Alina Gorghiu – Sinteza declarațiilor din cadrul emisiunii ”Știrile B1” – B1Tv, 2.10.2016

1Despre termenii in care se va desfasura colaborarea cu premierul Dacian Ciolos

Eu cred ca este foarte important sa le spunem oamenilor adevarul. Si adevarul este urmatorul:  ca exista un prim-ministru in functie pe care noi l-am sustinut cel putin in ultimul an de zile.  Am fost singurul partid care i-am fost alaturi in toate proiectele si toate reformele incepute. Vorbim despre  un premier care niciodata nu a spus altceva decat ca isi va termina mandatul ca si premier neafiliat politic. In opinia mea, este un mesaj pe care toti din PNL l-am priceput foarte bine. Ca mai sunt oameni care cred ca ar fi bine sa faca pasul acum in interiorul PNL, aceasta este o alta discutie. Noi am fost corecti unii cu altii. Si PNL fata de premierul in functie si premierul raportat la noi, cei din PNL.

Nu am desemnat astazi un prim-ministru membru de partid. Premierul isi va duce promisiunea pana la capat iar ceea ce spune PSD-ul, pentru mine este irelevant.  PSD-ul ar putea sa-si exprime supararea in spatial public din alte motive. Pentru ca exiasta aceasta discrepanta intre PNL care astazi propune un  candidat de prim-ministru, votat in unanimitate de aproape 600-700 de oameni  si un PSD care refuza sa faca public numele “ Liviu Dragnea” de rusine, de frica, din motive de condamnare penala.

Dl. Ciolos nu va fi membru PNL pana la alegeri, nu-i exclus sa se inscrie in PNL apoi?

Nu stim ce se va intampla dupa 11 decembrie. Depinde foarte mult de rezultatul obtinut la alegeri. Apartenenta domniei sale la un partid este una personala. PNL intotdeauna a spus ca are deschidere catre oamenii responsabili, ca vrea oameni care aduc plusvaloare partidului. Nu este nici un fel de enigma ca ne-am dori acest parteneriat concretizat.

Dacian Ciolos va fi imaginea PNL in Campania electorala?

Premierul a plecat zambind, ceea ce ma bucura si inseamna ca evenimentul nostru de la Parlament a fost unul reusit. Am folosit imaginea Platformei “Romania 100” care este perfect complementara cu programul nostru de guvernare, cu principiile la care ne-am inhamat impreuna cu Dacian Ciolos in acest proiect, motiv pentru care a fost acest vizual pe perioada de precampanie.

Cred ca imaginea este neimportanta. Cred ca numele este iarasi mai putin important decat ideea in sine.  Proiectul acesta care ne-a animat pe toti are ca obiectiv o altfel de Romanie, una dreapta, una normala in care sa putem spune ca acestea sunt angajamentele, de la A la Z,  ca le vom respecta in urmatorii 4-8 ani de guvernare, ca vom face un guvern cu oameni competenti si profesionisti.

Avem o lista cu care eu nu am cum sa nu defilez. Sunt mandra ca reusim sa aducem o respiratie proaspata in PNL, pe niste liste disputate. Sa nu va imaginati ca liderii din organizatiile judetene au fost cu totii din prima secunda de acord ca trebuie schimbate listele insa, apropierea lui Ciolos de PNL a fost justificata foarte bine de domnia sa, astazi, la Consiliul National.

A constatat nu doar el,  faptul ca de la locale sau inainte de locale, partidul a intrat intr-un proces de schimbare, de transformare. Acasta apropiere cred ca este benefica si pentru noi si pentru Dacian Ciolos dar mai ales pentru o Romanie care va sarbatorii intr-un viitor apropiat 100 de ani de la Marea Unire.

Despre mitingul PNL de duminica

Dacian Ciolos va participa duminica la miting. Este firesc ca un partid politic care si-a desemnat un prim-ministru, in fata membrilor sai sa-si poata prezenta programul de guvernare, candidatul de prim-ministru, platforma care reuneste principiile pentru care a acceptat sa vina alaturi de PNL, lucru care se va intampla duminica la ora 17.

Evident ca ii Invit pe toti bucurestenii care vor sa-l auda pe Dacian Ciolos si liderii PNL vorbindu-le despre proiectele pentru Romania, despre prioritatile pe care le avem in sanatate, educatie, infrastructura, despre familie, despre oamenii noi cu care venim.

Cred ca este bine sa stie toti ca Dacian Ciolos isi va duce mandatul pana la capat. Nu se va suprapune cu PNL in aceasta campanie. Suntem cu totii constienti ca misiunea sa nu este usoara. Si el si noi ne aflam intr-un moment dificil pentru ca a iesi in spatial public cu pozitii care indeamna la responsabilitate, la stabilitate, la un buget care trebuie tinut in niste limite care sa-ti asigure stabilitatea si anul  viitor, toate aceste conditii pe care noi le solicitam sunt aruncate in aer, zi de zi, de proiecte iresponsabile, proiecte care pescuiesc voturi. Vorbesc despre acea lege care doreste marirea salariilor si in domeniul educatiei si in domeniul sanatatii. Iar eu va spun acum, ca suntem perfect constienti ca trebuie marite salariile si in educatie si in sanatate si in administratie. In Romania salariile sunt foarte proaste. Insa, decat sa minti romanul ca ai posibilitatea sa platesti aceste salarii si peste doua luni sa constati fie ca este neconstitutionala legea, fie ca o parte din salarii in loc sa fie marite s-au micsorat, fie ca nu s-a aplicat niciodata acea marire asa cum a foat cazul  2008, prefer sa merg pe aceasta cale a responsabilitatii.

Ce s-a negociat cu Dacian Ciolos, cate posturi vrea sa pastreze premierul?

Nu s-a discutat asa ceva  pentru ca nu  cred ca vreodata, in politica, se poate pune carul inaintea boilor.  Firesc este sa asteptam rezultatul alegerilor, sa vedem ca putem sa-l desemnam pe Dacian Ciolos prim-ministru  ca facem acea majoritate parlamentara care sa dea votul unui cabinet, ulterior. Vor fi negocieri la un moment dat.

Nu  s-a pus problema asa. Cred ca toti oamenii dintr-un viitor cabinet trebuie sa fie intr-un fel sau altul oameni cu care, Dacian Ciolos trebuie sa colaboreze si sa gaseasca cea mai buna formula pentru reformele pe care le propune in programul de guvernare, pentru demararea si dezvoltarea lor.

Guvernul va fi unul politic. In mod cert acel guvern nu poate fi discutat cu nimeni altcineva decat cu Dacian Ciolos. Candidatul de prim-ministru astazi, Dacian Ciolos, viitor premier al Romaniei isi va face cabinetul prin consultare cu partidele politice din majoritatea parlamentara care va sustine guvernul.  Evident, nu exclud ca la un moment dat, pe un portofoliu, sa aiba o optiune de specialist. La Justitie, eu as vedea o persoana care nu are legatura cu politica. E doar o idee care merita discutata dupa alegerile parlamentare, acum este prematur.

Nu am avut negocieri pe oameni, pe posturi, nu am avut negocieri pe absolut nimic care presupune resursa umana punctual ci am avut discutii pe aceasta platforma, pe suprapunerea platformei “Romania100” cu programul de guvernare al PNL. Ma bucur ca primul ministru a spus foarte clar astazi, ca accepta sa mearga mai departe alaturi de PNL pentru o viitoare guvernare cu principiile domniei sale, dar ca programul de guvernare apartine  si este atributul exclusiv al partidului politic.

Despre  sustinerea USR pentru premierul Dacian Ciolos

Nici un partid politic din Romania, in acest moment, nu poate obtine 51%  din votul electoratului. USR este un partid despre care eu cred ca va intra in Parlament. Nu cred ca intr-o competitie cu multe partide, USR este un adversar al PNL si va spun asta pentru ca eu cred, ca singurul care poate face foarte mult rau Romaniei si pe care noi avem obligatia sa-l invingem in aceste alegeri, este PSD.

PNL face alianta cu PMP, daca acest partid intra in Parlament?

Nu! Nu vom face nicio alianţă postelectorala cu PMP.  Mai degraba ar ramane colegii mei in opozitie decat sa faca un pact cu diavolul. PMP nu va intra în Parlament, în aceeasi situatie urmand sa fie si ALDE. În plus majoritatea alianţelor făcute de PMP în consiliile judeţene sunt cu PSD.

 Care este tinta dumneavoastra? Cat doriti sa obtineti la nivel national?

Procentele din alegerile generale vor oferi garantia PNL ca vom fi in centrul  viitoarei majoritati parlamentare care va da Romaniei un guvern responsabil si profesionist, condus de Dacian Ciolos. Cred ca este raspunsul asteptat si de alegatorii PNL  si de alegatorii de dreapta  care nu merita sa-si iroseasaca votul pe partide care nu vor intra in Parlament. Cred ca este mai bine sa se concentreze de acum pe un partid care are capacitatea sa invinga PSD in aceste alegeri. Este o strategie simpla, coerenta, o strategie care are toate detaliile pentru a obtine aceasta victorie.

1. Programul de guvernare realist bazat pe studii de impact. 2. Are o lista de oameni foarte buni. 3. Are un candidat de prim-ministru care la PSD este ascuns dupa visin.

Despre  nominalizarea de premier a PSD

Eu am auzit-o pe doamna Firea, cum ca dl. Dragnea, liderul de partid, a spus ca este cel mai indreptatit sa ocupe functia de premier. Dar nu este singura, luati tot esalonul doi din PSD si veti vedea declaratii care spun ca Liviu Dragnea este cel mai bun, cel mai frumos, cel mai potrivit si cel care trebuie sa fie premier.

Eu cred ca in PSD mai sunt oameni de buna-credinta care se alatura acestui partid si care cred in ideea de schimbare si care cred ca acest partid  nu trebuie sa mearga cu frana de mana trasa, urmarind interese antijustitie si pro-privilegii. Pentru acesti oameni care mai cred in mod cinstit in stanga romaneasca, mi se pare ca ar fi cinstit ca PSD-ul sa aiba capacitatea sa se uite in ograda proprie  si sa treaca de complexul liderului condamnat.

Credeti ca scenariul de la prezidentiale se va repeata in cazul PSD?

Eu cred ca electoratul vrea sa stie pentru ce te voteaza. Oamenii asteapta onestitate din partea politicienilor. In conditiile in care tu nu ai capacitatea sa vorbesti despre un om ca si candidat de prim-ministru, atunci oamenii te vor privi cu suspiciune. Am avut nenumarate discutii in interiorul PNL, daca sa venim cu propunerea de premier sau nu.

Una  este sa-l prezinti pe  Dacian Ciolos care are credibilitatea si imaginea omului care va face foarte clar ceea ce a promis, alta este sa-l prezinti pe un domn Dragnea care, dupa 12 ani  de Judet Teleorman, l-a facut sa fie unul dintre cele mai sarace din Romania.

Dl. Dragnea vorbeste despre Guvernul 0 si Partidul 0, nu credeti ca va convinge electoratul?

Domnul Dragnea nu cred ca reuseste sa se mai convinga nici pe sine ca va ajunge premier. Agresivitatea in discursul public al PSD este o carte pe care vor pierde alegerile. Au facut acelasi lucru in campania de prezidentiale.

PSD va continua o campaniile urata atata timp cat nu are oameni integrii pe care sa-i scoata in fata, nu au program de guvernare la care sa se uite mediul de afaceri din Romania si sa-l considere coerent.

Despre Tema penalilor. Despre scandalul in care a fost implicat Vasile Blaga

Da, ne-a afectat situatia in care se afla Vasile Blaga.  Pierderea cu doua luni inainte de campanile a unui membru foarte  important pentru PNL, evident ca te afecteaza.  Insa, nu am cum sa nu remarc,  ca este unul dintre acele momente in care se poate vedea foarte clar distinctia intre PNL si PSD. La noi, in momentul in care  un lider al partidului, un sef de organizatie, un om care ar fi vrut sa fie pe liste si merita sa fie pe liste, este intr-o situatie de incompatibilitate  cu decalogul integritatii, acel om face pasul lateral.

Daca veti lua lista cu candidatii PNL veti constata ca nimeni nu este  condamnat pentru fapte de coruptie, nu avem oameni care sunt cercetati in doasare de coruptie pe nici o lista. Aceasta este diferenta intre noi si colegii nostrii de la PSD care incep lista cu dl. Dragnea si continua cu dl. Ponta si mai departe dl. Cosma de la Prahova si tot asa.

Mi-as fi dorit sa putem comunica  ca aceasta schimbare pe care o face PNL in garnitura de oameni cu care vine in Parlament, este una reala si ca s-a inceput de la locale, cand am avut daune electorale foarte mari pentru ca primarii in functie care au avut probleme de integritate, nu au mai candidat. In momentul in care s-a pornit schimbarea, la noi clar nu va mai fi cale de intoarcere.

Dl Blaga se mai ocupa de organizarea campaniei?

Seful de campanile este Ghita Falca, se descurca bine. Mi-ar placea sa vad ca este mai mult ajutat de colegi dar in campania electorala mai toti sunt plecati in teritoriu. Oamenii sunt mobilizati in teritoriu, sa-si comunice mesajele si proiectele din programul de guvernare.

Sa nu credeti ca eu nu ma consult cu Dl. Blaga din cand in cand.  Sunt convinsa ca in momentul in care isi va rezolva problemele, dl. Blaga va veni inapoi in PNL.

Este pregatit PNL si pentru opozitie?

Decat un guvern cu PSD, mai bine in opozitie. Spun asta pentru ca am vazut lansat pe divese filiere, scenariul unui guvern de larga respiratie parlamentara.  Ii asigur pe toti cei care ne privesc ca nu exista  un  plan care sa implice o asemenea formula. Mai bine stam in opozitie si ne facem treaba de acolo si probabil va fi mai sanatos.

Care va fi  pozitia lui Dacian Ciolos daca PNL nu va intra la Guvernare, va primi o functie de conducere?

Eu zic sa aveti  incredere in noi ca vom intra la guvernare. Eu sunt in PNL pentru a face tot posibilul ca partidul meu sa castige alegerile, sa intre la guvernare si sa fie  Dacian Ciolos prim-ministru. Nici nu iau  in calcul dorintele altor partide de a ne vedea in opozitie.

Dvs. veti ramane presedinte PNL in orice situatie?

Dupa alegerile generale vom avea Congres.  In PNL as fi simtit nevoia de mai mult timp sa facem acest  Congres pentru o noua conducere. Optiunea colegilor mei a fost sa nu deschidem o cutie a problemelor judetene inainte de alegeri. Congresul va veni . Daca ma intrebati daca voi candida sau nu, asta nu pot raspunde acum. Depinde foarte mult cum vom evolua pana atunci. Niciodata nu am tanjit dupa functia de presedinte al PNL. Pentru mine este foarte confortabila pozitia de membru al PNL si sunt un parlamentar foarte dedicate.

De ce la Timis si nu Bucuresti?

Au fost foarte multe discutii in legatura cu candidatura liderului partidului. Eu am ales sa merg in Timis desi erau  multe organizatii care mi-au facut aceasta invitatie.  Timisoara a castigat titlul de Capitala Europeana Culturala. Este un proiect care este peste partea politica dar care pentru  a se dezvolta  si a fi bine implementat, trebuie sa aiba parte nu numai de sustinerea administratiei locale ci si de o sustinere la nivel de executiv.

S-a pus problema sa reprezentati chiar dvs. varianta de premier al PNL?

Nu s-a pus aceasta problema pentru ca in momentul in care s-a discutat despre eventualitatea unui prim-ministru, s-a discutat de principiu. Alegem un om din interiorul partidului sau alegem actualul premier in functie? Nu am vrut sa ajungem sa discutam despre cine este mai bun sau mai putin bun.

Am ales ca principiu sa sustinem varianta actualului premier pentru ca indeplineste foarte multe din rigorile pe care un prim-ministru bun pentru Romania are trebui sa le indeplineasca. De data aceasta, toti colegii mei  si cu mine, am ajuns la concluzia ca ar fi extraordinar de bines a continuam proiectele cu un premier care este in regula.

Despre averea Alinei Gorghiu dupa casatorie?

Declaratia de avere este publica, pe site-ul Camerei Deputatilor. Banii sunt obtinuti corect, legal, de catre sotul meu, din mediul privat. Am spus foarte limpede, nu odata, Lucian Isar este un om foarte bine pregatit in domeniul lui dar nu este membru de partid politic  si niciodata, atata timp cat eu voi fi lider PNL , nu o sa-l propun pentru absolut nici o functie din partea PNL.

Promisiunile PNL pentru romani.

Vreau sa cred ca Sanatatea este prioritatea 0 pentru orice Guvern care va ajunge la Palatul Victoria. Este nevoie sa gasim resursele necesare pentru a dubla salariile medicilor. Altfel, exodul de medici ne va costa sanatatea intregii populatii. Avem nevoie sa-i tinem in Romania si sa le oferim infrastructura de care au nevoie.

Cu domnul Danaila am discutat legat de viitorul sau parlamentar si sa stiti ca eu cred ca va putea conduce foarte bine Comisia de Sanatate din Senat, de altfel aceasta discutie s-a concretizat in formula Leon Danaila – preşedinte al Comisiei de sanatate din Senat, pentru ca nu doar ca are un profil extraordinar, ci are o expertiza care il recomanda pentru genul acesta de pozitie. M-am bucurat sa aud  ca este determinat sa faca foarte multe lucruri, mai multe decat a facut pana acum in domeniul domniei sale.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.