Amânarea vizitei FMI la București – o explicație posibilă

Radu ZlatiAflăm de la premierul Ponta că s-a decis, de comun acord cu FMI, ca vizita delegației acestui organism financiar (programată pentru aprilie) să fie amânată pentru o dată ulterioară votului din 25 Mai. Ofer mai jos o explicație, alta decât cea dată de către liderul PSD.

Explicația mea constă în aceea că premierul a dorit ca liniile mari ale rectificării bugetare din iulie, linii care ar fi constituit principalul subiect al convorbirilor dintre autoritățile române și principalul creditor internațional al Românei, să nu fie cunoscute electoratului român și în special celui liberal.

Nu este un secret pentru nimeni că în acest moment PSD și Ponta fac cu ochiul electoratului liberal, încercând fie să preia din voturile acestuia (prin mijloacele cunoscute – agitarea în fereastra PSD a cadavrului USL, cu strigătele de rigoare ”USL Trăiește!”, coruperea unor reprezentanți PNL din teritoriu, trimiterea lui Tăriceanu după covrigi liberali, șamd…) fie să îl determine să stea acasă. În acest scop a fost folosită și idea reducerii CAS cu 5% la angajator, idee introdusă de către PNL pe agenda economică a USL, idee care va face obiectul (printre altele) unei moțiuni de cenzură a PNL la adresa guvernului Ponta. Până în prezent Ponta și ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu, au replicat PNL cum că noi, liberalii, bătem la o ușă deschisă și că guvernul Ponta 3, fidel programului USL, va introduce această scădere de CAS prin rectificarea bugetară de la mijlocul anului.

Dacă delegația FMI ar fi venit în România, și dacă discuțiile cu reprezentanții guvernului ar fi fost cunoscute opiniei publice (greu de crezut că ar fi putut rămânea secrete – ce cunosc 3 români devine subit bun public…) am fi aflat, mai mult de cât probabil, că Ponta minte când promite reducerea CAS. Și minte deoarece FMI nu este de acord cu această măsură de relaxare fiscală. Sau, dacă este de acord, atunci impune reducerea CAS cu introducerea unor noi taxe sau impozite care să realizeze faimosul echilibru contabilicesc pe care FMI îl impune statelor care au intrat în vasalitatea finanțelor mondiale.

Desigur, premierul nu este interesat de spunerea adevărului, acum, când este în goană disperată pentru a își atinge dublul scop: depășirea pragului de 35% la europarlamentare pentru PSD, și împingerea scorului PNL undeva sub baremul de 20%. Îl vom afla mai târziu, când, după calculele pesediste, va fi prea târziu. Așa încât să ne mai delectăm din spusele prea-onestului Victor Ponta către prea-credulii antreprenori:

De la 1 iulie, profitul pe care îl reînvestiți nu mai este taxabil. Asta este sigur, este 100%, deja în vigoare, dar, de asemenea, eu sper ca de la 1 iulie, după ce ne ciorovăim bine cu cei de la FMI și Comisia Europeană să scădem și CAS si atunci va fi un sprijin foarte important, mai ales că scădem la angajator ăi o sa simțiți imediat.

Etichete:, , , , ,

Un comentariu pe “Amânarea vizitei FMI la București – o explicație posibilă”

  1. hmm 9 mai 2014 la 2:49 PM #

    pai agitati-va, chiar daca exista un baraj mediatic

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: