”Tatăl meu a fost întruchiparea omului liberal”, scrie economistul grec Yanis Varoufakis. ”Pentru a-și câștiga traiul a trebuit să-și închirieze forța de muncă unei oțelării din Eleusis. Însă în timpul pauzei de masa se plimba prin curtea Muzeului Arheologic din Eleusis, unde se delecta descoperind stelele pline de indicii că anticii erau mult mai evoluați în ale tehnicii decât se crezuse. Venea acasă după ora 5, își făcea siesta și apoi se bucura de viața de familie și scria articole despre descoperirile lui. Pe scurt, viața lui de la fabrică era total separată de viața personală.
Asta era într-o vreme în care până și stângiștii credeau că sistemul capitalist ne-a dat suveranitate asupra nouă înșine, chiar dacă cu anumite limite. Indiferent cât de mult lucrai pentru patron, puteai să-și delimitezi o parte din viață, să rămâi autonom, liber. Știam că doar cei bogați sunt liberi să aleagă cu adevărat, că cei săraci erau liberi mai degrabă să piardă și că cea mai urâtă sclavie era a celui care învață să-și iubească lanțurile. Însă apreciam libertatea limitată pe care o aveam”, scrie Varoufakis, pentru Project Syndicate.
”Tinerilor de astăzi li s-a refuzat până și asta. Din momentul în care fac primii pași în viață, ei sunt învățați să considere că sunt un brand, unul care va fi judecat în funcție de autenticitatea lui. (Iar asta îi implică și pe potențialii angajatori. Un tânăr mi-a spus că nimeni nu îi va oferi un loc de muncă până când nu se va descoperi cu adevărat pe sine însuși.) Marketingul identității nu este opțional în societatea online de astăzi. Organizarea și expunerea în vitrină a vieții personale a devenit una dintre cele mai importante activități ale tinerilor de astăzi.
Înainte de a posta o imagine, un videoclip, înainte de a scrie despre un film, de a redistribui o fotografie sau un mesaj Twitter, tinerii de astăzi trebuie să se gândească bine pe cine vor bucura și pe cine vor întrista cu aceste imagini și mesaje. Trebuie să se gândească care dintre ”adevăratele lor personalități” va fi cea mai atractivă, comparându-și opiniile cu cele ale formatorilor de opinie din mediul online. Fiecare alegere pe care o au de făcut devine un act de construire a unei identități.
Nu trebuie să fii un om de stânga pentru a vedea că a dispărut până și dreptul la o frântură de timp în care cineva să nu fie scos la vânzare. Ironia este că liberalii au fost anihilați nu de cămășile brune și nici de comisarii staliniști. Au fost uciși când o nouă formă a capitalului a început să le ceară tinerilor să facă cel mai liberal dintre lucruri – să fie ei înșiși. Dintre toate modificările comportamentale pe care capitalul cloud (așa cum îi spun eu) le-a generat și le-a monetizat, aceasta este cea mai importantă și mai de amploare.
Individualismul posesiv a fost mereu periculos pentru sănătatea mintală. Societatea tehno-feudală a capitalului cloud face ca lucrurile să fie infinit mai rele, pentru că desființează acele limite care i-au permis omului liberal să se sustragă temporar din piața muncii. Capitalul cloud a zdrobit indivizii în fragmente de informații, în identități și alegeri exprimate prin clickuri pe care algoritmii săi pot să le manipuleze în moduri pe care mintea omului nu le poate pricepe. A produs indivizi care nu sunt posesivi, ci posedați sau, mai degrabă, sunt persoane incapabile să aibă control asupra lor înselor. Capitalul cloud ne-a distrus capacitatea de a ne concentra asupra noastră.
Nu am devenit lipsiți de voința, ci concentrarea noastră a fost deturnată de o nouă clasă conducătoare. Pentru că algoritmii capitalului cloud întăresc patriarhatul, stereotipurile individuale și sentimentele neplăcute preexistente, cei mai vulnerabili (cei marginalizați, cei blonavi și cei săraci) suferă cel mai mult.
În societatea contemporană, lumea virtuala ne pune față în față cu ”celălalt”. Și pentru că violența online pare anodină și deloc sângeroasă, suntem înclinați să reacționăm la acest ”celălalt” printr-un limbaj agresiv, înjositor și irascibilitate. Această intoleranță este o compensație emoțională pe care tehno-feudalismul o oferă pentru frustrările și anxietățile legate de identitatea noastră și de capacitarea noastră de a ne concentra atenția.
Moderatorii și regulile împotriva limbajului urii nu pot opri aceasta brutalizare, pentru că ea este o caracteristică intrinsecă a capitalului cloud, ai cărui algoritmi sunt concepuți pentru cât mai mult trafic online. Iar regulatorii sistemului nu pot sa reface niște algoritmi de inteligență artificială pe care nici măcar autorii lor nu-i mai pot înțelege. Prin urmare, pentru ca libertatea să aibă o șansa este necesară socializarea capitalului cloud.
Tatăl meu credea că singura apărare împotriva demonilor care ne dau târcoale este să găsim ceva frumos asupra căruia să ne concentrăm. Am încercat să fac asta în felul meu. Însă în contextul tehno-feudalismului, acționând de unii singuri, izolați, ca indivizi liberali, nu vom reuși să ajungem prea departe. Nu este o soluție să renunțăm la internet, să ne închidem telefoanele și să folosim bani de hârtie în locul cardurilor de plastic. Nu vom reuși să civilizăm capitalul cloud și să ne eliberăm mințile din strânsoarea lui decât acționând împreună.
Or, aici avem parte de cea mai mare contradicție – ideea liberală de libertate nu poate fi salvată decât prin reconfigurarea drepturilor de proprietate asupra instrumentelor de producție, distribuție, colaborare și comunicare care sunt deținute acum de capitalul cloud. Prin urmare, reînvierea omului liberal necesită exact ceea ce liberalii detestă – o nouă revoluție”.
Yanis Varoufakis este economist, a fost ministrul de finanțe al Greciei în guvernul Syriza (partid de stânga).
Sursa: Cotidianul.ro
Marturisesc ca nu am inteles foarte bine unde vrea sa bata … Ca pe el stiu ca au vrut unii sa il bata la propriu. De exemplu, partea aia cu cei vulnerabili care sufera cel mai mult nu am fost in stare deloc sa o leg cu algoritmii capitalului cloud, ca nu stiu despre ce suferinta ar putea fi vorba .
ApreciazăApreciază