Crin Antonescu la Realitatea TV (26 August 2015) – selecțiuni

crin antonescuPartidele politice

Scena politică este destul de goală. Lipseşte conflictul în sens creator, lipsesc personajele. Lipseşte tot. Nu privesc în urmă cu gândul la golul pe care l-am lăsat. Mă gândesc la acei oameni cu care am comunicat în toţi aceşti ani. Politica, pentru mine, a fost comunicarea cu ceilalţi. (…) Nu privesc în urmă cu mânie.

Nu-mi pot permite decât să fiu foarte sincer în această discuție, cu toate că chiar nu vreau să lezez sau să încurc pe nimeni. Nu arată deloc bine. Nu arată bine, pentru că, în general, scena politică și, mai cu seamă, partidele ca instituții existențiale, nu arată bine. Arată mai rău ca niciodată.

Nu vreau să-mi iau precauții, că nu mă interesează cine vrea să răstălmăcescă ce spun, dar precizez că am mereu sentimentul responsabilității, că am fost șef de partid, la acest eșec. Fiindcă partidele, astăzi, așa cum se prezintă, sunt un eșec în viața politică din România. De aceea, între altele, am și demisionat din funcția de lider al unui partid care nu a reușit să facă din partidul pe care l-a condus ceea ce trebuia făcut, ceea ce cred eu că aveam nevoie cu toții.

Partidele nu arată bine, pentru că partidele au o criză de reprezentativitate mai profundă ca oricând, partidele au o criză de idei. Așa cum spuneam, nu mai avem. De bine de rău, am avut ani în șir antagonisme, conflicte, drame, feseniști, nefeseniști, comuniști, anti-comuniști, băsiști, anti-băsiști. Astăzi, nu văd pe ce se poartă disputa. Disputa se poartă pe faptul că Ponta pleacă sau nu pleacă din funcția de prim-ministru. Ăsta este un detaliu dintr-o situație. Nu văd un mesaj coerent, nu văd o pledoarie coerentă, nici dintr-o parte, nici din alta și văd.

După alegeri, când a venit primul lucru cu adevărat semnificativ, și anume Legea alegerilor locale, toată lumea a fost de acord, și n-am să înțeleg niciodată de ce PNL a fost de acord cu așa ceva, chiar dacă nu avea majoritatea, și facem alegeri la primari dintr-un singur tur. Nu mai spun de ce nu e bine. Nu e bine pentru că nu se mai întâmplă nicăieri așa și nu e normal ca cineva să devină primar, președinte de consiliu județean, dacă se alege, într-un singur tur. N-are reprezentativitate, nemavorbind că e o competiție inegală între deținătorul funcției, în general, și challengeri.

În campania pentru alegerile europarlamentare, ultima pe care am condus-o ca președinte de partid, am avut o întâlnire la Poiana Brașov cu toți aleșii locali. La alegeri, în general, și, mai cu seamă la europarlamentare, e clar că depinzi mult de ce-ți fac aleșii locali, pentru că prezența este mică. Ei bine, atunci când ne ardea tuturor buza după voturile primarilor, am spus la Poiana Brașov un lucru foarte răspicat, probabil mulți s-au și supărat: ‘Partidul Național Liberal nu face politică pentru primari, el face politică cu primarii și prin intermediul primarilor, dar pentru cetățeni’.

Ei bine, în continuare partidele văd că fac politică pentru primari, pentru că nu au altă modalitate, alte resurse, de a imagina câștigarea de voturi, decât să meargă primarul, eternizat în funcție, și cu pârghiile lui, multe vecine cu corupția, să le aducă voturi.

Noi nu avem stânga. (…) PSD nu are aproape nimic dintr-un partid de stânga. PSD ia doar voturile de la stânga. Nimeni nu disprețuiește mai mult omul simplu, omul sărac decât PSD. Atenție, nimeni! Noi, PNL, sau țărăniștii când erau, cu toate păcatele și tembelismele noastre, noi am luptat pentru voturi, noi ne-am bătut capul cum să îl convingem pe omul ăla să ne dea votul. Bob cu bob. PSD niciodată nu a făcut asta. Și de asta, dacă înțeleg de ce PSD vrea înainte primari dintr-un singur tur, nu înțeleg de ce PNL vrea primari dintr-un singur tur. Se gândește, probabil, că va mai putea parazita pe spinarea președintelui Iohannis încă ceva vreme. Adică — mergem cu candidații noștri, spunem că sunt candidații lui Iohannis și poate mai rămâne ceva până în 2016 ca să îi scoatem automat câștigători. Nu e bine pentru că pur și simplu nu se mai întâmplă nicăieri așa și că nu e normal ca cineva să devină președinte, primar, președinte de consiliu județean dacă se alege într-un singur tur. Nu are reprezentativitate, fără să mai vorbim că e o competiție ilegală între deținătorul funcției în general și toți ceilalți challenger.

Partidele de azi sunt un eșec. Ele nu au reusit să facă ce trebuie să facă. Sunt într-o criză de idei. De aceea am și demisionat din fruntea unui partid. Nu văd pe ce se poartă discuția: dacă pleacă sau nu ponta, nu văd un mesaj clar, o pleadoarie clară. După fiecare alegere prezidențială, noi suntem gata să o luăm de la capăt. Liberalii au vorbit să o ia din nou de la capăt. Când a fost vorba despre legea alegerilor locale, nu am înțeles de ce PNL a acceptat. Nu e bine, nu mai există reprezentativitate.

PNL

Sigur că în politică există împăcări, există reorientări, dar nu se pot băga lucruri majore sub preș. PNL, așa cum este el acum, este mai mare decât a fost vreodată cel puțin în intenția de vot, niciodată nu a avut 40%, nici pe timpul Brătienilor. Acum, un asemenea partid nu poate să bage sub preș o chestiune care trebuie rezolvată cu trecutul extrem de recent. S-a făcut o fuziune, sunt împreună oameni care au fost adversari zece ani. Nu e niciun fel de problemă în asta. Pot fi împreună, dar nu pot în același timp să spună și că a fost lovitură de stat și că n-a fost lovitură de stat și că serviciile fac sau nu fac mai mult decât trebuie în România și că e bine sau nu e bine că s-au tăiat pensii și salarii în 2010. Deci trebuie să ai un discurs asupra istoriei tale recente pe care să îl asumi. (…) PNL trebuie să rezolve această problemă.

Eu am spus că PNL nu face politică pentru primari, ci pentru cetățeni, prin primari. Acum e invers.PNL nu poate să bage sub preș ceea ce s-a petrecut în ultimi 10 ani, chiar dacă au făcut fuziunea cu PNL. Nu poți să spui și că a fost lovitură de stat, și că nu a fost lovitură de stat. Cred că PNL pică în capcana de a încărca președintele țării cu treburi care nu sunt ale lui. Lasă, că o să facă președintele! Nu poți să trăiești din asta. PDL a mizat pe asta timp de 10 ani și a sfârșit-o rău de tot.

Cred că PNL, oamenii care îl conduc, (…) pică în capcana de a încărca președintele României cu treburi care nu sunt ale lui și care le sunt dificile lor de făcut. ‘Da’ de ce să ne gândim noi cum să facem aici, că o să ne zică președintele? Da’ de ce să ne pronunțăm noi pe asta? Dacă s-o pronunța președintele bine, dacă nu, nu. Noi nu avem nevoie să facem asta pentru că nu facem știe cine ce sau nu facem nimic din toate astea și avem 40%. Păi, nu am avut neam de neamul nostru’. Nu poți ca partid să trăiești din asta. Partidul Democrat, oarecum asemănător dar nu întru tot, a mizat pe asta în cei zece ani de domnie a lui Traian Băsescu și a sfârșit-o rău de tot. Nu poți trăi din ce nu-i al tău.

Klaus Iohannis

Nu pot să spun că am avut prietenie cu Klaus Iohannis. Am avut un spațiu foarte larg…Nimeni nu e de vină de ceea ce crede sau imaginează un altul despre sine. În politică, relațiile sunt de tip contractual, pragmatic, nu e bine să ceri mai mult. Suntem de aceeași generație, de aceeași vârstă, de aceeași profesie. Uneori am dus discuția dincolo de spațiul a ceea ce voiam să facem la partid.

Președintele României este un om pe care l-ai susținut ca partid, l-ai generat din rândurile tale, i-ai făcut campanie pentru că este un om în ale cărui convingeri și proiecte crezi. Dar l-ai dat țării și el își face treaba lui. Evident, ești în dialog, în parteneriat, în acțiune concertată, dar trebuie să fie doi în relația asta — președintele și partidul. Partidul nu poate fi o umbră a președintelui sau o cutie de rezonanță. Nu se poate pentru că am avut acest exemplu cu PD și nu a ieșit, că nu are cum să iasă.

Victor Ponta

Între mine și domnul Ponta erau și sunt și acum multe diferențe. Diferența de vârstă în primul rând. A existat și speranța. Eu am vrut să fiu prieten cu Victor Ponta, în sensul în care voriam să facem ceva. Noi nu ne băteam cu Traian Băsescu, ne băteam cu cei care îl susțineau. Am fost perfect onest de la început până la sfârși. Ideea unei prietenii am căutat-opentru că era necesar. Cu Eduard Hellvig am fost de foarte multe ori împreună. În anumite situații, am fost numai noi doi. Ne-au dus într-un taxi din București la Cluj cu dezbaterea cu Traian Băsescu.

Nu vreau să îl vorbesc de rău deloc, că eu am o amintire blândă în legătură cu el. S-ar putea să nu își fi dorit mai mult decât ceea ce deja are. De ce să credem noi (că Victor Ponta ar avea un destin tragic — n.r.)? Destinul mai dureros e al comunității românești care este, în continuare, în criză de lideri. (…) Despre domnul Ponta nu putem spune că are un destin tragic. El poate fi citit mai degrabă în cheie comică, dacă luăm întâmplările din vara asta. De ce să nu fim veseli?

DNA și Serviciile

Eu nu înghit nicio poveste din asta cu DNA. Să fie și cum zice DNA, și cum zic cei din clasa politică. Uneori ai impresia că toată clasa politică s-a transformat, dar toți — PSD, PNL, Putere, Opoziție, într-un cor de țuțeri ai DNA, ceea ce e inutil și destul de stânjenitor. Datoria politicienilor este să creeze legi, să construiască și să respecte mecanisme în care justiția să fie cu adevărat independentă, dar orice s-ar întâmpla (…) dinspre sau înspre DNA, nu putem lăsa responsabilitatea acolo. Această vină, dacă într-adevăr niște lucruri nu sunt în regulă acolo, este tot la politicieni.

Din punct de vedere politic, este o grozăvie, o catastrofă, să vii prim-ministru Victor Ponta și să spui: ‘în România se fac abuzuri și eu însumi sunt victima unui abuz din partea justiției, DNA’. Nu se poate să spui asta când ești prim-ministru și ești, atunci era, șeful celui mai mare partid din Parlament. Nu e în regulă. Tu ca politician răspunzi de aceste lucruri. La fel se întâmplă și cu Serviciile. Nu poți să vorbești cum vorbesc niște copii despre părinții lor: tata e rău, mă bate, nu pot să fac aia pentru că nu mă lasă tata. Nu poți să vorbești așa despre Servicii.

Surse:

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Crin Antonescu la Realitatea TV (26 August 2015) – selecțiuni”

  1. Ivi 27 august 2015 la 1:35 PM #

    …da e corect, critic si clar in ceea ce spune …insa mi-as fi dorit si putina „autocritica”, pentru modul in care in ultimele luni de presedinte al PNL a condus partidul
    …si ca liberal autentic, mi-as dori sa fie, sa (re)devna vocea mai inteleapta, care „s/pune ce trebuie, cand trebuie si cum trebuie” care „promoveaza si critica cu empatie” propriul partid si care „critica si isi pune la punct” adversarii politici

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: