Crin Antonescu, la Radio România Actualități (12 iulie 2011) – transcriere

Realizator: Alexandra Andon – Bună ziua, tuturor! Sunt Alexandra Andon, cu ediţie specială la Radio România Actualităţi. Opoziţia din Uniunea Social Liberală este pe primul loc în sondaje; cu ce procent, însă? Ce se va întâmpla pe scena politică, la toamnă, când Parlamentul se întoarce din vacanţă? Cum îşi va susţine opoziţia propunerile de modificare a legilor electorale? Invitatul ediţiei de astăzi este preşedintele PNL, domnul Crin Antonescu, copreşedinte al USL. Bună ziua, bine aţi venit!

Crin Antonescu: Sărut mâinile! Bună ziua, tuturor! Mulţumesc pentru invitaţie!

Realizator: Ce cotă, în sondaj, are USL? E o intensă dispută, în aceste zile, pe tema respectivă.

Crin Antonescu: Din sondajele pe care noi le-am făcut şi în care n-are niciun rost să ne păcălim pe noi înşine, cu marjă de eroare, cred că scor politic, la nivelul întregii ţări, scor politic propriu-zis, este undeva între 55 şi 60%. Acum, s-a discutat mult, în ultima vreme, despre rezultatele unor sondaje care s-au făcut de către noi, de către cei din PSD, de către cei din Partidul Conservator, la nivelul fiecărui judeţ, în scopul evaluării celor mai bine plasaţi candidaţi posibili pentru alegerile locale. În două cuvinte, pentru ascultătorii care nu sunt foarte pasionaţi şi foarte iniţiaţi în aceste detalii, noi avem un acord politic, USL-ul, în care cele trei partide se angajează ca la preşedinţia consiliilor judeţene şi la primăria municipiilor reşedinţă de judeţ să aibă un singur candidat, un cadidat comun. În rest, există libertatea să participe cu candidaturi separate fiecare sau acolo unde se înţeleg cu candidaţi comuni, dar în aceste două categorii de ţinte electorale trebuie să fie un candidat comun şi atunci, sigur, trebuie să vedem care e cel mai bine plasat. Aceste sondaje parţiale, aceste sondaje judeţene, însumate, cumva, dau o cifră, undeva între 60-66%, despre ea a vorbit Liviu Dragnea, secretarul general al PSD şi, de aici, a ieşit toată discuţia. Sigur, pe de altă parte, că vor apărea, am văzut şi astăzi un sondaj, care apare şi care dă, ce să vezi…

Realizator: O cotă sub 50%.

Crin Antonescu: …/…/ la 49,4, nu ştiu de ce, 49,9. Una peste alta, nu confundăm un sondaj, cu realitatea electorală consfinţită la urne, nu uităm că există, cel puţin un an, până la alegerile locale şi un an şi ceva până la alegerile generale. Aceste sondaje sunt nişte, cum s-a spus de atâtea ori, nişte fotografii de moment. Categoric este, însă, că în conformitate cu orice sondaj, USL este prima forţă politică a ţării şi discuţia care se poartă este dacă această Uniune va face sau nu peste 50%, nicidecum dacă va câştiga alegerile, în sensul de a fi prima forţă politică.

Realizator: Adică de ce nicidecum de ce?

Crin Antonescu: Pentru că distanţa, pe orice sondaj, între USL şi Partidul Democrat sau alte formaţiuni politice, este de 25-30 de puncte; şi cred, deci, că nu se pune problema câştigătorului în sensul locului întâi; de aceea.

Realizator: Se pune problema sau unii politicieni ridică problema tendinţei preferinţelor electoratului în legătură cu USL. Aici, cum staţi?

Crin Antonescu: Eu am spus, atunci când această Uniune se pregătea şi când au existat destule discuţii în legătură cu şansele ei, că de această dată, în mod mai puţin obişnuit, cum se spune în limbajul sociologic şi al analizelor electorale, unu şi cu unu vor face doi, şi unu şi cu unu deocamdată fac doi, ba chiar doi şi ceva, în sensul în care, practic, noi avem pe sondajele care s-au derulat, în această jumătate de an aproape scursă de la înfiinţarea Uniunii, scoruri, repet, 55-60, care sunt, până la urmă, plus-minus suma scorului pe care partidele, separat, PSD-PNL, le aveau înainte de această constituire a Uniunii.

Realizator: Dar, pentru această evaluare a preferinţelor electoratului, aţi studiat numai preferinţele celor din municipii sau din întreg teritoriul?

Crin Antonescu: Nu. Noi avem, şi nu numai noi, au publicat institute de sondare, separat, sau la alte comenzi, sondaje de două tipuri: sondaje pe eşantion naţional, sondaje politice, şi dacă e eşantion naţional, deci e vorba de toate categoriile de electorat. Şi, repet, marea majoritate a acestor sondaje, sondajul apărut astăzi e singurul care dă la 49% USL, restul, toate au dat peste 50% şi avem aceste sondaje recente, ale noastre, interne, despre care vorbesc şi care sunt făcute la nivelul fiecărui judeţ, mai ales pentru a măsura candidaţii. Eu am precizat, şi o fac încă o dată, că scorul din aceste sondaje locale nu poate fi luat în relevanţă politică absolută, pentru că, aici, cum se spune, candidaţii trag foarte tare, în anumite cazuri, partidul.

Realizator: Mici locomotive locale.

Crin Antonescu: Am văzut, de pildă, că, în legătură cu anumite judeţe, mă rog, se exprima îndoiala faţă de cifre foarte mari: 70-72%. Da, există candidaţi, primari în funcţie, preşedinţi de consiliu judeţean, în funcţie, care stau foarte bine, din punct de vedere electoral, şi care trag foarte mult formaţiunea lor. Nu e valabil doar pentru USL, e valabil, în câteva cazuri, şi pentru Partidul Democrat. Nu ştiu, pot să dau un exemplu, de pildă, la Arad, scorul politic al Partidului Democrat e slăbuţ, dar primarul Falcă stă bine în continuare şi, atunci, el îşi trage partidul, în momentul în care alegătorul se pronunţă. E un fenomen care, de altfel, s-a verificat nu doar în sondaje, ci în alegerile locale, din atâtea şi atâtea ocazii. Sigur că trebuie să ţinem cont de toate aceste lucruri, deocamdată, însă, repet, pe noi ne interesează care sunt candidaţii cei mai plasaţi pentru ai putea, în urma unor negocieri care să ţină cont de aceste sondaje, să-i desemnăm, în mod public, la începutul acestei toamne.

Realizator: De unde acea dispută de la Baia Mare, între primarul ales al Partidului Naţional Liberal şi preşedintele Partidului Social Democrat, domnul Victor Ponta, care spunea că primarul din Baia Mare ar putea să sară în barca puterii?

Crin Antonescu: Doamnă, sunt dispute uzuale, până la urmă, în lumea politică, primarul Cătălin Cherecheş, primarul nostru, avea sau are o anumită părere despre care ar fi fost cel mai bun candidat pe care PSD-ul trebuia să-l desemneze, în colegiul vacantat, tocmai prin câştigarea de către domnia sa, domnul Cherecheş a mandatului de primar. Conducerea Partidului Social Democrat a avut o altă părere, aici regula este simplă: în cazul colegiilor care se vacantează, candidatul este sprijinit în comun, de către USL, dar el e desemnat de partidul căruia a aparţinut deputatul dinainte. Exemplu, în Hunedoara s-a vacantat un colegiu prin decesul unui deputat şi a candidat pentru că fusese al liberalilor, a candidat doamna Mariana Câmpeanu, susţinută de USL, a câştigat doamna Mariana Câmpeanu. La Baia Mare este locul PSD şi PSD-ul are dreptul, aşa e înţelegerea dintre noi şi aşa e normal, să desemneaze candidatul. N-au avut aceeaşi părere, aici, domnul Ponta şi domnul Cherecheş, decizia e a domnului Ponta şi, fără îndoială, că dincolo de un schimb de replici, repet, care nu iese din limitele unor polemici uzuale în politică, lucrurile vor reintra în normal.

Realizator: Cum veţi colabora cu domnul Sorin Oprescu pentru alegerile locale de la Bucureşti? Deci, propune USL-ul vreo formă de colaborare cu domnul Oprescu?

Crin Antonescu: Cred că în legătură cu USL-ul şi domnul Sorin Oprescu este o singură întrebare, care va primi şi ea, la începutul acestei toamne, un răspuns: va fi Sorin Oprescu candidatul Uniunii Social Liberale la Primăria Generală? Da sau nu?

Realizator: I-a fost făcută o propunere în acest sens?

Crin Antonescu: Nu. Se discută foarte mult despre această ipoteză, deşi e dată ca sigură, deşi noi niciodată n-am declarat – nici eu, nici Victor Ponta, nici altcineva, nici Sorin Oprescu -, decât că este o ipoteză, o posibilitate pe care o examinăm. O examinăm în mod serios, nu în primul rând pentru că Sorin Oprescu stă destul de bine în sondaje, nu acesta e primul criteriu. O examinăm foarte serios pentru că Sorin Oprescu este un primar general care a angajat în acest mandat al său, de până acum, nişte proiecte, nişte proiecte majore, sau a continuat, sau a finalizat nişte proiecte începute anterior, în acest mandat, pe care noi, într-un moment critic, anul acesta, la adoptarea bugetului, l-am sprijinit politic şi prin votarea bugetului, de către consilierii din partidele noastre, consilierii generali, şi cu care e normal să discutăm şi să răspundem la întrebarea, dacă, până la urmă, merită să susţinem acest primar, mai departe, sau dacă avem un alt candidat. E o întrebare, la care, la începutul toamnei, vom da un răspuns şi forma de colaborare aceasta va fi, teroretic. Dacă Sorin Oprescu nu ar fi candidatul susţinut de noi, nu înseamnă că până la sfârşitul mandatului său nu vom fi cooperanţi în ceea ce priveşte proiecte necesare bucureştenilor. Eu cred că există o bună şansă ca Sorin Oprescu să fie candidatul nostru, dar sigur că asta, repet, ţine…

Realizator: Şi primul pas va fi făcut de către USL, să ia o decizie în acest sens, dacă vrea sau nu vrea să intre în această relaţie de colaborare.

Crin Antonescu: O asemenea candidatură, o asemenea înţelegere politică, o asemenea construcţie, dacă vreţi, pentru că e o miză foarte mare – Primăria Generală a Capitalei, are nu doar o încărcătură politică majoră, ci este în sine, până la urmă, vorba de soarta a 2 milioane de oameni şi de faptul că în Bucureşti există categoric cel mai mare buget din ţară, există posibilităţile cele mai mari. O înţelegere politică, de tipul acesta – politică, repet, nu politicianistă – înseamnă un acord pe nişte proiecte, un angajament politic în acest sens. Şi noi, vă spun de-acum, dacă va fi să-l susţinem pe primarul general Sorin Oprescu pentru un nou mandat, să ştiţi că nu vom încerca să-l înscriem în unul dintre partidele noastre, nu vom încerca să facem înţelegeri de tip partizan, ‘dacă te susţinem, uite, noi trebuie să avem cutare sau cutare sferă de influenţă’. Nu. E vorba de angajamente politice ample, de proiecte politice şi administrative majore, asupra cărora dacă noi vom cădea de-acord, ceea ce sper să se întâmple şi cred că sunt toate şansele, atunci vom putea spune foarte clar, chiar dacă Sorin Oprescu va rămâne ca statut independent, deci nu membru al vreunui partid, că Sorin Oprescu este candidatul USL, că USL se angajează în această campanie, îl susţine şi îl va susţine pe timpul viitorului mandat. S-a vorbit, însă, mult şi fără rost, despre faptul că, deja, Sorin Oprescu este candidatul nostru. Nu, încă nu este candidatul nostru. E foarte posibil să fie, sper să fie, dar, încă nu este candidatul nostru şi, niciodată, nu am lăsat să se înţeleagă altceva. Doi. Am văzut informaţii întrutotul neadevărate, şi anume că eu şi Victor Ponta ne-am înţeles cu Sorin Oprescu să aibă el 10 consilieri din 30. Categoric, asemenea discuţii nu au avut loc. În mod categoric, dacă Sorin Oprescu va fi candidatul USL, consilierii generali vor fi desemnaţi de către partidele noastre, nu de către Sorin Oprescu, iar discuţia sau negocierea, dacă vreţi să-i spunem aşa, cu Sorin Oprescu va fi cea legată strict de proiectele majore ale Capitalei. Şi eu cred că Sorin Oprescu a dovedit faptul că e un om politic şi un om de administraţie care înţelege acest lucru, că important, solid şi durabil este atunci când te înţelegi cu nişte oameni pe proiecte majore, nu pe mici înţelegeri, nu pe un contract…

Realizator: Cu toate acestea, poate şi-ar dori să aibă, aşa cum s-a vehiculat în presă, şi nişte oameni în Consiliul General, pe care, să zicem, să fie sigur ca fiind veniţi din propunerile sale. E o întrebare. Dacă va interveni o negociere de felul acesta?

Crin Antonescu: Aici este o chestiune foarte simplă. În momentul în care vrei oameni, pe care să-i desemnezi tu personal, fie îţi faci un partid, fie faci o listă de independenţi. În momentul când vrei susţinerea unor partide, evident că oamenii respectivi sunt desemnaţi de partide. Ce poţi să discuţi şi ce vom discuta, fără îndoială, dacă va fi cazul, repet, cu Sorin Oprescu, va fi ce tip de oameni trebuie să avem împreună în Consiliul General, repet, care sunt proiectele pentru care aceşti oameni să fie pregătiţi şi să fie dedicaţi. Dar, eu am 5 oameni acolo, tu ai 7 oameni acolo – un asemenea tip de înţelegere se exclude, nu l-a cerut Sorin Oprescu niciodată şi, evident, nici eu, nici Victor Ponta nu am avut nici măcar vreo discuţie sau vreo aluzie în legătură cu aşa ceva.

Realizator: Dar, la nivelul preferinţelor electoratului în Bucureşti, vă puteţi baza că aţi obţine o majoritate confortabilă în Consiliul General?

Crin Antonescu: USL are o majoritate categorică în Bucureşti, cu sau fără Sorin Oprescu. Făcând aşa o combinaţie electorală, probabil că formula cu Sorin Oprescu, candidat al USL, la Primăria Generală, este o formulă care ar avea o majoritate, cred, de peste 2/3, dar asta rămâne să vedem, sigur, la momentul respectiv

Realizator: Cu un asemenea capital de încredere, domnul Oprescu ar putea intra în discuţie şi pentru o perspectivă mai îndepărtată politică în legătură cu USL? S-a vehiculat varianta candidaturii la Preşedinţie.

Crin Antonescu: Asta este aproape o chestiune anecdotică şi am văzut că anumiţi analişti, ca să nu mai spun că şi anumiţi jucători politici, care ar trebui să aibă altă treabă, se ocupă de asta. Este o problemă inactuală din perspectiva din care discutăm. USL este preocupată, în acest moment, şi va munci foarte serios şi muncim foarte serios, inclusiv în timpul acestei veri, care nu e deloc o vacanţă, pentru pregătirea alegerilor locale; ele sunt primul pas. Pe de altă parte, USL are un acord politic extrem de clar, şi anume acela că unuia dintre partide, PSD sau PNL, îi va reveni poziţia de prim-ministru, atunci când vom forma guvernul, celuilalt partid îi va reveni candidatul la Preşedinţie, atunci când vor fi alegeri prezidenţiale. Asta este o înţelegere foarte clară între cele două partide. Toate sondajele, dacă e din nou să ne referim la ele, de când s-a format Uniunea Social Liberală, arată clar că atât în ce mă priveşte pentru ipotetici alegeri prezidenţiale, mă aflu confortabil pe locul întâi, cât şi în ce-l priveşte pe Victor Ponta se află pe primul loc în opţiunile pentru un posibil prim-minsitru, noi nu avem o criză, în acest moment, în a căuta candidaţii. Pe de altă parte, dacă cineva crede că eu, Crin Antonescu, sau Victor Ponta avem o problemă personală şi ne cramponăm şi ne temem, „aoleo, dar nu cumva – n-o să fiu eu candidatul” – doamnă, vorbim de Preşedinţia României. Noi nu vorbim de postul de director nu ştiu unde, nu e o chestiune pe care o decid trei oameni – hai să nu îl mai punem pe Antonescu, hai să-l punem pe Oprescu, hai să îl schimbăm pe Oprescu!

Realizator: Nici la postul de director de nu ştiu unde n-ar trebui să se întâmple lucrurile aşa.

Crin Antonescu: Nu, nu, n-ar trebui, dar nu vorbim despre o lume ideală, vorbim, însă, de faptul că aceste tipuri de poziţii politice, primarul general al Capitalei, e o mică preşedinţie, dacă vreţi, e un turnir electoral, cu… repet, două milioane de oameni. Preşedinţia României implică altceva înafară de negociatorii politici, de partide, de personalităţi – implică electoratul României. Nimeni nu e nebun să meargă în alegerile prezidenţiale cu cineva care n-are şanse şi este evident atunci că, în conformitate cu aceste evaluări, vom desemna candidatul cel mai bine plasat. Am răspuns de nu ştiu câte ori acestei chestiuni, am spus exact cum e mecanismul, este simplu şi, în orice caz, se poate acorda opţiunea populară din acel moment cu înţelegerea politică a noastră în USL; sunt două partide mari, care pot găsi oricând candidaţi în interiorul lor pentru preşedinte, pentru prim-ministru, dacă au, la un moment dat, o situaţie în care există o altă posibilitate de candidatură pot reglementa oricând această chestiune; oricum, nu asta ne preocupă şi dacă, aşa cum mi se pare evident, cei de la putere speră că discuţii în 2011 despre ce se va întâmpla în 2014 pot să tulbure unitatea acestei asociaţii politice pe care am constituit-o, se înşeală amarnic şi cred că am dovedit în şase luni că am mers pas cu pas, fără fisură, în îndeplinirea calendarului nostru politic. Deci să stea liniştiţi. Cine va fi candidatul la Preşedinţie al USL chiar nu e problema lor, e problema USL şi, evident, a electoratului.

Realizator: De ce a propus USL, ca proiect de modificare a legilor electorale, ca parlamentarii să fie aleşi în colegii uninominale, dar numai cei care ies pe primul loc în acel colegiu?

Crin Antonescu: Pentru că, doamnă, există două mari sisteme electorale de principiu: sistemul proporţional, care respectă proporţionalitatea voturilor pentru un partid – adică, ai luat 20% din voturile exprimate de alegători, ai 20% din locurile în Parlament, dar care, în general, se exprimă pe sistemul de liste, care e neconvenabil din cauză că partidele decid alcătuirea listei şi îl pun pe alegător în faţa unei alegeri oarecum limitate şi care nu e personal. Practic, votează partidul cam indiferent… e constrâns să voteze partidul, indiferent de oameni. Avem variantele de vot uninominal care, la rândul lor, dau şansa alegătorului să voteze ca la alegerile pentru primari: între oameni; între Popescu, Ionescu, ţinând cont sau nu de apartenenţa lor politică – ea există, ea este declarată şi aici avem mai multe formule. Formula care e în vigoare acum, pe care s-au desfăşurat alegerile din 2008, este o încercare de compromis între sistemul uninominal, dar cu respectarea proporţionalităţii, ceea ce a dus la un alt lucru neconvenabil, şi anume că un om care a luat cele mai multe voturi într-un colegiu nu iese parlamentar, iese cel de pe locul 2 sau, mai rău, pentru că cel de pe locul 2 poate spune: „Dom’le, dacă erau două tururi puteam să câştig”, cel de pe locul 3, şi atunci am zis aşa…

Realizator: E adevărat, dar, în această variantă, în care numai cel de pe locul întâi ia demnitarea de parlamentar, o mare parte dintre preferinţele electoratului nu se vor regăsi în formula parlamentară, şi aici discutăm şi despre doctrine, despre program politic. Adică cineva care poate să ia 25%, …

Crin Antonescu: Poate să nu fie, teoretic, prezent în Parlament.

Realizator: Ba chiar şi practic.

Crin Antonescu: Sunt de-acord cu dvs, numai că, vedeţi, nu există sistem electoral care să răspundă tuturor exigenţelor, trebuie făcute alegeri şi în procesul acesta, sper eu, de maturizare democratică şi civică a societăţii româneşti, noi trebuie să înţelegem că trebuie, că democraţia înseamnă nişte alegeri. Sistemul de liste, care răspundea perfect criteriului dvs, doctrine, reprezentare, a fost atât de îndelung criticat, încât acum, dacă vrem sistem uninominal, trebuie să înţelegem…

Realizator: Nu e prea simplist acest sistem uninominal?

Crin Antonescu: Doamnă, s-a făcut apologia lui foarte multă vreme. El nu este simplist, este însă, dacă ne referim la modelul britanic, calat pe o cu totul altă tradiţie politică.

Realizator: Şi pe o realitate în care oricum se juca între două mari partide, şi al treilea partid, care reflecta o bună parte din opţiunile electoratului, la un moment dat, şi-a făcut loc foarte greu.

Crin Antonescu: Exact. Asta este situaţia liberalilor britanici. Mă rog, asta este situaţia şi în alte ţări. Numai că, în momentul în care eu am spus că, din punctul nostru de vedere – eu, PNL ar fi optat şi în locale, şi în parlamentare pentru uninominal în două tururi, deci ca la primari, înainte. În momentul în care cei de la putere au impus alegerea primarilor într-un singur tur….

Realizator: E bine sau a rău?

Crin Antonescu: Păi eu zic că nu este bine. Am spus şi atunci. Nu am votat aşa ceva. Dar nu se poate ca celor de la putere să le acceptăm ideea cu primar ales într-un singur tur, teoretic, şi cu 10% din voturi…

Realizator: Să zicem, greu de ….

Crin Antonescu: … o majoritate care nu a votat rămânând neexprimată. Bun, nu cu 10, cu 20, cu 30, dar, tot o minoritate este.

Realizator: Cu 30, sigur. 70% din opţiunile celor care vin la vot….

Crin Antonescu: Corect, dar, dacă am făcut chestiunea asta, pentru că i-a convenit PD, care speră să-şi păstreze din primari în felul acesta, păi atunci haideţi să fim cel puţin coerenţi şi s-o aplicăm şi la parlamentare.

Realizator: De ce, dacă nu e bine? Nu înţeleg.

Crin Antonescu: Pentru că noi trebuie… Nu e bine…

Realizator: Dvs aţi zis că nu e.

Crin Antonescu: Eu mi-am spus o părere şi noi am votat contra, dar în momentul în care, totuşi, această decizia s-a luat, noi trebuie să avem un tip de coerenţă, deci nu putem avea tipuri diferite de legitimitate, şi cred că este foarte bine ca legea electorală să prezinte o anumită coerenţă între alegerile locale şi alegerile generale.

Realizator: Domnule Crin Antonescu, ce propune USL ca program economic? Credeţi că sunt idei mai degrabă social-democrate sau mai degrabă liberale?

Crin Antonescu: Din punct de vedere economic, strict economic, sunt idei mai degrabă liberale. Şi, până la urmă, tot ansamblul nostru de programe, despre care mă bucur că aduceţi vorba, pentru că, în paranteză fie spus, până când noi am dat publicităţii aceste programe, pentru că am lucrat serios la ele ceva vreme, ţipa toată lumea, toată lumea în media, vreau să spun, că nu avem program. Din momentul în care acest program, ca şi programul pe educaţie, ca şi programul pe administraţie, ca şi programul pe agricultură, au fost date publicităţii, nu a mai interesat pe nimeni. Şi mă bucur şi vă mulţumesc că aduceţi vorba. Din punct de vedere economic e vorba mai degrabă de idei liberale, în sensul în care fiscalitatea e scăzută, e mai scăzută decât actualmente, în sensul că 16% rămâne cel mai ridicat prag de impozitare, survenind două praguri mai scăzute, 12 şi 10; este, mai degrabă, liberală, deoarece, până la urmă, în materie de proprietatea antrepriză, stimulare a jocului economic şi a mediului privat, prin scăderea CAS-ului, printr-o serie de deductibilităţi, printr-o serie de scutiri, să le spunem aşa, ca să înţeleagă toată lumea, pentru angajator, pentru angajator de anumite categorii de salariaţi, Guvernul vine cu politici stimulatoare. Este aşa nu pentru că noi le-am impus celor din PSD ceva, ci pentru că şi cei din PSD înţeleg – şi asta este, dacă vreţi, baza noastră de coerenţă -, că în materie de economie, economia privată românească trebuie stimulată. Şi nu poţi stimula o economie privată cu măsuri de stânga, ci doar cu măsuri de dreapta. Unde PSD-ul, sigur, că a venit şi va veni, mai ales când vom prezenta şi programele sociale, şi va veni cu idei mai de stânga, pe care noi le vom susţine; este acea zonă de prevederi sociale şi de echilibre sociale pe care o acceptăm şi noi – şi dacă spunem clar -, şi cei din PSD înţeleg, că în zona economică trebuie să ambalăm motoarele, nu putem să nu ţinem cont de caracteristicile României, de situaţia demografică, sociologică, socială a României şi să înţelegem că, din această criză, nu putem să ieşim numai cu un grup de oameni, cu o pătură a societăţii, că e un ansamblu naţional, instituţional, sociologic, care trebuie, cu totul dus, pentru că, până la urmă, există o zonă unde doctrinele sunt mai puţin relevante. Dacă eu vorbesc despre şansa, să spunem, a unui tânăr de a-şi găsi un loc de muncă, eu sunt liberal sau sunt socialist? Pentru că preocuparea mea pentru ca el să aibă un loc de muncă poate să pară şi poate să fie de stânga. Posibilitatea reală ca el, în câmp economic, să găsească un loc de muncă, în economia privată, este, până la urmă, o preocupare liberală. Sau, încă un alt exemplu, preocuparea pentru ca orice copil, dacă se poate, din ţara asta, dintr-o comună din fundul Moldovei, sărac-lipit, să aibă şansa să înveţe carte, să urmeze un minimum de ciclu şcolar e de stânga sau e de dreapta? Depinde cum o priveşti, pentru că şansa, şansa individuală, este o chestiune care ne uneşte. Şi, în fine, asta în plan social-economic, dar a ne uneşte cu cei din PSD în acest moment şi sper pe anii următori, preocuparea pentru ca statul de drept în România, şi statul de drept nu mai e chestiunea de stânga sau de dreapta, ci de democraţie, să fie solid şi să nu mai poată fi atacat, şubrezit, aşa cum a fost destui ani şi, mai ales, în ultimii ani.

Realizator: O întrebare cu răspuns scurt, vă rog, este posibilă o politică de austeritate mai puţin severă în România, câtă vreme, în Europa, se întâmplă tot felul de măsuri de tăiere a deficitelor bugetare?

Crin Antonescu: Nu ştiu dacă este posibilă, dar nu e de dorit. Deci, noi, am făcut…

Realizator: …O austeritate mai puţin severă.

Crin Antonescu: Am făcut… E vorba de o austeritate mai inteligentă şi mai onestă, pentru că noi am făcut un program fără promisiuni. Noi, aţi văzut, că n-am promis nimănui, nici pensii, nici salarii, nici nu ştiu ce putere de cumpărare. Am vorbit despre un milion de locuri de muncă în patru ani, creată de economia privată, nu de angajat la stat. Am vorbit şi noi despre reducerea cheltuielilor. Am vorbit şi noi despre deficite care să aibă plafon maxim obligatoriu. Ceea ce noi spunem însă, de un an şi mai bine, este că tăierea salariilor bugetarilor tuturor, la fel cu 25%, de exemplu, nu a fost o politică de austeritate, ci a fost o politică aberantă şi se poate să nu facem asta.

Realizator: Şi, o ultimă chestiune, mai avem 30 de secunde, votul prin corespondenţă, propunere care ieri a primit undă verde de la partidul principal de guvernare.

Crin Antonescu: Niciodată n-am contestat dreptul compatrioţilor noştri stabiliţi în alte ţări sau rezidenţi în alte ţări de a vota. Asta e o minciună pe care o spune actuala putere, ceea ce spunem însă este că trebuie să luăm toate măsurile, şi le vom lua, ca acest vot să fie corect. Să nu fie fraudat.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa, astăzi, la RRA!

Crin Antonescu: Cu plăcere! (Agenția de Presă RADOR)

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: