De ce îl vrem pe Crin candidat (1): Johannis își poate îndepini programul asumat la Congres!

ZlatiÎncep o serie de articole prin care îmi voi argumenta, atât de convingător cât voi putea fi, propunerea ca PNL să se prezinte, la alegerile prezidențiale, cu un binom Crin-Klaus – Crin Antonescu președinte al României, Klaus Johannis premier PNL.

Primul meu argument (nu și cel mai important) este următorul: Klaus Johannis a fost ales președinte la recentul Congres al PNL, pe baza unei moțiuni intitulată Pentru un deceniu de liberalism, prosperitate și stat de drept. Dar, în mod evident, acest program este programul unui președinte de partid (mai exact: al președintelui  PNL). El nu se dorește și nu poate fi program prezidențial, fie el și al unui ”președinte liberal.” Căci un program prezidențial, un proiect de țară, nu poate să conțină, de exemplu, dorința ca PNL să guverneze pentru perioada următorilor 10 ani. Și aceasta dintr-un motiv extrem de simplu: odată ajuns președinte, domnul Klaus Johannis ar trebui să ”uite” că a fost liberal, să ”uite” că a fost președinte al PNL, și să participe, în limitele constituționale ale puterilor sale, la guvernare în colaborare cu toate forțele politice ale țării, indiferent de culoarea lor politică; cu alte cuvinte să fie mediator iar nu jucător (fie el și liberal).

Programul pe care Klaus Johannis a primit votul zdrobitor al reprezentanților PNL la Congres este programul unui șef de partid, eventual al unui șef de partid ajuns prim ministru (deci conducând în continuare destinele partidului său), și este un program bun. Dacă Johannis este ales președinte, programul însă va fi abandonat.

Va fi abandonat dacă Johannis va câștiga alegerile, căci nimeni nu poate garanta lui Klaus Johannis, odată ajuns titular al postului de la Cotroceni, că urmașul său la conducerea PNL va dori să ducă mai departe programul Johannis, sau își va impune propria sa viziune asupra dezvoltării partidului și a țării. Cel mai probabil se va merge pe a doua soluție, iar în acest caz diferențele dintre cele două programe pot fi, teoretic, oricât de substanțiale.

Va fi abandonat în cazul în care Klaus Johannis va pierde alegerile prezidențiale, căci în acest caz mai mult ca sigur va pierde și conducerea PNL, plătind prețul eșecului său și al partidului. Și cu atât mai mult, succesorul său își va impune propriul proiect, diferit de ceea ce am votat ieri la Congresul PNL.

Însă în cazul în care Klaus Johannis nu va candida, atunci indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, sunt șanse maxime pentru ca acesta să rămână la conducerea partidului, iar programul său să fie, finalmente, implementat. Căci dacă Johannis nu va fi președinte, în schimb poate deveni omul cel mai puternic în stat (iar acesta nu este președintele, ci premierul) iar în această calitate să modeleze structurile economico-sociale ale  României în spirit liberal, prin mijloace pe care președintele țării nu le are la îndemână.

Deci, dacă domnul Klaus Johannis dorește cu sinceritate să implementeze propriul program politic, program pe baza căruia a fost ales președinte al PNL, ar trebui să nu candideze la prezidenția României.

PS: Las la o parte amănuntul amănuntul că programul de care am vorbit mai sus folosește sintagma ”președinte liberal”, alcătuire oarecum nefericită. Căci am dori cu toții, după 24 de ani, un președinte pur și simplu – nu doar un președinte legat ombilical de partidul de unde provine, fiind mai mult un președinte fesenist, pesedist, pedelist iar nu unul al tuturor românilor.

Etichete:, , , , , , , , ,

9 comentarii pe “De ce îl vrem pe Crin candidat (1): Johannis își poate îndepini programul asumat la Congres!”

  1. hmm 29 iunie 2014 la 10:04 PM #

    o prostie. basisti nu o sa-l voteze pe crin in turul 2 ci vor sta acasa. crin face jocul lui ponta si lui basescu

    Apreciază

  2. hmm 29 iunie 2014 la 10:05 PM #

    erata: *basistii

    Apreciază

  3. hmm 29 iunie 2014 la 10:06 PM #

    stau sa ma gandesc ca asa cum pnt-ul lui coposu si-a bagat in coada cd , devenind pntcd, asa si pnl poate pune in coada un d, devenind pnld

    Apreciază

    • Radu Zlati 29 iunie 2014 la 10:45 PM #

      Nu cred. Am mai spus: noul partid se va numi PNL sau nu va fi un nou partid.

      Apreciază

  4. Ionut 30 iunie 2014 la 1:59 PM #

    Sunt de acord cu dvs., Crin presedinte si Johannis premier, dar lucrurile trebuie facute cu calm, diplomatie si pe baza unor sondaje corecte. La urma-urmei, si Johannis e om, cu orgolii si ambitii, si nu trebuie tratat cu ostilitate, chiar daca a comis o gafa.
    Regret totusi ca s-a ajuns intr-un soi de blocaj, lucrurile trebuiau lasate asa cum fusesera comunicate marelui public in forma tandemului Antonescu-Johannis. Am incredere in capacitatea organizatorica a d-lui Johannis si in faptul ca poste elabora o strategie pe termen lung pentru Romania si sunt convins ca va intelege care functie in stat i se potriveste cel mai bine, daca ii sunt prezentate argumente solide.
    Aceste neintelegeri de moment nu trebuie sa se transforme intr-o adversitate Antonescu-Johannis, si totul se rezolva daca se pune mai presus de toate interesul national si, implicit, succesul PNL.

    Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. De ce îl vrem pe Crin candidat (2): Pentru ca Johannis să conducă PNL! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 30 iunie 2014

    […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (1): JOHANNIS ÎȘI POATE ÎNDEPINI PROGRAMUL ASUMAT LA CONGRES! […]

    Apreciază

  2. De ce îl vrem pe Crin candidat (5): Pentru că Stolojan! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 9 iulie 2014

    […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (1): JOHANNIS ÎȘI POATE ÎNDEPINI PROGRAMUL ASUMAT LA CONGRES! […]

    Apreciază

  3. De ce îl vrem pe Crin candidat (7): Pentru că întrebări fără răspuns! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 17 iulie 2014

    […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (1): JOHANNIS ÎȘI POATE ÎNDEPINI PROGRAMUL ASUMAT LA CONGRES! […]

    Apreciază