Declarație de presă: PNL în fața unei alegeri raționale, dar și pasionale

Radu ZlatiCongresul recent al Partidului Național Liberal a lăsat (așa cum era de altfel și statutar) Delegației Permanente a partidului sarcina nominalizării candidatului PNL pentru alegerile prezidențiale; salut în acest context decizia președintelui PNL, domnul Klaus Johannis, de a retrage o moțiune care nu se afla în litera și spiritul Statutului, așa cum bine sublinia președintele nostru de onoare, Seniorul Mircea Ionescu Quintus.

Este deci în puterea Delegației Permanente de a propune unui Congres al PNL persoana care va fi purtătorul de drapel a PNL și a dreptei unite în marea bătălie pentru Cotroceni, împotriva candidatului PSD.

Puterea, abilitarea, îndreptățirea, Delegația Permanentă are toate aceste atribute. Este corect însă să le folosească fără o consultare a propriei baze de partid? Să mă fac limpede înțeles. Alegerile nu sunt doar o chestiune de alegere rațională, dar și de poziționare în urma unei alegeri afective. Acest fapt este valabil nu numai pentru electoratul din România, dar și pentru aparatul de partid: pentru zecile, sutele de mii de activiști, membrii și simpatizanți, care constituie armata ce stă în spatele oricărei victorii. Nu doar candidații conving electoratul să voteze, ci și (sau poate mai ales!) această armată pe care fiecare partid o are: mai mare sau mai mică, mai mult sau mai puțin organizată și disciplinată, mai mult sau mai puțin dispusă la sacrificii (de timp, energie, de resurse materiale și financiare…)

Este corect ca decizia Delegației Permanente să țină seamă de rezultatele unor sondaje, studii aplicate, părerea unor experți în varii domenii ce au legătura cu domeniul alegerilor înalt personalizate cum sunt cele pentru președinția României. Dar tot atât de corect (sau poate mai ales…) este ca membrii Delegației Permanente să ia o decizie și în urma unei largi consultări cu baza de partid: cu primarii, consilierii locali și județeni, președinții de organizații locale, dar și cu simpli membri de partid.

Căci sondajele și studiile sociologice dau doar o fotografie de moment și o palidă imagine a unui posibil trend în condiții deja știute. Dar viața politică a acestei veri va fi extrem de diversă, se va folosi o artilerie mediatică la intensitate nemaiîntâlnită până acum, iar surprize pot apărea la tot pasul.

Cercetările sociologice nu pot face altceva decât să măsoare acum intenția de vot față de candidat cum este domnul Klaus Johannis, care încă nu a fost supus unui astfel de bombardament concertat. Ele nu pot măsura cum va arăta această intenție după ce Johannis va fi trecut prin toate furcile caudine ale unei prese ostile.

Dar loialitatea activului de partid față de o anumită opțiune va rămâne, în cea mai mare parte neștirbită, cu o singură, dar importantă, condiție: acest aparat de partid să fie parte a procesului de decantare a opțiunii Delegației Permanente, și deci a partidului.

Având în vedere cele de mai sus, supun atenției Biroului Permanent Național și Delegației Permanente următoarele propuneri:

 • Să fie analizată intenția de vot a electoratului față de candidații dreptei prin mai multe sondaje independente;
 • Cei mai bine plasați doi candidați în aceste sondaje, indiferent de partidul din care fac parte, să participe la alegeri interne organizate în cadrul unor ședințe comune la nivel de județ, PNL și PDL;
 • Rezultatele acestor alegeri interne să fie acceptate de către Delegația Permanentă a PNL și propuse spre consfințire în cadrul unui Congres comun, PNL + PDL, care să stabilească numele candidatului dreptei pentru alegerile prezidențiale.

Consider că acceptarea inițiativei mele de către ambele partide, PNL și PDL, nu va asigura doar transparența și caracterul democratic necesar unei astfel de hotărâri cruciale pentru PNL dar și pentru societatea românească în ansamblul ei, dar vor constitui un bun punct de plecare pentru colaborarea dintre activiștii celor două partide.  Și vor aduce în ecuația alegerii noastre nu doar necesara rațiune, ci și pasiunea fără de care nici o victorie nu este posibilă.

30 iunie 2014

Radu Zlati, deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Declarație de presă: PNL în fața unei alegeri raționale, dar și pasionale”

 1. Ionut 1 iulie 2014 la 11:17 AM #

  Se pare ca PSD pune in practica o strategie pentru prezidentiale, si anume aruncarea in lupta a unui independent (sau mai multora, cine stie) care sa fragmenteze electoratul non-PSD. Ideal pentru PSD este ca acest „independent” sa intre in turul 2, cu Ponta.
  Calculul e relativ simplu, iar unii spun ca votul pentru Mircea Diaconu a fost un test.
  Se cauta un „independent” care sa indeplineasca urmatoarea conditie:
  I>S-L, unde I, S, L sunt, respectiv, intentiile de vot pentru independent, pentru candidatul PSD si pentru candidatul liberal, astfel incat, prin cedarea unei parti din electoratul PSD catre independent, acesta sa surclaseze candidatul liberal.
  In acest context, cu antecedentele pe care le are, numirea lui Ioan Rus la transporturi nu mi se pare intamplatoare, ca si renuntarea la sectiile speciale.
  Batalia va fi foarte dura, plina de manipulari, de aceea prestatia PNL in Parlament, dar si la nivel local, in perioada urmatoare, trebuie sa fie IREPROSABILA.
  Mare atentie: Ponta are girul unor puteri straine, deci nimeni din afara nu va comenta, asa cum nu au comentat nici in 2009. Sansa Romaniei e in interiorul sau, iar votul trebuie sa fie bine conturat ca sa anuleze eventualele fraude. Furtul la urne, masiv dar nedovedit in timp util, e valid.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: