Transcrierea emisiunii Made in Romania, invitat presedintele PNL Crin Antonescu

  • DATA: 29-01-2012 
  • EMISIUNEA: MADE IN ROMÂNIA POSTUL: REALITATEA TV
  • ORA:  19:15
  • MODERATOR:  ELENA VIJULIE
  • INVITAŢI:   CRIN ANTONESCU, ALEXANDRU RADU

             Elena Vijulie: Bună seara, dragi prieteni. În ciuda gerului, în Piaţa Universităţii şi în alte oraşe din ţară, protestatarii au continuat să se adune în ultimele zile, ca să ceară demisia preşedintelui Băsescu şi a premierului Boc. A fost semnalat şi un protest la ţară, în comuna Zizin, în Ardeal, dar dincolo de persistenţa protestelor, revendicările politice din stradă trebuie să primească un răspuns politic, adică un răspuns din partea conducătorilor ţării. Preşedintele a declarat că nu schimbă nimic, cu excepţia gafelor televizate. Premierul a spus că nu demisionează, aşa că am invitat la „Made in România” opoziţia. Alături de colaboratorul meu permanent, profesorul Alexandru Radu, se află acum domnul Crin Antonescu, preşedintele PNL, unul dintre cei trei lideri ai USL. Bună seara, domnule Antonescu.

            Crin Antonescu: Sărut-mâinile.

            Elena Vijulie: Bună seara, domnule Alexandru Radu.

            Alexandru Radu: Bună seara.

            Elena Vijulie: Domnule Antonescu, sunteţi politician evident, politicienii nu sunt prea bine primiţi în Piaţa Universităţii, nu sunt prea primiţi în general la proteste. Unii dintre colegii dumneavoastră au făcut astfel de experimente, numai că ştim cu toţii, democraţie fără partide politice nu există, este un lucru pe care l-a învăţat şi România în atâţia ani de totalitarism, aşa că vreau să vă întreb: în ce măsură dumneavoastră, cei de la PNL şi cei de la USL, reprezentaţi totuşi protestele din stradă?

            Crin Antonescu: Protestele din stradă sunt atât de diverse şi până la urmă în puterea lor de reprezentare atât de profunde încât eu unul cel puţin n-am pretenţia că le reprezentăm sau că le reprezentăm în întregime. Cred însă, şi asta e foarte important, că există o convergenţă între aspiraţiile lor sau dorinţele lor pe zona politică, pentru că acolo nu e vorba de lucruri care se rezolvă doar prin politică, şi ceea ce opoziţia spune de mai multă vreme şi în orice caz ceea ce opoziţia vede în acest moment ca soluţionare a acestei crize de încredere a societăţii în actualii conducători politici ai României.

            Elena Vijulie: Deci avem o criză de încredere. Aş vrea să-l întreb pe domnul Alexandru Radu dacă nu cumva ea devine foarte greu de rezolvat în condiţiile în care nici partidele de opoziţie nu par să aibă prea multă aderenţă.

            Alexandru Radu: Nu e greu de rezolvat pentru că două lucruri trebuie spuse cel puţin pe scurt. Una, nu se rezolvă în piaţă, nu acolo este locul de rezolvare. Acolo sigur, e o agora, dacă vreţi, a nemulţumirilor, dar nu acolo se rezolvă. Şi al doilea lucru pe care trebuie să-l spun: politicienii au datoria, partidele, guvernanţii în primul rând au datoria să găsească o soluţie. De mai bine de două săptămâni noi românii în general ne chinuim cu găsirea acestei soluţii. Opoziţia a propus o soluţie, guvernarea, puterea, de partea cealaltă, refuză să discute această soluţie. Dar până la urmă trebuie ajuns la un compromis. Trebuie găsită o soluţie şi ea nu poate fi decât politică. Sigur, putem ajunge şi la soluţii mai radicale, să spunem aşa, care ne amintesc de acum 20 de ani, 22 de ani, dar nu cred că asta este soluţia. Asta e ultima soluţie la care putem să gândim, să sperăm. Suntem o ţară serioasă, aşa ne place să crede, iată, mâine-poimâine cu un cuvânt mare de spus în Consiliul European, ne-a spus domnul preşedinte astăzi că acolo se discută nişte chestiuni importante, de ce să nu găsim şi aici în interior o soluţie rezonabilă?

            Elena Vijulie: Această soluţie rezonabilă în ce ar consta, domnule Antonescu? S-a vorbit mult în ultimele zile despre anticipate, despre comasarea alegerilor. Cum se ajunge de exemplu la anticipate?

            Crin Antonescu: La anticipate se poate ajunge în opinia mea în mai multe moduri. Dar ca să nu fie discuţie, chiar pe această gimnastică un pic superfluă pe care o presupune Constituţia noastră, după părerea mea de revizuit cândva şi la acest capitol, până la 1 mai se pot face alegeri anticipate, dacă toate forţele politice implicate într-o asemenea decizie sunt de acord.

            Alexandru Radu: Scuzaţi-mă, vorbiţi de un acord. Această schimbare trebuie precedată de un acord politic.

            Crin Antonescu: Exact.

            Alexandru Radu: Pentru că altfel pe procedura constituţională e foarte complicat.

            Crin Antonescu: Procedura constituţională este complicată, se cuvin împlinite nişte ritualuri, nişte formalităţi acolo care însă încap în intervalul de care v-am spus…

            Elena Vijulie: Adică?

            Crin Antonescu: Două guverne pot cădea în două zile.

            Alexandru Radu: 60 este termenul maxim, e adevărat.

            Crin Antonescu: Şi putem să aşteptăm şi 60 de zile, după aceea facem o lună, minimum. de campanie electorală. Iată 3 luni, până la 1 mai se pot face alegeri, chiar şi respectând toate aceste elemente de calendar.

            Elena Vijulie: Dar pentru asta spuneţi că e nevoie de un acord…

            Crin Antonescu: Dar nu e suficient.

            Elena Vijulie: Ce mai trebuie?

            Crin Antonescu: Până la urmă oamenii cred că au formulat în pieţe, că nu e vorba doar de Piaţa Universităţii, revendicările lor politice: demisiile şi alegerile anticipate firesc. Deci nu aş vedea cu atâta insistenţă o revoltă antisistem, pentru că se aude foarte des „anticipate”, ceea ce înseamnă că oamenii păstrează…

            Elena Vijulie: Vor sistemul, dar vor să-l îmbunătăţească.

            Crin Antonescu: …dacă nu încredere neţărmurită în politicienii actuali, fie ei şi din opoziţie, dar păstrează o încredere în sistemul democratic drept soluţie la toate aceste probleme.

            Alexandru Radu: Dar ştiţi, partidele au cea mai mică încredere, Parlamentul are cea mai mică încredere, nu vorbim despre cauze acum. Dar asta este o realitate, cum…?

            Crin Antonescu: Sunt de acord cu acest lucru. Pe de altă parte, haideţi să constatăm că în general, dacă luăm doar Europa, nu e cel mai propice moment pentru clasa politică în general, nu sunt recorduri de încredere nici în guvernele şi nici în politicienii europeni. De asemenea, să mai spunem un lucru, că politicienii nu sunt extraordinar de iubiţi nicăieri. Izbutesc unii campanii extraordinare ca Obama, dar după aceea se răcoresc oamenii.

            Elena Vijulie: Bun, şi eu n-aş vrea să ne depărtăm de acest nucleu, care este Piaţa Universităţii şi revendicările de acolo.

            Crin Antonescu: Nu, dar voiam să spun că de la faptul că oamenii şi cei care protestează nu iubesc în chip special pe politicienii din opoziţie, nu vreau să ajungem sau nu sunt de acord că unii ajung la două concluzii neîntemeiate. Unu, că ne detestă în egală măsură sau că ţinta acestor supărări suntem în egală măsură puterea şi opoziţia. Doi, că opoziţia actuală nu are o anumită reprezentativitate. Nu doar prin faptul că noi am fost votaţi şi îndeplinim condiţia de opoziţie acum, ci în toate sondajele de opinie până la urmă, Uniunea Social-Liberală are un scor întru totul considerabil şi cum-necum…

            Elena Vijulie: Peste 50%, faţă de 11-15% în zona partidului de guvernământ.

            Crin Antonescu: Foarte mult.

            Alexandru Radu: Îmi daţi voie o mică paranteză?

            Elena Vijulie: Vă rog.

            Alexandru Radu: Tot vorbeaţi de opoziţie, reprezentată foarte corect… sunteţi, simţiţi, vă asumaţi rolul de lider al opoziţiei? Dacă da, dacă nu, ce faceţi cu domnul Ponta?

            Crin Antonescu: Noi avem o construcţie care nu e condusă de un singur om sau de un singur partid. Noi avem o construcţie de mare coaliţie, cu două partide care au pondere, trei partide, cu două părţi să spunem aşa, cu pondere egală, cu doi copreşedinţi ai alianţei care au egală demnitate ierarhică şi simbolică…

            Alexandru Radu: Înţeleg, ăsta e aspectul formal, dar cum simţiţi că stau lucrurile? Ne spuneţi: ştim că domnul Ponta, eventual, dacă veţi câştiga alegerile, va fi premier.

            Crin Antonescu: Da.

            Alexandru Radu: Dumneavoastră înţeleg că veţi fi preşedinte.

            Crin Antonescu: Eu o spun mai răspicat, dumneavoastră luaţi anumite precauţii. Sigur că da, ăsta este un lucru pe care l-am anunţat şi e foarte limpede că nu văd niciun motiv să schimbăm acest…

            Alexandru Radu: Deci lucrurile aşa vor rămâne?

            Crin Antonescu: Sigur că da.

            Elena Vijulie: Dar până la alegeri mai e ceva vreme. Aş vrea să ne întoarcem la revendicările pieţelor din România, oraşelor, protestelor. Alianţa pentru o Românie Curată şi-a permis să sintetizeze multe din sloganurile celor care strigă în piaţă, pe acea listă şi telespectatorii o vor vedea pe ecran, se află revendicări de mare anvergură politică. De pildă, eliminarea traseismului politic, reducerea numărului de parlamentari, aşa cum propune PNL, depolitizarea administraţiei şi împiedicarea acelor mecanisme care fac ca cei care sunt membri de partid să acceadă înaintea altora în aceste posturi, etc. Dumneavoastră şi domnul Ponta aţi dat o replică acestor revendicări care repet, veneau cumva din piaţă, dar aţi răspuns numai aspectelor care ţin strict de ONG-uri. Când paleta de puncte era mult mai amplă. Aş vrea să vă întreb de ce aţi răspuns numai acestor lucruri? Adică aţi spus în rezumat: da, vom încuraja ONG-urile, oferindu-le locuri în consiliile economice şi sociale ale ţării, da, îi vom ajuta să capete mai repede acele două procente din impozite pe care le plătesc cetăţenii.

            Crin Antonescu: Am văzut că din partea puterii s-a interpretat că pe o încercare a noastră de a cumpăra ONG-urile şi aşa mai departe.

            Elena Vijulie: Nu ştiu dacă din partea puterii, doamna Mungiu spunea la un moment dat că nu e chiar în regulă felul în care…

            Crin Antonescu: Doamna Mungiu, cu tot respectul, ar trebui să-şi amintească faptul că cel puţin Guvernul liberal nu s-a distins deloc printr-o tentativă de cumpărare a ONG-urilor, nici măcar printr-o curtoazie specială. A fost poate Guvernul care, vorbesc de Guvernul Tăriceanu, care nu a încercat să cumpere presă, să cumpere ONG-uri, comentatori şi ăsta este unul din lucrurile foarte bune pe care Guvernul Tăriceanu le-a făcut. Sigur că am constatat cu toţii că el a plătit foarte scump. De asemenea, în chestiune de politizări, noi am vorbit-o, am angajat-o de mai multă vreme şi de altfel cred că în sensul acesta domnul preşedinte Băsescu şi alţii care vorbesc sau care acuză lipsa de reformă din partidele noastre, ar fi trebuit să observe totuşi că s-au întâmplat unele lucruri. Totuşi, cele 3 partide au lideri noi, totuşi cele 3 partide au adus în faţă oameni care vin din societatea civilă şi care sunt nişte personalităţi profesional de un anumit rang, gen Andrei Marga, gen Mircea Diaconu, ca să dau doar exemple pe fugă şi doar din Partidul Naţional Liberal. Ar fi putut să remarce faptul că atunci când nu era constituită Uniunea Social-Liberală, PNL a prezentat opiniei publice un aşa-numit guvern din umbră în care…

            Alexandru Radu: Îl mai aveţi? Vă mai gândiţi la soluţia asta?

            Crin Antonescu: Îl mai am, nu îl proiectăm public cu această calitate, pentru că acum suntem într-o construcţie comună şi asta sigur că e greu să vin să spun, uite, ăsta este ministrul de finanţe al USL. Pentru că va fi o negociere.

            Alexandru Radu: Nu, dar nu vă gândiţi că poate fi o soluţie care să dinamizeze, să mişte lucrurile, venind şi spunând dumneavoastră, iată, ăsta este un posibil guvern care ar putea să schimbe…

            Crin Antonescu: Asta ţine însă de ambele părţi.

            Elena Vijulie: O să intrăm imediat în această chestiune legată de guvern, mă interesau revendicările (…) autorităţilor ca să ajungeţi la aceste anticipate.

            Crin Antonescu: Discutăm cu ONG-urile care sunt implicate şi interesate despre calitatea actului politic în România. Deci nu e vorba de un acord între noi şi dânşii. Dânşii să ne voteze şi noi să facem nu ştiu ce lucruri. Pur şi simplu dacă putem să cădem de acord şi cred că putem să cădem de acord asupra unor diagnostice şi asupra unor remedii privitoare la sănătatea vieţii politice din România, suntem gata s-o facem. În măsura în care sunt interesate.

            Elena Vijulie: Tot nu înţeleg de ce în răspunsul dumneavoastră nu se găsesc referiri la traseismul politic sau la politizarea administraţiei şi aţi vorbit numai despre chestiuni legate de ONG.

            Crin Antonescu: Doamnă, e o discuţie care nu a început. Răspunsul nostru de fapt este: haideţi să ne întâlnim cât mai curând şi să discutăm toate aceste probleme.

            Elena Vijulie: O discuţie care n-a început. A început o altă discuţie poate cu partidele parlamentare? Mă gândesc la UDMR, care ar putea să susţină…

            Crin Antonescu: Nu, n-a început.

            Elena Vijulie: Vă întreb pentru că am văzut ieri şi astăzi mai ales, sunt multe declaraţii ale liderilor UDMR care încep să fie de acord cu ideea alegerilor anticipate. Domnul Marko Bela, vicepremier, spune că am putea să discutăm ca alegerile să fie ceva mai aproape. De asemenea, domnul Borbely, care este ministru, spune că „da, haideţi să discutăm anticipate”. N-aţi primit niciun fel de semnale, nu există o punte de comunicare între dumneavoastră şi UDMR?

            Crin Antonescu: Într-una din aceste declaraţii, cred a domnului Borbely, sper să nu greşesc, ambele declaraţii sunt semnificative pentru că vin de la doi lideri autentici ai Uniunii, uniunii lor, sunt nişte semnale politice importante. Într-una dintre ele se vorbeşte despre dorinţa lor, a UDMR-ului, de a discuta chestiunea asta şi cu opoziţia. Şi punctul meu de vedere, cel puţin până mâine când avem reuniunea USL, este că dacă dânşii vor să discute şi oricare partid parlamentar…

            Alexandru Radu: Să facă primul pas.

            Crin Antonescu: Nu, oricare partid parlamentar, chiar şi PD-L-ul dacă doreşte să discutăm serios despre anticipate, ne aşezăm la masă şi discutăm, nu e niciun fel de problemă, dar trebuie totuşi să avem o decizie a UDMR, pentru că UDMR e un partid organizat, disciplinat, şi care înţeleg că marţi are o reuniune a Consiliului Reprezentanţilor, singurul îndreptăţit să aibă o poziţie în această chestiune.

            Elena Vijulie: Să înţeleg că aşteptaţi hotărârea UDMR ca să declanşaţi negocieri pentru anticipate.

            Crin Antonescu: Aici noi de când ne-am dus la întâlnirea cu reprezentanţii puterii, toţi în cor, domnul Boc, domnul Kelemen Hunor, domnul Oprea, noi am fost foarte dornici să discutăm, pentru că în momente în care ai asemenea crize, crizele astea nu… Noi cel puţin n-am procedat, aşa cum am fost acuzaţi, încercând să incităm, să stăm deoparte, să speculăm, să încasăm dividende din această nemulţumire, n-am făcut asta. Am trecut şi peste faptul că noi în general cu domnul Oprea şi cu UNPR-ul nu ne-am întâlnit niciodată, nerecunoscându-l ca partid legitim parlamentar, am trecut şi peste asta, ne-am întâlnit şi am vorbit atunci despre alegeri anticipate. Au respins chestiunea asta. Văd că ideea, cel puţin la UDMR prinde contur. Eu cred că şi în Partidul Democrat Liberal ar putea fi oameni care să se gândească la faptul că ăsta nu e sfârşitul lumii, ba poate chiar o bună ieşire şi pentru ei.

            Elena Vijulie: S-ar putea să fie într-adevăr o bună ieşire, inclusiv pentru PD-L, dacă luăm în calcul faptul că acest partid a primit o lovitură foarte puternică din cauza deciziei Curţii Constituţionale care a spus „nu comasaţi alegerile”. Nu vă temeţi că această iniţiativă poate a UDMR, chiar şi domnul Oltean, secretarul general al PD-L, a vorbit un pic despre anticipate, nu vă temeţi că această apetenţă bruscă pentru anticipate ascunde de fapt suprapunerea alegerilor parlamentare anticipate cu alegerile locale la termen, care iniţial ar fi trebuit să fie amânate?

            Crin Antonescu: Am de spus câteva lucruri de principiu. Unu, alegerile ar trebui să fie decalate, parlamentarele sunt parlamentare, cu un tip de campanie, cu un tip de opţiune, cu un tip de candidaţi şi aşa mai departe. Localele – locale. Asta-i o dată. Doi, nu ne-am resemnat, sigur ei sunt mai mulţi, au decis, dar nu ne-am resemnat cu faptul nefiresc că în România primarii se aleg dintr-un singur tur. Asta este după părerea noastră o…

            Alexandru Radu: Aveţi de gând să încercaţi să schimbaţi legea asta? Că eu sunt absolut de acord cu dumneavoastră că e o procedură absolut nefirească.

            Crin Antonescu: Este nefirească, discutabilă democratic, nu se poate.

            Alexandru Radu: Încercaţi s-o schimbaţi, asta spuneţi?

            Crin Antonescu: Încercăm ca în pachetul de discuţii să revenim şi la chestiunea asta.

            Elena Vijulie: PSD este de acord cu acest fapt? Pentru că legea actuală, favorabilă PD-L este în acelaşi favorabilă şi PSD, anume alegerea primarului într-un singur tur de scrutin.

            Crin Antonescu: Legea actuală este favorabilă tuturor primarilor care sunt în funcţie.

            Elena Vijulie: Absolut.

            Crin Antonescu: Că e PD-L, PNL sau PSD. S-a făcut confuzie între decizia politică aplicată şi de noi, dar şi de PSD, de a vota împotriva acestei chestiuni cu câteva declaraţii mulţumite ale unor primari PSD, ba cred că şi PNL…

            Alexandru Radu: Eu ţin minte, poate greşesc, că vreo 15 parlamentari PSD au contribuit la votul final, adică a fost o contribuţie şi din partea…

            Crin Antonescu: Nu vă contrazic, observaţi mai atent şi mai lucid lucrurile astea decât mine, ei sunt mulţi, s-ar putea 15 să fi scăpat.

            Elena Vijulie: Nu, dar s-ar putea să aveţi dumneavoastră o problemă acum în coaliţie dacă repuneţi legea pe masă, nu? Colegii din PSD s-ar putea să fie sau să nu fie de acord cu revenirea la vechea formulă.

            Crin Antonescu: Staţi puţin, decizia politică şi atunci când s-a votat a fost aceeaşi, adică şi PSD a avut aceeaşi opţiune ca şi noi şi linia politică de vot a fost împotriva… vot într-un tur.

            Alexandru Radu: Şi acum e la fel. Vă menţineţi această poziţie?

            Crin Antonescu: Cu atât mai mult, pentru că aici după părerea mea nu e o problemă care să convină unui partid sau altul, unui primar sau altul. Cine este un primar puternic va câştiga şi din două tururi, cum a câştigat şi într-un tur, dar legitimitatea acestor oameni ca şi la Consiliul Judeţean… eu nu am fost de acord încă din 2007 sau 2008 când s-a făcut această lege de compromis, nici acolo nu e firesc. Cum ar fi ca preşedintele ţării să fie ales dintr-un singur tur, atunci? E acelaşi lucru.

            Elena Vijulie: Adică cu alte cuvinte să fie reprezentantul unui număr foarte restrâns de cetăţeni. Dar pornisem de la anticipate şi de la această tentativă a UDMR de a discuta şi de a vedea ce poziţie au. Dumneavoastră, cei de la USL, aţi declarat în repetate rânduri – aţi spus-o şi la mitingul opoziţiei de la Arcul de Triumf – că da, vreţi anticipate. Cum veţi provoca alegeri anticipate dacă UDMR nu se raliază acestui demers? Cum veţi face acest lucru, în Parlament?

            Crin Antonescu: Noi propriu-zis, să depindă numai de noi să provocăm alegeri anticipate nu avem cum. Noi putem să facem un gest pe care-l vom şi face, vom vedea sub ce formă, mâine, cel privitor la retragerea din Parlament.

            Elena Vijulie: Exact la asta mă refer.

            Crin Antonescu: Acolo avem în acest moment… mâine se va lua decizia şi e o decizie care se va discuta cu parlamentarii fiecărui partid separat, după aceea împreună vom avea o decizie. Cred că ne îndreptăm către o…

            Alexandru Radu: Aşa, cum bate vântul? Că asta e important.

            Crin Antonescu: Nu. Cred că ne îndreptăm către o formulă între înclinaţia noastră, a liberalilor, iniţial mai radicală, deci retragerea completă din Parlament…

            Elena Vijulie: Adică demisie, boicot sau grevă parlamentară? Să ne explicaţi fiecare formulă ce înseamnă şi pe care o veţi alege.

            Crin Antonescu: Haideţi să-i spunem o grevă accentuată. Practic o retragere din Parlament, cu renunţarea – ăsta-i un detaliu uşor jenant, dar mă rog, ăsta contează, am văzut – cu renunţarea şi la indemnizaţia de parlamentar şi la celelalte beneficii de parlamentar…

            Alexandru Radu: Asta înseamnă demisie.

            Crin Antonescu: Nu. Dar nu renunţarea la calitatea oficială politică parlamentară. Pentru a menţine cvorumul şi pentru a putea activa această calitate prin vot la o adică. De ce spun asta?…

            Elena Vijulie: Vă întrerup o secundă, doar ca să completez. La începutul săptămânii acesteia anunţaţi dumneavoastră, domnule Crin Antonescu, că ar putea să fie vorba de demisii ale parlamentarilor PNL, trei parlamentari PNL şi-au şi depus demisiile, dar la dumneavoastră, nu la Parlament, în ideea că se va hotărî despre ce este vorba…

            Crin Antonescu: Să lămurim acest episod revoluţionar romantic. Eu am anunţat atunci că di0n discuţiile informale pe care le-am avut cu o majoritate, nu erau chiar toţi, cu o majoritate a parlamentarilor liberali, bătea un vânt puternic către o reacţie radicală, deci de plecare completă din Parlament, de demisie din Parlament, renunţând şi la calitatea politică de parlamentar. Am precizat însă încă de atunci că nu vom lua decât o decizie comună, deci cea pe care o vom obţine şi va fi acceptată şi de partenerii noştri, pentru că riscul de a prezenta o imagine de divergenţă în interiorul Uniunii Social-Liberale, a opoziţiei unite, este mai mare decât orice…

            Elena Vijulie: Îmi cer scuze, deja aţi prezentat această imagine, pentru că se ştia deja că mulţi lideri PSD nu agreează acest lucru, inclusiv domnul Adrian Năstase a explicat cum stau regulamentele în momentul în care aţi anunţat dumneavoastră această intenţie de demisie.

            Crin Antonescu: Nu. Oamenii sunt liberi, noi prezentăm o imagine de unitate sau de desprindere, atunci când în momentul deciziei şi în momentul în care decizia respectivă e aplicată sau nu. Faptul că avem păreri diferite? Păi şi în Partidul Naţional Liberal am avut păreri diferite.

            Elena Vijulie: Dar nu prea se aud aceste păreri diferite.

            Alexandru Radu: Scuzaţi-mă, care măsură credeţi că ar avea un ecou mai puternic, plecarea cu totul din Parlament sau greva?

            Crin Antonescu: Eu sunt convins că plecarea totală din Parlament, retragerea din Parlament ar avea efect imediat, dacă şi numai dacă ar fi urmată de reacţii consonante la nivelul societăţii civile.

            Elena Vijulie: Adică?

            Crin Antonescu: De tipul grevă generală, de tipul manifestaţii ample de protest, dar acum când vorbesc nu mai vorbesc de proteste care semnifică ceva, ci proteste nu cu 500 de oameni, ci cu 50.000 de oameni, discutând foarte practic. Este, din datele pe care le avem, şi din motive binecuvântate, greu de anticipat o reacţie sindicală, deşi sigur că ar fi câmp, dar sunt probleme după cum ştim în oarecarea…

            Alexandru Radu: Deci din considerente pragmatice, tehnice…

            Crin Antonescu: Din considerente pragmatice, odată pentru a salva o acţiune comună, adică pentru a nu fi în situaţia ca un partid să se retragă şi altul nu, trebuie să vă spun că în chestiunea asta cei doi preşedinţi, şi eu şi domnul Ponta, aveam şi am fi făcut acelaşi lucru, adică plecam amândoi din Parlament, nu aveam nicio problemă în privinţa asta…

            Elena Vijulie: Dar cine s-a opus?

            Crin Antonescu: Însă… nu, nu, e vorba de faptul că dacă tot nu scontăm pe această variantă care ar fi tranşat repede lucrurile şi ar fi dus la căderea Guvernului şi la alegeri anticipate foarte repede…

            Elena Vijulie: Adică nu credeţi că protestele vă vor urma, cam asta ar fi.

            Crin Antonescu: Nu, nu e vorba… lumea este nemulţumită, numai că protestul presupune structuri care să fie capabile să-l organizeze. Mişcarea sindicală din România, în ciuda menţinerii acolo a unor oameni de toată buna-credinţă şi care se bat corect pentru cauza lor, este într-o criză accentuată şi pe multiple planuri.

            Elena Vijulie: S-a văzut în toamnă, în vară.

            Crin Antonescu: S-a văzut cu multe ocazii. În al doilea rând, situaţia este destul de schimbătoare. Poate veni un moment în care noi să avem nevoie de o majoritate în Parlament şi să n-o mai avem, pentru că am demisionat. Deci posibilitatea de a activa un vot într-o anumită situaţie, nu ştiu, poa’ să fie foarte multe de felul acesta e totuşi…

            Elena Vijulie: O nouă asumare de răspundere a Guvernului Boc, de ce nu?

            Crin Antonescu: Multe.

            Alexandru Radu: Dar totuşi, în condiţiile în care suntem într-o criză de toate felurile, cetăţenii din stradă spun nu numai vorbe dulci împotriva puterii, dar şi împotriva celor din opoziţie, nu? – asta este ideea care se tot vehiculează.

            Crin Antonescu: Se vehiculează tare de tot, da.

            Alexandru Radu: Sigur că prima este jos cei de la guvernare, evident. Dar în condiţiile astea, o acţiune morală n-ar fi mai serioasă, mai puternică, adică renunţarea, demisia, trecerea din… în condiţiile în care oamenii asta vor, dom’ne: hai să schimbăm lucrurile, hai să schimbăm, să nu mai fie o…

            Crin Antonescu: Acţiunea morală se petrece, devreme ce noi în Parlament nu mai mergem, devreme ce renunţăm la facilităţile…

            Alexandru Radu: Am înţeles, dar acum spuneţi aşa: nu ne mai dăm demisia, pentru că avem chestiuni pragmatice care ne ţin. Adică oarecum cântărim moralitatea cu pragmatismul.

            Crin Antonescu: Eu nu le-aş contrapune, există moralitatea gesturilor politice, care este o moralitate circumscrisă.

            Elena Vijulie: Ce se întâmplă cu cele 3 demisii care sunt la dumneavoastră?

            Crin Antonescu: Da. Încerc să răspund la aceste întrebări. Noi, aşa cum am spus, împreună cu dânşii nu mai stăm, nu mai convieţuim, nu mai luăm indemnizaţie, dar despre asta o să mai discutăm mâine, pentru că în fond, nici n-am luat o decizie.

            Alexandru Radu: Dar o s-o luaţi, asta e limpede.

            Crin Antonescu: O s-o luăm şi probabil că va fi în sensul acesta. Cele 3 demisii nu au fost demisii propriu-zise, au fost sublinieri ale acestei dorinţe şi cei 3 colegi mi-au dat demisiile mie pentru a le activa la o adică. Dar am spus de atunci că toţi vom face într-un fel sau altul, deci nu vom fi unii care vor pleca din Parlament…

            Alexandru Radu: Nu le aveţi la dumneavoastră să le arătaţi?

            Crin Antonescu: Nici nu le-am purtat la mine, le-am dat secretarului general.

            Elena Vijulie: În aceste condiţii la 1 februarie, care este miercuri, Parlamentul se va aduna din nou într-o sesiune ordinară şi România se va comporta ca şi până acum la nivelul autorităţilor?

            Crin Antonescu: Păi nu ştiu ce vor face autorităţile, noi nu vom fi acolo, după cum v-am spus. Noi vom continua să căutăm dialogul pe plan politic mai puţin. Dacă se răzgândeşte cineva, cum se întâmplă poate cu UDMR-ul, foarte bine, suntem acolo, discutăm, dar mai ales cu societatea civilă, cu sindicatele, avem o întâlnire mâine cred şi cu Blocul Naţional Sindical, deci facem, nu stăm, facem toate aceste lucruri şi sprijinim acest protest, atât cât este de datoria noastră s-o facem. Acum, vedeţi că totuşi există, se supralicitează după părerea mea, nemulţumirea protestatarilor împotriva opoziţiei. E uşor caraghios, protestatarii totuşi strigă clar nişte lucruri pe care nu le mai reiau, că le ştim foarte bine toţi şi aici mai sunt câteva lucruri pe care oamenii deja nu prea le mai înghit. Sunt trei minciuni fundamentale pe care discursul puterii din România şi, sigur, al propagandei sale le tot reia. Două sunt despre putere, unul despre opoziţie. Despre putere, unu: reluată de preşedinte în intervenţia sa, intervenţie către români sau cu românii – modernizarea statului român. Dom’ne, domnul preşedinte care a spus două fraze cheie – nu schimbăm nimic şi suntem unde trebuie…

            Alexandru Radu: Şi era să spun că sunteţi de acord cu domnia sa.

            Crin Antonescu: …consideră că în aceşti ani de guvernare PD-L, în fine Băsescu, s-a modernizat statul român. Ei bine, nu-i adevărat. Dacă modernitatea statului în general înseamnă un anumit raport între stat şi cetăţean, un anumit comportament faţă de banul public, anumite obligaţii pe care statul, în schimbul banilor pe care îi ia de la cetăţeni, le are, statul e mai puţin modern ca oricând. E mai clientelar ca oricând, e mai ineficient, e mai puţin de folos ca oricând cetăţeanului român. A doua minciună e prin omisiune pentru că dânşii întotdeauna vorbesc despre faptul că au luat măsuri pe care toţi le-ar fi luat şi le-au luat în Europa, ceea ce nu e adevărat şi nu vorbesc niciodată despre corupţia, despre risipa care contemporană cu austeritatea unora se petrece. Iar a treia minciună, cea despre opoziţie, că opoziţia n-are soluţii şi nu ştie ce să facă. Or, opoziţia are opoziţia are soluţii, le-a spus de nu ştiu câte ori, o să le mai spună şi până la urmă judecata soluţiilor opoziţiei şi modernizării statului de către putere trebuie s-o facă cetăţenii şi o vor face în nişte alegeri anticipate sau nu.

            Elena Vijulie: În privinţa soluţiilor opoziţiei poate e cazul să faceţi şi dumneavoastră ceva eforturi în privinţa comunicării, dar aş vrea să vă dau o ştire, anume preşedintele a vorbi astăzi despre politicieni şi despre preţul pe care ar trebui să-l plătească, a spus: protestatarii au plătit preţul austerităţii, acum trebuie să-l plătească şi politicienii. Nu a fost foarte concert, trebuie să recunosc la acest lucru… nu se referea la anticipate, bănuiesc.

            Crin Antonescu: În intervenţia anterioară, preşedintele a avut ipocrizia să spună următorul lucru: poporul a plătit, poporul s-a comportat foarte bine, chiar aşa, a folosit termenul ăsta, „poporul”, că-i place. Eu nu prea operez cu termenul ăsta, „poporul”, eu mă refer la cetăţeni, dar dânsul a spus „poporul”. Şi politicienii, a spus, au fost şi ei supuşi unei austerităţi, dar la ei s-a simţit mai puţin. Asta este o mare minciună. Politicienii şi în primul rând cei ai puterii, nu au cunoscut deloc vreo ajustare, vreo reducere a veniturilor şi prosperităţii lor. În cei 3 ani sau 2 ani în care, ca să vorbim doar de epoca de aur a austerităţii în care veniturile bugetarilor au scăzut dramatic, celor din mediul privat au scăzut dramatic, pentru că noi nu ne referim doar la tăierile cu 25%, mai avem TVA-ul, mai avem moartea întreprinderilor mici şi mijlocii; în această perioadă toţi, dar toţi politicienii PD-L şi asociaţii au prosperat înzecit.

            Elena Vijulie: Dar poate sunteţi dumneavoastră foarte pesimist, domnule Antonescu.

            Crin Antonescu: Dacă dumneavoastră credeţi că aici e vorba de o stare de spirit…

            Elena Vijulie: Nu ştiu, eu vă spun asta citind inclusiv mesajul ambasadorului american, domnul Mark Gitenstein, care a primit un premiu al revistei Nine O’clock pentru anul 2011 şi spune domnia sa: „Mesajul meu este unul de optimism pentru România, deşi încă o dată vedem mii de cetăţeni în stradă în frigul iernii, exprimându-şi nemulţumirea. Am încredere în această ţară şi în potenţialul său. Întâi pentru că deşi există suficiente motive de descurajare, simplul fapt că oamenii îşi pot exercita dreptul dat de Dumnezeu de a avea păreri diferite, fără a se teme că vor fi împuşcaţi de pe acoperişuri, este un semn de progres. Dacă aveţi îndoieli, întrebaţi-i pe cetăţenii Siriei ce părere au.” Este mesajul pe care ambasadorul american l-a lansat în această săptămână. Ce spuneţi, domnule Antonescu? Poate sunteţi totuşi foarte pesimist. Suntem bine, nu trebuie să ne temem, de faptul că suntem, am fi împuşcaţi de pe acoperiş.

            Crin Antonescu: Nu, nu suntem bine deloc. Şi eu sunt optimist, şi eu am încredere în potenţialul acestei ţări, sunt optimist mai ales văzând oamenii în stradă, în ţara asta totuşi nu se poate înghiţi chiar orice şi eu cred că România, după ce va face nişte schimbări care se cuvin şi care se vor face pe cale democratică, va fi bine, va fi mult mai bine. Ce nu înţeleg şi prefer să nu comentez, fără să am chiar întregul context sau eventual o discuţie lămuritoare cu ce o fi fost în spatele acestei afirmaţii, este faptul că noi ar trebui să fim mulţumiţi că nu suntem împuşcaţi de pe acoperişuri când protestăm? Comparaţia cu Siria nu are niciun rost. Modelul României în materie de libertăţi sunt Statele Unite, nu e Siria. În România, acum 20 de ani, s-a făcut o revoluţie, indiferent cine s-a mai băgat pe acolo, în care oameni chiar au fost împuşcaţi şi au plătit cu viaţa, pentru că au fost împuşcaţi de pe acoperişuri şi comparaţia cu Siria sau recomandarea să fim mulţumiţi, pentru că nu suntem împuşcaţi ca-n Siria mi se pare chiar deplasată. În orice caz, poate să inducă ideea că discursul domnului ambasador este inacceptabil de, cum să vă spun eu… Nu, poate că altceva a vrut să spună.

            Elena Vijulie: Adică de sus.

            Crin Antonescu: Da, poate că altul e contextul. Dar dacă e ăsta, e cu totul nepotrivit.

            Elena Vijulie: A mai adăugat ceva domnul Gitenstein şi adresez o rugăminte de comentariu domnului Alexandru Radu. „În al doilea rând sunt optimist pentru că există în mulţime tineri educaţi, sofisticaţi şi care cred în democraţie şi puterea lor de a-şi crea singuri viitorul. Poate că aceşti tineri sunt cinici când vine vorba de partide politice şi de media, dar ei sunt foarte prezenţi pe internet şi sunt încrezători în propriile lor idei.” Întrebarea este: unde duce această încredere, dacă nu tot spre partide politice, dacă cele existente nu sunt suficient de bine, care sunt alternativele?

            Alexandru Radu: Nu ştiu. Mă gândesc acum că poate domnul ambasador o fi vorbit înainte cu domnul preşedinte Băsescu, că şi domnia sa a spus ceva despre hackerii noşti care-s foarte pricepuţi şi care ar trebui utilizaţi…

            Elena Vijulie: În această seară, domnul preşedinte a avut un discurs înainte de plecarea la Strasbourg.

            Alexandru Radu: Da şi pare că lucrurile sunt convergente din discursurile celor doi. Eu n-aş comenta foarte mult ce spune domnul ambasador, nu pentru că nu e o persoană importantă, ci pentru că realmente nu găsesc o noimă în ce a spus. Dacă a vrut să asigure o anumită stabilitate sau susţinere puterii, bănuiesc că putea s-o facă într-o altă formulă. Altfel… sau a fost acolo, nu ştim ce e în spate, la premiile acelea, la ziar, la revistă, a fost o chestiune care ţinea de ambianţă, de coloratura momentului, nu ştiu.

            Crin Antonescu: Iar cu faptul că e bine că sunt tineri sofisticaţi şi care cred în democraţie, cu asta suntem toţi de acord. Mai e ceva, apropo de partide. Foarte mulţi oameni se consideră calificaţi începând cu preşedintele ţării, să dea note şi să evalueze partidele, că sunt bune, că nu sunt bune. Păi, totuşi, până la urmă singurul care dă aceste note este electoratul României. Şi cel din piaţă şi cel din casă şi cel care face politică şi cel care nu face politică, partidele României sunt evaluate ca bune sau mai puţin bune, necesare sau mai puţin necesare acestei ţări într-un singur fel, la alegeri.

            Elena Vijulie: Se mai pune o întrebare, acum după decomasarea alegerilor.

            Crin Antonescu: După probabila decomasare.

            Elena Vijulie: Aşteptăm motivaţia Curţii Constituţionale. Ce rost mai au alegerile anticipate, se întrebau mulţi lideri din PD-L, dar nu numai, dacă oricum avem alegeri la termen în noiembrie? Mă refer la alegerile parlamentare.

            Crin Antonescu: Păi, doamna Vijulie, noi să ştiţi că dacă avem în vedere strict interesele noastre de jucători politici, mă refer la opoziţie, să ştiţi că putem să stăm destul de liniştiţi şi până la toamnă. Scorul nu poate decât să crească în favoarea noastră, cel puţin aşa evaluăm noi. Nu ne aflăm în faţa unui guvern sau în faţa unei puteri…

            Alexandru Radu: Scuzaţi-mă, chiar şi în condiţiile în care astăzi preşedintele a ieşit, preşedintele României, şi v-a spus, cred că aţi remarcat, că de fapt nu faceţi nimic, că de fapt preşedintele este foarte activ, Guvernul este foarte activ, mâine se întâlneşte cu toată Europa, în timp ce opoziţia nu face absolut nimic. Nu vă temeţi că este o strategie pe care preşedintele, după ce 10 zile n-a spus nimic, acum, iată că e a doua intervenţie şi pare că o pune în practică, care vizează tocmai ce spuneţi dumneavoastră, această încredere să spunem că punctajele din sondaje vor fi mari? Nu ştiu dacă e această strategie, dar încerc să imaginez o astfel de situaţie.

            Crin Antonescu: Nu, nu ne temem, odată pentru că pe preşedinte nu-l mai crede nimeni. Doi, pentru că opoziţia face ce are de făcut, pentru că sunt eu în situaţia să mă duc la summit-ul NATO, nu sunt şeful statului.

            Alexandru Radu: Fără discuţie. Înţelegeţi…

            Crin Antonescu: Staţi să vă spun, m-aţi întrebat despre anticipate, noi putem să aşteptăm foarte bine şi la toamnă. De ce considerăm că, şi nu spargem geamurile nimănui, pur şi simplu ne-am spus părerea noastră despre soluţia din acest moment, care întâmplător coincide cu ceea ce aceşti oameni din stradă, dacă îi considerăm reprezentativi cer alegeri anticipate, pentru că România are în faţă un an greu – aici suntem de acord cu preşedintele, are nişte ani grei probabil în faţă, are nişte decizii dificile de luat. Şi pentru asta trebuie un guvern puternic cu încredere, cu legitimitate, guvern, Parlament, preşedinte cu legitimitate proaspătă, reînvestit de către cei care au acest drept, adică alegătorii.

            Elena Vijulie: Uitaţi-vă, în această seară preşedintele a ieşit la Cotroceni, ne-a spus că merge la Consiliul European, ne-a spus că se întâlneşte cu şeful NATO, deci dă semnale…

            Crin Antonescu: Credeţi că a rezolvat problema?

            Elena Vijulie: …de stabilitate, de autoritate. E adevărat, popularitatea este indiscutabil la minimum posibil. Întrebarea este: dumneavoastră ce oferiţi aici? Vorbiţi de soluţii, dar până ajungem la soluţiile respective, ar trebui să aveţi ceva în plus, să aveţi o iniţiativă mai importantă şi mai puternică poate decât cei de la putere, astfel încât să deveniţi credibili, dacă este cazul desigur.

            Crin Antonescu: Haideţi să discutăm totuşi serios. Niciodată… deci armele puterii sunt armele puterii. Dumneavoastră îmi spuneţi mie că uite, preşedintele a ieşit acum trei seri şi a vorbit 45 de minute la oră de vârf singur, a ţinut un discurs. Dumneata de ce nu vorbeşti o oră şi 45 de minute? Pentru că nu sunt preşedinte.

            Elena Vijulie: Aveţi dreptate, dar…

            Crin Antonescu: Uite, domnul preşedinte se duce la Consiliul European, de ce nu te duci?

            Alexandru Radu: Nu, dar trebuie să aveţi o reacţie politică, asta este ideea.

            Crin Antonescu: Sigur că avem o reacţie politică. În acest moment noi avem, în afară de gestul politic pe care-l facem în raport cu Parlamentul, avem acest dialog pe care l-am deschis şi care se va concretiza în zilele următoare cu societatea civilă, cu sindicatele, cu toţi cei care, repet, doresc să caute o soluţie împreună cu noi… acea audiere la discuţia din grupurile liberal şi socialist…

            Elena Vijulie: Privind situaţia regimului politic din România, democratic sau autoritarist.

            Crin Antonescu: Privind situaţia regimului din România. Ne folosim şi noi şi avem contacte cu oamenii cu care putem noi discuta, în calitate de lideri ai opoziţiei…

            Alexandru Radu: Scuzaţi-mă încă o dată, vedeţi, preşedintele spune: eu mă duc acolo, foarte bine, e jobul lui cum bine spuneţi, rezolv, discut, ce face opoziţia? Se duce la Parlamentul European şi pârăşte România pentru că, şi aşa mai departe.

            Elena Vijulie: Aici şi PD-L are o vastă tradiţie, ca să fim corecţi.

            Alexandru Radu: Reacţionaţi sau nu la astfel de… adică vedeţi în asta o strategie a preşedintelui sau nu vă interesează?

            Crin Antonescu: Pe noi nu ne interesează să polemizăm în continuare cu preşedintele. În paranteză fie spus, cu ce să polemizez eu, cu faptul că se duce la Consiliul European? Foarte bine, este jobul lui, cum ziceţi. Cu faptul că se duce să pregătească summit-ul NATO? Foarte bine, e jobul lui. N-am nimic de spus, nu polemizez, să fie sănătos.

            Elena Vijulie: O ultimă întrebare am. Dumneavoastră aţi anunţat în toamnă că deschideţi…

            Crin Antonescu: Eu spun doar că acest lucru nu rezolvă marea criză pe care preşedintele a generat-o între el şi societatea românească.

            Elena Vijulie: Evident, oamenii sunt încă în stradă. În toamnă însă dumneavoastră cei de la USL anunţaţi demersuri pentru suspendarea preşedintelui.

            Crin Antonescu: Sigur.

            Elena Vijulie: Foarte bine, este dreptul dumneavoastră de opoziţie. După aceea aţi spus că acest lucru se va întâmpla, în timp veţi acumula diverşi paşi în această direcţie. În această săptămână aţi anunţat posibilitatea demisiilor, după care ne-aţi spus că vă mai gândiţi şi iată, aţi ajuns acum la soluţia comună a grevei parlamentare accentuate, cum aţi numit-o. Nu cumva aceste discuţii şi tatonări pe care le faceţi public între dumneavoastră, cele trei partide din USL, dau semnalul unei incoerenţe? Care se răsfrânge şi în stradă, între protestatari…

            Crin Antonescu: Păi de ce să se răsfrângă? Că doar am înţeles că nu suntem foarte interesanţi pentru stradă. Nu. Eu cred că desfăşurăm o activitate politică cât se poate de transparentă, cred că într-o coaliţie lucrurile aşa trebuie să meargă, indiferent că e la putere sau în opoziţie, să se formuleze nişte păreri. Capacitatea de a găsi cel mai mare numitor comun este în fond secretul acestor construcţii articulate. Cred că lucrurile până în prezent au dovedit că Uniunea Social-Liberală e o construcţie viabilă sau în orice caz, care a rezistat la un an de zile de asediu, nu numai mediatic, din toate punctele de vedere, şi faptul că noi vom avea o soluţie şi în chestiunea parlamentară şi în chestiunea anticipatelor, o soluţie comună, cred că va fi dovada coerenţei. Dar acum sigur, fiecare o interpretează cum doreşte.

            Elena Vijulie: Mulţumesc foarte mult, domnule Crin Antonescu.

            Crin Antonescu: Cu mare plăcere.

            Elena Vijulie: Mulţumesc, domnule Alexandru Radu. Dragi telespectatori, toate cele bune.

(Prin Monitoring Media: Realitatea TV – Made in România, Ora: 19:15)

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: