Gigel Știrbu: Resping propunerea legislativă a PDL de restrangere a drepturilor de restituire pentru cultul greco-catolic

Stirbu_Gigel_SorinelPartidul Democrat Liberal, prin deputatul Ioan Oltean a înregistrat în data de 8 mai 2013 o propunere legislativă privind modificarea Decretului-lege nr.126 din 1990 privind unele măsuri referitoare la Biserica Română Unită (Greco-Catolică). Propunerea legislativă înregistrată de Partidul Democrat Liberal nu propune însă o îmbunătăţire a legislaţiei existente în domeniu, ci din contră, limitează drastic procesul de restituire-despăgubire pentru cultul religios mai sus amintit, fiind în acest caz în total dezacord cu principiile Uniunii Europene în materie. Ceea ce PDL propune acum reprezintă o reluare a unei propuneri legislative similare pe care acelaşi partid a promovat-o în 2007 şi care a fost definitiv respinsă pe 16 aprilie 2013 inclusiv cu voturile deputaţilor PDL.

Nu în ultimă instanţă, propunerea legislativă a PDL încalcă drepturile câştigate prin lege de Biserica Română Unită (Greco-Catolică) şi deja s-au semnalat proteste ale reprezentanţilor acestui cult, inclusiv al comunităţilor greco-catolice româneşti din diaspora.

Aspectele legate de anumite imperfecţiuni sau de anumite probleme generate de legislaţia în domeniu privind restituirea bunurilor oricărui cult religios, trebuie rezolvate şi pe calea dialogului amiabil purtat de reprezentanţii tuturor cultelor din România.

Numai legea şi dialogul dintre reprezentanții comunităților de credincioși pot conduce spre o rezolvare a tuturor problemelor. Lipsa dialogului poate conduce la deteriorarea relaţiilor dintre culte şi exact acest lucru trebuie evitat.

În calitate de membru PNL, partid care în 2001 şi 2005 a dezvoltat legislaţia privind restituirile bunurilor confiscate de regimul comunist şi în calitate de preşedinte al Comisie pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, resping categoric această propunere legislativă şi orice fel de iniţiativă legislativă prin care s-ar încerca limitarea proceselor de restituire/despăgubire şi orice iniţiativă legislativă prin care se aduc prejudicii proprietăţii.

Prin modificarea articolului 3 al legii, practic, deciziile comunităților de credincioși anulează hotărările judecătorești, călcându-se articolul 44 din Constituție care consfințește “Dreptul de proprietate privată”.

Credem că înțelepciunea reprezentanților celor două culte religioase poate să conducă la o rezolvare mulțumitoare pe cale amiabilă, fără implicarea politicianistă a unor persoane dornice de creștere a notorietății publice, prin promovarea  unor  inițiative legislative absurde și profund anticonstituționale.

Președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Gigel ȘTIRBU

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.