Emisiunea „Test de stres” invitat presedintele PNL, Crin Antonescu (28 octombrie 2011)

TALK-SHOW

             Regele Mihai I: Politica este o sabie cu două tăişuri. Ea agarantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii şi al instituţiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii. Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare.

            Călin Popescu Tăriceanu: Dacă românii vor considera că monarhia este o opţiune, eu aş fi unul din cei care aş susţine această posibilitate, această opţiune. Regele sau Regina este simbolul statului şi nu un factor de putere perturbator, ci un factor de echilibru în viaţa socială şi viaţa politică şi sigur că rămâne Parlamentului şi Executivului, adică Guvernului, rolul de a lua deciziile importante şi de a conduce ţara.

            Ion Iliescu: El a marcat cel puţin un moment din istoria ţării, 23 august 1944. Iar dacă nu era, marca altfel statutul internaţional al României, chiar şi trecerea armatelor sovietice prin România s-ar fi petrecut şi soarta Ardealului alta ar fi fost dacă nu era actul de la 23 august. Cine nu înţelege aceste lucruri, nu înţelege un moment semnificativ din istoria naţională.

            Emil Constantinescu: A fost un discurs plin de substanţă şi orientat aşa cum se făcea în perioada interbelică.

Victor Ponta: A fost realmente un moment emoţionant.

Ionel Dancă: Suntem la „Test de stres”. Invitat special, domnul Crin Antonescu, preşedintele PNL. Domnule Antonescu, nu întâmplător începem cu acest discurs al Regelui, pentru că probabil, sigur şi summit-ul european şi declaraţiile de acolo, ce s-a întâmplat în această săptămână au fost importante în plan internaţional, dar în plan intern rămâne o bornă discursul Regelui în Parlament, iniţiativa fiind a PNL. Cum se împacă PNL – şi preşedinte şi rege?

Crin Antonescu: Sigur că se împacă. PNL e un partid care e alcătuit şi din monarhişti şi din republicani. Nu ne-am numărat niciodată, suntem destui şi într-o parte şi în alta. Este însă la unison în a trata istoria naţională, cu precădere de dinaintea comunismului, într-un mod constant din primele zile ale lui 1990, când acest lucru era întrutotul inpopular şi până în ziua de azi. Iniţiativa pe care noi am luat – şi să mai spun o dată – n-ar fi fost posibilă, n-ar fi putut fi realizată fără susţinerea imediată a PSD, trebuie s-o spunem. Şi fără susţinerea decisivă a unor componente ale actualei majorităţi, şi anume UDMR şi Grupul minorităţilor, cărora eu le sunt în chip special recunoscător pentru că ne-au dat şansa de a avea acest moment. Iniţiativa nu presupunea nici schimbarea formei de guvernământ a României, nici readucerea Regelui pe tron, ci pur şi simplu omagierea unei personalităţi – şi spun, pe deplin unei personalităţi – majore şi pozitive a istoriei naţionale. Este un jubileu care s-a putut face, care a avut o foarte bună imagine, după cum aţi văzut îşi în presa internaţională, care a dus la Bucureşti capete încoronate din diverse continente şi care a făcut ca despre Bucureşti să se vorbească la Paris, la Londra sau la Washington, chiar în mari republici – la Paris sau la Washington – cu respect şi cu preţuire. Mai departe, faptul că autorităţile sau oficialităţile principale ale statului român – preşedinte, premier şi membrii Guvernului, cu două excepţii, preşedinte al Camerei Deputaţilor, care conform votului semnase invitaţia pentru Rege – au avut atitudinea pe care au avut-o, asta este cu toul altceva.

Ionel Dancă: Intrăm poate şi în aceste detalii, dar aş vrea să rămân la declaraţia făcută cu acel prilej, în vâltoarea acelor evenimente, era poate cuprinsă de prea multe emoţie declaraţia domnului Călin Popescu Tăriceanu, că, sigur se poate lua în calcul o formă de schimbare a Constituţiei pentru o monarhie constituţională?

Crin Antonescu: Domnule Dancă, eu nu cred că această declaraţie a fost dată de domnul Tăriceanu, un om politic cu suficientă experienţă, sub imperiul emoţiei. Aşa, n-a fost gândită? Vă aduc aminte că eu însumi, fără să angajez vreodată partidul, atunci când nu era vorba de vreun jubileu şi nu era nici un fel de modă, să-i spun aşa, măcar de câteva zile, mi-am prezentat foarte clar convingerile de principiu monarhiste şi nu cred că declaraţia domnului Călin Popescu Tăriceanu sau declaraţiile mele anterioare sunt vreun atentat la siguranţa republicii sau la ordinea constituţională. Noi avem o situaţie foarte clară. În 1947 Regele a fost înlăturat în urma unei abdicări forţate, poporul român nu s-a pronunţat niciodată printr-un referendum asupra acestei chestiuni în mod explicit – nici atunci şi nici după 1990. El s-a pronunţat însă implicit asupra Constituţiei din 1990, care prevede forma de republică şi este cât se poate de clar, pe de o parte, că nici o modificare de Constituţie sub acest aspect nu e posibilă fără un referendum naţional. Doi, că nu există, nu este o prioritate sau urgenţă nici din punctul de vedere al PNL sau nici al alte forţe politice, din câte ştiu, o iniţiativă în acest sens. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne respectăm istoria, că nu trebuie să încercăm să profităm la nivelul imaginii şi nu numai ca naţiune de prezenţa unui personaj istoric al secolului XX dintre noi şi printre noi.

Ionel Dancă: Vă încălcaţi, să spun aşa, convingerile atunci când candidaţi la preşedinţie? Convingerile monarhiste.

Crin Antonescu: Nu, nu. Pentru că este cât se poate de simplu, chestiunea asta s-a mai pus cu un alt prilej. O reluăm, că oricum văd propaganda puterii reia teme de atac la persoana Regelui sau la ideea de monarhie de prin anul 1990. Adică, le reîncălzeşte fără nici o jenă. Nu. Eu, în legătură cu convingerile mele monarhiste am precizat întotdeauna că sunt de principiu, trăiesc într-o republică, respect această Constituţie, acţioneze în cadrul republicii, ba chiar am candidat la Preşedinţia republicii şi poate chiar o voi mai face.

Ionel Dancă: De ce spuneţi poate? Nu e sigură?

Crin Antonescu: Pentru că nu sunt constrâns, e un act liber, pe care o să-l fac sau n-o să-l fac. Aduceţi-vă aminte, într-o mică paranteză, că în 1996 Emil Constantinescu, care avea o atitudine de respect şi simpatie pe şi cum vreţi, asemănătoare cumva cu a noastră, a liberalilor a tuturor faţă de monarhie, a fost acuzat că a doua zi după ce va deveni preşedinte o să scoată aşa dintr-un buzunar Regele ş.a.m.d. Nici nu s-a pus problema în sensul acesta. Eu cred că, sigur, nu putem să facem afirmaţii universale, America n-ar fi putut fi o monargie, Statele Unite ale Americii, dar pentru o ţară ca România forma de stat monarhică ar fi rezolvat multe probleme, ar fi consolidat democraţia, nicidecum ar fi diminuat-o, ar fi sporit prestigiul şi ne-ar fi scutit de foarte-foarte multe necazuri care vin astăzi sau au venit şi altădată de la Palatul Cotroceni, confuzii de multe alte lucruri.

Ionel Dancă: Dacă o spuneţi aşa…

Crin Antonescu: Asta este o convingere pe care eu pot s-o am în permanenţă şi până la proba contrarie, dacă cineva vrea s-.o încerce, e limpede că majoritatea cetăţenilor români dorec să aibă un preşedinte pe care să-l aleagă. Şi faţă de această chestiune, nu văd nici un fel de contradicţie, nici un fel de încălcare de principii. Se întâmplă altceva: nici un politician foarte multă vreme sau foarte puţini au avut curajul să-şi descris aceste convingeri pentru că ele erau impopulare. Eu nu am vrut nici să fiu ostentativ, nici să provoc pe nimeni, dar sunt câteva lucruri asupra cărora nu cred că pot păstra tăcerea, pentru că altfel degeraba mai fac politică.

Ionel Dancă: Bun. Dar, ideea de monarhie, o idee impopulară, s-a tradus la începutul anilor ’90 în forme total lipsite de respect la adresa Regelui Mihai…

Crin Antonescu: Chiar violente.

Ionel Dancă: Chiar violente. Astăzi, unii dintre actorii acelor evenimente au apreciat discursul, s-au, să spunem aşa, afişat în prezenţa Regelui Mihai. E un oportunism politic în această chestiune sau e realmente, Doamne ajuă, o maturitate a clasei politice?

Crin Antonescu: Nu e un oportunism. Cred că ne referim la domnul Iliescu şi la o seamă de conducători din generaţia sa, sau ceva mai tineri, din PSD, da?

Ionel Dancă: Exact.

Crin Antonescu: Păi, ca să vorbim foarte direct, nu e o chestiune de oportunism, pentru că nu am deloc convingerea că şi astăzi ideea monarhică însufleţeşte o majoritate a românilor. Nu cred. Sigur că lucrurile stau altfel, din fericire, faţă de 1990. Pe de altă parte, să ne amintim totuşi normalizarea relaţiei cu Casa Regală, ceea ce este altceva decât schimbarea republicii cu monarhia, s-a făcut totuşi şi în perioada mandatului de preşedinte a lui Ion Iliescu. Fără îndoială că în 1990-1991, împreună cu atâtea alte lucruri nefericite, s-a întâmplat ceva foarte rău şi în această privinţă şi presupun că fără a o putea declara, decât aşa la nivel aluziv, însuşi preşedintele Iliescu, după experienţa atâtor ani are conştiinţa acestui fapt. Sigur că ne poate furniza explicaţii. Chestiunea e următoarea: este foarte bine dacă cineva care a greşit în 1990 nu mai greşeşte şi procedează corect în 2011 şi este cu totul inacceptabil ca cineva care se pretinde campion al anticomunismului, campion al democraţiei şi respectului pentru adevărata istorie a României, care a venit şi a prezentat cu gura lui un raport în care scrie clar că abdicarea a fost forţată să insulte în felul acesta un personaj istoric, repet, o instituţie care face parte din istoria României şi să facă în 2011 ceea ce alţii făceau în 1990? Acuma, la nivel propagandistic, sigur am putut să vedem că toţi partizanii, altfel cei mai mulţi dintre ei mari monarhişti până mai ieri ai domnului Băsescu, astăzi vorbesc despre domnul Iliescu, despre ce a făcut în 1990. Da, a făcut, eu spre deosebire de domnul Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu, spre deosebire de domnul Băsescu, în 1990 ne-am bătut politic pe subiectul ăsta cu Ion Iliescu şi nu putem să fim decât bucuroşi că după 20 de ani se dovedeşte că noi am avut dreptate. Şi nu putem vedea decât ca un câştig faptul că social-democraţii din România, PSD, Ilie Iliescu însuşi, au înţeles astăzi că poţi fi un om de stânga fără să mistifici istoria României de dinainte de comunişti.

Ionel Dancă: De acord, dar credeţi că ar fi fost oportună, în plenul Parlamentului, cu această ocazie a discursului Regelui, cu această ocazie a Jubileului, a 90 de ani, ar fi fost oportună o declaraţie, nu ştiu, a domnului Iliescu sau a PSD, „scuze, Majestate!”?

Crin Antonescu: Nu ştiu, nu cred că-şi avea locul protocolar. După cum aţi văzut, toată această şedinţă solemnă a fost dedicată omagierii personalităţii Regelui, care a venit, a vorbit, Regele însuşi a vorbit foarte puţin, n-a ţinut un discurs interminabil cum ţin mulţi din preşedinţii pe care i-am apucat noi, şi n-avea nici un rost să mai vină şi alte declaraţii. Acuma, mai e ceva. Până la urmă, Regele a fost invitat ca urmare a unei decizii a Parlamentului României. Parlamentul României, asta se uită, indiferent că este compus din oameni care nu totdeauna ne plac, deşi i-am ales, că nu i-a pus nimeni cu forţa, indiferent că instituţia are o credibilitate redusă şi probabil pe bună dreptate, este totuşi, conform Constituţiei şi oricărui spirit democratic, organismul reprezentativ suprem al poporului român şi are un grad de reprezentativitate şi legitimitate în numele naţiunii române la fel de mare ca al preşedintelui. În momentul în care Parlamentul din ţara ta a decis asta şi în momentul în care tu ca preşedinte al ţării eşti invitat acolo, asemenea celorlalţi preşedinţi, cred că e în mare măsură o obligaţie. Şi dacă ni se invocă faptul că atunci a avut timp în agendă domnul Barroso. Sigur că e foarte important, toţi preţuim Uniunea Europeană, preţuim pe domnul Barroso, dar pentru un preşedinte de stat nimic, nimic nu poate fi mai important decât decizia Parlamentului naţiunii lui.

Ionel Dancă: Dar, ştiţi care a fost răspunsul? Că unde să stea preşedintele, că cică n-avea loc. Unde să stea?

Crin Antonescu: Nu, nu vreau să glumim. Nu vreau să glumim pentru că lucrurile au fost foarte serioase. Aş putea emite câteva ipoteze, dar vă garantez că se găsea un loc. Şi se găsea un loc care să fie perfect…

Ionel Dancă: Unde să stea preşedintele unei republici atunci când vorbeşte Regele?

Crin Antonescu: Acolo unde stă de obicei, când a mai participat la şedinţe ale Parlamentului. Haideţi, nu asta era chestiunea. Nu a venit, nu a venit. De fapt, dacă ar avea o scuză sau o explicaţie reală, nu e ca s-a dus la Barroso, că atunci putea să-l primească Barroso pe şeful unei ţări din Uniunea Europeană, nu. Singura explicaţie raţională este următoarea: În momentul în care l-a insultat atât de grav pe un om, fără să produci nişte dovezi, fără să… deci, în momentul în care tu l-ai făcut pe Rege trădător de ţară, ţi-e peste mână să vii la omagierea Sa. Asta trebuia să spună până la urmă. Domnule, aţi auzit ce cred eu despre Regele Mihai şi, ca atare, nu pot să vin să-i prezint onorul la 90 de ani. Asta ar fi fost o poziţie întrutotul nejustificată, dar cu o oarecare demnitate. Ce s-a petrecut, atitudinea pe care aţi văzut-o cu toţii e greu calificat altfel decât golănie şi din momentul ăsta ieşim şi din protocol şi din vorbe frumoase. Asta s-a întâmplat, şi chiar să trecem. Pentru că momentul a fost întreg şi fără doamna Anastase şi fără domnul Boc şi chiar fără domnul Băsescu. Şi cred, cred că a fost unul din foarte puţinele momente, dacă nu singurul, în care o emoţie sinceră a pus stăpânire şi o bucurie că sunt acolo, pe majoritatea parlamentarilor români din toate partidele, inclusiv pe PD-iştii care veniseră acolo din curiozitate.

Ionel Dancă: Dar, ştiţi că chiar după această atitudine a preşedintelui Traian Băsescu faţă de Regele Mihai, domnia sa este dezamăgit că nu poate capta electoratul monarhist şi caută soluţii pentru acest electorat. Să urmărim declaraţia.

27 octombrie 2011 – TVR

Traian Băsescu: Pentru mine este foarte clar că pe dreapta a rămas un spaţiu pe care PD-L-ul nu-l poate acoperi integral şi că este nevoie de o structură de centru-dreapta care să dea încredere…

Rodica Culcer: Cu PNŢ-CD cu tot?

Traian Băsescu: Ştiu eu, c-o fi PNŢ-CD, c-o fi Mişcarea pentru România, c-o fi… ceva poate fi. Iar acum, trebuie să recunosc că este destul de actual curentul monarhist, ori PNŢ-CD-ul poate fi un vehicul de absorbţie a acestui electorat pe care nu-l mai reprezintă acum decât domnul Iliescu, domnul Cătălin Voicu, i-am văzut în Parlament, domnul Petre Roman.

Rodica Culcer: Contaţi pe electoratul monarhist?

Traian Băsescu: Nu, PNŢ-CD-ul poate conta, eu n-am nici o şansă la electoratul monarhist. Din păcate.

Ionel Dancă: Din păcate, spune domnul Băsescu.

Crin Antonescu: Nu, la ce să răspundă mai întâi? La întrebarea dacă domnul Băsescu mai candidează sau nu? În principiu, dacă nu modificăm Constituţia ar fi trebuit să spună: Domnule, nu mă interesează pe mine. Doi, la faptul că în general nu e deloc în atribuţiile şi nu-i şade bine unui preşedinte, deasupra jocului partidelor, să se preocupe de ce se întâmplă pe dreapta, pe stânga, cine captează curentul. Aţi văzut în mesajul regal vreo referire la dreapta, stânga, la curent, la necurent? Este normal ca preşedintele unei ţări, aflate şi în contextul în care ne aflăm, cu atâtea probleme de solidaritate, de coerenţa eforturilor, de conjugarea energiilor să fie preocupat de cum se împarte spectrul politic şi cine ia curentul monarhist, de evaluarea curentului monarhist? Astea sunt nişte lucruri care…

Ionel Dancă: N-o fi normal, domnule Sntonescu, dar o face. Şi cheamă şi membrii diferitelor facţiuni din PNŢ la Cotroceni, acuma spune că, domnule, electoratul monarhist trebuie captat de cineva, de ce să nu-l captaţi dumneavoastră că trebuie creată o altă structură.

Crin Antonescu: Sigur că poate să facă toate aceste lucruri, încălcând spiritul, ţinuta, conduita, standardul unui preşedinte. A făcut lucruri şi mai şi, din punctul meu de vedere eu nu mai am aşteptări la domnul Băsescu. Sigur că este o mare dezamăgire şi o ruşine fără capăt să vezi cum se duc nişte oamnei care zic că reprezintă un partid istoric ca PNŢ la o lună, la nici o lună după ce l-au înmormântat pe Ion Diaconescu, cum se duc cu căciula în mână la Cotroceni, acceptând ideea că preşedintele ţării mediază în interiorul unor partide. Să vezi cum cineva ca domnul Ciorbea, dimineaţă ia decoraţie de ls Rege, o bagă în buzunar şi se duce la Băsescu să-l împace cu Pavelescu. Bun, ce să discutăm despre asta? Adică nu-i nici de nivelul meu să discut, darămite a lui Băsescu? Că Băsescu o face, să fie sănătos. Că oamenii pe care i-am pomenit se duc, iarăsi nu am de comentat pentru că nu pot găsi cuvintele…

Ionel Dancă: Sunteţi foarte supărat pe acest gest al liderilor PNŢ.

Crin Antonescu: Sunt supărat, dar vreau să se înţeleagă foarte bine, văd că deja unii interpretează poate supărarea noastră în sensul că am fi vrut să vină la noi, la USL. Haideţi să fim serioşi! Ştie toată lumea că în legătură cu PNŢ-CD-ul e o chestiune mai degrabă simbolică, electoratul PNŢ-CD-urilor nu trece de 1% şi e normal să fie aşa, având în vedere modul cum au evolut lucrurile. Însă este foarte important de ştiut că noi i-am întins o mână, cu tot respectul, nu de sus, domnului Ciorbea pentru motivul că era mai degrabă agreat şi de domnul Ion Diaconescu cât trăia, în ultima parte a viueţii sale şi de surprile Coposu, şi i-am spus că sub orice formă, indiferent de cum evoluează diferendul juridic şi procesele cu domnul Pavelescu, cu domnul Miluţ şi cu alţii, este binevenit în USL sub orice formă şi că noi socotim că trebuie să îi şi ajutăm şi să fie alături de noi. Este o chestiune simbolică.

Ionel Dancă: V-aţi retras această mână?

Crin Antonescu: Da.

Ionel Dancă: După gestul din această săptămână?

Crin Antonescu: Nu, nu după gestul acesta, acum două săptămâni… Pe mine nu mă miră pentru că eu n-am de ce să fiu supărat. Eu acum două dăptămâni, la Braşov, într-o, mă rog, discuţie cu aleşii locali am vorbit desore chestiunea asta şi i-am transmis atunci prin intermediul acelei alocuţiuni domnului Ciorbea – care se declara ca fiind în dilemă – să iasă din dilemă. I-am spus că dacă data de octombrie 2011 dânsul e în dilemă între Traian Băsescu şi noi, atunci îl scot eu din dilemă şi-i spun să se ducă la Traian Băsescu, că la noi nu mai are ce căuta. Dar, sigur, ăsta nu-i un motiv suficient.

Ionel Dancă: Şi s-a dus? S-a dus.

Crin Antonescu: S-a dus, dar nu pentru că i-am spus eu, ci probabil că ar fi putut să-i spună, dacă avea un minimum de vertebrare să-i fi spus domnului Băsescu: Hai în altă zi, că azi m-a decorat Regele. Dar, cu asta am încheiat capitolul.

Ionel Dancă: Domnul Ciorbea a fost aici prezent şi în prima parte şi domnia sa argumentează presiunea din interiorul organizaţiilor pentru negocieri politice.

Crin Antonescu: Bun, foarte bine. Pe mine nu mă deranjează, fiecare partid… E foarte clar că PNŢ-ul n-o să scoată din nenorocirea în care a intrat electoral PD-L-ul, că PNŢ-ul cu domnul Ciorbea, cu domnul Pavelescu, cu domnul Lupu, cu cine mai doresc dânşii n-o să-l reabiliteze pe Traian Băsescu în faţa românilor şi de asemenea, mie mi-e foarte clar şi că domnul Băsescu şi dacă ar putea să-i ajute cu adevărat pe aceşti oameni nu o va face. Pentru că e cel care în bună măsură s.a străduit să-i îngroape, pentru că e cel care i-a păcălit, i-a minţit pe Miluţ şi Pavelescu şi în 2009 când l-au susţinut la Preşedinţie şi i-a lăsat cu buza umflată. Şi e de fapt soarta tuturor prietenilor de ocazie ai domnului Băsescu. Pe mine însă mă deranjează ca membru – nu ca lider al unui partid istoric – ca om care ştiu istoria, trăiesc istoria din 1990, mă doare inima pentru toţi oamenii care au murit cu demnitate în puşcării – vorbesc de ţărănişti – toţi oamenii care în frunte cu Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu s-au ţinut demni în faţa lui Ion Iliescu, în faţa puternii fesenite din 1990, că urmaşii lor, în numele lor astăzi au ajuns cu căciula în mâină la un om care a dispreţuit, a detestat şi a făcut tot ce a putut mai rău împotriva PNŢ-ul totdeauna, cum e Traian Băsescu. Dar, multă sănătate pentru toată lumea.

Ionel Dancă: Luăm 20 desecunde de publicitate, solo spot, şi ne întoarcem imediat cu posibila sau probabila rocadă din 2014. Cine va candida până la urmă pentru USL la Preşedinţie, declaraţie a fostului premier Adrian Năstase după solo spot.

Adrian Năstase: Poate în 2014 se va face o rocadă, va veni la Guvern, nu ştiu, cineva de la liberali şi vine un preşedinte de la PSD.

A declarat Adrian Năstase. Social-democratul a ţinut să precizeze însă că aceasta este o variantă pur teoretică în acest moment. Adrian Năstase i-a dat şi un sfat liderului PNL. Întrebat la ce oră ar trebui să se trezească un candidat la preşedinţie ca să câştige alegerile, acesta a răspuns:

Adrian Năstase: Pot să vă spun că mă trezesc la ora 7:00 în fiecare zi dar se pare că pentru a câştiga trebuie să se trezească chiar mai devreme.

Ionel Dancă: Ne-am întors. Domnule Antronescu, rocada în 2014 şi v-a făcut domnul Năstase şi un program matinal.

Crin Antonescu: Primul lucru, oarecum comic, îţi spun cu toată prietenia, este că…

Ionel Dancă: Noi doi am vorbit foarte de dimineaţă astăzi.

Crin Antonescu: În momentul în care se discuta despre ora la care mă trezersc eu, domnul Năstase s-a simţit dator să spună la ce oră se trezeşte domnia sa, deşi nu fusese întrebat chiar asta. Lăsând însă gluma şi asta o spun cu toată simpatia şi cu toată preţuirea pentru un om atât de harnic, lăsând la o parte chestiunea asta uitaţi-vă ce e, eu întâmplător, din multe motive şi de ordin familial în primul rând, mă trezesc foarte de dimineaţă. Mi-e ciudă când văd toate prostiile astea că – măcar nu e aşa, că nu pot să mă trezesc când vreau eu – pentru că oamenii îşi gestionează timpul cum vor. Sunt oameni care au regim nocturn de lucru. Nu, eu am regim normal de lucru şi nu spun că mă trezesc la ora 7:00, numai ca să nu mă trezesc în acelaşi timp cu domnul Năstase, uneori la 7 fără 10. Problema este alta, nimeni nu poate să vină să spună că vreodată Crin Antonescu a întârziat la o acţiune la care trebuia să participe, că nu a ajuns la vreo acţiune, că n-a fost acolo. Ăsta este un element din propaganda actualei puteri, care în lipsă de puncte vulnerabile cu adevărat – la mine şi la Ponta, că noi suntem ţintele principale – în lipsa unor posibile acuzaţii de corupţie, în lipsa unor grave inconsecvenţe politice pe care să le pună în valoare, în lipsa oricărei acuzaţii serioase, toţi jonglează cu astfel de lucruri, încercând să creeze un profil psihologic. Dar să venim la rocadă, nu-i vorba de nici o rocadă.

Ionel Dancă: Dincolo de această ironie, ne întrebăm cât e fond în ceea ce spune domnul Năstase, că nu e nimic bătut în cuie?

Crin Antonescu: Domnul Adrian Năstase a spus nişte lucruri din punct de vedere juridic, să spun aşa, sau prin perspectiva documentului nostru politic corectă.

Ionel Dancă: Al alianţei.

Crin Antonescu: Da, teroretic premierul poate să fie şi din PNL, nu din PSd, atunci invers, cadidatul la Preşedinţie din PSD. Sigur că pe acest premier sau candidat la Preşedinţie poate să-i cheme şi altfel, nu scrie acolo că-l cheamă Victor Ponta sau îl cheamă Crin Antonescu. Dincolo însă de ceea ce e foarte clar în acest protocol, şi lasă loc şi declaraţiilor, am văzut mai pe seară şi domnului Geoană care consideră de pildă că nu Victor Ponta e o variantă atât de bună, ci mai sunt atâtea altele.

Ionel Dancă: Şi domnul Iliescu spunea că dintre toţi Năstase ar fi cel mai bun premier.

Crin Antonescu: Domnul Năstase a făcut o afirmaţie care nu contrazice protocolul nostru, iar eu am făcut şi fac în continuare o afirmaţie care, la rândul ei, nu contrazice deloc protocolul nostru ci-l împlineşte. Dacă noi câştigăm alegerile, Victor Ponta va fi prim-ministru pentru că este preşedintele PSD, eu dacă voi dori să candidez şi voi fi situat suficient de bine în sondaje, cum se întâmplă de un an de zile şi cum se întâmplă în momentul în care vorbim, voi candida la Preşedinţie pentru că sunt preşedintele PNL. În vreme ce candidatura la Preşedinţie până la urmă e o competiţie perfect deschisă şi daacă nu-i convine asta domnului Năstase sau domnului Geoană sau, nu ştiu, oricui altcuiva, nu-i opreşte nimeni să-şi depună candidatura. Candidăm sau nu candidăm? În ce priveşte premierul însă, trebuie să fie foarte clar, noi trebuie să spunem limpede, înainte de alegerile din 2012, cetăţenilor României cine va fi premier. Nu ne obligă Cobstituţia, nu ne obligă nici măcar cutuma, dar lucrurl acesta s-a făcut în 2004, l-am făcut noi dacă vă aduceţi aminte, s-a făcut şi în 2008. Că au minţit PD-iştii că va fi Stolojan premier, n-a fost, nu contează. Dar deja avem aici nişte, să zicem germenii unei tradiţii, oricum mi se pare foarte corect. Şi mi se pare corect, noi am şi început, ca omul respectiv să vorbească despre soluţiile pe care în… de prim-ministru le are. Aşa încât, drepate are şi domnul Năstase din punct de vedere juridic, dreptate amşi eu din punct de vedere politic şi premier va fi Victor Ponta.

Ionel Dancă: Dar, dubiile nu sunt asupra premierului, ceea ce se interpretează este că este posibil ca premier să fie Victor Ponta imediat după alegeri, dacă alianţa câştigă alegerile, dar după aceea candidatul la Preşediţie, în funcţie de nu ştim ce anume, deşi în protocol înţeleg că în funcţie de sondaje, să se schimbe, să se facă rocada.

Crin Antonescu: Posibil.

Ionel Dancă: Dumneavoastră aţi spus însă un lucru foarte interesant.

Crin Antonescu: Posibil este ca mâine sau, acum în timpul emisiunii noastre, să înceteze emisiunea, nu din alte motive dar vine apocalipsa…

Ionel Dancă: S-a mai întâmplat, domnule Antonescu.

Crin Antonescu: Este posibil să nu mai existe în 2014 Uniunea Europeană, este posibil să nu mai fim în viaţă toţi protagoniştii acestui joc, Doamne fereşte. Doamne fereşte de toate aceste ipoteze. Posibil este orice, numai că noi lucrăm cu nişte proiecte care ne arată intenţiile în faţa publicului şi, dacă cineva din PSD doreşte foarte clar să propună o altă variantă să-şi facă un Consiliu Naţional, sau ce for au, să discutăm la nivelul USL, să ne spună dacă domnul Ponta nu e bun şi să vedem dacă putem împreună să găsim o altă variantă. Din punctul meu de vedere, nu există nici o variantă mai bună, e o variantă în care cred şi pe care o susţin. Însă nu putem să zăpăcim oamenii cu faptul că după ce punem un prim-ministru mai vedem ce se întâmplă şi poate-l schimbăm, pentru că nu e un joc de funcţii şi de posturi între noi. Nu e o împărţire între mine, Victor Ponta, Adrian Năstase sau cine mai vreţi. Este un angajament în faţa publicului, opţiunea noastră este foarte clară pentru Victor Ponta, opţiunea noastră a liberalilor. Iar a PSD-iştilor de ce o mai punem în discuţie că l-au ales preşedinte? Şi n-am văzut ca cineva din structurile cu adevărat care contează în sensul acestei bătălii politice să conteste vreo secundă ideea că preşedintele partidului, Victor Ponta anume, cu nume şi prenume, e normal să fie premier.

Ionel Dancă: Întrerupem emisiunea de această dată, dar pentru publicitate, domnule Antonescu.

Crin Antonescu: De bună voie.

Ionel Dancă: De bună voie şi dacă ăsta este argumentul că poate să cadă emisia, să ştiţi cp aici nu se mai întâmplă.

Crin Antonescu: Mă simt în siguranţă şi mă bucur.

Ionel Dancă: S-au întâmplat la alţii, domnule Antonescu, ne întoarcem după publicitate.

Ionel Dancă: Ne-am întors la „Test de stres”, invitat special Crin Antonescu, preşedintele PNL. A mai făcut preşedintele Traian Băsescu o declaraţie cu referire la ceea ce se întâmplă în Parlament. Aproape, domnia sa, inducea ideea unei guvernări fără Parlament, pentru că, nu-i aşa, parlamentarii nu-şi fac treaba. Dar ce poate face până la urmă opoziţia, domnule Crin Antonescu?

Crin Antonescu: Păi, opoziţia are un singur lucru de făcut, să dea jos Guvernuş boc sau să-i oprească toate iniţiativele aberente. Acuma, supărarea domnului Traian Băsescu e clar că se duce pe proprii săi oameni, pe propria sa majoritate. Pentru că la Senat, dacă discutăm situaţia de la Senat, la Senat Opoziţia nu a făcut decât să pună în valoare faptul că puterea nu mai are majoritate la Senat, sau că majoritatea respectivă, adică senatorii lor, PD-L-işti, UNPR-işti ce sunt, nu sunt de acord cu iniţiativa Guvernului. Pentru că în momentul în care ai o majoritate activă, utilă, funcţională ai veni frumos la Parlament şi ţi-ai trecut orice lege vrei, aşa cum ţi-ai putut trece legile privitoare la tăieri de pensii şi salarii, cum ţi-ai trecut aşa-zisa reformă a învăţământului, cum ai trecut atâtea şi atâtea. În momentul în care Traian Băsescu şi propaganda lui încearcă să culpabilizeze tot opoziţia pentru asta, după părerea mea sunt ridicoli.

Ionel Dancă: Haideţi să vedem soluţia propusă de preşedintele Traian Băsescu pentru acest blocaj de la Senat şi soluţia sugerată pentru asumarea răspunderii de către premierul Emil Boc. Înţeleg că sunt probleme, dar în esenţă, asumarea răspunderii guvernamentale pentru orice – şi promovarea magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asistenţa socială. De ce e aşa o miză acolo cu promovarea acestor magistraţi, domnule Antonescu?

Crin Antonescu: Din punctul meu de vedere nu-i nici o taină, e foarte clar pentru noi. Traian Băsescu care a făcut un efort necontenit de a controla toate instituţiile, chiar cele care nu trebuiesc controlate de puterea politică, încearcă să promoveze mai uşor acolo, să politizeze în sensul acesta, mai uşor şi acolo. De aia noi nu suntem de acord cu această variantă şi n-o votăm, nu avem nici un fel de obligaţie. Nu le-am pus lacătele pe Senat, n-am dat lovitură de stat acolo. Dacă vin, că sunt în majoritate, îşi promovează legea. Acuma, sigur că domnul Traian Băsescu, care s-a lăfăit aseară în compania doamnei Culcer, o pensionară nesimţită, apropo de pensionari nesimţiţi şi apropo de asistaţi social, că poate nici un domn…

Ionel Dancă: Staţi puţin, pensionară nesimţită, atenţie trrebuie să vă cer să fiţi atent la limbaj.

Crin Antonescu: Sunt foarte atent la limbaj, nu fac decât să citez din preşedintele nostru, al dumneavoastră şi al meu, şi din premierul tot al nostru, că-i premierul României. Am inventat eu termenul de pensie nesimţită? De pensionar nesimţit? De oameni care nu se pensionează? Nu! Vorbim de asistaţi, vorbim de…

Ionel Dancă: Vorbeaţi de doamna Culcer.

Crin Antonescu: Nu, vorbeam de domnul Băsescu. Dacă avea un moderator, un interlocutor, o fiinţă vie acolo, ar fi întrebat: Domnule, dar în momentul în care puterea nu poate de opt săptămâni, constată că nu poate într-o Cameră să treacă această lege – fie se refugiază, cum se va întâmpla, legea merge prin aprobare tacită, deja se duce în Camera Deputaţilor, propabil că acolo o vor scoate. Dar, de ce nu îşi pune problema că s-ar putea, într-o asemenea situaţie, dacă vezi că într-o Cameră, şi care-i Cameră decizională în multe privinţa, nu în asta, dar e în altele foarte importante, domnule dar de ce nu încerci: Unu – un dialog politic cu opoziţia dacă vezi că nu mai controlezi situaţia; doi – de ce nu te gândeşti la ceea ce noi am propus, şi anume, la alegeri anticipate, pentru că eu vă spun că după iarna asta, la primăvară, veţi vedea că situaţia din Senat se va repeta în Cameră. În momentul în care noi le-am spus, după Congresul PD-L, după ce s-au lămurit multe ape, le-am spus celor din rândurile puterii: Domnule, luaţi-vă conştiinţa în mâini ţi haideţi acuma să facem ceva, că vedeţi că duceţi ţara asta de râpă, sigur că nu au fost sensibili la asta, n-au dezertat, au rămas în jurul Guvernului pentru că mai era un an jumate de guvernare, de beneficii, de profituri ale puterii.

Ionel Dancă: Dar alegeri anticipate…?

Crin Antonescu: Primăvara viitoare, când încep să-şi calculeze colegiile, unde încap ei, unde îţi mai iau ei mandate, veţi vedea că şi Camera va fi la fel ca şi Senatul. Şi atunci vor deveni chiar impracticabile, ca să spun aşa. De ce oare nu s-a analizat de către domnul preşedinte, care nu e preşedinte al PD-ului, de ce nu s-a analizat mai serios măcar la nivel de discuţie, propunerea pe care împreună cu Victor Ponta i-am făcut-o, de alegeri anticipate în această toamnă? Le puteam face, aveam un Parlament cu o legitimitate nouă şi porneam într-u nou an de criză, an greu, cu un Parlament…

Ionel Dancă: Nu s-au putut în toamnă, se pot face în primăvară?

Crin Antonescu: Păi, asta să ştiţi că le pot face oricând, oricând o anumită majoritate decide să forţeze acest Guvern să plece prin mijloace democratice şi poate organiza alegeri anticipate.

Ionel Dancă: Având în vedere scenariile destul de pesimiste privind situaţia economică, poate i-ar avantaja şi pe ei alegeri anticipate?

Crin Antonescu: Aici nu se înţelege un lucru: Ei încep să strige, aşa, de parcă-i ustură ceva, de câte ori vorbeşti de alegeri anticipate, că „A, asta ne-ar mai lipsi, o instabilitate politică!” Nu, nu e nici o instabilitate politică, se fac alegeri şi vine un Guvern care oricum are mai multă – indiferent din cine ar fi compus, cine câştigă alegerile are altă credibilitate. Prima măsură economică, pentru că discutăm tot timpul de măsuri economice – dumneavoastră cu ochii umezi, noi ăştialalţi la fel – prima măsură ca să poţi vorbi de politici economice este aceea de a avea un Guvern nou. Nu spun neapărat al nostru. Sigur că noi credem că al nostru, dar un Guvern nou. Cum poşi cu un Guvern atât de jerpelit la figurat, din toate punctele de vedere, cu cote record de încredere, în sensul de încredere scăzută, cum să înfrunţi o asemenea criză? În al doilea rând, există o măsură fără de care degeaba discutăm deficite, creşteri economice, salarizări, nesalarizări, inflaţii, compensări – trebuie să înceteze furtul din bani publici! Asta este o chestiune foarte clară. E limpede că acest Guvern…

Ionel Dancă: Dar, din datele pe care dumneavoastră le aveţi, anul viitor se poate face indexarea pensiilor şi recuperarea tăierilor salariale?

Crin Antonescu: Da, domnule Dancă, din datele pe care noi le avem, da. Numai că aicea nu putem să discutăm pe bucăţi chestiunea asta, trebuie să luăm un ansamblu de factori şi să încercăm – sigur, recurgem la prognoză, la evaluări care să fie realiste – dar în momentul în care tema evaziunii fiscale e discutată de preşedintele ţării cu doamna pensionar de lux Rodica Culcer, în legătură cu coaforul şi preşedintele are tupeul –preşedintele unei ţări în care evaziunea e de miliarde, mare evaziune pe produse petroliere, pe arburanţi de tot felul, produse cerealiere, le ştiţi, le-aţi discutat, le ştiţi mult mai bine ca mine – să-mi discute de evaziunea de la frizer? Asta este bătaie de joc. Şi în felul acesta sigur că dacă nu reuşesc să reducă evaziunea, dcă nu înţeleg că, de pildă propunerea noastră mai veche, reluată cu insistenţă acum, domnule hai să examinăm un pic şi să calculăm dacă reducerea CAS-ului nu cumva socotind toate componente, apariţia unor locuri de muncă, deci a unor salarii, noi impozite…

Ionel Dancă: Aţi auzit răspunsul preşedintelui: reducerea CAS înseamnă cotă unică la 24%.

Crin Antonescu: Ăla nu a fost… Preşedintele aseară a pozat – să-i uşor cu doamna Culcer, îi e uşor dumnealui sigur, nu altcuiva – a pozat într-un fel de…

Ionel Dancă: Dar ce vă supără aşa tare la doamna Culcer, domnule Antonescu?

Crin Antonescu: Păi, cum ce mă supără? Ce mă supără la toţi aceşti oameni care pe bani publici… Domnule Dancă, dumneavoastră la un post privat puteţi să mă faceţi cu ou şi cu oţet pe mine, partidul meu, de dimineaţa până seara, fără nici un argument, în mod mizerabil, cum fac unii la nişte posturi private. Domnule, o faceţi pe banii dumneavoastră, ai patronului, nu ştiu. Dar ca pe banii mei, adică din impozitele mele ei să facă ce era Televiziunea Română înainte de 1989, acolo de dimineaţa până seara, aducând toţi rataţii care n-au reuşit în presa de pe piaţă Lupea, Mircea Marian… Domnule, e părerea mea, dar e părerea mea, nu a dumneavoastră, dumneavoastră protestaţi.

Ionel Dancă: Eu trebuie să vă atenţionez să fiţi atent la limbaj.

Crin Antonescu: Da, da. Deci, eu vorbesc despre oameni plătiţi gras din bani publici ca să facă politică de partid. Şi este inacceptabil. Asta am cu doamna Culcer, ca să mă opresc aici.

Ionel Dancă: Da. Trebuie să încheiem.

Crin Antonescu: Deci, revenind, un om care făcea figură aseară de mare expert economic. Aţi văzut „ăştia crea n-aţi prea citit, ăştia cu ochii umezi care n-aţi văzut o analiză”. Nu-şi imaginează că unul care ştie economie, poate să citească altceva decât analize date de pe la servicii. Bun, dar domnule aşa pui problema evaziunii fiscale? N-a dat un răspuns la problema cu CAS-ul, a dat un răspuns de politruc, a zis: „A, da, putem să facem asta, dar mărit cota – a şi calculat-o – unică la 24%”. Nu, cota unică poate să rămână şi CAS-ul se poate reduce, dar lucrurile astea trebuie discutate cu politicieni, cu economişti şi chiar cu jurnalişti cu ochii umezi care au citit mai mult decât Băsescu, bag mâna în foc.

Ionel Dancă: De acord. Domnule Crin Antonescu, mulţumesc foarte mult pentru participarea la emisiunea „Test de stres”. Punem punct aici acestei emisiuni. Ne revedem mâine la 18:45, invitat promis şi confirmat, îl aşteptăm mâine pe Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal. La revedere. 

(Prin Monitoring Media: Realitatea TV – Test de stres, Ora: 21:00)

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Monarhismul lui Antonescu « Radu Zlati – deputat de Gherla - 16 ianuarie 2013

    […] pentru o ţară ca România forma de stat monarhică ar fi rezolvat multe probleme, ar fi consolidat democraţia, nicidecum ar fi diminuat-o, ar fi sporit prestigiul şi ne-ar fi scutit de foarte-foarte multe necazuri care vin astăzi sau au venit şi altădată de la Palatul Cotroceni, confuzii de multe alte lucruri. (28-octombrie-2011) […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: