(Ziua News) – Criza totală II

Jean-Michel Six, economist şef Standard & Poor’s Nouriel Roubini, Profetul Crizei de greu pentru Spania, modificând prognoza privind scăderea economiei ţării la minus 1,4% în 2013, faţă de o estimare anterioară de minus 0,6%. ‘indicatorii economici recenţi continuă să sugereze un viitor sumbru pentru Europa. Datele confirmă că regiunea intră într-o nouă perioadă de recesiune, după trei trimestre de creştere negativă sau stagnare începând cu ultimul trimestru al anului 2010″, a declarat Jean-Michel Six, economist şef în cadrul S&P. Probleme vor fi, în 2013, şi în Franţa şi Marea Britanie, ţări pentru care S&P prevede un an ‘cu creştere foarte slabă”. De altfel, evoluţiile negative au început să fie resimţite şi în economiile de bază din zona euro, în special în Franţa, care trece printr-o stagnare economică, iar cele mai recente date ale băncii centrale arată că PIB-ul real s-a contractat în trimestrul al treilea. Şi în Germania, sondajul IFO privind încrederea din mediul de afaceri pe luna august arată că recesiuea din sudul Europei a început să afecteze şi cea mai mare economie de pe continent. Tot S&P constată că PIB-ul UE a scăzut în trimestrul II cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel înregistrat la nivelul zonei euro.

Probleme mari şi în SUA şi China ‘Nici peste Ocean, în Statele Unite, lucrurile nu evoluează în direcţia dorită de politici Christine Lagarde, directorul general al FMI enii ţării: creşterea economică este lipsită de vlagă şi, prin urmare, este puţin probabil ca, în a doua jumătate a acestui an, nivelul producţiei să depăşească ritmul anual de 1,6% înregistrat în perioada ianuarie – iunie. Ţinând cont de impasul politic din SUA, de emoţiile electorale, nu este exclus ca bătăliile pentru buget şi pentru limita superioară a datoriei externe să continue, punând în pericol ratingului statului şi relansarea economică. Iar acest lucru se va întâmpla, indiferent dacă preşedintele Barack Obama va fi sau nu reales în luna noiembrie”, notează, în raportul său, Nouriel Roubini. Iar dacă, până recent, cei mai mulţi investitori s-au concentrat pe problemele din SUA şi zona euro, acum, datele sub aşteptări pun sub semnul întrebării în ce măsură China poate trece cu bine prin criză. ‘în China, o aterizare dureroasă a economiei devine tot mai probabilă, pentru că balonul investiţional a început să răsufle, iar exportul să se reducă. în acelaşi timp, întârzie să apară reformele necesare pentru micşorarea volumului de depuneri bancare şi de stimulare a consumului intern”, conchide Dr. Doom. Potrivit experţilor, problemele economice ale Chinei sunt cauzate, în principal, de factori care nu sunt sub controlul său şi că, de fapt, problemele din Europa şi Statele Unite trag în jos economia Chinei. ‘Este, în principal, o problemă externă a Chinei, cu această încetinire pe unele din cele mai mari pieţe ale Chinei, cum ar fi &POO SUA, care afectează avansul exporturilor”, a declarat James Dorn, expert în economia Chinei. Mai mult decât atât, au apărut informaţii potrivit cărora sistemul financiar al chinezilor se prăbuşeşte. Astfel, conform unui raport al PriceWaterhouseCoopers, creditele ajunse la scadenţă şi neplătite au ajuns la suma de 489 de miliarde de yuani, la finalul celui.de-al doilea semestru al acestui an. I_a finalul anului 2011, aceste credite, predispuse să devină neperformante, erau de doar 112,9 miliarde de yuani, ceea ce înseamnă că, în doar 6 luni, creditele devenite restante au crescut cu 333%.

FMI e pesimist, dar atacat Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a avertizat că FMI va revizui în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale, din cauza incertitudinii în rândul investitorilor, privind eficacitatea măsurilor adoptate de liderii statelor dezvoltate pentru depăşirea crizei. ‘Continuăm să anticipăm o redresare treptată, dar creşterea economică va fi sub ritmul estimat în iulie, la publicarea previziunilor precedente ale Fondului”, a precizat Christine Lagarde. Aceasta a afirmat că cel mai mare risc la adresa economiei mondiale îl reprezintă incertitudinile privind evoluţia crizei datoriilor din zona euro, dar posibilitatea aşa numitului ‘vârf fiscal”, a expirării reducerilor de taxe anul viitor în SUA reprezintă, de asemenea, un risc ‘serios”, şeful FMI a apreciat că ‘există dovezi ale încetinirii creşterii în economiile emergente şi o mare temere în statele sărace privind majorarea preţului alimentelor şi a volatilităţii preţului materiilor prime, precum şi o sporire a frustrărilor privind tranziţia în Orientul Mijlociu”.

Dar o opoziţie neaşteptată faţă de FMI şi faţă de poziţia directorului Christine Lagarde în legătură cu criza economică globală, a venit din Germania. Astfel, Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a dezlănţuit un atac fără precedent asupra FMI acuzând instituţia că aruncă în stânga şi în dreapta cu bani, de parcă ar împrăştia confeti. ‘FMI se transformă, dintr-un mecanism de lichiditate, într-o bancă. Astfel, nu se respectă nici limitele rolului instituţional şi legal al instituţiei, nici cele ale capacităţii acesteia de a gestiona riscurile”, se arată într-un raport al Bundesbank. Oficialii băncii notează că FMI a făcut bine că s-a implicat în salvarea ţărilor cu probleme din UE, dar atenţionează asupra relaxării monitorizării şi că standardele ‘au intrat la apă”. ‘Nivelul creditării riscă să copleşească structura instituţională a FMI”, avertizează raportul.

Băncile americane îşi iau deja adio de la euro Companiile din Statele Unite doresc să se pună la adăpost, protejându-şi, din punct de vedere juridic, investiţiile făcute în UE. Unele bănci americane au început deja să-şi lichideze liniile de credit în ţările din zona euro.

Astfel, banca Morgan Stanley i-a cerut Ministerului italian de Finanţe retumarea a 2,57 miliarde de euro, evocând termenii contractului.

Potrivit ziarului britanic The Financial Times, în lumea bancară americană se vehiculează informaţia potrivit căreia colapsul zonei euro poate avea loc în maximum 2 ani. ‘Părerea generală în lumea bancară a SUA, constă în faptul că cea mai mare ameninţare la adresa acesteia sunt, astăzi, consecinţele posibile ale crizei actuale din zona euro”, se arată în publicaţie. Aceasta citează opinia unui angajat al unuia dintre instituţiile financiare din SUA, conform căruia banca sa ‘prevede o prăbuşire completă a zonei euro în următoarele 18-24 de luni”.

Băncile de pe Wall Street se pregătesc pentru o posibilă ieşire din zona euro a unui grup de ţări, precizează publicaţia. In acest sens, băncile reduc volumul tranzacţiilor de creditare în zona euro, şi încercă să se protejeze de varianta în care vor fi obligaţi să obţină rambursări la creditele acordate în euro, în drahme sau pesos. ‘Avem acum contracte în euro. Vreau să ştiu ce se va întâmpla cu ele în cazul în care Spania îşi va restabili moneda naţională, sau alte ţărr europene vor face acelaşi luoru”, a declarat ziarului britanic un/.” bancher american.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: