Emisiunea ”Subiectiv” de la Antena 3, invitat președintele PNL, Crin Antonescu – 8 aprilie 2013

crin_antonescu_2_48410900

Răzvan Dumitrescu: Bună seara, doamnelor şi domnilor. Ideea e în felul următor, noi ne confruntăm cu o imagine în aceste zile şi toată imaginea aceasta a venit sau a plecat din momentul în care s-a văzut că domnul prim-ministru Victor Ponta, nevoit sau nu, a făcut unele înţelegeri cu domnul Traian Băsescu. Ei bine, din acel moment au început întrebările. Cine se mai ocupă de guvernare în USL? Cu ce eficienţă? Cum se ocupă de guvernare? Şi până unde au mers acele înţelegeri? Sigur că există şi oameni interesaţi să întreţină toată chestiunea asta, din scopuri, evident, politice şi nu ne mai întrebăm noi acum cine ar putea fi cei interesaţi să întreţină chestiunea asta. Numai că anumite întrebări trebuie să capete un răspuns, aşa că o să-l rog pe domnul Crin Antonescu, preşedinte PNL, preşedinte al Senatului şi copreşedinte al USL, să ne dea acele răspunsuri care pot fi date. Bună seara, bine aţi venit la „Subiectiv”.

Crin Antonescu: Bună seara, bine v-am găsit.

Răzvan Dumitrescu: De regulă, noi avem un caricaturist de excepţie. Se numeşte Marian Avramescu. De regulă, fiecare ediţie o încheiem cu o caricatură. De data asta, vreau să deschid ediţia cu o caricatură şi vă invit să priviţi peretele video: „Unul din voi face playback”. OK, asta e o viziune de caricaturist. Puteţi să ne răspundeţi la întrebarea „cine face playback, domnule Antonescu?

Crin Antonescu: Nu, nu facem niciunul din noi playback, dar s-ar putea ca unul dintre noi să falseze.

Răzvan Dumitrescu: Cine falsează?

Crin Antonescu: După urechea mea, eu nu.

Răzvan Dumitrescu: Am înţeles. Păi, mai sunt doi în USL.

Crin Antonescu: Dar sigur, s-ar putea să mă înşel.

Răzvan Dumitrescu: Mai e Daniel Constantin şi mai e Victor Ponta.

Crin Antonescu: A, da, Daniel Constantin. Nu l-am ascultat foarte mult în ultima vreme şi nu ştiu.

Răzvan Dumitrescu: Am înţeles. Sunteţi foarte „politically correct”, ca să zic aşa.

Crin Antonescu: Încerc.

Răzvan Dumitrescu: Dar revenim la… de ce credeţi că există impresia asta?

Crin Antonescu: Pentru că foarte mulţi oameni, printre care mă număr, sigur, într-o anumită măsură – dispunem de mai multe informaţii şi de, poate, ceva mai multe explicaţii, dar nu mult mai multe – foarte mulţi oameni au fost contrariaţi, în ultima vreme, de câteva întâmplări de pe scena noastră politică, întâmplări care nu sunt conforme cu aşteptările lor.

Răzvan Dumitrescu: Dar conforme cu aşteptările dumneavoastră sunt?

Crin Antonescu: Nu.

Răzvan Dumitrescu: Nici conforme cu aşteptările dumneavoastră.

Crin Antonescu: Nici, de-asta spun că împărtăşesc – am mai spus-o – nemulţumirea, hai să folosim cuvântul cel mai blând.

Răzvan Dumitrescu: Da. Ideea e aşa că dumneavoastră, împreună cu Victor Ponta, cu Daniel Constantin, cu tot ce înseamnă USL, cu senatorii şi deputaţii, 70% din Parlament…

Crin Antonescu: Aproape.

Răzvan Dumitrescu: … sunteţi la putere şi aţi venit la putere printr-un vot popular.

Crin Antonescu: Suntem la majoritate şi la guvernare. Putere…

Răzvan Dumitrescu: Aţi ajuns la guvernare pentru că oamenii, în principal, nu-l mai vor pe Băsescu…

Crin Antonescu: Da…

Răzvan Dumitrescu: N-au mai vrut ceea ce Băsescu a impus, fără să întrebe pe nimeni şi, de regulă, nu i-au mai vrut nici pe oamenii impuşi de Băsescu în anumite funcţii. Haideţi să vedem ce spuneaţi dumneavoastră acum câteva săptămâni, la un alt post de televiziune, când un jurnalist a remarcat că e neclar ce vrea să facă guvernarea, că nu se vede niciun impact pozitiv. Dumneavoastră aţi răspuns foarte clar, în felul următor… peretele acesta va fi iar martor.

Crin Antonescu: Este încă neclar ce vrea să facă guvernarea. E o perioadă în care Guvernul ar trebui să înjghebe un buget cu puţine şanse de a avea o perspectivă, o personalitate, o amprentă, cum spuneţi dumneavoastră, de un fel sau altul. A fost un buget din toată nevoia, cum se spune în popor.

Răzvan Dumitrescu: Când va fi clar ce vrea să facă Guvernul, domnule Antonescu?

Crin Antonescu: Cât mai curând, sper, dar dacă îmi daţi voie, pentru că aţi spus din nou despre votul anti-Băsescu. Da, numai că asta nu înseamnă, aşa cum ne acuză în mod prefăcut, de fapt, foarte mulţi, că noi am avea o fixaţie şi am crede că lupta politică sau mandatul politic se reduce la înlăturarea unei persoane. Votul anti-Băsescu şi mandatul în acest sens e un mandat împotriva modului de a se articula politic al unui regim, al unei puteri cu domnul Băsescu în frunte, în centru, deasupra, la mijloc şi cam peste tot, care a însemnat, practic, sărăcirea oamenilor, care a însemnat minţirea oamenilor, care a însemnat politizarea tuturor structurilor care, in principiu, ar trebui să fie ale statului şi doar ale statului, nu ale unui conducător vremelnic sau ale unui partid aflat la guvernare, şi, de asemenea, a însemnat o uriaşă doză de ipocrizie şi de impostură. Nu e vorba, aşadar, doar de un om, ci de toate aceste lucruri, pe care Traian Băsescu le-a întreţinut, le-a dezvoltat şi le apără cu mult succes în acest moment.

Răzvan Dumitrescu: Dar faptul că el le apără cu mult succes înseamnă că dumneavoastră nu puteţi să-i apăraţi acele lucruri bune cu foarte mult succes. Sunteţi de acord?

Crin Antonescu: Sunt absolut de acord, sigur.

Răzvan Dumitrescu: Păi, şi din ce cauze se întâmplă asta?

Crin Antonescu: Asta e mai greu de spus, dar cred că spre a analiza ce s-a întâmplat de la 9 decembrie încoace doar, pentru că, în fond, de acolo direcţia pe care noi trebuia şi trebuie în continuare să mergem era şi este foarte clară şi de acolo, din votul de la 9 decembrie, capătul unui şir de voturi, de altfel, pe tot parcursul anului 2012 ne venea o putere legitimă democratic, dată de votul oamenilor, aşa cum nu a mai avut nimeni, cred, în istoria României. Cred că pot îndrăzni să spun acest lucru, cel puţin în termenii aritmetici ai votului universal. Pentru că FSN-ul din 1990, care a avut un scor comparabil – 65 – 66% – era cu totul altceva. În alegeri democratice regulile artei, n-a avut nimeni vreodată, de când se fac alegeri în România, un scor precum acela pe care oamenii ni l-au dat.

Răzvan Dumitrescu: Tocmai de aceea, vă pun această întrebare. La urma urmei, eu cred că foarte mulţi oameni ştiu foarte clar şi n-au pretenţia asta, să se întâmple imediat, n-au pretenţia să vadă în două, trei luni un milion de locuri de muncă, n-au pretenţia să vadă sute de kilometri de autostradă în două, trei luni sau chiar şi într-un an, n-au pretenţia să vadă nişte creşteri de salarii de 50%, pentru că ştiu exact cum stau lucrurile, dar au o pretenţie legitimă: de pildă, să nu vadă puşi în funcţii oameni de-ai lui Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Categoric.

Răzvan Dumitrescu: Păi, e mai uşor să nu pui în funcţie un om de-al lui Traian Băsescu sau e mai uşor să creezi un milion de locuri de muncă?

Crin Antonescu: Evident că e mai uşor să nu pui în funcţie un om al lui Traian Băsescu şi dincolo de apariţia unor oameni sau reapariţia unor oameni de-ai lui Traian Băsescu mai e ceva. Constat cu tristeţe că, dincolo de întâmplări – numirea procurorilor, propunerea procurorilor, episodul care ne-a agitat atât de mult în ultimele zile – dincolo de asta, situaţie care poate fi discutată, pentru care pot fi argumente într-o parte şi-n alta – pentru mine sunt valabile numai unele dintr-o parte, nu din ambele, dar ele există şi într-o parte, şi-n alta – dincolo de asta există ceva care pe mine, de exemplu, nu cred că numai pe mine, mă deranjează pentru că nu mai există nicio circumstanţă atenuantă. S-a schimbat tonul şi s-a schimbat povestea, s-a schimbat istoria. De pildă, pe mine mă deranjează – o spun foarte franc, foarte deschis – faptul că, iată, partenerul meu politic, premierul Ponta, lider al USL şi prim-ministru, se referă la episodul referendumului din vara lui 2012 de suspendare a lui Traian Băsescu în termenii lui Traian Băsescu. Premierul zice azi: „n-au venit destui oameni, de-asta a rămas Băsescu la putere”. Păi, uităm că oameni au venit destui, au venit mulţi, îngrozitor de mulţi pentru Traian Băsescu; n-au venit niciodată atât de mulţi pentru a vota sau pentru a demite un preşedinte.

Răzvan Dumitrescu: Dar cum vă explicaţi acest lucru?

Crin Antonescu: Nu, ca să lămurim. Dacă facem uitat faptul esenţial – dincolo de presiunile externe, alea le lăsăm – dacă facem uitat faptul esenţial că o erată apărută în condiţiile în care a apărut a făcut ca această Curte Constituţională să schimbe, ilegal, punctul de referinţă de la Legea referendumului, care definea explicit alegătorii din listele permanente, la Legea alegerii preşedintelui, făcând ca să nu mai fie atins cvorumul înseamnă că falsificăm istoria şi povestim despre această istorie ceea ce a povestit până acum Traian Băsescu. Doi: dacă noi acceptăm că Laura Codruţa Kövesi a fost un conducător de Parchet căruia nu i se poate reproşa nimic, că doar domnul Morar a greşit, iarăşi povestim şi ne mai şi fălim că „uite, am făcut pe placul Occidentului”, aşa vag, înseamnă să povestim din nou istoria lui Băsescu. Laura Codruţa Kövesi, la rigoare, poate fi numită, dar cineva trebuie să fie cinstit şi să spună: „Da, n-am uitat ce s-a întâmplat în Parchetul General sub conducerea doamnei Kövesi şi a domnului Băsescu. Toate acele lucruri aşa au stat. Nu v-am minţit când v-am spus şi ne plângeam pe la porţile voastre că aşa stau lucrurile şi vă ceream votul ca să le schimbăm. Nu pot acum. E o situaţie internaţională, juridică, de care vreţi. Nu pot, sunt silit să fac asta şi o fac. Fac acest compromis”. Dar a ne face că uităm porţiuni din istorie şi a povesti pe tonul şi cu termenii propagandei lui Traian Băsescu un trecut atât de recent cred că este chiar mai supărător decât faptul în sine, care înseamnă un compromis politic.

Răzvan Dumitrescu: Dar cum vă explicaţi faptul că din discursul lui Traian Băsescu a preluat – dumneavoastră aţi sesizat – domnul Ponta mesaje? Cum vă explicaţi acest lucru?

Crin Antonescu: Nu-mi explic…

Răzvan Dumitrescu: I-aţi cerut explicaţii domnului Ponta?

Crin Antonescu: N-am apucat să discutăm mai pe larg până la aceste nuanţe; n-am apucat să discutăm în ultimele zile. O să discutăm, fără îndoială, trebuie să discutăm şi eu sper să ne şi lămurim.

Răzvan Dumitrescu: N-aţi apucat pentru că nu s-a putut sau pentru că n-aţi considerat dumneavoastră sau n-a considerat domnul Ponta că lucrurile sunt destul de grave, încât să necesite o explicaţie reciprocă?

Crin Antonescu: Bun, explicaţiile s-au dat. Aceste lucruri despre care vorbesc eu ţin şi de… nu de decizii, ci de atitudine. Uitaţi-vă, unii greşesc foarte mult în ceea ce mă priveşte, crezând că eu sunt un om foarte orgolios, care vrea să ajungă cum o fi, dar vrea să ajungă preşedintele României. Mare greşeală. Sunt un om orgolios, dar nu în sensul că, dacă s-a întâmplat ca cineva să mă atace, să mă critice, să mă jignească chiar, n-aş putea trece peste asta. Trec, oameni suntem, greşim toţi. Ştiţi unde sunt un om orgolios? Atunci când mă simt profund jignit să-l văd cum l-am văzut pe Traian Băsescu cum l-am văzut în ultima sa apariţie: bucuros, autoritar, sigur pe sine, dând dispoziţii, bătându-şi joc, într-un fel, de partenerul meu atunci când spune: „A fost alegerea domnului Ponta să o pună pe doamna Kövesi; cred că a înţeles că e mai bine aşa sau a înţeles că e o alegere bună”. Aceste lucruri îmi lezează, într-adevăr orgoliul şi ele lezează orgoliu a milioane de oameni. Doi: chestiunea cu preşedinţia şi despre asta o să avem timp să mai discutăm, slavă Domnului! face o mare, foarte mare greşeală, capitală greşeală, în legătură cu mine, cel sau cei care cred fac o mare greşeală că am un scop în sine din asta. Nu, n-am şi, în niciun caz, nu mă interesează să devin oricum preşedintele României. Avem un proiect „România puternică” şi, de pildă, preşedintele tolerat de grupuri din această ţară sau, ştiu şi eu, de unii din altă ţară, preşedinte tolerat al unei Românii în genunchi nu mă interesează să fiu. Am făcut acest USL, între altele, pentru a ridica România în picioare. Atât cât este înălţimea ei, nu mai mult.

Răzvan Dumitrescu: Eu am păstrat un moment foarte interesant, un moment al istoriei USL, extrem de important şi interesant, şi v-aş ruga să-l privim împreună, să vedem acel moment, se întâmpla în 2012.

Victor Ponta: Vreau să ştiţi că este un domn în România, domnul Băsescu îl cheamă, am primit şi o scrisoare de la domnia sa, mă rog, n-am citit-o, am sperat că-şi scrie demisia. Nescriind încă demisia, aş vrea, cu permisiunea dumneavoastră, să-i dăm un răspuns lui Traian Băsescu… Ăsta e răspunsul nostru pentru ei. Nu avem ce negocia şi discuta cu Traian Băsescu, n-avem nevoie de minciunile şi de propunerile lui otrăvite.

Răzvan Dumitrescu: 7 aprilie 2012. Acest mesaj, astăzi, când vorbim, mai este valabil, domnule Crin Antonescu? N-avem ce negocia, n-avem ce discuta cu Traian Băsescu şi, eventual, rupem şi foile. Mai este valabil, astăzi, când vorbim?

Crin Antonescu: Cred că e o întrebare retorică. Pentru Victor Ponta nu mai este valabil; pentru mine a fost valabil tot timpul, eu n-am rupt hârtia, am citit-o doar şi nu i-am dat curs.

Răzvan Dumitrescu: Dar pentru USL mai e valabil, în condiţiile în care spuneţi că pentru Victor Ponta nu mai e valabil?

Crin Antonescu: Uitaţi-vă, eu cred că de asta mai există USL şi de asta sunt în USL şi cred în continuare în USL şi, în sensul acesta, dacă spun că eu mai cred în şansele USL, evident, cred şi în şansele lui Victor Ponta şi în tot parteneriatul nostru. Deci, mai sunt în USL şi cred în USL pentru că nu face nimeni, cred, confuzii, chiar dacă se îndepărtează un pic din diverse motive în legătură cu mandatul şi cu misiunea USL. Mandatul şi misiunea USL este de a termina cu regimul Băsescu, în tot ce înseamnă el – repet, nu e vorba de persoană – cât mai repede şi complet. Aşa încât, dacă vreţi, simbolic, desigur, nu e vorba de ce faci cu o foaie de hârtie, pentru mine e valabil.

Răzvan Dumitrescu: Pentru dumneavoastră e valabil, dar nu dumneavoastră aţi rupt foaia de hârtie atunci. Mai degrabă, ar fi valabil să mă opresc înainte de acest moment cu filmul, ca să înţeleg situaţia în care vă aflaţi dumneavoastră, cei de la USL, sau, mai degrabă, să iau în considerare că e valabil acel moment, acum când discutăm?

Crin Antonescu: premierul Victor Ponta a dat explicaţiile sale, atâtea câte au fost şi cât au fost ele sau nu de convingătoare, pentru mine – şi lucrul acesta se va clarifica, totuşi, în perioada următoare, destul de curând – pentru mine mesajul USL-ului continuă să fie acesta şi obligaţia lui, adică mandatul lui.

Răzvan Dumitrescu: Pe dumneavoastră explicaţiile date de domnul Victor Ponta v-au convins?

Crin Antonescu: Nu.

Răzvan Dumitrescu: Şi dacă pe dumneavoastră nu v-au convins, credeţi că pe cei care au votat USL i-au convins în ce proporţie?

Crin Antonescu: Nu pot să fac o apreciere.

Răzvan Dumitrescu: Dar faceţi vreo analiză? Pentru că partidele politice fac astfel de analize…

Crin Antonescu: O să facem. Probabil că părerile sunt împărţite şi n-aş vrea să par ipocrit dacă vă spun că mi-aş dori să aibă dreptate domnia sa, să nu fi înţeles eu explicaţia. Numai că, oricum, cred că lucrurile trebuiau făcute altfel şi cred că, de fapt, ca să nu vorbesc mereu de trecut, mi-am spus părerea despre acest episod, n-are rost să-l amplificăm, cred că lucrurile trebuie făcute pe mai departe altfel. Orice temă am lua, tema raporturilor cu cei din Europa, din alte părţi, eu am fost şi sunt în continuare ţinta de serviciu, acuzat că sunt antieuropean etc., nişte prostii enorme. Eu nu am contestat niciodată că UE, instituţiile ei, Comisia Europeană şi altele au dreptul, ba chiar obligaţia, de a impune şi de a face respectate nişte reguli pentru membrii acestei Uniuni, evident inclusiv pentru România, şi că România trebuie, atâta vreme cât a dorit să intre, şi a dorit, şi că doreşte să rămână, şi doreşte, în UE, să le respecte întocmai. Nu am niciun fel de diferend cu nimeni pe acest subiect. Singura condiţie, ca să înţelegem despre ce vorbim şi să fim oameni pe picioarele noastre, şi nu un discurs slugarnic de cea mai slabă speţă, este să vedem care sunt aceste reguli, este să vedem dacă este o regulă în UE să impui o persoană sau alta pe o funcţie din ţara respectivă şi în ce ţară din UE, una, una singură, mare, mică, mijlocie, cum vreţi, s-a mai întâmplat acest lucru, să vedem dacă aceste reguli se pot schimba de la o zi la alta sau în funcţie de o alegere sau alta. Exemplu: când Mona Pivniceru era ministru al justiţiei, au existat presiuni foarte mari, scrise, nu aşa povestite pe la colţuri, ca, lăsând deoparte cumva legea românească, invocată, paradoxal, de parcă vorbeam eu, de domnul Băsescu ultima oară când a apărut, cu mare vitejie, să facă nu ştiu ce proceduri ş.a.m.d. În momentul când a apărut o formulă convenabilă lui Traian Băsescu, formula pe care Victor Ponta a asumat-o, imediat acele obligaţii care erau impuse, chipurile ca reguli ale clubului, deşi nu se mai aplicaseră nimănui, Monei Pivniceru au căzut.

Răzvan Dumitrescu: Haideţi să ne oprim puţin la episodul Mona Pivniceru, domnule Antonescu.

Crin Antonescu: Am dat doar două exemple.

Răzvan Dumitrescu: Pe diverse analize de presă şi pe surse, a apărut şi informaţia că dânsa ar fi părăsit Ministerul Justiţiei, la presiuni.

Crin Antonescu: Nu.

Răzvan Dumitrescu: Au existat presiuni ca dna Pivniceru să se retragă de la Ministerul Justiţiei?

Crin Antonescu: Nu. Eu am întrebat-o, foarte limpede, pe dna Mona Pivniceru care este opţiunea domniei sale de carieră, pentru că acest lucru trebuia respectat, Mona Pivniceru este un om care nu a făcut niciodată politică şi nu a făcut nici la minister, care şi-a construit prin munca ei, prin prestigiul ei, cu sacrificiile ei probabil, o carieră exemplară în magistratură, pe care noi am rugat-o să vină la Ministerul Justiţiei pentru o perioadă şi era corect să îi respectăm opţiunea de carieră şi să o întrebăm când doreşte să pună capăt şi dacă doreşte să pună capăt acestui mandat. Eu aş fi dorit să o susţin şi, dincolo de povestea cu Curtea Constituţională, până în 2016 şi mai mult dacă s-ar fi putut. Domnia sa a făcut această opţiune şi, în sensul acesta, nu cred că se poate vorbi de vreo presiune nici dinspre partea premierului Ponta.

Răzvan Dumitrescu: Doream să abordez această chestiune cu justiţia ceva mai târziu în emisiune, dar, dacă tot am deschis acest capitol, dumneavoastră când aţi aflat pentru prima dată că domnul Victor Ponta intenţionează să o nominalizeze pe dna Kövesi pentru şefia DNA?

Crin Antonescu: Cu zile bune înainte ca acest lucru să devină oficial. Bine, el a devenit oficial cred marţi sau miercuri, dar discuţia şi atitudinea sau răspunsurile premierului lăsau, practic, a se înţelege că formula aceasta este posibilă. Premierul, repet, m-a informat, eu am spus doar că este o decizie la care nu sunt parte, în care nu m-a consultat, dar de informat, premierul m-a informat. Nu ştiu al câtelea informat am fost, dar de informat am fost informat.

Răzvan Dumitrescu: Dar faptul că nu v-a consultat nu vă îngrijorează?

Crin Antonescu: Ba da. Dar mă îngrijorează pentru Victor Ponta. Şi aş mai spune ceva: s-a făcut mult caz de către, mă rog, şi propaganda băsistă, dar şi oameni mai serioşi, în legătură cu o contradicţie care ar exista între afirmaţia mea că pe această decizie mă despart, pe această opţiune, strict, mă despart fundamental de Victor Ponta, şi mă despart fundamental, dar că nu rup sau nu rupem, cei din PNL, USL şi mergem mai departe. Nu este nicio contradicţie. Şi o să vă spun şi de ce sau întru ce facem acest lucru sau facem această încercare. Dar este limpede, încă o dată, că de informat am fost informat.

Răzvan Dumitrescu: Da. Domnul Victor Ponta, prim-ministru, a avut o declaraţie interesantă în legătură cu procedura ce va urma acum, după desemnarea şefilor de la Parchete. Şi în legătură cu dna Kövesi, haideţi să vedem declaraţia.

Victor Ponta: Uneori, te mai faci frate şi cu dracul. Problema este dacă puntea aia te duce în direcţia bună pentru toată lumea. Eu sunt convins, acum, poate în viitor o să spun, o să îmi dau seama că am greşit, dar sunt convins acum că ceea ce am făcut va avea efecte pozitive nu pentru domnul Băsescu, nici măcar pentru mine, care în mod sigur o să plătesc, ca imagine, şi o să aibă efecte pozitive.

 

Victor Ponta: Am deblocat o situaţie care de un an de zile era blocată şi risca să fie blocată mult timp de acum încolo şi care este importantă pentru România, şi anume să ai nişte şefi numiţi pe trei ani în diverse structuri de Parchet.

 

Victor Ponta: Eu cred că monopolul pus de Monica Macovei, Daniel Morar şi cei din jurul său asupra instituţiei Parchetului a încetat prin acţiunea mea şi sunt foarte mulţumit de acest lucru. Prin propunerile pe care le-am făcut, inclusiv propunerea cu doamna Kövesi, am răspuns unor aşteptări, care pentru mine sunt importante, ale partenerilor noştri europeni, pentru că de un an de zile ni se tot spune, de către tot felul de oameni, adversari politici, că scopul USL-ului este să pun mâna pe DNA, să oprească dosarele lui Voiculescu, lui Fenechiu, lui Dragnea şi nu mai ştiu cui şi să oprească lupta anticorupţie. Or, propunând-o pe doamna Kövesi, toate aceste acuzaţii aduse un an de zile s-au dovedit simple minciuni.

Răzvan Dumitrescu: Acum, domnule Antonescu, şi-o fi dorit PSD ca doamna Pivniceru mai degrabă să rămână sau mai degrabă să plece? Ce ziceţi?

Crin Antonescu: Asta nu ştiu, dar, dacă îmi permiteţi, foarte repede, observaţii şi foarte scurte comentarii la acest pasaj. Unu, exista ideea că USL-ul doreşte să pună mâna pe Parchete, pentru dosarele lui Voiculescu şi Fenechiu. Fals! Nici Voiculescu nici Fenechiu nu au dosare la DNA. Au nişte dosare…

Răzvan Dumitrescu: Au dosare în instanţă.

Crin Antonescu: Păi, dar este foarte important, şi…

Răzvan Dumitrescu: Sigur. Nu pot fi oprite. Aici este toată…

Crin Antonescu: …oamenii trebuie să ştie şi, regret, sunt chiar surprins că un profesionist – vorbim acum de procurorul Ponta – face confuzia asta, dacă o face. Deci, Voiculescu şi Fenechiu, domnul Voiculescu şi domnul Fenechiu sunt oameni care au nişte dosare în instanţă, nu la Parchet. Indiferent cine vine şef la DNA, la Parchetul General, nu mai au dânşii treabă. Doi, „Fă-te frate cu dracul până treci puntea!” şi „Capul ce se pleacă sabia nu-l taie!” sunt două proverbe fatale din istoria poporului român. Sunt fatale. Da, este adevărat că uneori dacă te faci frate cu dracul treci puntea, dar nu ajungi bine niciodată, indiferent unde te duce puntea aia. Momentan. Trei, este adevărat că uneori, nu totdeauna, capul ce se pleacă sabia nu-l taie, dar cu aceste proverbe nu poţi să ajungi chiar nicăieri. Şi, în fine, în legătură cu aşteptările. Domnule, eu am spus, şi când a venit vorba de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ultima ediţie: noi, oare, nu putem, o dată, să avem această hai să îi spun pretenţie, ca membru al Uniunii Europene, ca un stat care este în deplinătatea suveranităţii şi independenţei sale, chiar membru al comunităţii europene, un stat care are totuşi o suprafaţă, o populaţie, nişte resurse şi nişte pretenţii minime de autorespect, nu putem să punem clar pe masă ce aşteptări au sau ce aşteptări nu au, în ce măsură ele sunt legitime, sunt bazate pe dreptul internaţional, sunt bazate pe tratatele Uniunii, sunt bazate pe bunul simţ.

Răzvan Dumitrescu: Cine v-a împiedicat să o faceţi?

Crin Antonescu: Păi, nu, pentru că noi nu putem să continuăm, la nivel de prim-ministru, în această ţară, să vorbim pe la colţuri, pe şoptite şi făcând cu ochiul. Adică, cetăţenii acestei ţări trebuie să aibă pretenţia şi au dreptul, de la primul ministru, de la preşedinte, de la miniştri, de la oamenii politici de vârf, să spună clar şi cu voce tare: „Fac acest lucru pentru că mi se cere de către cutare şi trebuie să îl fac pentru că este mai bine pentru noi”. Aceste aluzii la nesfârşit, ideea care s-a strecurat – şi nu-i de vină domnul Ponta – că am fi cumpărat o primire la doamna Merkel cu numirea unui procuror – nu-i de vină, repet, domnul Ponta, dar aşa se dezvoltă, deja, văd o discuţie publică în ultimele 24 de ore. Sunt lucruri absolut jenante şi pentru un stat care şi-a căpătat independenţa de trei luni, nu de un stat care, slavă Domnului, are istoria lui de independenţă, de suveranitate, cu toate marile sale probleme. Adică nu se poate. Nu mai găsiţi un caz la o ţară în Uniunea Europeană, nici una, Bulgaria, cine vreţi dumneavoastră.

Răzvan Dumitrescu: Dar nu vi se pare cel puţin interesant că, înainte ca domnul ponta să facă nominalizările de la Parchet, CSM-ul spunea că are nevoie de două luni pentru a da nişte avize, iar după ce domnul Ponta a făcut aceste nominalizări înţeleg că avizele se pot da şi săptămâna asta. Asta dovedeşte, mai degrabă, că dânşii îşi fac treaba după calendarul politic sau fără legătură cu calendarul politic?

Crin Antonescu: Noi ştiam, şi aici este a treia remarcă pe care voiam să o fac apropo de discursul domnului Ponta, poate cineva crede că acum caut nod în papură, dar sunt lucruri importante, da, noi ştiam că CSM-ul, majoritatea sa, are comandă politică, dar, atenţie, domnul Ponta vorbeşte astăzi – poate este o întâmplare, sper că este o întâmplare – de faptul că Monica Macovei şi Daniel Morar au avut monopol politic pe Parchet. Nu! Traian Băsescu a avut monopol politic pe Parchet şi în campania electorală şi în tot anul 2012, din poată în poartă, din oraş în oraş, din sat în sat, împreună cu Victor Ponta, am cerut votul pentru a pune capăt monopolului lui Băsescu şi politizării de către Băsescu, nu de către Monica Macovei şi Daniel Morar. Băsescu dispare din aceasta formulă şi, încă o dată, este ceva ce pe mine mă deranjează, pentru că nu-i corect.

Răzvan Dumitrescu: Dar lucrurile astea i le-aţi spus lui Victor Ponta sau le află şi el uitându-se a doua zi pe monitorizările de presă?

Crin Antonescu: Care lucruri?

Răzvan Dumitrescu: Astea pe care ni le spuneţi acum, nouă, tuturor.

Crin Antonescu: Că monopolul politic era al lui Băsescu? Pe acesta îl ştie. V-am spus că n-am discutat în ultimele două zile, dar sunt lucruri şi sunt puncte de vedere pe care ni le cunoaştem unul altuia, ni le cunoaştem.

Răzvan Dumitrescu: Bine. Pentru că domnul Ponta s-a referit inclusiv la emisiunea Alessandrei Stoicescu, dacă are, ce fel de relaţii are cu Traian Băsescu? El a răspuns acestei întrebări. Vedem răspunsul.

Victor Ponta: Nu am o relaţie personală cu domnul Băsescu şi probabil că nu voi avea niciodată. Sunt însă prim-ministru al României şi am obligaţii faţă de cei 4,8 care ne-au votat, faţă de cei 7,4 care au fost la referendum, dar, să ştiţi, eu am obligaţii faţă de toţi cei 18,5 milioane de români. Nu am încredere în continuare în domnul Băsescu şi cred că nici domnia sa n-are încredere în mine

Răzvan Dumitrescu: Acum eu nu vă întreb ce relaţie aveţi dumneavoastră cu Traian Băsescu sau ce relaţii are Ponta cu Traian Băsescu ne-a spus Ponta. Ce relaţii aveţi dumneavoastră cu Victor Ponta acum?

Crin Antonescu: Nu ştiu, dar în această privinţă îl cred pe Victor Ponta.

Răzvan Dumitrescu: Ce relaţii aveţi dumneavoastră cu Victor Ponta, acum, după toate cele explicate sau neexplicate, toate acţiunile astea despre care vorbim?

Crin Antonescu: O relaţie politică în care ne străduim să mergem înainte şi, deocamdată, am deplină speranţă că vom reuşi, pentru că sunt lucruri de făcut, dar înainte pentru mine în Uniunea Social Liberală înseamnă doar acele lucruri, nu altele. Pentru că, dacă în continuare vom constata că nu am făcut ce am spus în faţa oamenilor, ci altceva, pentru că, nu ştiu, aşa a fost nevoie, aşa ne-a zis nu ştiu care ambasadă, atunci vine simplu întrebarea, şi eu nu ezit să îi dau şi răspuns: păi, domnule, dacă nu puteam face altceva decât a făcut Băsescu înainte, dacă ceea ce putem face noi în politica externă este să îi convingem pe oamenii ăia că suntem prieteni cu Băsescu, nu duşmani, atunci de ce nu l-am lăsat pe Băsescu, pe Emil Boc, pe Ungureanu şi pe ceilalţi să facă ei treaba, că originalul este întotdeauna preferabil copiei? Dar eu cred că putem merge înainte, iar ca relaţie personală, la fel, cred că putem să mergem înainte, pentru că lucrurile pe care le spun eu aici, de asta le şi spun în public, nu sunt de natură personală. Eu nu pot să mă comport şi să tac asupra acestor lucruri, să le vorbesc doar eu, aşa, între patru ochi cu Victor Ponta, pentru că este vorba de lucruri pe care le-am vorbit în vreo 10 milioane de ochi, cel puţin, ca să nu zic 15, şi urechi.

Răzvan Dumitrescu: Deci, dumneavoastră aţi vorbit aceste lucruri şi ele totuşi s-au întâmplat.

Crin Antonescu: Sigur că nu am detaliat, pentru că de pildă…

Răzvan Dumitrescu: Asta este interesant. Pentru că dacă aţi vorbit aceste lucruri şi totuşi s-au întâmplat…

Crin Antonescu: Păi, staţi puţin, că acum…

Răzvan Dumitrescu: …în ce măsură puteţi să influenţaţi, din poziţia de copreşedinte USL, aceste acţiuni?

Crin Antonescu: Voi vedea. Voi face tot ce pot încât să mergem în direcţia bună. Dacă nu vom putea merge în direcţia bună, nu vom mai merge nicăieri. Dar, repet, dumneavoastră mă întrebaţi, eu am făcut acum nişte comentarii, repet, pentru că, dincolo de faptul în sine, bine domnule, trebuia închisă criza cu procurorii, nu avem cum, trebuia un compromis cu Băsescu, am găsit o formulă pe care să o accepte şi el, mergem mai departe Asta este cum este, da? Şi se poate discuta. Dar observaţiile pe care, de pildă pe acest interviu, le-am făcut, aceste nuanţe înseamnă mult mai mult şi înseamnă ceva care după părerea mea nu se mai poate explica prin constrângeri de nicio natură. Nu am apucat să discut nuanţele din acest interviu cu Victor Ponta. Pentru că interviul cred că a fost luat sâmbătă seara.

Răzvan Dumitrescu: Exact.

Crin Antonescu: Sunt nici 48 de ore de atunci. O să le discutăm. Dacă vom avea timp să facem, ca să spun aşa, şedinţe stilistice, dar cu semnificaţie politică.

Răzvan Dumitrescu: A, există şi situaţia în care s-ar putea să nu aveţi timp să discutaţi lucrurile astea.

Crin Antonescu: Nu depinde numai de mine. Dar presupun că Victor Ponta, care a fost totdeauna deschis oricărei discuţii, nu pot să spun altceva, totdeauna, de câte ori am avut de discutat, am discutat, probabil că o vom face şi acum.

Răzvan Dumitrescu: Eu o să mă ridic şi o să mă îndrept spre acest perete video, pentru că avem aici ceva foarte interesant, domnule Crin Antonescu şi stimaţi telespectatori.

Crin Antonescu: Vă rog.

Răzvan Dumitrescu: În 2009, în ianuarie, domnul Ilie Sârbu explica cumva felul în care s-a ajuns la acea alianţă a PSD-ului cu PDL-ul. Iată ce spunea domnul Ilie Sârbu atunci, în ianuarie 2009. „Mă înţeleg foarte bine cu noii colegi, mai ales cu premierul Emil Boc, care este neaşteptat de deschis. Adevărul este că mulţi nu au crezut în această alianţă, dar eu sunt unul dintre cei care au crezut şi au lucrat pentru crearea ei. Am tot spus că, de doi ani, se lucrează la ea şi eram mirat când în emisiunile televizate la care participam şi spuneam despre aceste discuţii ceilalţi politicieni negau. La un moment dat, am renunţat să mai vorbesc despre acest lucru” – spunea Ilie Sârbu în 2009. În alianţă au crezut şi alţii, iar preşedintele Băsescu a fost unul dintre susţinătorii ei. Am colaborat bine cu dânsul când am fost preşedintele Senatului”. Aceste dezvăluiri le făcea Ilie Sârbu în 2009. Ilie Sârbu, senator al PSD. Rămân în picioare, cu permisiunea dumneavoastră, că mai am astfel de lucruri interesante. Sunteţi convins…

Crin Antonescu: Rămâneţi dumneavoastră în picioare?

Răzvan Dumitrescu: Eu rămân în picioare.

Crin Antonescu: Nu declaraţiile domnului Sârbu, că m-am speriat.

Răzvan Dumitrescu: Declaraţiile domnului Sârbu, credeţi că, o dată ce s-au întâmplat lucrurile în felul acesta, nu se mai pot întâmpla, domnule Crin Antonescu?

Crin Antonescu: Nu ştiu, nu pot face supoziţii. Au fost declaraţii făcute într-o anumită perioadă. Nu, nu îl pot culpabiliza şi nu vreau să culpabilizez pe vreunul dintre aliaţi. Eu sper că…

Răzvan Dumitrescu: Dar nu este vorba de culpă aici. Tehnic vorbind, din punct de vedere politic, ceea ce s-a întâmplat o dată se poate întâmpla şi a doua oară, domnule Antonescu?

Crin Antonescu: Domnule Dumitrescu eu am acceptat să discut, şi o fac şi acum, public despre aceste lucruri pentru că trebuie să înţelegem ce se întâmplă. Dar gândul meu, sincer să fiu, este spre viitor. Deci, ce declara în ianuarie 2009 domnul Sârbu nu mai este de actualitate, deşi înţeleg că dumneavoastră, jurnalistic, găsiţi semnificaţii în acest pasaj.

Răzvan Dumitrescu: Atâta vreme cât domnul Sârbu recunoştea, în 2009, că, deşi aceste lucruri erau stabilite şi se petreceau, toţi colegii domniei sale negau pe la talk-show-uri că aceste lucruri se întâmplă, sunteţi convins că nu veţi mai fi niciodată într-o astfel de situaţie, similară cu cea de atunci din 2009, domnule Antonescu?

Crin Antonescu: Mă gândesc că, dacă în 2009 încă domnul Sârbu sau alţi colegi puteau avea încă încredere în domnul Traian Băsescu şi speranţe legate de dânsul, poate că astăzi, după ce domnul Băsescu s-a compromis mult, nu mai este cazul. Aşa sper şi eu. Ce să fac?

Răzvan Dumitrescu: Speraţi.

Crin Antonescu: Sigur.

Răzvan Dumitrescu: Dar nu aveţi garanţii.

Crin Antonescu: Nu cât să vi le dau şi dumneavoastră.

Răzvan Dumitrescu: Da. Este interesant, pentru că garanţiile nu le daţi unui jurnalist, garanţiile le daţi unor oameni care au votat USL.

Crin Antonescu: Chiar nu pot.

Răzvan Dumitrescu: Nu puteţi să daţi garanţii?

Crin Antonescu: Eu pot da garanţia doar că, în ce mă priveşte pe mine şi pe foarte mulţi oameni, nu doar din PNL, şi din PSD, suntem hotărâţi să ne respectăm acele angajamente. Şi, de asemenea, pot să vă mărturisesc speranţa mea sinceră că până la urmă sau cât mai repede şi Victor Ponta va lămuri sau va limpezi aceste dubii pe care le-a generat acest moment, nu numai prin deciziile în sine, ci printr-o serie de afirmaţii, printr-un ton, printr-o atitudine.

Răzvan Dumitrescu: Trebuie să vă mărturisesc că am rămas în picioare pentru că evident că toate întâmplările astea din ultima perioadă au generat o serie de întrebări din partea telespectatorilor noştri, că una din întrebări era: bine, dar dacă există nişte disensiuni în anumite momente în USL, cine se mai ocupă de guvernare, cum se ocupă de guvernare şi cu ce eficienţă? Am scos programul de guvernare, am scos măsurile economice şi lucrurile pe care USL le-a promis şi pentru care a luat şi votul de la cetăţeni şi, cu permisiunea dumneavoastră, o să pun câteva dintre ele pe acest ecran. Haideţi să vedem. La măsuri economice: reducerea CSA-ului datorat de angajator cu 5% în următorii ani; impozit diferenţiat pe salariu; reducerea TVA la producătorii agricoli de la 24% la 9%; reducerea la jumătate a taxelor parafiscale; scutirea de impozit pe 5 ani pentru IMM-uri; impozite mai mari pe proprietăţile de lux şi averile mari. Bun. O să mă opresc deocamdată aici, ca să nu intru şi în infrastructură. Ce ziceţi dumneavoastră, în acest moment, când discutăm, lăsăm lista aşa sau mai tăiem de pe listă?

Crin Antonescu: Nu, Lista nu avem cum să o falsificăm, să o schimbăm, să o tăiem mai scurtă, să o amputăm. Deci, nu se poate, lista este listă şi ea rămâne în picioare. Ce pot să vă spun însă…

Răzvan Dumitrescu: Având în vedere cum s-au mişcat lucrurile, că sunteţi de un an la guvernare, practic, după ce a căzut Ungureanu…

Crin Antonescu: Da, sunt aici nişte nuanţe.

Răzvan Dumitrescu: Tăiem de pe listă anumite lucruri sau le ţinem pe toate?

Crin Antonescu: Ce pot să vă spun. Unu, nu cred că este corect pusă problema: dacă există aceste dispute, cine mai guvernează? Guvernează guvernul. Nimic nu ne spune că, dacă noi avem o discuţie în legătură cu o decizie luată premier, premierul nu s-a ocupat de guvernare. S-a ocupat şi pot să depun mărturie în sensul acesta, premierul cu miniştrii săi. Acum, cu această listă, să ştiţi că noi stăm foarte aproape. Şi aproape săptămânal, nu aş vrea să exagerez, dar aproape săptămânal, dacă nu despre toate, despre unele din aceste lucruri discutăm. Şi nu pot, adică nu aş fi corect dacă nu aş spune că, în frunte cu premierul, toţi miniştri noştri au în minte aceste angajamente şi caută posibilităţile de a le îndeplini. Chiar mâine vom avea o nouă discuţie, mai cu seamă pe chestiunile acestea de natură economică. Dar asta este o cu totul altă problemă şi nu are legătură cu diferendul nostru, să spunem, sau cu divergenţa sau cu îngrijorările legate de numirea procurorilor.

Răzvan Dumitrescu: Păi, continuu cu lista, pentru că este important să avem asigurări că măcar aceste lucruri se fac. Este drept că o tentativă şi un prim pas pentru reducerea TVA-ului la pâine se face. Este un experiment şi înţeleg că se extinde, dacă cumva reuşeşte lucrul acesta. Haideţi să vedem pe domeniul numit infrastructură, domeniul rutier, autostrada Bucureşti – Ploieşti – Braşov, tronsonul Comarnic-Braşov, autostrada Sibiu – Râmnicu Vâlcea; pe domeniul feroviar, liniile de cale ferată de mare viteză, pe coridorul IV paneuropean, Arad – Timişoara – Caransebeş – Drobeta-Turnu Severin – Craiova – Calafat – Bucureşti; reabilitarea liniei de cale ferată, coridor IV, Braşov – Simeria; reabilitarea liniei de cale ferată, coridor IV, frontieră, Curtici – Simeria ş.a.m.d. În educaţie, 50.000 de noi locuri în grădiniţe şi creşe până în anul 2016. Aşa, în ritmul în care s-a mişcat până acum guvernarea, vor fi posibile toate lucrurile acestea, domnule Crin Antonescu?

Crin Antonescu: Eu sunt convins că da. Acum să ştiţi că despre anumiţi miniştri ce fac ştiu mai mult, şi pentru că sunt colegi de partid cu mine şi discut mai des. Aş putea să vă spun, de pildă, că domnul Fenechiu, despre care în public se discută doar că are un dosar într-o instanţă.

Răzvan Dumitrescu: Păi, îl are.

Crin Antonescu: Păi, îl are, dar, cum să vă spun, aia este una şi va veni când va veni sentinţa, cum va veni ea, este treaba justiţiei, nu o împiedică nimeni. În vreme ce el are nişte acţiuni, nişte planuri, nişte bătălii pe care le dă într-adevăr acolo la minister. Pe domnul Şova l-aţi avut, colegii dumneavoastră cel puţin, deseori invitat şi v-a vorbit foarte mult şi domnia sa despre autostrăzi, că vorbeam. Educaţia, la fel. Lucrurile se pot face. Promisiunile nu sunt fanteziste. Una din marile calităţi şi care pentru mine a fost foarte importantă este că programul USL-ului nu a fost un program fantasmagoric, un program populist şi electoralist, este un program care se poate îndeplini cu răbdare, cu seriozitate şi cu o anumită forţă, care înseamnă competenţă, care înseamnă corectitudine, onestitate, cât mai puţină corecţie, deja am ajuns să spunem cât mai puţină, să ne mulţumim cu ceva mai puţină, şi, pe de altă parte, asta este esenţial, o atitudine foarte coerentă la masa Europei, pentru că vorbim de fonduri europene, pentru că vorbim de investiţii, pentru că vorbim de credibilitate. Eu nu cred că în felul acesta, pe care ni-l recomandă prietenii filozofi ai domnului Băsescu, cu această slugărnicie neînchipuită, în care ne punem cenuşă în cap pentru ce nu am făcut şi nu ne ocupăm de lucrurile sau de greşelile pe care într-adevăr le-am făcut şi nu trebuie să le mai facem, nu ajungem departe, dar eu cred că promisiunile acestea toate, în termenele lor, adică într-un ciclu electoral, se pot face.

Răzvan Dumitrescu: Dar dumneavoastră acum, când spuneţi că se pot face, eu mă uit şi la cât a trecut de când sunteţi la guvernare, eu nu pot să spun acum nici că se pot face, nici că nu se pot face, pentru că nu am toate datele, dar dumneavoastră ar trebui să le aveţi, că sunteţi la guvernare, cu miniştrii, lucrurile astea, că sunteţi de un an la guvernare, se fac într-un ritm, dacă nu se fac într-un ritm ajungeţi la final de mandat şi constatăm că unele nu s-au făcut. Câte locuri în creşe şi grădiniţe s-or fi făcut că era cel mai simplu lucru dintre toate astea, mult mai simplu decât autostrăzi.

Crin Antonescu: Păi, nu este chiar aşa de simplu ca şi întrebarea câte locuri de muncă au apărut, ca şi întrebarea câte impozite au scăzut, sau de ce au apărut totuşi nişte…

Răzvan Dumitrescu: … sau câte taxe parafiscale nu mai există?

Crin Antonescu: Exact, de taxe parafiscale. Aici intrăm într-o altă zonă în care nu sunt expert, dar politic vă pot spune următorul lucru pe care, de altfel îl invocam şi în pasajul acela dintr-o emisiune la o altă televiziune cu care aţi deschis. Guvernul a cam avut mişcări comandate, în contextul acordului cu FMI, în contextul angajamentelor anterioare, care au o anumită continuitate, nu ai ce să le faci pentru că este vorba de Guvernul României, victima FMI şi care au trebuit în acest moment şi pe acest buget respectate. Nu aveai ce să inventezi foarte mult. Am discutat şi despre aceste chestiuni şi aici încă o dată, spun clar, cred că şi premierul şi miniştrii noştri au căutat toate posibilităţile. Din această vară încolo, dacă strategiile sunt bine coordonate şi bine urmărite, în noi termeni cu FMI, eu cred că se poate vorbi, începând cu această toamnă, de intrarea într-adevăr în ceea ce trebuie să însemne construcţia şi filosofia economică a Guvernului Ponta.

Răzvan Dumitrescu: O să ne referim şi la foarte multe întrebări ce sunt puse de telespectatorii noştri. O să facem asta spre finalul emisiunii cu domnul Crin Antonescu, pentru că vreau să comentăm împreună câteva lucruri politice ce s-au întâmplat, s-au întâmplat în România, în timp ce noi vedeam numirile la Parchet şi alte lucruri. S-a întâmplat să îl vedem pe Traian Băsescu înfiinţând, la restaurant, o mişcare – şi o să vă prezentăm nişte imagini cu restaurantul umplut de Traian Băsescu cu oamenii din mişcarea respectivă, să comentăm împreună dacă lucrurile astea sunt normale.

Traian Băsescu: Eu m-am angajat tot timpul să îi sprijin ca această fundaţie să îşi atingă obiectivul. Eu nu mai am nevoie de partide, în momentul de faţă, chiar dezavuez mesajele drăguţe transmise de Adrian Videanu, de Anca Boagiu şi de Vass, ieri, de la convenţie. Parteneriatul meu cu ei s-a încheiat, iar ce am văzut ieri la Colegiul director al PDL mi-a confirmat că am făcut foarte bine că am încheiat această colaborare.

Răzvan Dumitrescu: Acum, eu vă întreb, domnule Crin Antonescu, aşa: domnul acesta pe care l-am văzut în imagine şi care locuieşte la Cotroceni cu serviciul, locuieşte la Cotroceni pe banii românilor, se desparte în direct de partide politice din postura de om care deţinea funcţia din care trebuia să fie un fel de mediator între puterile în stat – şi tot în direct participă la crearea unor mişcări. Cine ne rezolvă această problemă de constituţionalitate, domnule Antonescu?

Crin Antonescu: Nu o rezolvă nimeni pentru că, nu-i aşa, „doar nu a dat foc la constituţie” – ca să citez un bun camarad din Uniunea Social Liberală, singurul caz în care, potrivit domniei sale, se punea problema suspendării şi revenind la episodul acesta cu restaurantul şi cu mişcarea, vă spun foarte sincer este un episod mult prea intim, fără nicio semnificaţie publică, încât să îl comentez eu, deci preşedintele, guvernatorul, domnul – cum doriţi să îi spuneţi – cu prietenii au fost la o cafea sau la ce au consumat dânşii acolo. Ca să vorbim despre o Mişcare Populară, ca să vorbim despre ceva cu o semnificaţie pe scena publică, nu doar politică, românească, pentru mine este mult, mult prematur şi sunt convins că nu va fi niciodată cazul.

Răzvan Dumitrescu: Repet, vi se pare un lucru de trimis aşa, într-o zonă „culinară”, faptul că domnul acesta care trebuia să fie arbitru în societate, înfiinţează mişcări politice sau se dezice de partide, în timpul mandatului, vi se pare normal?

Crin Antonescu: Nu, nu mi se pare normal.

Răzvan Dumitrescu: Cine rezolvă probleme acestea, dacă nu sunt normale? Reformulez, cine ar trebui să le rezolve?

Crin Antonescu: Nu, nu le mai rezolvă nimeni în sensul suspendării, dar ceea ce este grav este următorul lucru: în vreme ce omul continuă să se comporte în felul acesta unii dintre noi, dintre noi, premierul, de pildă, dar şi alţii, îl tratează cu toată seriozitatea, de parcă ar fi un preşedinte legitim, normal şi cu un comportament adecvat al acestei ţări. Asta este grav. Asta ar putea să nu se întâmple, măcar asta, să fie tratat aşa cum se comportă şi cum l-aţi văzut.

Răzvan Dumitrescu: Pe Adriana Săftoiu o cunoaşteţi. A fost la liberali, s-a întors la PDL…

Crin Antonescu: Întrucâtva.

Răzvan Dumitrescu: O cunoaşteţi, ca a fost membru la Partidul Naţional Liberal.

Crin Antonescu: Nu cunosc chiar toţi membrii, dar pe doamna Săftoiu …

Răzvan Dumitrescu: Este purtător de cuvânt la Partidul Democrat Liberal. Nu faptul ca este purtător de cuvânt al Partidului Democrat Liberal este de comentat, ci felul în care Adriana Săftoiu a răspuns felului în care acest domn face prin restaurante mişcări politice sau fundaţii. Vedem şi elementul acesta.

Adriana Săftoiu: Cred că Traian Băsescu are dreptate atunci când pune că se desparte de PDL. Este păcat că o face doar la sfârşit de mandat, pentru că asta înseamnă că intră, reintră în litera Constituţiei, care spune ca un preşedinte se desparte de partid, în momentul în care devine preşedinte. Ştiu, aţi putea să-mi spuneţi: Şi Mişcarea Populară? Nu am multe de comentat aici, dar am avut o curiozitate, în momentul în care am intrat, am reintrat în dialog cu foştii mei colegi. I-am întrebat ce ar fi făcut Traian Băsescu, în perioada 2001 – 2004, dacă Ion Iliescu ar fi făcut o mişcare populară la Cotroceni şi toţi consilierii s-ar fi înscris. Răspunsul a fost: S-ar fi legat de zidurile Cotroceniului.

Răzvan Dumitrescu: Da, s-ar fi legat de zidurile Cotroceniului, Traian Băsescu.

Crin Antonescu: Da, nu ştiu, prima partea declaraţiei doamnei Săftoiu, este aproape întocmai cu ce am spus şi eu atunci când la Congresul sau Convenţia PDL, în seara aceea, nervos, domnul Băsescu, în vestă, a anunţat că se desparte, am spus că asta trebuia să se întâmple în prima zi a mandatului. În rest, n-am de comentat.

Răzvan Dumitrescu: Vedeţi, există o diferenţă fundamentală, sugerată chiar de doamna Săftoiu, care îi cunoaşte bine pe democrat-liberali.

Crin Antonescu: Nu, nu, îl cunoaşte bine, ca să fim corecţi, şi Traian Băsescu.

Răzvan Dumitrescu: Cu atât mai mult, are expertiză în Traian Băsescu.

Crin Antonescu: în primul său mandat, doamna Săftoiu n-a fost de colea, a fost consilierul, inspiratorul şi părtaşul multor manevre neconstituţionale ale domnului Traian Băsescu.

Răzvan Dumitrescu: Corect.

Crin Antonescu: Că înţelepciunea asta acum …

Răzvan Dumitrescu: Cunoscându-l bine pe domnul Traian Băsescu, inclusiv în manevrele sale neconstituţionale. Vedeţi? Este o diferenţă aici. Traian Băsescu, dacă altcineva ar fi făcut ce a făcut el, s-ar fi legat de zidurile Cotrocenilor, altcineva, când îl vede pe Traian Băsescu că face ce face, nu se leagă de zidurile Cotrocenilor.

Crin Antonescu: Da, este adevărat, dar domnule Dumitrescu, eu aici vă spun părerea mea foarte sinceră. Noi, sigur, nu putem să rămânem nepăsători, dar dacă vom discuta în continuare de inadecvările domnului Băsescu la funcţia şi la postura de preşedinte al României, pierdem timpul, poate că într-un mod plăcut, dar îl pierdem. Problema noastră este ce facem mai departe. Problema noastră este cum acest domn, fără nici o legitimitate, zdrobit, distrus, eradicat, aş putea să spun, de un masiv vot popular, în trei rânduri, cel mai recent, acum trei luni, a fost adus din nou în centrul deciziei şi vieţii politice din România, Asta este adevărata noastră problemă, şi nu domnia sa.

Răzvan Dumitrescu: Aveţi încredere, în momentul acesta, în Victor Ponta? Aveţi tot atâta încredere în Victor Ponta cât aţi avut în momentul când aţi constituit USL?

Crin Antonescu: Ce-o să mint, să spun că da? Nu, este ceva mai puţină, dar este destulă ca să încercăm să mergem mai departe.

Răzvan Dumitrescu: Foarte mulţi mă întreabă şi vă roagă să răspundeţi la nişte întrebări.

Crin Antonescu: Vă rog!

Răzvan Dumitrescu: Le-am luat pe cele ce pot fi citite, vă spun foarte limpede.

Crin Antonescu: Vă rog!

Răzvan Dumitrescu: Cornel Rusu: Faptul că Ponta nu se mai sfătuieşte cu dumneavoastră vă îngrijorează?

Crin Antonescu: Da, dar pentru Victor Ponta, în primul rând, cum spuneam.

Răzvan Dumitrescu: Pe pagina de Facebook, „Subiectiv” cu Răzvan Dumitrescu apar toate lucrurile astea. Altcineva, Alimănescu Eugen: Cât mai înghiţiţi de la Ponta şi Dragnea?

Crin Antonescu: Cât este nevoie ca să ţinem în viaţă Uniunea Social-Liberală, cu condiţia ca Uniunea Social-Liberală să aibă drept acţiune, drept scop, drept direcţie ceea ce am angajat noi faţă de cetăţeni că va avea.

Răzvan Dumitrescu: Sunteţi sigur şi aveţi încredere de ceea ce face domnul Ponta sau vă lăsaţi minţit?

Crin Antonescu: Nu, nici nu cred că domnul Ponta m-a minţit. Nu sunt de acord, şi când n-am fost de acord cu ce a făcut sau cu ceva din ce face domnul Ponta, iată, am spus-o, o spun şi aici, dar nu-l pot acuza pe domnul Ponta de minciună.

Răzvan Dumitrescu: Bine, dumneavoastră spuneaţi, într-un alt context, dar contextul nu diferă absolut deloc faţă de cel de acum, când purtăm această discuţie, că dacă succesul la prezidenţiale ar depinde, succesul dumneavoastră …

Crin Antonescu: Da.

Răzvan Dumitrescu: …ar depinde doar de Victor Ponta, atunci n-aţi mai candida. Vreau să detaliaţi puţin această evocare a dumneavoastră ca şi ipoteză.

Crin Antonescu: Da. Este foarte simplu şi sper că nimeni nu a înţeles greşit ceea ce am spus, cred eu, foarte clar. S-a vorbit foarte mult, în ultima vreme, şi de la unii, sigur că înţeleg această teorie, că o fac din prima zi. Vai de mine, de fapt, PSD-ul este extraordinar de puternic, PSD-ul înseamnă USL, că Antonescu n-are nici o şansă la preşedinţie, dacă nu va fi susţinut de PSD şi preşedintele său, de premier, Victor Ponta, şi atunci, Antonescu tace mâlc, înghite orice, se duce unde i se spune, numai şi numai ca să iasă preşedinte. Or, eu, dincolo de faptul că, repet, nu am avut niciodată şi n-o să am niciodată un scop în sine din asta. Vreau să ajung preşedinte ca să facem să fac şi eu ce îmi revine ca preşedinte, repet, pentru ca ţara asta să fie altceva şi altfel, dar, dincolo de asta, tuturor celor care încearcă să răspândească această idee, le spun: un om care candidează la preşedinţia unei ţări şi depinde de susţinerea altuia, acela nu trebuie să mai candideze. Adică, dacă cineva iese preşedinte că spun eu, un terţ, un altul, sau nu mai iese dacă eu spun să nu mai iasă, înseamnă că acela e o păpuşă, e o marionetă şi nu are ce căuta acolo. Acesta este sensul şi eu cred că Victor Ponta, nu am nici o îndoială, a înţeles, şi sper că au înţeles toţi, deci, eu voi candida la preşedinţia României, dacă voi fi convins că sunt omul pe care o majoritate dintre români îl pot susţine pe el, nu pentru că zice altcineva sau pentru că e susţinut la rândul lui de altcineva, nici de Ponta, nici de PSD, nici de PNL, la preşedinţie. Bineînţeles că am nevoie de sprijinul aliaţilor mei, bineînţeles că e foarte important, bineînţeles că mi-l doresc, dar nuanţa e aceasta şi cred că e clar.

Răzvan Dumitrescu: Domnule Antonescu, există, printre inamicii politici ai USL-ului, dar şi printre prietenii politici din USL, oameni care, de pildă, credeţi că şi-ar dori, din diverse calcule politice, să nu-l vadă pe Crin Antonescu candidat la preşedinţie?

Crin Antonescu: Da. Cred că da, şi probabil că, aici este una dintre mizele presiunii care există şi asupra USL-ului şi probabil şi asupra lui Victor Ponta, şi nu numai asupra lui Victor Ponta, până la urmă, nu uitaţi, totuşi, că există grupuri de oameni, există specialişti, există analişti, există un post de televiziune, înfiinţat sau reînfiinţat special, care cu asta se ocupă, de dimineaţă până seara: cu ideea că USL-ul se va rupe, cu ideea că Ponta o să-i tragă clapa lui Antonescu sau Antonescu nu ştiu ce o să-i facă lui Ponta, că, dacă nu vrea PSD-ul şi îl pune pe domnul Oprescu sau pe nu ştiu cine, nu o să se întâmple nimic ş.a.m.d. Or, eu, în legătură cu aceste lucruri, nu mă neliniştesc. Mă neliniştesc însă cu posibilitatea ca oameni care au profitat din plin şi au însemnat de fapt faţa nevăzută şi uneori văzută a regimului Băsescu, oamenii aceia pe care niciodată, deşi existau motive, parchetele ultraperformante ale doamnei Kovesi şi ale domnului Morar nu i-au căutat sau cărora le-au închis dosare, şi aţi vorbit destul, ca oamenii care au servit acest regim, astfel de grupuri de oameni să nu încerce -, şi până la urmă n-ar fi decât normal să o facă – să-şi asigure o tranziţie uşoară care se poate face numai cu condiţia ca Antonescu să nu fie preşedinte şi ca USL-ul să se rupă. Până la urmă, e natural, misiunea noastră este să nu ne lăsăm deturnaţi, învinşi sau păcăliţi de aceşti oameni.

Răzvan Dumitrescu: V-aş mai întreba doar un singur lucru, apropo de răspunsul pe care ni l-aţi dat la această întrebare. Credeţi că sunt unii care au plecat la drum cu această idee de care aţi vorbit dumneavoastră acum, încă de al constituirea USL-ului?

Crin Antonescu: Nu. Eu, acum, nici nu ştiu. Eu ştiu că am plecat la drum împreună cu Victor Ponta, împreună cu colegii mei din PNL, din conducere, cu oamenii din conducerea PSD, ştiu cum am construit această uriaşă alianţă politică, ştiu cum am dus bătăliile foarte grele din 2011, din 2012. I-am simţit pe toţi aceşti oameni aproape, am fost aproape de ei, cred că dacă mâine dintr-un motiv sau altul, dintr-un astfel de motiv, de exemplu, drumurile noastre s-ar despărţi, pot să-mi dau mâna cu ei şi n-am nici o datorie, personal, faţă de niciunul. Am fost asociat cu PSD-ul în susţinerea lui Mircea Geoană în turul 2 în 2009, şi, am făcut-o, cred, şi – au recunoscut-o chiar ei – cu toate puterile mele, până la capăt, fără nici un fel de condiţie şi fără nici un fel de învârteală. Am intrat în USL şi am mers până acum şi sper să mergem până la capăt, fără nici un fel de gând ascuns sau de manevre. Nu pot să cred că cineva – şi nu cred că a intrat cu acest gând, numai că, există structuri puternice, cu mijloace puternice de presiune care nu se dau duse aşa, deodată, de o parte şi care au marea capacitate dovedită în 20 de ani de a strica politicieni buni şi de a deturna de la drumul corect oameni care porniseră bine şi au terminat-o rău.

Răzvan Dumitrescu: Daţi-mi un pronostic, acum, când vorbim, după evenimentele astea, în minutul pe care îl mai avem la dispoziţie, cum credeţi că va arăta USL, la începutul anului următor, 2014? Cum va arăta relaţia Ponta – Antonescu şi USL, atunci?

Crin Antonescu: Sper să fie o relaţie mai puternică decât acum, Chiar de cât a fost ea în 2012, pentru că relaţia noastră a crescut mereu, şi dacă trecem, îndreptăm direcţia, ne înţelegem şi există lucruri concrete pe care, până la urmă, trebuie să le facem foarte repede şi să ne convingem, să ne recăpătăm încrederea. Le vom face, vom merge mai departe. Nu le vom face, Doamne fereşte, dar cred că poate să arate ca o alianţă politică în stare să-şi privească alegătorii în ochi şi în stare să pregătească bătălia prezidenţialelor, fără nici un fel de emoţii.

Răzvan Dumitrescu: Vă mulţumesc foarte mult.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Subiectiv I, 21:00)

Etichete:, ,

Un comentariu pe “Emisiunea ”Subiectiv” de la Antena 3, invitat președintele PNL, Crin Antonescu – 8 aprilie 2013”

  1. redguy1973 10 aprilie 2013 la 8:46 AM #

    Pai in primul rand lumea nu a venit din nefericire in numar de peste 50%,(din diferite motive) ,iar multi alti oameni ar vrea mai degraba sa simta o imbunatatire a nivelului de trai,sa vada ca USL-ul se gandeste cum sa stimuleze dezvoltarea economiei,reindustrializarea tarii si nu vesnicul ”Jos basescu” .Pe cei de la Oltchim ii intereseaza cumva daca este Kovesi sau altul la DNA?

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: