Ludovic Orban
Biroul Executiv a luat decizia de a ataca la CCR Hotărârea Parlamentului de modificare a Comisiei SRI prin care se instituie obligativitatea ca orice cetățean care este convocat la Comisia de control al SRI să fie obligat să participe la Comisia SRI. Mi se pare o încălcare grosolană a drepturilor și libertăților individuale. Comisia de control al SRI are ca misiune controlul SRI, nicidecum controlul fiecărui cetățean. Nu putem accepta ca orice cetățean al României să fie la cheremul bunului plac al unui interlop gen Claudiu Manda care conduce Comisia SRI, care să convoace orice fel de cetățean al acestei țări și să se instituie obligativitatea pentru orice cetățean să participe la aceste convocări cu care nu au absolut niciun fel de legătură.
Solicităm premierului Tudose demiterea ministrului Mișa pentru ca este inadmisibil ceea ce se întâmplă de la investirea Guvernului la nivelul ministerului Finețelor, aberațiile fiscale inițiate de acest ministru, instabilitatea fiscal bugetară riscă să afecteze perspectivele de dezvoltare economică a României. Suntem aproape de finalul lunii octombrie și Ministerul de Finanțe încă nu a fost în stare să prezinte un proiect de buget, astfel încât în România să se știe foarte clar pentru fiecare firmă și pentru fiecare cetățean la ce să se aștepte din partea proiectului de buget.
Nu avem stabilita legislația care să stea la baza proiectului de buget, nu avem legislația fiscala. De asemenea, foarte mulți investitori care ar dori să investească în România astăzi stau și nu iau decizia de a investi pentru că nu au încredere în acest Guvern și mai ales în capacitatea acestui Guvern de a asigura un cadru propice pentru dezvoltarea afacerilor.
De ce îl faceți pe domnul Manda interlop?
L.Orban: Dacă nu-i convine, să mă dea în judecată.
Vi se pare ca aceasta decizie nu este in concordanta cu decizia CCR care o obliga pe șefa DNA și pe toți șefii să se prezinte în fața unor comisii? Care este argumentația dumneavoastră?
L.Orban:Nu se poate ca printr-o hotărâre a Parlamentului să generezi niște obligații pentru cetățeni României. Este de neacceptat ca o majoritate parlamentară, încălcând drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor consfințite de Constituție, să genereze obligativitatea pentru orice cetățean din România să se prezinte la o comisie cum este Comisia de control al SRI. Vom prezenta întreaga motivație. Am discutat cu cei din Comisia Juridică a PNL și în câteva zile veți avea public, întreaga, motivație a sesizării noastre către CCR.
Moțiunea de cenzură, ați mai luat-o în calcul?
L.Orban: Am solicitat premierului Tudose să-l demită pe Mișa pt că însuși domnul Tudose s-a legat de domnul Mişa. Ori, ca să ne arate că nu este pur şi simplu un exercițiu de imagine, ci într-adevăr este îngrijorat de nerealizările din ce în ce mai evidente ale ministrului Mişa, i-am solicitat să-l demită, să nu ne mai umple timpul cu scenete cu caracter electoralist și să procedeze la demararea procedurii de demitere a acestui ministru de Finanţe care nu avea ce să caute la Ministerul Finanțelor, mai ales după ce timp de trei ani și jumătate a fost director la Direcția mari contribuabili, exact acolo unde se plânge domnul Tudose că ar fi existat evaziune fiscală.
Despre alegerile din TNL?
L.Orban: Întregul congres s-a derulat în prezența mass-media, toți participanții la congres și-au exercitat votul liber. Au fost trei candidat extrem de bine pregătiți care au avut programe frumoase si de perspectivă și în urma acestei competiții a fosta leasă câștigătoare Mara Mareș.
Despre Iulian Dumitrescu și schimbul de replici
L.Orban: Nu a fost niciun schimb de replici. Sunt discursuri normale. Eu nu am văzut, mi s-a părut că m-a lăudată domnul Dumitrescu.
Domnul Glad Varga a spus că acele telefoane au fost date de către domnul Barbu in numele dumneavoastră
L.Orban: Nimeni nu vorbește in numele meu, daca am ceva de spus spun eu. Nimeni nu a dat niciun telefon, daca au încercat sa vb unii in numele meu astea sunt niște flecuștețe. Ați fost acolo, ați participat la congresul TNL, ați văzut desfășurarea de forțe al TNL și a fost unul dintre cele mai frumoase și dinamice congrese ale unei organizații de tineret al unui partid. Avem nevoie de fiecare membru al PNL și al TNL pt a pune in practica programul votat la congresul PNL.
Raluca Turcan
În decizia de astăzi a biroului permanent PNL a constat o dată in plus că Liviu Dragnea afectează în mod grav imaginea Parlamentului. Liviu Dragnea folosește Parlamentul României în interes personal și în interes al unei grupări din jurul său prin blocarea anchetelor penale. În felul acesta se încalcă inclusiv evaluările internaționale pe care România le are privind funcționarea corectă și democratică a instituțiilor statului. Ca atare PNL solicită urgentarea procedurilor de revocare din funcție a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Solicităm dezbărarea de urgență a propunerilor de modificare a Regulamentului de Funcționare a Camerei Deputaților astfel încât și opoziția să poată iniția procedura de revocare a președintelui Camerei Deputățiilor. Liviu Dragnea este vizibil vulnerabil întrucât în spațiul public există declarații divergente cu privire la modul în care Parlamentul ar trebui să se raporteze la solicitările de urmărire penale, la solicitările doar de continuare a anchetelor penale, de aceea PNL nu poate să accepte ca Parlamentul României să fie folosit că un instrument politic pt ca Liviu Dragnea să-și consolideze susținerea în PSD prin scutul pe care își acordă în Parlament diferitelor persoane acre au ocupat funcția de ministru și pentru care se solicită urmărirea penală. De aceea PNL propune si depune astăzi o inițiativă de modificare a legii răspunderii ministeriale, astfel încât articolul referitor la modul în care deputați sau senatorii evaluează solicitările de urmărire penală să fie modificat, în felul acesta Parlamentul ne mai putând să se facă scut pentru un proces firesc de anchetare a unor persoane suspectate de corupție.
Dan Vâlceanu
Vreau să încep prin a vă spune că după ce au tăiat pensiile pentru salariații care au lucrat în grupele unu și doi de muncă și care s-au pensionat înainte de 2011, PSD a mai mințit odată pensionarii spunând că vor veni cu o lege a pensiilor prin care vor majora pensiile, că nu va scădea nici o pensie ci îi așteaptă încă o majorare. Promiteau recalcularea a peste cinci milioane de pensii, toată lumea avea de câștigat iar acum câteva zile am văzut o comunicare de la nivelul președintelui PSD, Liviu Dragnea, că este încă o țeapă pe care pensionarii au luat-o de la PSD.
Este din punctul nostru de vedere un mod mai mult decât cinic de a păcali oamenii pentru că se referă la bătrâni, la oamenii care probabil pentru fiecare leu abia așteaptă o recalculare și la oamenii care au muncit și-au adus aportul pentru ca această țară să se dezvolte.
Spre deosebire de PSD, Partidul Național Liberal când promite un lucru și face. V-am promis în urmă cu câteva săptămâni faptul că vom veni cu un document de poziție asupra sistemului de pensii și vom face o dezbatere cu toți actorii principali și interesați de sistemul de pensii astfel încât să putem prezenta tuturor și să putem dezbate principiile care vor sta la baza unui proiect de lege pe care liberalii trebuie să-l propună românilor.
Astfel, în data de 1 noiembrie vom avea dezbaterea cu actorii principali și aici mă refer la patronate, sindicate, asociații de pensionari, companii care gestionează pilonul doi de pensii, toată lumea importantă din sistemul de pensii și vă repet, vom dezbate principiile care vor sta la baza viitorului nostru proiect de lege.
Vă pot spune pe scurt o parte dintre ele.
Primul principiu este principiul contributivității. În viziunea noastră pensiile trebuie bazate pe contributivitate. Al doilea principiu este legat de întărirea pilonului doi de pensii asfel încât, o să vedeți în timp, să putem ajunge la un sistem de pensii cu cont individual, în care fiecare dintre noi își plătește pensia proprie. Nu actualul sistem de pensii în care se plătesc pensiile dintr-un coș, astfel încât fiecare partid care vrea să ajungă la guvernare, prin orice mijloc, așa cum a făcut PSD, să promită miere și după aceea să uite de promisiunile pe care le-au făcut. Un al treilea principiu este principiul echității. Să nu mai avem lucruri cum s-a întâmplat cu HG 291 prin care PSD a tăiat pensiile celor care au ieșit la pensie înainte de 2011 și au lucrat în grupa unu și doi de muncă.
Jurnalist – Asta înseamnă că vreți să se renunțe la acest sistem al pensiilor speciale pentru toate categoriile profesionale, inclusiv pentru magistrați?
Dan Vâlceanu – Până la urmă de asta facem dezbaterea, eu pot să vreau orice, ideea este ca în urma acestor dezbateri să poți veni cu un proiect de lege din care, din discuțiile pe care le avem cu actorii importanți, să putem avea un sistem de pensii sustenabil și pe de altă parte, să putem avea un sistem de pensii pe care o parte cât mai mare dintre actorii interesați de sistemul de pensii, să fie de acord. Pentru că altfel, dacă în urma unei legi nu faci decât să induci la o stare de tensiune, o stare de nemulțumire, înseamnă ca lege nu este bună.
Raluca Turcan
Evident se impune o modificare legislativă. Partidul Național Liberal va depune această modificare și în plus se propune și se impune o anchetă a instituției teritoriale astfel încât, totuși, cei care sunt chemați comisiile de evaluare să ia in calcul starea de sănătate reală a celor care solicită astfel de indemnizații. Din punctul meu de vedere, șeful instituției și membri comisiei care au analizat cazul doamnei, ar trebui să fie sancționați.
Jurnalist – Va gândiți la o modificare cât mai curînd, o să depuneți dvs., liberalii din comisia pentru muncă?
Raluca Turcan – In cursul acestei săptămâni intenționăm să facem această modificare
Jurnalist – S-a vorbit în ultima perioadă despre o posibilă alianță cu Platforma România 100 pentru ca Dacian Cioloș să fie candidat care să vă reprezinte la alegerile europarlamentare. Este așa, există o asfel de variantă sau nu?
Raluca Turcan – S-a vorbit în spațiul public, nu s-a vorbit în interiorul partidului. În momentul în care se va impune o astfel de discuție, o să vă comunicăm. Cred că Partidul Național Liberal, dacă îmi permiteți o considerație generală, are suficienți sau foarte mulți membri profesioniști care pot să reprezinte România în Forul European.
Așadar, subiectul acesta ar putea fi discutat dar întâi și întâi ar trebui să vedem care sunt oamenii cei mai competenți din interiorul Partidului Național Liberal care ar putea să ne reprezinte în această competiție.
Aș vrea să vă mai spun ceva, în completarea a ceea ce spuneam puțin mai devreme, că Partidul Național Liberal solicită modificarea Legii Răspunderii Ministeriale. În parallel, vom iniția demersuri de conștientizare a opiniei publice, astfel încât să se poată constitui o inițiativă cetățenească pentru revizuirea Constituției cel puțin pe două aspecte esențiale. Cel privind interzicerea traseismului parlamentarilor și cel privind imunitatea oamenilor politici.
Jurnalist – Când începeți acest demers?
Din această săptămână. Practic am luat decizia să inițiem dezbateri, consultări la nivelul organizațiilor județene, să discutăm cu cât mai mulți oameni, astfel încât să vedem dacă există susținere pentru o astfel de temă.
Prezenta ar trebui sa fie obligatorie la orice comise de ancheta ,dupa model SUA,in rest la comisiile parlamentare preenta nu stiu daca ar trebui sa fie oligatorie.
ApreciazăApreciază