Să ne imaginăm…

În povestea de ieri, cea a consultărilor de la Cotroceni, Partidul Național Liberal a ieșit cam șifonat. Motivul? Nu a venit cu o nominalizare proprie pentru funcția de premier. Cum politica este, dincolo de lupta pentru dobândirea și păstrarea puterii, o război  permanent pentru imagine, putem spune că ieri PNL a pierdut o bătălie. 
Ce s-ar fi putut întâmpla dacă PNL ar fi avut o nominalizare proprie?

1. PNL ar fi arătat fără echivoc că este pregătit  (are voința și resursele umane necesare) pentru preluarea puterii.

2A. Președintele Iohannis ar fi nominalizat tot candidatul propus de catre PSD-ALDE. Game over, dar în bătălia pe imagine PNL ar fi punctat (cum a punctat PMP-ul lui Băsescu,  ce nu a ratat ocazia de a face un pas în față).

2B. Președintele Iohannis ar fi nominalizat candidatul propus de către PNL. Pe actualele numere, o coaliție majoritară în Parlament, care să excludă PSD, ar însemna obținerea sprijinului politic din partea USR (care își manifestase în principiu o disponibilitate condiționată) PMP (care ar fi impus condiții dar cu greu ar fi refuzat, iar condițiile ar fi fost, probabil, decente – colaborarea, însă, ar fi fost minată de interesele personale ale lui Băsescu), câțiva independenți  (cu care se putea trata de la om la om) şi, in final, fie ALDE fie UDMR. Ar fi fost o bună ocaxie pentru a se încerca destructurarea ALDE dar, oricum, se ajungea la mâna UDMR. Care, dacă ar fi păstrat conditionalitățile impuse PSD-ALDE, ar fi făcut imposibilă acceptarea de către PNL a unei colaborări la guvernare. În consecință negocierile ar fi eșuat, mandatul încredințat de către Președinte s-ar fi întors la acesta, dar PNL ar fi ieșit mai puternic din acest eșec: arăta că este pregătit pentru guvernare dar transmitea un semnal puternic că nu este dispus să guverneze în  orice condiții. 

Desigur, cele de mai sus sunt pure speculații. Desigur, experiența şi înțelepciunea celor care, după Congres, asigură conducerea partidului sunt superioare experienței și înțelepciunii personale (dacă ar fi fost altfel, eu aș fi votat în BPN, iar dânșii și-ar fi udat, ieri, grădina). Dar, atunci când acționezi,  judeci pe baza efectelor acțiunii tale. Cum ieri însă PNL și-a refuzat acțiunea directă, ce altceva ne rămâne decât să speculăm?

Etichete:, , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Să ne imaginăm…”

 1. Vasile Popescu 27 iunie 2017 la 10:18 AM #

  Electoratul este dezamăgit pentru că PNL nu intră in joc. Este simplu să stai pe margine şi să comentezi. Mai bine să participi şi să nu câştigi (nu poate fi vorba de pierdere pentru că nu am avut ce pierde), decât să fii spectator (aici am pierdut din imagine şi încredere).


  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  Apreciază

 2. redguy1973 27 iunie 2017 la 9:21 PM #

  Macar daca ar fi venit cu o propunere………………..

  http://i0.poll.fm/js/rating/rating.js

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: