Transcript – emisiunea „Ultima ora” de la Romania Tv, invitat: Crin Antonescu, 11 iunie 2012

Cătălin Striblea: Doamnelor şi domnilor, bună seara! Bine aţi venit la o ediţie specială a „Ultimei ore”. Trei ceasuri vom petrece împreună în această seară. Avem toate culisele, deznodământul şi efectele alegerilor locale care tocmai se încheie în România – ştiţi că se mai numără voturi, pe ici, pe colo. Moment important la Cluj, acolo unde, dacă vreţi, se schimbă un predicat. Victoria lui Emil Boc ar putea schimba titlurile din „dezastrul PD-L” în „USL – victorie zdrobitoare”. Aşadar, dezastrul se mai amână pentru PD-L, dar pentru cât timp? În ceea ce priveşte USL: cât va rămâne? Poate să rămână la 50%, la peste 50%? Ce se va întâmpla până la alegerile din toamnă? Şi, de asemenea, ce le-a reproşat domnul Cristian Tudor Popescu liderilor USL, aseară, veţi vedea în această seară, în acest program, alături de copreşedintele USL-ului, domnul Crin Antonescu, şi preşedinte al PNL. Mulţumesc că aţi acceptat invitaţia, bună seara, bine aţi venit!

Crin Antonescu: Mulţumesc eu, bună seara!

Cătălin Striblea: Doamna Corina Drăgotescu alături. Felicitări, întâi de toate!

Crin Antonescu: Mulţumesc!

Cătălin Striblea: O victorie absolut zdrobitoare, nu? Sau daţi-i dumneavoastră un adjectiv.

Crin Antonescu: O victorie categorică… Zdrobitoare e un pic violent.

Cătălin Striblea: Dar am văzut numeroase acte de violenţă şi o să vă arătăm şi noi.

Crin Antonescu: Uniunea Social-Liberală nu a înroşit România. Roşul este doar culoarea Partidului Social Democrat. Partidul Social-Democrat a câştigat, într-adevăr, cele mai multe judeţe şi municipii, să spunem, cea mai mare parte – dacă e să o socotim pe bucăţi – a acestei victorii. Dar, în Uniunea Social-Liberală există şi galben, şi există chiar şi albastru.

Cătălin Striblea: Da, la un moment dat am şi spus, şi cred că avem şi un titlu în care spunem că USL-ul a făcut România tricoloră.

Corina Drăgotescu: Dar, toate televiziunile, când au dat harta, au dat-o cu roşu…

Crin Antonescu: Roşu este o culoare mai puternică, mai incitantă şi televiziunile se incită uşor.

Corina Drăgotescu: E mai puternică, aşa este. Nu vă gândiţi la altceva, ne-am gândit pur şi simplu la culoarea roşie care dă bine pe hartă, nu la simbolul comunist, la care bănuiesc că v-aţi gândit.

Crin Antonescu: Dă bine. Clar dă mai bine decât portocaliul.

Corina Drăgotescu: De ce spuneţi că nu e zdrobitoare? E zdrobitoare. Nu sunt de părerea lui Cătălin Striblea, că…

Cătălin Striblea: Iată de ce am înroşit-o, da? Vedeţi harta: arată de culoare roşie, cam ăsta e rezultatul votului politic. A trebuit să se facă o diferenţiere…

Crin Antonescu: Da, da, puneţi-i ce culoare vreţi, e bine că e aşa.

Corina Drăgotescu: Eu n-aş spune că nu este zdrobitoare. Este zdrobitoare pentru că victoria de la Cluj este o victorie chinuită. Victoria lui Emil Boc este o victorie de care partidului, PD-L-ului, ar trebui să îi fie ruşine, nu să o bage ca stindard al victoriei, pentru că nu are cum.

Crin Antonescu: De acord. Mai mult decât atât, aş nota două lucruri. Unul, că la Cluj au fost două bătălii: una pentru municipiu şi una pentru judeţ. Pe cea pentru judeţul Cluj, la fel de importantă ca şi pentru municipiu, am câştigat-o, cei din USL. Doi, că e o victorie nu doar chinuită, ci contestată, contestată cu acte în regulă, de către noi, cel puţin.

Cătălin Striblea: Ajutaţi-ne să înţelegem, pentru că la un moment dat cred că s-a rostit şi termenul fraudă acolo sau dumneavoastră aţi spus că s-a plecat cu un rezultat din secţiile de votare şi că s-a ajuns cu alt rezultat la biroul electoral municipal.

Crin Antonescu: Colegii noştri de acolo cer, în contestaţia lor către Biroul Electoral Municipal, renumărarea voturilor în circa 12, sau exact 12 secţii de votare. Nu ştiu dacă Biroul electoral a dat până la această oră un răspuns acestei contestaţii, dar solicitarea este asta. Este una legitimă, cred. Nu cunosc detaliile pe care ei le invocă din punct de vedere procedural, dar asta este obiecţiunea, se cere renumărarea voturilor în 12 secţii.

Corina Drăgotescu: Acum, e puţin probabil că din 12… Dacă cereaţi renumărarea tuturor buletinelor, mai era… Dar din 12 secţii de votare să recuperezi 1.200 de voturi, e puţin cam improbabil. Adică, de obicei sunt cam echilibrate. Dacă aici votează 200, ai alte 250…

Crin Antonescu: De obicei sunt echilibrate. Suspiciunile pornesc, din câte înţeleg, repet nu am fost eu acolo, nu cunosc aceste lucruri direct, dar suspiciunile pornesc de la faptul că în aceste câteva secţii – unde oricum ai noştri acuză cel puţin o serie de nereguli legate de buletine, de numărul buletinelor în plus – în câteva din aceste secţii există diferenţe nefiresc de mari, în raport cu restul secţiilor, în favoarea lui Emil Boc.

Corina Drăgotescu: Deci, acest lucru v-a atras atenţia: că are, în anumite locuri este…

Crin Antonescu: Adică, simplificând: dacă, în general, pe fiecare secţie din Cluj diferenţa a fost de până în 150 de voturi în favoarea unuia sau a altuia, dacă în câteva secţii avem diferenţe de 500-600 de voturi în favoarea lui Emil Boc, iată că sunt suficiente trei secţii, dacă ele nu sunt în regulă, ca să facă diferenţa.

Corina Drăgotescu: Este Cluj mai important, în momentul ăsta, decât altceva, decât restul rezultatelor, mă rog, simplificând aşa?

Crin Antonescu: Clujul este un mare oraş al României, din toate punctele de vedere mare, şi el este la fel de important pentru noi, cei din Uniunea Social-Liberală, cum este Iaşiul, cum a fost Craiova, ca bătălie politică, cum a fost Ploieştiul ca bătălie politică sau Timişoara. Sigur, la Cluj a existat un interes în plus, pentru că îşi juca, într-un fel, probabil, soarta politică, domnul Emil Boc şi pentru că judeţul şi municipiul Cluj au fost o citadelă a Partidului Democrat-Liberal.

Corina Drăgotescu: Dar excludeţi orice înţelegere pe tema asta a Clujului? Să vă zic de ce. Aseară am fost la PD-L la numărătoarea paralelă. Am stat, şi acolo variau rezultatele: ba avea 400, ba 600, cum se întâmplă la numărătoare, în faţă. La un moment dat, 1.200, după aia 800. Ulterior a ieşit şi, mă rog, USL-ul, prin domnul Dragnea, şi a spus că domnul Emil Boc este câştigător, iar dimineaţă a fost o lungă perioadă de tăcere în privinţa rezultatelor, după care a izbucnit scandalul. Eu, mă rog, eu, după atâţia ani de zile, ştiu că în perioada asta de tăcere, de obicei, în alegeri, se negociază ceva. Excludeţi orice negociere cu PD-L pentru a-l pune pe Emil Boc, pentru a-i da mandatul lui Emil Boc la Cluj?

Crin Antonescu: Domnul Dragnea nu l-a declarat niciodată câştigător pe Emil Boc. Cred că spre dimineaţă…

Corina Drăgotescu: Spre dimineaţă…

Crin Antonescu: …a comunicat, tot aşa, rezultatul unei numărători parţiale… paralele şi parţiale. Eu exclud, pentru că ştiu în ceea ce priveşte Partidul Naţional Liberal, orice înţelegere de vreun fel cu PD-L şi cu Emil Boc. De asemenea, sunt ferm convins că nici din partea Partidului Social Democrat nimeni nu a făcut la Cluj vreo înţelegere cu PD şi cu Emil Boc. Ceea ce ştiu este că, în timpul campaniei electorale eu am fost în Cluj de trei ori, alţi colegi liberali, premierul Ponta a fost de două, dacă nu de trei ori, ministrul Marga a fost acolo, ministrul Rus a fost acolo. Trebuie, totuşi, admis că lupta era normal să fie echilibrată, pentru că Emil Boc a fost primar în Cluj, Emil Boc a fost un premier pe care, sigur, toată ţara, la un moment dat, l-a contestat şi de care, azi, marea majoritate a românilor îşi aminteşte cu neplăcere, dar care, sigur, la Cluj a avut un alt tip de susţinere. Era, de asemenea, să nu uităm că acolo era vorba de o organizaţie foarte puternică, cu o capacitate de mobilizare remarcabilă, întotdeauna. Şi mai e ceva: când eşti cu spatele la zid sau când te îneci, ştiţi cum se spune, parcă ai energii în plus şi te lupţi pe viaţă şi pe moarte. Încă o dată, însă vom vedea care sunt rezultatele. Eu salut oricum o victorie foarte preţioasă şi foarte spectaculoasă, pe care colegul meu Horia Uioreanu a obţinut-o la nivelul judeţului Cluj, deşi, iniţial, şansele, sondajele îi dădeau o şansă mai mare lui Marius Nicoară de a provoca o surpriză, pentru că victoria noastră, noi eram în postura de challengeri. Favoriţi, totuşi, la Cluj porneau cei din PD.

Cătălin Striblea: Aş vrea să vedeţi o declaraţie a domnului Emil Boc care răspunde la ceea ce USL-ul a spus în ultimele ore şi, practic, e o declaraţie în care victoria asta este asumată de către domnul Boc. Iată.

            Emil Boc: Regret ieşirile domnului Nicoară, pentru că nu au niciun fel de acoperire, niciun fel de acoperire, nici legală şi nici factuală. Pot să vă spun că nu a existat niciun fel de tentativă de fraudă la aceste alegeri locale şi mă dezamăgeşte utilizarea acestor cuvinte cu referire la Cluj-Napoca. Poate aţi observat diferenţa, la Consiliul Judeţean pierdem la câteva sute de voturi, probabil trei, patru sau 500 de voturi, sau chiar 700, câte or fi. Dar nu aţi auzit… deşi puteam şi noi să inventăm, aşa cum au inventat colegii noştri de la USL, tot felul de plângeri, de situaţii de un fel sau altul, de la Căpâlna până la Bobâlna şi de la Răchiţele până la Câmpia Turzii. Nu, am învăţat ce înseamnă jocul democratic. Acesta este rezultatul consfinţit de cetăţeni prin vot.

Cătălin Striblea: Acesta e rezultatul consimţit de către cetăţeni.

Crin Antonescu: Foarte, foarte interesant. Chiar, oare de ce domnul Emil Boc sau cei din PD nu se agită în faţa unei pierderi a Consiliului Judeţean Cluj, totuşi, la câteva sute de voturi? Noi nu am inventat nimic. Încă o dată o spun, iar domnul Boc, în calitatea sa de jurist, ar trebui să accepte faptul că oricine are dreptul să suspecteze ceva şi să facă demersurile pe care legea le permite. Apropo de Răchiţele, poate că era bine ca preşedintele, doamna preşedinte a Biroului Electoral municipal din Cluj să nu fie originară din Răchiţele, acum nu ştiu, poate opţiunile domniei sale politice sunt cu totul altele în intimitate, dar spun că sunt…

Corina Drăgotescu: Păi, şi pe asta o ştiţi, că era din Răchiţele. Contează că era din Răchiţele?

Crin Antonescu: Da, se întâmplă. Şi nu am făcut nicio acuzaţie, încă o dată o spun, iată ce…

Corina Drăgotescu: Dacă a adus-o în discuţie atât de elegant…

Crin Antonescu: Iată ce mică lumea la Cluj!

Corina Drăgotescu: Da. Da.

Crin Antonescu: Bun. Şi cred că ceea ce spune domnul Boc aici nu se susţine, dânşii nu au făcut nicio contestaţie, pentru că nu au avut niciun motiv s-o facă. Sigur, e frustrant să pierzi la câteva sute de voturi, ni s-a întâmplat şi nouă, am pierdut la Suceava la 500 de voturi Primăria Sucevei. Am pierdut la Târgovişte Primăria Târgoviştei la vreo 1.000 de voturi. Asta este…

Corina Drăgotescu: Dar la Suceava, aţi câştigat consiliul?

Crin Antonescu: La Suceava, însă, poate cea mai spectaculoasă victorie, nu ca proporţie a scorului, da ca surpriză este victoria USL împotriva lui Gheorghe Flutur. Bun.

Cătălin Striblea: Domnule preşedinte, dar, după această declaraţie a domnului Boc, dumneavoastră, în acest moment, USL, vă asumaţi înfrângerea de la Cluj, o recunoaşteţi, cum se face de obicei în aceste bătălii electorale?

Crin Antonescu: Nu, noi urmăm în continuare… ne folosim, ca să spunem aşa, dreptul pe care-l avem, contestaţia este înaintată. Sigur, o să vedem care sunt deciziile acestor instanţe, pentru că Biroul Electoral… birourile electorale funcţionează ca instanţe, noi nu putem să…

Cătălin Striblea: Ce vi s-a relatat despre acel episod de aseară, în care se spune că domnul Boc ar fi fost într-o stare de extremă agitaţie într-o secţie de votare, că s-ar fi îmbrâncit, ăsta e termenul care a fost folosit. Există şi declaraţii…

Crin Antonescu: Am auzit despre aceste lucruri de la oameni care au auzit despre aceste lucruri, nu am discutat cu un martor direct, cu un martor…

Cătălin Striblea: Noi avem o declaraţie a unui martor, a unui domn care a fost prezent acolo, e vorba de preşedintele PSD Cluj Napoca. Iată ce spune domnia sa! Am să rog pe toată lumea să asculte, pentru că e interesant ce s-a întâmplat acolo!

Crin Antonescu: …nu am discutat cu domnul preşedinte, să vedem repede, eu nu am discutat cu niciun martor ocular.

            Intervievat: Nu mi se pare corect ca domnul Boc să o bruscheze pe preşedinta secţiei de votare, să încerce s-o intimideze sau să încerce să-i spună ce trebuie să facă dânsa. Dânsul, în calitate de candidat, poate să depună întâmpinare la sesizarea pe care noi am făcut-o, iar dacă noi… Domnul Boc i-a spus că nu este de acord cu răspunsul pe care ni l-a dat, doamna a precizat acolo că, într-adevăr, au fost constatate ceea ce noi am sesizat, ne respinge cererea, fără să ne spună concret care sunt soluţiile legale. Aceste presiuni, chiar şi fizice, să pună mâna pe doamna, să o oprească să iasă din secţie, refuzând să mai refacă procesul verbal de soluţionare a sesizării noastre, mi s-a părut unul cel puţin deplasat.

Cătălin Striblea: Tensiune mare din descriere, luaţi declaraţia cu un pic de sare, pentru că e subiectivă, da, vine spre partea celor care au pierdut. Dar până la urmă, e o tensiune mare şi aici e chestiunea. Deci, s-au bătut pentru domnul Boc, poate chiar şi la modul propriu, să spunem aşa, da, pentru consiliul judeţean nu prea se bat, ceva nu se potriveşte acolo, la Cluj, ceva nu se potriveşte în acest tablou al alegerilor…

Crin Antonescu: Staţi puţin! Dacă insistaţi cu Clujul… că nu-i decât un oraş…

Cătălin Striblea: Imediat trecem la Traian Băsescu.

Crin Antonescu: A, mai bine rămânem la Cluj! Lupta a fost una foarte strânsă. Gândiţi-vă că, totuşi, asemenea bătălii electorale, în afară de o campanie de o lună, care-i foarte intensă pentru candidaţi, pentru susţinători, presupune şi aceste… cel puţin 48 de ore, 24 de ore, în ziua votului şi, după aceea, nopţile astea lungi, grele – dumneavoastră le ştiţi foarte bine, că aţi participat la aceste nopţi de taină ale partidelor – la numărători, există oboseală, există tensiune, eu caut să înţeleg pe toată lumea. Pe de altă parte, tensiunea de care vorbiţi, care este reală, respinge, după părerea mea, ideea sau, mă rog, teoria unei mici conspiraţii, unor înţelegeri între noi, repet, cel puţin, şi cei din PD-L. Însă, una peste alta, asta este, deocamdată, istoria Clujului, vedem ce va decide Biroul Electoral. Cert este că victoria categorică, îi spun eu, zdrobitoare, îi spuneţi dumneavoastră, a USL la aceste alegeri locale constă, în principal, în faptul că din 41 de judeţe, 36 sunt câştigate în momentul acesta de Uniunea Social Liberală, două de UDMR, în trei se mai numără. În cel mai bun caz pentru cei din PD-L, două ar putea reveni PD-L, care, de la 14 judeţe vine la două, şi unul, UNPR. Foarte interesant este, de asemenea, că la nivelul Uniunii Social Liberale, despre care se spunea că va genera frustrări, că nu vom încăpea, că unii dintre noi vor pierde, se poate demonstra că putem câştiga toţi. Partidul Social Democrat a plecat de la 17 consilii judeţene deţinute în 2008 şi a ajuns la 22, deţinute astăzi. Partidul Naţional Liberal a plecat de la cinci judeţe deţinute în 2008 şi a ajuns la 13 astăzi. Partidul Conservator a plecat de la zero în 2008 şi are unul, judeţul Maramureş, astăzi. Acelaşi lucru se poate spune şi despre oraşele mari pentru că, iată, PNL câştigă cel puţin două mari oraşe, Timişoara şi Galaţi, sigur şi Râmnicu Vâlcea, dar două cu semnificaţie foarte specială într-un sens sau altul. PSD câştigă Craiova, câştigă Ploieştiul şi mai sunt exemple. Chiar şi PC câştigă o reşedinţă de judeţ la Deva.

Cătălin Striblea: L-aţi văzut astăzi pe Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Nu.

Cătălin Striblea: Vi-l arătăm noi acum.

Crin Antonescu: Ne vedem foarte rar şi numai când sunt consultări.

Cătălin Striblea: La televizor, să ştiţi, în sensul acesta v-am întrebat.

Crin Antonescu: L-am văzut însă pe prinţul Charles.

Cătălin Striblea: A trecut şi prinţul Charles pe la domnul Traian Băsescu. În timp ce-l aşteptat pe prinţul Charles, că acolo s-au întâmplat lucrurile, domnul Băsescu a făcut cel mai elocvent comentariu despre alegerile locale din România. Dacă nu l-aţi văzut, vi-l ofer acum.

Crin Antonescu: Ferească Dumnezeu de mai rău!

Cătălin Striblea: Da.

Traian Băsescu: Ferească Dumnezeu de mai rău!

Cătălin Striblea: Elocvent. Ce înseamnă mai rău pentru Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Veţi vedea la toamnă.

Cătălin Striblea: Nu, nu. Staţi puţin, trebuie să faceţi precizări aici.

Crin Antonescu: Traian Băsescu vorbea despre PD, că înţeleg că a fost întrebat despre scorul partidului.

Cătălin Striblea: Oare vorbea despre PD Traian Băsescu? De unde sunteţi atât de sigur?

Crin Antonescu: Domnule, dacă vorbea aşa, în general, despre soarta lumii, sunt perfect de acord cu dânsul, ferească Dumnezeu de mai rău! 2012 poate să fie ultimul an din viaţa noastră, a planetei.

Cătălin Striblea: Sunt două lucruri despre care putea să vorbească domnul Traian Băsescu, despre soarta PD-L sau despre propria soartă.

Crin Antonescu: Păi ce l-aţi întrebat?

Cătălin Striblea: Nu l-am întrebat noi, l-au întrebat jurnaliştii de acolo: Ce părere aveţi de rezultatul alegerilor?

Crin Antonescu: A! Deci despre PD-L vorbea totuşi, adică partidul său.

Cătălin Striblea: Bun.

Crin Antonescu: Da, se poate mai rău şi nu-i va feri Dumnezeu. Acest mai rău va fi la toamnă, la alegerile parlamentare.

Corina Drăgotescu: De ce? Credeţi că la parlamentare veţi avea mai mult decât aveţi acum?

Crin Antonescu: Cu mult mai mult, pentru că dacă acum….

Corina Drăgotescu: Din ce cauză? Din cauză că aveţi primarii?

Crin Antonescu: Pentru că acum, dacă facem, vom face totalul până la urmă şi vom…, tot ce se poate evalua ca scor politic acum este scorul consiliilor, voturilor pentru consiliul judeţean, respectiv consiliul general şi aici, sigur, cu aproximaţie, noi o să fim în jurul lui 50, ei vor fi spre 20, poate chiar la 20. Or, la alegerile parlamentare, acest lucru nu se mai poate, în sistemul electoral, cel puţin, pe care noi l-am propus şi parlamentul l-a votat, întâmpla. Pentru că dacă luăm peste tot noi 50 şi ei 20 înseamnă că noi luăm 100% din mandate. Sigur, sunt şi excepţii, dar situaţia PD care nu mai are teritorii controlate în acest moment, controlate politic evident, electoral, este una foarte critică şi domnul Traian Băsescu dovedeşte mare înţelepciune invocând divinitatea.

Corina Drăgotescu: Adică spuneţi că sistemul ăsta nou de alegere, uninominal pur, o să dezavantajeze PD-L la toamnă.

Crin Antonescu: Aşa cum se prefigurează harta politică a României astăzi, da. În sensul în care ei riscă să ia mult mai puţine mandate decât ar fi luat proporţional.

Corina Drăgotescu: Pentru că voturile care rămân neutilizate nu se mai folosesc nicăieri, sunt în aer, rămân pe loc şi nu mai se duc nicăieri ca să se transforme în mandate.

Cătălin Striblea: Cum îl va lovi Dumnezeu pe Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Asta nu am spus eu. Eu nu cunosc intenţiile lui Dumnezeu în raport cu Traian Băsescu şi în general.

Cătălin Striblea: Asta aţi spus mai devreme, că va fi lovit de soartă.

Crin Antonescu: PD-L-ul. Am spus că se poate si mai rău, că Dumnezeu, presupun eu că Dumnezeu nu se va amesteca în alegerile parlamentare din România la toamnă şi atunci nu-i va feri. Şi am explicat doamnei Drăgotescu cum.

Cătălin Striblea: Dar pe Traian Băsescu?

Crin Antonescu: Păi eu ştiu acum?!

Cătălin Striblea: Haideţi, cred că ştiţi.

Crin Antonescu: Nu, nu ştiu.

Cătălin Striblea: Uneori mă gândesc că ştiţi mai mult decât vreţi să spuneţi.

Crin Antonescu: Ce faceţi, iar începem cu suspendarea?

Corina Drăgotescu: Haideţi că nu o să spună. Nu, nu are rost, nu are sens.

Cătălin Striblea: Dumneavoastră aţi spus-o.

Corina Drăgotescu: Eu vă întreb altceva. Vă bucuraţi când vă uitaţi la Traian Băsescu acum? Sau când l-aţi văzut ieri că încearcă, ieşind cu ziariştii, să fie simpatic? Nu prea îi reuşea.

Crin Antonescu: Nu mă bucur.

Corina Drăgotescu: Vă simţiţi răzbunat sau vă bucură, sau…?

Crin Antonescu: Nu am avut niciodată o problemă de răzbunare cu Traian Băsescu pentru că nu mi-a făcut mie personal ceva.

Corina Drăgotescu: Nu, că spre deosebire de domnul Ponta, dumneavoastră aţi mai avut cu Traian Băsescu în decursul timpului, din ’96, de la guvernul din care aţi făcut parte, nu, şi din care a făcut şi Traian Băsescu, aţi avut diverse conflicte. Deci este natural, este normal să vă întreb pe dumneavoastră. Nu pot să-l întreb pe Ponta, că Ponta este mic.

Crin Antonescu: Problema mea cu domnul Traian Băsescu este problema pe care, se vede, milioane de cetăţeni o au cu domnul Traian Băsescu. Domnul Traian Băsescu a condus rău această ţară si o conduce rău din postura sa de preşedinte. Mie nu-mi face plăcere să-l văd pe domnul Traian Băsescu atunci când este, pentru că nu a fost chiar totdeauna, nu, în situaţii nepotrivite, iar ieri, dacă mă întrebaţi de situaţia sa ieri, atunci când se bucura de micuţa baie favorabilă de mulţime, probabil improvizată, organizată la o secţie de votare, în care simula plimbarea aia nevinovată prin Carrefour sau pe unde se afla domnia sa chiar în ziua alegerilor, iarăşi, cu căruciorul. Astea, iar, nu-mi plăceau, pentru că Traian Băsescu e un personaj malefic, dar e un personaj puternic. Şi mie nu-mi place de câte ori văd un om puternic ajuns în situaţii jalnice.

Corina Drăgotescu: V-a inspirat milă, cumva, ieri, ducând căruciorul prin magazin?

Crin Antonescu: Nu, fără să vreau să jignesc, pe acolo, putem să-i spunem aşa sau altfel.

Cătălin Striblea: Dar domnul Dan Voiculescu nu mai vorbeşte de suspendare, vorbeşte de demisie, nu ştiu dacă aţi văzut înscrierea domniei sale: Vina pentru dezastrul PD-L aparţine unui singur om, un om măcinat de ură şi orgoliu…

Crin Antonescu: Nu.

Cătălin Striblea: … obsedat de mize personale, de răzbunări şi calomnii, un om înconjurat de mediocrităţi lipsite de personalitate şi o faună pestriţă de parveniţi de profesie, a declarat război României şi a pierdut. Tot ce i-a mai rămas acestui om, care în anul 2009 îi ciuruia pe români după cele mai controversate alegeri prezidenţiale din istorie, este propria demisie, spune domnul Dan Voiculescu.

Crin Antonescu: Da. Cu mult înaintea domnului Dan Voiculescu eu am spus că, pe un rezultat catastrofal la alegeri al Partidului Democrat, Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia. Nu sunt de acord că Traian Băsescu este singurul vinovat pentru situaţia PD-ului, dar că este principalul vinovat este evident. Şi cred, în general, că la partidul ăsta nimeni nu vrea să-şi asume vreo răspundere. Traian Băsescu văd că nu, pare a fi acum detaşat de acest partid pe care l-a condus, pe care l-a făcut mare şi pe care, ulterior, l-a distrus. Vorbesc de PD-L. Domnul Emil Boc, după ce cu nişte voturi contestate cu vreo 1.000 de voturi, a câştigat aşa cum a câştigat, dacă a câştigat Primăria municipiului Cluj, ţipă vesel că partidul e în creştere şi că e foarte bine, vrea să-l conducă înainte. Domnul Vasile Blaga, marele caporal, citez din domnul Băsescu, strateg, citesc din dumneavoastră, toţi, care a condus această strălucită campanie electorală, pare mai preocupat de raporturile dintre mine şi Iliescu decât de propriul partid. Iar domnul Nelu Oltean, secretar general al partidului, îl jeleşte pe Flutur, de la Bistriţa. Asta e situaţia PD-ului în acest moment. Doamna Elena Udrea, mai demnă, tace.

Cătălin Striblea: E, lăsaţi, că nu tot timpul.

Crin Antonescu: Eu las.

Corina Drăgotescu: Uitaţi Ploieştiul, aţi uitat Ploieştiul.

Cătălin Striblea: Vedem şi de ce, vedem şi de ce, pe doamna Anastase nu aţi numit-o. O să vă arătăm imagini şi de la Ploieşti, luăm publicitate. După publicitate, pun pariu că sunteţi la fel de curios ca şi mine să vedeţi ce s-a întâmplat în cafeneaua aceea între domnul Traian Băsescu…

Crin Antonescu: În general poate că sunt chiar mai curios, dar de cafeneaua aia mai puţin, vedem.

Cătălin Striblea: Ba da, o să vedeţi, în cafenea, şi trebuie să-i daţi un răspuns lui Cristian Tudor Popescu.

Crin Antonescu: M-a întrebat ceva?

Cătălin Striblea: Nu, v-a acuzat de ceva.

Crin Antonescu: A, bun.

Cătălin Striblea: Publicitate. Ediţie specială „Ultima oră”, doamnelor şi domnilor, împreună cu copreşedintele USL, domnul Crin Antonescu. Domnule Antonescu, vă promiteam să vă dezvălui şi dumneavoastră, dar şi celor care probabil s-au uitat la televizor cu curiozitate ce s-a întâmplat în cafeneaua respectivă, când domnul preşedinte Traian Băsescu, coincidenţă sau nu, a ieşit la cumpărături cam în timpul în care domnul prim-ministru Victor Ponta susţinea nişte declaraţii după vot. Ştiţi că ziariştii au aflat foarte repede că domnul Băsescu e la cumpărături şi, apoi, la cafenea? Domnul Băsescu i-a invitat la cafea şi o să-mi permiteţi s-o invit pe colega mea Larisa Popa, care, întâmplător, ca orice jurnalist, era în cafeneaua respectivă sau la magazinul respectiv…

Crin Antonescu: A, s-a bucurat de…!

Cătălin Striblea: S-a bucurat. Bună seara, Larisa.

Reporter: Noi doar ne facem datoria. Atât!

Cătălin Striblea: O să păţiţi şi dumneavoastră la fel, în viitorul…

Crin Antonescu: Credeţi că mă fac jurnalist şi mă invită Băsescu la…?

Reporter: Din cealaltă tabără.

Cătălin Striblea: Din cealaltă tabără. Larisa, preşedintele…

Crin Antonescu: Nu la cafea.

Cătălin Striblea: …preşedintele v-a chemat la masă sau cum a fost episodul?

Reporter: Am putea spune că a fost o mică înţelegere între noi şi preşedinte. Preşedintele era la cumpărături, noi, bineînţeles, cu camerele de luat vederi eram chiar în faţa casei de marcat, acolo unde trebuia să plătească preşedintele. I-am cerut o declaraţie, pentru că a vrut să se abţină de la a face comentarii, mai ales că era o zi specială, era ziua alegerilor şi, cu siguranţă, noi urma să-i adresăm întrebări legate de alegeri, ei bine, a preferat să se abţină şi să ne invite la o cafenea, să stăm de vorbă, off the records, cum se întâmplă de obicei. Noi am acceptat iniţial, am mers în cafenea, am stat pentru câteva momente de vorbă, discuţii de week-end, am putea spune, despre fotbal, despre vreme, despre…

Cătălin Striblea: Despre fotbal… Da.

Reporter: Da, şi despre fotbal.

Cătălin Striblea: I-a spus cineva tot timpul ăsta că premierul se pregăteşte de declaraţii? Ştia preşedintele din toată discuţia asta…

Reporter: Noi am încercat, şi la cafenea, am încercat, totuşi, să mai aflăm una-alta, despre alegeri, despre ce crede, dacă s-a uitat… de prezenţa la vot, despre comentariile care s-au făcut, dar în tot acest timp, preşedintele s-a abţinut, chiar a evitat răspunsul la oricare dintre întrebările noastre…

Cătălin Striblea: Dar, în schimb, a vorbit la cinci televiziuni.

Reporter: A vorbit la cinci televiziuni. Şi aici, este şi vina noastră, pentru că, în momentul în care noi stăteam de vorbă, regia ne suna pentru că era un moment normal, camerele de luat vederi nu erau în cafenea, dar erau în afara cafenelei, aveam imagini cu preşedintele, era un subiect de interes pentru public, aşa că noi… pentru că cei din regie şi emisia ne cerea să facem o intervenţie în direct, atunci, am găsit o altă soluţie şi l-am rugat pe preşedinte să adreseze câteva cuvinte…

Cătălin Striblea: A acceptat cu uşurinţă?

Reporter: A acceptat cu foarte mare uşurinţă, în 10 secunde…

Corina Drăgotescu: Nu v-a mirat pe niciunul că acceptă Traian Băsescu să vorbească la două telefoane, am văzut într-una dintre…

Reporter: Nu, doar la un telefon, pentru că nu putea, fiecare prezentator îi adresa întrebările.

Corina Drăgotescu: Evident, nu, dar a luat… aproape ostentativ şi al doilea telefon. Şi nu v-a mirat că preşedintele este atât de drăguţ cu presa, după v-a fituit atâta vreme, că poate o bere să şteargă …

Reporter: O apă plată, să spun…

Corina Drăgotescu: …o apă plată să şteargă orele de umilinţă şi orele de supărare şi…

Reporter: După cum a declarat şi preşedintele…

Corina Drăgotescu: Nu ţi-a zis „păsărică, ce faci?”, adică a mers…

Reporter: De data asta, nu.

Corina Drăgotescu: Nu?

Reporter: Nu.

Cătălin Striblea: „Aşează-te pe masă, să-ţi arăt!”.

Reporter: Nu. Nu. Nu. A fost respectuos şi a avut un limbaj adecvat rolului pe care-l are, de data asta, dar a fost de acord să vorbească…

Corina Drăgotescu: Şi-a plătit consumaţia sau v-a lăsat pe voi să plătiţi?

Reporter: Da, a plătit şi consumaţia.

Cătălin Striblea: A vorbit şi de familie, înţeleg!?

Reporter: Da, a vorbit şi de familie, tot la întrebările noastre, a încercat să dea un răspuns…

Cătălin Striblea: A… O.K.

Reporter: …dar pentru că noi am întrebat de Elena Băsescu, se zvoneşte prin presă că urmează să se căsătorească, are nunta pe 19 iunie şi am întrebat dacă se pregăteşte să devină socru mic, a zis că nu-i neapărat…

Corina Drăgotescu: 19 iunie?

Reporter: 19 iunie, aşa vorbeşte presa, aşa scriu jurnaliştii de la presa mondenă. Nu-şi doreşte neapărat să devină socru, ci îşi doreşte să devină bunic.

Cătălin Striblea: Mulţumesc, Larisa Popa, pentru relatarea asta. Cam aşa se desfăşoară lucrurile. Acum, am o curiozitate, domnule Antonescu, era ziua în care PD-L se apropia de cea mai usturătoare înfrângere, da, sau cum îi spuneţi dumneavoastră „categorică”, da. Aveţi o explicaţie pentru ceea ce a făcut preşedintele? L-am auzit şi pe Cristian Tudor Popescu, o să-l auziţi imediat şi dumneavoastră, râdea, era foarte bine dispus, era jovial, în ziua în care partidul său, partidul care l-a sprijinit, se ducea în jos de tot – trec peste faptul că Victor Ponta vorbea la ora respectivă chestiuni mult mai importante.

Crin Antonescu: Dacă un preşedinte şi mai ales acest preşedinte ar putea, la un moment dat, să beneficieze de prezumţia din partea noastră că merge pur şi simplu să facă târguieli, se întâlneşte cu aceste fiinţe minunate şi dragi inimii lui, care sunt jurnaliştii, şi-i invită la o cafea, atunci, mă rog, am putea spune că e bine să reţinem toţi ce înseamnă să discuţi off the record cu ziariştii şi cu asta, basta. Dar e clar că preşedintele nostru nu este în această situaţie, este foarte clar că această plimbare de ieri şi această apariţie şi această disponibilitate de a discuta la telefon cu toată lumea, chiar şi cu Dana Grecu, avea rostul ei şi de asta i-am spus ceva mai devreme doamnei Drăgotescu şi dumneavoastră că mie unuia mi-a stârnit un sentiment de, mă rog, uşoară jenă…

Cătălin Striblea: De ce?

Crin Antonescu: Pentru că, repet, e vorba de un om puternic de felul lui care, acum, se prefăcea a fi altceva, care se prefăcea a fi vesel şi nu era deloc, care se prefăcea a fi relaxat şi nu era deloc, şi care, într-un fel sau altul, a încercat să mai dea un semnal celor care… să-i susţină…

Cătălin Striblea: Adică cine l-ar fi văzut ieri pe Traian Băsescu, asta funcţiona acum 5 ani de zile, poate, sau în 2007.

Crin Antonescu: Domnule Striblea, există în realitate, şi oricum în convingerea consultanţilor şi a celor mai mulţi dintre oamenii politici, există statistică, şi ceea ce nouă ni se pare de necrezut – adică nu mă poate scoate pe mine din casă sau îmi poate determina votul faptul că apare un om, un lider politic la televizor şi e simpatic. Statistic, se dovedeşte că poate să scoată nişte oameni sau, în orice caz, asta este speranţa, cred că şi în cazul nostru, pe care liderii politici, mai ales în situaţii grele, o au.

Cătălin Striblea: Domnul Cristian Tudor Popescu a comentat acest episod aseară, în acest program. Dar, atenţie, dincolo de reproşurile pe care i le-a făcut domnului Traian Băsescu, v-a făcut şi dumneavoastră, liderilor USL, un reproş plecând de la o remarcă pe care domnul Victor Ponta a făcut-o, aseară, chiar în ultimele declaraţii pe care le-a susţinut. Plecând din faţa jurnaliştilor, a fost întrebat o chestiune legată de PD-L şi a răspuns, primul-ministru: care PD-L?

Corina Drăgotescu: Şi a fost o remarcă, n-am mai apucat aseară să spun, i-am spus lui Cătălin după aceea, care mie mi-a semănat foarte mult cu remarca lui Traian Băsescu din noaptea alegerilor din 2009, când a zis „I-am ciuruit!”. Era exact acelaşi lucru, în oglindă.

Cătălin Striblea: Ce spune domnul Popescu despre această declaraţie, şi vă include şi pe dumneavoastră în acest tip de atitudine.

Crin Antonescu: Să auzim!

Cristian Tudor Popescu: Această declaraţie a domnului Ponta vine ca urmare a declaraţiei domnului Crin Antonescu, că scopul USL-ului este să desfiinţeze PD-L. Este o afirmaţie care mi-a dat fiori, din punct de vedere democratic. Nu poţi să-ţi propui un asemenea scop. Îţi propui să câştigi în alegeri, dar nu-ţi propui desfiinţarea adversarului. Deci, această atitudine, pe care văd că o ia şi domnul Ponta acum, după domnul Antonescu, este foarte nocivă. Nu este nicio bucurie faptul că acest partid, PD-ul, a fost adus la catastrofă de către domnul Traian Băsescu. Deci, această stare a PD-L-ului se datorează domnului care acum se află la cafenea şi hăhăie, cum ne-a obişnuit de atâţia ani.

Cătălin Striblea: Asta e declaraţia. Sunt două laturi aici. Prima, vă priveşte pe dumneavoastră – dispariţia PD-L-ului – o afirmaţie gravă, spune domnul Popescu.

Crin Antonescu: Eu înţeleg foarte bine fiorii domnului Cristian Tudor Popescu. Îi iau foarte în serios, înţelegând că domnia sa citeşte afirmaţia mea, „vrem să desfiinţăm”, să scoatem în afara jocului politic, nu să desfiinţăm, PD-L-ul, o citeşte drept: vrem să desfiinţăm opoziţia, orice opoziţie. Şi, în sensul acesta, îl înţeleg că se înfioară – m-aş înfiora şi eu. Eu, însă, repet afirmaţia, consider că eliminarea Partidului Democrat-Liberal din viaţa politică a României este un lucru bun şi că noţiunile de opoziţie, dacă noi suntem la putere, şi partid democrat-liberal nu trebuie confundate. În legătură cu…, asta este de spus şi cred că, în sensul acesta, evident domnul Cristian Tudor Popescu poate fi sau nu de acord cu mine. Eu, făcând această precizare, îmi menţin afirmaţia privitor la PD-L, cu fermitate. Pot să o detaliez, probabil nu e cazul acum. Nu vreau să îşi facă griji nici domnia sa, nici altcineva. Cred că după 20 de ani în care şi eu, şi Partidul Naţional Liberal în orice caz, ne-am bătut în fiecare moment, şi la putere, şi în opoziţie cu atât mai mult, pentru pluralism şi împotriva ideii de partid-stat, nu în legătură cu mine cred că trebuie să îşi facă griji cineva şi, categoric, nici în legătură cu Victor Ponta, cel puţin până la proba contrarie.

Corina Drăgotescu: Dar totuşi…

Crin Antonescu: Şi a doua chestiune, eu am înţeles tuşa domniei sale privitoare la responsabilitatea domnului care hăhăia prin cafenele, în raport cu dezastrul PD. Numai că asta nu înseamnă că PD-ului şi oamenilor din Partidul Democrat nu le rămâne nicio responsabilitate. Să reamintim faptul că Traian Băsescu, ca jucător politic, a luat PD-ul de la 7% şi îl duce spre 7%. În timpul ăsta dintre cei 7% din 2004 şi 7%, probabil, din 2012, au fost opt ani minunaţi pentru cei din PD, au fost funcţii, au fost bani, au fost victorii, au fost rânjetele domnului Videanu după fiecare rând de alegeri. Toate astea le-au împărţit şi nu se poate ca responsabilitatea să îi revină doar lui Traian Băsescu, care e, ce-i drept, în continuare, numărul unu în PD-L – vinovatul numărul unu.

Corina Drăgotescu: Dar totuşi, domnule Antonescu, în cazul în care această nouă lege electorală pentru toamnă va arăta un parlament 70% USL…

Crin Antonescu: Poate chiar mai mult, e posibil.

Corina Drăgotescu: Poate chiar mai mult.

Crin Antonescu: Da.

Corina Drăgotescu: Credeţi că este o situaţie bună pentru pluralism, pentru democraţie, pentru toate lucrurile astea? Sau, nu ştiu, între PD-L şi PP-DD preferaţi PP-DD-ul? Adică, dumneavoastră vorbiţi de o scoatere în afara parlamentului a PD-L-ului.

Crin Antonescu: Da, sigur.

Corina Drăgotescu: Despre asta este vorba.

Crin Antonescu: Este o dorinţă, după părerea mea, licită politic.

Corina Drăgotescu: Bun, cine va fi opoziţia? Eu atât vă întreb, dumneavoastră câştigaţi 70-80% pe noua lege, cine va fi opoziţia în ţara asta?

Crin Antonescu: Eu cred – şi am spus-o mereu – că Uniunea Social Liberală e o construcţie politică destul de complicată şi în orice caz compozită. Ea este practic – sau ar fi în această situaţie – ca un fel de guvern de uniune naţională. În Uniunea Social Liberală există suficiente diferenţe, există un partid de stânga şi un partid de dreapta. Nu ne lăsăm, sper, ameţiţi de propaganda portocalie cum că PNL-ul nu mai e de dreapta şi că e un fel de anexă, aşa, a PSD-ului. Există, de asemenea, apucături, să zic aşa, democratice, care după ce s-au consolidat în 20 de ani, nu pot fi anulate. Dumneavoastră parcă vă temeaţi astăzi, şi asta m-a emoţionat, că PNL-ul ar putea fi sufocat. Nu, nu va fi sufocat nici Partidul Naţional Liberal, nu va fi sufocată nici opoziţia parlamentară care va fi ea şi nici opoziţia extraparlamentară. Pentru că mai există, în fond, opoziţie extraparlamentară.

Corina Drăgotescu: Nu ştiu, cred că tentaţia de partid stat a PSD-ului este mult mai puternică decât capacitatea PNL-ului de a se apăra. Dacă mă întrebaţi pe mine, în viitor, da, văd două blocuri politice, unul în dreapta, unul în stânga, dar…

Crin Antonescu: Doamna Drăgotescu, ştiţi ce se întâmplă? Eu sunt solidar cu colegii mei actuali, am încredere foarte mare în vârsta politică a lui Victor Ponta, care pare mai puţin expus…

Corina Drăgotescu: Nu, daţi-l la o parte pe Victor Ponta, eu vorbesc de ce se întâmplă, ce se va întâmpla în teritoriu…

Crin Antonescu: Nu pot, nu vreau şi nu trebuie să-l dăm la o parte. El este liderul acestui partid…

Corina Drăgotescu: Domnule Antonescu, e liderul, aşa este, dar în comune, în oraşele mici, acolo nu este Victor Ponta, acolo…

Crin Antonescu: Doamna Drăgotescu, nu este, dar haideţi să vă spun un lucru: acum, după aceste alegeri locale, apar în postura de lideri de comunitate, şi sper nu de baroni, mulţi oameni noi. Apar şi la Partidul Social Democrat oameni noi. La Suceava nu a câştigat un baron, a câştigat Cătălin Nechifor, un om tânăr şi care nu are deloc aere de baron, şi sper să nu le capete. La Partidul Naţional Liberal vin, v-am spus, sunt opt judeţe noi câştigate cu oameni care nu au niciun fel de înclinaţie către asta.

Cătălin Striblea: Tocmai asta e chestiunea invocată şi de domnul Popescu, dar şi de alţii…

Crin Antonescu: Sunt de acord, teama…

Cătălin Striblea: … un anumit tip de aroganţă, un anumit tip de aroganţă, hai pe româneşte să spunem aşa – foarte multora le e teamă că o să li se suie la cap, cum se spune pe româneşte.

Crin Antonescu: Nu cred că este cazul.

Cătălin Striblea: Cât aveţi acum, 50%? E îmbietor, îmbucurător, te iau valurile fericirii… PD-L…

Crin Antonescu: Domnule Striblea, nu ne iau, nu ni s-a urcat la cap. Până la urmă, suntem oameni care activăm de mai multă vreme, chiar şi Victor Ponta, pe scena politică şi aş spune că putem constata, de exemplu, dacă e vorba de Ponta, că, pe măsură ce parcursul său politic a fost mai de succes, a devenit preşedinte al PSD, da, totuşi cel mai mare partid parlamentar în momentul ăsta, a devenit prim-ministru, eu văd nişte influenţe bune. Eu văd că el îşi corijează nişte lucruri, că, deci, responsabilitatea succesului funcţionează. Vom vedea ce se va întâmpla. În ce mă priveşte, nu am ce să mi se urce la cap, în ce îi priveşte pe colegii mei liberali, nu are ce să li se urce la cap, sunt oameni care au guvernat România, sunt oameni care s-au comportat normal…

Corina Drăgotescu: Domnule Antonescu…

Crin Antonescu: .. şi mai e ceva, imediat…

Corina Drăgotescu: … ca să guvernezi România ai nevoie de – nu, câţi erau, 30.000, 15.000 de specialişti, cât era pe vremea Convenţiei? Deci, e nevoie de foarte mulţi oameni, sunt oameni care au fost în PSD şi au stat pe margine mai mult decât aţi stat dumneavoastră. Dumneavoastră aţi mai fost la guvernare cu PNL-ul, PSD-ul va susţinut din Parlament, dar ei vin după opt ani de foame.

Crin Antonescu: Ştiu, ştiu, eu vă înţeleg temerile, uneori sunt şi ale mele, vă mărturisesc. În tot acest timp, sunt şi ale mele, şi sunt şi ale lui Victor Ponta, şi sunt şi ale altor lideri din partidele mari.

Cătălin Striblea: Daţi-ne un exemplu, chiar sunt foarte curios când vă cuprind astfel de temeri, sau referitor la ce, sau referitor la cine.

Corina Drăgotescu: La comportament.

Crin Antonescu: Domnule Striblea, este de maximă intimitate şi nu am să fac ca domnul Băsescu, nu am să vă invit la o cafea ca să discutăm aceste lucruri. Vă invit la o cafea cu plăcere pentru alte teme, fotbal, aţi auzit.

Cătălin Striblea: Aş fi fost curios, poate se corijau cei din PSD.

Crin Antonescu: Nu, nu, ne temem. Păi, ce spune doamna Drăgotescu, poate brutal, poate generalizator, poate – şi cu siguranţă – fără să fie valabil pentru toţi, e valabil pentru destui. Ăsta este profilul politicianului român…

Corina Drăgotescu: 60%, dacă e să vă dau un procent, cred că 60% dintre cei care au venit astăzi la putere şi care nu au fost opt ani de zile vor avea tentaţia asta: să schimbe portarul de la grădiniţă, să…

Crin Antonescu: Doamnă, unul din marile rele pe care le-a făcut PD-L-ul, Traian Băsescu şi PD-L-ul, este acela că a dat la o parte orice perdea. Am spus în toţi aceşti ani că tot ceea ce era rău în politica românească nu începuse cu Băsescu şi cu PD-ul, dar a ajuns la o culme, la un paroxism în perioada asta, şi că există tentaţia celor care vin după ei să spună: domnule, dar aţi văzut că se poate…

Corina Drăgotescu: Aşa au făcut ceilalţi, da.

Crin Antonescu: … să facem cum au făcut ceilalţi. Aici este într-adevăr o bătălie şi, apropo de ceea ce spuneaţi la început, frumos aţi formulat: capacitatea sau instinctul PSD-ului de a fi partid-stat este mai mare decât capacitatea de rezistenţă a PNL-ului.

Corina Drăgotescu: Este mai mare decât capacitatea dumneavoastră…

Crin Antonescu: Unu: vreau să fiu corect şi să spun că nu toţi din PSD au acest instinct şi că nu toţi din PNL sunt feriţi de acest instinct. Adică nu aveam de-a face cu o alianţă între draci şi îngeri, dar deloc. Doi: Partidul Social Democrat, pe cât îmi pot permite eu să comentez despre nişte oameni pe care îi frecventez în ultima vreme, are nişte oameni în vârful lui, începând cu Victor Ponta, dar nu doar el, care înţeleg totuşi că, dacă vor să facă politică de durată în România, nu se mai poate continua în felul acela. Adică, au învăţat şi ei din faptul că partidul stat, chiar şi cu un super toreador politic ca Băsescu, eşuează până la urmă. Doi: capacitatea Partidului Naţional Liberal de a rezista împotriva partidelor stat s-a dovedit: în ’96, când într-o coaliţie am pus capăt unei guvernări care avea această tendinţă, în 2004, când am făcut-o, şi, iată, în 2012, când o facem. Deci, există şi ceva temeiuri de optimism.

Cătălin Striblea: Vreau să vă arăt un lucru foarte interesant, apropo de… noi o să discutăm în partea a doua a emisiunii despre cum ies din istorie favoriţii domnului Traian Băsescu şi aş vrea să vedeţi câteva imagini pe care astăzi le-am intitulat „Ultima bătaie de joc a PD-L-ului la adresa bucureştenilor”, pentru că ştiţi, la fel ca şi noi, ce s-a întâmplat în sectorul 3, numărarea voturilor din sectorul 3…

Crin Antonescu: V-aţi lămurit, doamna Drăgotescu, cum îl cheamă pe primarul sectorului 6, că aveaţi dubii, Florescu, Mănescu, râdeaţi de mine într-o emisiune.

Corina Drăgotescu: Da, m-am lămurit, este Mănescu. Asta este.

Cătălin Striblea: Mănescu îl cheamă, dar să vedem cum îl cheamă şi peste patru ani, că asta este mai important. Vă spune un locuitor al sectorului 6.

Corina Drăgotescu: Nu, acuma, că era Florescu, Mănescu. Dar rămâne oricum de antologie disputa dintre dumneavoastră şi….

Cătălin Striblea: Mă întorc. Imaginile pe care o să le vedeţi pe ecran, asta este numărarea voturilor în sectorul 3. La 19:30 în seara asta s-a încheiat. Oamenii ăştia au reuşit să-şi predea sacii cu voturi, au stat acolo o zi întreagă. Este sectorul domnului Liviu Negoiţă, ca să înţelegeţi exact unde stă organizarea.

Crin Antonescu: Ştiu, ştiu foarte bine. Locuiesc încă în el.

Cătălin Striblea: Domnul Liviu Negoiţă care a pierdut glorios acest sector de unde în urmă cu câţiva ani era denumit cel mai bun primar al capitalei. Aşa şi-au petrecut ziua oamenii ăştia. Au dormit câte un sfert de oră, au dormit pe borduri, au dormit în maşini, au stat fără apă în condiţiile astea inumane. A fost şi căldură mare astăzi în Bucureşti. Este un mod interesant de a ieşi din istoria asta politică a României şi o să mai vedeţi. Asta este calitatea acestor oameni, până la urmă? Calitatea profesională, umană?

Crin Antonescu: Da, este un mod jenant de a ieşi şi, iată, chiar domnul Liviu Negoiţă este un exemplu de modul în care puterea poate să te strice şi putem să alimentăm….

Corina Drăgotescu: Dacă staţi în sectorul 3, spuneţi-ne ca locuitor al sectorului 3, nu ca altceva, de ce nu l-au mai vrut oamenii? Ce s-a întâmplat? Că acolo este totuşi o mare surpriză. Nu este Robert Negoiţă….

Crin Antonescu: Nu am vreo pretenţie de cunoscător al sectorului 3. Am fost, mă rog, doar un locuitor al lui. Unu: Sectorul 3 a fost, chiar în comparaţie cu alte sectoare bucureştene, destul de politic, să spun aşa, a votat destul de politic de fiecare dată. A fost… Îmi aduc aminte de pildă că în 2009 am câştigat în multe secţii, chiar în faţa lui Traian Băsescu, în 2009 la prezidenţiale, în sectorul 3, un sector altfel colorat administrativ în portocaliu. Doi: cred că Liviu Negoiţă care a impresionat cu reuşite administrative în primul mandat şi de asta a ajuns la un scor foarte mare şi lumea s-a bucurat, după aceea a trebuit să înceapă încet-încet să dea socoteală şi unor acuzaţii, cel puţin, din ce în ce mai solide şi mai intense legate de camarilă, de grupul din jurul său, de modul cum s-au cheltuit acolo banii publici. Trei: mai este ceva. PNL are o organizaţie foarte puternică în sectorul 3. Această organizaţie a fost foarte activă, împreună evident cu cea a PSD, în sprijinirea candidatului USL, iar Robert Negoiţă anume a făcut o campanie exemplară, ca şi Rareş Mănescu. Adică s-a implicat trup şi suflet, a crezut că poate câştiga şi a făcut o campanie model, o campanie electorală model din toate punctele de vedere. Iată trei motive pentru care scorul domnului Liviu Negoiţă a fost atât de mic.

Cătălin Striblea: Liviu Negoiţă a fost nominalizat la un moment dat la funcţia de prim-ministru al României, a fost chiar premier desemnat. Este unul dintre cei care pierde. Domnul Flutur, iarăşi, mare surpriză. Doamna Udrea care pierde pe toată linia în această organizaţie. Doamna Anastase care nu reuşeşte să-şi păstreze Prahova – ca să numesc câţiva dintre favoriţii domnului preşedinte Traian Băsescu. Aveţi o estimare sau o gândire sau nu ştiu…, ce o să se întâmple cu aceşti oameni politici? La un moment dat în istoria politică a României vor trebui să vă fie din nou poate ei parteneri de dialog din nou.

Crin Antonescu: Eu am spus ce cred că o să se întâmple şi ce vreau să se întâmple, ce vreau eu, ce-mi doresc eu să se întâmple politic cu aceşti oameni. Am spus-o de s-a înfiorat şi domnul Cristian Tudor Popescu. O mai spun o dată.

Corina Drăgotescu: Deci vreţi să aibă soarta PNŢCD?

Crin Antonescu: Din PNŢCD au dispărut, a dispărut acest partid, care era totuşi altceva decât PD-L, măcar prin istorie, şi au dispărut nişte oameni de care astăzi ne mai amintim destul de puţin, dar oameni totuşi de calitate, de calitate intelectuală, de calitate morală, oameni care nu au furat, nu şi-au bătut joc de oameni. Au fost poate mai puţin inspiraţi din punct de vedere politic sau au plătit greşelile altora. Asta este viaţa politică. Nu înseamnă că vrea cineva să te omoare. Dispari, pur şi simplu dispari. Nu numai partide dispar. Sunt oameni politici foarte importanţi. PD-L, tânăr şi dur, a sacrificat un lider important. Petre Roman nu a fost oricine în politica românească şi l-au sacrificat de nu s-a văzut în momentul în care le-a venit bine. Iacătă că şi societatea românească va sacrifica acum pe Traian Băsescu şi tot PD-L pentru că ăsta este verdictul oamenilor. Cel mai important lucru ieri cred că a fost acela al prezenţei, pe de o parte, pe care o consider, nu o relativizez cum încearcă să facă unii, a fost o prezenţă aproape masivă, pe care o putem socoti aproape masivă. 56 sau cât a fost la sută dintr-un total scriptic de 18 milioane, că în realitate…..

Corina Drăgotescu: Da, aici ar putea fi o întreagă discuţie.

Crin Antonescu: Este clar că sunt mult mai puţini de fapt.

Corina Drăgotescu: Sunt 19 cu totul. Nu… 18 milioane de votanţi.

Crin Antonescu: Exact. Şi doi; ceea ce pe mine m-a bucurat, mărturisesc că parţial m-a şi surprins plăcut, electoratul este mai atent, are memorie mai bună si este mai exigent decât noi politicienii putem crede uneori. Au fost amendaţi, atenţie, şi oameni din USL şi primari din USL au fost la rândul lor amendaţi pentru păcate probabil în ochii oamenilor similare cu cele ale celor din PD-L.

Cătălin Striblea: Domnule preşedinte, mulţumesc tare mult pentru prezenţă! Succes pe mai departe! Ne întâlnim mai repede decât la toamnă, vedem cum evoluaţi. Noi vă evaluăm de aici, din acest platou.

Crin Antonescu: Mulţumesc pentru asta! Contez pe dumneavoastră.

Cătălin Striblea: Contaţi întotdeauna.

(Prin Monitoring Media: România TV – Ultima oră I, Ora: 21:00)

Etichete:, , , ,

3 comentarii pe “Transcript – emisiunea „Ultima ora” de la Romania Tv, invitat: Crin Antonescu, 11 iunie 2012”

 1. ovidiu iudean 12 iunie 2012 la 5:54 PM #

  Domnule Crin Antonescu, la Primaria Buftea candidatul PNL , fugit de la PDL face alianta cu PDL pentru alegerea viceprimarului. vi se pare corect ca Domnul Petrache care a fost sustinut de USL la CJ ILFOV sa accepte ca noul primar PNL(fost PDL) sa continue aceleasi practici de a pune viceprimar de la PDL (,cu 3 voturi castigate la CL Buftea)si sa nu accepte viceprimar pe Radu Marinescu(PSD), o personalitate in BufteaOricum domnul Petrache ne-a facut la Buftea un rau mare, dupa ce initial a sustinut candidat USL la Primaria Buftea ne-a bagat pe gat pe toti cei de la PDL. cRED CA INTERESUL PERSONAL A CONTAT IN BUFTEA SI NU COMPETENTA.

  Apreciază

 2. Aya 13 iunie 2012 la 8:06 AM #

  MONICA MACOVEI, PIESA IMPORTANTA IN MAREA CRIMINALITATE ORGANIZATA- RETEAUA CATALIN VOICU: TIGARETA II

  (TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT- continuare 7)

  Monica Macovei a ajuns in 1993 procuror la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie fara a indeplini conditiile legale ( dar cu sustinerea influentei retele de criminalitate organizata avandu-o ca exponenti pe Dumitru Iliescu si Catalin Voicu).
  Pana in 1997 (cand, in urma descoperirii gravelor nereguli comise, a fost obligata de situatie sa paraseasca Parchetul) Monica Macovei a “tinut in sertar” dosarele de mare criminalitate organizata in care erau implicati indivizi apartinand- sau colaboratori ai- retelei Dumitru Iliescu- Catalin Voicu (retea din care facea parte si Monica Macovei).

  Un exemplu il reprezinta dosarele intocmite in urma unei “defectiuni” a retelei Dumitru Iliescu- Catalin Voicu. In acestea apare exact Catalin Voicu in cauze legate de crontrabanda cu tigari (tigari= armament). Dosarele au fost musamalizate de Monica Macovei
  In pofida faptului ca SPP a afirmat in repetate randuri ca nu a efectuat niciodata zboruri speciale pentru transportul unor materiale, ca nu a solicitat astfel de aprobari si nici nu s-a implicat in operatiuni cu tigari, incepand cu 1995 (pana la demisia formala din SPP- si trecerea in colaborarea de afaceri cu firma GIPP a lui Dumitru Iliescu) Catalin Voicu a preluat transporturi de tigari de pe aeroportul Otopeni.
  Astfel, in 6 septembrie 1995, cand era ofiter activ al SPP, Catalin Voicu a preluat de pe Otopeni un transport destinat marii contrabande cu tigari, in care era implicata firma “Candles Impex”. Intrucat au aparut probleme in perioada preluarii, Catalin Voicu a reusit sa stopeze evenimentele care puteau periclita operatiunea legitimandu-se (cu siguranta celui care stie ca are spatele asigurat, inclusiv la Parchet prin Monica Macovei)- in epoca, Buletinul de Identitate al lui Catalin Voicu avea seria DE, nr. 805785.
  In 15 septembrie 1995, Catalin Voicu a asigurat preluarea unui alt transport de tigari de contrabanda (firma Razvan Trading SRL). Una dintre masinile care au avut acces pe platforma cargo Otopeni pentru preluarea transportui era a lui Catalin Voicu (B-01-ZSD).
  Important ca element infractional este faptul ca in 15 septembrie 1995 forma Razvan Trading SRL nu avea incheiat obligatoriul contract cu AIBO.
  O alta masina care a asigurat transportul tigarilor de pe Otopeni a fost B-95-DMM, condusa de Dumitru Diaconu – NUME IMPORTANT ca veriga care apare, ulterior, in operatiunea “Tigareta II” legat de GIPP, de Dumitru (Mitica) Iliescu si de transportul tigarilor de contrabanda.

  Incepand cu 1997 Monica Macovei ajunge avocat al firmei Business Woman (apartinand lui Jamal Al Atm si lui Gheorghe Florica; firma era implicate direct in contrabanda cu tigari si in facilitarea traficului tigari –armament, realizat via colaborarea Traian Basescu- Viktor Bout); Dumitru (Mitica) Iliescu infiinteaza, cu banii lui Adrian Costea, firma GIPP (implicata atat in contrabanda cu tigari cat si in sustinerea traficului tigari- armament) iar Catalin Voicu demisioneaza (prima oara) din SPP intrand in afaceri (a se citi operatiuni de mare criminalitate organizata) cu acesta. Tripleta Dumitru Iliescu- Catalin Voicu- Monica Macovei continua sa functioneze in operatiuni de mare criminalitatye organizata (implicandu-se si in traficul tigari- armament, realizat de tandemul Traian Basescu, pe atunci ministru al Transporturilor – Viktor Bout).

  Traficul cu tigari prin firmele lui Jamal Al Atm (al caror avocat a fost, incepand cu 1997, Monica Macovei- aceasta realizand si falsificarea documentelor) era facilitat de personaje importante (cuprinse in reteaua Dumitru Iliescu- Catalin Voicu) precum: colonel Mihai Panzariu (director general al Vamilor), amiral Cico Dumitrescu, Gica Danila (comisar sef al Garzii Financiare), Dumitru Badescu (general SRI, seful diviziunii C – Contrainformatii Economice) si altii.
  Bazandu-se pe sprijinul acestor personaje din retea, Jamal Al Atm Jamal a preluat, intre 1995 – 1997 (cand Monica Macovei ocupa un post important in Parchet) de la firma Papastratos cele mai multe tigari de contrabanda existente pe piata din Romania.
  Monica Macovei i-a asigurat, la nivel Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, protectia necesara in sensul stoparii oricaror cercetari privind folosirea de documente vamale false la punctele de vamuire Portul Nou si Portul Vechi Constanta, Zona Libera Agigea si Aeroportul Otopeni – astfel, Jamal Al Atm reusind sa devina unul dintre principalii piloni ai contrabandei cu tigari (tigari= armament).
  Monica Macovei i-a asigurat lui Jamal Al Atm, in acea perioada, si protectie in sensul stoparii oricaror cercetari privind sustragerea de la plata impozitelor si taxelor catre stat si distribuirea tigarilor printr-o caracatita de firme-fantoma in care administratorii si actionarii figurau in acte doar cu numele, parasind Romania dupa infiintarea societatilor.
  “Creierul” operatiunilor de contrabanda era colonel SRI George Dumitrescu (parte a retelei Dumitru Iliescu- Catalin Voicu), incadrat la Brigada AT din AIBO, a carui semnatura in calitate de reprezentant al Business Woman si Romolt (detinute de Jamal impreuna cu generalul Gheorghe Florica) apare in toate actele.

  OPERATIUNEA INFRACTIONALA CARE AVEA SA DECLANSEZE CONTROLUL ACTIVITATII MONICAI MACOVEI LA PARCHETUL GENERAL:
  Controlul privind activitatea procuroarei Monica Macovei (demarat in noiembrie 1996) nu avea sa fie declansat “ontamplator” de procurorul general Nicolae Cochinescu. Din ratiuni care au tinut de grija fata de imaginea institutiei, Cochinescu nu a spus vreodata adevarul despre Monica Macovei- rezumandu-se la a o lasa “sa plece” din Parchet.
  Iata adevarul:
  Pe 10 octombrie 1996, in urma unei informatii au fost descoperite pe Aeroportul Otopeni trei valize cu bani, continand 7.000 dolari si 500 milioane de lei in bancnote de cate 10.000 lei. La Otopeni s-a realizat un flagrant, cu sprijinul organelor abilitate. Banii au fost adusi de niste persoane ce posedau pasapoarte diplomatice si care si-au recunoscut fapta. In spatele acestei infractiuni se afla seful Agentiei economice a unei tari straine, complicele sau fiind Jamal Al Atm. De pe pozitia sa de procuror la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, Monica Macovei incercase sa musamalizeze totul.
  In decembrie 1996, Monica Macovei recidiveaza (riscand, caci controlul privind activitatea ei era in desfasurare) si musamalizeaza o alta infractiune grava in care a fost implicat Jamal Al Atm. Mai exact: in 21 decembrie 1996, acelasi sef de Agentie economica este prins in flagrant cu 50.000 dolari falsi, la o casa de schimb valutar. In spatele acestei afaceri era tot Jamal Al Atm, care oferea un comision din suma ce o schimba diplomatului ce beneficia de imunitate.

  In reteaua care s-a ocupat de traficul de tigari (si a facilitate traficul tigari- armament) – si implicati inclusiv in Tigareta II (16/17 aprilie 1998)- se regasesc, printre altii, in acea perioada, nume importante precum: general de brigada Mihai Stan (sef Protectie si Siguranta Informativa SPP- fost loctiilor al lui Virgil Magureanu in SRI); Francisc Radici (in epoca, lt. col., sef al compartimentului Filaj din DPSM/MApN – ulterior ajungand loctiitor al sefului DGIM; dupa alegerile prezidentiale din 2004- cand Traian Basescu a ajuns la Cotroceni- Francisc Radici a fost avansat la gradul de general si numit sef al DGIA); Claudiu Octavian Duma (SRI, legitimatie seria DO nr. 0271/01.09.1995), Dan Bojoga (SRI, legitimatie seria BO nr. 0322/01.09.1995), Dorel Molnar (SRI, legitimatie seria MO nr. 0459/01.09.1993), Radu Gheorghe Catalin (permis de acces in Aeroportul International Bucuresti Otopeni seria B nr. R 265005).

  O remarca personala: cei mentionati faceau parte din SRI in 1998 (momentul Tigareta II)- dar, toti, angajati in “perioada Magureanu”.

  Revenind la numele Dumitru Diaconu (implicat in transportul tigarilor de contrabanda preluate de Catalin Voicu, in septembrie 1995, de la aeroportul Otopeni):
  REMEMBER:
  In postari precedente am precizat ca in noaptea 16/17 aprilie 1998, din totalul de 3000 de baxuri descarcate pe Otopeni militar au disparut 500 de baxuri.
  Aceste baxuri au ajuns, in aceeasi noapte, la sediul firmei GIPP (apartinadu-i lui Dumitru Iliescu) care, in epoca, se afla in Cartierul Floreasca (str. Turbinei nr. 21).
  Soferul autovehicului care a transportat baxurile “disparute” la sediul firmei GIPP in noaptea de 16/17 aprilie 1998 este Dumitru Diaconu, “om de incredere” al lui Catalin Voicu.

  MONICA MACOVEI A FOST INREGISTRATA PE OTOPENI, IN NOAPTEA DE 16/17 APRILIE 1998 DE CAMERA 38- AIBO

  Misterioasa femeie despre care s-a spus ca a fost prezenta pe Otopeni militar, in noaptea de 16/17 aprilie 1998, “preocupata” de descarcarea tigarilor din aeronava este Monica Macovei.
  Iata detaliile:
  In noaptea de 16/17 aprilie 1998, camera 38 (sistemul de supraveghere al AIBO) a inregistrand imagini edificatoare din aeroport si din exteriorul lui.
  Camera 38, plasata pe Turnul de control era una mobila, prevazuta cu un transfocator puternic, fiind folosita in principal pentru urmarirea aeronavelor pe timpul apropierii finale pe panta de aterizare (incepand de la 4 km de pragul pistei), pe timpul contactului cu pista, franarii, degajarii pistei si rulajului pana la pozitia de parcare. Similar, avioanele erau urmarite la decolare, din momentul punerii in miscare din pozitia de parcare. In intervalul dintre aterizari si decolari, camera 38 monitoriza procedura de handling (alimentare, descarcare, incarcare etc.) la aeronavele din pozitiile de stationare.
  Aeronava IL-76 (cuprinzand tigarile de contrabanda- si folosita la traficul tigari- armament) a fost ultima care a aterizat in noaptea de 16 aprilie1998, pana in 17 aprilie 1998- orele 06.00 a.m.- nemaifiind prevazuta o alta decolare sau aterizare.
  Pe cale de consecinta, camera 38 a urmarit sistematic si a inregistrat handlingul derulat in cazul avionului IL-76 parcat la platforma militara, la o distanta de 950 m in linie dreapta de Turnul de control. Monitorizarea in cadrul ciclului de control a reliefat ca, in noaptea de 16/17 aprilie 1998, in jurul orelor 02.00, pe caseta s-a inregistrat plasarea unor autocamioane in apropierea avionului – initial, din aceste camioane fiind descarcate lazi lungi de tip militar. Lazile au fost incarcate in avion (tigarile fiind descarcate anterior) totul durand pana aproape de orele 05.00 a.m. (17 aprilie 1998)
  Camera 38 a inregistrat si prezenta Monicai Macovei (care s-a ocupat si cu falsificarea cargo manifest, dupa cum am precizat anterior).
  Unitatea brigazii Antiteroriste a SRI care era dispusa pe AIBO avea o cale optica trasa de la Dispeceratul Operativ al AIBO, primind de la acesta exact aceleasi imagini pe care, la randu-i, le inregistra pe caseta. Diferenta consta in faptul ca doar la AIBO exista comanda pentru trecerea de pe o camera pe alta, deplasarea camerelor mobile si utilizarea transfocatorului.

  Ancheta privind “Tigareta II” a fost transferata Parchetului militar.
  Procurorul (colonel) Mihai Popov avea sa afirme ca era in posesia unei casete video provenite de la SRI, care surprindea imagini filmate în noaptea de 16/17 aprilie 1998, pe Aeroportul Otopeni.
  Dar, cadre din aceasta filmare au fost depuse la dosarul cauzei sub forma de fotografii (unele fotografii exista “ca rezerva la dosar”- printre care si a Monicai Macovei) ceea ce demonstreaza ca, de fapt, procurorii s-au aflat (si) in posesia filmarii AIBO.

  Unul dintre fragmentele considerate “cheie” de procurori (pe principiul, “a bon entendeur, salut”?) este momentul iesirii din AIBO a echipajului IL-76, insotit de Dumitru Popescu, directorul firmei Quick Aerosevice.

  ELEMENT-CHEIE ( Traian Basescu si Monica Macovei: a bon entendeur, salut!):

  Firma Quick Aeroservice ’95 a fost infiintata de viceamiralul israelian (r) Shimon Naor, un veteran al operatiunii Iran – Contra.
  Shimon Naor a coordonat peste 100 de transporturi cu arme prin intermediul firmei Quick Aero Service, similare cu cel din noaptea de 16/17 aprilie 1998. Pionul principal la Sofia era Iordan Zlatev din conducerea autoritatii aeriene civile, care asigura inmatricularea cu indicativul LZ – corespunzator Bulgariei, avioanelor straine.
  Zlatev era partener in compania Sitrat Air cu Nachev -coproprietar al Air Charter Service.
  Viktor Bout- traficantul de arme si colaboratorul lui Traian Basescu in astfel de operatiuni- era unul dintre actionarii principali ai Air Charter Service.

  (va urma)

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: