Koabitare… până când? (Când Năstase are dreptate… are!)

basescu pontaÎmi propusesem să nu mai abordez tema Pactului De Coabitare, pe linia necesității denunțării acestuia de către premierul Victor Ponta. Și totuși, evenimentele ultimelor zile mă determină să fac un ultim apel.

Luni, instanțele și-au reluat activitatea trimițându-l pe Adrian Năstase în spatele gratiilor pentru alți 4 ani de zile. Odată cu aceasta, dispare din prima linie politică a PSD o personalitate a cărei inteligență, vârstă și experiență politică o făcea să abordeze cu finețe și discernământ scena politică actuală. O pierdere nu numai pentru PSD ci și pentru USL. Nu am fost un fan al guvernării Năstase (dimpotrivă!) dar nu voi fi eu acela care să îl conteste ca om politic pe cel care a condus cel mai eficient guvern post-revoluționar.

Ei bine, condamnarea lui Năstase și întregul context politic readuce pentru mine în discuție tema Pactului de coabitare. De ce?

Pentru că, am spus-o anterior, semnarea Pactului de Coabitare a însemnat, indirect, o lovitură la adresa lui Năstase despre care se știa foarte bine că este ținta principală a justiției, aripa controlată de către Băsescu. Iar ultima condamnare a lui Năstase, în care din completul de 5 judecători 3 făcuseră parte dintr-un alt complet (complet care îl condamnase anterior pe Năstase într-un alt caz, exclusiv pe baza unor ”dovezi indirecte” și pentru că acesta era acreditat în opinia publică în calitate de ”simbol al corupției”) îmi confirmă opinia, opinie conform căreia justiția (a cărei ”independență” constituia grija Pactului de Coabitare) este independentă doar atât cât permit interesele guvernatorului de la Cotroceni.

Pentru că în aceeași zi în care era dată sentința în cazul Zambaccian, partidul pe care Năstase îl condusese declara, din nou, război ”regimului Băsescu”. Uitând, atât partidul cât și președintele acestuia, că tocmai semnarea Pactului de către Ponta readusese la viața cadavrul politic Băsescu, iar nefericitul troc Ponta-Băsescu pe numirea procurorilor confirmase și întărise aripa Băsescu a procuraturii.

Pentru că, foarte important, într-o postare pe blogul propriu Năstase identifică, printre cei care se fac vinovați de situația sa, și USL:

In orice caz, de data asta nu voi mai putea spune ca este exclusiv vina lui Basescu. Raul poate fi facut nu doar prin actiune ci si prin inactiune. Faptul ca actuala coalitie a consolidat mecanismele prin care Basescu controleaza sistemul judiciar la varf, aplicand, in continuare, reguli aberante, este o mare neimplinire.

Dar dacă este vorba înspre despre USL, atunci este vorba în special despre PSD. PSD al cărui președinte actual a semnat Pactul, PSD care are Ministerul Justiției… PSD fără al cărui aport parlamentar nu se poate face nimic în ce privește modificarea legislație… PSD care a refuzat (culmea!) o discuție în plenul Senatului în ceea ce privește starea Justiției.

Așa încât poate este momentul de a mai face încă o dată apel la premier să rupă unilateral Pactul de Coabitare. Motive ar avea, toate onorabile și publice (încălcări din partea președintelui a literei și spiritului Pactului), cu zecile. Nu poți lupta împotriva lui Băsescu, atunci când Pactul te leagă de mâini și de picioare. Și înainte de a își îndemna oastea la război mai întâi trebuie ca tu, comandantul ei, să fi liber.

alte articole pe aceeași temă:

Etichete:, , , , , , , ,

4 comentarii pe “Koabitare… până când? (Când Năstase are dreptate… are!)”

  1. chioru 8 ianuarie 2014 la 1:32 PM #

    nu cred ca electoratul liberal achieseaza la ideile dumneavoastra din articol, ci la opusul lor. mai periculos este psd-ul pentru romania, psd care nu s-a invatat minte , nu s-a schimbat cu nimic din 2004 si pana acum.

    Apreciază

    • Radu Zlati 8 ianuarie 2014 la 2:22 PM #

      sper că electoratul liberal a votat USL și că încă mai creditează USLȘ ca fiind o soluție. Atâta timp cât USL există, PSD este aliatul meu și voi încerca să nu îl vorbesc de rău (așteptându-mă la același comportament din partea aliatului meu).

      Apreciază

  2. Paul-Sorin Tița 8 ianuarie 2014 la 3:01 PM #

    Coabitare până la capăt! 🙂

    Apreciază

  3. Ionut 8 ianuarie 2014 la 3:19 PM #

    Basescu si Ponta fac un joc ciudat. Ponta a devenit brusc un anti-basist virulent, iar Basescu puncteaza (cu acciza, cu terenurile) si il ataca pe Ponta.
    PNL este captiv PSD-ului. O eventuala iesire a PNL de la guvernare ar putea fi perceputa ca o dezertare si ca o incercare de a-si lustrui imaginea pe ultima suta de metri, iar ramanerea la guvernare in conditiile actuale poate fi perceputa ca o complicitate cu PSD-ul.
    Impresia mea e ca se prefigureaza o falie in interiorul PNL, intre PNL-ul „standard” si grupul care se infrupta impreuna cu PSD-ul din borcanul cu „miere”.
    Revin la ceea ce am afirmat mai sus: scena politica e polarizata (artificial) de catre Ponta si Basescu, iar dl. Antonescu lipseste din cadru, ceea ce nu e neaparat o idee rea, cu conditia sa fie pus in practica proverbul „Inteleptul tace si face”. Ce vreau sa spun? Ca PNL nu poate nici sa plece pur si simplu de la guvernare, nici sa continue ca pana acum. Trebuie sa-si faca treaba la guvernare, incet si temeinic (si in conformitate cu propriile principii!) si sa incerce sa si performeze in sectoarele pe care le are in administrare. Ma gandesc ca ar fi bine ca sanatatea sa fie condusa de un neamt, iar transporturile de un francez (la figurat). Ma gandesc ca alimentele si bauturile alcoolice comercializate ar trebui controlate mult mai riguros, la fel si calitatea aerului si apei, iar fumatul sa fie restrictionat mai mult (poate chiar interzis, unele tari au reusit). Imi exprim dezamagirea pentru dezincriminarea (partiala) a prostitutiei (Germania a recunoscut ca legalizarea prostitutiei n-a rezolvat problemele – trafic de persoane, boli transmisibile) si pentru alte modificari dubioase din noul Cod Penal (interzicerea comentarii deciziilor justitiei etc.) E nevoie de decizii cinstite si curajoase, cu efecte pe termen lung.
    Si ar trebui sa iesim odata de sub tutela FMI si a ambasadei americane.

    Apreciază