Transcrierea conferinței de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la Craiova 20.10.2011

Dați-mi voie și mie să vă spun bună ziua, să vă salut și să spun câteva cuvinte despre spiritul și realitatea Uniunii Social Liberale în Dolj.

Domnul președinte Prioteasa a folosit adineauri o formulă care mi se pare chiar cea mai precisă: relații etalon. Cu alte cuvinte, dacă în toate județele țării relațiile în interiorul Uniunii Social Liberale și, sigur, poziția publică și susținerea publică pentru Uniunea Social Liberală ar fi ca la Dolj, am putea socoti cea mai mare parte din problemele cu care ne ocupăm acum, și noi liberalii, și partenerii noștri social-democrați și partenerii conservatori, încheiată.

Eu trebuie să vă mărturisesc, obișnuit cu faptul că, sigur, Doljul, Craiova, sunt, în mod tradițional și în diferite domenii, teritorii ale competiției, disputei și chiar scandalului, sunt o dată în plus încântat de faptul că aici s-a reușit foarte bine, deși existau și aici orgolii, există și aici ambiție, există și aici competiție, între partide și în interiorul fiecărui partid, că aici s-a reușit această formulă, repet, exemplară.

Eu cred că acest lucru a fost posibil, în primul rând, datorită oamenilor, personalităților care conduc aici în plan teritorial partidele. În momentul în care, și n-o spun din complezență sau politețe, pentru că sunt niște realități despre care vorbesc eu acum, nu le institui eu, în momentul când ai un lider, un președinte de consiliu județean, cu autoritatea, cu imaginea, cu susținerea domnului Prioteasa, trebuie să fii absurd să discuți altceva. Lucrurile sunt foarte clare.

Pe de altă parte, colegul meu Mihai Voicu, care trudește demult, de ani de zile, la pacificarea organizației liberale, vorbesc de lucruri de ani de zile, la creșterea ei, este un om care, cu dedicație și cu foarte multă răbdare, a construit mult din Partidul Național Liberal la Dolj, care este puternic.

Partidul Conservator, cu domnul președinte Bucur, este și el într-o ascensiune și mă bucur că ea vizează și are rezultate în zona oamenilor tineri, oamenilor care sunt, să spunem așa, debutanți, dacă nu chiar virgini în politică.

Eu cred că toate aceste lucruri – experiența liderilor, autoritatea lor în interiorul propriilor organizații, au făcut ca în momentul în care am decis, și când spun am decis, nu mă refer la mine și la Victor Ponta, pentru că am decis împreună – toți trei sunt decidenți în organismele centrale de decizie ale partidelor noastre, când am optat pentru o anumită formulă politică, aceștia s-au așezat la masă cu responsabilitatea, cu experiența și cu autoritatea unor lideri politici adevărați și iată că lucrurile merg.

Sigur, nu avem numai la Dolj această situație fericită. Sunt multe județe unde lucrurile merg foarte bine. Există însă și județe unde trebuie să mai ajustăm astfel de lucruri.

Un cuvânt aș vrea să spun despre faptul că Partidul Național Liberal este la Dolj un partid la rândul lui în ascensiune. Avem primari puternici și numărul lor a crescut. Avem număr în creștere de membrii. Avem o coerență, o coeziune a organizației fără precedent. Eu știu demult Craiova, din alte vremuri. Avem toate aceste lucruri. Aveam și am avut și noi, de pildă, în competiția pentru desemnarea candidatului la Primăria Craiovei candidați redutabili, chiar mai mulți. Acestea au fost rezultatele sondajelor și chiar dacă în cele două nominalizări pe consiliu județean și pe primăria municipiului reședință de județ – frumoasa dumneavoastră Cetate a Băniei, ambele poziții au revenit Partidului Social Democrat, asta nu înseamnă deloc că Partidul Național Liberal va juca un rol secundar și nu înseamnă deloc că Partidul Național Liberal nu va fi implicat la maximum în acest efort și în această campanie politică.

În fine, pentru că domnul președinte Prioteasa pomenea la un moment dat, apropo de alocări, se pot spune foarte multe și spunem de câte ori putem și cum putem și pe unde putem câte lucruri anormale face actualul guvern. Dar apropo de aceste din urmă alocări, Ordonanța din octombrie, din 12 octombrie, hotărârea de guvern, pardon, de la fondul de rezervă al guvernului, acolo sunt niște cifre care vorbesc de la sine pentru că altfel mă uit prin emisiuni, vin doamne, domni, domnișoare de pe la Partidul Democrat, de pe la guvern, de pe lângă guvern și încearcă să ne explice cum e cu reforma. 50% din acești bani s-au dus către primării PD. 18% către primării PSD. 13% către primării PNL.

Știm cu toții care este ponderea partidelor cu primari și de fapt este absolut anormal și noi reclamăm anormalitatea acestei situații. E doar un exemplu, așa au făcut mereu, nu pentru că ar fi un joc între partide. Nu pentru că ar fi un joc între primari, ci pentru că în spatele acestor oameni, cărora practic nu li se dau șanse și nu li se dau bani, stau zeci, mii, zeci de mii, sute de mii, milioane de români care nu au nicio vină decât aceea că s-a întâmplat ca primarul lor să fie de altă culoare decât cea agreată de guvern. Nu mai vorbim de ce se întâmplă cu politica acestui partid care vorbește despre interesul național, dar n-a participat niciodată la niște alegeri ș.a.m.d. Vorbim aici de bani publici, ori și din aceste împrejurări foarte grele, foarte triste și de-a dreptul rușinoase, învățăm cu toții nu doar că trebuie să înlăturăm de la putere acești oameni, ci că trebuie să stabilim, să reglementăm o dată pentru totdeauna un mecanism în care să nu fie loc de arbitrariu și în care banii pentru comunități să fie acordați pe alte criterii decât ale partizanatului politic, pentru că asta ne duce în situații care sunt inacceptabile.

Eu nu am niciun fel de îndoială, și cu asta închei, nu am niciun fel de îndoială că în Dolj și în Craiova Uniunea Social Liberală, candidații ei la toate alegerile vor obține o victorie zdrobitoare. Dacă, evoca domnul Prioteasa rezultatul prezidențialelor în 2009, 200 și ceva de mii de voturi, păi s-a câștigat președinția cu 70.000 de voturi diferență, din afară și acelea. Sigur că aici se va obține o victorie categorică. Pentru noi este însă important să maximizăm această victorie pentru că-n economia jocului, fiecare vot va fi important și în sensul acesta nu vom spune nicio secundă: la Dolj e rezolvat, câștigăm, ci vom fi alături de liderii locali, vom fi alături de oamenii alături de care, iată, eu sunt cel onorat să stau astăzi și care vor avea în mine, câtă vreme mă voi afla în această funcție, și desigur și pe viitor, un coleg , un aliat și un om care știe foarte bine că de fapt marea bătălie politică în această țară pentru schimbare și pentru mai bine se dă aici, aici este linia frontului și nu în disputele de televiziune sau în disputele uneori chiar din parlament.

Din păcate, realitatea României arată că aici este linia frontului, de aia încearcă să ne ia primarii, de aia încearcă să ne amenințe liderii locali importanți, de aia au recurs la toată această ofensivă cu arme nepermise într-un regim democratic și forța noastră stă în aceea că avem astfel de oameni și cu ei vom câștiga.

Întrebări mass-media 

Jurnalist: Cinci ONG-uri au propus ca, în timpul campaniei electorale, candidatul surprins că oferă mită electorală să fie exclus din cursă. Ce părere aveți despre acest lucru?

Crin Antonescu: Eu am o părere proastă despre orice formă de mită, inclusiv mita electorală. Văd că reprezentanții partidului de guvernământ au ajuns să admită că umblă cu mită electorală. Dacă domnul europarlamentar Cristian Preda, fost consilier prezidențial, ne spune că nu mai vrea să stea în PD sau în orice caz nu e în ordine că nu poți să fii într-un partid care n-are altă strategie decât sacoșa, ce ar mai putea să mai spună, o spune omul lor, nu noi. Încearcă acum să răspândeacsă ideea că toți așa am făcut totdeauna alegeri, cu sacoșă și cu mită. Nu, nu-i adevărat și în sensul acesta orice măsură, în ordine legislativă sau sub o altă formă care să prevină și să pedepsească mita electorală, este de dorit. Am primit și noi, de altfel, de la aceste organizații, e o invitație la dialog și am și răspuns cu mare plăcere. Cred că orice reprezentant onest, personalitate sau organizație a societății civile, care dorește să se implice în apărarea corectitudinii în jocul democratic trebuie sprijinit și suntem deschiși pentru a colabora pe cât putem noi ca partid politic și ca partide politice cu așa ceva.

Jurnalist: Cum comentați câștigarea procesului de către Traian Băsescu cu Dinu Patriciu?

Crin Antonescu: Păi ce să comentez, chiar n-am ce să comentez. Băsescu a lovit copilul, că doar a spus-o singur, mai tare, mai încet, mai la supărare, mai a înjurat copilul, știm aceste lucruri, ce Dumnezeu! Despre proces în sine, nu cunosc dosarul, nu mi se pare relevant chiar. Nu am nimic de comentat, decât să mai spun și eu odată ceea ce au spus mulți colegi de-ai dumneavoastră, în primul rând, să nu înțeleagă lumea greșit că dacă acest proces a fost câștigat în primă instanță de Traian Băsescu, asta înseamnă că Traian Băsescu n-a lovit copilul sau că Patriciu sau altcineva au trucat filmul. Nu.

Jurnalist: Referitor la prejudiciul de imagine creat de Patriciu lui Traian Băsescu

Crin Antonescu: Cine cui (n.n a creat prejudiciu)?

Jurnalist: Dinu Patriciu lui Traian Băsescu.

Crin Antonescu: Domnule, există un grup de oameni în România care, după părerea mea, nu-și pot cauza nici prejudicii de imagine și nici nu-și pot ridica imaginea unii altora. Până la urmă, și Traian Băsescu și Dinu Patriciu sunt în acest grup, așa că avem probleme mai serioase.

Jurnalist: Vorbeați mai devreme despre tensiuni în interiorul partidului și evocați tensiunile din organizația de Dolj. Mai exista și acum tensiuni?

Crin Antonescu: Nu, tocmai. Eu evocam aici meritele istorice ale lui Mihai Voicu și sigur ale colegilor săi de aici și ai mei pentru că dintr-o organizație care a fost cu ani în urmă măcinată de destule conflicte interne, astăzi este una din organizațiile care au coeziune și care au, ca atare, forță.

Jurnalist: Domnule președinte, vă așteptați ca după alegerile generale de anul viitor, Traian Băsescu să numească un premier de la PDL?

Crin Antonescu: De la PDL?!! Nu. Credeam că îmi puneți clasica întrebare dacă el va pune un premier de la USL și cum am convenit că premierul de la USL va fi PSD, am auzit PSD. Nu. Eu cred că domnul Traian Băsescu va desemna, dacă, și eu sunt convins de asta, USL-ul câștigă majoritatea parlamentară, majoritatea mandatelor, majoritatea absolută, va numi premierul pe care i-l vom comunica în cursul consultărilor. Nu cred că va numi un premier PDL, pentru că atunci ar fi ultima numire din viața sa politică.

(…) Până la urmă, faptul că nimeni, și domnul Traian Băsescu cu atât mai puțin, nu dorește să fie suspendat și cred că din acel moment, dacă preocuparea principală a domnului Traian Băsescu va fi cum să aibă o viațpă liniștită după ce pleacă din acest mandat.

Jurnalist: Cum comentați declarația lui Ion Iliescu potrivit căreia Adrian Năstase este mai potrivit pentru funcția de premier decât Victor Ponta?

Crin Antonescu: Nu a spus așa ceva domnul Iliescu. Haideți că am mai discutat și aseară în presa centrală. Domnul președinte Iliescu, cred și, mă rog, nici nu-i treaba mea să comentez în principal, domnul Ponta cred că se întoarce din Spania, dacă nu s-a întors deja, a spus așa… Ah, în primul rând a spus foarte clar că se profilează, ceea ce noi am și spus practic public, postura domnului președinte Ponta ca președinte al partidului său în calitate de premier, a vorbit despre calitățile pe care domnul Ponta le are, despre unele dintre ele, a vorbit după aceea ca un om cu experiență despre avantajele și dezavantajele tinereții, lucruri adevărate, și a făcut o referire care, iarăși, este cred întemeiată, la experiența domnului Năstase, la faptul că și domnul Năstase e un om care putea fi prim-ministru, dar a și precizat că nu dorește. N-a spus nicio secundă că e mai potrivit unul decât altul sau că nu e potrivit Ponta.

Jurnalist: Domnule președinte în acest moment USL știe când vom avea alegeri locale și parlamentare, și pentru ce județe vor fi aceste alegeri?

Crin Antonescu: Păi noi nu știm. De asta și întrebăm în fiecare săptămână Guvernul pentru că nu noi… Noi știam niște reguli care s-au ținut și se țin în lumea democratică. Cum spuneam şi cum a mai spus cineva, probabil, România e singura ţară din Uniunea Europeană unde nu se ştie data alegerilor. Cred că şi în afara Uniunii Europene, şi în Belarus, şi în Rusia, se ştie data alegerilor, sigur se ştie şi cine câştigă. Noi în România nu ştim nimic, nu ştim data alegerilor. Din punctul nostru de vedere cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Noi am vorbit şi despre faptul că ar fi fost nevoie, şi sunt convins şi acum, de alegeri parlamentare anticipate în toamna asta. Uitaţi-vă ce se întâmplă la Senat, unde ei strigă că nu pot trece legile pentru că nu le dăm noi nişte oameni ca să îşi facă cvorum ş.a.m.d. Dar noi credem că normal ar fi ca alegerile să fie separate, alegeri locale să ştie omul ce votează, pentru administraţia locală, pentru Consiliul Judeţean, pentru Primărie, Consiliul local, la sorocul lor, adică iunie anul viitor, şi alegeri parlamentare, dacă nu înţeleg că ar fi bune alegeri anticipate, iar la sorocul lor, adică  în toamna viitoare. Acum, că dânşilor le stă în putere să dea tot felul de acte guvernamentale prin care să stabilească să zicem comasarea alegerilor, intrăm într-o discuţie pe care noi o vom purta şi la Curtea Constituţională, şi în alte părţi, pentru că mandatul aleşilor locali e de un anumit fel şi are anumite prescripţii şi limite constituţionale, vom vedea, dar nu avem de unde să ştim noi ce fac dânşii.

În legătură cu numărul judeţelor, cunoaşteţi poziţia noastră. Nu cred că, după declaraţiile oficiale pe care liderii UDMR le-au făcut recent, au majoritate pentru desfiinţarea judeţelor. Vă aduc aminte că deciziile definitive ale unor instanţe în Constanţa şi în Vrancea au arătat foarte clar că se poate face referendum, şi la nevoie suntem gata să îl şi facem.

Jurnalist: Dacă se decide reorganizarea, USL ce face?

Crin Antonescu: Vizaţi ceva anume, cum ar fi retragerea din Parlament? Spuneţi-mi ca să rezolvăm. USL, repet, va folosi toate căile democratice şi juridice pentru a împiedica aşa ceva, nu pentru că am fi retrograzi, nu pentru că am vrea să menţinem baroni locali, nu pentru că am vrea să menţinem birocraţie, ci pentru că o asemenea reformă tebuie gândită. Noi avem reforma în Programul nostru pentru Administraţia locală, am prezentat cum vedem noi asta, coexistenţa judeţelor şi regiunilor de dezvoltare, fără a dubla birocraţia, ba dimpotrivă simplificând-o. Ne vom apăra această poziţie şi în orice caz vom acţiona în aşa fel încât domnul Boc care ignoră atâţia oameni din Opoziţie, în Parlament, să nu poată să ignore milioane de oameni care nu pot deveni victima unei harababuri pe care să o facă actuala putere numai şi numai pentru că e disperată, numai şi numai pentru a căuta o formulă prin care să se poată salva. Indiferent câte regiuni fac,  una sau rămân judeţele actuale, sau şapte, sau nouă, sau 12, ei pierd alegerile sub orice formă. Ce vă imaginaţi că se întâmplă, care ar fi rezultatul dacă dacă fac să zicem un singur judeţ toată Oltenia? Câştigă altcineva decât USL-ul?

Deci nu e o problemă electorală pentru noi, este o problemă administrativă pentru această ţară şi pentru toţi oamenii afectaţi de asemenea tulburări.

Jurnalist: Care credeţi că este cel mai mare defect al clasei politice?

Crin Antonescu: Mi-e greu să formulez… Timiditatea. Da. Cred că oamenii politici sunt prea timizi.

Jurnalist: Nu sunt prea agresivi, din contră?

Crin Antonescu: Nu. Nu sunt agresivi. Timiditatea face anumite…- eu vreau să evit cuvântul „reformă”, pentru că domnul Boc şi domnul Băsescu au reuşit să compromită de câţiva ani încoace reforma.

Jurnalist: Nu s-a făcut reformă în ultimii 20 de ani?

Crin Antonescu: Orice idee e uşor de compromis, este greu de apărat. Nu putem să nu vorbim despre faptul că întradevăr lucruri fundamentale din alcătuirea şi din funcţionarea statului român trebuie schimbate, putem numi asta reformă sau nu. Că domnul Boc şi domnul Băsescu nu au făcut nimic  din asta, e cu totul altceva.

Nu ştiu care e păcatul cel mai mare, sunt multe păcate ale clasei politice în România şi în alte părţi, pentru că, vă rog să observaţi că în toată Europa, ba chiar şi în Statele Unite clasa politică este contestată. Avem de-a face după 200 de ani cu tentativa în societatea americană de a pune în discuţie sistemul celor două mari partide. Adică vorbim despre democraţii funcţionale, în Europa e şi mai şi.

Clasa politică din România are foarte multe defecte, numai că, oricine le inventariază şi vorbeşte despre nevoia de a schimba, de a inventa, de a face partide noi, de a aduce oameni noi, trebuie să îşi dea seama că este un teritoriu al realismului. Da, dar e o zonă în care e foarte greu să construieşti. Asta nu înseamnă că încetăm să încercăm, şi din punctul meu de vedere, pentru că tot e o discuţie oarecum la modă, e bine să apară câte partide doresc cetăţenii României să aibă, să fie o ofertă cât mai bogată. Cine îşi închipuie însă că a construi un partid şi a face cu el politică, a răspunde de realităţi, a schimba în bine lucruri, este aşa de uşor cum le povesteşti la televizor, se înşeală.

Jurnalist: Credeţi că domnul Băsescu va merge cu domnul Boc până la capătul mandatului?

Crin Antonescu: Domne’ eu îmi doresc pentru domnul Boc, care e un om tânăr şi despre care sper că n-a încălcat legea la modul infracţional aşa, nu doar politic, să nu se ducă dânsul după domnul Băsescu. Atât comentez despre drumul celor doi.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Transcrierea conferinței de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la Craiova 20.10.2011”

  1. ady 21 octombrie 2011 la 11:27 AM #

    Esti un om slab care in lipsa argumentelor recurge la amenintari.
    Gargara ta nu mai convinge pe nimeni si cred ca pentru binele PNL ai face bine sa te retragi ai un post asigurat la antene..

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: