Declarație politică Radu Zlati: Despre Legea Minelor, până nu este prea târziu!

Radu ZlatiDomnule președinte de ședință, doamnelor și domnilor parlamentari

Nu cunosc în acest moment discuțiile care s-au purtat în Senatul României, în comisii sau în plen, pe tema Legii Minelor. Acea lege pe care, datorită neatingerii numărului necesar de voturi pentru o lege organică noi, dumneavoastră și cu mine, am respins-o în decembrie anul trecut.

În viitorul nu prea îndepărtat această lege, sper că serios amendată, ne va fi prezentată din nou. Aștept să văd textul care ne va fi prezentat pentru a face o evaluare finală. Acum vin în fața dumneavoastră pentru a vă ruga, în special pe colegii parlamentari din Comisia de Industrii și din cea Juridică, cu următoarele rugăminți:

Nu lăsați neamendată serios o lege care creează un regim juridic discriminatoriu  în favoarea acelor proiecte considerate ”proiecte miniere de interes public deosebit”. Interesul public, fie el și deosebit, nu poate fi legat de natura resurselor exploatate, este circumstanțial și depinde de viziunea (uneori lipsa de viziune) a celor care fixează, la un moment dat, în ce constă acest interes public. Este în interesul public al generației noastre să exploatăm unele resurse minerale. Poate că da. Dar prezintă aceeași exploatare și interesul public al generațiilor viitoare? Fără îndoială că da. De aceea orice exploatare a unei resurse neregenerabile, făcută acum, înseamnă că luăm ceva din portofoliul generațiilor viitoare. Pe de altă parte simpla mențiune a sintagmei ”proiect minier… deosebit” mă face să mă gândesc la un alt proiect minier, și el deosebit, care a scos mii de oameni în stradă, în toamna anului trecut. Nu doresc să votez o lege care, printr-un cadru general, să nu facă altceva decât să deschidă portițe pentru diverse proiecte miniere care, pe baza legislației actuale, nu ar avea șanse reale de a primi avizele necesare pentru obținerea licenței de exploatare.

Nu lăsați, de asemeni, să treacă fără serioase modificări o lege care să permită ca cetățenii români să poată fi expropriați în modalități care merg pe linia cenușie, interpretabilă, a constituționalității – dacă nu cumva dincolo de ea.

Fără o atenție specială acordată acestor aspecte o Lege a Minelor, oricât de bine intenționată ar fi ea, mă tem că nu are șanse să treacă de votul Camerei. Sau dacă va trece, atunci nu va avea urmări binefăcătoare pentru economia României și pentru cetățenii români – urmări pe care, sunt convins, cu toții le dorim.

București, 11 februarie 2014

Radu Zlati, deputat PNL circumscripția electorală 13 Cluj, colegiul uninominal nr. 5 Gherla

Etichete:, , , , ,

6 comentarii pe “Declarație politică Radu Zlati: Despre Legea Minelor, până nu este prea târziu!”

  1. Ionut 11 februarie 2014 la 10:20 AM #

    Felicitari, domnule deputat!

    Apreciază

  2. pozedecat 11 februarie 2014 la 11:26 AM #

    Foarte buna declaratie politica! Sa vedem insa cat de mult v-au ascultat o parte dintre colegi caci am senzatia certa, daca pot sa spun asa, ca foarte multi dintre ei nu se deosebesc cu nimic de clica portocalie care sper ca se destrama acum.

    Apreciază

    • Radu Zlati 11 februarie 2014 la 6:12 PM #

      am avut o întânire în cadrul grupului de deputați PNL luni, și toți cei care s-au pronunțat au avut obiecții la Legea Minelor.

      Apreciază

      • pozedecat 11 februarie 2014 la 9:20 PM #

        Daca va intalniti cu dl senator Petru Filip, va rog sa-l intrebati ce parere are despre demolarea in curs de la Oradea despre care v-am scris si dumneavoastra si domnului ministru. Mai ales ca e presedinte la comisia de administratie publica. Desi, in 2000 cand am putut eu sa stau de vorba cu dansul pe vremea cand era primar, parea destul de opac din punct de vedere al comunicarii pe tema patrimoniului …
        Cum v-am scris, subiectul l-am dezvoltat si pe blog(uri) pentru ca este mult prea simptomatic pentru cum se vor intampla lucrurile in viitorul inca si mai „descentralizat”.

        Apreciază

  3. chioru 11 februarie 2014 la 2:42 PM #

    daca antonescu cedeaza in cazul iohannis, atunci e cel mai mare fraier!

    Apreciază

  4. Mazilu 14 februarie 2014 la 5:01 PM #

    .Care ar fi obiectile dumneavoastra la Legea actuala care se doreste a fi propusa spre votare?Cu inalta consideratie,M.D

    Apreciază