Standard.ro: În Germania, cântă deja Lebăda Neagră

Înainte de-a se speria definitiv de cât de repede se adeveresc propriile premoniții, riscograma mai consemnează următoarea știre: Germania a eșuat să atragă integral “un mizilic” de 6 miliarde de euro, cu împrumut de la cine-are-bani-de-dat. Din România Liberă:


Criza financiară a ajuns în Germania
Germania a fost nevoită să retragă ieri o mare parte dintr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani din cauza nervozităţii pe pieţele financiare după ce a reuşit să plaseze titluri de numai 3,6 miliarde de euro, reprezentând circa 60% din totalul de 6 miliarde de euro vizat, la un randament de 1,98% transmite Reuters. Licitaţia este un “dezastru” şi Bundesbank a fost nevoită să preia titlurile pentru care nu au existat cumpărători. Pe piața secundară, unde deținătorii de obligațiuni încearcă să le vândă mai departe, dobânzile au sărit cu o zecime depășind pragul de 2%.

Schimbare de comportament
Acest nivel nu este surprinzător în sine: obligațiunile germane pe zece ani au atins chiar și 3,5% în ultimul an. Nou este faptul că investitorii se feresc de bondurile germane chiar și într-o perioadă de pesimism financiar. Până acum, de fiecare dată când intrau în panică, investitorii vindeau obligațiuni ale țărilor periferice ducând dobânzile în sus și cumpărau titluri germane, făcând ca dobânzile pentru ele să scadă. Germania este considerată cea mai sigură țară din zona euro, dobânda de 2% fiind egală cu cea din SUA și mai mare doar decât cele din țări ca Japonia, Elveția, Suedia, Hong Kong sau Singapore.

“AAA” nu mai folosește la nimic
În ultimele săptămâni, țări ca Franța, Olanda sau Austria au ajuns victime ale piețelor, creditorii cerându-le dobânzi tot mai mari pentru a le împrumuta. Agenția de evaluare financiară Fitch a avertizat ieri că Franţa are puţin spaţiu de manevră pentru a absorbi noi şocuri pentru finnaţele publice, precum încetinirea creşterii sau noi provizioane pentru susţinerea sectoruuli bancar, fără a-şi pune în pericol ratingul “AAA”. Moody’s comentase luni că o continuare a creşterii randamentelor pentru datoria Franţei, împreună cu un avans economic mai slab, ar putea afecta perspectiva de rating a Franţei.

Dexia îngroapă Belgia
Al doilea punct fierbinte al zilei de ieri a fost Belgia, unde dobânzile au ajuns la 5,5%, de aproape trei ori mai mult față de nivelul mediu de 2% la care țara își finanțează datoria publică acum. În cazul Belgiei, motivul de îngrijorare îl reprezintă naționlizarea băncii Dexia, care nu decurge atât de ușor pe cât se credea. Belgia încearcă să determine Franţa să suporte mai mult din costurile de 90 miliarde euro convenite în octombrie. Belgienii fuseseră de acord să garanteze 55 de miliarde, dar s-au răzgândit acum argumentând că Franța se poate împrumuta mai ieftin.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: