De ce îl vrem pe Crin candidat (2): Pentru ca Johannis să conducă PNL!

ZlatiPlace sau nu domnului Klaus Johannis, domnia sa a fost, până la un punct, o parte (esențială însă doar o parte) a ceea ce s-ar putea numi Proiectul Antonescu. Conform acestui proiect, Crin Antonescu urma să candideze la președinția României urmând ca, la momentul potrivit, conducerea Partidului Național Liberal și eventual funcția de premier să revină lui Klaus Johannis.

Place sau nu domnului Klaus Johannis (altfel om politic redutabil și respectabil în politica locală sau regională) rolul de naș al său în politica mare, națională, a fost jucat de Crin Antonescu. Crin Antonescu l-a propus pe Johannis premier al coaliției PNL-PSD în 2009; Crin Antonescu l-a adus în PNL, forțând în 2013 alegerea sa ca prim-vicepreședinte al partidului și schimbând special pentru Johannis Statutul partidului; Crin Antonescu a mers până la spargerea USL pentru a îl impune pe Johannis ca vicepremier;  Crin Antonescu l-a impus, practic, ca înlocuitor al său la conducerea PNL, după alegerile europarlamentare. Cariera în Partidul Național Liberal domnul Klaus Johannis și-o datorează nu doar calităților sale, ci mai ales faptului că Antonescu a văzut în primarul Sibiului (a) personalitatea politică aptă să conducă un partid cu structuri slăbite de boemia liberală, precum și (b) premierul care să poată conduce decent un guvern liberal.

Nu interesează în acest articol morala, aspectele morale ale relației Crin Antonescu – Klaus Johannis. Admit că în politică recunoștința se poate manifesta în forme extrem de ciudate. Ceea ce mă interesează, și ar trebui să intereseze pe toată lumea inclusiv pe domnul Klaus Johannis, sunt aspectele politice ale relației, punctele tari sau slabe ale proiectelor promovate de cei doi, Antonescu și Johannis.

Dacă Proiectul Antonescu însemna o ecuație complexă, adică cuplul Antonescu-președinte al României și Johannis-premier (bonus: președinte al PNL), Proiectul Johannis poate fi redus la o ecuație lineară și anume Johannis – președinte. Nu se cunoaște numele posibilului premier (foarte probabil o personalitate provenind din PDL), nu se cunoaște care este viitorul leadershipului PNL în concepția actualului președinte al partidului.

Ultimul Congres al PNL l-a ales pe Klaus Johannis președinte ale partidului nu pentru ca partidul să fie o trambulină pentru Cotroceni. Dincolo de intenția sau intențiile liderilor teritoriali, delegații l-au creditat cu încrederea lor tocmai pentru că exista și mai există o încredere remanentă, în rândurile activului de partid, în ceea ce mai sus am numit proiectul Antonescu. În ultimii doi ani, în mod conștient și explicit, Antonescu a transferat o parte din încrederea de care se bucura în partid, către Klaus Johannis. Această încredere încă funcționează.

Proiectul Antonescu era un proiect mai bun, după părerea mea, deoarece oferea soluții la provocările majore: cine se va afla la Cotroceni, cine la palatul Victoria și cine conduce în Aviatorilor. Proiectul Johannis este unul incomplet. De aceea personal cred că a persevera în aplicarea Proiectului Antonescu este o opțiune rațională pentru liberali, cel puțin de către aceia dintre liberali care doresc în primul rând binele partidului – căci PNL are nevoie de un conducător (îl numesc: Klaus Johannis) care să asigure stabilitatea internă și o conducere echilibrată într-o perioadă care s-ar putea dovedi extrem de provocatoare în plan politic pentru PNL, dacă Preșidenția va fi adjudecată de către PSD.

Un lung PS: pe lângă aceste două proiecte, ar mai putea fi deslușit un al treilea proiect, de data aceasta strict intern, PNL. Acest proiect este implicit un proiect anti-Antonescu, având calitatea că este mai complet decât Proiectul Johannis, dar și marele defect că nu urmărește în mod necesar binele general sau binele PNL, ci este doar o etapă, o scurtătură dacă doriți, înspre preluarea conducerii PNL. O să îl numim Proiectul X (și aceasta pentru că nu există lider național liberal al cărui nume să înceapă cu X). Proiectul ar suna cam așa: nu îl dorim pe Antonescu candidat la președinție, deoarece și dacă câștigă și dacă pierde Crin, conducerea partidului i-ar reveni mai mult decât probabil lui Klaus Johannis; iar această conducere ar fi nu una pasageră, ci posibil de lungă durată. Deci îl sprijinim pe Johannis să devină președinte al PNL concomitent cu împingerea/sprijinirea candidaturii sale la Președinția României. În acest caz fie câștigă fie pierde Johannis, conducerea PNL rămâne vacantă. Și aceasta pentru că fie Johannis pleacă la Cotroceni, fie pleacă de la conducerea PNL (Antonescu a creat precedentul în partid al președintelui care își asumă personal un eșec electoral major al partidului; și este greu de crezut că, învins la prezidențiale, Johannis va mai dori să rămână la cârma PNL). Dintre cele două căi de a ”scăpa de Johannis” varianta întâi (victoria la alegeri) este mai dificil  de obținut în timp ce varianta a doua este nu doar una ușoară (trebuie doar să se stea cu mâinile încrucișate în octombrie-noiembrie 2014 și între timp să negocieze voturile pentru Congresul PNL de după alegerile prezidențiale) dar și satisfăcătoare pentru măruntul orgoliu al unora. Unii care s-au simțit frustrați că Antonescu aduce un primar de la Sibiu pentru a îl face urmașul său.

Morala unei analize despre care am spus de la început că nu este interesată de morală? Nu toți cei care par a-ți vrea binele, îl vor într-adevăr.

alte articole pe aceeași temă:

Etichete:, , , , ,

3 comentarii pe “De ce îl vrem pe Crin candidat (2): Pentru ca Johannis să conducă PNL!”

 1. katy 1 iulie 2014 la 12:48 AM #

  domnule Zlati,acum, dupa ce domnul Antonescu a acceptat sa intre in cursa pentru candidatura la prezidentiale din PNL,dvs.,toti sustinatorii dansului sa faceti tot posibilul sa-l ajutati sa o castige! va doresc mult succes si sa nu precupetiti niciun efort,pt.ca adversarii dansului-si s-a dovedit ca are destui!-din partid nu o sa cedeze usor!

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. De ce îl vrem pe Crin candidat (5): Pentru că Stolojan! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 9 iulie 2014

  […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (2): PENTRU CA JOHANNIS SĂ CONDUCĂ PNL! […]

  Apreciază

 2. De ce îl vrem pe Crin candidat (7): Pentru că întrebări fără răspuns! | Radu Zlati - deputat de Gherla - 17 iulie 2014

  […] DE CE ÎL VREM PE CRIN CANDIDAT (2): PENTRU CA JOHANNIS SĂ CONDUCĂ PNL! […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: