șanse și care, chiar dacă nu au câștigat, au făcut campanii… nu știu… După părerea mea, dacă mă întrebațio, nu e cea mai bună alegere, dar îmi puteți da dvs. în momentul acesta o alegere mai bună a PDL? Oricare alegere sau oricare propunere cu vreun fruntaș al acestui partid are o doză de impertinență față de public și atunci… Pentru că acești oameni au guvernat cum au guvernat, pentru că Adriean Videanu, înțeleg, sigur, a fost unul dintre capii și din reprezentanții cei mai sfidători ai acestei guvernări, dar nu văd de ce, dacă e să discutăm acum despre ograda altora, nu văd de ce… nu știu… domnul Cristian Preda ar fi un candidat prezidențial mai credibil, mai serios, mai redutabil decât Adriean Videanu, nu văd de ce Elena Udrea ar fi sau Vasile Blaga. Chiar nu văd.

Realizator: Domnul Zgonea ne spune că se va duce la Bruxelles pentru a explica rumorile ce au rezultat de pe urma statutului parlamentarului. Noi aici, la „Subiectiv”, ne-am ocupat de pasajele alea, care sunt absolut benigne, și am tăiat în felii diversiunile ce s-au creionat pe acel pasaj.(…) Vă-ntreb dacă în acest moment liderii USL și reprezentanții lor în discuțiile cu oficiali europeni sunt mai pregătiți decât au fost în momentul referendumului să explice calm și cu legislația românească pe masă aceste lucruri. Sunteți mai pregătiți decât ați fost la referendum?

Crin Antonescu: Noi suntem la fel de pregătiți, pentru că și atunci am fost pregătiți. Speranța mea este că reprezentanții instituțiilor comunitare de la Bruxelles sunt mai pregătiți dânșii să asculte explicații, să folosească rațiunea ca un criteriu de măsură și de evaluare a acestor explicații, să compare texte, să examineze realități. Am fost pregătiți și atunci, dar ce a fost a fost. Vorbim și acum pentru că nici atunci nu era greu de văzut care este situația europeană a pragului la referendum și atunci nu era greu de văzut Constituția României, textele de lege privitoare la referendum, textele de lege privitoare la lista permanentă a alegătorilor sau la schimbarea unui președinte sau…

Realizator: Acum e mult mai simplu, că trebuie să se uite în Constituție doar.

Crin Antonescu: Nu, declarațiile care au venit din nou mă indispun, pentru că, e clar, în țară a avut loc o dezbatere. Știți că eu însumi am fost rezervat față de ceea ce poate fi interpretat ca o extindere a imunității. Nu s-a extins nicio imunitate. Lucrurile, după cum știți, dl Zgonea a avut un dialog tot instituțional, ba chiar pe corespondență, chiar cu Parchetul General, chiar cu ANI, cu instituțiile dragi nouă, tuturor, și formula aceasta este agreată. Deci, în România nu s-a petrecut în niciun fel o extindere de imunitate. Or, cineva, din nou…

Realizator: Da.

Crin Antonescu: Nu știm cine…

Realizator: Nu știți cine?!

Crin Antonescu: …a vorbit prostii, pe din spate, într-un mod diversionist, la Bruxelles. Enervant și inacceptabil este altceva; nu că acești trepăduși care toarnă, își toarnă țara de fapt, continuă să o facă, ei sunt iremediabili; este inacceptabil faptul că oficiali de la Bruxelles îi iau în serios și emit fie și comunicate până când nu verifică aceste lucruri. România are dreptul, majoritatea aceasta parlamentară, guvernul acesta au dreptul să fie tratate, o mai spun o dată, chiar dacă văd că în mintea înghesuită a unora asta înseamnă antioccidentalism, deci o prostie, are dreptul să fie tratată ca un partener egal, și atunci, la asemenea sesizări, turnătorii gen Monica Macovei, luăm frumușel și ne interesăm și vedem: ce ați modificat voi în statutul parlamentarului în România. Și vedem că nu s-a întâmplat nimic din ceea ce se spune.

Realizator: Domnul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a trimis acest proiect de statut la mai multe instituții, la DNA, la ANI, la Traian Băsescu – sigur, el nefiind o instituție în sine, instituția este președintele României, dânsul fiind guvernatorul ce ocupă scaunul președintelui României…

Crin Antonescu: Să-i dau încă o dată o mână de ajutor acestui om de ispravă, care este președintele Camerei, colegul meu Valeriu Zgonea, și să spun…

Realizator: N-am terminat enumerarea.

Crin Antonescu: …că și eu am declarat: domnule, de ce i-ai trimis lui Băsescu, ce rost avea? I-a trimis pentru că statutul are regim de lege și pentru a preveni o reexaminare, o nepromulgare la care președintele avea dreptul, care ar fi întârziat adoptarea bugetului.

Realizator: A și trimis-o și la însărcinatul cu afaceri al SUA. Vreau să vă întreb dacă, în ziua în care dl Zgonea a trimis în atâtea locuri acel statut, vi l-a trimis și dvs.

Crin Antonescu: Mie nu trebuia să mi-l trimită, pentru că noi am discutat despre aceste lucruri. Nu trebuia să mi-l trimită mie.

Realizator: Știați că Zgonea l-a trimis atunci, în ziua aceea?

Crin Antonescu: Nu.

Realizator: Nu știați…

Crin Antonescu: A fost opțiunea domniei sale, dar, stați puțin, să fim foarte cinstiți…

Realizator: Statutul parlamentarilor este și statutul deputatului și statutul senatorului. Sunteți președintele Senatului. Nu știați că-l trimite?

Crin Antonescu: Nu știam că-l trimite, dar nu trebuia să știu. Nu trebuia să-mi ceară mie aprobarea sau să-mi ceară cosemnătură dl Zgonea. Este președintele unei camere și întreține corespondență cu cine vrea.

Realizator: Și v-ați lămurit cum au răspuns instituțiile astea?

Crin Antonescu: Nu am cercetat personal corespondența, nefiindu-mi… Nu, nu citesc scrisorile altora, adresate altora…

Realizator: Am înțeles. Vedeți?

Crin Antonescu: Dar știu de la dl Valeriu Zgonea – și este o chestiune oficială deja – că formula pe care finalmente noi am mers în modificarea statutului este una agreată sau una despre care, ca să ne înțelegem, conform spuselor dlui președinte Zgonea, Parchetul însuși, deci cel care, la o adică, ar putea cere o arestare prin intermediul ministrului justiției, Agenția Națională care ar putea clama un conflict de interese sau incompatibilitate au spus că, din punctul lor de vedere, din modul în care ele citesc Constituția și legile, aceste modificări sunt în regulă. Deci, n-are loc un blindaj suplimentar, o extindere de imunitate sau o încercare de a face mai greu accesul legii și efectelor sale asupra unui parlamentar; sau, altfel spus, nu e nimic cu ridicarea parlamentarilor mai presus de lege. Și cred că și Bruxelles-ul, dacă va examina și în orice caz dacă dl Zgonea se va duce peste ei, vor ajunge la aceeași concluzie.

Realizator: Formula asta cu „dl Zgonea se duce peste ei” e o imagine cel puțin inedită.

Crin Antonescu: Să știți că nu-i ușor când vine dl Zgonea peste cineva.

Realizator: E cel puțin inedită. De regulă, noi ne așteptăm ca invers să se întâmple.

Crin Antonescu: Ei bine, vremurile s-au întors.

Realizator: La CSM nu se pot alege toate funcțiunile pentru că există un blocaj.

Crin Antonescu: N-am cum să-l ajut.

Realizator: Foarte multe judecătorii și curți de apel contestă legitimitatea unor reprezentanți acolo. Haideți să vedeți ce comunicat a dat DNA astăzi. Astea sunt știri și voi citi comunicatul. „Procurorii din cadrul DNA au început urmărirea penală față de Adrian Toni Neacșu, judecător, membru ales al CSM, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzute de art. 132 din Legea 78/2000, fals intelectual și uz de fals, toate în formă continuată”. Având în vedere că mai există un judecător ce a intrat în colimatorul ANI, vă întreb cum vedeți dvs lucrurile. Câtă vreme doi dintre judecătorii ce compun CSM, care au fost până de curând candidați la funcția de vicepreședinte, sunt pe punctul de a fi scoși acolo prin votul colegilor lor – curțile de apel și judecătoriile – iată, imediat ce s-a instituit acest blocaj în CSM, DNA, de pildă, sau ANI, ca să dau alt exemplu, se ocupă de alți doi judecători din partea cealaltă. Cum vi se par dvs aceste lucruri care vin fix atunci când în CSM se întâmpla blocajul respectiv? Sunt coincidențe lucrurile astea? Cum priviți evenimentele?

Crin Antonescu: N-am cum să comentez. Nu cunosc și nu mi-aș permite să dau o părere pe conținutul acestei spețe. Ceea ce însă am semnalat de multă vreme și ceea ce poate că la un moment dat ar trebui inventariat, așa, științific aproape, este un lanț de coincidențe. N-am văzut una mai spectaculoasă decât aceasta, dacă ea este coincidență, și n-am cum să-mi permit să afirm sau să presupun public că e altceva; dar pot afirma, sper că asta pot, fără a fi dat din nou pe mâna Inspecției Judiciare, cum am mai fost, că e cea mai spectaculoasă coincidență din acest lung șir de spectaculoase coincidențe pe care eu le-am văzut și pe care noi toți le-am văzut.

Realizator: Din acest blocaj de la CSM, care, practic, împiedică numirea celorlalte funcțiuni de conducere și care poate să aibă legătură cu, mă rog, numirile în funcția de procuror-șef al DNA și procuror general al României, vă întreb: cum credeți că se poate ieși?

Crin Antonescu: Mi-e greu. Vă spun foarte sincer că nu sunt jurist, n-am participat, n-am fost victimă măcar a sistemului judiciar. Nu cunosc aceste lucruri. Am discutat mult cu premierul, apelând și la experiența sa, la formația sa de procuror, magistrat. Sigur, principiul este cel pe care și Victor Ponta l-a enunțat de multe ori și pe care, de altfel, cred că toți îl acceptăm și îl tot enunțăm, și anume ca independența acestui sistem, a acestor organisme, a CSM-ului prin excelență, pentru că, dacă vrem să eliminăm orice imixtiune sau influență directă a factorului politic, guvernamental, prezidențial în această lume, nu putem să mergem decât la CSM, dar la un CSM care să funcționeze, să inspire încredere și să fie demn de încredere că este independent politic. Eu cred că nu suntem în această situație, cred că suntem într-o situație mai proastă decât oricând. Nu afirmațiile mele de politician o spun, o spune reacția fără precedent a unor magistrați care, iată, își revocă în lanț reprezentanții.

Realizator: Da, nu s-a mai întâmplat în ultimii 23 de ani.

Crin Antonescu: Atunci eu cred că, din punct de vedere al construcției legislative și al soluțiilor politice pentru acest sistem, trebuie să fim foarte atenți, lipsiți de orice patimă și partizanat și, începând cu ceea ce se poate modifica în Constituție, cu ceea ce se poate reașeza în legislație și în sistem, beneficiind de pildă de șansa, eu o consider șansă, de a avea într-adevăr un ministru competent și independent din punct de vedere politic la Justiție, cum e Mona Pivniceru, și de alți oameni de talia și de independența domniei sale, să așezăm aceste lucruri în contextul și prin intermediul, dacă vreți, modificării Constituției.

Realizator: Haideți să vedem și caricatura lui Marian Avramescu, caricatura zilnică pentru emisiunea „Subiectiv”. Caricatura lui Marian Avramescu arată în forma următoare: „Strigă unii-n stradă: Ieși afară…!!!”. Credeți că vă invită politicos să dansați Hora Unirii sau pe cea a coabitării?

Crin Antonescu: Sper că personajul din caricatură e Traian Băsescu. Încă.

Realizator: Poate fi Traian Băsescu. Așa pare. Unii spun „Ăla mic, cu ochiul mare”, apropo de caricatură. L-am avut ca invitat pe dl Crin Antonescu. Îi mulțumesc.

Crin Antonescu: Mulțumesc și eu.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: