Transcrierea emisiunii La ordinea zilei, invitat presedintele PNL Crin Antonescu

  • DATA:                      19-10-2011
  • EMISIUNEA:           LA ORDINEA ZILEI
  • POSTUL:                  ANTENA 3
  • ORA:                         18:45
  • MODERATOR:       DANA GRECU
  • INVITAŢI:               CRIN ANTONESCU,  RADU TUDOR                              

TALK-SHOW

Dana Grecu: Băsescu a câştigat un proces cu Patriciu doar pe vorbe. Ştirea de ultimă oră este că deşi un judecător a decis că Patriciu a lezat imaginea lui Băsescu, făcând public un film în care el loveşte un copil – ştiţi filmuleţul – ei bine, filmul acesta nu a fost probă în proces. Aşadar, ‘pixelul albastru’ este încă neexpertizat, asta, ca să liniştim puterea care se dă deja rănită. Răniţi sunt totuşi săracii acestei ţări, pe care oamenii puterii îi ademenesc cu salam să semneze adeziunea la partidul lui Băsescu şi Boc. O să vedeţi cât de parşivă şi de umilitoare este strângerea de voturi. O pensionară s-a săturat de manevrele PD-L-iştilor şi l-a dat în vileag pe deputatul PD-L Cristian Petrescu. De nervi probabil, astăzi, ministrul muncii a declarat că va pune bir pe salariaţi dacă pensionarii insistă cu indexarea asta a pensiilor în anul ce vine. Şantajul care are ca pretext oficial strângerea de bani la buget este subiectul la ordinea zilei. Sunteţi de acord că trebuie să fie!? Unde se va ajunge, ne întrebăm? Poate cineva să dărâme actuala putere? Opoziţia asta pare destul de agitată. Râca internă din PSD şi PNL ar putea distruge Alianţa? Este o întrebare. Crin Antonescu, preşedintele PNL este aici, copreşedinte al Alianţei şi cred, sper, nu ştiu cum să mai spun, sper că veţi spune nişte informaţii, veţi spune nişte ştiri astăzi, veţi spune nişte lucruri, domnule preşedinte. O să vă întrebăm de altfel dacă îl preferaţi premier pe Ponta sau pe Năstase. Aşa cum ştiţi, Ion Iliescu spune că Năstase ar fi mai bun decât Ponta. O să vă întrebăm dacă este posibil să cadă guvernul acesta în cazul în care îşi va asuma răspunderea pe regionalizare, aşa cum se aude. Foarte multe lucruri de întrebat. Aşteptăm răspunsurile dumneavoastră. Radu Tudor este aici ca de obicei, colegul meu de emisiune. Intrăm în direct în clipa aceasta cu Ovidiu Buduşan, avocatul domnului Patriciu. Patriciu dat în judecată de Băsescu. Domnule avocat, bună seara!

Ovidiu Buduşan: Bună seara dumneavoastră, invitaţilor şi telespectatorilor!

Dana Grecu: Toată nebunia de astăzi se învârte în jurul următoarei întrebări: filmul acela a fost, domnule avocat, probă în acest proces între Băsescu şi Patriciu?

Ovidiu Buduşan: Caseta la care faceţi referire nu a fost niciodată expertizată în acest proces. Ba mai mult, în acest proces, una dintre probele centrale s-au constituit într-un interviu al reclamantului, preşedintele României, Traian Băsescu, în care acesta admite cel puţin parţial existenţa acelui incident.

Dana Grecu: Deci, domnule avocat, dacă filmul acesta nu a fost probă în proces, atunci la ce se referă procesul de fapt? Ce a câştigat Băsescu astăzi la judecătorie?

Ovidiu Buduşan: Reclamantul, preşedintele României, a solicitat admiterea acţiunii, motivând că Dinu Patriciu, prin declaraţiile date cu privire la acel incident, l-ar fi defăimat şi i-ar fi vătămat onoarea şi demnitatea. Din păcate pentru reclamant, însă, în proces s-a făcut proba că acel incident nu a fost plăsmuit, ci a existat, a fost recunoscut chiar de către domnia sa, desigur, cu o anumită nuanţă. Domnia sa a admis că l-a împins pe copil şi în aceste condiţii, soluţia ne apare în totală necorespondenţă cu faptele şi cu probele administrate în cauză.

Dana Grecu: Dar vorbiţi ca să înţelegem şi noi, domnule avocat, vă rog frumos. Practic, astăzi Băsescu ce a câştigat? A câştigat faptul că imaginea lui a fost lezată, că Patriciu, făcând public filmul acela, i-a prejudiciat imaginea? Înţeleg corect sau nu înţeleg corect?

Ovidiu Buduşan: Aşa stau lucrurile. Din păcate însă, este de neînţeles cum va putea arăta motivarea unei astfel de hotărâri în corespondenţă cu realităţile pe care deja le cunoaşteţi. Interviul dat de preşedintele României este de asemenea un fapt cunoscut. Este de asemenea un fapt cunoscut că domnia sa admite existenţa incidentului. Implicit se admite că incidentul nu a fost plăsmuit de Dinu Patriciu, nu a fost inventat de o echipă sub controlul lui Dinu Patriciu. Incidentul a avut loc şi s-a desfăşurat astfel, cum a povestit Dinu Patriciu în declaraţiile pe care deja le cunoaşteţi.

Dana Grecu: Da, dar vrem să ştim dacă dumneavoastră, ca avocat, aţi cerut expertizarea filmului? Ce probe au fost administrate?

Ovidiu Buduşan: Din punctul nostru de vedere, filmul este real. Este altceva de semnalat, partea adversă nu a cerut niciodată expertizarea celebrului film, deşi în diverse contexte publice, s-a afirmat despre acesta că ar fi fost trucat.

Dana Grecu: Deci nu a venit în instanţă cu expertiza filmului făcută de cineva, nu ştiu, de cineva neutru?

Ovidiu Buduşan: Nu s-a depus la dosarul cauzei nicio expertiză, nici judiciară, nici extrajudiciară, care să privească caseta la care dumneavoastră faceţi referire.

Dana Grecu: Păi atunci… Bine, rămâneţi un pic la ideea aceasta, că vreau să vă mai întreb ceva. Dacă nu s-a cerut expertizarea filmului, nu ştiu dacă se mai poate face proba veridicităţii astăzi. Adică pot să spun despre tine că eşti un fraier, sau că eşti un fraier care a spart un geam şi tu să spui că mi-ai lezat imaginea pentru că m-ai făcut un fraier şi mi-ai spus că am spart un geam, dar nu mai pot să vin proces şi să spun: dar, uite, ai spart geamul, chiar l-ai spart, vin cu geamul spart, uite geamul spart.

Ovidiu Buduşan: Câtă vreme nu s-a făcut proba prin expertiză a contrafacerii unei asemenea casete, această casetă este prezumată drept reală. Mai mult, aş semnala ca deosebit de sugestivă împrejurarea că preşedintele României, în interviul pe care l-a dat la acea vreme postului B1 TV, admiţând existenţa unui incident, admiţând că a împins copilul, dacă veţi observa, în imagini foloseşte un gest extrem de relevant şi pe care-l socot echivalent cu cel din caseta despre care se afirmă că ar fi fost contrafăcută.

Dana Grecu: Deci probele în proces au fost de fapt nişte declaraţii ale preşedintelui Băsescu pe care dumneavoastră le-aţi folosit şi nişte declaraţii ale lui Dinu Patriciu, pe care Patriciu le-a spus adică, ziceţi? Probe în proces. Deci vorbe.

Ovidiu Buduşan: Da. Aparte de aceste probe, a existat şi proba testimonială, au existat şi martori care au afirmat că au sesizat elementele unui incident, dar datorită poziţionării lor în context, nu au sesizat toate detaliile acelui incident.

Dana Grecu: Domnule avocat, bine, eu am înţeles că este un proces de prejudicii de imagine, că aşa se cheamă el acum şi că nimeni nu are nici un interes să facă proba veridicităţii, dar vă întreb, aşa, totuşi, nici un judecător de pe lumea aceasta nu este interesat să vadă dacă acel filmuleţ este real sau nu? Sau nici o…

Ovidiu Buduşan: Doamnă Grecu, din punctul nostru de vedere, proba verităţii s-a făcut prin chiar declaraţia preşedintelui României.

Dana Grecu: Că a recunoscut că a împins copilul.

Ovidiu Buduşan: Atâta timp cât preşedinte admite că acel incident a avut loc şi nicidecum nu a fost plăsmuit de Dinu Patriciu sau de vreo echipă sub controlul lui Dinu Patriciu, asta face pe deplin proba verităţii afirmaţiilor lui Dinu Patriciu.

Dana Grecu: Dumneavoastră veţi – teoretic, ar fi trebuit să câştigaţi, dacă spuneţi asta, dar dumneavoastră aţi pierdut, totuşi, la judecătorie. Înseamnă că…

Ovidiu Buduşan: Hotărârea este supusă căilor de atac, pe care le vom exercita în termen legal. Mai mult, acest conflict, aparte de căile de atac pe care le vom exercita, va continua şi în cadrul celui de-al doilea proces aflat pe rolul instanţei Judecătoriei Sector I, în care Dinu Patriciu este reclamant şi preşedintele României este pârât, proces ce până în prezent nu a fost soluţionat.

Dana Grecu: Bine, şi veţi cere expertizarea filmului, ca să aveţi o… Spuneţi că nu e în interesul dumneavoastră, dar nu ar fi interesant? Mai ştie cineva unde se află acel filmuleţ ca, mă rog, ca procedură de expertizare? S-a pierdut urma filmului. Văd că nici Băsescu nu are interes să spună: Filmul este fals, e trucat, cum a zis el, că e trucat. Nimeni nu mai are nici un fel de interes. Bun, veţi ataca în instanţă, înţeleg, va fi recurs. Când va fi recursul? Când se va judeca recursul, domnule avocat?

Ovidiu Buduşan: Asta va stabili instanţa…

Dana Grecu: Am înţeles. E important să vedem şi motivarea deciziei de astăzi. Când o vor da judecătorii?

Ovidiu Buduşan: Termenul legal de redactare ar fi de 30 de zile. Sperăm ca magistraţii să îl poată respecta.

Dana Grecu: Mulţumesc foarte mult, domnule Buduşan, pentru intervenţia la „Ordinea zilei”.

Ovidiu Buduşan: O seară bună.

Dana Grecu: Iată, declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, pe care o vom comenta aici, cum spunea el, „Ruşine, Dinu Patriciu!”

Traian Băsescu: Să îţi fie ruşine, Dinu Patriciu!

Dana Grecu: De ce râdeţi, domnule preşedinte?

Crin Antonescu: De acest histrion care ne reprezintă. Este caraghios, e un moment care a intrat în folclorul comic al României.

Dana Grecu: Ştiţi că azi a fost o ditamai discuţia, că Băsescu a câştigat împotriva lui Patriciu şi toată lumea a înţeles că de fapt, filmul este trucat, adică nu. Instanţa a decis că de fapt, Patriciu a lezat imaginea lui Băsescu, a lezat-o, că l-a făcut bătăuş, cum ar veni.

Crin Antonescu: Cu tot respectul, că nu au legătură, cu tot respectul şi pentru maeştrii avocaţi, care au pledat în proces, desigur, pentru onorata instanţă, pentru mine, cetăţean al României, deci, dincolo, repet, de instanţă, de pledanţi, nu despre ei e vorba, ăsta e un proces de 50 de bani, la propriu şi la figurat. La propriu, pentru că 50 de bani cere domnul care plângea, pentru onoarea sa lezată, defăimare şi pentru că, de fapt, contează un singur lucru. În ordine juridică, nu ştiu, nici nu comentez, că nu am eu piesele dosarului, mi se pare că aţi pus exact întrebările la care nu avem un răspuns edificator, până acum, cel puţin, dar pentru mine contează următorul lucru: dacă ne interesează răspunsul la întrebarea – şi asta nu doar cu ocazia acestui proces – a lovit sau nu Băsescu în campanie, atunci, un copil? Cred că răspunsul e clar, din momentul în care în emisiunea colegului dumneavoastră de astăzi, Răzvan Dumitrescu, pus în faţa acestui film, Traian Băsescu nu a dat răspunsul care era normal, cred, pentru orice om: ‘domnule, eu în viaţa mea’ – sau hai, nu ‘în viaţa mea’, că poate când erau fetele mici, le-a mai dat o pălmuţă la fund – ‘eu de când sunt preşedinte’, sau ‘în campanie’, sau ‘de când fac politică, nu am lovit niciodată nici un copil’. Traian Băsescu a reacţionat, vă rog să vă aduceţi aminte, în felul următor: ‘nu ştiu când, o fi făcut ăla ceva, o fi înjurat’ – vă aduceţi aminte? Puteţi să revedeţi pasajele. Dacă ne amintim, cum maestrul Buduşan făcea, şi un interviu în care, după aceea, uşurat, domnul preşedinte ne spune că nu l-a lovit, l-a împins, cred că avem răspunsul foarte clar şi e de toată jena să mai discutăm despre faptul că filmul ar fi fost sau nu trucat. Filmul nu a fost trucat. Eu nu ştiu cine a făcut filmul ăla, nu am ştiut niciodată, nu ştim nici acum, nici nu mă interesează, nici cine l-a făcut, nici…

Dana Grecu: Ei, nu vă interesează. Ar trebui să vă intereseze…

Crin Antonescu: Nu.

Dana Grecu: …pentru că astea sunt, aşa au spus ei, că astea sunt mizerii de campanie. Vine o campanie, veţi candida la preşedinţie şi s-ar putea să vă treziţi cu un film din ăsta.

Crin Antonescu: Nu, nu, un film din ăsta nu, pentru că ăsta nu e un film trucat. Trucat nu e, asta ştim toţi, pentru că şi expertul acela…

Dana Grecu: Eu nu am spus că e trucat sau e netrucat…

Crin Antonescu: … care până la urmă, în anumite condiţii, vă aduceţi aminte, iar, toţi, a dat, în fine, un raport, nu a spus nici o secundă că filmul este trucat.

Dana Grecu: Nimeni nu are interes să expertizeze filmul ăsta, deci, nimeni nu are interes.

Crin Antonescu: Pe mine nici atunci, în cursul campaniei, când ştiam că aşa se va întâmpla, nici acum, nu mă interesează cine a făcut filmul, când l-a dat, de ce l-a dat atunci, nu mă interesează. Ştiu foarte bine, din declaraţiile lui Traian Băsescu, că dânsul era capabil – şi a şi făcut-o – să bruscheze un copil. Şi cu asta, basta.

Dana Grecu: Uitaţi imaginile care au făcut atunci, doamnelor şi domnilor, mare vâlvă, şi acum fac la fel.

26 noiembrie 2009:

            Traian Băsescu: Vă asigur că o să mă uit… Nu ştiu, o să mă uit şi o să vă dau o explicaţie, dar…

            Răzvan Dumitrescu: E trucaj cumva? Ne aşteptăm la orice.

            Traian Băsescu: Nu, nu ştiu. Nu, nu pot afirma aşa ceva. Nu-mi dau seama: a spus copilul ceva, a vorbit urât… Ce a făcut?

            Răzvan Dumitrescu: A zis ceva de Iliescu, că-l votează pe Iliescu.

            Traian Băsescu: Nu ştiu. Vă asigur că voi da o explicaţie publică după ce mă…

            Răzvan Dumitrescu: Nu vă amintiţi de acest episod?

            Traian Băsescu: Nu, nu-mi aduc aminte de el. Deci eu văd nişte imagini, nu pot să spun cum sunt, nu pot decât să… Dar trebuie să vedem: m-a înjurat copilul, a spus ceva, a făcut ceva, era doamna aceea care avea o problemă, nu-mi dau seama.

            Răzvan Dumitrescu: Domnule Traian Băsescu…

            Traian Băsescu: Nu-mi dau seama.

Dana Grecu: Da. Important, doamnelor şi domnilor, ce vă spun acum, este important, sunt două informaţii: preşedintele Băsescu a câştigat împotriva lui Patriciu la judecătorie, se face recurs, echipa lui Patriciu face recurs; a câştigat în sensul că i-a prejudiciat imaginea Patriciu lui Băsescu, spunând, arătând că el este un bătăuş, aşa a decis un judecător, dar filmul în sine nu a fost probă în proces, deci nu se poate spune în clipa de faţă că filmul este trucat sau că filmul este fals sau că informaţia din imagine este una trucată.

Crin Antonescu: Nu se poate. Nu a spus nici expertul invocat la finalul campaniei de Traian Băsescu, nu a spus nici Traian Băsescu. Care e reacţia unui om care nu a bătut vreun copil când i se pune filmul? Nu ştiu, domnule, nu mi s-a întâmplat niciodată aşa ceva, e un trucaj. De fapt, noi ce discutăm aici? Noi discutăm că suntem într-o ţară în care facem din două în două săptămâni procesul câte unui fotbalist, al lui Adrian Mutu, de pildă, că şi-a pierdut cumpătul, că a avut o conduită necorespunzătoare cu aceea de, mă rog, persoană publică şi mare sportiv, şi a mai lovit un adversar când i-a dat peste picioare, şi un preşedinte care face la fel. Că aţi văzut cum întreabă omul: domnule, m-o fi înjurat copilul, s-o fi uitat urât la mine, l-oi fi plesnit, nu ştiu. De ce n-a izbucnit atunci în plâns? Cum să fac eu aşa ceva?! Nu ţi-e ruşine, Dinu Patriciu?! Nu ştia despre ce e vorba, nu ştia cât au ăştia din ce se întâmplase. Putea să vorbească cu securiştii şi cu experţii lui, cu piticii ăştia, care acum o caută pe Alba şi cu asta basta. Ce Dumnezeu?! Ce mai avem de discutat?! Nu ştiam toţi cei care judecăm un pic de atunci că în linii mari ăsta e adevărul?! Cinci milioane de oameni au considerat că, şi dacă i-au dat o palmă, bine i-a făcut şi că nu contează şi mă tem că şi astăzi consideră la fel. Şi dacă nu l-ar mai vota azi pe Traian Băsescu e pentru că, din păcate, le-a tăiat salariile, le-a tăiat pensiile, s-a arătat mincinos în atâtea alte privinţe şi nu pentru că într-o ţară ca România cineva a considerat că e nepotrivit ca un candidat la preşedinţie să lovească un copilandru.

Dana Grecu: Iarăşi vă luaţi de români, domnule preşedinte. Este ok să faceţi asta, mă rog, eu zic că e minunat, dar vreau să…

Crin Antonescu: Nu mă iau de români. Nu mă iau de români, că doar nu sunt francez. Eu vă spun care-i realitatea.

Dana Grecu: Dar de ce nu aţi făcut dumneavoastră…? Radu, tu dacă ai fi fost acum şef, adversar al lui Băsescu, nu ai fi zis: „Domnule, cât costă expertizarea acestui film? Cât costă? Cât poate să coste?”? Un milion de euro. Bine, toţi bogaţii PNL-ului, PSD-ului şi PC-ului să strângă toţi bani, să expertizăm filmul ăsta şi, cu trei zile de campania pentru prezindenţiale, noi demonstrăm printr-un institut acreditat că acest filmuleţ este real. Ai fi făcut chestiunea asta sau nu?

Radu Tudor: Era imposibil să faci lucrul ăsta, Dana, pentru că institutul acreditat este o instituţie a statului. Statul în mandatul lui Traian Băsescu şi-a pierdut orice urmă de credibilitate şi de caracter legal şi, dacă vrei, îţi dau 20 de argumente pentru care statul lui Traian Băsescu încalcă legea şi o spun foarte dur şi foarte tranşant: urinează pe noi toţi, cei care îi spunem în fiecare zi că face abuzuri, că încalcă Constituţia şi că legea a devenit pentru el o hârtie igienică. De la hoaţa Roberta Anastase şi până la multe, multe alte cazuri din România actuală, pentru regimul Băsescu legea şi instituţiile statului nu mai reprezintă nimic. Nu poţi, ca cetăţean onest, să te adresezi unei instituţii a statului care este controlată 100% de către regimul Băsescu. N-ai cum. Te aduce la disperare. Noi vorbim aici, la Antena 3, de ani de zile. Statul ăsta, condus de gaşca lui Băsescu, nu mai este un stat funcţional. Nu mai este o democraţie. E ceva – cum să spun? – o chestiune care funcţionează absolut aberant. E ceva gen harcea-parcea.

Dana Grecu: Bine, este opoziţia în Parlamentul României?

Radu Tudor: Categoric.

Dana Grecu: Bine. Deci, dacă este opoziţie şi putere în ţara asta, se cheamă democraţie?

Radu Tudor: Da.

Dana Grecu: Bine, atunci ce conteşti?

Radu Tudor: Contest faptul că oamenii care conduc şi care au majoritate în parlament şi care calcă în picioare şi opoziţie, şi media, şi societate civilă, aşa anemică cum e ea, oamenii ăştia nu gândesc şi nu acţionează democratic. Oamenii ăştia au în cap, din punctul meu de vedere, un singur lucru: să rămână la putere, să fure cât mai mult şi să prostească cât mai multă lume. E foarte simplu!

Dana Grecu: Suntem convinşi că acest câştig de cauză…

Radu Tudor: Oamenii ăştia au în cap, din punctul meu de vedere, un singur lucru: să rămână la putere, să fure cât mai mult şi să prostească cât mai multă lume. E foarte simplu.

Dana Grecu: Suntem convinşi că acest câştig de cauză pe care l-a avut preşedintele astăzi în instanţă ar putea să fie folosit de adversarii dumneavoastră în sensul acesta, „Aţi văzut ce au făcut mizerabilii, ce au vrut să ne terfelească?”, „Iată, preşedintele a demonstrat în instanţă că este o nenorocire, că n-a fost aşa”.

Crin Antonescu: Nu, nu cred.

Dana Grecu: E posibil, domnule preşedinte, să fac asta.

Crin Antonescu: Ar putea eventual încerca, pentru că au încercări din ce în ce mai disperate şi mai caraghioase de a discuta despre orice altceva decât realitatea României şi responsabilitatea lor în raport cu această realitate. Nu cred însă că vor avea vreun rezultat cu asta pentru că, repet, episodul e clasat undeva demult, probabil că de atunci… asta e convingerea mea, probabil că de atunci cam toată lumea a fost lămurită cu ce s-a întâmplat, a contat pentru unii sau n-a contat în momentul în care au votat. Acum, apropo de campanie şi de dosare, auzeam astăzi pe fostul strateg al lui Traian Băsescu, pe vremea aceea strateg al lui Mircea Geoană cum de ce au dat ei filmul în ziua aia, pentru că a doua zi trebuia să urmeze un film cu Geoană şi atunci au vrut să le-o ia înainte. Astea sunt lucruri care de atunci, repet, n-au făcut parte din arsenalul meu, care trebuie notate, care trebuie judecate, care trebuie interpretate, şi e normal s-o faceţi şi s-o facem, dar care în fond nu schimbă datele problemei şi nu cred că le-au schimbat atunci, nu le schimb acum. Avem un om în fruntea statului care minte, care loveşte copiii dacă, sigur, vorbesc urât şi care plânge în faţa milioanelor de oameni prefăcut şi după partitură, n-a făcut-o doar atunci… Asta e.

Dana Grecu: Haideţi să vedem puţin avocaţii acestui regim care s-ar putea acum să aibă nişte revelaţii prin ministerele pe care ei le conduc, cum ar fi domnul Funeriu, prietenul nostru drag, ministrul educaţiei… Ştiţi că la un moment dat calcula el cum e cu viteza pumnului. Aş vrea să dăm acest episod, vrem să dăm acest episod cu Funeriu explicând ca să îl rugăm pe domnul Funeriu să calculeze în continuare, poate vine şi cu expertiza definitivă. Expertiza lui a fost considerată suficientă, cred, s-ar putea.

 

            Daniel Funeriu: Prima dată când sunt la dumneavoastră, la OTV, poate telespectatorii dumneavoastră nu mă cunosc, eu sunt om de ştiinţă. Am un laborator de cercetare la Universitatea Tehnică din Munchen, am lucrat trei ani în SUA, cinci ani am făcut cercetări în Japonia, deci vorbesc despre ceea ce ştiu.

            Dan Diaconescu: Şi ce specializare…

            Daniel Funeriu: Eu sunt specialist în chimie, biochimie, biofizică, dar specializarea mea în ştiinţă este dincolo de orice dubiu. Domnule Diaconescu, astăzi m-am interesat toată ziua despre tot ceea ce înseamnă biomecanică, adică viteza cu care oamenii se mişcă şi aşa mai departe. Mâna, dacă acest film ar fi adevărat, mâna preşedintelui ar parcurge aproape un metru în exact 0.04 secunde, cât durează un cadru. Asta ar însemna, dacă ar fi adevărat, că viteza cu care se deplasează mâna preşedintelui este undeva la 70 km/h. Ştiţi care este cea mai mare viteză înregistrată vreodată a pumnului unui boxer profesionist?

            Dan Diaconescu: Nu, nu ştiu.

            Daniel Funeriu: 50 km/h. Deci, studii foarte amănunţite găsiţi pe internet de la Universitatea din Manchester, împreună cu o firmă privată, foarte reputată, în domeniul biomecanicii, adică mişcarea mâinilor şi a corpului, au determinat că cel mai bun boxer are o viteză maximă de undeva sub 50 km/h. Dacă aceste imagini ar fi adevărate, ar însemna că preşedintele îşi mişcă mâna cu o viteză aproape de două ori mai mare decât cel mai rapid boxer care a existat pe lumea asta.

 

Dana Grecu: Acum ştim că v-aţi plictisit, dar este singura expertiză pe filmul ăsta care se face, deci e importantă, nu? Noi spunem că este importantă. Funeriu, singurul expert care zice… În rest, o expertiză oficială a unei instituţii, poate preşedintele, cine ştie, la un moment dat. Dar dacă face el o expertiză şi cu două zile înainte de alegeri vine şi vă spune că filmul e fals? Ce faceţi? Aţi pierdut din nou alegerile, domnule preşedinte Antonescu.

Crin Antonescu: Care film, ăsta, altul?

Dana Grecu: Ăsta. Mai aveţi vreun film?

Crin Antonescu: Eu unul n-am de gând dacă dă Dumnezeu şi apucaţi şi apucăm vreo altă campanie electorală, să discut despre filmul ăsta. E mult mai relevant să discutăm despre faptul că domnul Funeriu se autointitulează om de ştiinţă, drept care după aceea chiar este pus în fruntea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi aşa mai departe. Asta e grozăvia.

Dana Grecu: N-are diplomă, ştiţi că n-are diplomă de bac… Deci, nouă nu vrea să ne-o arate.

Crin Antonescu: Bine, nu… acum ce să discutăm?

Dana Grecu: Dar dumneavoastră n-aţi avea o curiozitate să vedeţi diploma de bacalaureat a lui Funeriu?

Crin Antonescu: Nu, aş avea o curiozitate să înţeleg mecanismele prin care nişte oameni au atâta dezinvoltură, ca să fiu elegant, încât să se autointituleze oameni de ştiinţă…

Dana Grecu: Aţi vrut să spuneţi „tupeu”?

Crin Antonescu: … şi, de asemenea, mecanismele prin care o bună parte din oamenii chiar autorizaţi într-o societate să spună totuşi cine e om de ştiinţă sau nu tac. Dumneavoastră aţi văzut vreun academician român, poate că greşesc faţă de vreunul, poate că academicianul Giurăscu în discuţiile de aici a făcut referire, deşi discuta despre alte lucruri serioase, aţi văzut pe cineva din Academia Română, aţi văzut vreun om de ştiinţă – că există totuşi oameni de ştiinţă încă în România – să iasă public şi să spună: domnule băiatul ăla… Era într-o seară la OTV, sigur, pe acolo circulă mulţi oameni, e un post deschis, e al poporului, dar omul între timp a ajuns… omul chiar e acolo, adică staţi puţin, e ministru, nu trebuie să fii om de ştiinţă ca să fii ministru, dar să fie limpede: l-a pus cineva ministrul educaţiei dar cu „om de ştiinţă” hai să nu ne jucăm. Nu. Asta… Ce să mai discutăm despre procesul Patriciu – Băsescu? E un proces caraghios, cu două părţi caraghioase, şi nu mă refer la avocaţi.

Dana Grecu: Să discutăm despre altceva. Băsescu a spus că asta a fost o mizerie de campanie, Patriciu îşi menţine declaraţia că este… Băsescu însuşi a recunoscut că este o întâmplare adevărată…

Crin Antonescu: Nu ştiu ce face Patriciu… Eu cred că filmul nu e trucat.

Dana Grecu: Nu ştiţi ce face Patriciu?

Crin Antonescu: Nu.

Dana Grecu: Păi şi de unde aveţi bani pentru partid?

Crin Antonescu: Staţi doamnă, că…

Dana Grecu: Nu. Haideţi să vă reveniţi atunci…

Crin Antonescu: Nu, nu, eu îmi revin, dumneavoastră nu vă reveniţi dacă vă spun că n-aveţi toate ştirile pe ziua de azi, domnul Patriciu a mai pierdut azi un proces, nu de 50 de bani mai mult, în care tocmai ne punea sechestru pe partid ca să-i dăm nişte bani şi nu trebuia să-i dăm şi, mă rog, deocamdată l-am câştigat. Aşa că lăsaţi-o cu…

Dana Grecu: Aţi câştigat împotriva lui Patriciu astăzi?

Crin Antonescu: Am câştigat. Aşa că lăsaţi-o cu banii lui Patriciu… Vă rog.

Dana Grecu: Domnule preşedinte, eu pot s-o las, dar dumneavoastră aveţi de câştigat nişte alegeri…

Crin Antonescu: Nu cu mine, puteţi să mai încercaţi pe la alte partide, nu zic nu…

Dana Grecu: O să încerc şi cu dumneavoastră ori de câte ori am ocazia, să vă pun întrebări ca să vă enervez.

Crin Antonescu: Deci nu, nu mă enervaţi…

Dana Grecu: Uitaţi, din ciclul „mizerii de campanie”… Acum, despre partea cealaltă, da? Îl ştiţi pe domnul Petrescu? Domnul Petrescu, fost profesor de sport, actual deputat PD-L, întotdeauna în prezidiul…

Crin Antonescu: A, unul din prietenii dumneavoastră până să se retragă, un invitat des pe la dumneavoastră…

Dana Grecu: Până să se retragă… Era în locul lui „Tuţi” aici tot timpul, dar „Tuţi” a rămas pe baricade…

Crin Antonescu: Da, da, da, îl ştiu. E un om care are foarte mult calm, am văzut, nu-i pasă.

Dana Grecu: Foarte mult calm şi foarte mult tupeu. Uitaţi-vă cum vrea el să câştige el alegerile în sectorul unde candidează – bătaie pe salam, doamnelor şi domnilor, asta este ideea. Bătaie pe salam, Cristian Petrescu vrea să aducă membri în partid pe bandă rulantă şi le oferă până şi o înmormântare mai ieftină dacă… Salam, de toate, medicamente şi o înmormântare mai ieftină… Acum, depinde, o doamnă pensionară a zis, nu se poate, e prea mult, îşi bat joc de noi şi a chemat o echipă a Antenei 3 ca să vadă cum merge racolarea.

 

            Cel mai ofertant lucru este Casa de Comenzi, îţi faci lista de cumpărături, dai un telefon şi un domn ţi le aduce la uşă.

            Intervievat: Patru de ulei, dacă puteţi, patru zahăr…

            Intervievat: … patru zahăr. Eu vă fac cumpărăturile şi când vin, vă dau bonul şi dumneavoastră îmi daţi banii la ce preţ a fost.

            Intervievat: Da, da.

            Reporter: La o zi distanţă, asistentul personal al deputatului Cristian Petrescu, aşa cum singur se recomand, bate la uşă cu plasele de cumpărături.

            Reporter: Cât trebuie să…

            Intervievat: Uitaţi aici, întâi verificaţi, acolo bonul, tot…

            Reporter: Am înţeles. Şi asta cu cumpărăturile pot s-o fac oricând?

            Intervievat: Cumpărăturile cam o dată pe săptămână fiindcă sunt foarte mulţi oameni.

            Omul încasează banii şi pleacă. În interiorul pungilor zace un pliant supradimensionat.

            Intervievat: Care e cu un nume, fără siglă, fără culoare, cu un Cristian Petrescu, deputat. Eu, după câte îmi aduc aminte, este un deputat din partea PD-L.

            Ca să foloseşti, de exemplu, serviciul de asistenţă medicală gratuită şi reducerile la medicamente, trebuie să pui mâna din nou pe telefon iar de data asta auzi tranşant în difuzor: „Adeziune”. Trebuie să devii membrul comunităţii PD-L.

            Intervievat: Trebuie în primul rând să aibă legitimaţie de membru al comunităţii.

            Iar pentru adeziune trebuie mers la sediul central al PD-L din sectorul 3.

            Intervievat: O să vă dea o fişă simplă unde o să scrieţi numele şi numărul de telefon şi pe urmă o să vă dea o legitimaţie.

            Reporter: Bună ziua. Am venit să-i fac bunicii mele un carnet de comunitate…

            Intervievat: Da, să completezi tu cu numele, e o adeziune…

            Reporter: Ce adeziune?

            Intervievat: E o fişă, numele, ca să am… Buletinul ei îl ai? Este membră a vreunui partid?

            Reporter: Nu. De curiozitate, de ce se păstrează copia de buletin?

            Intervievat: Ca să ştim că i-am dat.

            Pe acelaşi site, tinerii sunt ajutaţi să-şi găsească un loc de muncă.

            Reporter: La ce adresă aş putea să trimit un CV?

            Intervievat: info@comunitatea.org.

            Trei dintre firme sunt de stat: Clujana, Service Ciclop, IOR S.A., altele au contracte cu statul: Origami Consulting, Ronin Protect, Marcip Com S.R.L..

            Cristian Petrescu, deputat PD-L: Nu ştiu ce contracte au cu statul, sunt firme care au fost de acord să acorde nişte discounturi. Nu mi se pare nimic nelalocul lui.

 

Dana Grecu: Da. Spuneţi, domnule preşedinte, puteţi comenta… Aşa fac ei ca să câştige alegerile. Dumneavoastră ce faceţi ca să câştigaţi alegerile?

Crin Antonescu: Altceva.

Dana Grecu: Daţi alte mezeluri, nu salam…

Crin Antonescu: În tot acest timp, dumneavoastră nu trebuie să vă pierdeţi speranţa. De ce? Pentru că dna Monica Macovei, această fiinţă neprihănită a politicii româneşti, vicepreşedinte în acest partid, lucrează la un cod de integritate şi duce o luptă surdă pentru a reforma partidul, numit Democrat Liberal, şi multă lume vede soarta României în funcţie de succesul acestui cod de integritate al Monicăi Macovei. Acum, eu, chiar nu mai sunt ironic. Noi, vreau să vă spun foarte deschis că nu avem a-i convinge pe oameni cine sunt Petreştii ăştia. Toată lumea ştie, nici nu e nevoie de vreo opoziţie ca ei să vadă. Sigur că pe un politician din opoziţie îl poţi bănui, pe bună dreptate, de altfel, că e partizan, că prezintă lucrurile în negru. Ei şi-au bătut joc de oameni în ţara asta, de cel puţin trei ani de zile, zi de zi în aşa hal, încât nu mai trebuie nici opoziţie şi cred, presa, sigur, ca să vadă oamenii toate lucrurile astea. Problema noastră este, aşa cum am spus-o, să menţinem construcţia politică pe care am făcut-o, şi o vom menţine, să ne organizăm şi – asta, cred, este una din problemele principale ale liderilor – să facă în aşa fel încât să insufle încredere în primul rând propriilor militanţi, pentru că de acolo se face organizarea şi mai departe, sigur, electoratului, că există şansă, că există alternativă, că există capăt al acestui coşmar pe care îl trăim în acest moment.

Dana Grecu: Da, dar ştiţi care este diferenţa între dumneavoastră şi ei? Lăsând la o parte manevrele astea, care sunt…

Crin Antonescu: Eu ştiu.

Dana Grecu: Ştiţi care este, din perspectiva mea, diferenţa dintre dumneavoastră şi ei, domnule preşedinte? Ei intră în casa oamenilor. Ei vorbesc despre medicamente. Ei vorbesc despre ajutoare, despre pâine, despre o pâine, care costă astăzi destul de mult, cum bine ştiţi.

Crin Antonescu: Şi noi intrăm în casa oamenilor, nu în chipul ăsta, semifraudulos…

Dana Grecu: Dar cum intraţi în casa oamenilor dumneavoastră, cei din opoziţie?

Crin Antonescu: La figurat şi chiar la propriu, discutând cu oamenii pe oriunde putem – şi putem. Sigur că nu avem instituţiile statului. De fapt, ei intră în casa oamenilor nu ca să discute, să comunice, să reprezinte oameni. Intră ca să controleze, intră ca să facă rost de cât mai multe numere de buletin, de CNP, de nu ştiu ce. Şi ei se organizează, în permanenţă. Ei au două lucruri foarte bune: organizare şi propagandă. Ambele de tip securistic, dinainte vreme, adaptat acum. Nu înseamnă însă că noi nu facem asta, nu înseamnă că noi nu vorbim – cum nu vorbim? Vorbim, şi despre salarii, şi despre pensii, şi despre medicamente, şi despre locuri de muncă, despre asta vorbim, de câte ori avem prilejul.

Dana Grecu: Da, dar între o pâine, care trebuie să o mănânci astăzi, făcând un compromis, semnând o adeziune la PD-L – că asta e condiţia, vrei trei pâini, bagă o adeziune la PD-L sau la UNPR sau oriunde – şi o promisiune că vei avea o pâine peste vreo doi ani, când ajungem noi la putere, sau într-un an, care credeţi că este varianta cea mai la îndemână a omului, domnule preşedinte? Acum, discutăm pragmatic.

Crin Antonescu: Eu, discutând foarte pragmatic, nu cred că alegerile vor putea fi câştigate cu aceste trei pâini, date în schimbul unei, ce?

Dana Grecu: Adică s-au şmecherit românii, domnule preşedinte? Adică spuneţi că iau pâini de la ăştia şi vor vota cu dumneavoastră?

Crin Antonescu: Doamnă Grecu, românii nu e vorba că s-au şmecherit. Eu vă aduc aminte, mai devreme aţi avut senzaţia că îmi acuz compatrioţii. Nu, nu o făceam. Să ştiţi că de impasul, de stagnarea, de reculul României, apropo de democraţie şi de multe altele, ultimul dintre vinovaţi este electoratul. Electoratul României a votat pentru mai bine, cu adevărat, şi pentru schimbare şi în ’96, şi în 2004 şi până la urmă, s-a lăsat amăgit de nişte promisiuni şi în 2008. Şi vă spun foarte clar că aşa, cu trei pâini, ei nu vor câştiga alegerile. Oamenii…

Dana Grecu: Şi vă întreb, oamenii vor lua pâine de la ei şi vor vota cu dumneavoastră, aveţi garanţia asta?

Crin Antonescu: Cei mai mulţi nu vor lua pâine de la ei în schimbul unui vot şi oricum, cei mai mulţi vor vota cu altcineva decât cu ei. Probabil, cu noi. Eu vă pot da toate semnele în această privinţă. Nu numai aceste antecedente de analiză electorală, chiar parţialele care s-au tot discutat – de fapt, s-a discutat numai una, aia de la Neamţ – au arătat foarte clar că oamenii abia aşteaptă să voteze pentru a schimb această putere. Sigur că, repet, restul e organizare şi restul ăsta e mare. Şi cu asta ne ocupăm. Dar asta înseamnă şi că intrăm în casele oamenilor, cum spuneţi şi că discutăm despre lucrurile care îi interesează. Nu e vorba doar de promisiuni. E vorba de lucruri concrete, pentru că în fond, nu am nici o sfială să fac comparaţia între fostul guvern, pe care de atâtea ori eu însumi l-am criticat, şi acest guvern. Se poate face comparaţia şi între guverne şi mai vechi şi acest guvern, între toate guvernele României, cu toate păcatele lor, şi acest guvern. Nu a fost totdeauna la fel şi nu suntem toţi la fel.

Dana Grecu: Am înţeles. Radu, tu ştii că noi ieri vorbeam aici despre informaţii pe surse, în sensul acesta, că puterea actuală îşi va asuma răspunderea pe regionalizarea ţării şi pe legea capitalei, care presupune de fapt desfiinţarea sectoarelor, de-asta ei nu dau candidaţi acum pentru sectoare. Sunt întrebări legate de acest subiect pe care ai putea să le pui domnului preşedinte Antonescu?

Radu Tudor: În primul rând, eu cred că totuşi actuala putere nu e chiar atât de nebună, de plecată de-acasă să apeleze la acest exerciţiu, la limita democraţiei, în legătură cu retrasarea hărţii interne a României. Repet, am avut cred că trei emisiuni consecutive cu academicianul Dinu C. Giurescu şi vreau s-l văd eu pe ăla care are – cum să spun? – o zecime din şcoala, din bunul simţ şi din patriotismul academicianului Dinu C. Giurescu şi să-i spună verde-n faţă: „Academiciene, nu e bine, vrem noi!”. Vreau să-l văd eu pe ăla care-i spune.

Dana Grecu: Cum, dar preşedintele… liderul PD-L, Emil Boc, spune asta la toate întâlnirile interne în partid.

Radu Tudor: Eu mă refeream la faptul de a putea să-i spună faţă în faţă. Emil Boc e un pigmeu pe lângă Dinu C. Giurescu.

Dana Grecu: Dar vezi vreo întâlnire faţă în faţă între ei?

Radu Tudor: Domnia sa a spus în felul următor: „Judeţele au un caracter istoric în România şi este o mârşăvie, este un atentat la democraţie să desfiinţezi judeţele”. Dacă, Doamne fereşte!, se va întâmpla ce spui tu, dacă – Doamne fereşte! – din punctul meu de vedere trebuie făcut un scandal internaţional uriaş. Eu ce aş face în locul opoziţiei, nu pot să spun acum, dar cu siguranţă nu aş lăsa ca această mizerie să se întâmple prin asumare în Parlament, care, repet, este o chestiune la limita democraţiei, în subiecte care privesc esenţa statului român. Desfiinţarea sectoarelor şi a judeţelor nu poate fi făcută de gaşca asta de piţipoance şi de domni portocalii plini de bani pentru că aşa li se năzare lor şi pentru că prin această mârşăvie ei vor să câştige şi alegerile din 2012.

Dana Grecu: Ce faceţi, domnule preşedinte, dacă se va ajunge în situaţia asta, dacă se va asuma răspunderea pentru regionalizarea ţării? Pentru că domnul Lăzăroiu spunea că merită să cadă guvernul Boc, numai să se facă asta.

Crin Antonescu: Haideţi, măcar acum, că până acum trebuia să înghiţim citate, că omul era ministrul muncii şi discutam despre muncă. Nu are nicio…

Dana Grecu: Relevanţă…

Crin Antonescu: Nu ştiu ce spune domnul Lăzăroiu.

Dana Grecu: Mă rog.

Crin Antonescu: Cum adică merită să cadă guvernul? Păi, dacă guvernul cade, înseamnă că a căzut şi proiectul pe care s-a angajat răspunderea.

Dana Grecu: Adică, înţelegeţi care a fost nuanţa…

Crin Antonescu: Deci e un non-sens în ce-mi citaţi, ceea ce spune domnul Lăzăroiu.

Dana Grecu: Păi nu, nuanţa a fost aşa, adică merită să te baţi pentru ideea asta, chiar cu riscul de a cădea guvernul.

Crin Antonescu: Poziţia noastră faţă de povestea asta cu reorganizarea teritorială o ştiţi şi o ştie toată lumea.

Dana Grecu: Nu, pe asumarea răspunderii mă interesează.

Crin Antonescu: Da, dar pe subiectul ăsta, pe reorganizarea teritorială. Să precizez faptul că, încă o dată, pentru cei care ne urmăresc, pentru că domnul Boc minte cu cadenţa unei mitraliere sovietice, noi niciodată nu am spus că dorim să înfiinţăm încă un etaj de birocraţie, adică şi regiuni, şi judeţe, ci am explicat foarte clar cum şi ce atribuţii unde se duc, pentru că avem un plan pentru asta. Doi, ştiţi probabil – şi aţi şi discutat treaba asta – că în Vrancea şi în Constanţa există deja decizii ale unor instanţe care arată că…

Radu Tudor: Definitive.

Crin Antonescu: Decizii definitive, că intenţia – sabotată o vreme de prefecţi – a autorităţilor locale, consiliul judeţean în speţă, de a organiza un referendum pe această temă este perfect legală şi legitimă. Şi, dacă va fi cazul, o vom face şi nu numai în cele două judeţe. Cu toate că, din punct de vedere juridic, dacă într-un singur judeţ se face referendumul şi el are rezultat relevant şi cu forţă juridică, e suficient, dar putem face în toate judeţele ţării. În orice caz, în peste jumătate. În al treilea rând, dacă acest lucru s-ar întâmpla, şi opoziţia ştie ce are de făcut şi nu întâmplător şi eu, şi am văzut în câteva rânduri şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, am evocat măsuri radicale pe care opoziţia le are în calcul, inclusiv părăsirea Parlamentului. Nu grevă parlamentară, atenţie, retragerea din Parlament. Şi multe alte lucruri.

Dana Grecu: Să ne oprim puţin la ideea asta, pentru că asta este o idee pe care….

Crin Antonescu: Ca să nu vorbim, iertaţi-mă, numai asta adaug, ca să nu vorbim că eu nici nu vreau să iau în calcul, deşi eu văd şi ştiu, pot să numesc câţiva posibili nebuni şi oricum mulţi cărora să nu le pese de cineva ca academicianul Giurescu sau alt academician, să nu mai vorbim de ipoteza în care noi refacem pe harta României dictatul de la Viena. Conturul lui, vreau să spun. Nici n-o iau în calcul pe asta.

Dana Grecu: Domnule preşedinte, aţi spus de măsuri radicale. Aceste măsuri radicale, vreţi să le înşiraţi, vă rog frumos? Asta ar fi cea mai gravă, cea mai…ar fi părăsirea Parlamentului României. În ce condiţii părăsiţi Parlamentul României, domnule preşedinte?

Crin Antonescu: De exemplu, de exemplu, dacă, ceea ce nu cred că se va întâmpla, dar dacă, într-un fel sau altul, constrâng UDMR să nu respecte ceea ce a declarat foarte recent, pentru că UDMR a declarat clar, şi UDMR, bine sau rău, şi-a ţinut până acum declaraţiile publice, UDMR a spus foarte clar că nu se face, cel puţin nu se face cu ei, chiar cu riscul de a părăsi guvernarea, această reorganizare acum, până în 2012.

Dana Grecu: UDMR are şi el nişte bile negre, care stau undeva în sertarele unora şi mai sunt scoase din când în când aceste bile negre şi mai tremură nişte miniştri şi…

Crin Antonescu: Dacă aceste bile există – şi cred şi eu, ca şi dumneavoastră, că există – cei care au făcut declaraţiile ştiau de ele şi, ca atare, şi-au permis să facă declaraţiile şi le vor respecta. Dacă totuşi, să spunem, şi-ar asuma răspunderea…

Dana Grecu: Împreună cu PD-L răspunderea.

Crin Antonescu: Şi-ar angaja răspunderea, sigur, cu PD-L, şi ar trece această lege, iată, ar fi un motiv, în opinia mea, nu e o decizie încă a USL, în opinia mea şi, sunt convins, şi a partenerilor, pentru a părăsi Parlamentul şi pentru a declanşa toată suita de acţiuni. Asta e o acţiune radicală! Au fost multe momente de tensiune în politica românească din ’90 încoace. Niciodată, nici în ’90, nici în ’91, nici la mineriade nu s-a părăsit complet Parlamentul.

Dana Grecu: Părăsirea Parlamentului României ar fi, spuneţi dumneavoastră, o situaţie radicală în clipa în care acest guvern ar trece prin asumarea răspunderii guvernului regionalizarea ţării şi legea capitalei, da?

Crin Antonescu: Da, în principal, regionalizarea ţării.

Dana Grecu: Radu, de ce te mai îndoieşti atunci că parlamentarii opoziţiei sunt legaţi… Tu spui: sunt legaţi de scaune, uite, ei nu pleacă pentru a nu pierde privilegiile. Uite, există o situaţie în care chiar ar pleca din Parlamentul României.

Radu Tudor: Eu nu m-am îndoit niciodată…

Dana Grecu: Poate, aproape de momentul în care vorbim acuma, pentru că ei vor regionalizarea foarte rapid. Igaş spune: anul ăsta! Boc: în două luni! Deci de acuma până în final de an ar trebui să se întâmple lucrul ăsta.

Radu Tudor: Eu nu m-am îndoit niciodată. Eu am pledat aici, la „Ordinea zilei”, de aproape 6 luni de zile pentru această măsură, pentru că, spun, acest parlament nu mai este frecventabil. Cu o hoaţă în fruntea Camerei Deputaţilor n-ai ce să discuţi. Nu poţi să intri în troacă, pentru că te mănâncă porcii. Aşa spune un proverb românesc. Cei care au fost de fiecare dată reticenţi au fost unii reprezentanţi ai opoziţiei, care au venit şi au spus: domnule, ştiţi că dacă plecăm o să fie greu, că o să-i lăsăm pe ei să-şi facă de cap… Oricum îşi fac de cap! Oricum tu, stând acolo, cu ei, îi legitimezi în toate mizeriile pe care le fac, cel puţin la Camera Deputaţilor. Şi eu am spus în felul următor, că sunt adeptul măsurilor radicale, pentru că această putere a întrecut măsura de mult. Nu te mai poţi juca de-a democraţia cu personajele astea.

Dana Grecu: Corect, Radu, dar tu spui că situaţia radicală este asta de zi cu zi, adică situaţia radicală este: aplicaţi soluţia radicală acum, când Roberta…

Radu Tudor: Mă mulţumesc cu această decizie şi în cazul în care aceşti iraţionali care ne conduc forţează regionalizarea. Mă mulţumesc şi cu această…

Dana Grecu: Poate pica guvernul, domnule preşedinte Antonescu?

Crin Antonescu: Da, poate pica, dar haideţi să…

Dana Grecu: Poate pica? Dezvoltaţi, vă rog frumos.

Crin Antonescu: Imediat. Întâi de toate, să vă spun că prezenţa în Parlament a opoziţiei nu a fost chiar lipsită de orice consecinţă. Eu vă pot da, lăsând exemplul cu câinii, care nu e de râs, de ieri, vă pot da câteva exemple…

Dana Grecu: Adică, nu sunteţi chiar în troacă… Scuzaţi-mă.

Crin Antonescu: La Senat, cel puţin, să ştiţi că – datorită, sigur, şi echilibrului mai strâns – se joacă destul de greu pentru ei. Iată, de pildă, un moment cum este invitarea regelui în Parlament şi care are şi va avea, sper eu, reverberaţii şi semnificaţii nu electorale, ci de altă natură, dar politică, oricum…

Dana Grecu: În societate.

Crin Antonescu: …a fost obţinut pentru că eram în Parlament şi pentru că la un moment dat majoritatea s-a rupt. Dar pot să vă asigur, aici, pe dumneavoastră, document video la dumneavoastră, făcând „Ordinea zilei”, şi Radu Tudor este cu noi, că dacă se ia decizia politică, dacă partidele din USL, cele trei, nu le mai înşir, iau decizia politică de a părăsi Parlamentul, toţi parlamentarii, că se bucură sau nu, din partidele noastre vor părăsi Parlamentul. Asta vă asigur. Acum, căderea guvernului. Guvernul poate să cadă la angajarea răspunderii, pentru că noi automat vom înainta moţiune de cenzură, vom depune o moţiune de cenzură şi fie UDMR din capul locului nu merge la aşa ceva, şi UDMR, dacă nu merge, votează moţiunea de cenzură. Nu cred că domnul Boc va avea curaj să angajeze răspunderea peste capul UDMR, pentru că asta ar însemna cumva că îi dă afară din guvern, eu aşa cred, deci vitejiile pe care le recomandă domnul Lăzăroiu nu au sens. Doi: chiar dacă, să spunem, ceea ce eu, repet, nu cred, UDMR ar merge, cred că va trebui să numărăm voturile cu atenţie şi atunci. La acea moţiune de cenzură. Există şanse…

Dana Grecu: Adică spuneţi că şi în situaţia în care UDMR va fi de acord cu Boc, s-ar putea ca în Parlament să trântească o parte din putere actuala putere.

Crin Antonescu: Există şanse, aşa apreciez eu. Când am crezut că nu avem nicio şansă, nici nu am mai depus moţiuni de cenzură, au fost două-trei cazuri, după cum ştiţi.

Dana Grecu: E un subiect foarte interesant acesta, cu asumarea răspunderii, şi cum se va juca această regionalizare, pe care ei o vor a fi făcută foarte repede, pentru că au nevoie de redesenarea colegiilor, deci tot în vederea câştigării alegerilor, nicidecum asta cu fonduri europene. E o prosteală asta cu fondurile europene, care ar putea să fie atrase mai bine. L-aţi văzut pe Bian, şeful ANOFM, cum lua şpagă de la oamenii care făceau contracte pentru fondurile europene, cum îşi lua parte, taxă de protecţie ca să fii în sistem. Doamna Sulfina Barbu…

Crin Antonescu: Dar nu e o problemă. Încă o dată vă spun, doamna Monica Macovei lucrează la codul ăla, staţi liniştită.

Dana Grecu: Doamna Sulfina Barbu, domnule preşedinte, astăzi, ministrul muncii, deci şeful ierarhic al lui Bian, ăsta, care este arestat, dădea din colţ în colţ, aşa. A zis că are nevoie de vreo trei săptămâni să facă o anchetă cu corpul de control al premierului. Oricum, era uşor iritată, pentru că înainte de întrebările legate de Bian i-au pus colegii noştri întrebări legate de taxe, impozite şi pensii. Şi legat de asta, domnule preşedinte, apare o situaţie dramatică, aş spune. Deci oamenii ăştia fac aşa, zic: vreţi să indexăm pensiile? Păi indexarea ne costă vreo 3 miliarde, spunea Sulfina Barbu, indexarea pensiilor, nu cred că avem banii ăştia, putem face rost de ei dacă punem alte taxe! Dacă punem alte taxe! Deci un şantaj! Vor pensionarii indexare? Bine, atunci punem taxe pe salariaţi! Un conflict între generaţii, un conflict între…

Crin Antonescu: Între bugetari şi cei din sectorul privat… Sunt deja clasice, sigur că da.

Dana Grecu: Ce veţi face în situaţia asta? Ce se poate face în situaţia asta, ca să nu se ajungă aici şi cum îi puteţi penaliza că ei nu respectă nişte promisiuni, indexarea pensiilor, recuperările din salariile câştigate în instanţă?

Crin Antonescu: Avem, o dată, zona parlamentară de acţiune şi, apropo, o moţiune la Senat, de exemplu, cea cu gigacaloria, ca să îi spun pe scurt, nu a întrunit numărul de voturi… De fapt, degeaba îl întrunea, pentru că oricum nu era strict obligatorie, dar e o moţiune care a trecut, e o moţiune care a câştigat, asta ar trebui să aibă relevanţă. Doi: aţi văzut că, în momentul în care ei au votat, majoritatea asta a votat în Parlament, sub bagheta distinsei doamne Anastase, care e o persoană de mare ţinută politică şi civică şi morală, a votat să nu se respecte legea, da? În raport cu hotărârile judecătoreşti… Adică să se respecte, dar din 2016, încolo, dacă nu cumva mai dăm vreo hotărâre.

Dana Grecu: Să se întindă darea banilor înapoi pe o perioadă foarte lungă de timp.

Crin Antonescu: Am acţionat în Parlament, am făcut toate întâmpinările necesare, am sesizat…

Dana Grecu: Să vă ajut un pic, vreţi?

Crin Antonescu: În general, da, orice ajutor e bine primit, sunt creştin.

Dana Grecu: Domnule preşedinte Antonescu, dacă dumneavoastră aţi fi la putere acum, aţi găsi bani de indexare ca să nu puneţi taxe pe…?

Crin Antonescu: Asta este o altă discuţie şi aici, din nou, vă reamintesc faptul că am spus în permanenţă că toată aşezarea aceasta bugetară şi tot procesul acesta, chipurile, zic, de reformă, cu reducerea deficitului, lucruri necesare, au fost făcute strâmb din capul locului, România fiind singura ţară în care s-au tăiat cu 25% salariile, au dat să taie şi pensiile, acum nu indexează, fără să recurgă la reducerea altor cheltuieli. Nu creşterea impozitelor în acest moment este ideea, ci dimpotrivă, şi ştiţi care sunt principiile noastre foarte clar, le-am şi spus: o reducere a fiscalităţii, impozitele în trepte, cele despre care vorbeam, că nu mai e cotă unică, au ţipat cât au ţipat că nu mai e cotă unică, uitând să spună că 16% era cea mai mare. Doi: reducerea CAS şi scutiri pentru cei care angajează, care creează locuri de muncă şi mai ales, atenţie, mai ales reducerea unor capitole de cheltuieli materiale şi bani aflaţi de fapt la dispoziţia birocraţiei ministeriale şi a clientelei, unde 3 miliarde se găsesc uşor dacă vorbim de 3 miliarde.

Dana Grecu: Cinci le trebuie cu totul ca să se asigure de toată…

Crin Antonescu: Cinci, doamnă, aţi făcut şi am făcut socoteli de nu ştiu câte ori aici…

Dana Grecu: Deci sunt 5 miliarde de lei noi în clipa asta, domnule preşedinte Antonescu, pentru a se putea onora promisiunile făcute acestor oameni?

Crin Antonescu: Dar nu numai promisiuni, noi avem o lege în această privinţă.

Dana Grecu: Bine, promisiunile…

Crin Antonescu: Promisiunea e promisiune, legea e lege. E mai rău!

Dana Grecu: Corect, legile. Aţi spus corect, legile.

Crin Antonescu: Da, sigur că da. Eu nu am acum bugetul în faţă, haideţi să venim odată, să vină şi ei, să venim şi noi cu aceste cifre în faţă, eu am alte cifre şi, dacă apuc, vi le dau, să venim cu aceste cifre în faţă şi să vedem că, dacă facem mai puţine patinoare şi stadioane în anumite sate din România, pentru moment putem trăi şi fără patinoare acolo, facem repede rost de 5 miliarde ca să facem un lucru minimal, de supravieţuire, cum ar fi indexarea pensiilor.

Dana Grecu: Domnule preşedinte, azi a fost Sulfina Barbu în Comisia de muncă.

Crin Antonescu: Sigur.

Dana Grecu: Daţi-mi numele liberalului care a pus lista cu banii care pot fi recuperaţi de prin toate părţile din ţara asta, ca să fie bani de pensii şi de salarii în ţara asta. Daţi-mi numele liberalului care i-a pus Sulfinei Barbu, că ea spunea aşa: Eu nu pot să vă spun. Să spună Ialomiţianu, de la Finanţe şi să ne mai spună şi partenerii externi, adică FMI, cam cum stăm cu banii. Nu. Liberalul care i-a pus doamnei Sulfina Barbu lista în faţă şi i-a zis: doamnă Barbu, aici sunt banii, uitaţi, 5 miliarde, banii pentru anul viitor.

Crin Antonescu: Dna ministru Sulfina Barbu a fost astăzi invitata specială a Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor. Ca atare, eu nefiind nici deputat, nici în această comisie, nu am participat la discuţii. Dar ştim deja de la colegii mei că acolo a fost o discuţie foarte tare, în care, începând cu preşedintele acestei comisii, care e, întâmplător, un liberal, Victor Paul Dobre, au confruntat-o pe dna ministru cu argumente, cu cifre, cu astfel de discuţii. Deci s-a întâmplat acest lucru.

Dana Grecu: Deci aveţi, practic, o listă cu de unde se pot lua aceşti bani, dacă se vrea indexarea.

Crin Antonescu: Sigur că da. Vă reamintesc faptul că la momentul mai 2010, când a început toată vitejia asta, noi am venit atunci, foarte clar, cu cifrele de atunci şi am spus: cum se poate face reducerea deficitului bugetar – că am acceptat acest lucru, nimeni nu e absurd, nu suntem dinozauri, cum spune domnul Boc, nu am promis nimănui dublare de salarii, nu am promis nimănui dublări de pensii, avem un program economic foarte rezonabil şi foarte auster, pot să spun. Dar am venit atunci cu cifre şi am spus: fraţilor, dacă nu mai furaţi atât şi dacă daţi pauză la clientelă, putem să nu îi omorâm cu zile pe toţi aceşti oameni.

Dana Grecu: Dar – Radu, ştii că Ioana Muntean, între timp, a sunat-o pe Andreea, să îi zică că nu vor mai fi puse alte taxe pe capul salariaţilor, ca să fie bani de indexare a pensiilor.

Radu Tudor: Stop. Explică-mi numele.

Dana Grecu: Ioana Muntean, purtător de cuvânt al Guvernului României.

Radu Tudor: A, scuze, ok. Pe Andreea, pe producătorul nostru.

Dana Grecu: Da.

Radu Tudor: Că ce?

Dana Grecu: Că nu vor fi puse noi taxe pe salariaţi ca să facă rost de bani pentru…

Radu Tudor: La secunda 2 pui înregistrarea video în care spune că nu vor fi tăiate salariile.

Crin Antonescu: Bun, şi?

Radu Tudor: Şi s-au tăiat.

Dana Grecu: Explicaţia lui Radu este foarte…

Radu Tudor: La secunda 3 îi pui înregistrarea cu „nu vor fi impozitate pensiile”…. Că nu va fi mărit TVA. Şi dacă vor, mai sunt, cum să spun, o căruţă de minciuni pe care le-au spus în ultimii doi ani. Din păcate, oamenii ăştia nu mai sunt credibili nici când merg la toaletă.

Dana Grecu: Te opresc. După publicitate, rămâneţi cu noi, o să îl întrebăm pe domnul preşedinte Antonescu pe cine preferă premier, pe Năstase sau pe Ponta. Iliescu a spus că Năstase ar fi mai bun decât Ponta. Rămâneţi cu noi, doamnelor şi domnilor! Vreau să îl întrebăm pe domnul preşedinte Crin Antonescu şi să comentăm împreună nişte imagini care pe noi ne-au trezit foarte prost astăzi de dimineaţă – bătaie ca în Vestul sălbatic aseară, doamnelor şi domnilor, în centrul Bacăului, mai mulţi indivizi s-au încăierat cu bâte şi pistoale. Nici măcar poliţiştii – şi asta este foarte grav – poliţiştii care se aflau în zonă nu au reuşit să îi intimideze pe scandalagii şi au continuat să se bată, acolo, la Bacău, să îşi dea pumni, să se lovească cu bâtele, în faţa poliţiştilor, asta mi se pare foarte grav. Cum vedeţi situaţia de acolo şi cum vedeţi, din ce în ce mai dese, momentele astea de violenţă stradală?

Crin Antonescu: E clar că avem un val de violenţă sub toate formele. Cum să le văd? Aici sunt remedii de durată, începând cu educaţia şi aşa mai departe şi remedii mai rapide. Eu sunt pentru soluţii mai tari, simplu spus, poliţişti mai bine plătiţi, poliţişti cu puteri mai mari în stradă. În România s-a ajuns că poliţistul fuge de grupuri de infractori. Asta nu se întâmplă… şi nu e o chestiune de democraţie. Democraţia adevărată este acolo unde poliţistul este respectat şi temut. Daţi-mi voie să vă spun chestiunea asta. Deci, intrat tare în aceşti oameni, care procedează în felul acesta, sub orice formă, oricine ar fi.

Dana Grecu: Poliţistul lui Igaş este rupt în fund, să ştiţi.

Crin Antonescu: Nu, poliţistul lui Igaş este lăsat, practic, să trăiască din ce ciupeşte, pomană, mită, şpagă, nu ştiu ce, dar cu salariul ăla nu poţi să trăieşti. Pentru salariul ăla nu îţi rişti niciodată nici măcar să iei un pumn, darămite viaţa uneori şi pe deasupra, mai este şi batjocorit de un analfabet ca Igaş, la propriu.

Dana Grecu: Poliţiştii ăştia vor supraveghea, domnule preşedinte Iliescu… Antonescu, iertaţi-mă, sunt cu declaraţia lui Iliescu în minte. Aceştia sunt poliţiştii care vor supraveghea secţiile de votare, scandalagiii din timpul campaniei. Nu veţi putea să îi schimbaţi…

Crin Antonescu: Vreau să vă spun că din ’90 până astăzi, eu nu cred că vreodată, poliţiştii au tulburat sau au viciat procesul electoral. Haideţi să fim mai atenţi la alţii, care în vreme ce poliţistul are pantalonii rupţi în fund, îşi dublează bugetele. La STS, la alţii. Nu poliţiştii au furat voturi în România vreodată. Poliţiştii au fost corecţi.

Dana Grecu: Interesant mesajul pe care îl daţi. Daţi un mesaj interesant şi legat de declaraţia lui Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD. Sigur că se profilează varianta cu Ponta premier, spune Iliescu. Fiecare generaţie îşi aduce contribuţia proprie la un moment dat, iar Ponta are dinamism şi spontaneitate. Tinereţea înseamnă multe, inclusiv anumite goluri. Toţi am trecut în viaţă prin asta. Ponta are timp să acumuleze. Năstase ar fi omul cel mai bun la toate. Numai că nu prea mai vrea să îşi asume o astfel de responsabilitate. Întrebarea noastră este: dumneavoastră aţi prefera premier Ponta sau premier Năstase?

Crin Antonescu: Discutăm de premier, nu de bun la toate, că asta nu… Tinereţea sigur că are avantajele şi dezavantajele ei, precum şi bătrâneţea. Nu e nici un dubiu din punctul meu de vedere. Sigur că domnul Năstase are experienţă, putem să o privim dintr-o parte sau din alta, să ne placă, să nu ne placă, sigur, dar nu e nici un dubiu şi nici o dilemă. Dacă pentru domnul Iliescu e vreo dilemă, e dilema domniei sale. Pentru noi, pentru PNL şi pentru USL, nu e nici o dilemă. Ponta va fi prim ministru pentru că Ponta este preşedintele PSD, înainte de toate. Primul ministru nu trebuie să fie nici contabil, nici saltimbanc, nici, nu ştiu, orator măcar. Trebuie să fie un politician cu suficientă forţă în spate pentru a putea impune politici, programe şi ce vreţi dumneavoastră. Preşedintele unuia din cele două partide, aşa am convenit, din cele trei partide, va fi premier. Acela e preşedintele PSD şi preşedintele PSD este Victor Ponta, că dacă nu era Victor Ponta, poate că nu exista, din punctul nostru de vedere, această alianţă.

Dana Grecu: Radu, concluzia? Te rog, foarte scurt.

Radu Tudor: Din ianuarie 1990, cine îl cunoaşte pe Ion Iliescu, ştie că are vorba asta: ‘domnule, omul este foarte bun, dar are un defect: e cam tânăr’.

Dana Grecu: Bine, mulţumesc foarte mult pentru faptul că aţi fost „La ordinea zilei” astăzi.

Crin Antonescu: Plăcerea a fost de partea mea. Mai des, dacă mă chemaţi…

Dana Grecu: Şi că urmăriţi emisiunea. O urmăriţi, nu-i aşa?

Crin Antonescu: O urmăresc, o urmăresc.

Dana Grecu: Foarte bine, sunteţi unul dintre foarte mulţi.

Crin Antonescu: O urmăresc şi mă înfior.

Dana Grecu: Vă înfioraţi?

Crin Antonescu: Numai nenorociri arătaţi, ele din păcate există.

Dana Grecu: Da. Despre politică. Nenorociri despre politică. Mulţumesc foarte mult pentru atenţie.

(Prin Monitoring Media: Antena 3 – La ordinea zilei, Ora: 18:45)

 

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

<span>%d</span> blogeri au apreciat: