Teorie a manipulării (XXI): ”Răzgândirea” lui Radu Zlati

Mai multe surse (print și online) au scris în ultimele 24 de ore despre faptul că m-aș fi răzgândit în privința OUG 14/2015, privitoare la salariilor demnitarilor. Iată câteva dintre aceste mici încercări de manipulare (prefer să le văd astfel, decât exemple de lipsă de profesionalism, ca să nu spun mai mult…), cu observațiile mele:

Deputatul clujean din partea PNL, Radu Zlati a transmis presei o declarație politică prin care anunța că s-a răzgândit în privința majorării salariilor pentru demnitari. De asemenea acesta propune o nouă Lege a Salarizării Unitare pentru a nu „amanieta viitorul economic al României” (Gazeta de Cluj)

În declarația mea de presă (poate fi citită aici) nu apare termenul ”răzgândire”, dimpotrivă, îmi reafirm sprijinul pentru mărirea veniturilor celor mai înalți demnitari în stat. Doar că, adăugam eu, din rândul acestor înalți demnitari nu ar trebui să facă parte, dintre parlamentari, decât Președinții celor două Camere, Senatul și Camera Deputaților. Evident, greșeala de ortografie nu îmi aparține.

Deputatul PNL Radu Zlati era singurul parlamentar liberal care a susținut legea măririi veniturilor pentru aleșii din Parlament. Acum, el s-a sucit și consideră că a impune creşterea valorii indemnizaţiei tuturor parlamentarilor în afara unei noi legi a salarizării unitare ar reprezenta un semnal nefavorabil. (Ziua News)

În primul rând, nu sunt ”singurul parlamentar liberal care a susținut legea măririi veniturilor pentru aleșii din Parlament”, ci singurul parlamentar care a susținut până la capăt legea pensiilor de serviciu pentru parlamentari, ceea ce este altă Mărie cu altă pălărie – ziaristul nu s-a documentat suficient. Deci nu poate fi vorba despre o răsucire, Legea Salarizării și Legea Pensiilor nu au prea multe lucruri în comun. By the way, unul dintre argumentele în favoarea pensiei de serviciu pentru parlamentari este tocmai faptul că veniturile lor sunt relativ mici în raport cu omologii lor europeni și continui să susțin principiul: venituri decente, dar nu prea mari, însoțite de pensii de serviciu la atingerea vârstei de pensionare.

Deputatul PNL Radu Zlati era singurul parlamentar liberal care a susținut legea măririi veniturilor pentru aleșii din Parlament. Acum, el s-a sucit și consideră că a impune creşterea valorii indemnizaţiei tuturor parlamentarilor în afara unei noi legi a salarizării unitare ar reprezenta un semnal nefavorabil. (tmpress apud Știripesurse)

Nu știu cine a copiat de la cine, cei de la Ziua de la cei de la Știri pe Surse sau invers, dar este clar cazul unui copy-paste nefericit. Partea bună (sau proastă, cum doriţi să o luați) este că în cazul unui copy-paste mintea se odihnește în timp ce mâna cu mouse-ul lucrează…

Nu am prea multe de zis în plus. Presa română este cum este, și nu am motive de a plânge soarta ei, pentru că și-o merită cu vârf și îndesat.  Singura speranță, ca să citez și eu pe cineva, este că cititorii mei sunt mai inteligenți decât cititorii lor.

PS: Pe de altă parte, nu pot să nu remarc redactarea obiectivă a comunicatului meu de presă de către B1.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.