Înainte de a vă spune și eu câteva cuvinte, pentru că eu sunt un om disciplinat, comandantul locului a ordonat discursuri scurte, cineva trebuie să respecte chestia asta și o s-o respect eu. Facem o rectificare, nu aveți 35 de primari, ci 36 de primari. Dacă aveți 36 de primari, să înceteze tocmeala asta cu 30- 33% , 36% mi se pare rezonabil.
Dragi prieteni, cu ceva vreme înainte de sfârșitul, din păcate, al Uniunii Social Liberale, pe când deci USL exista, pe când guvernam împreună cu partenerii noștri, pe când îl susțineam pe primul ministru pe care îl consideram și al nostru, domnul Victor Ponta, era o discuție despre scăderea cu cinci puncte procentuale a CAS-ului, despre anumite măsuri economice pe care le iau liberalii. Știți bine că de la începutul guvernării le tot ceream, le tot susțineam, le tot puneam pe masa guvernului la fiecare discuție.
După o reuniune de USL la care se discutase din nou acest lucru, în cursul aceleiași zile, dar puțin mai târziu, domnul Ponta ieșea de la o întrunire a PSD-ului și a fost asaltat de presă, presa curioasă cum o știți, și tot întrebau: dar liberalii susțin, dar ce-au zis liberalii, liberalii vor reducerea CAS-ului. Domnul Ponta, într-un moment cum i se întâmplă fiecăruia dintre noi, mai nervos, mai iritat, a izbucnit atunci, probabil că unii dintre dumneavoastră își amintesc atunci că a fost o secvență mult dată și pe televiziuni, și a spus: Care liberali? Unde mai sunt liberali în țara asta?
Ceea ce noi avem de făcut, în măsura în care vrem să facem, este să dăm răspuns la această întrebare a fostului nostru partener la 25 mai, pentru început, să dăm răspunsul la întrebareacare liberali? Desigur însă că toate eforturile noastre, toată această bătălie foarte complicată, foarte grea, nu știu dacă cea mai grea, nu cred că e cea mai grea, fiind ca atâția alții dintre noi veterani care am dat și bătălii în 1990 nu putem să spunem că asta este cea mai grea. Dar poate bătălia cu cea mai mare miză, și o să încerc să spun încă o dată de ce, nu dăm această bătălie doar ca să-i dăm un răspuns domnului Ponta, un răspuns pe care oricum nu-l va înțelege și oricum nu-l va ține minte. Pesediștii nu au așa o mare înclinație către istorie, către istoria României, către istoria contemporană.
Vom face lucrul acesta pentru că merită, vom face lucrul acesta pentru că niciunul dintre noi, din această sală, din acest județ, din această țară, niciunul dintre noi, liberalii, nu este aici pentru că l-a forțat cineva. Niciunul nu este aici pentru că a fost constrâns să vină în acest partid. Niciunul nu este aici pentru o funcție și numai pentru o funcție, niciunul nu este aici pentru că altfel i s-ar fi deschis un dosar penal sau pentru că venind aici i s-a închis un dosar penal.
Suntem toți, dar toți, atâția câți suntem în Oradea, în Bihor și în România, din propria noastră alegere și noi am ales acest partid pentru că el, dincolo de numele, de istoria sa, dincolo de frumusețea ideilor sale, este, cum spunea domnul primar Bolojan, cel mai bun partid din România.
Eu nu am făcut niciodată ceea ce toți ceilalți lideri de partid fac, nu am repetat nici în fața presei, nici în fața oamenilor mincinos și papagalicește noi nu greșim niciodată, noi suntem minunați, numai noi suntem buni, numai noi știm ce trebuie să facem. Mi-e rușine să mint, mi-e rușine să privesc oamenii în ochi, fie și prin televizor, fie și direct și să spun lucruri pe care nu le cred, pe care nu le cred nici ei. Nu am fost și nu suntem scutiți de greșeală. Nu am fost și nu suntem scutiți de toate lucrurile rele ale politicii, prin unii dintre noi, în anumite momente, în tot soiul de ocazii.
Dar ideea pe care o enunța domnul primar și cu care sunt absolut de acord este că așa, imperfecți, cu greșeli, cu slăbiciuni, cu tot felul de lipsuri, suntem, o mai spun o dată, cel mai bun partid din România. De ce? Pentru că noi avem niște valori, avem niște principii, avem o identitate.
Sigur că da, se poate întâmpla să nu le putem respecta întocmai, dar știm că ele există, știm măcar când greșim, că am greșit, ne raportăm la ceva. Există partide și există foarte mulți oameni politici care nici măcar nu au conștiința că încalcă vreo valoare, care nu au sentimentul sau nu au nici un sentiment de vinovăție, nu au la ce se raporta, nu le e măcar în sinea lor rușine și nu zic vreo secundă astăzi nu am procedat ca un liberal. Pur și simplu dacă au reuși în ziua aceea să obțină ce au dorit, chiar mințind, chiar furând, chiar păcălind pe oameni, sunt mulțumiți și cred că au reușit în politică.
Această diferență fundamentală face ca noi să ne comportăm, vă rog să observați nu numai la vârf, nu numai când suntem la guvernare, nu numai în împrejurările sau pe marile scene ale politicii, ci chiar într-o campanie electorală, pe stradă, în contactul cu omul. Noi întotdeauna avem o anumită sfială, o anumită doză de bun simț, pentru că noi știm că toți oamenii pe care îi întâlnim, oricât de amărâți, oricât de modești sunt niște cetățeni, că ei fiecare ca individ sunt o valoare supremă în mentalitatea, în gândirea noastră, în filozofia noastră politică.
Noi știm că purtăm pe umeri o moștenire politică extraordinară, noi dăm socoteală în fața oamenilor, în fața noastră, în fața familiei noastre, în fața copiilor noștri care învață la istorie despre Partidul Național Liberal, nu despre PDL și nu despre PSD.
Imaginați-vă în ce situație sunt ceilalți, și nu îi învinovățesc pentru asta, pentru că inclusiv și în celelalte partide există și oameni de valoare și există oameni de onoare, eu vorbesc acum de partid, de spiritul de corp, de ceea ce este comun între noi, de ceea ce înseamnă de fapt aceste două culori în adâncul lor.
Gândiți-vă că noi suntem comparați mereu cu Brătienii, bine că se opresc la Brătieni, pentru că Partidul Național Liberal a mai avut oameni extraordinari, în afară de Ion Brătianu, bătrânul, și de Ionel Brătianu. Brătienii, înșiși au fost mulți: Gheorghe Brătianu, Vintilă Brătianu, Dinu Brătianu, dar în afară de Brătieni foarte mulți alți lideri pe care oamenii nu îi cunosc. Când vorbim de învățământ noi îl avem în cap pe Spiru Haret, păi Spiru Haret a fost liberal și a făcut învățământul modern în România, și câți și mai câți.
Asupra noastră apasă această onoare care ne este contestată de mulți, dar și această povară pe care toți, pe bună dreptate, ne-o pun în cârcă. Și într-adevăr, chiar dacă nouă ni se pare nedrept, dacă vrem să fim Partidul Național Liberal, cel cu 139 de ani peste câteva zile existență, trebuie să purtăm această povară, noi ne-am ales-o, nu ne-a obligat nimeni.
Cum să comparăm această situație, în care ne aflăm, cu a altora?
Vedeți un pesedist care să nu doarmă prea bine noaptea zicând astăzi nu m-am comportat demn și în raport cu moștenirea tovarășului Ion Iliescu?
Vedeți un pedelist care ducându-se la culcare să spună oare eu am fost astăzi demn de ținuta, demnitatea, corectitudinea domnului Traian Băsescu?
Cine s-ar putea compara în moștenirea istorică pe care o poartă chiar pe timp scurt aceste partide cu ceea ce purtăm noi? Care dintre ei ar putea spune că a făcut tot ceea ce Partidul Național Liberal a făcut pentru România. Din această cauză noi suntem într-o situație ceva mai grea, dar suntem un partid ceva mai bun, suntem un partid care chiar dacă greșește, înțelege că greșește, un partid care are modele corecte, un partid care are standarde de comportament corecte, un partid care nu își învață tinerii să fure, ci să fie patrioți, și să respecte libertatea și democrația.
De aceea vom da această bătălie, pentru că este nevoie acum, este momentul nostru, să dăm o bătălie pentru istoria Partidul Național Liberal. Vorbim de istorie și istoria nu este niciodată doar o parte cu niște carte cu pagini, istoria este amintirea a ceva ce s-a întâmplat, istoria este viață. Oameni care au făcut Partidul Național Liberal Mare și prin el România Mare au trăit au trăit și s-au confruntat cu momente la fel cu alea pe care le trăim noi acum, și este un lucru extraordinar de adevărat, chiar dacă el acum poate pare retoric, este un lucru extraordinar de adevărat de care sunt convins. Această bătălie electorală de acum, din 25 mai, ca și acest an, 2014, vor fi un punct de răscruce în istoria PNL și vor fi ca atare, pentru totdeauna, în istoria acestui partid.
Noi, cei de aici, suntem cei pe care istoria, viața, i-a prins pe câmpul de bătaie, cei cărora istoria le-a dat întâlnire în această bătălie. Am glumit, nu-i o plăcere pentru domnul Petrache, nu e o plăcere nici pentru mine, ne e și nouă uneori teamă, teamă că nu reușim, vă e și dumneavoastră, unora teamă că nu reușim, că nu reușiți dumneavoastră sau că nu reușesc alți colegi de-ai noștri. E ca în război, ne e teamă, avem curaj, dacă ne iubim casa, adică acest partid, trebuie să luptăm și șansa extraordinară este că peste ani și ani, cât va trăi în Partidul Național Liberal, domnul Petrache va fi cel care a condus campania aceea de la alegerile europarlamentare din 2014. Cornel Popa și Ilie Bolojan vor fi cei care au câștigat la Oradea acea campanie.
Tinerii de astăzi care merg cu atâta bucurie, cu atâta inocență, cu atâta încredere pe câmpul de luptă electoral vor putea spune la bătrânețe eu am participat la campania de europarlamentare din 2014 care a întors soarta Partidului Național Liberal.
Dumneavoastră vă mulțumesc din tot sufletul pentru tot ceea ce ați făcut și faceți de atâția ani aici. Îmi aduc aminte anul 2001 când știu foarte bine de unde, de la cât a pornit Cornel Popa și ați pornit dumneavoastră, care ați pornit atunci cu Cornel Popa. Mulțumesc, domnule președinte pentru că astăzi aveți una dintre cele mai mari filiale ale partidului.
Știu foarte bine, și nu exagerez cu nimic, că atât prin șederea sa în guvern, cât mai ales prin prestația sa ca lider de comunitate, ca primar, Ilie Bolojan este un om despre care se vorbește în România azi. Se vorbește, nu cum se vorbește din păcate despre atâția alți lideri de comunități, ziși și baroni, nu se vorbește ca despre un om corupt, abuziv, se vorbește ca despre un model de administrator, om hotârât, om aplicat, om dur, dar corect, om care muncește în permanență pentru oamenii care l-au ales. Îi mulțumesc!
Liderii dumneavoastră sunt mulți, le mulțumesc, împreună cu mulțumiriele pentru președintele Cornel Popa și primarui Ilie Bolojan, le mulțumesc tuturor primarilor, viceprimarilor și consilierilor noștri locali.
Munca lor nu în campanii electorale, munca lor de zi cu zi, între campanii electorale au făcut ca astăzi Bihorul să fie o organizație liberală de frunte, pentru că nu e niciun fel de îndoială că la Bihor, partidul numărul unu este și va rămâne, și după aceste alegeri, partidul nostru, partidul dumneavoastră, Partidul Național Liberal.
Dintre toți miniștrii liberali pe care i-am avut în guvernele USL, am iubit-o și-o iubesc cel mai mult pe Lucia Varga. Nu am iubit-o și o iubesc doar pentru că, evident, era mai frumoasă și este mai frumoasă decât Nicolăescu sau Chițoiu. Am iubit-o și-o iubesc nu pentru că este frumoasă, nu pentru că este deșteaptă, ci pentru că este numai inimă pentru partidul acesta și este unul din miniștrii cu care m-am mândrit, și aveți toți motive să vă mândriți, un om cinstit, un om devotat.
Nu uitați, când vă întreabă și ne întreabă oamenii ce ați făcut la guvernare, nu uitați să le dați răspunsuri care nu există la Antena3, RTV sau știu eu unde, dar există în realitate. De exemplu, Codul Silvic și legislația lucrată, pregătită și gata depusă pe masa Guvernului și amânată de Ponta și grupurile de influență din jurul lui, legislația gândită, lucrată și asumată de Lucia Varga. Este un merit al nostru și trebuie să spunem.
Fără îndoială că veți câștiga locul întâi, fără îndoială că veți câștiga procente la care nu mă mai refer că acesta e un detaliu pe care îl veți discuta cu liderii dumneavoastră. Eu vreau doar să spun, în încheiere, că istoria noastră sau capitolul nou de istorie începe în 25 mai, nu se termină.
N-am glumit deloc, n-am urmărit un efect retoric, n-am vrut să spun vorbe frumoase ceva mai devreme când am spus că de aceste alegeri ne vom aminti. Ne vom aminti ca de un moment de răscruce. Partidul Național Liberal, fie devine mare, fie eșuează într-o situație secundară. Nu poate rămâne între ape, așa e situația politică. Noi am gândit, dumneavoastră ați lucrat totul în acești din urmă patru-cinci ani pentru a deveni mare. Ce obiectiv ne-am asumat noi la Congres, de a deveni marele partid al dreptei românești. Asta suntem! Dar asta trebuie confirmat în bătălii, pe viață și pe moarte din punct de vedere politic și în fața unei asemenea bătălii nu înțeleg de ce se miră atâția că eu, în calitate de președinte al acestui partid, adică cea mai mare onoare pe care am avut-o în viața mea, îmi asum răspunderea. Eu de cinci ani lucrez, împreună cu apropiații mei, adică dumneavoastră și toți cei ca dumneavoastră din toate județele și organizațiile țării, pentru ca acest partid să fie mare, pentru ca acest partid să conducă România.
Ce înseamnă atunci când noi, pe o analiză rațională, reală, pragmatică, ne stabilim o țintă de 25 la sută, că asta e ținta asumată de noi la nivelul conducerii naționale, ce înseamnă să obții sub 20%? Înseamnă un eșec. Nu înseamnă că nu rămâne un partid puternic, nu înseamnă că partidul n-are viitor, nu înseamnă că acest partid nu rămâne cel mai bun din România, dar înseamnă un eșec pentru care cineva trebuie să-și asume răspunderea ca să dea șansa, exact ca-n viață, ca-n alte activități, unor alte formule. Ce e nepotrivit ca cineva, un conducător să stea într-o asemenea bătălie în față, nu ascuns, în spate, într-o țară în care nimeni nu dorește să-și asume responsabilitatea, în care pentru fiecare eșec se dă vina întotdeauna pe alții, în care sensul activității multor politicieni este de a fi la putere și pe un scaun cu orice preț, poate că asta surprinde. În partidul nostru să nu surprindă, așa e normal, domnilor. Așa e normal, copii, cei tineri, așa trebuie să dezvoltăm acest partid, de acum și cât vom activa în el, cu răspunderea asumată cu șefii, cu conducătorii în frunte.
Nu e nici un secret, se vede cu ochiul liber că pentru unii nu e important cât fac ei la aceste alegeri, ci e important cât facem noi sau mai precis să nu facem noi 20%. Pentru domnul Ponta acest lucru a devenit evident, a scos la bătaie toate armele, fără nici un fel de rușine, la vedere, vă închipuiți că și domnul Băsescu și ai lui așteaptă cu mare plăcere să se întâmple ceea ce își doresc ei.
Ce a spus domnul Ponta, care am început, amintindu-vă, nu știa care e liberal și pe unde mai sunt liberali în România. Erau niște băieți prin guvernul lui, dar liberali, de unde? Ce a spus? Ce spune acum? A redescoperit liberalii. A aflat că există liberali în România. Știe care sunt. Mai mult, consideră că sunt minunați, că îi respectă extraordinar și îi așteaptă înapoi în Uniunea Social Liberală. Un singur lucru deranjează și încurcă și repede repede poate scăpăm de el: Crin Antonescu. Unde am mai auzit eu chestiunea asta? La marele dușman al domnului Ponta, la domnul Băsescu, la domnii și doamnele băsiste și băsiști, care ani de zile ne-au povestit cum se reface dreapta, dar numai să plece Crin Antonescu. Pesediști mai mici vorbesc la Botoșani: Se reface USL-ul la Botoșani, dar să plece Țurcanu, șeful PNL. Doamna Firea ne-a povestit ce bine e la Ilfov cu liberalii, dar strică Petrache. Eu, așa cum spun de multe ori și unii cred că glumesc, dar nu glumesc, sunt un om tare bun, le voi face pe plac, le voi da satisfacție, îi voi face bucuroși, voi pleca din fruntea Partidului Național Liberal, și cum sunt un om al angajamentelor clare și precise, vă spun acum și cauza și data și destinația. Cauza: Constituția! Data: 22 decembrie! Destinația: Cotroceni!”
Comentarii recente