Declarațiile susținute de prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis – 10 februarie 2014

klaus iohannis”Având în vedere că în ultimele zile au fost mai multe decizii care s-au luat, mai multe întrebări care s-au pus în spațiul public și având în vedere că acum aproximativ o oră s-a încheiat o întâlnire a USL- ului, o întâlnire la vârf, am considerat că este bine să ne întâlnim, să vă spun ce s-a discutat, de ce s-a discutat și dacă aveți eventuale întrebări să vă răspund la ele.

După ce la sfârșitul săptămânii trecute PNL în Biroul Politic Național a propus schimbări de miniștrii evident că în spațiul public au apărut câteva întrebări, evident că în spațiul politic a fost nevoie și este nevoie de discuții, de clarificări și de negocieri pentru aceste lucruri ne-am întâlnit în USL astăzi. Am abordat aceste chestiuni, discuția a fost una amiabilă și v-aș prezenta câteva concluzii de aici.

PNL a propus, printre altele, ca eu să preiau funcția de vicepremier și ministru de Interne, lucru care ne se potrivește cu actuala structură a Guvernului care este aprobată pe vicepremier și ministru al Finanțelor. În concluzie trebuie modificată structura guvernului, lucru pe care îl poate face doar Parlamentul prin hotărârea sa. Aceste lucruri par simple la prima vedere, în realitate este o birocrație destul de complicată care trebuie parcursă și aceste chestiuni vor trebui parcurse în următoarele zile.

Având în vedere că se intră în Parlament, este clar că dacă una din părțile implicate în guvernare dorește să facă propuneri de modificare, altele decât cele propuse de noi de PNL, este un moment potrivit pentru a discuta aceste modificări. În consecință nu am ajuns la o concluzie astăzi fiindcă nu ne-am propus acest lucru. Am stabilit pentru mâine o întâlnire, vom vedea exact ora și locul, tot în conducerea USL- ului la care vine toată lumea pregătită cu propunerile pe care dorește fiecare să le facă, altele decât cele pe care le-am făcut noi, care sunt deja bine cunoscute acum și vor fi discutate.

După care, presupunând acordul părților, se poate convoca Parlamentul în ședință comună, cele două camere și se poate aproba noua structură a Guvernului. Nu a fost motiv de discuție și nu s-a discutat să iau locul cuiva, așa cum nu am venit în PNL să iau locul cuiva, așa nu merg nici în Guvern să iau locul cuiva, dar PNL a hotărât să fiu vicepremier, ceea ce voi fi.

Iar în același context fiindcă că am spus voi fi, am observat că există o preocupare importantă, în spațiul public pentru ce voi fi eu în continuare, dacă voi fi ministru sau dacă voi fi primar sau dacă voi fi și una și alta. Vreau să clarific că acest lucru este treaba mea și nu am neapărat nevoie de sfaturi decât dacă le cer. Pe de altă parte este clar, dar subliniez încă o dată acest lucru, că noi de la PNL nu vom merge niciunde să cerem o lege pentru un om și nici nu am eu, Klaus Iohannis, să intru într-o situație discutabilă. În consecință vreau să reafirm determinarea mea de a deveni vicepremier și ministru de Interne. Evident că voi face toți pașii ceruți de legile în vigoare pentru a fi și în legalitate și pentru a clarifica orice discuție s-ar pune înainte să devin ministru și vicepremier.

Dacă doriți să întrebați ceva, poftiți.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: În ceea ce privește situația dumneavoastră ca primar și fiind nominalizat în funcția de ministru, dacă în urma discuțiilor se ajunge la concluzia că dumneavoastră veți ocupa funcția de ministru de Interne și veți lua și funcția de vicepremier, să înțeleg din ce ați spus că veți demisiona…

Klaus Iohannis: Eu voi face cu certitudine orice pas va fi nevoie pentru a fi în legalitate, dar acest pas îmi aparține, îl voi face atunci când trebuie și atunci voi și anunța.

Jurnalist: O soluție ar fi, domnule Iohannis, să vă autosuspendați funcție, s-a vorbit și despre asta, să vă autosuspendați din funcția pentru o anumită perioadă de timp de la Primăria Sibiului.

Klaus Iohannis: Nu există instituția autosuspendării din demnitatea de primar. Ea există din calitatea de membru de partid, la PNL de exemplu, pentru a evita situații conflictuale sau de incompatibilitate, dar în administrația publică nu există autosuspendarea.

Jurnalist: Vi s-a promis că în situația în care veți demisiona din funcția de primar, Executivul nu va organiza timp de, să spunem câteva luni, alegeri parțiale alegeri pentru primăria Sibiu?

Klaus Iohannis: Asta nu s-a discutat, nu se va discuta și este treaba Guvernului atunci când se va pune problema.

Jurnalist: A fost o discuție la ședința USL în ceea ce privește funcția de vicepremier pe Finanțe?

Klaus Iohannis: Nu.  Adică haideți să relativăm.  Da, a fost o discuție, dacă e absolut obligatoriu să rămân vicepremier, ministrul Afacerilor Interne sau dacă ar fi oportun să fiu vicepremier – ministrul Finanțelor Publice.  Noi în PNL am desemnat persoana care va fi ministrul Finanțelor Publice în România.  Este colegul nostru Eugen Nicolăescu, deci discuția s-a încheiat, ca atare, foarte repede.

Jurnalist: Ne veți spune dacă s-a discutat și dacă s-a ajuns la o concluzie în privința atribuției pe care o veți avea dumneavoastră ca vicepremier?  Exact ce veți coordona dumneavoastră?

Klaus Iohannis: Această chestiune s-a discutat și este unul din subiectele pe care le vom discuta mâine la ședința care va fi aproape tehnică de USL când vom stabili foarte exact care vicepremier de care domeniu se ocupă, dacă vor fi și alte modificări, dacă se schimbă încă ceva în structura Guvernului. Sunt câteva chestiuni care trebuie lămurite dar nu sunt conflictuale și nici într-o discuție contradictorie.  Sunt câteva chestiuni care trebuie clarificate pentru a da o bună funcționalitate noii structuri, dar aceste lucruri le vom discuta mâine și sunt optimist în ce privește concluziile.

Jurnalist: Partenerii de guvernare, respectiv PSD, UNPR și PC au fost de acord cu o modificare a structurii Guvernului în Parlament sau este doar propunerea Partidului Național Liberal?  Îmi puteți spune ce alte modificări în structura guvernamentală pe lângă cele pe care vi le-am enumerat?

Klaus Iohannis: Toată lumea a fost de acord să se facă acest pas fiindcă nu poate fi evitat și nu au existat discuții nici în contradictoriu, nici într-o tonalitate ridicată pe nicio temă.  Este o chestiune care trebuie discutată într-o altă întrunire fiindcă aceasta a fost una de prim contact cu tematica și vom discuta acest lucru.  Dacă vor fi și alte modificări? Au fost pur și simplu menționate câteva posibile schimbări în Guvern, unele sunt necesare, cum ar fi schimbarea poziției de vicepremier – ministrul Finanțelor în poziția ministrul Finanțelor și așa mai departe.  Dacă vor fi și altele, cum am spus mai devreme, atunci ele pot fi și vor fi discutate mâine.

Jurnalist: Ca să înțelegem zilele următoare va veni Guvernul în Parlament cu noua structură? Acum avem Ponta III?

Klaus Iohannis: Nu, se schimbă doar structura Guvernului, deci nu se intră pe un Guvern Ponta III.  Rămâne Guvernul în funcțiune, dar cu aceste modificări care se impun acum și aceste modificări prin legislația în vigoare se pot face numai prin hotărârea Guvernului în Camerele reunite.

Jurnalist: Domnule Iohannis, ați vorbit de modificări în structura Guvernului? Asta înseamnă că ar putea fi mai mulți vicepremieri?

Klaus Iohannis: Nu pot să exclud așa ceva, dar nici nu am discutat.  Este o chestiune care teoretic se poate, practic vom vedea mâine dacă vine cineva cu o astfel de solicitare sau nu.  Dacă se va agrea sau nu, nu pot să evaluez acum aceste chestiuni.

Jurnalist: În discuția de astăzi ați exclus din start varianta de a avea atribuții în calitate de vicepremier pe Finanțe?

Klaus Iohannis: Nu.  Am exclus din start să fiu ministrul Finanțelor, dar nu am exclus deloc să coordonez Finanțele, ba chiar cred că ar fi un lucru interesant.

Jurnalist: Domnule Iohannis, ieri premierul Victor Ponta spunea că va trimite astăzi la Cotroceni propunerea dumneavoastră în funcția de ministru al Internelor.

Klaus Iohannis: Da, aceste lucruri le-am discutat, pot să vă detaliez destul de bine. Primul ministru a avut o idee foarte  bună și anume să operăm modificările care se pot opera prin mecanismul de remaniere simplă. Asta însemnând că ministrul Finanțelor devine ministrul Finanțelor, ministrul Economiei, eu devin ministru de Interne. Acest lucru a fost propus în ideea de a face repede noul Guvern funcțional. Totuși, noi ne-am exprimat preferința pentru a face totul dintr-o singură mișcare fiindcă dacă astăzi am fi numiți, care pot fi numiți direct miniștri, atunci acest lucru impune totuși, aceiași pași, refăcut structura Guvernului, intrat în Parlament, obținut hotărârea Parlamentului. Noi suntem de părere că nu este bine şi nu este oportun să avem două faze de schimbări în Guvern la un interval scurt şi în consecinţă noi ne-am exprimat clar preferinţa pentru o variantă care cuprinde toate modificările dintr-o singură mişcare. Deci, eu nu voi fi în această seară ministrul de Interne.

Jurnalist: Aţi spus că este posibil să obţineţi poziţia de ministru al Internelor şi vicepremier care coordonează Finanţele. Totuşi, în această situaţie, dacă domnul Gabriel Oprea rămâne vicepremier care coordonează apărarea, practic aţi fi un vicepremier sub un alt vicepremier.

Klaus Iohannis: Nu. În realitate este un pic mai simplu, fiindcă în legea de organizare, în hotărârea de stabilire a structurii Guvernului, atribuţiile de coordonare ale vicepremierilor nu sunt stabilite. Acestea sunt stabilite prin dispoziţia primului ministru, fiindcă vicepremierii primesc o delegare din partea primului ministru pentru domeniile de care se vor ocupa ei. Este un atribut expres al primului ministru şi nu este nevoie de o altă procedură. În consecinţă, am propus şi primul ministru a acceptat, ca după ce parcurgem aceşti paşi şi avem vicepremierii stabiliţi, să ne adunăm să analizăm problema şi primul ministru să dea o dispoziţie prin care dă fiecăruia în coordonare ce se consideră atunci, la o şedinţă de guvern şi la decizia primului ministru, în fiecare caz în parte. Sunt situaţii care trebuie clarificate fiindcă, de exemplu nu se poate ca, şi toată lumea a fost de acord, vicepremierul Oprea să coordoneze o parte din ce face ministrul de Interne care şi el este vicepremier. Dar se poate fără probleme mari şi aici am căzut de acord destul de repede, să existe comitete sau comisii speciale de exemplu, cum este comitetul pentru situaţii speciale, care poate să fie coordonat de un vicepremier, chiar dacă structuri de la un alt vicepremier participă acolo în comitetul respectiv. Nu mi se pare o contradicţie şi nu mi se pare o problemă de fond fiindcă în definitiv toată lumea merge în guvern ca să rezolve problemele, nu ca să ducă discuţiile politice acolo şi atunci lucrurile se pot lămuri uşor.

Jurnalist: Există posibilitatea să existe şi rocade între ministerele PNL şi PSD?

Klaus Iohannis: Mă îndoiesc de aşa ceva. Nici nu s-a cerut, nici nu s-a discutat.

Jurnalist: De asemenea, ANI într-un răspuns dat astăzi guvernului spune că în eventualitatea numirii unei persoane care ocupă funcţia de ales local în funcţia de membru al Guvernului, încetarea din funcţia de ales local trebuie să fie efectivă prin demisia acestuia înainte de numirea în funcţia de demnitate publică, pentru a nu intra în stare de incompatibilitate. Conform acestei decizii a ANI, vă veţi anunţa o eventuală demisie înainte de a accepta funcţia de ministru de Interne şi de vicepremier?

Klaus Iohannis: După cum am spus, dar îmi face plăcere să o repet, evident că voi face tot ce trebuie pentru a fi în perfectă legalitate şi din punctul de vedere al ANI.

Jurnalist: Domnule Iohannis s-a pus vreo clipă problema ca domnul Gabriel Oprea să preia Ministerul Apărării?

Klaus Iohannis: Ministerul Apărării la PSD. În nicio discuţie la care am participat eu, deci nici astăzi, nu s-a discutat aşa ceva.

Jurnalist: Domnule Iohannis, totuşi USL este o alianţă și toate aceste discuţii puteau avea loc cu uşile închise şi se ieşea la sfârşit cu o concluzie. De ce vedem atâtea persoane care se pronunţă şi atâtea informaţii pe surse?

Klaus Iohannis: Cred că este o temă interesantă, de aceea le vedem. Şi o chestiune de interes public legitim. Cred că orice alegător sau chiar orice cetăţean fără drept de vot are dreptul legitim să fie curios ce se întâmplă în Guvernul lui, pe care el l-a pus indirect acolo. Şi atunci am considerat că este bine dacă există aceste întrebări şi nelămuriri în spaţiul public să răspund cât pot eu să răspund la aceste întrebări. Deci, este o dezbatere publică, care mie mi se pare oportună şi benefică.

Jurnalist: Aţi putea să ne clarificaţi, până la urmă a existat un consens în ceea ce priveşte trecerea, soluţia trecerii prin Parlament a acestor schimbări în Guvern? S-a ajuns la un consens asupra acestui lucru astăzi?

Klaus Iohannis: Da. Da, este clar, este singura cale şi toată lumea a acceptat acest lucru,

Jurnalist: Şi se va întâmpla în această săptămână?

Klaus Iohannis: Se va întâmpla atunci când vom fi pregătiţi. Varianta optimală ar fi să negociem mâine, să terminăm negocierile toate, să se convoace camerele reunite pentru miercuri, miercuri în Parlament să se ia hotărârea, după care fiecare poate să îşi preia postul. Este varianta optimală. Dacă, din motive pe care nu le cunosc acum și nu pot nici măcar să le ghicesc, nu terminăm mâine, de exemplu ninge așa de tare că nu pot să ajung eu din provincia mea acolo, e posibil să se amâne pe miercuri sau pe joi și atunci, știți bine, că este practic imposibil de convocat Parlamentul joi după-amiază sau vineri.

Jurnalist: Ați făcut referire la posibile alte schimbări decât cele propuse de PNL. În aceste discuții au existat clar propuneri pentru schimbări în rândul miniștrilor PSD? Aceste propuneri au venit din partea PNL sau au fost idei invocate de partea social-democaților?

Klaus Iohannis: Nu au fost propuneri concrete, dar a existat dorința absolut legitimă și corectă, din partea partenerilor noștri, să aibă puțin timp să analizeze situația și, până mâine, dacă este cazul, să vină cu o propunere. Deci nu s-a discutat nimic concret.

Jurnalist: Această discuție de mâine ar putea pune pe masă o renegociere a principiului parității în Guvern cuprinsă în protocolul USL?

Klaus Iohannis: Nu.

Jurnalist: Care este relația dumneavoastră cu președintele Traian Băsescu?

Klaus Iohannis: Cel mai bine se descrie cu termenul non-relație.

Jurnalist: Toți miniștri liberali care sunt acum în funcție vor rămâne începând de mâine în funcție sau PNL mai are de gând să facă anumite modificări, după aceste schimbări la structura guvernului?

Klaus Iohannis: Acum dacă tot stăm și analizăm până mâine, poate vine cineva și de la noi cu o propunere de schimbare, oricât mică. Dacă o atribuție care este acum la cineva și nu s-a operat în hotărârea care definește structura guvernului și s-a funcționat așa, la gentleman’s agreement sau la dispoziția premierului și se dorește să se clarifice acest lucru – situație ipotetică, deci nu mă întrebați, că nu cunosc niciuna – atunci sigur, se poate. Dar pentru noi este important să clarificăm această mică sau mare sau mijlocie remaniere pe care a aprobat-o Biroul Politic al PNL.

Jurnalist: În discuțiile de astăzi, reprezentanții PSD v-au solicitat să vă prezentați demisia înainte de momentul în care ați prelua funcția de vicepremier și ministru?

Klaus Iohannis: Nici nu cred că ar face-o, nici nu cred că aș discuta așa ceva.

Jurnalist: Dar public au făcut asta.

Klaus Iohannis: Unii colegi din PSD sunt extrem de preocupați de soarta mea, le mulțumesc pentru acest lucru, dar este o vorbă la români: cel mai bun sfat este cel care se cere.

Jurnalist: Când vorbiți de modificări de structură a guvernului înseamnă că anumite autorități, instituții să fie mutate de la un minister la altul? Se ia în calcul și lucrul acesta?

Klaus Iohannis: Teoretic se poate, sigur că da.

Jurnalist: S-a discutat în ședința de astăzi?

Klaus Iohannis: Nu, n-am discutat concret decât modificările care este obligatoriu să fie operate fiindcă noi venim cu o remaniere. Dar se poate discuta orice, în principiu.

Jurnalist: Inclusiv mandatele miniștrilor delegați care pot deveni miniștri plini?

Klaus Iohannis: Posibil și asta.

Jurnalist: S-a enunțat un astfel de minister sau ministru delegat, care ar putea deveni ministru plin?

Klaus Iohannis: Nu s-a enunțat așa ceva.

Jurnalist: Domnul Voiculescu în ce calitate a participat la această reuniune?

Klaus Iohannis: Habar nu am.

Jurnalist: În cursul discuțiilor de astăzi, exact unde s-au blocat discuțiile?

Klaus Iohannis: Nu s-au blocat deloc.

Jurnalist: Atunci de ce nu s-a ajuns la un consens?

Klaus Iohannis: Nu s-a ajuns la un consens fiindcă toată lumea a simțit nevoia de o pregătire mai aprofundată și de o întâlnire de negocieri anunțată.

Jurnalist: Ce înseamnă o pregătire mai aprofundată?

Klaus Iohannis: O reverificare a poziției fiecărui partid în această chestiune.

Vă mulțumesc!

Etichete:, , , , , , , ,

Un comentariu pe “Declarațiile susținute de prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis – 10 februarie 2014”

  1. chioru 10 februarie 2014 la 9:46 PM #

    a zis nicolicea de ce au facut usd-ul. pentru ca dupa europarlamentare raportul intre pnl si usd va fi de 2 la 1 (o treime , doua treimi), si il vor forta pe crin sa cedeze din ministere(adica usd-pnl nu va mai fi la paritate). deci are dublu scop: prezidentiale castigate de un pesedist si distrugerea asa-zisei paritati de la guvernare.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: