Transcrierea emisiunii ”Sub semnul intrebarii” – invitați: Crin Antonescu și Klaus Iohannis

crin-johannisRobert Turcescu: Doamnelor şi domnilor, bună seara, bun găsit la o ediţie specială a emisiunii „Sub semnul întrebării”. În această seară, în studio, domnul Crin Antonescu, preşedintele PNL. Bună seara, domnule Antonescu.

Crin Antonescu: Bună seara.

Robert Turcescu: Domnul Klaus Iohannis, prim-vicepreşedinte PNL. Bună seara, domnule Iohannis.

Klaus Iohannis: Bună seara.

Robert Turcescu: Nu v-am văzut de multă vreme, de mulţi ani, într-un studio de televiziune despre asta vorbim.

Klaus Iohannis: Cred că e bine că ne vedem aici.

Robert Turcescu: Cu domnul Crin Antonescu m-am mai întâlnit în acest studio de televiziune, chiar de curând. Avem foarte multe întrebări. I-am provocat şi le mulţumesc şi telespectatorilor emisiunii „Sub semnul întrebării”, i-am provocat să ne trimită foarte multe întrebări sau teme de discuţie pentru această seară. Prin urmare, am să vă propun un dialog cât se poate de alert, încercând să răspundem la cât mai multe dintre chestiunile politice care frământă în momentul de faţă şi telespectatorii postului nostru de televiziune. În primul rând aş vrea să vă întreb, pentru că am văzut că apare obsesiv această întrebare, dacă luaţi în calcul sau dacă e posibilă, sigur în funcţie de rezultatele scrutinului din 25 mai, o rocadă? În sensul în care, domnule Klaus Iohannis să deveniţi candidatul la Preşedinţie al PNL, iar dumneavoastră domnule Crin Antonescu de ce nu poate un candidat de prim-ministru?

Klaus Iohannis: Nu luăm în considerare această rocadă. Dar, sigur anumite date din sondaje pe care nu le-am comandat noi, sunt din altă parte, te pot duce ci gândul că poate ar fi o variantă care merită discutată. Şi într-adevăr merită discutată, fără doar şi poate, suntem doi oameni politici care vrem să mişcăm ceva în ţară. Însă această chestiune este destul de limpede, am spus-o ori de câte ori am avut ocazia şi ori de câte ori am fost întrebat, eu când am venit în PNL am venit să-l sprijin pe Crin Antonescu nu să-i iau locul lui Crin Antonescu. Pentru prezidenţiale, evident, de asta vorbim acuma. Această chestiune nu o discutăm fiindcă nu este cazul. Pe de altă parte, da, sunt dispus să mă implic în ceva ce se numeşte politică naţională sau poate…

Robert Turcescu: Sunteţi dispus la un moment dat să vă asumaţi inclusiv o candidatură la Preşedinţie, dacă, repet, se va ajunge în interiorul PNL probabil la o astfel de concluzie?

Klaus Iohannis: Părerea mea e că nu se va ajunge la o astfel de concluzie şi nu cred că este un scenariu care trebuie dezbătut în detaliu fiindcă nu vom ajunge acolo. nu, la altceva m-am gândire. Ceea ce am mai lăsat să se înţeleagă, ideea noastră comună este ca domnul Antonescu să meargă pe candidatura de preşedinte. Şi părerea mea e că va fi preşedintele României. Şi în situaţia în care în Parlament se creează o configuraţie favorabilă PNL să fiu luat în discuţie eventual pentru o poziţie în Guvern.

Robert Turcescu: Aveţi un test important pe 25 mai şi dumneavoastră şi celelalte partide politice. Dar, domnuleCrin Antonescu, dumneavoastră v-aţi fixat o miză – 20% la aceste alegeri europarlamentare în dreptul PNL. În condiţiile în care nu obţineţi acest procent aţi anunţat de mai multă vreme că veţi demisiona din funcţia de preşedinte al PNL. Presupunând – într-un scenariu dacă vreţi pe care-l facem în acest moment – că s-ar putea întâmpla lucrul acesta, Klaus Iohannis este persoana potrivită să vă succeadă la candidatura la Preşedinţie?

Crin Antonescu: Nu numai că este persoana potrivită dar şi succede. Conforma statutului, într-o asemenea ipoteză, domnul Klaus Iohannis care este în acest moment prim-vicepreşedinte al partidului şi are în atribuţiile sale efective şi în vigoare statutare preluarea prerogativelor preşedintelui partidului ori de câte ori acesta s-ar afla într-o indisponibilitate de a le exercita, deci şi un asemenea caz, desigur la un congres care ar alege un nou preşedinte. Deci, această problemă nu există, ca să spun aşa o criză de succesiune. În altă ordine de idei, atunci când va exista un congres al PNL şi eu nu voi candida şi este imposibil să mai existe un congres al PNL la care eu să mai candidez, nu din cauza ipotezei pe care aţi spus-o dumneavoastră ci din cauza altor ipoteze, fără îndoială din punctul meu de vedere Klaus Iohannis nu e numai potrivit, e cel mai potrivit. Pentru că în momentul în care am făcut propunerea susţinută cvasiunanim de congresul precedent ca domnia sa să fie prim-vicepreşedinte evident că am avut în vedere acest lucru.

Robert Turcescu: Vă gândiţi în momentul de faţă – e o altă întrebare care apare de foarte multe ori intre cele la care telespectatorii îşi doresc foarte mult să răspundeţi – este cea legată de un front politic, să-l numim în felul acesta, anti-PSD. Consideraţi că după 25 mai e nevoie să vă aşezaţi împreună cu celelalte partide de dreapta sau cu o parte dintre ele la discuţii pentru crearea unui astfel de front? Sau, s-a lansat şi această întrebare, poate chiar crearea unui mare partid al forţelor de dreapta?

Crin Antonescu: Domnule Turcescu, eu propun de multe ori când merg la câte o emisiune, aşa ca un exerciţiu, ce-ar fi să răspund eu ca Iohannis foarte scurt. Vă daţi seama că în prezenţa însuşi a domnului Iohannis am această tentaţie în mod special. Deci, încercând să fiu foarte sintetic…

Robert Turcescu: Asta nu e rău.

Crin Antonescu:… îmi şi propun, e oricum interesant pentru mine, foarte sintetic: Eu cred că experienţe de tip „hai să construim o coaliţie de partide, de ONG-uri, de altele, de pe vremea Convenţiei” împotriva unui partid dominant care are tentaţia de a deveni partid-stat, ceea ce s-a întâmplat în 1996, în 2004, în 2012, vremea asta trecut. Eu cred că de data aceasta problema care se pune în toamnă este dacă societatea politică şi civilă românească poate alege un alt preşedinte decât reprezentantul PSD-ului şi numai al PSD-ului – că e el Victor Ponta sau că e altcineva. Teoretic, pentru că e Victor Ponta, am spus demult. Eu cred că de data asta ar trebui plecat de la oameni, candidaţi, în jurul cărora se strâng sau nu forţe politice, grupuri politice, fără a mai instituţionaliza tot felul de alianţe cu noi pertractări, cu noi negocieri, cu noi protocoale ş.a.m.d. Acuma, în ce ne priveşte pe noi, pentru noi lucrurile sunt clare, aceasta e o poziţie şi am spus-o foarte clar. A doua, dar e o chestiune cu totul diferită, este cooperarea între forţe de dreapta sau de opoziţie sau anti-PSD în anumite împrejurări şi anumite momente din viaţa parlamentară, din viaţa publică.

Robert Turcescu: Cum ar fi în cazul unei moţiuni de cenzură.

Crin Antonescu: Unde ne uneşte tema sau actul politic – moţiunea de cenzură. Iată deja că se conturează pe propunerea noastră, pe iniţiativa noastră de moţiune de cenzură se conturează o astfel de colaborare şi cu PP-DD şi cu PD-L şi cu Partidul Mişcarea Populară înţeles, parlamentarii lor, care nu a necesitate nici un fel de coaliţie, nici un fel de tratative. Deci, ne putem aduna în jurul unui om într-o împrejurare şi nu definitiv ci pentru un scop, în jurul unui proiect, unui moment politic, unui gest politic.

Robert Turcescu: Staţi prost în sondaje astăzi, domnule Iohannis, vorbesc de PNL.

Klaus Iohannis: Nu, cred că stăm bine în sondaje.

Robert Turcescu: Ce înseamnă că staţi bine? Adică la momentul acestei discuţii cât credeţi că va obţine ca scor electoral în 25 mai PNL?

Klaus Iohannis: Eu cred că vom obţine peste 20% şi vă spun cu toată sinceritatea treaba asta. Evident că vor fi diferenţe destul de mari de la judeţ la judeţ, dar în ansamblu targetul de 25% ni l-am pus este ambiţios şi de aceea spun că vom obţine peste 20%. Valoarea mea? 22-23% este cred că este foarte realistă.

Robert Turcescu: Consideraţi că ieşirea din USL a scăzut procentajul PNL în intenţia de vot?

Klaus Iohannis: Nu cred. eu cred că PNL a scăzut imediat după ruperea USL-ului în toate sondajele – şi pe intenţie de vot şi pe intenţie de vot pe preşedinte – datorită unui anumit şoc care a apărut atunci. Dar, între timp sunt convins că suntem în revenire, lumea şi-a dat seama că noi nu am ieşit din USL fiindcă ne-am supărat şi am plecat de acolo ci am ieşit fiindcă nu s-a mai putut lucra pe principii, da?

Robert Turcescu: De supărat v-aţi supărat?

Klaus Iohannis: Evident că ne-am supărat, fiindcă noi am avut o alianţă care a fost votată masiv şi cu care am dorit să schimbăm lucrurile în această ţară. Ori, n-a mai funcţionat. Cum să nu fii supărat pe aşa ceva? Însă oamenii şi-au dat seama că nu a fost vorba – cel puţin de partea noastră – de orgolii politice ci a fost o situaţie care nu a mai fost tolerabilă şi încet-încet alegătorii noştri revin la PNL. Eu sunt optimist.

Robert Turcescu: Domnule Crin Antonescu, aţi anunţat la un moment dat – am şi citatul exact aici dar am să încerc să fiu cât se poate de scurt în exprimare – aţi anunţat la un moment dat…

Crin Antonescu: Şi dumneavoastră.

Robert Turcescu: Şi eu, ne-am molipsit toţi de la domnul Iohannis şi poate că-i mai bine aşa, că de câtă gargară se aude şi din partea jurnaliştilor şi a politicienilor pe malurile Dâmboviţei, ne-am cam săturat cu toţii. Anunţaţi la un moment dat sau aţi lăsat de înţeles, că dacă domnul Ponta n-ar mai fi la conducerea PSD o colaborarea, cel puţin în plan parlamentar, cu PSD n-ar fi imposibilă, n-aţi exclude-o pentru viitor să spunem. Doar atât sau excludeţi în momentul de faţă orice fel de colaborare pe viitor cu acest PSD cu care unii ar spune că v-aţi fript în momentul în care aţi constituit USL?

Crin Antonescu: Eu exclud ceea ce se vinde pe piaţă în mod fraudulos drept refacerea USL sau învierea USL.

Robert Turcescu: Voiam să vă întreb dacă USL chiar trăieşte.

Crin Antonescu: Nu, nici nu trăieşte şi nici nu are cum să învie.

Robert Turcescu: Discutăm.

Crin Antonescu: Discutăm, dar eu vă spun din capul locului, ca să nu speraţi.

Robert Turcescu: Eu?

Crin Antonescu: Alături de Ponta.

Robert Turcescu: Nu mă confundaţi.

Crin Antonescu: Nu ştiu, păcăleşte pe mulţi.

Robert Turcescu: Pe Gâdea, pe Gâdea s-ar putea să-l păcălească.

Crin Antonescu: Păcăleşte pe mulţi. Nu am nici un motiv să întrevăd vreo refacere de alianţă politică între PNL şi PSD. De ce? Pe scurt, pentru că PNL are câmpul său de acţiune şi zona sa de interes ca partid politic în dreapta, PSD-ul în stânga. Convenţie. Am făcut USL-ul pe un proiect de mare alianţă pe o anumită durată. Dacă el a eşuat – încă o dată o spun din păcate – nu are sens să discutăm, nu găsesc un temei pentru ca cele două partide la un moment dat să facă din nou o alianţă.

Robert Turcescu: Dumneavoastră poate nu găsiţi, domnul Tăriceanu găseşte, domne Crin Antonescu.

Crin Antonescu: Dar nu ne interesează pe noi domnul Tăriceanu într-o discuţie despre PNL, că m-aţi întrebat în calitate şi ne întrebaţi în calitate de lideri ai PNL. Domnul Tăriceanu e un fel de liber profesionist, nu ştiu ce e, dar nu e…

Robert Turcescu: Particular.

Crin Antonescu: Particular oricum. Nu are rost să discut de domnul Tăriceanu, că nu are legătură. Nu mai e în PNL, ce este…

Robert Turcescu: O scrisoare ieri către membrii PNL, congres extraordinar după 25 mai, înlăturarea actualei conduceri şi refacerea USL.

Crin Antonescu: Haideţi că ăsta e chiar un subiect parazit, nu ne interesează, discutăm de PNL acum. Ce am spus eu, am spus altceva, tot aşa examinând ipoteze – că le e drag tuturor să examinaţi ipoteze cu mine.

Robert Turcescu: Dumneavoastră ne-aţi învăţat, politicienii.

Crin Antonescu: Dar recunoaşteţi că sunt singurul care accept să discut ipoteze, alţii stau şi spun: Nu, nu, niciodată.

Robert Turcescu: Recunosc că sunteţi dintre cei puţini care acceptă să vină să discute şi altfel decât se discută în studiourile de la Antena 3, unde se ridică numai mingi la fileu.

Crin Antonescu: Mulţumesc. Ei, nu numai în Antena 3 se ridică mingi la fileu, dar haideţi să nu facem paranteze. Eu am spus altceva. Când am fost întrebat „Dar de ce dumneata spui că dacă ieşi preşedinte, probabil Ponta nu va mai fi prim-ministru şi probabil uite Iohannis va fi prim-ministru” am spus de ce. Şi am fost întrebat: Cum se va forma Guvernul acela? Eu am spus atunci nu că se formează cu PSD-ul, nu că nu se formează cu PSD-ul, eu am spus: Acel Guvern se formează sau sper eu să se formeze acea majoritate în jurul unui premier – în viziunea meaKlaus Iohannis – şi a unui program. El ar putea fi teoretic, eu n-am cum să exclud o asemenea ipoteză, domnule şi un Guvern de uniune naţională pe programul ăla şi un Guvern de coaliţie care să cuprindă PSD sau un grup din PSD. Nu mi se pare probabil, dar asta am spus că nu exclud, dar nu am pus problema refacerii în vreun fel a unei cooperări stabile sau a unei alianţe politice, unei noi alianţe politice între PN şi PSD.

Robert Turcescu: Domnule Iohannis, având în vedere să spunem atitudinile pe care le-au adoptat mai întâi Călin Popescu Tăriceanu devenind preşedinta al Senatului, mai nou iată Ovidiu Silaghi trecut cu arme şi bagaje în PSD, nu vă e teamă de PSD-izarea să numim aşa a PNL-ului?

Klaus Iohannis: Nu, nu mi-e teamă de aşa ceva şi nici nu se va întâmpla. Cred că e bine să privim lucrurile aşa cum sunt: PNL este acum cel mai mare, dar este partid de opoziţie şi în România există din experienţa noastră comună foarte mulţi politicieni care fac alergie la opoziţie, ei trebuie să fie acolo unde este puterea. De acolo traseismul politic. Sunt nenumăraţi politicieni, chiar şi binecunoscuţi, care preferă să schimbe opţiunea politică sau apartenenţa politică – nu neapărat opţiunea – decât să intre sau să rămână în opoziţie. Este un fenomen trist care ar trebui cumva eliminat, dar nu este încă eliminat. Şi atunci trebuie să fim conştienţi că odată intraţi în opoziţie vom pierde oameni. Deocamdată am pierdut foarte puţini oameni, ceea ce arată două lucruri. Unu, că oamenii din PNL vor să rămână în PNL. Doi, rămânând în PNL îşi socotesc totuşi şi cei care s-ar duce să tragă un pic cu ochiul peste gard, se gândesc că PNL-ul are şanse bune să revină un factor de decizie guvernamentală.

Robert Turcescu: Ne oprim puţin pentru publicitate. După publicitate deschidem un subiect pe care văd că domnul Crin Antonescu mia ales îl abordează în mai multe intervenţii publice în ultimele zile. Subiectul se numeşte Victor Ponta, domnule Crin Antonescu. Ne întoarcem imediat după publicitate. Ne-am întors în direct cu domnii Crin Antonescu şi Klaus Iohannis. Sunt două puncte de vedere sau două întrebări, două teme pe care le lansează electoratul de dreapta, să-l numim aşa, domnule Crin Antonescu, sau o parte din el. Există oameni care spun că ar trebui să vă cereţi scuze pentru alianţa pe care aţi format-io cu PSD-ul, formând practic USL-ul. Sau, altfel spus, mai pe româneşte spus: Dumneavoastră l-aţi adus pe Ponta practic acolo unde este şi acum dumneavoastră trebuie – spun aceşti oameni – ar trebui să ne scăpaţi de Ponta. Şi a doua temă este legată de ceea ce s-a întâmplat în 2012. Sunt însă foarte mulţi votanţi de dreapta care aşteaptă de la Crin Antonescu nu ştiu dacă să-şi ceară scuze, poate e prea mult, dar să recunoască un abuz la momentul respectiv în legătură cu suspendarea lui Traian Băsescu. Să le luăm pe rând.

Crin Antonescu: Să le luăm pe rând. Nu am de gând să-mi cer scuze pentru că nu regret.

Robert Turcescu: Nici azi?

Crin Antonescu: Nu, nici azi, constituirea USL. USL s-a constituit pentru a împiedica transformarea PDL-ului, dacă ar mai fi avut în continuare guvernarea în tandem cu Traian Băsescu, un partid-stat. Şi doi, atenţie, toţi cei care deplâng acest lucru, din cauză că sunt anti-PSD, ar putea sau ar fi bine să se gândească ce s-ar fi întâmplat dacă USL nu se constituia. Aveam oare sau nu un PSD de 40% în 2012? Eu cred că da. Aveam oare combinaţii la fel de nefericite sau la fel de puţin rezistente cum a fost USL? Eu cred că da. păi, am fi avut o combinaţie ca în 2009, domnul Băsescu nu s-ar fi sfiit s-o facă, PSD-ul ăla mare şi cu PD-L şi un prim-ministru de nu ştiu unde sau cine ştie ce altceva. În legătură cu vara lui 2012 e mai complicat.

Robert Turcescu: Nu, mai rămâneţi un pic aici pentru că e interesant ce aţi spus. Aţi spus că încercaţi să împiedicaţi la acel moment transformarea PD-L în partidul-stat. Astăzi ce faceţi pentru a împiedica transformarea PSD în partidul-stat, domnule Antonescu, domnule Iohannis?

Crin Antonescu: Facem opoziţie, denunţăm.

Robert Turcescu: Dar un proiect de tipul să spunem USL-ului la acel moment nu vă gândiţi să faceţi? Un proiect politic vorbesc.

Crin Antonescu: De tipul USL-ului în sensul unei alianţe, nu.

Robert Turcescu: Nu?

Crin Antonescu: În sensul căutării, conturării unei majorităţi, dar repet în jurul unui prim-ministru şi unui program pe care noi îl vom propune, asta da. Noi în 16 finalizăm şi propunem un program, un program politic şi un program de guvernare pentru următorii ani. Pe care evident îl oferim şi-l propunem spre susţinere oricui doreşte să-l susţină.

Robert Turcescu: Sunteţi în poziţia de a fi haideţi să spunem aşa liderul coaliţiei – vorbesc de PNL acum – liderul coaliţiei anti-PSD în momentul de faţă?

Crin Antonescu: Nu mi-am pus această problemă, pentru că această coaliţie nu trebuie să aibă neapărat un lider. Această coaliţie trebuie să dea un câştigător la Preşedinţia României, atâta tot. Eu sunt doar liderul PNL şi nu am altă ambiţie.

Robert Turcescu: Pe dumneavoastră v-am mai întrebat, spuneam, chestiunea legată de ceea ce s-a întâmplat în 2012, dar aş fi curios să ştiu dacă domnul Iohannis consideră la fel ca şi dumneavoastră că n-a fost o greşeală la momentul acela suspendarea…

Crin Antonescu: A greşeală a fost, dar nu lovitură de stat. E o mare deosebire între greşeli şi lovitură de stat.

Robert Turcescu: Suspendarea lui Traian Băsescu a fost o greşeală?

Crin Antonescu: Suspendarea în sine nu, derularea anumitor proceduri, momentul politic ales, momentele de comunicare da.

Robert Turcescu: Domnule Iohannis?

Klaus Iohannis: Vorbim acuma de USL sau de suspendare?

Robert Turcescu: Hai să vorbim de suspendare, că despre USL bănuiesc că împărtăşiţi punctul ăsta de vedere al domnului Antonescu sau dacă aveţi de adăugat…

Klaus Iohannis: După momentul vară 2012 au venit foarte mulţi musafiri la mine să mă întrebe ce s-a întâmplat. Şi jurnalişti şi politicieni, nu numai de la noi şi din Europa. Am încercat să le explic care a fost situaţia şi că nu a fost nici lovitură de stat, nici dictatură parlamentară, nici măcar un derapaj nu a fost. A fost foarte greu să le explic acest lucru fiindcă în esenţă suspendarea unui preşedinte şi faza următoare de referendum sunt lucruri prevăzute în Constituţie, sunt perfect ok. S-au făcut însă câteva hai să zicem erori şi de procedură şi de comunicare.

Robert Turcescu: Abuzuri le putem spune?

Klaus Iohannis: Nu, nu le-aş spune abuzuri şi puteţi să verificaţi cu cine doriţi, acelaşi lucru l-am spus şi atunci când nu am fost nici în PNL, nici vicepreşedinte, nici implicat în acea procedură.

Robert Turcescu: Aţi votat pentru suspendarea lui Traian Băsescu atunci?

Klaus Iohannis: Da. Da, mi s-a părut corect aşa. Ar fi fost nevoie de o mult mai bună pregătire a acestei acţiuni şi ar fi fost nevoie de o comunicare preventivă, comunicare preventivă care în partea cealaltă a existat foarte multă. PDL-ul şi oamenii din jurul preşedintelui au ştiut să comunice din timp, preventiv, au avut dispozitive care au trebuit doar activate. USL-ul nu a avut nici o strategie de comunicare, a fost o grabă mult prea mare pentru o acţiune atât de amplă şi atunci pe fondul unei lipse de comunicare şi înspre oameni dar şi înspre politicienii din Vest, pe fondul unei proceduri pripite au avut câştig de cauză comunicatorii de cealaltă parte care au convins foarte uşor.

Robert Turcescu: Domnule Iohannis, e atât de greu să spuneţi că aţi greşit?

Klaus Iohannis: Nu, nu am spus că am greşit.

Crin Antonescu: Nu, domnul Iohannis oricum nu era în PNL şi în USL.

Robert Turcescu: Ştiu.

Klaus Iohannis: N-am fost implicat deloc, eu am fost un observator cât de cât politic. Deci, părerea mea în continuare , atunci şi acuma, este că nu a fost lovitură de sta, nu a fost nici măcar un derapaj de la democraţie, însă o parte a avut o comunicare foarte bună şi a câştigat în final, cealaltă parte a avut o comunicare precară.

Robert Turcescu: Domnule Antonescu, aţi fost amic şi coleg de USL cu Victor Ponta. Spun amic pentru că era de notorietate relaţia de amiciţie.

Crin Antonescu: Parteneri politici şi într-o relaţie umană apropiată.

Robert Turcescu: Nu am zis prieten, am zis amic tocmai de aia.

Crin Antonescu: Da.

Robert Turcescu: Cred că termenul este corect din acest punct de vedere.

Crin Antonescu: E corect.

Robert Turcescu: Astăzi sunteţi adversari politici dumneavoastră şi PSD-iştii, dumneavoastră şi Victor Ponta, iar relaţia de prietenie cu domnul Ponta bănuiesc că nu mai există.

Crin Antonescu: Nu.

Robert Turcescu: Nu v-aţi mai vizitat, nu mai dialogaţi.

Crin Antonescu: Nu, dar ea nu mai exista şi acest lucru l-am spus public cu multă vreme înainte ca USL-ul să înceteze să existe.

Crin Antonescu: Relaţiile acestea nu mai există, dar domnul Ponta e în continuare premier. Cum e domnul Ponta astăzi faţă de acel Ponta din perioada în care eraţi amici, în perioada în care eraţi colegi în proiectul numit USL?

Crin Antonescu: E mult schimbat.

Robert Turcescu: În ce sens?

Crin Antonescu: Păi, cel mai semnificativ pentru milioane de oameni guvernaţi în ţara asta, şi nu pentru planul relaţiilor personale, este că domnul Ponta nu aplică mai nimic din principiile pe care părea să se întemeieze sau oricum convenisem să se întemeieze o nouă guvernare. Domnul Ponta a ajuns să spună din reflex „eu vă dau bani, vă dau bani dacă vreau, vă dau bani dacă mă convingeţi că”. Înţelegem cu toţi ce înseamnă acest „vă dau bani”. Dar pentru o ţară ca România noi conveniserăm să avem grijă să nu mai vorbim aşa. Nu de alta dar nu sunt banii primului ministru, nici măcar ai Guvernului, nici ai Parlamentului, sunt banii…

Robert Turcescu: Contribuabililor.

Crin Antonescu: Celor către care dă, sunt banii lor. Doi, existau foarte multe lucruri în politica românească şi din perioada 2004 şi din perioada următoare, mai ales din perioada aşa numitului regim Băsescu pe care le deplângeam şi public şi în privat împreună: Domnule, uite ce comportament au oamenii ăştia, ce comportament de ştabi, ce aroganţi sunt, cum au împrumutat apucături de la vechi PSD-işti noii PDL-işti. Bun, domnul Ponta cu iuţeală extraordinară are comportamentul convenţional al unui şef de modă veche.

Robert Turcescu: De ce?

Crin Antonescu: El este singurul din grupul de miniştri, de demnitari, căruia i se spune, dumneavoastră, domnule ministru, restul sunt „mă”, „tu”, ca să nu zic mai rău. Toate formulele acestea extrem de subţiri, demagogice le vedem cu toţii, le ştim, lucruri de modă veche în gura unui om tânăr, în atitudinea unui om tânăr mie îmi displac.

Robert Turcescu: De ce s-a produs această schimbare ?

Crin Antonescu: Dar schimbarea cea mai mare şi mai gravă nu e asta. Vorbim de chestiuni mai degrabă stilistice dar care spun ceva. Schimbarea cea mai – ca să luă, episodul pe care l-aţi discutat mult, Duicu – domnule, noi n-am discutat niciodată că atunci când vom vei la guvernare or să vină băieţii ăştia să bată cu pumnul în masă cine să fie, cine să nu fie. Tocmai, am discutat contrariul. Şi am discutat şi de ce trebuie făcut contrariul, pentru că lucrurile nu mai pot merge aşa. Schimbările lui Victor Ponta sunt mari, dar ele au început, trebuie să admit şi privind retrospectiv, poate că atunci n-am observat suficient, poate că eram prea aproape, ele au început din prima zi când a devenit prim-ministru. Sigur, a fost un crescendo. Astăzi Victor Ponta a ajuns în comportament să semene grozav cu mult cu Năstase, cu Adrian Năstase din epoca de sfârşit a regimului Adrian Năstase.

Robert Turcescu: Cum e adică? Aduceţi-ne aminte că poate unii au uitat.

Crin Antonescu: E perfect arogant.

Robert Turcescu: Aş.

Crin Antonescu: Adică le ştie pe toate. Toţi cei care nu sunt de acord în vreun fel sunt fie Băsescu fie băsiştii. Că dacă îndrăzneşte Victor Ponta să mă acuze pe mine de complicitate cu Traian Băsescu sau PNL de o înţelegere ocultă cu Traian Băsescu, păi ce e asta?

Robert Turcescu: Poate aveţi o astfel de înţelegere, poate ştie Victor Ponta mai mult.

Crin Antonescu: Dumneavoastră ce credeţi, că sunteţi…?

Robert Turcescu: Are mai puţină importanţă, sunt un biet jurnalist.

Crin Antonescu: Nu, domnule Turcescu, pentru că toată ţara asta, oamenii care vor să gândească şi să facă recurs la memorie foarte recentă, ştiu aşa: Că nu noi, din momentul în care am intrat în politic cu Traian Băsescu, 2006 să zic, noi n-am mai fost nici o zi împreună sub nici o formă cu Traian Băsescu. Noi nu am făcut Guvern deşi am fost invitaţi de multe ori cu Traian Băsescu, a făcut PSD-ul. Noi n-am invitat la congresele PNL-ului vreodată pe Traian Băsescu, deşi nu-i nici un rău în asta. Dar nu noi, PSD-ul, dacă vă aduceţi aminte, l-a invitat. Domnul Ponta când era şeful tineretului îl chema acolo să le spună snoave. V-am mai spus nişte lucruri despre care în mod normal nu vorbesc, dar e revoltător. Domnule, n-am fost eu şi cu Şova avocatul familiei Cocoş! Domnul Ponta şi cu domnul Şova au fost. N-am fost eu coleg de Guvern cu doamna Udrea, cu care se bălăcăreşte azi, el a fost. N-am fost eu subordonatul lui Boc, n-am încheiat eu pactul de coabitare cu Traian Băsescu, n-am împărţit eu procurorii cu Traian Băsescu. Mă opresc, că iar vorbesc mult. Faptul că într-o anumită situaţie poţi spune „Domnule, în chestia asta Băsescu are dreptate”, ceea ce oricum mi s-a întâmplat foarte rar şi mi s-a întâmplat chiar de pe vremea când eram împreună cu Victor Ponta nu e deloc suficient ca să acuzi pe cineva de complicităţi şi înţelegeri oculte. Domnul Ponta însă are nevoie de asta pentru că n-are alte argumente electorale. Domnul Ponta visează o finală prezidenţială dacă s-ar putea să zicem cu doamna Udrea, să zicem nu ştiu cu ce alt candidat al domnului Băsescu şi n-are alt argument pentru o finală prezidenţială să spunem cu mine decât cele de tipul: Nu votaţi cu Antonescu pentru că dacă vine îl pune prim-ministru pe Băsescu. Adică o aberaţie perfectă.

Robert Turcescu: Domnul Ponta l-a ameninţat pe domnul George Scutaru cu puşcăria?

Crin Antonescu: Da.

Robert Turcescu: Pe colegul dumneavoastră de partid?

Crin Antonescu: Nu e singura persoană pe care domnul Ponta la nervi a ameninţat-o cu puşcăria, evident fără să aibă nici un temei pentru asta. Şi trebuie să spun…

Robert Turcescu: Dar ce altă persoană a mai fost ameninţată?

Crin Antonescu: Nu, nu doresc să redau discuţii private.

Robert Turcescu: Aş vrea doar să-mi spuneţi dacă este vorba de un obicei al domnului Ponta. Sunt mai mult de două astfel de ameninţări?

Crin Antonescu: Păi, în momentul în care o face de trei-patru ori în prezenţa mea şi de fiecare dată mie chestiunea asta mi-a produs un şoc, i-am şi spun prima dată: Stai, stai să facem pauză, atenţie între altele am făcut această alianţă pentru că am considerat că cineva ca domnul Băsescu îşi permite să ameninţe oameni cu puşcăria şi chiar să-i şi bage în puşcărie pentru că nu-i plac din punct de vedere politic. Aşa am considerat noi. Pai ce facem acuma? Deci, da, sunt lucruri extrem de triste.

Robert Turcescu: Aş vrea să revenim la un singur caz pe scurt pentru că l-aţi amintit. Este vorba de celebrul deja să-l numim caz Duicu. În chestiunea respectivă ce v-a revoltat cel mai mult? Domnul Ponta susţine şi astăzi că discuţia pe care a avut Duicu eventual cu Petre Tobă, cu Radu Stroe poate nu s-a produs în cabinetul lui de prim-ministru.

Crin Antonescu: Nu ştiu unde s-a produs şi nu m-a revoltat în sine acest episod. Despre domnul Duicu şi mă rog comportamentul său politic, nu neapărat încălcăm vreo lege, dar n-are rost să discutăm pentru că domnul Ponta deplânge acum USL-ul dar oamenii din Mehedinţi şi liberalii din Mehedinţi oricum ştiu foarte bine cam cum era cu USL-ul cu domnul Duicu, după cum ştiu şi cei din Gorj, după cum ştiu şi cei din Constanţa. Deci nu, nu am vorbit de lucrurile astea şi nu vorbesc acum, asta pentru cei care cred că nouă ne-a sărit ţandăra cam repede şi am rupt USK-ul. Însă, ştiţi ce se întâmplă? Nu mă deranjează nimic la domnul Duicu, mă deranjează faptul că domnul Ponta nu a dat un răspuns clar, du mie, la o asemenea discuţie publică. Şi n-a spus: Nu e adevărat, domnule, nu ştiu nimic, nu se face trafic de influenţă în cabinetul meu, nu era adevărat că era cancelarul meu sau cu cine a vorbit Duicu.

Robert Turcescu: Pe Radu Stroe dumneavoastră l-aţi întrebat vreodată?

Crin Antonescu: Noi n-am ştiut nimic la momentul acela, Radu Stroe era ministru, nu ştiu dacă Radu Stroe a avut sau nu ştiinţă, pentru că şeful Poliţiei putea fi chemat de primul ministru sau de cineva apropiat de primul ministru fără ca ministrul de Interne să-i dea voie presupun, iar după aceea nu am mai avut un dialog cu domnul Radu Stroe şi nu doresc să reinfirm un dialog numai ca să-l întreb dacă ştie ceva sau nu.

Robert Turcescu: V-a dezamăgit Stroe?

Crin Antonescu: Sigur, fie şi pentru faptul că n-aş avea încredere în răspunsul lui.

Robert Turcescu: Domnule Iohannis, credeţi că planul domnului Victor Ponta de a candida la Preşedinţie e un plan vechi sau a fost o decizie să spunem de după ruperea USL?

Klaus Iohannis: Părerea mea este că a fost un plan vechi. Nu mi s-a părut nimic surprinzător aici. Este poate surprinzătoare această amânare a anunţului formal. Dar probabil există o echipă de specialişti care aşa îl sfătuieşte pe preşedintele PSD-ului. După părerea mea, primul ministru a avut această intenţie de multă vreme.

Robert Turcescu: Dinainte de a se forma USL, din perioada în care s-a format USL-ul? Adică a fost vreun semn care v-a dat la un moment dat de gândit că domnul Ponta se pregăteşte de o candidatură la Preşedinţie?

Klaus Iohannis: Eu am intrat prea târziu în PNL, în USL, ca să fiu persoana care poate să evalueze această chestiune. Pot doar să vă dau o impresie şi cred că cel târziu la începutul anului 2013 a apărut această idee.

Robert Turcescu: De ce credeţi că nu v-a vrut, astăzi când priviţi retrospectiv şi poate la rece episodul în care trebuia să fiţi desemnat vicepremier, de ce credeţi că nu a vrut acest lucru domnul Victor Ponta, vicepremier şi ministru de Interne?

Klaus Iohannis: E greu de spus de ce nu a vrut…

Robert Turcescu: De ce zâmbiţi, domnule Antonescu?

Klaus Iohannis:… domnul Ponta. Putem iarăşi doar să bănuim nişte lucruri, fiindcă discuţiile alea – am participat amândoi la negocieri – au fost discuţii destul de scurte şi foarte repede am simţit că nu suntem doriţi acolo. Nu că nu se doreşte discuţia cu noi, efectiv nu mai suntem doriţi.

Robert Turcescu: A speriat pe cineva? Eventuala prezenţă a lui Iohannis în Cabinetul Ponta în funcţia de viceprim-ministru şi ministru de Interne speria pe cineva sau strica nişte planuri?

Klaus Iohannis: Acuma, nu cred că sunt o persoană de speriat, dar pot să-mi imaginez că au fost oameni cărora nu le-ar fi convenit deloc această ecuaţie.

Robert Turcescu: Motivul?

Klaus Iohannis: Asta întotdeauna are foarte multe explicaţii. În politică sunt oameni care sunt doriţi în anumite poziţii şi alţii care nu sunt doriţi. Poate prin felul meu de a aborda direct foarte multe teme aş fi putut deranja pe unul sau pe altul.

Robert Turcescu: Simt că aveţi de adăugat aici, domnule Antonescu. De ce credeţi că l-a speriat Klaus Iohannis pe Victor Ponta?

Crin Antonescu: Eu zâmbeam ai devreme pentru că am avut aşa imaginea cu o bărcuţă, dumneavoastră vedeţi imaginea cu Victor Ponta într-o bărcuţă trasă de patru domni în care să stea şi Klaus Iohannis? Să mai vină şi o doamnă şi u dialog aşa: Măi, Klaus, tu ai chef de inundaţii? O vedeţi?

Robert Turcescu: Nu, n-o văd. Da, e greu.

Crin Antonescu: Nici eu.

Robert Turcescu: Da.

Crin Antonescu: Poate că ăsta-i răspunsul, e nevoie de nişte oameni care să stea în barcă. A, bun. Eu foarte scurt răspund ca unul care m-am înfruptat mai mult din „plăcerea” aceste alianţe decât domnul Iohannis. A prins puţin domnul Iohannis. Eu am altă părere, e o părere n-am de unde să ştiu exact ce a fost în mintea fiecăruia. A fost destul de clar şi destul de repede clar că domnul Ponta – vorbim de dânsul acuma nu de restul PSD-ului, care e un partid mare cu mulţi oameni care au multe asemănări, dar şi deosebiri între ei – nu cred că domnul Ponta a acceptat vreodată foarte serios că Preşedinţia României ar putea încăpea pe mâna unui alt om politic, de exemplu eu, cel pe care spunea că-l susţine. Asta nu înseamnă neapărat că era hotărât sau că-şi dorea să fie domnia sa candidat. Cred că a cochetat mult cu ipoteza Isărescu, un Isărescu neutralizat care să oficieze restrâns la Cotroceni, în vreme ce domnul Ponta şi PSD-ul guvernau ţara. Poate că a sperat la ipoteza, nu ştiu, vreunui neutru politic proveni dintr-o anumită zonă.

Robert Turcescu: S-au vehiculat vreodată nume în acest context? Aţi auzi?

Crin Antonescu: Nu-mi spuneau mie, vă daţi seama. Nu, dar asta cred eu. Însă am spus-o demult, de pe când eram împreună, domnul Ponta nu avea şi nu are de ales.

Robert Turcescu: Este prizonier al baronilor astăzi domnul Ponta, al baronilor din propriul partid? Este prizonierul propriului destin?

Crin Antonescu: Da. Deşi cred… Să vorbim de baroni, destinul…

Robert Turcescu: Da, cu destinul e mai complicat.

Crin Antonescu: Pe baroni îi ştim. Este prizonierul baronilor. Deşi, cred că domnia sa, orgolios, cochetează în forul său interior cu ideea că i-ar putea păcăli. Şi cred că le şi promite altora care nu iubesc baronii că „lasă că-i aranjez eu!” Asta cred.

Robert Turcescu: Guvernarea Ponta, domnule Iohannis, aţi putea s-o caracterizaţi în câteva cuvinte? Bănuiesc că uitaţi destul de atent la rezultatele economice ale actualei guvernări, vă interesează felul în care se face politica guvernamentală în acest moment, mai ales că poate vă pregătiţi într-un anumit context să deveniţi prim-ministru. Cum aţi caracteriza felul în care conduce astăzi Guvernul domnul Victor Ponta?

Klaus Iohannis: La vremea când s-a înfiinţat USL-ul – repet, eu n-am fost parte din proces şi îmi permit să descriu lucrurile puţin obiectiv.

Robert Turcescu: Aproape simt că vreţi să staţi departe de momentul acela al înfiinţării USL.

Klaus Iohannis: Nu, nu, nu am nici o problemă cu asta, dar, aşa cum mulţi români au sperat, am sperat şi eu că vine un Guvern nou, un suflu nou, oameni care înţeleg unde s-a greşit în anii 2008-2009-201o, când s-au tăiat salarii, s-au tăiat pensii, s-a contractat economia, vin oameni care cu un concept modern şi vor să schimbe aceste lucruri care evident au fost greşit abordate. Unele din aceste lucruri am reuşit noi din PNL să se schimbăm sau să induce, schimbarea sau chiar în unele situaţii să prevenim o revenire la ce a fost înainte, De exemplu la cota unică. Încet-încet am observat un lucru care a fost poate prea târziu înţeles de noi, nu am reuşit decât foarte rar să venim cu idei novatoare în domeniul economic, în domeniul finanţelor şi iată că după ce am plecat s-a văzut mai bine de ce nu se poate, fiindcă nu se doreşte. Şi acest lucru cred că l-aş impune cel mai mult Guvernelor Ponta: S-a promis o schimbare, s-au promis măsuri economice profunde şi nu s-au făcut.

Robert Turcescu: Şi astăzi cum este guvernarea Ponta într-o caracterizare făcută de Klaus Iohannis?

Klaus Iohannis: Guvernarea Ponta are în momentul de faţă foarte puţină personalitate. Sunt măsuri care se iau de azi pe mâine, cu siguranţă şi datorită faptului că suntem într-un an complicat cu două rânduri de alegeri. Se iau măsuri puţine, măsuri mai degrabă pe partea socială decât pe partea de încurajare a economiei reale. Se promite o măsură, când se vede că nu-i chiar aşa bine, se ia înapoi, se promite altă măsură ş.a.m.d. Lucrurile nu au o linie clară. Deci, eu nu aş putea să vă spun: Acest Guvern merge încolo sau încolo. Astăzi merge încolo, mâine merge încolo.

Robert Turcescu: Găsişi un cuvânt, domnule Antonescu, înainte de pauza publicitară, pentru a caracteriza practic guvernarea domnului Ponta în momentul de faţă?

Crin Antonescu: E foarte mult televizor şi, ştiţi, impresia mea cea mai puternică din toată guvernarea Ponta, cu noi şi fără noi, din guvernările Ponta, este acea şedinţă televizată de la începutul şedinţelor de Guvern.

Robert Turcescu: Da.

Crin Antonescu: Cu mici mustrări, cu recomandări, cu fraze simple pentru public larg, parcă sunt un grup de pionieri ceva mai răsăriţi care sunt foarte cuminţi şi de treabă sub bagheta fruntaşului clasei sau…

Robert Turcescu: Comandantului de detaşament.

Crin Antonescu: Guvernarea e modestă. Şi cred că domnul Iohannis a punctat cel mai bine, e o guvernare fără personalitate, e o guvernare care nu face opţiuni. După cum nu face opţiuni, PSD-ul în aceste alegeri europarlamentare. Despre care, sigur, noi discutăm foarte puţin. oamenii sunt, în paranteză vă spun, sunt interesaţi. Am fost în foarte multe judeţe din ţară, dar vă dau un exemplu foarte recent de azi care pe mine m-a surprins. Într-o comună în Vrancea, Milcov, nu încăpeau într-un Cămin cultural, comuna n-are 2.000 de suflete, până în 2.000, şi erau oameni cu care chiar am discutat. Am vrut să încerc, să vedem cât sunt de interesaţi. Am discutat despre probleme, teme europene. Ce fele de taxe, dacă sau nu euro, dacă sau nu convergenţă fiscală, mai multă economie sau mai multă industrie. Deci, teme pe care domnule oamenii le înţeleg, drepturi şi libertăţi civile nu mai spun. Trebuie doar să le spui şi nu tuturor că e vorba de fapt de rudele lor care sunt în Spania, de oamenii care muncesc în Europa şi devin extraordinar de interesaţi. Întreabă de nuanţe oameni foarte simpli, oameni de la ţară. E doar un exemplu acesta. Ei bine, domnul Ponta nu prea face opţiuni, domnul Ponta încearcă să împace pe toată lumea, sigur cu un accent pe chestiunile imediate care-i vizează electoratul sau ce crede domnia sa că ar fi electoratul său. Adică să vorbim mai repede despre salariul minim acum şi mai târziu despre reducerea CAS-ului. De ce n-am fi vorbit împreună de exemplu? Dar, în general nu este vorba de conţinut aici, ci de un ton foarte liniştitor pentru o categorie largă şi în sensul acesta spun că e o guvernare modestă, e o guvernare care nu face opţiuni. Trebuie, pe de altă parte, să vă spun, chiar dacă v-aş putea indispune, pe dumneavoastră şi pe alţii, că în mare măsură seamănă cu guvernarea Boc. Accentele de personalitate în guvernarea Boc, chiar dacă măsuri greşite, veneau de la Băsescu. Domnul Ponta, în mod paradoxal, seamănă bine şi cu domnul Boc în ceea ce afişează, în esenţă seamănă cu Adrian Năstase. Domnul Boc nu era un arogant, dar la fel de frumos vând sirop amândoi, de-i confunzi uneori.

Robert Turcescu: Sper să vă dea o replică domnul Boc la un moment dat.

Crin Antonescu: A, nu domnul Ponta?

Robert Turcescu: Domnul Ponta vă tot dă replici în fiecare zi, nici nu ştiu când aveţi timp să faceţi faţă atâtor replici.

Crin Antonescu: Da, eu care guvernez, sigur că da, când mă ocup şi de replici.

Robert Turcescu: Domnul Ponta e în campanie electorală.

Crin Antonescu: Are şi multe…

Robert Turcescu: Nu prea e la guvernare în momentul de faţă. Ne întoarcem imediat după publicitate. Ne-am întors în direct, doamnelor şi domnilor. Şi după cum s-a putut observa, de când a început campania electorală sunt multe minute de publicitate electorală. Stăm de vorbă în continuare cu invitaţii din această seară, domnii Crin Antonescu şi Klaus Iohannis. Domnule Antonescu, domnul Traian Băsescu afirmă de foarte multe ori aş putea spune în anii din urmă că Victor Ponta este un premier profund corupt. Combateţi vehement o astfel de afirmaţie a domnului Băsescu sau înclinaţi s-o validaţi să zicem aşa?

Crin Antonescu: Nu, nu pot să-mi permit s-o validez. Nu o combat vehement că nu mă priveşte. Dacă mar privi aş combate-o vehement că ştiu despre ce vorbesc. Plec pe prezumţia de nevinovăţie. Am făcut azi un apel public la ambii să înceteze totuşi acest tip de atacuri.

Robert Turcescu: Nu vor înceta, domnule Antonescu, pentru că ştiţi foarte bine. Bătălia politică e oricum…

Crin Antonescu: Nu sunt ipocrit, sunt un om care am participat la tot felul de bătălii politice, am folosit cuvinte tari, de multe ori prea tari. Nu, e vorba totuşi de premierul şi preşedintele unei ţări dintr-o zonă la care lumea se uită, nu pentru noi ci pentru Ucraina, ştiţi bine, şi nu se poate totuşi ca în fiecare zi premierul să ne anunţe când va intra preşedintele la puşcărie. Domnule peste tot, se duce: Noi la Preşedinţie, Băsescu la puşcărie! Şi ca preşedintele. iar din două în două zile să iasă doar pentru a spune că premierul e profund corupt, e un fel de criminal. Guvernul e un grup infracţional, premierul un criminal. Acuma, nu ştiu, de ce mă întrebaţi pe mine chestiunea asta? Când atât de des vorbişi cu domnul Băsescu în emisiune…

Robert Turcescu: L-am întrebat de mai multe ori pe domnul Băsescu, a venit cu nişte argumente în sprijinul afirmaţiei pe care o face şi ştiţi foarte bine.

Crin Antonescu: Am auzit, Balta Brăilei, nu ştiu ce.

Robert Turcescu: Da. le consideraţi…

Crin Antonescu: Nu le consider suficiente pentru asemenea afirmaţii.

Robert Turcescu: Bun, e important de ştiut. Deci consideraţi că…

Crin Antonescu: Nu.

Robert Turcescu: … cabinetul Ponta în momentul de faţă spuneţi şi cu domnul Victor Ponta în frunte nu e cabinet care să spunem se fac acte de corupţie?

Crin Antonescu: Nu pot să afirm asta, dar am o responsabilitate, sunt totuşi un senator al României, un şef de partid, parlamentare important sin România, nu pot să spun despre primul ministru. Domnule, eu cred că e hoţ, e corupt. Nu pot să spun asta.

Robert Turcescu: Domnule Iohannis, am vorbit, că povestea domnul Crin Antonescu cum că românii ar fi interesaţi şi de afacerile europene să spunem în această campanie electorală. Aveţi o listă de europarlamentari pe care i-a văzut poporul, şi de astăzi înţeleg şi în clipurile electorale, aceşti eurodeputaţi liberali dacă vor ajunge în Parlamentul European sau câţi vor ajunge dintre ei îl vor sprijini pe Martin Schultz pentru conducerea Comisiei Europene?

Klaus Iohannis: Vorbiţi acuma de europarlamentarii noştri?

Robert Turcescu: Da, ai dumneavoastră. Există o decizie la nivelul partidului în momentul de faţă cu cine ar vota pentru conducerea Comisiei Europene?

Klaus Iohannis: Deci, noi în momentul de faţă suntem în faza în care dorim să avem cât mai mulţi europarlamentari.

Robert Turcescu: Nu, daţi-mi un răspuns la întrebarea aceasta.

Klaus Iohannis: Nu, nu s-a discutat în partid.

Robert Turcescu: Nu s-a discutat niciodată?

Klaus Iohannis: Nu s-a discutat.

Robert Turcescu: Adică nu aveţi o opţiune clară cu socialiştii, cu popularii?

Crin Antonescu: Nu, pot să vă spun eu. Avem o opţiune foarte clară, o ştiţi şi dumneavoastră că a fost făcută publică, omul a venit în România, noi îl susţinem la funcţia de preşedinte al Comisiei pe domnul Verhofstadt, care e candidatul Grupului ALDE.

Robert Turcescu: N-are şanse, domnule Antonescu.

Crin Antonescu: Ba da.

Robert Turcescu: Sau sunt foarte mici.

Crin Antonescu: Sunt şanse, nu foarte mari. Numai că acolo e un joc de combinaţii şi de compromisuri din care s-ar putea tocmai al treilea, mai mic, să câştige pe o formulă de compromis. Dar, dincolo de asta, fără a avea o decizie, domnul Iohannis v-a spus, eu îndrăznesc să vă spun foarte limpede că dacă am fi puşi în faţa alegerii Schultz – Juncker, aş alege, eu personal aş pleda pentru Partidul Popular European, pentru dreapta, nu Schultz, nu socialiştii. Dar nu e o decizie luată de partid încă şi nu e o decizie în Grupul ALDE în această privinţă, pentru că sunt nişte negocieri. Noi îl susţinem pe Verhofstadt.

Robert Turcescu: Dar PNL are totuşi în acest moment intenţia de a încerca o apropiere de popularii europeni?

Crin Antonescu: Bun, dacă ce v-am spus eu acuma este o apropiere, da. Dacă este vorba de apartenenţa noastră, ea e foarte clară, e oficială şi anunţată.

Robert Turcescu: Pe surse nu mai părea atât de clară, de ceva vreme.

Crin Antonescu: Ei, pe surse, domnule Turcescu de când cad eu de la conducerea PNL-ului pe surse? De ani de zile, de când se face acuma…

Robert Turcescu: Domnule, s-ar putea să cădeţi după 25 mai.

Crin Antonescu: Domnule, odată şi odată… Cum să vă spun a căzut şi Imperiul Roman, vă rog frumos! Şi Uniunea Sovietică. Nu, aici suntem în ALDE.

Robert Turcescu: În legătură cu Uniunea Sovietică încep să am dubii, având în vedere acţiunile domnului Putin din ultima perioadă. Dar, mă rog, e o altă…

Crin Antonescu: Ei nu, dar măcar la un moment dat a căzut.

Robert Turcescu: Da, s-a întâmplat. Există câteva măsuri economice, domnule Iohannis pe care domnul Ponta le-a luat şi au fost destul de contestate, unele dintre ele începute sau probabil chiar discutate încă din perioada când încă mai exista USL. pentru mediul privat eu nu ştiu, poate spuneţi dumneavoastră, în afară de faptul că ziceţi „liberalii au reuşit să menţină cota unică, să nu-l facă pe Ponta să treacă la cotă progresivă”…

Crin Antonescu: Adică să-l împiedice, da.

Robert Turcescu: Să-l împiedice, da.

Klaus Iohannis: Aici sunt lucruri foarte importante.

Robert Turcescu: Am înţeles, dar dincolo de asta, acest Cabinet Ponta în momentul de faţă a făcut ceva – nu pentru asistaţii sociali sau pentru categoriile defavorizate, publicul predilect să spunem al PSD-iştilor de atâta amar de vreme – pentru ceilalţi, pentru întreprinzători, pentru oamenii care votând USL au votat şi componenta liberală a USL nu numai pe cea socială?

Klaus Iohannis: Pe vremea când Guvernul se numea Guvern USL, noi nu am reuşit să impunem suficiente măsuri de acest tip. Am spus-o şi acum o jumătate de oră.

Robert Turcescu: Dar vreuna aţi reuşit să impuneţi, că l-am mai întrebat pe domnul Antonescu şi mi-a spus. Am reuşit să menţinem această cotă unică de 16%.

Crin Antonescu: Pentru că este esenţială.

Robert Turcescu: Categoric, eu vă dau dreptate, dar bateţi la uşi deschise aici domnule Antonescu.

Crin Antonescu: Dar am împiedicat tentativa de taxare a aşa-numitelor mari venituri, peste 2.000 euro echivalentul ş.a.m.d.

Klaus Iohannis: Au fost mai multe discuţii şi e clar că noi am reuşit mai degrabă să oprim nişte lucruri care ni s-au părut greşite sau foarte greşite şi nu am reuşit din păcate să promovăm mare lucru în domeniul legislaţiei şi nici în domeniul guvernării pro economie reală.

Robert Turcescu: Vă mulţumesc pentru participarea în emisiunea din această seară, mulţumesc şi dumneavoastră, doamnelor şi domnilor. Ne revedem mâine seară de la aceeaşi oră 21:30, toate bune.

(Prin Monitoring Media: B1TV – Sub semnul întrebării, Ora: 21:30)

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Transcrierea emisiunii ”Sub semnul intrebarii” – invitați: Crin Antonescu și Klaus Iohannis”

  1. Ivi 9 mai 2014 la 9:04 AM #

    In acest context as pune o intrebare – Ce ar insemna pentru Romania daca Juncker (sau Verhofstadt) va deveni presedintele Comisiei Europene, iar in Romania din noiembrie (decembrie) Johanis premier?
    …se ne reamintim ca sasii nostri din zona Sibiului au venit aici cu secole in urma din zona ducatului Luxembourgului – de altfel asa se si explica faptul ca Sibiul si Luxembourg au fost capitale europene ale culturii in 2007. Si chiar mai mult Sibiul a fost primul oras din estul Europei care a fost capitala culturala europena.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: